+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 10621
Latest: Rahidah
New This Month: 90
New This Week: 13
New Today: 1
Stats
Total Posts: 441596
Total Topics: 7325
Most Online Today: 132
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 6
Guests: 69
Total: 75

Author Topic: Petua merancang jantina anak guna Kalendar Cina  (Read 19526 times)

Offline Ashila

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2796
  • Suka? +16/-0
  • Mummy Myra
Petua merancang jantina anak guna Kalendar Cina
« on: January 06, 2011, 11:12:02 AM »
sy guna kaedah calendar cina tuh..
menjadi la kebetulan sajer kot...
kawan pon ikut calendar ni jugak...




Offline cheesecake

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1745
  • Suka? +7/-0
  • ^.^
Petua merancang jantina anak guna Kalendar Cina
« Reply #1 on: January 06, 2011, 11:38:57 AM »
sy guna kaedah calendar cina tuh..
menjadi la kebetulan sajer kot...
kawan pon ikut calendar ni jugak...


ramai juga % menjadi ye..kebetulan la tu..hehe
kira macam salah satu usaha la..kemudian tawakkal..
saya ada ikut juga..tapi tak percaya langsung..ikut suka2..
tgk jadi ke tidak :P

tapi kan..saya perasan..dalam awal tahun ni..dah 3 orang kawan bersalin..
semua dapat baby boy..bulan lepas pulak..musim baby girl..
kot ikut musim ke gender baby ni? :D

eh..suka2 je andaian ni ye..jgn ada yg amik serius plak  8)

Offline mamaorang

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1593
  • Suka? +9/-0
Petua merancang jantina anak guna Kalendar Cina
« Reply #2 on: January 06, 2011, 11:47:14 AM »
first preggy guna gak kalender cina...
menjadi...hehe...
kali ni pun try tgk gak...jadi ke tak..



Offline clover09

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 108
  • Suka? +0/-0
Petua merancang jantina anak guna Kalendar Cina
« Reply #3 on: January 06, 2011, 03:38:41 PM »
leh share x kat mane nak nengok kalendar cina tue...sesaje je nak tau...:)

Offline mamaorang

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1593
  • Suka? +9/-0
Petua merancang jantina anak guna Kalendar Cina
« Reply #4 on: January 06, 2011, 03:40:45 PM »
clover...

surf je kat google...mesti de... ;D




Offline Kelly

  • Moderator (Board)
  • Berlian
  • *
  • Posts: 2813
  • Suka? +22/-0
  • I love u.. u love me.. we are happy family!
Petua merancang jantina anak guna Kalendar Cina
« Reply #5 on: January 06, 2011, 04:18:01 PM »
Tapi kan kalau nak buat kiraan guna kalendar cina tu, kena kira umur kita  mengikut tahun cina juga tau bukan tahun masihi.

Offline clover09

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 108
  • Suka? +0/-0
Petua merancang jantina anak guna Kalendar Cina
« Reply #6 on: January 06, 2011, 04:32:14 PM »
hahaha...tak jumpe lagi kalendar cina tue...jumpa cete lain pulak...

Banyak sangat baca da konfius pulok...hihihi...

nak tanya..waktu subur tue 10 hari lepas period ke...untuk dapatkan baby boy...betul ke...

Offline shazie80

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1342
  • Suka? +4/-0
  • man+zie=qayyum
Petua merancang jantina anak guna Kalendar Cina
« Reply #7 on: January 06, 2011, 04:37:02 PM »
akan ku cuba petua ini tq2  :D



Offline Ashila

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2796
  • Suka? +16/-0
  • Mummy Myra
Petua merancang jantina anak guna Kalendar Cina
« Reply #8 on: January 07, 2011, 09:48:18 AM »
clover09, sy ade calendar cina tu...
bg email awk nnt sy scan n email...

kelly, cmne nak tau umo kita ikut tahun cina yer..
sy kira aritu ikut calendar tu umo kita kena tepat2 meaning mase kita cari umo kita conceive tu klu ikut tahun sy 25thn tapi ms tu baru 24 thn 6bln...
so kne tgk kt column yg 24thn bkn 25thn...hehe cmtulah lbh kurang...



Offline Kelly

  • Moderator (Board)
  • Berlian
  • *
  • Posts: 2813
  • Suka? +22/-0
  • I love u.. u love me.. we are happy family!
Petua merancang jantina anak guna Kalendar Cina
« Reply #9 on: January 07, 2011, 10:14:42 AM »
Shila.. Biasa dekat web nak predict baby guna chinese chart ni ada sediakan tool untuk convert umur dan bulan conceive kepala kalendar lunar(tahun cina).. Biasanya umur tahun cina lebih 1 tahun dari tahun masihi..

Offline shazie80

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1342
  • Suka? +4/-0
  • man+zie=qayyum
Petua merancang jantina anak guna Kalendar Cina
« Reply #10 on: January 07, 2011, 02:33:52 PM »
shila zie nak gak



Offline clover09

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 108
  • Suka? +0/-0
Petua merancang jantina anak guna Kalendar Cina
« Reply #11 on: January 07, 2011, 04:54:50 PM »
jap..saya pm awak yer...

Offline Kelly

  • Moderator (Board)
  • Berlian
  • *
  • Posts: 2813
  • Suka? +22/-0
  • I love u.. u love me.. we are happy family!
Petua merancang jantina anak guna Kalendar Cina
« Reply #12 on: January 07, 2011, 05:18:21 PM »
Tapi kan kengkawan.. Janganlah percaya sangat dengan carta tu ye, sebab kalau kita fikir balik pun tiada relevan nya carta ni dengan sistem reproduktif kita... Kalau sama tu mungkin kebetulan saja.. Sekadar pandangan :) .
« Last Edit: January 08, 2011, 12:25:00 AM by Kelly »

Offline clover09

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 108
  • Suka? +0/-0
Petua merancang jantina anak guna Kalendar Cina
« Reply #13 on: January 08, 2011, 12:17:07 AM »
Betul tue kelly...setiap orang tak sama..sesaja nak nengok...:)

Offline shazie80

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1342
  • Suka? +4/-0
  • man+zie=qayyum
Petua merancang jantina anak guna Kalendar Cina
« Reply #14 on: January 08, 2011, 12:39:44 PM »
apa yg kelly cakap tu mmg btl saja2 jer tgk kadang2 kebetulan ja kan kita hanya merancang tuhan yg menentukan yg penting usaha  :)



Offline Kelly

  • Moderator (Board)
  • Berlian
  • *
  • Posts: 2813
  • Suka? +22/-0
  • I love u.. u love me.. we are happy family!
Petua merancang jantina anak guna Kalendar Cina
« Reply #15 on: January 08, 2011, 01:04:54 PM »
Clover n shazie.. Bukannya apa, takut kalau kita percaya sangat khurafat jadinya nanti kan..

Offline cheesecake

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1745
  • Suka? +7/-0
  • ^.^
Petua merancang jantina anak guna Kalendar Cina
« Reply #16 on: January 08, 2011, 01:06:32 PM »
sebenarnya..kalender cina peking tu terlalu banyak sgt cara orang baca..
tak tau mana yg betul2 cara orang zaman dulu ikut..
ada ikut bulan persenyawaan,ada ikut bulan bayi lahir..
malah saya pernah jumpa kalender yang sama tapi berlainan carta nye..
sebab tu saya kureng percaya hehe.. ;D
jadi..pokoknya nak cakap kat sini..
apa pon..kita mesti ada usaha..kejayaan tanpa usaha tu agak mustahil kan..
tapi..kalau dah usaha..takdirnya lain,wajib kita terima qada' dan qadar
dengan hati terbuka.. ;)
apa pon jantina anak yg dianugerahkan Allah..adalah sesuatu yg amat berharga..tak boleh nak banding dgn yg lain  ::)

saya sendiri merancang untuk anak ke-2..ada ikut petua2..(byk juga petua yg saya ikut :P) saya nak juga dapat sepasang :P..
setakat ni..saya belum confirm 100% jantina bayi saya..selagi tak lahir..hehe..tapi seriusnya,sejak dia ada dalam rahim ni,hati saya dah tak kisah apa jantina pon..teruja sama seperti anak pertama :)

Offline Kelly

  • Moderator (Board)
  • Berlian
  • *
  • Posts: 2813
  • Suka? +22/-0
  • I love u.. u love me.. we are happy family!
Petua merancang jantina anak guna Kalendar Cina
« Reply #17 on: January 08, 2011, 02:40:12 PM »
Mumyalya.. Betul2 pernah juga terjumpa chinese baby gender chart ni dalam 2 versi.. 1 chart yang asal ikut tahun lunar, dan 1 lagi chart yang dah di convert kepada tahun masihi.. Tapi lepas dapat penerangan dari seorang kawan cara yang sebetulnya mereka tengok chart ni barulah kelly faham.. Kalau sebelum ni pun kelly kira ikut kefahaman sendiri je.. Hehehe..
Macam kata mumyalya, yang penting kita berusaha dan berdoa.. Selebihnya kita serahkan kepada yang lebih mengetahui.. Sebab tanpa kehendakNYA, apa yang kita usahakan tu tak mungkin akan tercapai.. Selamat berTTC kepada semua yang sedang merancang.. :)

Offline Kelly

  • Moderator (Board)
  • Berlian
  • *
  • Posts: 2813
  • Suka? +22/-0
  • I love u.. u love me.. we are happy family!
Petua merancang jantina anak guna Kalendar Cina
« Reply #18 on: January 08, 2011, 02:41:07 PM »
~edited~
« Last Edit: January 08, 2011, 10:19:18 PM by Kelly »

Offline cheesecake

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1745
  • Suka? +7/-0
  • ^.^
Petua merancang jantina anak guna Kalendar Cina
« Reply #19 on: January 08, 2011, 03:16:20 PM »
hehe..kelly tentu masih ingat tentang kalendar ni..
masa kita preggy daniey dan alya  ;) ;D

Offline IdayaH_ChaN

  • Delima
  • *
  • Posts: 1000
  • Suka? +1/-0
  • I Love My Family
Petua merancang jantina anak guna Kalendar Cina
« Reply #20 on: January 08, 2011, 03:38:58 PM »



Offline IdayaH_ChaN

  • Delima
  • *
  • Posts: 1000
  • Suka? +1/-0
  • I Love My Family
Petua merancang jantina anak guna Kalendar Cina
« Reply #21 on: January 08, 2011, 03:39:50 PM »
carta di atas saya amik dari satu blog.. ibu2 tapi tak faham le cara tengok dia.. hehehehehe tapi jangan percaya k. syirik ni..
« Last Edit: January 08, 2011, 03:47:46 PM by UmiNaufal »



Offline cheesecake

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1745
  • Suka? +7/-0
  • ^.^
Petua merancang jantina anak guna Kalendar Cina
« Reply #22 on: January 08, 2011, 03:51:51 PM »
kak nora tau tgk camna kalender ni..hehe..
saya cuba ikut pemahaman saya eh..
ikut bulan persenyawaan..umur masa bulan persenyawaan..
kalau kata lepas bulan jun..kena tambah setahun..
errr..ntah betul ke den explain ni..
hahaha :D :P

(sekali lagi ditegaskan..ini suka2 saje ok :) )

Offline IdayaH_ChaN

  • Delima
  • *
  • Posts: 1000
  • Suka? +1/-0
  • I Love My Family
Re: Petua merancang jantina anak guna Kalendar Cina
« Reply #23 on: January 08, 2011, 04:22:10 PM »
wah siap ada topik asing lagi ni... ;D



Offline clover09

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 108
  • Suka? +0/-0
Re: Petua merancang jantina anak guna Kalendar Cina
« Reply #24 on: January 08, 2011, 09:03:04 PM »
o...macam nie ye kalendar cina tapi tak paham la...hihihi....

 

Powered by EzPortal