+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 11070
Latest: mimieya
New This Month: 4
New This Week: 38
New Today: 4
Stats
Total Posts: 448328
Total Topics: 7525
Most Online Today: 168
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 4
Guests: 56
Total: 60

Author Topic: Bajet dan Persiapan untuk Memasuki Rumah Baru  (Read 56783 times)

Offline ibualya

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1743
  • Suka? +6/-0
  • ceria selalu....^_^
    • love,kids n lovely family
Re: Bajet dan Persiapan untuk Memasuki Rumah Baru
« Reply #150 on: October 01, 2011, 12:24:13 PM »
barang sekarang mahal2 belaka...sy masuk rumah pun dekat 30k gak habis..nasib baik kami mmg start menyimpan sejak byr deposit umah..
walaupun brg yg kami beli brg sederhana je,banyak habis....
umah teres saya setingkat je pun..4 bilik
saya bg bajet saya dulu.kot2 boleh kwn2 nk buat bajet..ni tara sederhana saya je ye...kalau ada bajet lebih,lebihla...
grill 1 rumah 3100
awning 1600.sy ambik awning yg xde siling.yg biasa je.yg bersiling 2500
kitchen kabinet basah-4500.dapat skali hud,hob n sink
kitchen kabinet kering 600
pecah bilik utk buat dapur kering 4800
plaster siling 2000
lampu kipas water heater 3500 semua blik letak kipas siling n 1 bilik air je letak water heater
wiring-tambahan,aircond plug,downlight 1100
cat 1500
beli katil baru,almari pinggan 2000-barang lain semua pakai yg lama
tile utk porch 3000
langsir skali psg rail semua 1000
apa lg yek,belanja pindah 500.sewa lori semua...
apalag tak ingat dh..tu bru yg besar2,belum yg kecik2 lagi...






Offline akma

  • Nilam
  • *
  • Posts: 334
  • Suka? +1/-0
Re: Bajet dan Persiapan untuk Memasuki Rumah Baru
« Reply #151 on: October 03, 2011, 07:09:26 AM »
ibualya:skrg nie tak tau lah kn lg mahal agak nye....ape pun thanks sy dh dpt klu sikit2 so dh boleh la buat bajet sikit2...ingat nk dahulukan yg pentg dulu mcm grill, porch, kabinet dapur, siling plaster dulu...

Offline ibualya

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1743
  • Suka? +6/-0
  • ceria selalu....^_^
    • love,kids n lovely family
Re: Bajet dan Persiapan untuk Memasuki Rumah Baru
« Reply #152 on: October 03, 2011, 12:36:32 PM »
ibualya:skrg nie tak tau lah kn lg mahal agak nye....ape pun thanks sy dh dpt klu sikit2 so dh boleh la buat bajet sikit2...ingat nk dahulukan yg pentg dulu mcm grill, porch, kabinet dapur, siling plaster dulu...

dulukan yg mana penting...kalau boleh,yg heavy2 tu better buat sblm masuk mcm plaster siling semua tu..

Offline Mama Linda

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4281
  • Suka? +8/-0
  • Every FAILURE followed by GREATEST Success!
    • My Blog
Re: Bajet dan Persiapan untuk Memasuki Rumah Baru
« Reply #153 on: October 28, 2011, 11:35:54 AM »
jenuh jugak nak baca dari page ke page .. saya orang baru kat RH ni
insyallah tahun depan masuk rumah baru. saya org JB, beli rumah area Taman Pulai Indah.

dengan x sengaja nampak topik ni, so baca untuk dijadikan panduan. So far saya rasa yang penting untuk masuk rumah baru ni,

1. Grill - 1-2k
2. Wiring letrik (lampu,kipas) - alatan = 1-2k, upah = 500
3. Dapur (kabinet,hut, etc) - 5k
4. Divider (rumah saya, ruang tamu, kithen & hall xde dinding) - 2k
5. kemasan siling - 2k (saya dapat sekaki rm15 utk kemasan umpama kayu)
6. Aksesori (langsir,bidai,penyangkut langsir) - 1k
7. Cat - if ada bajet lebih = rm100-500
8. Perabut - rasanya semua sudah ada kecuali meja makan .. so ini bergantung pada lebihan bajet yang ada

dalam bajet saya kat atas ni saja dah 15k, mesti lagi lebih kan? saya rumah teres setingkat end lot. Setakat ni rajin pergi homefair, so far saya dapat siling (tapi saya x banyak sebey siling) dengan harga sekaki rm15 kemas dia nampak macam kayu tapi dia bukan kayu .. :) x tau nak terangkan cane .. :)

Ada sesapa x yang area JB, nak rekemen kontractor yang bagus2 untuk kabinet dapur, divider ? or grill ? marila kongsi ..

thanks..
"I'M PREGNANT CUMS MOMMY TO BE"


Offline eja.fariza

  • Delima
  • *
  • Posts: 582
  • Suka? +1/-0
  • waneja7688
Re: Bajet dan Persiapan untuk Memasuki Rumah Baru
« Reply #154 on: October 28, 2011, 12:33:25 PM »
banyak jugak ye bajet nak dikeluarkan untuk pindah rumah baru...rumah hubby eja beli pun siap akhir tahun depan,sekarang dah mula simpan duit dah..tapi eja ingat nak buat personal loan untuk masuk rumah baru ni dalam 10k...tapi tgk bajet forumerz semua besar2..

rumah hubby eja beli ni rumah 1 1/4 tingkat..banyak jugak la planning nak renovate rumah ni,pasal ruang tamu kecik,nak pecah bilik utama lagi,pastu nak buat ruang atas tu as bilik utama..sesuai ke?



Offline Mama Linda

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4281
  • Suka? +8/-0
  • Every FAILURE followed by GREATEST Success!
    • My Blog
Re: Bajet dan Persiapan untuk Memasuki Rumah Baru
« Reply #155 on: October 28, 2011, 01:53:46 PM »
x dapat saya bayangkan rumah eja tu ..
terpulang pada pada eja, kalo larat turun naik bila da tua2 nanti :D

hehehe ..
"I'M PREGNANT CUMS MOMMY TO BE"


Offline eja.fariza

  • Delima
  • *
  • Posts: 582
  • Suka? +1/-0
  • waneja7688
Re: Bajet dan Persiapan untuk Memasuki Rumah Baru
« Reply #156 on: October 28, 2011, 02:03:44 PM »
x dapat saya bayangkan rumah eja tu ..
terpulang pada pada eja, kalo larat turun naik bila da tua2 nanti :D

hehehe ..

itu la pasal..tapi eja fikirkan mak eja dan MIL kalau dtg rumah jugak..kalau sedara mara dtg,takkan nak biar duk atas pulak,bilik ada 3 je..huhu

duk pikir ni,pilihan ni pun hubby eja yg cadangkan


Offline Mama Linda

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4281
  • Suka? +8/-0
  • Every FAILURE followed by GREATEST Success!
    • My Blog
Re: Bajet dan Persiapan untuk Memasuki Rumah Baru
« Reply #157 on: October 28, 2011, 03:02:28 PM »
buat bilik anak2 je la kat atas .. sebab nanti diorang dah besa, buat bilik pengantin pon sesuai .. sebab privacy sikit ..

hehhehe :D mandai jek saya ni .. :)
"I'M PREGNANT CUMS MOMMY TO BE"


Offline eja.fariza

  • Delima
  • *
  • Posts: 582
  • Suka? +1/-0
  • waneja7688
Re: Bajet dan Persiapan untuk Memasuki Rumah Baru
« Reply #158 on: October 28, 2011, 03:38:32 PM »
hahaha...tak pe...masa muda ni bagi ibu dgn ayah dia dulu privacy..nnt anak besar turun pangkat la ibu ngan ayah ni duk bilik bawah..ehehehe


Offline Mama Linda

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4281
  • Suka? +8/-0
  • Every FAILURE followed by GREATEST Success!
    • My Blog
Re: Bajet dan Persiapan untuk Memasuki Rumah Baru
« Reply #159 on: October 28, 2011, 05:08:41 PM »
hihihi .. :)
"I'M PREGNANT CUMS MOMMY TO BE"


Offline mi_za

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4240
  • Suka? +26/-0
  • ayang sayang abang untuk selamanya
Re: Bajet dan Persiapan untuk Memasuki Rumah Baru
« Reply #160 on: October 28, 2011, 09:13:12 PM »
nak masuk rumah baru mmg byk pakai duit....terpaksa buat personal loan....
buat mmg ikut kemampuan dan yg penting je dulu....
dh hampir 2 thn duduk rumah ni.....baru nak renovate dapur pulak....
terpaksa buat sikit2 dulu....x mampu nk buat serentak....bajet mmg x cukup....awning pun tahun lepas baru buat....tahun kedua tambah dapur.....tahun depan tambah mozek kat parking kereta pulak....kene sikit2....huhuuhuhu

Offline eja.fariza

  • Delima
  • *
  • Posts: 582
  • Suka? +1/-0
  • waneja7688
Re: Bajet dan Persiapan untuk Memasuki Rumah Baru
« Reply #161 on: October 29, 2011, 08:55:22 AM »
nak masuk rumah baru mmg byk pakai duit....terpaksa buat personal loan....
buat mmg ikut kemampuan dan yg penting je dulu....
dh hampir 2 thn duduk rumah ni.....baru nak renovate dapur pulak....
terpaksa buat sikit2 dulu....x mampu nk buat serentak....bajet mmg x cukup....awning pun tahun lepas baru buat....tahun kedua tambah dapur.....tahun depan tambah mozek kat parking kereta pulak....kene sikit2....huhuuhuhu

itu la miza,eja kumpul duit dari sekarang ni,tu pun tak tentu lagi cukup ke tak..tu yang pikir nak buat personal loan tu..huhu


Offline HaNa

  • Moderator (Board)
  • Berlian
  • *
  • Posts: 1500
  • Suka? +23/-0
  • To know me is to love me
    • http://hanaseman.blogspot.com/
Re: Bajet dan Persiapan untuk Memasuki Rumah Baru
« Reply #162 on: October 29, 2011, 10:53:16 AM »
Kami jenis buat sikit-sikit. dulu time bujang tak beringat nak menyimpan. pas kahwin, hasben terus beli rumah. so, time tu saving memang hampir tiada sebab habis untuk kenduri. masuk rumah tu kitorang buat grill 1 rumah, langsir, kitchen cabinet, awning depan belakang, cat rumah, beli set bilik tidur, sofa, aircond bilik utama dan water heater. itu jer dah makan dekat 20k.

Sekarang ni pas 4 tahun tengah buat tembok batu dan besarka porch. dekat 25k juga.

Habis projek ni, sambung projek 2nd house pulak, yg tu nak buat sewa, so ingat nak buat halfly furnished, boleh up harga sewa. yg ni average dalam 30k.

Agak dah stabil, dalam 3-4tahun lagi nak tambah dapur belakang, besarkan living hall dan buat extention 2 tigkat plak. taktaulah bajet berapa dah time tu.
Story of breastfeeding, parenting and my family.
sila klik http://hanaseman.blogspot.com/

Offline eja.fariza

  • Delima
  • *
  • Posts: 582
  • Suka? +1/-0
  • waneja7688
Re: Bajet dan Persiapan untuk Memasuki Rumah Baru
« Reply #163 on: October 29, 2011, 11:05:18 AM »
Kami jenis buat sikit-sikit. dulu time bujang tak beringat nak menyimpan. pas kahwin, hasben terus beli rumah. so, time tu saving memang hampir tiada sebab habis untuk kenduri. masuk rumah tu kitorang buat grill 1 rumah, langsir, kitchen cabinet, awning depan belakang, cat rumah, beli set bilik tidur, sofa, aircond bilik utama dan water heater. itu jer dah makan dekat 20k.

Sekarang ni pas 4 tahun tengah buat tembok batu dan besarka porch. dekat 25k juga.

Habis projek ni, sambung projek 2nd house pulak, yg tu nak buat sewa, so ingat nak buat halfly furnished, boleh up harga sewa. yg ni average dalam 30k.

Agak dah stabil, dalam 3-4tahun lagi nak tambah dapur belakang, besarkan living hall dan buat extention 2 tigkat plak. taktaulah bajet berapa dah time tu.


tul jugak kan hana,tapi eja ingat nak buat sekali harung je,masuk rumah nanti cuci kaki je,malas dah nak pikir nak renovate dah..apa yang ada je la..huhu


Offline Mama Linda

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4281
  • Suka? +8/-0
  • Every FAILURE followed by GREATEST Success!
    • My Blog
Re: Bajet dan Persiapan untuk Memasuki Rumah Baru
« Reply #164 on: October 31, 2011, 09:16:04 AM »
adoi .. pening juga ya fikirkan budjet ni.
terfikir juga nak buat personal loan, tapi ekonomi dunia x menentu sekarang ni, takut interest tinggi plak ..
tapi memang sudah xde masa nak mengumpul duit dah .. rasanya kunci dapat awal tahun depan .. aiyakkk!!!
"I'M PREGNANT CUMS MOMMY TO BE"


Offline eja.fariza

  • Delima
  • *
  • Posts: 582
  • Suka? +1/-0
  • waneja7688
Re: Bajet dan Persiapan untuk Memasuki Rumah Baru
« Reply #165 on: October 31, 2011, 09:21:26 AM »
linda..awal tahun depan dah tak lama dah..mesti teruja sangat kan..ehehe,eja lambat lagi..hujung tahun depan,itu pun rasanya awal 2013 baru boleh duduk..so,hopefully sempat la kumpul duit dengan masa yang mana ada ni..ehehe


Offline Mama Linda

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4281
  • Suka? +8/-0
  • Every FAILURE followed by GREATEST Success!
    • My Blog
Re: Bajet dan Persiapan untuk Memasuki Rumah Baru
« Reply #166 on: October 31, 2011, 09:41:02 AM »
itu la eja ..sangat teruja .. tapiiiii ...............
saya memang dah x sempat nak kumpul .. huuuu ..

pening juga nak fikir ni .. tapi asben cakap xpe kite dulukan yg penting2, then kita bukan nak duduk terus .. tapi mane tahankan nak bayo rumah sewa, rumah sendiri ..

harap dipermudahkan .. aminnnn ..
"I'M PREGNANT CUMS MOMMY TO BE"


Offline eja.fariza

  • Delima
  • *
  • Posts: 582
  • Suka? +1/-0
  • waneja7688
Re: Bajet dan Persiapan untuk Memasuki Rumah Baru
« Reply #167 on: October 31, 2011, 09:49:14 AM »
betul tu linda..lebih baik duduk rumah sendiri..tak apa la lambat sikit pun,sebab itu yang termampu oleh kita..dapat beli rumah pun seribu rahmat dah,kalau nak tunggu lagi tahun depan maunya nak dapat harga yang kita dapat sekarang..rumah makin mahal sekarang..huhu


Offline Mama Linda

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4281
  • Suka? +8/-0
  • Every FAILURE followed by GREATEST Success!
    • My Blog
Re: Bajet dan Persiapan untuk Memasuki Rumah Baru
« Reply #168 on: October 31, 2011, 10:46:37 AM »
betul tu eja ..
bagus betul bila fikir pasal umah ni terlupa kejap pasal nak anak .. so xdela tensen sangat

heheheh .. :) semoga rezeki anak muncul setelah ke rumah baru .. aminnnnn ...

bulan 11 ni ada homefair dekat persada JB. If x silap 2nd weeks Nov. Jom kita g .. :)
"I'M PREGNANT CUMS MOMMY TO BE"


Offline eja.fariza

  • Delima
  • *
  • Posts: 582
  • Suka? +1/-0
  • waneja7688
Re: Bajet dan Persiapan untuk Memasuki Rumah Baru
« Reply #169 on: October 31, 2011, 10:52:08 AM »
huhuhu,jauhnya..eja duk Kuantan la..mau dekat 5-6jam baru nak sampai sana..ehehe

nanti kalau linda pergi kongsi la dengan kami apa yang dipamerkan ek..ehehe


Offline SuRaYa..

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 226
  • Suka? +2/-0
Re: Bajet dan Persiapan untuk Memasuki Rumah Baru
« Reply #170 on: October 31, 2011, 10:58:33 AM »
sy beli rumah 2nd,so dh siap awning,dh siap tiles di dapur,bilik,living room mmg dah ada jenis marbel tiles(rumah lama)dah siap cabinet dapur..hehehe..so tinggal nk cat rumh,beli perabot2 sikit,langsir sikit..rumah sy beli tu setingkat tp hall dia tinggi,hubsnd cadang nk buat loteng kat ats tu,mknanya buat lagi setingkat kecik..tak tau la brapa kos dia,kami bajet dlm 20k kot...bnyknya nk pakai duit ni..

Offline Mama Linda

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4281
  • Suka? +8/-0
  • Every FAILURE followed by GREATEST Success!
    • My Blog
Re: Bajet dan Persiapan untuk Memasuki Rumah Baru
« Reply #171 on: October 31, 2011, 11:05:21 AM »
oo oo ..
itula untungnya rumah 2nd ni .. dah siap renovate ..
kurang sikit belanjanya ..
"I'M PREGNANT CUMS MOMMY TO BE"


Offline eja.fariza

  • Delima
  • *
  • Posts: 582
  • Suka? +1/-0
  • waneja7688
Re: Bajet dan Persiapan untuk Memasuki Rumah Baru
« Reply #172 on: October 31, 2011, 11:06:14 AM »
rumah sy beli tu setingkat tp hall dia tinggi,hubsnd cadang nk buat loteng kat ats tu,mknanya buat lagi setingkat kecik..tak tau la brapa kos dia,kami bajet dlm 20k kot...bnyknya nk pakai duit ni..

su..rumah parents eja pun buat loteng jugak,kos lebih kurang 5k,sebab buat lantai je untuk buat bilik sembahyang dan letak komputer je kat situ..pastu buat pagar dan skali dengan pemegang tangga dan awning dekat tingkap,takut nnt hujan pias pulak itu pun hampir 2k rasanya


Offline SuRaYa..

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 226
  • Suka? +2/-0
Re: Bajet dan Persiapan untuk Memasuki Rumah Baru
« Reply #173 on: October 31, 2011, 11:49:42 AM »
ehh..murhnya..rumah kami ni dikira tmbh lg setingkat,tp ckup 1 bilik kecik jelah..nk kena buat tangga lg..tu yg bajet dlm 20k..kalu xsmpai 20k,syukur alhamdulillah..hehehhe...

Offline eja.fariza

  • Delima
  • *
  • Posts: 582
  • Suka? +1/-0
  • waneja7688
Re: Bajet dan Persiapan untuk Memasuki Rumah Baru
« Reply #174 on: October 31, 2011, 12:05:56 PM »
ehh..murhnya..rumah kami ni dikira tmbh lg setingkat,tp ckup 1 bilik kecik jelah..nk kena buat tangga lg..tu yg bajet dlm 20k..kalu xsmpai 20k,syukur alhamdulillah..hehehhe...

su duk area mana,eja area kuantan,maybe murah sikit kot..ehehe..tapi kat sini memang majority tak sampai la 10k kalau setakat nak buat loteng tu


 

Powered by EzPortal