+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 11199
Latest: Chajielaa
New This Month: 128
New This Week: 5
New Today: 5
Stats
Total Posts: 450486
Total Topics: 7577
Most Online Today: 195
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 12
Guests: 179
Total: 191

Author Topic: bayi lelaki - masalah pada buah zakar  (Read 7728 times)

Offline sofizan

  • Topaz
  • *
  • Posts: 64
  • Suka? +0/-0
    • http://shareiscare29.blogspot.com.my
bayi lelaki - masalah pada buah zakar
« on: December 13, 2010, 02:07:10 PM »
:

assalamualikum dan salam sejahtera..buat kengkawan..

sofia cuma nak minta advice atau apa2lah..petua ke..baby boy sofia dari lahir lagi ada masalah pada buah zakar..menurut doktor ada cecair lebihan dalam skoterum buah zakarnya..mula2 dulu ke2-2 belah..sekarang sebelah kiri masih ada..

harap kengkawan ada petua ..tak pun kalau ada yg berpengalaman anak menghadapi mslh begitu..


 
so & fi


Offline epifina(hannanmannan)

  • Delima
  • *
  • Posts: 515
  • Suka? +4/-0
    • http://fina84.blogspot.com/
Re: bayi lelaki - masalah pada buah zakar
« Reply #1 on: December 13, 2010, 04:14:28 PM »
salam..doc ada cakap tak jenis hydrocele yg anak sofia alami skang?
sebab ada dua cara treatment.
1.kalo kantung tu x bersambung ngan space badan,dia akan susut sendiri,paling lambat pun umo setahun.
2.kalo bersambung,jena wat surgery.
surgery ni tujuannya nak elak risiko2 yang teruk akibat dari hydrocele.

Offline haniharith

  • Delima
  • *
  • Posts: 675
  • Suka? +4/-0
  • mencorak kehidupan yg lebih baik
Re: bayi lelaki - masalah pada buah zakar
« Reply #2 on: December 13, 2010, 05:58:30 PM »
epifina..
bersambung dengan badan mcamana tu ye? leh terangkan detail tak?

sofizan,
hani rasa bby kita sama kut..masalah hernia kan? atau angin pasang..
mcm bengkak sebelah kiri tu,tp orang kata lama2 dia akan susut sendiri,
hani just tuam dengan tuala je..ada jugak guna daun sireh..

tunggu je la bila nak surut betul,so far Alhamdulillah Ainuddin xmenangis,tak sakit kut..klau tak orang kata bby  mesti nangis sakit.

Offline epifina(hannanmannan)

  • Delima
  • *
  • Posts: 515
  • Suka? +4/-0
    • http://fina84.blogspot.com/
Re: bayi lelaki - masalah pada buah zakar
« Reply #3 on: December 13, 2010, 11:40:27 PM »
epifina..
bersambung dengan badan mcamana tu ye? leh terangkan detail tak?

sofizan,
hani rasa bby kita sama kut..masalah hernia kan? atau angin pasang..
mcm bengkak sebelah kiri tu,tp orang kata lama2 dia akan susut sendiri,
hani just tuam dengan tuala je..ada jugak guna daun sireh..

tunggu je la bila nak surut betul,so far Alhamdulillah Ainuddin xmenangis,tak sakit kut..klau tak orang kata bby  mesti nangis sakit.



hydrocele berbeza dgn angin pasang.
hydrocele dikatakan bersambung adalah dinding tiub sepanjang dari badan ke scrotum tak melekat antara satu sama lain(hik2 skema tak ayat)..so air dalam scrotum dan badan x terpisah.


Offline sofizan

  • Topaz
  • *
  • Posts: 64
  • Suka? +0/-0
    • http://shareiscare29.blogspot.com.my
Re: bayi lelaki - masalah pada buah zakar
« Reply #4 on: December 15, 2010, 03:07:39 PM »
epifina.
terima kasih share info.anak sofia tu kantung tak bersambung..doktor pun ada cakap..dia boleh susut sendiri..tp takut jugak anak selalu nangis.tapi tak tahu sbb apa.doakan ye.

hani..
angin pasang ada jugak sofia dengar..byk version jugak..ada yang cakap takut burut..doakan ye anak sofia sembuh


 
so & fi


Offline ieda

  • Nilam
  • *
  • Posts: 452
  • Suka? +0/-0
Re: bayi lelaki - masalah pada buah zakar
« Reply #5 on: December 15, 2010, 03:13:18 PM »
ade sorg kwn ieda ank dia penah de mslh zakar la...ieda pun xberapa fhm la...so dr wat operation letak jaring anatara usus...sebab usus duk nekan buah zakar...jd buah zakar mengembg n sakit..alhamdulillah ok smpi skrg...

Offline epifina(hannanmannan)

  • Delima
  • *
  • Posts: 515
  • Suka? +4/-0
    • http://fina84.blogspot.com/
Re: bayi lelaki - masalah pada buah zakar
« Reply #6 on: December 15, 2010, 03:28:11 PM »
ade sorg kwn ieda ank dia penah de mslh zakar la...ieda pun xberapa fhm la...so dr wat operation letak jaring anatara usus...sebab usus duk nekan buah zakar...jd buah zakar mengembg n sakit..alhamdulillah ok smpi skrg...

ooo anak dia ada masalah hernia la tu(angin pasang)
memang bahaya bila dah melibatkan usus..
Alhaumdulillah dah sembuh ye

Offline epifina(hannanmannan)

  • Delima
  • *
  • Posts: 515
  • Suka? +4/-0
    • http://fina84.blogspot.com/
Re: bayi lelaki - masalah pada buah zakar
« Reply #7 on: December 15, 2010, 03:30:33 PM »
epifina.
terima kasih share info.anak sofia tu kantung tak bersambung..doktor pun ada cakap..dia boleh susut sendiri..tp takut jugak anak selalu nangis.tapi tak tahu sbb apa.doakan ye.

hani..
angin pasang ada jugak sofia dengar..byk version jugak..ada yang cakap takut burut..doakan ye anak sofia sembuh

Alhamdulillah ada peluang ntok sembuh=)
ada masa2 tertentu ke dia nangis?
kalo tgk kantung dia ada warna merah tak?atau sakit atau panas.

fazlina4284

  • Guest
Re: bayi lelaki - masalah pada buah zakar
« Reply #8 on: April 09, 2011, 06:18:40 PM »
Salam ibu2 sume,

Anak sy pun ada masalah pd zakarnya. Drpd lahir lg buah zakarnya ada 1. Satu lagi doktor bagi tau ada kat atas lagi. Tak masuk dlm kantung lagi. Ada kat ari2. Skrg ni duk appointment dengan pakar knk2 dan pakar bedah. Dok tor bagi tau selalunya umur bb 6 bln ke atas buah zakar tu akan turun sendiri. Tapi kalau tak urun juga, umur bb sethn setengah kena buat operation. Ada tak ibu2 kat cni da kes macam ni. Boleh kongsi.

Offline ana asyfar

  • Topaz
  • *
  • Posts: 5
  • Suka? +0/-0
Re: bayi lelaki - masalah pada buah zakar
« Reply #9 on: June 30, 2011, 03:49:49 PM »

Fazlina...anak sy pn sm mcm awak...ari tu 6 bln check, doktor cakap da turun..anak sy mcm angin pasang jgk..kejap turun kejap naik..skang da 8 bln sy check sendiri da turun da..nnt umur setahun doktor nk tengok balik...harap2 xde ape2 masalah la..

Offline Wina

  • Delima
  • *
  • Posts: 826
  • Suka? +6/-0
  • blessed with a beautiful life
    • ? Yaadein ?
Re: bayi lelaki - masalah pada buah zakar
« Reply #10 on: June 30, 2011, 05:48:10 PM »
eeerrrkkk!

sebenarnya Syakil pun doc cakap benda yg sama masa baru lahir hari tue...doc kata satu tak masuk kantung tapi dia kata tak serius...based on her experience, kalau yg x serius macam nie, akan elok dengan sendirinya

dia suruh tuam selalu & bg appointment lepas sebulan just to check & make sure semua ok

tapi lepas sebulan tue, wina betul² lupa tentang appoinment & tak pergi pun sampailah dah start keje bru teringat...and sampai sekaranglah x pegi² jugak

hurmmmm takut le kalau² sampai kena buat operation semua...

Offline okashira

  • Topaz
  • *
  • Posts: 4
  • Suka? +0/-0
  • Sharing Is caring.....
Re: bayi lelaki - masalah pada buah zakar
« Reply #11 on: January 07, 2012, 12:32:39 AM »
Salam sumer,.. Nak tahu jgk lebih sikit pasal bab nie.. bayi2 yang ader masalah ngan buah zakar nie memang sentiasa nangis ker? Macmmana nak taw baby ader masalah nie? thanks... ;D
"Hayaoki wa sanmon no toku" = "Burung yang keluar sarang awal-awal pagi akan dapat ulat banyak dahulu"

Offline fazmie

  • Topaz
  • *
  • Posts: 2
  • Suka? +0/-0
Re: bayi lelaki - masalah pada buah zakar
« Reply #12 on: April 14, 2012, 12:46:35 AM »
salam....saya fazmie,
mohon kawan2 share skit, masalahnya baby saya umur dia baru 2bln lebih dah seminggu buah zakarnya bengkak....

Offline hayati.n9

  • Topaz
  • *
  • Posts: 57
  • Suka? +1/-0
Re: bayi lelaki - masalah pada buah zakar
« Reply #13 on: May 30, 2013, 03:33:05 PM »
Baru jumpa topik ni...

Baby Ammar ada appointment dgn pakar utk kes hernia/angin pasang ni pada end Jun'13. Start notice bird dia mcm bengkak bila masuk umo 2 bulan.
Ikut tips kgkawan, saya tuam dgn daun mengkudu, daun sirih...
Bengkak tu kadang2 surut - masa awal2 dia kuat nangis, saya ingat sebab hernia ni tapi bila check kat doktor, dan doktor pegang+tekan2, dia x bagi apa2 respon > meaning dia x rasa sakit...

Ada juga cuba cara kampung, tapi bila 'pakcik' yg nak ubat tu start cakap 'bahasa perubatan' dia, x jadik pulak nak proceed...

Saya tak pasti 'operation' is d best option atau tak...kalau ada ibu2 yg pernah go thru pmbedahan utk kes mcm ni, share la yer...thanx!

Offline darkswan294

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 160
  • Suka? +2/-0
Re: bayi lelaki - masalah pada buah zakar
« Reply #14 on: May 31, 2013, 10:49:57 PM »
mase bby kena tahan kuning dlu d wad masa hari ke 3 maybe,doktor cek salah 1 testis belum masuk dalam sarung means masih kt atas n doktor set appointment utk operati0n masa 6bulan if belum turun.tp ada midwife suggest urut perlahan2 kat ari2 bawak ke bawah slalu.sy buat n sy cek sndri mcm dah ada n doktor kat klinik cek ada da masa bby 2mths.

Offline hayati.n9

  • Topaz
  • *
  • Posts: 57
  • Suka? +1/-0
Re: bayi lelaki - masalah pada buah zakar
« Reply #15 on: June 03, 2013, 10:24:09 AM »
mase bby kena tahan kuning dlu d wad masa hari ke 3 maybe,doktor cek salah 1 testis belum masuk dalam sarung means masih kt atas n doktor set appointment utk operati0n masa 6bulan if belum turun.tp ada midwife suggest urut perlahan2 kat ari2 bawak ke bawah slalu.sy buat n sy cek sndri mcm dah ada n doktor kat klinik cek ada da masa bby 2mths.

saya ada plan nak urut tapi doktor siap pesan jgn urut, mungkin sbb taku silap urut kot. Tak bahaya ker urut?

Offline arnisya

  • Peniaga
  • Nilam
  • *
  • Posts: 438
  • Suka? +4/-0
Re: bayi lelaki - masalah pada buah zakar
« Reply #16 on: June 05, 2013, 09:44:32 AM »
Anak2 akak dua2 ada masalah hernia dr lahir, faktor keturunan pun  ya jugak sbb belah husband dan akak sendiri ada hernia. Doc mmg bg option utk operate tp disebabkan husband pandai urut dia akan urut  sehingga hilang bengkak. Anak yg sulung dh 13 thn yg kedua 10 thn bila mereka aktif mmg akan bengkak balik, utk yg tk berani nk urut baik jgn berurut terpulang pd diri masing2.
Biasanya mereka akan rasa senak, kalu sembelit pun akan bengkak sbb meneran. Baby mmg sering menangis sbb tk selesa dan perut mudah kembung.
www.blossommommy.blogspot.com
www.facebook.com/blossommommy
Vitamin ibu mengandung, berpantang, menyusu dan kulit cantik

Offline darkswan294

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 160
  • Suka? +2/-0
Re: bayi lelaki - masalah pada buah zakar
« Reply #17 on: June 07, 2013, 02:51:17 PM »
hayati,urut pelan2 guna jari dr pusat bwk ke ari bwh.mcm tolak lmbut2 gitu,memg klu org tua2 pn pesan bgtu.

Offline hayati.n9

  • Topaz
  • *
  • Posts: 57
  • Suka? +1/-0
Re: bayi lelaki - masalah pada buah zakar
« Reply #18 on: May 06, 2014, 01:19:41 PM »
Salam mommies...topik ni hampir setahun tak bersambung kan? sajer nak update yg anakanda saya yg kena angin pasang akan jalani operation pada hari Jumaat ni, 09/05/14.

Masa final check-up dgn pakar di GH Seremban bila umo dia setahun, doktor kata bengkak akibat angin pasang/hernia kat sebelah kanan dah ok tapi since belah kiri masih ada, no choice => mesti operate...

Doakanlan supaya semuanya berjalan lancar dan anakanda Ammar mnjalani pmbedahan dgn selamat...

 

Powered by EzPortal