+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 10122
Latest: Mrs. RRR
New This Month: 65
New This Week: 20
New Today: 7
Stats
Total Posts: 432256
Total Topics: 6987
Most Online Today: 283
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 18
Guests: 268
Total: 286

Author Topic: nape baby tak tidur malam ye..  (Read 5136 times)

Offline sidah09

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 217
  • Suka? +3/-0
  • anak ku
nape baby tak tidur malam ye..
« on: January 04, 2011, 09:00:01 PM »
saya baru mauk belajar ni walaupun dah anak 2.tapi 1 bb minum fm.second bb ni susu ibu je.tapi saya pelik,bile
.tak kisahlah... tapi ia berlarutan sehingga tengah malam saya yang jadi letih... asyik menganga je anak ku ini.. kadang2 tu sampai terkuar susu dah overlot bb minum...bile tk bagi menagis... saya ingat kembung.dah taruk minyak,tukar pempes pun masih tak mauk tdo.. bb cume terlena kejab je pastu bangun.belum sempat saya terlena bb dah bangun semula.. ;D

macam tu ke bb yang minum susu ibu semasa bb dalam pantang? dulu pengalaman anak minum susu fm lain.. ni saya tengok macam tak kenyang2 je....

 dah tu puas nak suruh bb sendawa.. takut juga kalau bb muntah ke.. macam mana ye...  


minum susu ibu memang kene sendawakan dia juga kan? ???
« Last Edit: January 05, 2011, 12:20:38 AM by annsyifa »
Selamat Datang ke blog saya... http://cdacomell.blogspot.com


Offline ashlia

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4967
  • Suka? +40/-0
  • Enjoy Life As It Is
    • Personal Blog : Life Through Windows
Re: nape baby tak tidur malam ye..
« Reply #1 on: January 04, 2011, 09:23:54 PM »
ni pendapat saya melalui pembacaan di website 'omputih'.bacaan berbentuk fakta.
(maaf ye kalu,pernyataan saya ni tidak memuaskan hati pihak2 tertentu.sbb isu sensitif gak susu ibu n susu fm ni dlm RH)
tapi ni bergantung kepada pengalaman masing2 la.
apa jua fakta,bkn 100% kena ikut sbb lain org lain pengalaman.


(melalui pembacaan dan juga pengalaman saya- anak saya dan anak2 kawan saya juga..)
susu ibu ni mudah hadam.baby baru lahir akan mudah lapar..sebab tu kerap terjaga nak nyusu.
kebaikan : lagi kerap kita nyusu,lagi byk susu kita yg terhasil.

berbanding susu formula,baby akan mudah kenyang,dan akan tido lebih lama berbanding bayi susu ibu.mereka mampu bertahan lebih dr 3 jam tanpa nyusu seterusnya.
kebaikan : sendiri nilai  :D  






« Last Edit: January 05, 2011, 08:51:12 AM by ashlia »
~We all choose how to look at life~
 http://ashra-aulia.blogspot.com
   

Offline ieda

  • Nilam
  • *
  • Posts: 452
  • Suka? +0/-0
Re: nape bb tak tdo malam ye..
« Reply #2 on: January 04, 2011, 10:32:49 PM »
shidah...bg ieda bergantung pd ragam bby tu sendiri...kita dh wat seme tukar pampers klu nangis lg..mmg xtau nk wat pe kan...

ank ieda tiga2 BF...tapi tido lama jg...lebih 5jam tanpa sedar...klu yg kedua lg la...pas mgrib tido...bgn x bgn kul 6pg soknya..bkn xkejutkan..tp sedap tido lg agknya...satu lg ieda mmg ajar bby klu mlm nyusu smbil baring...senang tuk ieda keluarkan p*t*ng kita tanpa mengejutkan bby...

Offline mamascorpio

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4343
  • Suka? +14/-0
Re: nape baby tak tidur malam ye..
« Reply #3 on: January 05, 2011, 09:34:07 AM »
saya pernah baca artikel pakar bayi dlm pa&ma,
setiap bayi yg dilahirkan mempunyai sikap dan pembawakannya
yg tersendiri..  kalau senang jaga, mudah la.. kalau susah jaga,
anak itu la yg kita kena beri lebih perhatian..  anak saya pon suka jaga malam,  setakat tak cukup tidur tur perkara biasa la.  mula tur susah nak sesuai keadaan. makin lama, makin tak kisah dah.. makin sayang ada la.. :)

 

Offline mamaorang

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1593
  • Suka? +9/-0
Re: nape baby tak tidur malam ye..
« Reply #4 on: January 05, 2011, 09:47:46 AM »
anak saya dalam pantang dulu exclusive bf....tp tak kerap jaga...jaga sekali je dalam kul 2 @ 3 pg...
tido je manjang..

alhamdulillah tak banyak ragam..rasenye baby tu sendiri kot...bkn sebab susu rasenye...




Offline nik_ceema

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1257
  • Suka? +4/-0
    • SiMa liFe jOuRney
Re: nape baby tak tidur malam ye..
« Reply #5 on: January 05, 2011, 11:17:43 AM »
mmm.... mcm bb saya kompom nak ada nenen dlm mulut baru tdo lamaaaa... tapi dlm pantang dia mmg kerap jaga. tdo kejap terus nk BF pastu tdo balik. tak sampai sejam kadang2 bgn da nak nenen lagi. biasa la susu ibu ni mudah hadam dan bb pon byk yak yak sbb dia byk minum. berbeza kalo bg FM mmg tdo lama tak bgn2. mlm2 mmg berjaga je kijenya. tapi dlm sebulan je berjaga mlm pastu elok je mlm2 bgn 2 atau 3 kali je utk menyusu. siang kurang tdo lama.

Offline ashlia

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4967
  • Suka? +40/-0
  • Enjoy Life As It Is
    • Personal Blog : Life Through Windows
Re: nape baby tak tidur malam ye..
« Reply #6 on: January 05, 2011, 12:01:41 PM »
mmm.... mcm bb saya kompom nak ada nenen dlm mulut baru tdo lamaaaa... tapi dlm pantang dia mmg kerap jaga. tdo kejap terus nk BF pastu tdo balik. tak sampai sejam kadang2 bgn da nak nenen lagi. biasa la susu ibu ni mudah hadam dan bb pon byk yak yak sbb dia byk minum. berbeza kalo bg FM mmg tdo lama tak bgn2. mlm2 mmg berjaga je kijenya. tapi dlm sebulan je berjaga mlm pastu elok je mlm2 bgn 2 atau 3 kali je utk menyusu. siang kurang tdo lama.

setuju dgn nik..sbb pengalaman sy pun gtu.mula2 dulu,jap jap bgn.kita baru nak lelap,da bgn..
try la,nenen sambil baring..kita pun tak penat.ajar la dr awal.

cam kakak ipar saya,anak die tak nak die baring.anak die nak mamanya duduk.skang da 2 thn,pun sama.terpaksalah...duduk tuk nenenkan die mlm2.mlm2 pun masih kerap jaga macam kecik2..
~We all choose how to look at life~
 http://ashra-aulia.blogspot.com
   

Offline ashlia

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4967
  • Suka? +40/-0
  • Enjoy Life As It Is
    • Personal Blog : Life Through Windows
Re: nape baby tak tidur malam ye..
« Reply #7 on: January 05, 2011, 12:08:10 PM »
saya pernah baca artikel pakar bayi dlm pa&ma,
setiap bayi yg dilahirkan mempunyai sikap dan pembawakannya
yg tersendiri..  kalau senang jaga, mudah la.. kalau susah jaga,
anak itu la yg kita kena beri lebih perhatian..  anak saya pon suka jaga malam,  setakat tak cukup tidur tur perkara biasa la.  mula tur susah nak sesuai keadaan. makin lama, makin tak kisah dah.. makin sayang ada la.. :)

setuju jugak dgn mamascorpio.
selain pendapat & fakta - susu fm lebih lama tido berbanding bayi susu ibu..
sikap dan pembawakan bayi jugak adalah faktor seterusnya.

kalu selepas 6 bulan masih begitu,boleh guna 'ferber method' tuk ubah rutin yang die adaptasi.alhamdulillah..saya agak berjaya dlm ferber method ni.
~We all choose how to look at life~
 http://ashra-aulia.blogspot.com
   

Online mygenesis (yana)

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2935
  • Suka? +18/-0
  • life is full of ups and downs..handle with prayer
Re: nape baby tak tidur malam ye..
« Reply #8 on: January 05, 2011, 12:34:31 PM »
setuju jugak dgn mamascorpio.
selain pendapat & fakta - susu fm lebih lama tido berbanding bayi susu ibu..
sikap dan pembawakan bayi jugak adalah faktor seterusnya.

kalu selepas 6 bulan masih begitu,boleh guna 'ferber method' tuk ubah rutin yang die adaptasi.alhamdulillah..saya agak berjaya dlm ferber method ni.

yana struggle nk apply ferber method ni kat ayesha.tp alhamdulillah skrg ok dh.

nik : jgn biasakan bg nenen je utk bg baby tido.at one stage dia kena belajar tido sendiri


Offline nik_ceema

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1257
  • Suka? +4/-0
    • SiMa liFe jOuRney
Re: nape baby tak tidur malam ye..
« Reply #9 on: January 05, 2011, 02:06:21 PM »
yana, nik mmg tak biasakan dia tdo dgn nenen before ni. tapi ini demand dia sejak umo seminggu. tak tau la mane dia belaja. nik mula2 tak tau pon dia nak mcm tu. hmmm... skrg umo bb baru 3 bulan. nik da start slow2 lepas susukan dia, ayahnya akan dodoikan. harap2 berjaya le. takat ni tak berjaya lagi tapi akan ku usahakan.

Offline ashlia

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4967
  • Suka? +40/-0
  • Enjoy Life As It Is
    • Personal Blog : Life Through Windows
Re: nape baby tak tidur malam ye..
« Reply #10 on: January 05, 2011, 02:21:25 PM »
yana struggle nk apply ferber method ni kat ayesha.tp alhamdulillah skrg ok dh.

nik : jgn biasakan bg nenen je utk bg baby tido.at one stage dia kena belajar tido sendiri

setuju dgn yana!  ;D baby ni,apa yg die adapt,itulah akan dibawanya smpi besar.
~We all choose how to look at life~
 http://ashra-aulia.blogspot.com
   

Offline ashlia

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4967
  • Suka? +40/-0
  • Enjoy Life As It Is
    • Personal Blog : Life Through Windows
Re: nape baby tak tidur malam ye..
« Reply #11 on: January 05, 2011, 02:23:57 PM »
yana, nik mmg tak biasakan dia tdo dgn nenen before ni. tapi ini demand dia sejak umo seminggu. tak tau la mane dia belaja. nik mula2 tak tau pon dia nak mcm tu. hmmm... skrg umo bb baru 3 bulan. nik da start slow2 lepas susukan dia, ayahnya akan dodoikan. harap2 berjaya le. takat ni tak berjaya lagi tapi akan ku usahakan.

hehe.insyaallah..selain dodoi,ada macam2 cara.try la google..tp memang usaha kena tinggi.kena byk try n error sbb baby ni lain org lain perangainya.ada budak senang nak terima,ada tu,smpi abes usaha kita,gtu gak gayanya.hehehe

kalu berjaya bg baby tido lena sepanjang malam..bitau n share ye.
~We all choose how to look at life~
 http://ashra-aulia.blogspot.com
   

Offline nik_ceema

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1257
  • Suka? +4/-0
    • SiMa liFe jOuRney
Re: nape baby tak tidur malam ye..
« Reply #12 on: January 05, 2011, 02:30:14 PM »
hahaha... ashra, insyaAllah bila da berjaya akan ku war warkan. hehehe.. baru je start nih. bb nik lak tau tau je apa hajat tu tak dpt skrg pesen menangis dia melintuk liukkan badan kalo tak dpt nenen. skali ingat lawak gak. tapi tak le nak ikutkan sgt.

byk cara ek. nnt ku gugel.. ;)

Offline amirinna

  • Topaz
  • *
  • Posts: 19
  • Suka? +0/-0
Re: nape baby tak tidur malam ye..
« Reply #13 on: January 05, 2011, 02:39:46 PM »
sama la dgn ank sy shidah09..mmg dia nk rasa nipple kite dlm mulut dia jek bila nk tido...siang malam nk rasa nipple dlm mulut dia..kdg2 tuh baby mmg dh kenyang sgt2 tp nk gak bau ibunya dan rasa nipple kite...tp sy dh ajaq skit bila siang minum susu yg dipam dan cuba tido tanpa sy sbb mgu depan dh start keja..tp mlm mmg sambil baring la bagi susu badan...tp betoi kata yg lain..pembawakan ank lain2...anak sulung pas minum je tido..yg no 2 ni manjanya lebih kot... ;D..

Online mygenesis (yana)

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2935
  • Suka? +18/-0
  • life is full of ups and downs..handle with prayer
Re: nape baby tak tidur malam ye..
« Reply #14 on: January 05, 2011, 03:33:57 PM »
yana, nik mmg tak biasakan dia tdo dgn nenen before ni. tapi ini demand dia sejak umo seminggu. tak tau la mane dia belaja. nik mula2 tak tau pon dia nak mcm tu. hmmm... skrg umo bb baru 3 bulan. nik da start slow2 lepas susukan dia, ayahnya akan dodoikan. harap2 berjaya le. takat ni tak berjaya lagi tapi akan ku usahakan.

ye la ayesha dulu pun mcm 2 la.yana lg la dia umur 6bulan baru kami kelam kabut nk ajar.ekeke.2 la try ferber technique 2 dulu.tggl dia biar dia nangis pun xpe lebih kurang 5min.then suh abah dia attend dia.tepuk2 sikit pujuk.then tinggal lg.setiap hari lanjutkan masa tinggal 2 bg lama sikit.lama2 dia akan pandai tido sendiri.tp mcm baby nik kecik lg.xpe lg.dia still require night feeding.nnti la bg besar sikit bule start ajar.

ashlia, jap yana pernah baca pasal nk bg baby tido lama ni.jap2 yana cari.satg jumpa yana try post sini oke!


Offline kiah

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1585
  • Suka? +3/-0
Re: nape baby tak tidur malam ye..
« Reply #15 on: January 05, 2011, 04:21:53 PM »
fuh nk kna blajar nie..zafran skrg nk tido,mmg kna nenen atas badan!!!cheq x ajar pun..dia yg ajar cheq..cmne tu?huhuhu..kdg2 tgh2 mlm,dia nk nenen,dia tarik je nenen dia msk mulut..igt mcm B kiah nie pacifier...huhuhuhu..
 

Online mygenesis (yana)

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2935
  • Suka? +18/-0
  • life is full of ups and downs..handle with prayer
Re: nape baby tak tidur malam ye..
« Reply #16 on: January 05, 2011, 04:28:21 PM »
fuh nk kna blajar nie..zafran skrg nk tido,mmg kna nenen atas badan!!!cheq x ajar pun..dia yg ajar cheq..cmne tu?huhuhu..kdg2 tgh2 mlm,dia nk nenen,dia tarik je nenen dia msk mulut..igt mcm B kiah nie pacifier...huhuhuhu..

hahhaha.mcm dak ayesha la.nk nenen dia tarik ngn tgn dia bg masuk mulut..kiah try la k..tp hati kena kental sikit la time dia nangis2 2.hehe


Offline mamascorpio

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4343
  • Suka? +14/-0
Re: nape baby tak tidur malam ye..
« Reply #17 on: January 05, 2011, 04:30:02 PM »
cam kakak ipar saya,anak die tak nak die baring.anak die nak mamanya duduk.skang da 2 thn,pun sama.terpaksalah...duduk tuk nenenkan die mlm2.mlm2 pun masih kerap jaga macam kecik2..

kalau mcm nih letih la mamanya..  anak saya ada gak nak meriba kalau terjaga malam.. tapi lepas nenen tur tidur balik lar..  rasanya dia nak saya peluk dia..  sambil tur usap kepala dan badanya..  saya boleh dgr nafas leganya bila dibuat begitu..  :)

 

Offline kiah

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1585
  • Suka? +3/-0
Re: nape baby tak tidur malam ye..
« Reply #18 on: January 05, 2011, 04:35:14 PM »
hahhaha.mcm dak ayesha la.nk nenen dia tarik ngn tgn dia bg masuk mulut..kiah try la k..tp hati kena kental sikit la time dia nangis2 2.hehe

2 la..kiah dh la x leh nk dgr dia nangis2..runtun rs hati..tp kiah prnh try,kiah buat2 tido..dia main sorang2..then dia pusing2 keliling kiah,then trtido!mgkn sbb tgk kiah dh tido,dia pun nk tido gk kot..menakjubkan je rs time tu..hehehe
 

Offline sidah09

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 217
  • Suka? +3/-0
  • anak ku
Re: nape baby tak tidur malam ye..
« Reply #19 on: May 31, 2011, 10:17:50 AM »
bb saya bukan macam tu,kalu dah terjaga  then bagi nenen bukannye nak tidur.. laghi celik ada lah.. puas di usap2 kadang2 bb terlayu gak.. kadang2 sudah nye nak bagi dia layu..last2 masuk je buai.. kejab je dah tdo.baru sya turun kan bawah.. hehehehe
Selamat Datang ke blog saya... http://cdacomell.blogspot.com

Offline Mummy

  • Nilam
  • *
  • Posts: 487
  • Suka? +7/-0
Re: nape baby tak tidur malam ye..
« Reply #20 on: August 12, 2011, 02:43:16 PM »
Qaseh pun susah tidur malam, kerap terjaga. Masa memula lahir tu, takde masalah (kot) sebab yer la...time tu mana Mummy tidur ngan dia. 10 hari dia duduk ICU kanak-kanak kan... Hehehe....

Bila dah balik rumah, seminggu tu dia tidur ok. Then mula buat perangai, tak nak tidur malam. Letih tak usah cerita.... Tidur kita amat terganggu. Tapi mungkin hikmah ke apa, Alhamdulillah Mummy takde la pening kepala even kurang tidur malam. Qaseh akan mula merengek jam 11 malam hingga ke Subuh!

Bila sua nenen, dia ok jek lena. Letak je bawah, mula la merengek & nangis. Memula tension, tapi lama-lama Mummy pujuk hati sendiri. 6 tahun tunggu, takkan nak marah-marah baby kan. Dia bukan tau pape. Lagipun masa ngandungkan dia, Mummy memang banyak menangis. Sendiri tanggung laa.... Hehehe.....

Kadang-kadang tak larat sangat, Mummy letak je dalam buai. Susah juga dia nak lena tapi terlelap la juga. Angkat naik atas katil, tu diaaaa....mata terbukak luas! Last-last guna cara tradisional je: nenen - lena - tepuk-tepuk sambil dodoi - tido lena - letak kat bawah. So far kekadang cara ni jadi, kekadang tak jadi. Mummy tengah mencari cara nak tidurkan dia waktu malam.

Offline ieyta

  • Topaz
  • *
  • Posts: 92
  • Suka? +1/-0
Re: nape baby tak tidur malam ye..
« Reply #21 on: August 12, 2011, 09:24:05 PM »
baby mummy samela ngan saya..asik nk BF je sampai sy nak pam B sy pun dah penat sbb asik kena pangku dia, mlm2 susah nk tido sbb dia akan celik mata dan tido hnya bberapa minit dr pukul 12am sampai 12pm esoknya.Sy risau sgt mcmna lepas berpantang ni sy nak pegi keje kalau ari2 sy x tido mlm. sy dah cuba dodoi dia tp dia tetap nk BF dan nk sy pangku dia sepanjang mlm dan pgi esoknya. dia akan tido lena waktu ptg dan maghrib je. memang amat penat tapi sayang punye pasal sy tahan je ar smpai bdn sy dah kurus dibuatnya. Kdg2 pk baby BF memang mcmni ke manjanye smpai sy mcm nk bg susu FM je sbb dia mcm x kenyang2. sy pun risau tgk dia BF smpai termuntah2 tp ttp nak jugak setiap setengah jam tak kira mlm ke siang. mcmne agaknya patutke sy surrender je BF dan bg susu formula klau berterusan mcmni? ???risau nk naik keje nnti stok EBM pun x cukup klau gaya dia minum byk mcmni.

Offline imanmutiara

  • Berlian
  • *
  • Posts: 3534
  • Suka? +16/-0
Re: nape baby tak tidur malam ye..
« Reply #22 on: August 13, 2011, 12:51:50 PM »
baby mummy samela ngan saya..asik nk BF je sampai sy nak pam B sy pun dah penat sbb asik kena pangku dia, mlm2 susah nk tido sbb dia akan celik mata dan tido hnya bberapa minit dr pukul 12am sampai 12pm esoknya.Sy risau sgt mcmna lepas berpantang ni sy nak pegi keje kalau ari2 sy x tido mlm. sy dah cuba dodoi dia tp dia tetap nk BF dan nk sy pangku dia sepanjang mlm dan pgi esoknya. dia akan tido lena waktu ptg dan maghrib je. memang amat penat tapi sayang punye pasal sy tahan je ar smpai bdn sy dah kurus dibuatnya. Kdg2 pk baby BF memang mcmni ke manjanye smpai sy mcm nk bg susu FM je sbb dia mcm x kenyang2. sy pun risau tgk dia BF smpai termuntah2 tp ttp nak jugak setiap setengah jam tak kira mlm ke siang. mcmne agaknya patutke sy surrender je BF dan bg susu formula klau berterusan mcmni? ???risau nk naik keje nnti stok EBM pun x cukup klau gaya dia minum byk mcmni.
tahniah pada ieyta sebab masih teruskan BF pada baby...baby selalu nak menyusu bukan sebab xkenyang tp sebab rasa selamat bila dlm dakapan ibu..nyaman je sebab masa dalam perut ibu pun mcm tu..lagipun susu ibu ni banyak kebaikannya..mmg kena banyak bersabar bl BF ni..tp hikmah dan kebaikannya terlalu banyak..iman sentiasa pegang je kena ikhlaskan diri bila menyusukan baby..setiap titis susu ibu yg di minum anaknya akan mendapat ganjaran pahala dr Allah..alhamdulillah dgn pegangan tu iman masi teruskan BF muizz skangni dekat 7bln lebih..ttg tido tu mmg baby akan bertukar2 pattern waktu tidurnya..time pantangje mcm tu..insyaALlah nti time keja ok dah tu..jgn risau sgt ttg stok time pantang2 ni..bykkan direct BF..insyaALlah akan cukup jg bila dah naik keja nti tu..
iman syukur sgt still dpt bf muizz sebab npak kesenangannya..
1.bila jalan2 xplu kalut2 nak sediakan susu klu tiba2 baby nak nyusu..
2.time malam2 klu baby nak menyusu terus sumbatje kat breast kt..hehe..xplula susah nak g buat susu..elok blaja susukan baby sambil baring,jd xla penat sgt..boleh baring sama2..
3. jimat duit dr beli susu FM..free of charge kan..hehe..
banyak lg la...
jadi jgn risau2ya..baby xkan selamanya suka jaga malam..nti naik 2bulan akan ok dah tu..dan kurang berjaga malam..


Offline suezy

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 245
  • Suka? +0/-0
  • Sentiasa Bersyukur
Re: nape baby tak tidur malam ye..
« Reply #23 on: August 13, 2011, 06:40:26 PM »
saya pun alami masalah yang sama macam mummy dan ieyta masa dalam pantang dulu dan hampir juga putus asa sebab kepenatan tapi ramai kawan-kawan sokongan di tempat kerja tetap suruh saya meneruskan penyusuan susu ibu atas alasan semua itu akan berakhir selepas pantang dan alhamdulilah selesai pantang corak tidur hasya juga mulai berubah.

saya juga mengamalkan cara macam yang disyorkan ibu2 di atas iaitu menyusukan sambil baring dan ianya berkesan untuk saya. tentang penyimpanan stok tu memang ada masa sangat merisaukan tetapi saya yakin saya boleh kumpul sedikit demi sedikit. Terus terang saya cakap semasa dalam pantang saya hanya direct feeding dan baru 2 minggu lepas saya mula mengepam dan menyimpan stok susu untuk bekalan naik kerja.

sekarang saya bangga dengan niat saya nak susukan anak sebab banyak kebaikkannya. apa yang penting pada saya ialah SABAR



Offline ieyta

  • Topaz
  • *
  • Posts: 92
  • Suka? +1/-0
Re: nape baby tak tidur malam ye..
« Reply #24 on: August 15, 2011, 01:01:26 PM »
terima kasih iman n suzie bg semangat semula. semlam sy dah try susu sambil baring dan baby tido agak lena. sebenarnya sy x nk biasakn dia tdo spnjg mlm kt katil sy sbb takut dah beso dia x nk tido kt katil dia sendri. kesian plak hubby kena tido bwh je..hehe...katil bukanye beso mane dan takut tertindih plak baby..mcm suzie ckp x sempt buat stok mase pantang,mcmne bile keje suzie bekalkan susu ape pd BS klau lum ade stok?itu yg menakutkan sy.

 

Powered by EzPortal