+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 10162
Latest: Vna Sandhu
New This Month: 104
New This Week: 24
New Today: 5
Stats
Total Posts: 433081
Total Topics: 7019
Most Online Today: 147
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 3
Guests: 75
Total: 78

Author Topic: rawatan kesuburan di LPPKN  (Read 122567 times)

Offline sara

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 118
  • Suka? +1/-0
rawatan kesuburan di LPPKN
« on: December 22, 2010, 12:20:53 PM »
salam kawan2

rawatan LPPKN sgt bagus utk sesiapa yg merancang nak dapatkan zuriat


Offline matabintang

  • Berlian
  • *
  • Posts: 6019
  • Suka? +13/-0
  • untukmu yang tersayang apa jua sanggup kulakukan
Re: rawatan kesuburan di LPPKN
« Reply #1 on: December 22, 2010, 12:27:16 PM »
apa syarat2 untuk wat rawatan disana? n berapa kosnya?

Offline bondaalesya

  • Berlian
  • *
  • Posts: 3478
  • Suka? +3/-0
  • salam sayang buat semua
Re: rawatan kesuburan di LPPKN
« Reply #2 on: December 22, 2010, 12:27:54 PM »
ya la mahal tak kos nya...

Offline sara

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 118
  • Suka? +1/-0
Re: rawatan kesuburan di LPPKN
« Reply #3 on: December 22, 2010, 12:31:41 PM »
xda syarat kusus..kena pergi daftar di LPKKN bersama suami. nanti diorg akan bagi tarikh appointment. ms appt tu nurse akan amik darah istri n sperma suami. 1st time pergi just byr rm200. pastu follow aje prosedur. agak leceh tapi sabar je la..demi zuriat. alhamdullillah dah berhasil skrg. sy dah prgnant 3 bulan

Offline matabintang

  • Berlian
  • *
  • Posts: 6019
  • Suka? +13/-0
  • untukmu yang tersayang apa jua sanggup kulakukan
Re: rawatan kesuburan di LPPKN
« Reply #4 on: December 22, 2010, 12:36:00 PM »
wah tahniah2.. ingat nak follow ngan lppkn gak, tp pikir2 balik. tunggu duk sekali ngan hubby lah senang sikit.. ni sorg duk utara sorg duk timur jd susah nak wat rawatan.. so bayar just 200 jelah untuk sekali bayar je


Offline fika83

  • Nilam
  • *
  • Posts: 305
  • Suka? +0/-0
Re: rawatan kesuburan di LPPKN
« Reply #5 on: December 22, 2010, 12:38:21 PM »
sara : masa awk ikut rawatan kt situ..apa yg dorg buat? ubat apa yg awk mkn?bape lama tempoh rawatan sblom awk hamil..

Offline sara

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 118
  • Suka? +1/-0
Re: rawatan kesuburan di LPPKN
« Reply #6 on: December 22, 2010, 12:42:57 PM »
syukur..1st sy buat IUI. tup2 period xdtg..ingt kan lambat ke ape kan sbb sy ni period yg xregular. wat bodo je la dah tau period camni kan..smpailah sy rasa cam mual bila gosok gigi pagi2. saja jek check guna strip tu..terkejut tgk dah ada 2 line timbul. menangis jugak sbb terharu sgt..dah 3thun kawen..
bayar ms g daftar tu 200 pastu tgk pd rawatan ape yg kena buat. dlm 700 jugak lah...tapi berbaloi lah..
owh duduk asing2 ke..ermmm ...myb duk skali ada rezeki nanti :)

Offline sara

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 118
  • Suka? +1/-0
Re: rawatan kesuburan di LPPKN
« Reply #7 on: December 22, 2010, 12:46:11 PM »
fika, byk step juga..mula2 check sperma suami, amik darah..pastu kena buat HSG. nak tgk tiub tersumbat ke x..HSG buat kat KPJ Tawakal. kat LPPKN xbuat..bila xda mslh baru doktor akn inject sperma dlm rahim..makan ms juga lah..tau la LPPKN..ramai org..kena tgu turn..slpas 7 bulan rawatan baru berjaya

Offline fika83

  • Nilam
  • *
  • Posts: 305
  • Suka? +0/-0
Re: rawatan kesuburan di LPPKN
« Reply #8 on: December 22, 2010, 12:46:28 PM »
sara : ooo rawatan ngan LPPKN nih kna bayar jugak yer..skang ni saya tgh wat rawatan ngan hosp krajaan..mmg tak bayar apa la..cuma itula lambat la nk tggu next appoimnt..kali prtama pg dia trus buat pap smear ngan scan melalui vagina..msa tu la bru tau ada pcos..so skg tgh mkn ubat..lepas ni nak kena scan HSG pula..tp kena tggu time period..msalahnya dah dkt 3bln x period nih..mcmna la nak buat scan HSG tuu..penin pale :(

best kn awk dah peknen..jaga kandungan elok2 yer...

Offline matabintang

  • Berlian
  • *
  • Posts: 6019
  • Suka? +13/-0
  • untukmu yang tersayang apa jua sanggup kulakukan
Re: rawatan kesuburan di LPPKN
« Reply #9 on: December 22, 2010, 12:49:33 PM »
fika makan ubat apa untuk pcos?? ain baru doc sahkan ada cysct..

Offline Alynn Nur Walid

  • Delima
  • *
  • Posts: 631
  • Suka? +0/-0
Re: rawatan kesuburan di LPPKN
« Reply #10 on: December 22, 2010, 12:50:36 PM »
saya pun under rawatan ngn lppkn..
skrg ni dok rehat dulu (maybe sebulan je)..lps mkn clomid pade cycle pertama masih tak berjaya..telor tak matang..dan membesar ngn cantik.. :-( ..lps sebulan rehat kene amik pil yg tinggi skit dosnye... :-( ..start bwat bln 8..

Offline matabintang

  • Berlian
  • *
  • Posts: 6019
  • Suka? +13/-0
  • untukmu yang tersayang apa jua sanggup kulakukan
Re: rawatan kesuburan di LPPKN
« Reply #11 on: December 22, 2010, 12:51:35 PM »
mula2 alynn ambik clomid dos berapa mg?

Offline fika83

  • Nilam
  • *
  • Posts: 305
  • Suka? +0/-0
Re: rawatan kesuburan di LPPKN
« Reply #12 on: December 22, 2010, 12:52:38 PM »
matabintang : fika pon msa 8/12 lepas pg jmpa pakar tu dia ckp ada pcos..sblom nih mcm dah agak2..sbb dok baca tanda2 nya..tp cysct tu takde pula doc sebut..harap2 takde..

lpas jmpa doc tu dia bg ubat metformin soh makan..skang ni hanya mkn metformin jelah..tp tula risau la period ni takda tanda2 nak keluar..ingat ptg nih nak pegi klnik la mitak ubat turun darah..

Offline sara

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 118
  • Suka? +1/-0
Re: rawatan kesuburan di LPPKN
« Reply #13 on: December 22, 2010, 12:53:01 PM »
oowh yeke..sy pon pernah but kat spital kerajaan...lama sgt nak tggu appointment..dr plak asik suh kita mencuba..tggu n cuba lagi..smpai sy ckp kt dr, sy nak wt treatment.xnak tggu2 lagi..
pastu sy stop kat situ wat kat LPPKN. sy ms nk wat HSG kena tggu period kan..xdtg2 juga..last2 sy g farmasi beli ubt utk period. xingt ape nama ubt tu..pas mkn tu sya period.trs ke buat HSG.
memang leceh sgt2..kena apply cuti..naseb keja goment.senang nk amik cuti..

Offline fika83

  • Nilam
  • *
  • Posts: 305
  • Suka? +0/-0
Re: rawatan kesuburan di LPPKN
« Reply #14 on: December 22, 2010, 12:55:43 PM »
sara : a'ahh rasanya kes fika mcm sara laa jwbnye..kena mkn ubat turun darah gak..tp masa jmpa doc tu..dh ckp yg fika ni dkt 3bln tak kua period..kena mkn ubat turun drh ker..dia ckp tak perlu..itu yg pelik..nak soh tunggu..tunggu..aiii sampai bila laaa...lagi lama dia x kua..lagi lama la kena tunggu buat HSG..

sara buat aritu mcmna..sakit ker?  fika pon hrp2 result dia ok..takot + risau sgt2 nak buat neh.. + maluu lagi...huhuuuu

Offline Alynn Nur Walid

  • Delima
  • *
  • Posts: 631
  • Suka? +0/-0
Re: rawatan kesuburan di LPPKN
« Reply #15 on: December 22, 2010, 12:57:58 PM »
matabintang..
rasanya dos yg sikit kot..kalu tak slh 50mg kot..lupe plak..ade telor..tp tak besar sgt..kan doc ade bgtau..kalu nak bwat iui..mesti telor membesar lbih dr 18cm..kalu tak slh..

Offline fika83

  • Nilam
  • *
  • Posts: 305
  • Suka? +0/-0
Re: rawatan kesuburan di LPPKN
« Reply #16 on: December 22, 2010, 12:59:46 PM »
alynn : amboi lama x sembang ngan alynn..heheh.. oohh nk buat iui kena telur beso ehh..

sara : lupa plak nak tanya..sara buat scan HSG tu masa period ari ke brpa?

Offline sara

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 118
  • Suka? +1/-0
Re: rawatan kesuburan di LPPKN
« Reply #17 on: December 22, 2010, 01:02:31 PM »
mmg dr suh tggu jek smpai peod kuar..last2 sara mkn ubt..tapi xckp pon kr dr sy mkn ubt trn darah..hehehe..ermm ada la rs sakit sikit..ms dr masukkan speculum. rupe cam mulut itik tu..hikhik..tapi jgn keraskan otot plak..layan jek dr nk cucuk ape pon..
malu tuh ada la jugak..sy xkira dah..ms sy tu kena dgn Dr laki..muda lagi..lantak lah..kankang jek..hehehe

Offline matabintang

  • Berlian
  • *
  • Posts: 6019
  • Suka? +13/-0
  • untukmu yang tersayang apa jua sanggup kulakukan
Re: rawatan kesuburan di LPPKN
« Reply #18 on: December 22, 2010, 01:03:12 PM »
ooo.. kalo dos yang sikit mmg 50 mg lah. nant doc nak naikkan dosnya ek.. mesti doc naikkan ke 100mg

Offline sara

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 118
  • Suka? +1/-0
Re: rawatan kesuburan di LPPKN
« Reply #19 on: December 22, 2010, 01:06:44 PM »
takut sbb sakit ke?..ermm sakit tu ada la sikit..tapi jgn keraskan otot2..lagi sakit kang..layan jek ape dr tu wat. malu tu tolak tepi dah..pk nak smgt nak dpt baby jek

Offline Alynn Nur Walid

  • Delima
  • *
  • Posts: 631
  • Suka? +0/-0
Re: rawatan kesuburan di LPPKN
« Reply #20 on: December 22, 2010, 01:07:02 PM »
fika..
yeleh..doc pun ade sasaran pd telor kalu nak teruskan iui..dia akan scan telor dulu..baru bleh teruskan bwat iui ke tak..?? kalu rase2 mcm tak besar je..bwat je 'manual' dulu..heheh

matabintang..
ha'ah..dos tu sikit kot..alynn mmg mintak dos yg kecik..yelah biar dr mula..kang dibuatnya amik terus dos yg besar,..kalu bkn rezeki...nak bwat camne..so..alynn dah taulah kene tinggikan lg dos tu..tgoklah bln 1 ni camne..ape2pun kene tunggu next peyed la...takpelah..sabar jelah...Insyaallah ade rezeki nant..

Offline fika83

  • Nilam
  • *
  • Posts: 305
  • Suka? +0/-0
Re: rawatan kesuburan di LPPKN
« Reply #21 on: December 22, 2010, 01:08:22 PM »
sara : awk buat HSG tu ari period ke brapa? sy nak tau ni sbb..nak kena kira hari period btol2 la..takot nt dah kua period..kita lak takda..

adooii malu nye kalau dpt doc laki..tambah2 melayu..ohhh taktau nk ckp apa..aritu pon dpt doc laki india..emm malu gak bla dia pegang my tut..sbb nak scan bwh tu..tp tepaksa la kan...nk ckp apa..

Offline Mummy

  • Nilam
  • *
  • Posts: 487
  • Suka? +7/-0
Re: rawatan kesuburan di LPPKN
« Reply #22 on: December 22, 2010, 01:09:35 PM »
matabintang..
rasanya dos yg sikit kot..kalu tak slh 50mg kot..lupe plak..ade telor..tp tak besar sgt..kan doc ade bgtau..kalu nak bwat iui..mesti telor membesar lbih dr 18cm..kalu tak slh..

Bukan 18cm, tapi 18mm. :)

Mummy dulu telur kecik-kecik jer.... around 14mm. Pastu makan Clomid semula (after stop treatment for almost 3 years) dan terus amik dos yang tinggi (150mg), Alhamdulillah telur membesar dengan baik iaitu 21mm.

Tapi tak sempat buat IUI sebab Mummy guna cara manual je. Alhamdulillah....memang dah rezeki. Itupun after 6 years of marriage. :)

Offline fika83

  • Nilam
  • *
  • Posts: 305
  • Suka? +0/-0
Re: rawatan kesuburan di LPPKN
« Reply #23 on: December 22, 2010, 01:09:45 PM »
alynn: a'ah tula kan..tp period alynn bulan2 regular ke tak?? insyaallah adala rezeki kita nt...aminnnn

Offline Alynn Nur Walid

  • Delima
  • *
  • Posts: 631
  • Suka? +0/-0
Re: rawatan kesuburan di LPPKN
« Reply #24 on: December 22, 2010, 01:10:55 PM »
fika..
pada mulanya alynn malu gak..yelah dia bleh tgok kite punya tut..tp pk2 balik..lantaklah dia nak tgok ke tak..janji semangat nak dpt bby tu kuat...nsib baik mase bwat hsg tu dia tak bg hubby masuk..kalu tak maunya dia dilempang oleh hubby..yelah sesuka hati je tgok bini dia punya..hehehehh

 

Powered by EzPortal