+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 10772
Latest: aznizafaz88
New This Month: 136
New This Week: 32
New Today: 2
Stats
Total Posts: 443991
Total Topics: 7406
Most Online Today: 219
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 9
Guests: 144
Total: 153

Author Topic: Latih anak gosok gigi  (Read 7427 times)

Offline Wina

  • Delima
  • *
  • Posts: 826
  • Suka? +6/-0
  • blessed with a beautiful life
    • ? Yaadein ?
Re: Latih anak gosok gigi
« Reply #25 on: November 23, 2010, 11:48:05 AM »
ramizah,

hari tu hubby belikan berus & ubat gigi Raiya untuk budak 2 tahun & ke atas
hubby pun kata xpe kalau tertelan ubat gigi sebab dia selamat untuk budak


Offline hasrisa

  • Berlian
  • *
  • Posts: 3761
  • Suka? +7/-0
Re: Latih anak gosok gigi
« Reply #26 on: November 23, 2010, 11:51:50 AM »
ramizah,

hari tu hubby belikan berus & ubat gigi Raiya untuk budak 2 tahun & ke atas
hubby pun kata xpe kalau tertelan ubat gigi sebab dia selamat untuk budak

Offline mizah

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1511
  • Suka? +6/-0
  • Salam kenalan semua :)
Re: Latih anak gosok gigi
« Reply #27 on: November 23, 2010, 11:55:52 AM »
owh raiya ek...boleh la try lepas ni..mesti dia suka..erk, ntah2 suka je dia nak telan kan...kalau safe for her, ok la tu..  ;D

Offline faraija

  • Nilam
  • *
  • Posts: 250
  • Suka? +1/-0
Re: Latih anak gosok gigi
« Reply #28 on: November 23, 2010, 03:59:21 PM »
Anak saya suka gosok gigi. Mula gosok gigi masa 10 bln guna berus silikon. Skrg dah 3 thn++ dah pandai gosok sendiri. Cuma tang bahagian dalam tu kena tgk jugak,sbb dia suka gosok kat depan jer. Saya belikan ubat gigi kanak2 pureen yg tak der florida tu. Bahaya kalau tertelan yg berflorida.

Offline himast (Hani Mastura)

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1214
  • Suka? +5/-0
Re: Latih anak gosok gigi
« Reply #29 on: November 23, 2010, 06:43:16 PM »
Akeil(9bln) kini dah ada 4 batang gigi.... rasa dah boleh ajar gosok gigi ke....????
nak cubalah....

Abang2 & kakak dia dah 1 tahun baru saya ajar gosong gigi...


Offline mizah

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1511
  • Suka? +6/-0
  • Salam kenalan semua :)
Re: Latih anak gosok gigi
« Reply #30 on: November 24, 2010, 11:07:42 AM »
memula sebelum beli berus gigi, n gigi anak masa tu baru 2-4batang, saya guna silicon tu...arggh...tapi tak tahan, dia suka gigi jari saya...sakit betul..last2 guna lap je..tu pun bulan selalu ingat nak lap gigi dia...aduhh...abis dah berkarat sebab lapisan gusi dia lambat naik, so memang senang melekat sisa makanan kat gigi depan tu...

sekarang, dia rajin la nak gosok gigi...tapi depan je..tu pun blum mau hilang karat2 tu...macam dh semakin kurang tapi sebab dia gosok sendiri belum betul lagi n dia tak nak orang lain gosokkan, saya sabar je la tunggu...cuma nak try bagi gosok dengan ubat gigi pulak...hihi

Offline hasrisa

  • Berlian
  • *
  • Posts: 3761
  • Suka? +7/-0
Re: Latih anak gosok gigi
« Reply #31 on: November 24, 2010, 11:09:25 AM »
hani..9 bulan tu awal bebenau aihh
makan pon lom yg manis2 lagi kan
memadai guna lampin or tuala muka gosok gigi dia

saye ni ada pengalaman gak pasal gigi bebudak
terlalu jaga sangat pon susah
dah terlalu bersih bila cukup 6thn gigi sepatutnya dah tumbuh baru
tapi gigi susu masih tak jatuh..dan akhirnya terpaksa cabut walaupon masih kukuh
sebab gigi kekal dak terpacul menampakkan diri
kesian anak2 ku gg kekal tumbuh tak cantik

Offline fisa

  • Delima
  • *
  • Posts: 770
  • Suka? +5/-0
    • My life...begins with my Journey
Re: Latih anak gosok gigi
« Reply #32 on: November 24, 2010, 11:46:01 AM »
hani..9 bulan tu awal bebenau aihh
makan pon lom yg manis2 lagi kan
memadai guna lampin or tuala muka gosok gigi dia

saye ni ada pengalaman gak pasal gigi bebudak
terlalu jaga sangat pon susah
dah terlalu bersih bila cukup 6thn gigi sepatutnya dah tumbuh baru
tapi gigi susu masih tak jatuh..dan akhirnya terpaksa cabut walaupon masih kukuh
sebab gigi kekal dak terpacul menampakkan diri
kesian anak2 ku gg kekal tumbuh tak cantik

risa ni sama kes dengan adik fisa yang bongsu...
sampai laa ni umur dia dah 20 tahun gigi susu masih ada lagi...
hahaha time dia nak SPM doktor syorkan dia cabut semua gigi susu...
dia malu nak cabut maklumlaaa dah anak dara...
sekali tu bila gigi kekal tumbuh menolak gigi susu...
dah berlapis2 la plak gigi...sungguh tidak cantik...
padahal masa kecik dia laa juara gigi paling cantik..:D

Offline hasrisa

  • Berlian
  • *
  • Posts: 3761
  • Suka? +7/-0
Re: Latih anak gosok gigi
« Reply #33 on: November 24, 2010, 11:55:45 AM »
tulah fisa
semenjak anak sulung tu dan yg kedua dok berlapis2 gigi
tak rata pon iye
so, sekarang anak ke3 dan ke4
ku dah tak jaga sangat
let them have fun!
hehehe
boleh pulak anak dara aku tu request nak pasang pendakap gigi tu
mak aihhh...nyosal bagi gigi dia elok masa kecik2

Offline himast (Hani Mastura)

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1214
  • Suka? +5/-0
Re: Latih anak gosok gigi
« Reply #34 on: November 24, 2010, 03:11:03 PM »
wah masalah nie.... terlalu jaga pun susah.... tak jaga pun susah....
habis macamana????


Offline hasrisa

  • Berlian
  • *
  • Posts: 3761
  • Suka? +7/-0
Re: Latih anak gosok gigi
« Reply #35 on: November 24, 2010, 03:13:25 PM »
senang je hani
bawa deang jumpa dentist at least once in the year
kalau doktor cek dah boleh cabut..takyah tunggu goyang dah boleh cabut dah
jgn sampi gigi tumbuh ler
kalau tak jaga pon leceh gak..nanti sakit gigi meracau lak sepanjang hari:)

Offline himast (Hani Mastura)

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1214
  • Suka? +5/-0
Re: Latih anak gosok gigi
« Reply #36 on: November 24, 2010, 03:25:24 PM »
betul kata u risa.....
ni dah plan, next week nak bawa Hadi & Haikal pergi check gigi ...

Shira kecik lagi.... next timelah

Offline fiza umisofie

  • Moderator (Board)
  • Berlian
  • *
  • Posts: 3957
  • Suka? +18/-0
  • Ketua bidadari suami di syurga nanti.Insya Allah!
    • cerita umisofie
Re: Latih anak gosok gigi
« Reply #37 on: November 25, 2010, 11:42:15 PM »
saya pun nak bawa boys saya jumpa dentist jugak la...
tapi cik so2mi kata, tak payah sebab kat sekolah dentist datang...baru je check masa kat sekolah hari tu....
cerita keluarga dan anak2 saya di sini:
http://umisofie.blogspot.com

tempat saya simpan resepi:
http://blogsimpanresepi.blogspot.com/

Offline IdayaH_ChaN

  • Delima
  • *
  • Posts: 1000
  • Suka? +1/-0
  • I Love My Family
Re: Latih anak gosok gigi
« Reply #38 on: November 26, 2010, 01:07:01 AM »
kalau untuk anak yg br 11 bln ni mcm mana pulak.. Anak sy dh ada 6batang gigi.. Saya masukkan jari nk cuci dia mesti gigit.. Berus gigi yg macam mana sesuai untuk baby 11 bln ni..



Offline epifina(hannanmannan)

  • Delima
  • *
  • Posts: 515
  • Suka? +4/-0
    • http://fina84.blogspot.com/
Re: Latih anak gosok gigi
« Reply #39 on: November 26, 2010, 01:39:21 AM »
anak saya dah 16bulan..
sejak 6 bulan lagi dah berus gigi dia guna berusgigi silikon tu..
kadang2 bila dia x nak berus,saya juz letak ubagt gigi greenzhi dlm mulut dia.
tapi masa umo 9 bulan,bagi dia beras cerelac tu ...habis rosak gigi dia.
tgk2 cerelac tu bk sgt kandungan gula.terus stop.
permukaan gigi dia menggerutu kasar,,,,sian=(
skang ni mmg berus gigi dia letak byk2 greenzhi tu...and bagi makan pollen.
Alhamdlillah makin better,tapi masih kena maintain jaga pemakanan n disiplin berus gigi=)

Offline mamascorpio

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4343
  • Suka? +14/-0
Re: Latih anak gosok gigi
« Reply #40 on: November 26, 2010, 08:39:05 AM »
pagi tadi saya gosok gigi my boy pakai berus gigi dan ubat gigi..
ceria aje saya nengok.. :)

 

Offline fiza umisofie

  • Moderator (Board)
  • Berlian
  • *
  • Posts: 3957
  • Suka? +18/-0
  • Ketua bidadari suami di syurga nanti.Insya Allah!
    • cerita umisofie
Re: Latih anak gosok gigi
« Reply #41 on: November 29, 2010, 03:48:24 PM »
setiap kali gosokkan gigi sofie, mulut saya asik menyanyi2 saja...hahaha, malu sungguh dgn jiran belakang rumah... "bangun pagi gosok gigi, cuci muka dan mandi..."
cerita keluarga dan anak2 saya di sini:
http://umisofie.blogspot.com

tempat saya simpan resepi:
http://blogsimpanresepi.blogspot.com/

Offline himast (Hani Mastura)

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1214
  • Suka? +5/-0
Re: Latih anak gosok gigi
« Reply #42 on: November 29, 2010, 03:56:08 PM »
pandai sofie nyanyi ye......
tapi time gosok boleh nyanyi ke????

saja je nak  kacau fiza :)

Offline fiza umisofie

  • Moderator (Board)
  • Berlian
  • *
  • Posts: 3957
  • Suka? +18/-0
  • Ketua bidadari suami di syurga nanti.Insya Allah!
    • cerita umisofie
Re: Latih anak gosok gigi
« Reply #43 on: November 29, 2010, 04:23:25 PM »
bukan sofie yg nyanyi...umisofie yg nyanyi sebab nak kasi sofie buka mulut. nanti bila dengar saya nyanyi "gosok gigi" tu, dia buka mulut...hahahah
cerita keluarga dan anak2 saya di sini:
http://umisofie.blogspot.com

tempat saya simpan resepi:
http://blogsimpanresepi.blogspot.com/

Offline himast (Hani Mastura)

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1214
  • Suka? +5/-0
Re: Latih anak gosok gigi
« Reply #44 on: November 29, 2010, 04:27:21 PM »
yalah.... salah baca... ampun maaf di pinta :)

Offline fiza umisofie

  • Moderator (Board)
  • Berlian
  • *
  • Posts: 3957
  • Suka? +18/-0
  • Ketua bidadari suami di syurga nanti.Insya Allah!
    • cerita umisofie
Re: Latih anak gosok gigi
« Reply #45 on: November 29, 2010, 04:30:59 PM »
kihkihkih...ampunmu diterima yer... :D
kalau sofie yg nyanyi, menjerit saya ni!
cerita keluarga dan anak2 saya di sini:
http://umisofie.blogspot.com

tempat saya simpan resepi:
http://blogsimpanresepi.blogspot.com/

Offline mamascorpio

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4343
  • Suka? +14/-0
Re: Latih anak gosok gigi
« Reply #46 on: November 29, 2010, 05:05:36 PM »
haha.. seronokkan tgk aksi si manja..
kalau diorg dah dewasa dah kerja dan kahwin..
tak tahu la rasa mcm mana.. mcm mak ayah kita rasa agaknya yer..

 

Offline ashlia

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4967
  • Suka? +40/-0
  • Enjoy Life As It Is
    • Personal Blog : Life Through Windows
Re: Latih anak gosok gigi
« Reply #47 on: November 30, 2010, 06:26:52 PM »
haha.. seronokkan tgk aksi si manja..
kalau diorg dah dewasa dah kerja dan kahwin..
tak tahu la rasa mcm mana.. mcm mak ayah kita rasa agaknya yer..

a'ah btul tu..
sedangkan aleesya br setahn setengah,da rindu zaman baby nya.ni tak sabo tggu adiknya plak.esok le dorang gosok gigi ramai2.mesti comel kan..

aleesya skang da stat ajar pakai sket ubat gigi mukmin tu..perisa buah2 an.suka plak die gosok giginya..tp,bg sket je.sbb die blum pndai kumur.saje cukup syarat tuk latih die gosok gigi.gigi pun br 6 je pun.  :D
~We all choose how to look at life~
 http://ashra-aulia.blogspot.com
   

krsty

  • Guest
Re: Latih anak gosok gigi
« Reply #48 on: December 06, 2010, 01:30:34 PM »
ada ajar mawar gosok gigi pakai berus gigi utk budak 0-2 tahun..
tapi tanpa ubat gigi..
tak berani bagi yang ubat gigi sebab dia bukan pandai kumur pun..
okey ke?
mawar dah 1 thn lebih tu..

Offline Wina

  • Delima
  • *
  • Posts: 826
  • Suka? +6/-0
  • blessed with a beautiful life
    • ? Yaadein ?
Re: Latih anak gosok gigi
« Reply #49 on: December 06, 2010, 01:56:47 PM »
ada ajar mawar gosok gigi pakai berus gigi utk budak 0-2 tahun..
tapi tanpa ubat gigi..
tak berani bagi yang ubat gigi sebab dia bukan pandai kumur pun..
okey ke?
mawar dah 1 thn lebih tu..

krsty, boleh je ajar mawar pakai ubat gigi walaupun dia x pandai kumur lagi sebabnya ubat gigi untuk budak

 

Powered by EzPortal