+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 10873
Latest: maz jamal
New This Month: 95
New This Week: 29
New Today: 4
Stats
Total Posts: 445253
Total Topics: 7433
Most Online Today: 179
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 10
Guests: 152
Total: 162

Author Topic: Pemakanan ibu semasa hamil mempengaruhi jantina bayi.  (Read 15263 times)

Offline firza

  • Topaz
  • *
  • Posts: 72
  • Suka? +1/-0
Pemakanan ibu semasa hamil mempengaruhi jantina bayi.
« on: January 18, 2011, 02:34:04 AM »
salam, ada x sape2 yg ada maklumat atau pgalaman bkenaan topik ni. Mgkin x pmakanan yg ibu mkn masa hamil mmpengaruhi atau mgkin mnjadi tanda2 awal jantina anak yg bakal lahir? Cthnya..kalo masa pregnant si ibu suka mknn pedas masin, ank yg bakal lahir adalah baby lelaki. N kalo masa pregnant ibu suka mkn mknn yg manis2,then baby nnti kmgkinan baby girl. Atau mgkin sbaliknya. Ada sape2 yg nk kongsi pndapat,silakan lah... :)
[/url]


Offline mygenesis (yana)

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2935
  • Suka? +18/-0
  • life is full of ups and downs..handle with prayer
Re: Pemakanan ibu semasa hamil mempengaruhi jantina bayi.
« Reply #1 on: January 18, 2011, 10:12:21 AM »
ermm yana rasa mcm xrelated kot tp mayb ada kebetulannya.macam yana dulu mengandung perempuan mmg suka yg manis2 ja sepanjang tempoh kehamilan 2


Offline Ashila

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2796
  • Suka? +16/-0
  • Mummy Myra
Re: Pemakanan ibu semasa hamil mempengaruhi jantina bayi.
« Reply #2 on: January 18, 2011, 10:57:57 AM »
yang sy tau pemakanan sebelum kita conceived tu yang mempengaruhi jantina bayi bukan mase dah pregnant..contohnye makanan beralkali baby girl, berasid baby boy..sy ade info nanti sy selongkar dulu pc yer..nanti sy share..



Offline mamaorang

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1593
  • Suka? +9/-0
Re: Kelab Ibu Hamil - Due/EDD April, Mei, June & Julai
« Reply #3 on: January 18, 2011, 11:06:11 AM »
2 la dgr org ckp cm ash 2..sy b4 concieve minum je air gas..hehe...tp alhamdulillah de rezki bby boy kali ni...sy rase ikut rezki..Allah nk bg boy kali ni..



Offline IdayaH_ChaN

  • Delima
  • *
  • Posts: 1000
  • Suka? +1/-0
  • I Love My Family
Re: Pemakanan ibu semasa hamil mempengaruhi jantina bayi.
« Reply #4 on: January 18, 2011, 11:21:34 AM »
yang sy tau pemakanan sebelum kita conceived tu yang mempengaruhi jantina bayi bukan mase dah pregnant..contohnye makanan beralkali baby girl, berasid baby boy..sy ade info nanti sy selongkar dulu pc yer..nanti sy share..


saya pun ada dengar macam tu... bukan pemakanan sepanjang kehamilan tapi sebelum tu lagi...




Offline Ashila

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2796
  • Suka? +16/-0
  • Mummy Myra
Re: Pemakanan ibu semasa hamil mempengaruhi jantina bayi.
« Reply #5 on: January 18, 2011, 12:09:38 PM »
Okeh dah jumpa!
harap ianye membantu..bukan pemakanan saje sy tepek,mcm2 tips ade..tips ni diberi oleh gynae kawan saye...die share ngan saye..


Hope it is useful for some of you in planning stage.  For those of you do not have any plan in the near future, you can keep it for future reference.

Background:
Man



Offline ashlia

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4967
  • Suka? +40/-0
  • Enjoy Life As It Is
    • Personal Blog : Life Through Windows
Re: Pemakanan ibu semasa hamil mempengaruhi jantina bayi.
« Reply #6 on: January 18, 2011, 12:13:23 PM »
yang sy tau pemakanan sebelum kita conceived tu yang mempengaruhi jantina bayi bukan mase dah pregnant..contohnye makanan beralkali baby girl, berasid baby boy..sy ade info nanti sy selongkar dulu pc yer..nanti sy share..


a'ah setuju gak dgn ashila..
kalu da preggy..tak kira kot.tah.mgkn kebetulan atau kebarangkalian terkena dgn mitos2 melayu tu.hehe

cam saya,anak pertama suka mkn manis2,ayam..dapat girl.
skang preggy anak k2,masa awal2 preggy,nak yg masam2,mkn ikan..tp saetakat ni scan,girl gak..hehe

tapi dr kajian saintifik,mgkn boleh berhasil seperti yang ashila tepek info tu.hehe..
berusaha tp rezki tetap tgn allah.mgkn ada hikmahnya nape kita dikurniakan anak pompuan ramai,atau anak laki ramai ke..sbb kita tatau masa depan apa yg berlaku pada kita dan suami bila da tua nanti.hehe
« Last Edit: January 18, 2011, 12:18:12 PM by ashlia »
~We all choose how to look at life~
 http://ashra-aulia.blogspot.com
   

Offline Ashila

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2796
  • Suka? +16/-0
  • Mummy Myra
Re: Pemakanan ibu semasa hamil mempengaruhi jantina bayi.
« Reply #7 on: January 18, 2011, 12:28:35 PM »
info tu doktor pakar yg bagi maybe ade kajian yg dibuat...mcm mane nak bagi kromosom XX bertemu (utk baby girl) dan kromosom XY bertemu (baby boy) melalui pemakanan yg kita ambil..

kita berusaha sajer selebihnya allah yg tentukan..sy bersetuju kalau faktor pemakanan ni dari sebelum lekat..mase dah lekat tu pemakanan yg kita gemari tu mungkin disebabkan hormon dari baby girl/boy yg kita kandung..

sy mase dapat baby girl pon suka makan manis2, suka buah especially nenas, suka ikan berbanding ayam, suka fast food! heheh



Offline mygenesis (yana)

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2935
  • Suka? +18/-0
  • life is full of ups and downs..handle with prayer
Re: Pemakanan ibu semasa hamil mempengaruhi jantina bayi.
« Reply #8 on: January 18, 2011, 12:58:12 PM »
info tu doktor pakar yg bagi maybe ade kajian yg dibuat...mcm mane nak bagi kromosom XX bertemu (utk baby girl) dan kromosom XY bertemu (baby boy) melalui pemakanan yg kita ambil..

kita berusaha sajer selebihnya allah yg tentukan..sy bersetuju kalau faktor pemakanan ni dari sebelum lekat..mase dah lekat tu pemakanan yg kita gemari tu mungkin disebabkan hormon dari baby girl/boy yg kita kandung..

sy mase dapat baby girl pon suka makan manis2, suka buah especially nenas, suka ikan berbanding ayam, suka fast food! heheh

sgt setuju ngn ashila..apa ygkita suka time pregnant 2 cuma pembawakan budak je kot.


Offline adekjeli

  • Topaz
  • *
  • Posts: 80
  • Suka? +1/-0
Re: Pemakanan ibu semasa hamil mempengaruhi jantina bayi.
« Reply #9 on: April 05, 2011, 10:09:44 AM »
saye plak mase preggy yg 1st ngan 2nd.....suke bende2 cm ice cream cokolat, air milo kotak...susu cokolat..piza, lagsana, nasi2 boleh laaa jalan jugak....tp xsgt bende2 berkuah....hasil ye 2-2 boy...

kali ni preggy sume2 yg 1st ngan 2nd bole telan xble na telan...kalo ice cream pun xble yg ade cokolat...comfrim kuar balik...ni da masuk 7bulan pun ble termuntah balik kalo mkanan tu xkenan kat die...huhuhu pastu suke mkn cm ade kuah2...kalo nasi tu mmg ambik setgh ajek....tu pun kdg2 xabis...lauk byk...sayur2 byk...

Offline r_zeiy

  • Peniaga
  • Topaz
  • *
  • Posts: 12
  • Suka? +1/-0
Re: Pemakanan ibu semasa hamil mempengaruhi jantina bayi.
« Reply #10 on: May 19, 2011, 02:13:55 PM »
makcik hubby ada bg tau.....jgn mkn msm2 bnyk sgt nti dpt anak lelaki...hehehe x tau la kan kebenaran nye...klo mkn masam2 dpt anak lelaki...

Offline mamaorang

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1593
  • Suka? +9/-0
Re : pemakanan sewaktu hamil mempengaruhi jantina baby
« Reply #11 on: May 19, 2011, 02:18:12 PM »
R_ziey..

Agaknye petua orang dolu2..hehe..tp bg saya..tak de beza langsung preggy yg sulung ngan yg second ni..makan sama je..hehe..



Offline HaNa

  • Moderator (Board)
  • Berlian
  • *
  • Posts: 1500
  • Suka? +23/-0
  • To know me is to love me
    • http://hanaseman.blogspot.com/
Re: Pemakanan ibu semasa hamil mempengaruhi jantina bayi.
« Reply #12 on: May 19, 2011, 02:19:17 PM »
Yang saya tahu, kalau nak dapat anak lelaki, hasben kena makan makanan high protein.. Since both anak saya lelaki, sorang doktor tu tegur hasben sebab hasben memang jenis makan ikan "patutlah senang dapat anak lelaki, kuat makan ikan.. Next time nak anak perempuan, cuba kurangkan makan ikan dan makanan yang high protein"
Story of breastfeeding, parenting and my family.
sila klik http://hanaseman.blogspot.com/

Offline kitty

  • Nilam
  • *
  • Posts: 413
  • Suka? +1/-0
Re: Pemakanan ibu semasa hamil mempengaruhi jantina bayi.
« Reply #13 on: May 19, 2011, 03:13:31 PM »
Okeh dah jumpa!
harap ianye membantu..bukan pemakanan saje sy tepek,mcm2 tips ade..tips ni diberi oleh gynae kawan saye...die share ngan saye..


Hope it is useful for some of you in planning stage.  For those of you do not have any plan in the near future, you can keep it for future reference.

Background:
Man

share kat mana ye? tak nampak pun... nak baca gak :D

Offline cheesecake

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1745
  • Suka? +7/-0
  • ^.^
Re: Pemakanan ibu semasa hamil mempengaruhi jantina bayi.
« Reply #14 on: May 19, 2011, 03:37:45 PM »
saya pulak untuk anak ke dua ni,memang ada la ikut sikit2 guide pemakanan tu..
sebelum pregnant memang galak kan hubby makan seafood..
lepas disahkan pregnant..saya ikut pulak yang pemakanan untuk 1-4 bulan kandungan tu..

Amalan Pemakanan 1-4 bulan kandungan (dlm proses pembentukan janin):
untuk baby boy :
1. Banyakkan makan laut (seafood) serta daging
2. Banyakkan makan yg berasid
3. Amalan minuman kurang manis

untuk baby girl..
1. Banyakkan makan sayur, sup dan asam serta beralkali
2. Banyakkan makan buah-buahan
3. Amalan minuman berkarbonat/gas..

tapi keberkesanan nya..wallahualam..
kita cuma ikhtiar kan..yang tentukan Allah S.W.T
doa banyak2 minta pada Dia..





Offline ida zara

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2945
  • Suka? +15/-0
  • diriku lahir dari rusuk kirimu...sayang abg selalu
Re: Pemakanan ibu semasa hamil mempengaruhi jantina bayi.
« Reply #15 on: May 19, 2011, 06:25:56 PM »
sha:maknanya amalan pemakanan tu time bby dah ada dlm perut ek..jadi tak salahla awal2 ni mkn mangga muda...ida dr awal sampaila dah masuk 3bulan dok nak mkn mangga muda je..kalau org lain mmg kenyit mata sebelahla mkn buah mangga tu tp ida selamba je rasa...ada org kata tak elok mkn masam2...tp tekak nak yg tu je..

mimiwiwi

  • Guest
Re: Pemakanan ibu semasa hamil mempengaruhi jantina bayi.
« Reply #16 on: September 19, 2011, 12:36:04 PM »
mungkin kebetulan je kot...

masa sy ngandung anak ke 3...mmg sy harap sgt dpt girl...
sbb dah ade 2 boy...

mmg sy perasan sy suka makan yg manis2...
tiap2 hari nak mkn dunkin donut....
mmg x mkn langsung udang yg mmg fevret sblm ni...
mcm pelik je...hehe

masa ngandung anak laki..mmg suka mkn seafood...
mcm betul plk kajian tu...
x pon...sbb kita nak girl..sbb tu melantak yg manis2...

mimiwiwi

  • Guest
Re: Pemakanan ibu semasa hamil mempengaruhi jantina bayi.
« Reply #17 on: September 19, 2011, 12:37:32 PM »
makcik hubby ada bg tau.....jgn mkn msm2 bnyk sgt nti dpt anak lelaki...hehehe x tau la kan kebenaran nye...klo mkn masam2 dpt anak lelaki...

sy mmg elak mkn asam2...sbb nak sgt girl..
ade gak dgr org ckp...mkn asam...bole dpt boy...

Offline mygenesis (yana)

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2935
  • Suka? +18/-0
  • life is full of ups and downs..handle with prayer
Re: Pemakanan ibu semasa hamil mempengaruhi jantina bayi.
« Reply #18 on: September 19, 2011, 12:43:07 PM »
ye betul..adeh masih berhutang pasal diet gender ni kat kawan2 RH.

actually to conceive boy kena diet yg alkaline..mmg secara naturalnya benda2 yg masam mcm limau, lemon adalah asidic..tapi bila masuk dalam badan dia akan automatically jadi super alkaline so sgt bagus utk TTC boy..tp ni kena amal sblm conceive la..dah pregnant x guna dh


Offline matabintang

  • Berlian
  • *
  • Posts: 6020
  • Suka? +13/-0
  • untukmu yang tersayang apa jua sanggup kulakukan
Re: Pemakanan ibu semasa hamil mempengaruhi jantina bayi.
« Reply #19 on: September 19, 2011, 12:47:15 PM »
sy mmg elak mkn asam2...sbb nak sgt girl..
ade gak dgr org ckp...mkn asam...bole dpt boy...

rasanya mcm x betul jgk petua ni, sbb biras ain masa preggy anak dia dia mmg hantu makan asam2 ni. kuar anak perempuan gak.

Offline aryana

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1370
  • Suka? +2/-0
  • sEnYum SokMo :)
Re: Pemakanan ibu semasa hamil mempengaruhi jantina bayi.
« Reply #20 on: September 19, 2011, 12:49:55 PM »
a,ah..macam kakak saya tu ,dia suka makan masam2 time pregnant,,pastu kuar baby girl.. yang saya ni suka makan pedas2... yang second ni pon sama,,, ngeee,,,,

Offline hasrisa

  • Berlian
  • *
  • Posts: 3761
  • Suka? +7/-0
Re: Pemakanan ibu semasa hamil mempengaruhi jantina bayi.
« Reply #21 on: October 16, 2011, 11:13:13 AM »
kalau nak pregnant memang kena concern pasal pemakanan
kalau baby dah ada dalam perut u makan ape pon takkan mempengaruhi jantina baby:)
biasa sebulan sebelum nak pregnant kena amalkan pemakanan yg sesuai untuk dapatkan bb yg diidam
macam yana tulis tu macam tu lah jugak disuggestkan oleh doktor

Offline ckin

  • Topaz
  • *
  • Posts: 41
  • Suka? +0/-0
Re: Pemakanan ibu semasa hamil mempengaruhi jantina bayi.
« Reply #22 on: December 12, 2011, 12:47:51 PM »
kalau masa awal2 kandungan, kita asyik makan laksa xpe ke? bukan apa, ada org cakap laksa tu tajam.

 

Powered by EzPortal