+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 10795
Latest: hulkice
New This Month: 16
New This Week: 18
New Today: 12
Stats
Total Posts: 444118
Total Topics: 7404
Most Online Today: 189
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 17
Guests: 161
Total: 178

Author Topic: Pil Marvelon  (Read 15496 times)

errina

  • Guest
Pil Marvelon
« on: January 06, 2011, 03:09:27 PM »
Hai semua,

Sapa2 ada pengalaman makan ubat marvelon?

Baru2 ni rina ambil ubat turun darah untuk clearkan dinding rahim.
Buat scan doc kata dinding rahim tebal coz ada darah yg tak hbs turun..

So, lpas rina ambil ubat turun darah tu, rina over bleeding, so kena tahan wad. Doc check then bg ubat kurangkan darah.. ambil selama 5 hari. so, alhamdulillah skrg darah dah kering after 5 hari.

Tapi rina sedikit confius..Doc ada bagi lagi satu ubat. iaitu ubat marvelon.

Setahu rina itu ubat perancang kan?

Macam mana nak makan dia... rina tak faham doktor kata apa..

sesiapa blh tolong?


Offline Fieza Sani

  • Delima
  • *
  • Posts: 940
  • Suka? +5/-0
Re: Pil Marvelon
« Reply #1 on: January 06, 2011, 04:28:41 PM »
Hai Rina85,

Saya Fieza..Just nk share..last year sya ada amik pil marvelon@mercilon.x ingt sgt namanya tpi pil perancang.utk regularkan peyed coz peyed sya tingtong.ikut suka bila nk kuar.tpi pas amik pil perancang tu for 3 mths,peyed sya kuar every mth.cuma trikh tu kdg2 lari2 ckit but kuar le peyed every mth.yg sya ingt msa amil pil ni,kena abiskan 1 papan (ada dlm.21 biji-klu x silap).then,pas abis je pil tu confirm peyed akan kuar dlm.2-3 hari berikutnya..
my TTC


my personal blog
http://chintahati81.blogspot.com

Offline mi_za

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4240
  • Suka? +26/-0
  • ayang sayang abang untuk selamanya
Re: Pil Marvelon
« Reply #2 on: January 06, 2011, 07:54:59 PM »
rina..pil marvelon mmg pil perancang..makan 1 biji setiap malam...mkn selama 21 hari....lepas tu stop selama 7 hari...dalam mase stop 7 hari tu..rina akan datang period...faham x???

Offline hema9095@

  • Nilam
  • *
  • Posts: 377
  • Suka? +1/-0
  • mama dan damia
Re: Pil Marvelon
« Reply #3 on: January 06, 2011, 08:45:28 PM »
penah jugak try pil ni dulu...
x sesuai dengan saya....
pening kpala yang amat sangat...
smpai x mampu nk bgun... :'( :'(
url=http://lilypie.com][/url]

Offline mi_za

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4240
  • Suka? +26/-0
  • ayang sayang abang untuk selamanya
Re: Pil Marvelon
« Reply #4 on: January 06, 2011, 08:57:46 PM »
aar..kdg2 ada yg x sesuai...tp byk lg pil yg lain...leh cube lg


Offline hema9095@

  • Nilam
  • *
  • Posts: 377
  • Suka? +1/-0
  • mama dan damia
Re: Pil Marvelon
« Reply #5 on: January 06, 2011, 09:07:06 PM »
aar..kdg2 ada yg x sesuai...tp byk lg pil yg lain...leh cube lg

yela...aritu kan rase serik tau nk mkn pil prancang nie...
sebulan stop...dan sebulan jgk la cuti...hehehe
skrg ni mkn postinor...
url=http://lilypie.com][/url]

Offline mi_za

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4240
  • Suka? +26/-0
  • ayang sayang abang untuk selamanya
Re: Pil Marvelon
« Reply #6 on: January 06, 2011, 09:11:14 PM »
tu beli di swasta ye??? ok la klu xde masalah...

Offline hema9095@

  • Nilam
  • *
  • Posts: 377
  • Suka? +1/-0
  • mama dan damia
Re: Pil Marvelon
« Reply #7 on: January 06, 2011, 09:14:42 PM »
ye..beli di swasta... :) :)
url=http://lilypie.com][/url]

errina

  • Guest
Re: Pil Marvelon
« Reply #8 on: January 07, 2011, 08:07:37 AM »
Thankz to semua..

kena makan ubat ni bila dah clear darah la ye?

Offline mi_za

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4240
  • Suka? +26/-0
  • ayang sayang abang untuk selamanya
Re: Pil Marvelon
« Reply #9 on: January 07, 2011, 08:16:05 PM »
bukan rina...pil ni kene makan mse period  mula hari 1 hingga 5....mula makan pil....pastu berturutan sehingga hari ke 21...faham x rina?? klu x faham tye staf klinik

Offline zahira_zainol

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 115
  • Suka? +1/-0
Re: Pil Marvelon
« Reply #10 on: January 08, 2011, 10:43:20 AM »
salam semua, dulu zahirah pun doc bagi ubat tu utk normalkan balik pusingan haid. tapi euwwwhhh.. tak leh tahan badan bila mkan, mood jadi berubah2, kejap hapy, kejap marah, kejap sedih sgt.

Tapi alhamdulillah 3 bulan lepas makan jasmin, rasa ok pulak.. selesa jer badan, pastu dah tak ambil sbb ubat tu mahal..

Offline mi_za

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4240
  • Suka? +26/-0
  • ayang sayang abang untuk selamanya
Re: Pil Marvelon
« Reply #11 on: January 08, 2011, 08:54:40 PM »
hehe...hbs tu skrg amik pa?? period dh ok ke??

Offline zahira_zainol

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 115
  • Suka? +1/-0
Re: Pil Marvelon
« Reply #12 on: January 11, 2011, 11:07:57 AM »
hamizah : aah, alhamdulillah skrng period dah ok.. dah tk makan pil perancang.

Offline nuyun75

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1598
  • Suka? +1/-0
Re: Pil Marvelon
« Reply #13 on: January 11, 2011, 11:27:53 AM »
kenapa makan pil perancang? tak elok makan tau nanti ada efek kat period... nanti susah dapat anak.. kalau nak rancang, rancang je sendiri...

Offline zahira_zainol

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 115
  • Suka? +1/-0
Re: Pil Marvelon
« Reply #14 on: January 11, 2011, 02:15:08 PM »
nuyun : doc yg suruh makan pil perancang, sbb nak aturkan semula kitaran haid. kalau tak makan nanti period jadi weng. Dan satu lagi.. makn pil perancang utk stabilkan hormon juger..

Offline bondaalesya

  • Berlian
  • *
  • Posts: 3478
  • Suka? +3/-0
  • salam sayang buat semua
Re: Pil Marvelon
« Reply #15 on: January 11, 2011, 02:47:39 PM »
nuyun : doc yg suruh makan pil perancang, sbb nak aturkan semula kitaran haid. kalau tak makan nanti period jadi weng. Dan satu lagi.. makn pil perancang utk stabilkan hormon juger..


ya zahira bukan sekadar untuk stabilkan hormon sja dia jg untuk kulit dgn untuk kurang kan berat badan...bonda dulu makan jg tapi skrg ni malas nak amalkan ...jadi skrg ni  period bonda duk ting tong 2 ni ...

Offline nuyun75

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1598
  • Suka? +1/-0
Re: Pil Marvelon
« Reply #16 on: January 11, 2011, 02:47:43 PM »
dulu doktor suruh makan juga tapi disebabkan ada kawan makan pill tu lepas tu tak turun haid juga so yun pun tak makan la ubat perancang tu

Offline bondaalesya

  • Berlian
  • *
  • Posts: 3478
  • Suka? +3/-0
  • salam sayang buat semua
Re: Pil Marvelon
« Reply #17 on: January 11, 2011, 02:52:07 PM »
ooo ya ke ...bergantung pada badan jg la yun...kalau badan ok ..ok la dia ..kalau tak ok tu yg jadi macam tu yun...tapi apa pun minta nasihat dari doct kan...

errina

  • Guest
Re: Pil Marvelon
« Reply #18 on: January 11, 2011, 02:55:07 PM »
rina smpi skrg still tak mkn lagi... hehehe
takut pulak..
ingat nak tgk dulu..klu period still ting tong..next month baru mkn..

lpas bersihkan darah hari tu tak period2 lg ni..
klu ikutkan dah patutu period ni..

tapi 2 hari ni kepala pening sgt...

Offline bondaalesya

  • Berlian
  • *
  • Posts: 3478
  • Suka? +3/-0
  • salam sayang buat semua
Re: Pil Marvelon
« Reply #19 on: January 11, 2011, 03:13:04 PM »
rina nak period la tu...tak apa apa pun skrg ni tunggu dulu ya rina..kalau mai ok la ...

Offline zahira_zainol

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 115
  • Suka? +1/-0
Re: Pil Marvelon
« Reply #20 on: January 12, 2011, 09:39:02 AM »
betul kata bonda , apa2 pun mesti dapat nasihat dari doc, dan bila doc bagi ubat, cuba makan dulu, tgk kesan pada badan macam mana, kalau tak sesuai tinggalkan secara berperingkat.

errina

  • Guest
Re: Pil Marvelon
« Reply #21 on: January 12, 2011, 09:50:10 AM »
2hari ni bila petang je terus pening...pagi td bangun terus rasa nak muntah...
2 3 kali kuar toilet..muntah tp kuar air liur je...

Offline mi_za

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4240
  • Suka? +26/-0
  • ayang sayang abang untuk selamanya
Re: Pil Marvelon
« Reply #22 on: January 12, 2011, 08:50:50 PM »
rina..tu mgkin kesan sampingan marvelon tu...tahu x brp tebal dinding endo?? miza pun tebal gak...1.5mm...hr tu period lama..3 mggu...ingatkan dh nipis dinding endo...tp x...1.4mm...sedih nye...kurang 0.1 je...huhuhu...x tahu dh nk wat camne nk soh nipis??

Offline rahazza

  • Topaz
  • *
  • Posts: 2
  • Suka? +0/-0
Re: Pil Marvelon
« Reply #23 on: January 19, 2011, 11:14:36 AM »
salam. saya newbie.. saya nak tnya. kita mmg boleh scan tebal dinding rahim kita ke?

sebabnya saya ada masalah dgn period x berhenti-henti since saya stop ambil sebarang ubat perancang.
after bersalin, baby dah 2 bln saya amik noriday, period kadang-kadang je, darah pun sikit je. then last year masa anak dah 9 bulan saya tukar amik injection depo.
sebulan saya tak period. bulan kedua period x berhenti-henti. saya jumpa doc swasta ckp maybe x sesuai dgn saya. then saya stop, doc pun bg ubat stop darah dan EPO. bila saya amik ubat stop darah tu period saya still ada sampai 3 bulan tak berhenti. after september baru stop. tp sepanjang 3 bulan tu darah tak keluar byk. sikit2 je. color pun gelap.

lepas tu period saya ting tong. kadang-kadang keluar 2,3 hari. sekarang ni dah 4 minggu darah saya keluar normal, seperti sebelum kahwin. ada possiblity ke sbb nak bersihkan rahim?

saya pun tgh plan utk hamil tahun ni.. risau pulak sbb period tak berenti..

Offline mi_za

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4240
  • Suka? +26/-0
  • ayang sayang abang untuk selamanya
Re: Pil Marvelon
« Reply #24 on: January 19, 2011, 09:53:52 PM »
rahazza...
boleh scan...g ar klinik scan ....
hmm..stop semua pil ...sbb tu semua hormon....dia mganggu hormon kte...stop je...skrg kan nk plan prgnt kan???

 

Powered by EzPortal