+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 11032
Latest: Sherry11
New This Month: 113
New This Week: 4
New Today: 4
Stats
Total Posts: 447622
Total Topics: 7505
Most Online Today: 195
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 7
Guests: 181
Total: 188

Author Topic: Pengalaman Pahit Kamu Baik Di Hospital Kerajaan Mahupun Swasta....  (Read 12296 times)

Offline IdayaH_ChaN

  • Delima
  • *
  • Posts: 1000
  • Suka? +1/-0
  • I Love My Family
Salam..

Saya nak kongsi pengalaman saya semasa saya preggy 7bln bb naufal. Saya admited hospital sbb AGE (cirit-birit +muntah2). Mmg saya lembik la masa tu. Tak boleh masuk apa pun.. asyik keluaq aja.. So saya di tahan di Hospital bersalin Pulau Pinang selama 3 Hari 2 Malam. Pada mulanya saya di tahan di wad 3 sebab hubby lupa bawa GL.

Pada hari pertama semuanya ok di wad 3.. berjalan seperti biasa.. check up suhu, tekanan.. denyutan jantung baby.. Doktor yang periksa saya doktor yang sama dengan yang check semasa pendaftaran.

Hari kedua saya di pindahkan ke wad 2, wad 1 penuh dengan pesakit H1N1. Berbeza layanan di wad3 dan wad 2. Pengalaman ngeri berlaku di sini. Sebelum doktor datang untuk pemeriksaan pagi. Saya bersiram.. ;) Selepas habis saya tengok doktor tengah soal pesakit sebelah saya.. Tiba giliran saya.. Doktor soal seperti biasa..
Doktor:  Ada turun darah?? Ada air?? Ada rasa sakit??
saya : takde..
Then tiba2 doktor cakap:
 Ok lepas ni boleh masuk bilik sebelah nak masukkan ubat...
Saya: (konfius) Kenapa saya kena masukkan ubat?? Saya bukan sakit nak bersalin saya AGE..
Doktor: (marah2 patient sebelah saya)
Saya: Doktor tak sepatutnya marah patient dia tengah sakit.. kan dah ada kad tertulis nama patient..
Doktor: sori2.. saya tak nampak..

Pengalaman ni memang agak ngri bagi saya sebab saya tengak lepas patient sebelah masukkan ubat terus dia sakit yang amat sangat.. Nasib saya tahu, kalau tak, tak pasal2 bersalin tak cukup bulan.. Sebelum masuk hospital sediakan lah seberapa ilmu yang kamu tahu tentang bersalin, kehamilan ni.. Coz kebanyakkan doktor2 baru.. Saya ni doktor baru la..

Thread ni bukan tujuan nak mengutuk atau mengeji mana2 hospital cuma nak kongsi pengalaman2 yang tak sepatutnya berlaku..




lydianajihah

  • Guest
Re: Pengalaman Pahit Kamu Baik Di Hospital Kerajaan Mahupun Swasta....
« Reply #1 on: December 07, 2010, 07:30:04 PM »
salam... adalah juga pengalaman agak tak berapa menyenangkan hati.
najihah cek up dan bersalin di hospital kerajaan.
waktu trimester pertama, ada pendarahan sikit. jadi admit selama 3malam.
hari pertama, doktor lelaki yang periksa. dia kata, kena rest je la dalam wad.
hari kedua, doktor yang sama. kali ni dia tanya, ada benda keluar tak? ada tak benda macam perut ikan keluar?
ku jawab tak ada.
hari seterusnya, doktor perempuan yang cek. doktor tu nak scan tapi tak sempat.
esoknya, doktor lelaki tu sekali lagi cek. dia tanya soalan yang sama. lepas tu, nurse bagitau, najihah dan beberapa patient lain, doktor perempuan yang nak cek. lepas tu doktor lelaki tu tak ambik kisah la. petang tu, sekali lagi doktor lelaki tu masuk wad cek patient.
dia kata, dia cek patient lain la.. kami ni (yang doktor perempuan nak cek), bukan kes dia, sebab kami ni kes keguguran.
hoh..terkejut den.. bila masa pula ku gugur nih..
kena pula lepas tu, ada sister meronda. nurse yang bertugas bagitau la apa kes patient masing2. sampai kat bed najihah, selamba dia kata.."aa, yang ni incomplete miscarriege, sama dengan katil sebelah." hayyoooo...

minggu2 akhir kehamilan pun ada pengalaman tak menyenangkan hati ni..
najihah kena admit dari minggu 36 sebab tiba2 darah tinggi.
sepanjang 2minggu kena admit, macam2 ragam nurse, pembantunya...
ada nurse stress cek patient, hempas2 steteskop depan patient pun ada.. patient tu najihah la.. asyik tinggi darah je bila kena cek, sampai dia orang kena cek 2 3 kali.
kena marah pembantu nurse pun ada juga.
waktu tu pagi, baru je habis waktu melawat. selalu, lepas waktu melawat nurse2 akan cek keadaan patient.
jadi najihah baring je la atas katil.
tiba2 pembantu 2 orang datang nak tukar cadar katil dan bantal.
lepas tu marah2 tanya, apasal tak mandi lagi?! tak nak mandi ke?!
najihah jawab, kan nurse nak cek tu..
err..banyak lagi la pengalaman waktu admit 2minggu tu.. rasanya nurse2 kat hospital sini kena menghadiri kursus pengurusan emosi dan kursus berinteraksi dengan pelanggan. huhu kesian dengan certain patient yang asyik kena marah..
yang muda, yang dia orang anggap datang dari kampung kolot.. memang depan mata ler kena marah.
masuk wad sebab darah tinggi, memang tak turun2 la lepas tu.

Offline akma_alias

  • Nilam
  • *
  • Posts: 317
  • Suka? +0/-0
Re: Pengalaman Pahit Kamu Baik Di Hospital Kerajaan Mahupun Swasta....
« Reply #2 on: December 07, 2010, 10:03:32 PM »
ade gak la pengalam tk besh kat sepital gomen ne
rsnya ne kali pertama & terakhir akma akn ke sana
lau nk bersalin
PERMATA ATI AYAH & IBU



Offline IdayaH_ChaN

  • Delima
  • *
  • Posts: 1000
  • Suka? +1/-0
  • I Love My Family
Re: Pengalaman Pahit Kamu Baik Di Hospital Kerajaan Mahupun Swasta....
« Reply #3 on: December 07, 2010, 10:11:27 PM »
ade gak la pengalam tk besh kat sepital gomen ne
rsnya ne kali pertama & terakhir akma akn ke sana
lau nk bersalin

apa yang tak best tu akma.. Kongsikan la..



Offline fiezaradzi

  • Topaz
  • *
  • Posts: 31
  • Suka? +0/-0
    • life is beautiful
Re: Pengalaman Pahit Kamu Baik Di Hospital Kerajaan Mahupun Swasta....
« Reply #4 on: December 09, 2010, 11:43:05 AM »
pengalaman kena marah tu tak de plak.. agaknye sebab anak 1st ke pe ke, tak tau la kan.. nasib kot.. yg tak bape best bila time nak bersalin tu.. kejap de doktor dtg kata bukaan dh ok.. pastu de plak doktor lain dtg kata belum.. kita yg sakit menunggu ni pun dah konfius.. huhuu.. leh plak de lain2 pendapat..

satu lagi, betul2 tima bersalin, ramai betul pelatih nurse yg duduk keliling katil tgk kita bersalin.. pastu gr suara2 mengomen.. tension pun de gak.. dah tgk tu diam2 je la kan.. lgi satu saya tak kisah lau dorang nak tgk, ye lah pelatih kan.. tapi mungkin dorang ni tak perlu la duduk ramai2 dkt satu patient.. bahagi2kan lah.. nak bersalin pun tenteram sikit..
Jom lawat saya di
http://www.fiezaradzi.com


Offline izh_na

  • Delima
  • *
  • Posts: 795
  • Suka? +4/-0
Re: Pengalaman Pahit Kamu Baik Di Hospital Kerajaan Mahupun Swasta....
« Reply #5 on: December 09, 2010, 12:04:44 PM »
Hem..Sepanjang Nanie masuk wad untuk bersalin& operation(kandungan luar rahim) tak ada pengalaman yang tak ok semuanya ok jer..
Masa gugur pernah dah la sakit Dr suh tunggu 2minggu baru nak buat D&C..Katanya memang macam tu takut kandungan masih ok..Nanie dah tak boleh duduk punya sakit..Kuar dari gov terus p swasta buat D&C..

Offline ashlia

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4967
  • Suka? +40/-0
  • Enjoy Life As It Is
    • Personal Blog : Life Through Windows
Re: Pengalaman Pahit Kamu Baik Di Hospital Kerajaan Mahupun Swasta....
« Reply #6 on: December 09, 2010, 12:18:02 PM »


Saya: Doktor tak sepatutnya marah patient dia tengah sakit.. kan dah ada kad tertulis nama patient..
Doktor: sori2.. saya tak nampak..


UmiNaufal,
sy puji sikap berani tegur doc..btul tu,be professional la kan.kita ni pesakit,tentunya nak kan layanan yg baik dr doc/nurse.ingat kita ni,suka ke duduk spital kan..hehe


rasanya nurse2 kat hospital sini kena menghadiri kursus pengurusan emosi dan kursus berinteraksi dengan pelanggan. huhu kesian dengan certain patient yang asyik kena marah..


lydianajihah,
btul tu.dlm byk2 kursus,mmg ptt selitkan ttg anger management + cara melayan pesakit.kalu da pilih profesion nurse/doc..cane ngader pesakit tu pun,layankan la.kita dtg sbb nak khidmat dr mereka.suka tak suka,mmg kena didik diri jadi sabar..
~We all choose how to look at life~
 http://ashra-aulia.blogspot.com
   

Offline ashlia

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4967
  • Suka? +40/-0
  • Enjoy Life As It Is
    • Personal Blog : Life Through Windows
Re: Pengalaman Pahit Kamu Baik Di Hospital Kerajaan Mahupun Swasta....
« Reply #7 on: December 09, 2010, 12:21:33 PM »
saya setakat ni blum ada pengalaman pahit..sbb bersalin swasta.alhamdulillah swasta sy pilih..bes nurse n docnya.

tp sy tau,tak kira la gov atau swasta.kalu nak terkena pahit,pahit gakkan.hehe.
patutnya,sesapa yg da pilih profesion doc/nurse..jadilah org yang iklas bekerja dan sabo.kalu rasa nak marah2,jadi cikgu je.ramai budak nakal skang ni.keke
~We all choose how to look at life~
 http://ashra-aulia.blogspot.com
   

Offline IdayaH_ChaN

  • Delima
  • *
  • Posts: 1000
  • Suka? +1/-0
  • I Love My Family
Re: Pengalaman Pahit Kamu Baik Di Hospital Kerajaan Mahupun Swasta....
« Reply #8 on: December 09, 2010, 02:45:51 PM »
ashlia..

Sebab tu saya bersalin di hospital swasta.. Alhamdulillah layanan semua baik, walaupun saya lahir emergency c-zer. :)



Online mygenesis (yana)

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2935
  • Suka? +18/-0
  • life is full of ups and downs..handle with prayer
Re: Pengalaman Pahit Kamu Baik Di Hospital Kerajaan Mahupun Swasta....
« Reply #9 on: December 09, 2010, 02:55:04 PM »
hmm yana nk kata pahit 2 xla pahit sgt.hehe.tp 2 la worst experience kot.ngn government belum pernah ada experience lg.tp ngn swasta masa kat Damansara Specialist.

yana g maternity cek up kat situ dari mula2 tau pregnant.n yana pilih satu2nya gynae perempuan islam.setiap kali g cek up mesti kena tunggu at least 2jam sbb ramai sgt patient dia!!! gila kan?? kena bayar 2 bukan free.

2 la xbagusnya hosp 2.dia fix appointment xbg time.so sume datang sekali 1st come 1st serve..baik g KK kan? tunggu pun xpe free xsakit hati!

sbb xtahan kena tunggu setiap kali g cek up la transfer g pcmc.lega, dia allocate masa sejam utk kita.xde tunggu2 dah.g terus masuk je.


Offline dahlia

  • Topaz
  • *
  • Posts: 24
  • Suka? +0/-0
Re: Pengalaman Pahit Kamu Baik Di Hospital Kerajaan Mahupun Swasta....
« Reply #10 on: December 09, 2010, 03:38:08 PM »

2 la xbagusnya hosp 2.dia fix appointment xbg time.so sume datang sekali 1st come 1st serve..baik g KK kan? tunggu pun xpe free xsakit hati!


ni la pengalaman 'ngeri' saya skrg...
pernah tunggu hampir 4 jam utk jumpa doctor...
dah buat appointment tapi 1st come 1st serve...
setiap kali pergi check up...mesti penat...
penat menunggu....penat melayan anak2 yg selalu meragam bila bosan menunggu...


Offline IdayaH_ChaN

  • Delima
  • *
  • Posts: 1000
  • Suka? +1/-0
  • I Love My Family
Re: Pengalaman Pahit Kamu Baik Di Hospital Kerajaan Mahupun Swasta....
« Reply #11 on: December 09, 2010, 03:43:20 PM »
4 jam tu.. lamanyer.. private or goverm?



Online mygenesis (yana)

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2935
  • Suka? +18/-0
  • life is full of ups and downs..handle with prayer
Re: Pengalaman Pahit Kamu Baik Di Hospital Kerajaan Mahupun Swasta....
« Reply #12 on: December 09, 2010, 03:45:29 PM »
ni la pengalaman 'ngeri' saya skrg...
pernah tunggu hampir 4 jam utk jumpa doctor...
dah buat appointment tapi 1st come 1st serve...
setiap kali pergi check up...mesti penat...
penat menunggu....penat melayan anak2 yg selalu meragam bila bosan menunggu...



dahlia kat damansara specialist gak ke? ng doktor maziah eh?


Offline ashlia

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4967
  • Suka? +40/-0
  • Enjoy Life As It Is
    • Personal Blog : Life Through Windows
Re: Pengalaman Pahit Kamu Baik Di Hospital Kerajaan Mahupun Swasta....
« Reply #13 on: December 09, 2010, 03:49:38 PM »

2 la xbagusnya hosp 2.dia fix appointment xbg time.so sume datang sekali 1st come 1st serve..baik g KK kan? tunggu pun xpe free xsakit hati!


hehe.terbalik dgn sy.KK wpun free,tggu lama cam sakit hati sbb tak selesa.swasta tgu lama pun,relax je rasa kat spital,sbb cantik,sejuk n aman.keke..

~We all choose how to look at life~
 http://ashra-aulia.blogspot.com
   

Online mygenesis (yana)

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2935
  • Suka? +18/-0
  • life is full of ups and downs..handle with prayer
Re: Pengalaman Pahit Kamu Baik Di Hospital Kerajaan Mahupun Swasta....
« Reply #14 on: December 09, 2010, 03:52:09 PM »
hehe.terbalik dgn sy.KK wpun free,tggu lama cam sakit hati sbb tak selesa.swasta tgu lama pun,relax je rasa kat spital,sbb cantik,sejuk n aman.keke..




ekeke.mcm 2 plak ey ashlia.tpkan kalau mcm hospital yg yana g 2 xbest sgt la.tunggu lama pun xde apa yg menarik sbb ramai sgt.dh la bila pergi pun dok pasang astro ria cerita lawak2 b*d*h xsuka ah.


Offline ashlia

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4967
  • Suka? +40/-0
  • Enjoy Life As It Is
    • Personal Blog : Life Through Windows
Re: Pengalaman Pahit Kamu Baik Di Hospital Kerajaan Mahupun Swasta....
« Reply #15 on: December 09, 2010, 03:53:43 PM »
4 jam tu.. lamanyer.. private or goverm?

sy dulu,tggu lama gak (private) sbb gynae yg sy amik tu mmg ramai patient,n bayaran die lagi murah dr gynae yg sket patient,tggu tak lama.

emm..kalu tggu lama sbb gynae kita pilih tu ramai org,tak le salahkan jugak.sbb gynae kat private,emergency case pun die handle.cam sy dulu,kalu tetiba ada org bersalin,kes emergency,terpaksa la tggu gynae settlekan dulu sblm check up turn kita.

kalu kat government,cek up kat KK kan?bkn kat spital?doc situ sgt la tak bz nyeee.kalu kita takder masalah,kita masuk smpi bilik nurse je..tak jumpa doc pun.
~We all choose how to look at life~
 http://ashra-aulia.blogspot.com
   

Offline ashlia

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4967
  • Suka? +40/-0
  • Enjoy Life As It Is
    • Personal Blog : Life Through Windows
Re: Pengalaman Pahit Kamu Baik Di Hospital Kerajaan Mahupun Swasta....
« Reply #16 on: December 09, 2010, 03:56:22 PM »

ekeke.mcm 2 plak ey ashlia.tpkan kalau mcm hospital yg yana g 2 xbest sgt la.tunggu lama pun xde apa yg menarik sbb ramai sgt.dh la bila pergi pun dok pasang astro ria cerita lawak2 b*d*h xsuka ah.

hehe.tu la kan.ada gak private yg tak berapa nak jaga keselesaan.mgkn ramai sgt kot org kuar masuk.bila da haru biru ramai sgt org,mmg kita tggu lama pun geram je rasa kan.

tp,org skang ramai da berkemampuan.ramai sgt suka gi private.
~We all choose how to look at life~
 http://ashra-aulia.blogspot.com
   

Online mygenesis (yana)

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2935
  • Suka? +18/-0
  • life is full of ups and downs..handle with prayer
Re: Pengalaman Pahit Kamu Baik Di Hospital Kerajaan Mahupun Swasta....
« Reply #17 on: December 09, 2010, 03:58:31 PM »
hehe.tu la kan.ada gak private yg tak berapa nak jaga keselesaan.mgkn ramai sgt kot org kuar masuk.bila da haru biru ramai sgt org,mmg kita tggu lama pun geram je rasa kan.

tp,org skang ramai da berkemampuan.ramai sgt suka gi private.

a'aa geram sebab bayar.serius bazir je tunggu lama2 tp kena byr.antara salah satu sebab pilih private sebab xnak bersesak2 tunggu.kalau kena tunggu gak apa kes? baik g yg free ye x?hehe


Offline cheesecake

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1745
  • Suka? +7/-0
  • ^.^
Re: Pengalaman Pahit Kamu Baik Di Hospital Kerajaan Mahupun Swasta....
« Reply #18 on: December 09, 2010, 04:03:34 PM »
hehe.terbalik dgn sy.KK wpun free,tggu lama cam sakit hati sbb tak selesa.swasta tgu lama pun,relax je rasa kat spital,sbb cantik,sejuk n aman.keke..


ha ah lama sgt..tu baru checkup kat KK..bila kene pi hospital jumpa gynea hospital..
compom kene amik cuti..datang pukul 8pg..kul 2 @ 3 ptg baru setel kot..tu yg nak scan le..hehe..
rasanya kerajaan kene buat sesuatu tentang ni la..

so far daku takde la pengalaman yg teruk2 di GH mahu pon private..
semua sedang2 je..
cuma kalau nurse2 kat GH atau KK ada garang sikit..kuikui..
betul cakap yg lain..depa kene sedia course untuk anger management kot :P
sebenarnya maybe diorang tertekan..dahla ramai patient..facilities zaman tok kadok.. ;D

Offline ashlia

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4967
  • Suka? +40/-0
  • Enjoy Life As It Is
    • Personal Blog : Life Through Windows
Re: Pengalaman Pahit Kamu Baik Di Hospital Kerajaan Mahupun Swasta....
« Reply #19 on: December 09, 2010, 04:18:24 PM »
a'aa geram sebab bayar.serius bazir je tunggu lama2 tp kena byr.antara salah satu sebab pilih private sebab xnak bersesak2 tunggu.kalau kena tunggu gak apa kes? baik g yg free ye x?hehe

haha.yana try lak gi private yg tak ramai org..
~We all choose how to look at life~
 http://ashra-aulia.blogspot.com
   

Offline ashlia

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4967
  • Suka? +40/-0
  • Enjoy Life As It Is
    • Personal Blog : Life Through Windows
Re: Pengalaman Pahit Kamu Baik Di Hospital Kerajaan Mahupun Swasta....
« Reply #20 on: December 09, 2010, 04:20:50 PM »

sebenarnya maybe diorang tertekan..dahla ramai patient..facilities zaman tok kadok.. ;D

setuju!..aritu masa gi KK siap ckp hubby lagi..sian tgk nurse2 ni,dorang siap print banyak2 borang pe tah..pastu duk gunting satu2.da macam dlm kelas seni plak.
ckp dgn hubby,mana lah dorang tak penat n bosan..econ pun da idup tak idup.patient lak ramai dgn mcm ragam

nurse swasta bes la..tekan2 masuk kom je.pastu relax,tempat sejuk..keje pun muka hepi je.
~We all choose how to look at life~
 http://ashra-aulia.blogspot.com
   

Online mygenesis (yana)

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2935
  • Suka? +18/-0
  • life is full of ups and downs..handle with prayer
Re: Pengalaman Pahit Kamu Baik Di Hospital Kerajaan Mahupun Swasta....
« Reply #21 on: December 09, 2010, 04:23:21 PM »
haha.yana try lak gi private yg tak ramai org..

sbb 2 la yana tukaq p pcmc yayang oi..yan tukar masa nk masuk 4bulan.yana g buat dono je dari damansara specialist 2 dia call dgn selambernya ku jawab "saya tukar hospital sbb xlarat tunggu doktor lama sgt.hospital ni pun saya bayar tp xyah tunggu" amek!! pas2 dorang xcall lg..musti ku dh kena ban dari itu hosp.mesti drg dh blacklist MRN no yana.hahaha

rasanya bukan sbb ramai tau sbb xsistematik.pcmc la ni pun raaamai dh ngn staf petronas tp idak la kena tunggu teruk2 pun.fix la appointment beserta masa.so xde la org tunggu2.


Offline dahlia

  • Topaz
  • *
  • Posts: 24
  • Suka? +0/-0
Re: Pengalaman Pahit Kamu Baik Di Hospital Kerajaan Mahupun Swasta....
« Reply #22 on: December 09, 2010, 04:42:56 PM »
dahlia kat damansara specialist gak ke? ng doktor maziah eh?

tak...bukan kat damansara specialist...tapi private hospital la...

rasanya kalo spital ni fix kan masa appointment...
takde la patient dtg 'selambak' mcm tu...
susah nak agak bila turn kita...

sblm ni pernah pegi KBMC (skrg Hospital Pakar Al Islam)....
lebih sistematik...tak pernah menunggu lama mcm ni...
paling lama pun 2 jam je...tu pun sebab ada patient bersalin...

Offline IdayaH_ChaN

  • Delima
  • *
  • Posts: 1000
  • Suka? +1/-0
  • I Love My Family
Re: Pengalaman Pahit Kamu Baik Di Hospital Kerajaan Mahupun Swasta....
« Reply #23 on: December 09, 2010, 04:47:51 PM »
Betul tu.. kalau check up kat KK nurse aje yang check.. bila ada special kes baru doktor check..

Kalau kat private memang datang check up doktor yang check ke? Sekali check up bape ek?? :o



Offline mamascorpio

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4343
  • Suka? +14/-0
Re: Pengalaman Pahit Kamu Baik Di Hospital Kerajaan Mahupun Swasta....
« Reply #24 on: December 09, 2010, 04:52:23 PM »
saya setakat ni blum ada pengalaman pahit..sbb bersalin swasta.alhamdulillah swasta sy pilih..bes nurse n docnya.

tp sy tau,tak kira la gov atau swasta.kalu nak terkena pahit,pahit gakkan.hehe.
patutnya,sesapa yg da pilih profesion doc/nurse..jadilah org yang iklas bekerja dan sabo.kalu rasa nak marah2,jadi cikgu je.ramai budak nakal skang ni.keke

ha'ah ashlia kan.. baik jadik cikgu kalo rasa nak marah2..
hehe ;D

 

 

Powered by EzPortal