+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 11215
Latest: jannahbella
New This Month: 144
New This Week: 20
New Today: 5
Stats
Total Posts: 450948
Total Topics: 7587
Most Online Today: 162
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 1
Guests: 94
Total: 95

Author Topic: asma..  (Read 6912 times)

Offline ayuibrahim

  • Nilam
  • *
  • Posts: 446
  • Suka? +1/-0
  • senyum-senyum selalu
    • buzzshoppe
asma..
« on: December 08, 2010, 10:28:10 PM »
assalamualaikum..bru2 nie bby aleesya kena tahan wad selama 4 hr kerana lendir dlm dada...msa mula2 kena tu , ayu x tahu nk buat apa.tgk dy dlm keadaan lemah n asik merengek jer...bernafas pon mcm tersekat2...msa tu petang...ayu terus bwk aleesya pi klinik kecemasaan kerajaan ( terdekat)..aleesya di beri nip(masukkn gas)..2 kali..bila pegawai kesihatan tu tgk x `berkurangan..```terus pggil ambulans tuk bwk pi hosp.pontian...msa tu ayu da down sgt2..x tahu nk buat apa..sedih tgk dy asik merengek buatkn ayu pon terus menangis ....

sampai kt hosp. aleesya terus di beri rawatan kecemasaan,  nurse suro ayu keluar tuk beri rawatan pd alee`sya`..``x sanggup dgr tangisan yg sayup2 seolah2 memanggil mama...bila ayu di panggil tuk amik aleesya..ya Allah siannya..tgn di cucuk kiri dan kanan...jari2 di balut dgn soletap..kaki dicucuk tuk mskkn air....
aleesya di beri oksigen lg..aduh entah kali keberapa la....tertnya2 jak..x bahaya kr asik bg bby oksigen nie...x per la yg penting aleesya selamat...
ayu di suro bwk aleesya ke bilik x ray ... n keputusannya kena tahan wad...x tahan dgr rengekannya..kesian ank mama..sabar ye sayang.. tu je la ungkapan yg ayu sebut x henti2...
semasa di tahan kt wad...4 jam sekali aleesya di beri nip...aduh seksanya nk bg nip..menangis2 dy...sedih sgt2...

nak tnya rakan2 rh....ada x sesiapa yg pernah alami mcm nie....ada yg ckp bg mkn daging unta/kuda n paling ngeri dgr daging buaya...aduh...mana la nk cri daging buaya tu..lgpon bkn ke buaya tu x leh mkn...2 alam kn..huhuhu...
tolong2...sesiapa yg tahu cara2 nk hilangkn asma ne...
branded kidswear,barangan kemas iman jewel,dan segalanya hanya di
http://buzzshoppe4u.blogspot.com
email : ayu.ibrahim@rocketmail.com
tel : 012 7442196
fb : http://www.facebook.com/buzzkidzshop


Offline suealeen

  • Berlian
  • *
  • Posts: 3115
  • Suka? +23/-0
    • Amazing Syafiah & Co.
Re: asma..
« Reply #1 on: December 08, 2010, 11:54:19 PM »
Adam pernah kena neb (nebulizer) ni
pernah admitted sekali
sebelum tu dia memang selalu kena asma
sampai berbunyi macam itik
dada naik turun...
asal dia terlebih aktif dia akan jadi camni
tapi Adam tak sampai kena sedut macam Aleesya
saya yakin Aleesya kena sedut kahak sebab mak tak dapat masuk bilik rawatan tu

lepas discharge tu ada gak hospital bekalkan ventolin/salbutamol
ubat khas untuk baby yang asthmatic
kami tak bagi sangat mende alah ni
unless nampak simptom macam dia nak demam/batuk
lama-lama test kalau kena serang, kami tak bagi
pernah sekali pergi cameron highlands
kebetulan dia kena asma la plak tapi ubat tak bawak
mula cuak jugak... tapi the next day dia baik alhamdulillah

apa saya buat... saya tak bagi makan sebarangan kat Adam ni
saya tergerak hati nak bawak dia pergi mandi air terjun je
tiap-tiap hujung minggu mesti bawak dia main air
supaya airways dia lebih terbuka
latih dia berenang sebab berenang bagus untuk lung
sejak tu Adam tak pernah kena asma lagi sampai sekarang ni, alhamdulillah
Visit and get to know us at Amazing Syafiah & Co.

Now I'm a food blogger too. Visit my online kitchen at Suealeen's Kitchen :)

Offline fiza umisofie

  • Moderator (Board)
  • Berlian
  • *
  • Posts: 3957
  • Suka? +18/-0
  • Ketua bidadari suami di syurga nanti.Insya Allah!
    • cerita umisofie
Re: asma..
« Reply #2 on: December 09, 2010, 04:00:10 AM »
kak sue,
adam ada athma ke?
siannya dia....

ayu,
saya byk kali berhadapan dgn keadaan ini.
maklum, anak perempuan saya Sofie, kerap masuk hospital disebabkan benda ni. biasala, bila anak datang hospital, kan...mmg terpaksa hadai sgl aneka cucuk2, x-ray2, bg oksigen...... apapun nak kena tabah tgk anak mcm tu.

sama macam Adam, Sofie jugak diberi ventolin/salbutamol,
doktor bg dlm bentuk cecair bila balik rumah
selagi kat wad, dok amik neb je la....
sejak usia Sofie 2 tahun, mmg doktor kata Sofie menghampiri athma
dan terpaksa sedut 2 jenis gas setiap hari....
salah satunya gas ventolin

saya belum pernah lagi terfikir nak bg anak makan daging unta/kuda/buaya...hehehe
setakat ni, kalau Sofie batuk teruk, saya kerapkan mengambilan gas di rumah,
dan alternatif lain, saya beri Sofie makan madu campur minyak habbatus sauda`....Alhamdulillah, setakat ni nampak lebih baik.
cerita keluarga dan anak2 saya di sini:
http://umisofie.blogspot.com

tempat saya simpan resepi:
http://blogsimpanresepi.blogspot.com/

Offline Kelly

  • Moderator (Board)
  • Berlian
  • *
  • Posts: 2813
  • Suka? +22/-0
  • I love u.. u love me.. we are happy family!
Re: asma..
« Reply #3 on: December 09, 2010, 08:53:48 AM »
Salam kak ayu.. Semoga anak akak cepat sembuh ye. Kelly belum pernah ada experienced anak2 kena asma. Tapi mak dan adik lelaki kelly memang mengidap asma.. Sangat kesian bila tengok mereka kena attack. Nampak macam susah sangat nak bernafas. Macam mak kelly, sebaiknya dia akan cuba elakkan mengambil ubat doc. Kalau dah tak boleh buat apa, baru la dia makan. Sebab mak pernah kata ventolin tu boleh memberi kesan pada jantung. Yang penting kena pantang dalam pengambilan makanan, elakkan minum air sejuk/ais. Pulut pun mak tak makan. Cuba amalkan ambil habatussauda, alhamdulillah berkesan untuk yang mengidap asma.

Offline mamasara (maz09)

  • Delima
  • *
  • Posts: 667
  • Suka? +3/-0
  • salam mesra selalu dari kak maz....buat member rh
Re: asma..
« Reply #4 on: December 09, 2010, 09:16:58 AM »
anak saya yg kedua pun ada penyakit asma ni... kemungkinan penyakit asma adalah penyakit keturunan..
sebabnya suami saya masa kecik kena asma,tapi dah besar penyakit tu hilang....
banyak makanan yg anak saya tak boleh makan termasuklah jagung,minyak jagung pun tak boleh,daging,segala jenis produk dari susu lembu...
kalau sejuk sgt pun tak boleh.
sekarang ni tiap-tiap malam kena sedut ubat seretide..
rasanya dah banyak tahun guna ubat ni...


   selamat datang ke blog mamasara....
   http://mazz72.blogspot.com


Offline suealeen

  • Berlian
  • *
  • Posts: 3115
  • Suka? +23/-0
    • Amazing Syafiah & Co.
Re: asma..
« Reply #5 on: December 09, 2010, 09:58:20 AM »
kak sue,
adam ada athma ke?
siannya dia....

ha'ah... paed kata sebab keturunan
memang dua-dua belah ada asma
adik akak yang tinggal dengan akak ni asma
dari kecik sampai dia remaja
dalam tahun ni tetiba je kena serang balik sebab dia terlalu letih
tapi Adam kena asma ni dalam tahun 2006-2007 je
lepas tu dah tak de lagi
masa dia admitted tu usia dia baru 9 bulan
dok la 'hotel' 4 hari 3 malam.. hehe...
alhamdulillah kena neb pun time tu je

orang kata jangan sampai kena sedut kahak
chances nak ulang-alik hospital tu tinggi
Visit and get to know us at Amazing Syafiah & Co.

Now I'm a food blogger too. Visit my online kitchen at Suealeen's Kitchen :)

Offline ayuibrahim

  • Nilam
  • *
  • Posts: 446
  • Suka? +1/-0
  • senyum-senyum selalu
    • buzzshoppe
Re: asma..
« Reply #6 on: December 09, 2010, 11:28:30 AM »
Adam pernah kena neb (nebulizer) ni
pernah admitted sekali
sebelum tu dia memang selalu kena asma
sampai berbunyi macam itik
dada naik turun...
asal dia terlebih aktif dia akan jadi camni
tapi Adam tak sampai kena sedut macam Aleesya
saya yakin Aleesya kena sedut kahak sebab mak tak dapat masuk bilik rawatan tu

lepas discharge tu ada gak hospital bekalkan ventolin/salbutamol
ubat khas untuk baby yang asthmatic
kami tak bagi sangat mende alah ni
unless nampak simptom macam dia nak demam/batuk
lama-lama test kalau kena serang, kami tak bagi
pernah sekali pergi cameron highlands
kebetulan dia kena asma la plak tapi ubat tak bawak
mula cuak jugak... tapi the next day dia baik alhamdulillah

apa saya buat... saya tak bagi makan sebarangan kat Adam ni
saya tergerak hati nak bawak dia pergi mandi air terjun je
tiap-tiap hujung minggu mesti bawak dia main air
supaya airways dia lebih terbuka
latih dia berenang sebab berenang bagus untuk lung
sejak tu Adam tak pernah kena asma lagi sampai sekarang ni, alhamdulillah


sue..aleesya bru 8 bln...doktor x de bekal kn ubat apa2 pon..just antibiotik n ubat demam..doktor ckp klu demam terus bwk pi hosp...tp dr keluar hosp. sampai hr nie..tgk keadaan aleesya da nmpk ok..x de da merengek2..cuma nafas dy tu la mcm tersekat2..mgk sebab lendir byk lg ...
branded kidswear,barangan kemas iman jewel,dan segalanya hanya di
http://buzzshoppe4u.blogspot.com
email : ayu.ibrahim@rocketmail.com
tel : 012 7442196
fb : http://www.facebook.com/buzzkidzshop

Offline ayuibrahim

  • Nilam
  • *
  • Posts: 446
  • Suka? +1/-0
  • senyum-senyum selalu
    • buzzshoppe
Re: asma..
« Reply #7 on: December 09, 2010, 11:31:16 AM »
kak sue,
adam ada athma ke?
siannya dia....

ayu,
saya byk kali berhadapan dgn keadaan ini.
maklum, anak perempuan saya Sofie, kerap masuk hospital disebabkan benda ni. biasala, bila anak datang hospital, kan...mmg terpaksa hadai sgl aneka cucuk2, x-ray2, bg oksigen...... apapun nak kena tabah tgk anak mcm tu.

sama macam Adam, Sofie jugak diberi ventolin/salbutamol,
doktor bg dlm bentuk cecair bila balik rumah
selagi kat wad, dok amik neb je la....
sejak usia Sofie 2 tahun, mmg doktor kata Sofie menghampiri athma
dan terpaksa sedut 2 jenis gas setiap hari....
salah satunya gas ventolin

saya belum pernah lagi terfikir nak bg anak makan daging unta/kuda/buaya...hehehe
setakat ni, kalau Sofie batuk teruk, saya kerapkan mengambilan gas di rumah,
dan alternatif lain, saya beri Sofie makan madu campur minyak habbatus sauda`....Alhamdulillah, setakat ni nampak lebih baik.

umisofie...ermm nti nk beli jak la madu n habbatus sauda tu..aleesya x de batuk, just selsema je hr tu..terus kena asma..kerapkn pengambilan gas ?..x bahaya ke umisofie...?
branded kidswear,barangan kemas iman jewel,dan segalanya hanya di
http://buzzshoppe4u.blogspot.com
email : ayu.ibrahim@rocketmail.com
tel : 012 7442196
fb : http://www.facebook.com/buzzkidzshop

Offline ayuibrahim

  • Nilam
  • *
  • Posts: 446
  • Suka? +1/-0
  • senyum-senyum selalu
    • buzzshoppe
Re: asma..
« Reply #8 on: December 09, 2010, 11:35:58 AM »
Salam kak ayu.. Semoga anak akak cepat sembuh ye. Kelly belum pernah ada experienced anak2 kena asma. Tapi mak dan adik lelaki kelly memang mengidap asma.. Sangat kesian bila tengok mereka kena attack. Nampak macam susah sangat nak bernafas. Macam mak kelly, sebaiknya dia akan cuba elakkan mengambil ubat doc. Kalau dah tak boleh buat apa, baru la dia makan. Sebab mak pernah kata ventolin tu boleh memberi kesan pada jantung. Yang penting kena pantang dalam pengambilan makanan, elakkan minum air sejuk/ais. Pulut pun mak tak makan. Cuba amalkan ambil habatussauda, alhamdulillah berkesan untuk yang mengidap asma.

thk dear kelly...insyallah nti beli habatussauda nie.....akak pon nk kena pantang nie..sbb bf kn bby...benda sejuk2 pon x leh mkn....
branded kidswear,barangan kemas iman jewel,dan segalanya hanya di
http://buzzshoppe4u.blogspot.com
email : ayu.ibrahim@rocketmail.com
tel : 012 7442196
fb : http://www.facebook.com/buzzkidzshop

Offline rosieposie

  • Topaz
  • *
  • Posts: 2
  • Suka? +0/-0
Re: asma..
« Reply #9 on: December 10, 2010, 10:29:59 AM »
Salam..

nak tanya macam mana simptom awal asma ek?
ayu..aleesya masa memula kena macam mana? mmg berkahak je ke?

xoxo
Rosie Posie

Offline ayuibrahim

  • Nilam
  • *
  • Posts: 446
  • Suka? +1/-0
  • senyum-senyum selalu
    • buzzshoppe
Re: asma..
« Reply #10 on: December 11, 2010, 07:01:45 PM »
Salam..

nak tanya macam mana simptom awal asma ek?
ayu..aleesya masa memula kena macam mana? mmg berkahak je ke?

xoxo
Rosie Posie

rosie..ayu pon x sure...tp aleesya msa 5 bln pernah kena jak ..tp x sampai msk hosp.jus bg nep jer..
klu dgr pernafasan aleesya mmg mcm byk kahak .....simptom2 x pasti sbb msa mula2 kena tu aleesya x demam n batuk, just selsema jer....
branded kidswear,barangan kemas iman jewel,dan segalanya hanya di
http://buzzshoppe4u.blogspot.com
email : ayu.ibrahim@rocketmail.com
tel : 012 7442196
fb : http://www.facebook.com/buzzkidzshop

Offline hasrisa

  • Berlian
  • *
  • Posts: 3761
  • Suka? +7/-0
Re: asma..
« Reply #11 on: December 11, 2010, 07:12:14 PM »
bila anak batuk memang kena cepat2 bagi ubat
kalau dapat dia muntahkan kahak tu lagi bagus
kalau batuk yg tak bunyi tu lagi bahayakena beli ubat cairkan kahak
batuk kalau lama2 memang boleh jadi asma kan

Offline nurzaidah

  • Nilam
  • *
  • Posts: 330
  • Suka? +5/-0
  • kembar mama
    • My Lil' Family
Re: asma..
« Reply #12 on: January 13, 2011, 12:28:31 PM »
anak zaidah dah 4thn baru kena asthma. Hari ni kena neb lagi kat klinik then doktor kata lung dia masih sempit. Kena neb lagi kat rumah 4jam sekali sampai batuk dia hulang... Dulu masa 1st time kena sbb asyik makan aiskrim. Semalam lak dia minum air sejuk kat kantin sekolah dia... Tu yang dapat asthma tu... X larat tengok dia bila kena asthma... Nak tarik nafas mcm x leh aje, sampai dia kata penatnya... Smlm x tido langsung, jdk better ada inhaler+aerochamber kat rumah.. Sbb kalo sempit lg teruk, takut boleh bawa **** (x nak eja, simpang malakiat la)...

Offline izh_na

  • Delima
  • *
  • Posts: 795
  • Suka? +4/-0
Re: asma..
« Reply #13 on: January 13, 2011, 12:39:56 PM »
baru2 nie masa mak balik dari mekah ada bawak balik hati unta sebab ada kawan abah yang pesan..Katanya guna untuk cucunya yang ada penyakit asma....

Offline epifina(hannanmannan)

  • Delima
  • *
  • Posts: 515
  • Suka? +4/-0
    • http://fina84.blogspot.com/
Re: asma..
« Reply #14 on: January 13, 2011, 12:42:45 PM »
anak zaidah dah 4thn baru kena asthma. Hari ni kena neb lagi kat klinik then doktor kata lung dia masih sempit. Kena neb lagi kat rumah 4jam sekali sampai batuk dia hulang... Dulu masa 1st time kena sbb asyik makan aiskrim. Semalam lak dia minum air sejuk kat kantin sekolah dia... Tu yang dapat asthma tu... X larat tengok dia bila kena asthma... Nak tarik nafas mcm x leh aje, sampai dia kata penatnya... Smlm x tido langsung, jdk better ada inhaler+aerochamber kat rumah.. Sbb kalo sempit lg teruk, takut boleh bawa **** (x nak eja, simpang malakiat la)...

siannyer=(
makan ubat astma jugak ke dia?

Offline nurzaidah

  • Nilam
  • *
  • Posts: 330
  • Suka? +5/-0
  • kembar mama
    • My Lil' Family
Re: asma..
« Reply #15 on: January 13, 2011, 03:01:04 PM »
memang doktor yg ubat anak zaidah cakap hati unta memang salah satu cara untuk mengubati asthma... Tp doktor kata better beli hati fresh then keringkan sendiri... Dari kita beli kt market yg siap2 kering... Tengok la nanti, kalo ada rezeki kami utk buat umrah ingat nak buat apa yg doktor tu suruh buat

siannyer=(
makan ubat astma jugak ke dia?
ubat ada, 5 ubat makan, neb lak setiap 4 jam sekali... Tapi setiap kali lepas neb, penafasan dia makin elok... Alhamdulilah... Doktor suruh continue neb sampai batuk dia hilang pastu leh berenti... Pastu hanya nak tido aje bagi neb...

Offline lidiawati hadi

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 120
  • Suka? +2/-0
  • wafa wafi & Anis my dearest soul
Re: asma..
« Reply #16 on: March 10, 2011, 11:35:56 AM »
Adam pernah kena neb (nebulizer) ni
pernah admitted sekali
sebelum tu dia memang selalu kena asma
sampai berbunyi macam itik
dada naik turun...
asal dia terlebih aktif dia akan jadi camni
tapi Adam tak sampai kena sedut macam Aleesya
saya yakin Aleesya kena sedut kahak sebab mak tak dapat masuk bilik rawatan tu

lepas discharge tu ada gak hospital bekalkan ventolin/salbutamol
ubat khas untuk baby yang asthmatic
kami tak bagi sangat mende alah ni
unless nampak simptom macam dia nak demam/batuk
lama-lama test kalau kena serang, kami tak bagi
pernah sekali pergi cameron highlands
kebetulan dia kena asma la plak tapi ubat tak bawak
mula cuak jugak... tapi the next day dia baik alhamdulillah

apa saya buat... saya tak bagi makan sebarangan kat Adam ni
saya tergerak hati nak bawak dia pergi mandi air terjun je
tiap-tiap hujung minggu mesti bawak dia main air
supaya airways dia lebih terbuka
latih dia berenang sebab berenang bagus untuk lung
sejak tu Adam tak pernah kena asma lagi sampai sekarang ni, alhamdulillah


kak sue..

nak try gak r... weekend ni ayah dorg balik lid nak ajak g mandi r... hehehe..
x sanggup da asyik kene neb je dak wafi ni... lau bksan xpe.. orangnya terlebih lasak..
bila da penat.. tcungap cungap balik... tang x sihat.. time tu la tak nk tdo tak nak rehat..
mana nak baik... mungkin kene bagi berendam cam adam baru ok kot... ekekeke

Offline Ummi_Ina

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1414
  • Suka? +8/-0
  • trying to be a supermommy to 5 kids...!!!
    • OurDreamsOfLife
Re: asma..
« Reply #17 on: April 06, 2011, 10:25:48 AM »
salam,

sy ada keturunan asma (both my mom n MIL)
dan sy pun mula kene asma wktu preggie anak sulung 13 thn lepas
now, kesemua 5 orang anak sy ada asma
semua develop asma waktu baby except for no. 4 yg menyusu badan sepenuhnya hingga umo 2 tahun
yg. no. 5 Firas Zahin now 7+ mos kerap kene batuk n asma(esp. sejak duk nursery 2 bulan lepas)
dah penah admit sekali
(ekceli patutnya 2x tapi 1st time tu dapat excuse due to unavoided reason)
memang sedey tengok Firas tiap kali kene asma

Offline mamaEd

  • Nilam
  • *
  • Posts: 463
  • Suka? +1/-0
Re: asma..
« Reply #18 on: May 12, 2011, 02:20:34 PM »
saya pulak tak tahu anak kena asma dari keturunan siape.huhu..mula2 ekzema dari lahir.lepas tu start dari bulan 3 tahun ni dia da banyak kali kena sedut neb tu. awalnye berpunca dari demam panas+bengkak tonsil.admitted ward doktor cakap pernafasan dia sempit then sedutla neb tu 3 jam sekali.lepas kuar ward doc bekalkan ubat salbutamol.

 lepas daritu, nampak penyakit lelah dia tu lagi mudah menyerang.tak sampai sebulan lepas tu bulan 4 dia lelah lagi.saya ingat dia batuk biasa.sekali tengok dia tak boleh tido malam,perut dan dada dia turn naik..turun naik.tunggu lepas subuh baru bawak pi hospital.sekali lagi kena sedut neb.then just sambung ubat salbutamol tu. kalau kat gomen,doktor tak galakkan budak ambil ubat cecair tu.dia suruh sedut pakai paip tu+aerochamber.tapi anak saya mengadu pening lepas sedut benda alah tu.
Dugaan sekali lagi, ahad lepas dia kena lagi.tak tahula nak buat macam mana dah.terpaksala sedut neb lagi. dalam sehari tu 3 jam sekali ulang alik spital.nasib baik dekat je dan sehari je kena.leps sedut neb kul 9 mlm tu dah ok.kalau tak doktor suruh admit je.

kalau dah jadi camni nampaknye kena pantang betul2 pemakanan n penjagaan budak asma ni.masalahnye anak saya ni tak boleh tahan dugaan.pantang nampak orang makan aiskerim,air sejuk,dia nak jugakla.kalau tak bagi menangis.macam umi dia ni memang tak suka minum air panas.maklumla sekarangkan musim panas.selalu jgk kena marah dengan hubby minum air sejuk depan anak.tapi apa boleh buat? boleh share lagi tak ape yang perlu di elakkan oleh pengidap asma ni?harap sangatlah asma dia tak sampai ke besar.



Offline suealeen

  • Berlian
  • *
  • Posts: 3115
  • Suka? +23/-0
    • Amazing Syafiah & Co.
Re: asma..
« Reply #19 on: May 12, 2011, 02:27:01 PM »
kak sue..

nak try gak r... weekend ni ayah dorg balik lid nak ajak g mandi r... hehehe..
x sanggup da asyik kene neb je dak wafi ni... lau bksan xpe.. orangnya terlebih lasak..
bila da penat.. tcungap cungap balik... tang x sihat.. time tu la tak nk tdo tak nak rehat..
mana nak baik... mungkin kene bagi berendam cam adam baru ok kot... ekekeke


memang akak bawak dia tiap minggu pergi hidroterapi. alhamdulillah itulah pertama dan terakhir dia kena neb. bila kita bawak dia pergi berenang ni dia punya saluran ke lung tu akan terbuka, senang dia nak bernafas. kalau tak, asal lasak sikit dia berdehit. bila batuk pun cam tu jugak... dada naik turun. la ni dia la juara melompat, makanan pun tak de pantang... alhamdulillah sangat Allah bukakan jalan yang paling mudah tanpa libatkan sebarang kos ni (kecuali kos minya la... :))
Visit and get to know us at Amazing Syafiah & Co.

Now I'm a food blogger too. Visit my online kitchen at Suealeen's Kitchen :)

Offline mamaEd

  • Nilam
  • *
  • Posts: 463
  • Suka? +1/-0
Re: asma..
« Reply #20 on: May 12, 2011, 02:37:13 PM »
anak kak sue umur berapa sekarang?anak saya pun tak boleh lasak sangat.baru ni dia pergi berjoging sambil bermain kat taman.lepas tu malam tu terus susah nak tido.kebetulan selsema pulak tu.ape maksud bawak pi air terjun tu?kalau berenang kat swimming pool ?huhu..



Offline suealeen

  • Berlian
  • *
  • Posts: 3115
  • Suka? +23/-0
    • Amazing Syafiah & Co.
Re: asma..
« Reply #21 on: May 12, 2011, 02:48:03 PM »
dah nak masuk 6 tahun, mamaEd
dia kena asma ni start 9 bulan sampai setahun setengah je
bawak la dia pergi swimming kat memana
air terjun/sungai paling baik sebab natural
last sekali dia kena kat Cameron Highlands
kami terlupa bawak ventolin/salbutamol
risau dah sebenarnya...
dah la CH sejuk, kena plak dia asma
tapi alhamdulillah la, dengan izin Allah dia ok balik masa hari ke-3
Visit and get to know us at Amazing Syafiah & Co.

Now I'm a food blogger too. Visit my online kitchen at Suealeen's Kitchen :)

Offline ummi_illa

  • Topaz
  • *
  • Posts: 10
  • Suka? +0/-0
Re: asma..
« Reply #22 on: May 12, 2011, 03:04:07 PM »
ank ila yg 1st dulu pn mmg teruk kena asma pai kena pneumonia masa dia dlm 8-9 bln camtu...leh katekan setahun sekali mmg kena admit..
treatment yg ila buat :
kalau batuk mmg spraykn dia ventolin guna chamber, kalau teruk sgt time admit dulu..paed advice buat chest teraphy..actually chest teraphy ni leh buat sendiri..kalau ank kita batuk..cuba baringkn bb dlm keadaan meniarap..lapikkn towel tebal kit..then kite tepuk2 kn dlm kiraan 10 stop jap..buat la pai bb nampk lege kit..pastu buat kt bhgn depan lak...treatment air tu pn betul gak..lau ank leh swimming lagi bagus..kerapkn bawa dia p swimming...skrg ni alhamdullh ank ila dh nk masuk 5 tahun..asma dh makin kurang..cuma batuk2 n sesema mmg mudah kena..nk2 dok taska lagi la..huhu

Offline mamaEd

  • Nilam
  • *
  • Posts: 463
  • Suka? +1/-0
Re: asma..
« Reply #23 on: May 13, 2011, 11:16:42 AM »
dah nak masuk 6 tahun, mamaEd
dia kena asma ni start 9 bulan sampai setahun setengah je
bawak la dia pergi swimming kat memana
air terjun/sungai paling baik sebab natural
last sekali dia kena kat Cameron Highlands
kami terlupa bawak ventolin/salbutamol
risau dah sebenarnya...
dah la CH sejuk, kena plak dia asma
tapi alhamdulillah la, dengan izin Allah dia ok balik masa hari ke-3

dia swimming masa umur baby tu ke?maksud swimming tu main2 air ke betul2 swimming?serius nak tau.bukan ke kalau air tu lagi sejuk?anak saya 3 tahun setengah ni leh praktikkan ke?



Offline suealeen

  • Berlian
  • *
  • Posts: 3115
  • Suka? +23/-0
    • Amazing Syafiah & Co.
Re: asma..
« Reply #24 on: May 13, 2011, 11:47:43 AM »
anak akak praktis swimming dari usia dia lepas 9 bulan lagi. cara dia apungkan dia dalam air tu. kita pegang la dia... kalau dah 3 tahun setengah tu apa plak takleh praktikkan.. lagi boleh sangat la... lagi molek kalau bawak dia masuk kelas terus, boleh berenang dengan cara yang betul
Visit and get to know us at Amazing Syafiah & Co.

Now I'm a food blogger too. Visit my online kitchen at Suealeen's Kitchen :)

 

Powered by EzPortal