+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 11067
Latest: ayam92
New This Month: 148
New This Week: 35
New Today: 6
Stats
Total Posts: 448317
Total Topics: 7525
Most Online Today: 260
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 5
Guests: 230
Total: 235

Author Topic: Cara untuk matangkan telur  (Read 36571 times)

Offline juliet

  • Topaz
  • *
  • Posts: 68
  • Suka? +0/-0
Cara untuk matangkan telur
« on: January 20, 2011, 01:13:28 PM »
salam smua..
sy ahli baru kt RH ni..sy xpasti samada thred ni dah ade ke blom sebelum ini. Sy ada masalah telur kurang matang..sebelum ni, mmg ade daptkan rawatan dengan doc pakar. semalam baru je pegi checkup, doc ckp telur sy masih blom matang..maybe dsbbkan period sy xregular, ditambah plakk tubuh sy yg agk besar dan tnggi, mmbuatkan hormon subur sy kurang..ni dah kali ke 4 sy amik clomid..dan doc dah pn tambahkan dos menjadi 5 biji sehari..doc jgak ade bg fishoil n calcium smlm..sy lupe plak nak tanya nape doc bg fishoil n calcium tu..sy nk tanya kwn2 sekalian, ada x cara2 atau pemakanan yg boleh membantu telur untuk matang..sy dah kawin setahun lebih, n buln 5 ni genap 2 thn sy berkahwin..sy n hubby na sgt2 baby.. :(


Offline cumi

  • Nilam
  • *
  • Posts: 350
  • Suka? +1/-0
Re: Cara untuk matangkan telur
« Reply #1 on: January 20, 2011, 02:48:56 PM »
hai juliet...

cumi dulu pun telur tak matang sebab berat badan berlebihan dan hormon tak stabil...cumi try clomid untuk dua pusingan...dalam masa yang sama makan ubat hormon  dalam masa yang sama ubat ni boleh kurangkan berat badan....pusingan pertama tak berjaya bila pusing kedua baru lekat...
kalau nak matang kan telur kena turun kan berat badan baru telur boleh matang...pemakanan tu cumi tak bepa tau sangat..berat cumi dulu sebelum buat rawatan 80kg masa disahkan peknen 74kg dimana cumi berjaya turunkan 6kg...



Offline ana_adams

  • Nilam
  • *
  • Posts: 422
  • Suka? +2/-0
Re: Cara untuk matangkan telur
« Reply #2 on: January 20, 2011, 08:23:45 PM »
cumi...citer u sama dgn akak la.. sekarang ni akak plan nk baby 3nd..tp berat badan naik 10kg.. camane cumi turunkan berat badan yer..

Offline mi_za

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4240
  • Suka? +26/-0
  • ayang sayang abang untuk selamanya
Re: Cara untuk matangkan telur
« Reply #3 on: January 20, 2011, 08:29:41 PM »
miza pun nk tahu gak mcm mne nk matang kan telor...tp mgkin dgn makan clomid je kot...ada cara tradisional ke??? kwn2 help me....

Offline Ddkadak

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1477
  • Suka? +6/-0
Re: Cara untuk matangkan telur
« Reply #4 on: January 21, 2011, 07:12:22 AM »
Abih kalu tak period camne nak makan clomid tu? Cam Dd yang jarang period, jadi payah la..
l]


Offline ima

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1208
  • Suka? +0/-0
  • Muhammad Iftah Hakimi anugerah terindah ibu ayah
Re: Cara untuk matangkan telur
« Reply #5 on: January 21, 2011, 08:40:13 AM »
doc pun cakap kalau nak matangkan telor amik clomid+injection kesuburan untuk tingkatkan hormon progestron..

Offline imanmutiara

  • Peniaga
  • Berlian
  • *
  • Posts: 3565
  • Suka? +16/-0
Re: Cara untuk matangkan telur
« Reply #6 on: January 21, 2011, 08:54:02 AM »
Abih kalu tak period camne nak makan clomid tu? Cam Dd yang jarang period, jadi payah la..
iman pun xregular period dd..sblm preggy tu hampir 2 bln lebih xperiod..jd jpa doc amik ubat trn darah stlh scan mmg xpreggy..dah period amik clomid..alhamdulillah lekat..

Offline AuntyDamia

  • Topaz
  • *
  • Posts: 80
  • Suka? +0/-0
Re: Cara untuk matangkan telur
« Reply #7 on: January 21, 2011, 09:04:09 AM »
betul le... ubatnyer kene turunkan berat badan gak.... try Adipex...

Offline wan rose

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 244
  • Suka? +1/-0
Re: Cara untuk matangkan telur
« Reply #8 on: January 21, 2011, 10:20:04 AM »
Hye sume...

Aunty damia under Doc Hamid treatment ke sekarang? apa masalah yg aunty damia hadapi? wan ada send personal message , nanti auntydamia reply yer

Offline Mummy

  • Nilam
  • *
  • Posts: 487
  • Suka? +7/-0
Re: Cara untuk matangkan telur
« Reply #9 on: January 21, 2011, 10:28:50 AM »
Salam juliet,

Mummy pun hadapi masalah yang sama - telur tak matang. Dan doktor memang nasihatkan Mummy supaya turunkan berat badan.

Doctor ada bagi Metformin, tapi Mummy rasa Metformin tak de pape kesan pun kat Mummy. Makan masih berselera, berat badan tak berkurang pun.

Last-last Mummy kawal sendiri makan. Makan macam biasa, tak escape meal. Breakfast, lunch, dinner semua amik tapi dalam kuantiti yang sedikit.

Breakfast Mummy minum oat, makan roti sapu kaya atau kekadang cicah ngan air milo jek. Pastu kalau lapar lagi, dalam kul 10 tu Mummy amik biskut jek. Mummy ni suka makan manis-manis so biskut cream cracker yang ada gula ngan biskut Tiger sentiasa ada dalam stok kat office nih. Hehehe....

Tengah hari makan nasi cam biasa. Tapi nasi kurangkan, amik half je. Bila perut dah boleh adjust, Mummy kekadang amik 1/4 jek nasik. Lebihkan sayur.

Malam, Mummy makan nasik juga tapi kuantiti sama cam lunch, half saja. Kekadang amik 1/4.

Hasilnya, dalam masa 3 bulan Mummy dapat kurangkan 9kg berat badan daripada 65kg kepada 56kg. Dan selepas tu Mummy amik Clomid, dan Alhamdulillah Mummy berjaya pregnant untuk kali pertama selepas 6 tahun berkahwin.

But of course, bukan kurangkan berat badan saja yang Mummy buat. Kurangkan berat badan tu hanya salah satu cara Mummy.

Selamat berjaya Juliet! Dan rakan-rakan yang lain juga.... :)

Offline nafiesa

  • Delima
  • *
  • Posts: 931
  • Suka? +3/-0
  • saya sayang abang..muaaahhhh
    • http://diana-creative.blogspot.com
Re: Cara untuk matangkan telur
« Reply #10 on: January 21, 2011, 10:34:54 AM »
as salam...kawan2 sume...ni saya baru je dapat dari p.cik saya...of course dia bukan doktor tapi dia wat kajian benda2 camni(kije dia bhgn r&d).

dia cakap kalau nak matangkan telur ni senang je...telur kita kan terdiri daripada protein.so kalau nak matangkan dia just banyakkan makan yg berprotein tinggi...cth ikan,daging,soya(tapi yg dipasaran banyak yg dh dicampur kimia)...so dia suggestkan sy minum srbuk soya.yg dia cdgkan amik dari produk amway-nutrilife...so skrg ni sy cuba yg tu je la...kalau leh nak elakkan amik ubatan spital ni sbb dh tgk dia wat demo..hehehehhehee...ngeri... .
anda sukakan crochet...jom tempah dengan saya sekarang...berbaloi-baloi.jom ke blog saya

http://diana-creative.blogspot.com

Offline ibu_aisy

  • Nilam
  • *
  • Posts: 354
  • Suka? +0/-0
Re: Cara untuk matangkan telur
« Reply #11 on: January 21, 2011, 10:37:29 AM »
klao x silap mummy pernah bgtau soya x elok utk kesuburan...kajian oleh kwan mummy kan...??kat tikus....btul x mummy..?kalo salah sori yer

Offline AuntyDamia

  • Topaz
  • *
  • Posts: 80
  • Suka? +0/-0
Re: Cara untuk matangkan telur
« Reply #12 on: January 21, 2011, 10:38:08 AM »
wan rose: sy dh reply

Mummy: Metformin utk bukan utk kurus. Tu utk kurangkan gula dalam badan.

Offline nafiesa

  • Delima
  • *
  • Posts: 931
  • Suka? +3/-0
  • saya sayang abang..muaaahhhh
    • http://diana-creative.blogspot.com
Re: Cara untuk matangkan telur
« Reply #13 on: January 21, 2011, 11:01:12 AM »
saya ada baca gak yg mummy gtau tu...

bila saya citer kat p.cik senang je jawapan dia...saya ni tikus ke?pastu dia tanya kalau kita gigit tikus dan tikus gigit kita mana yang mati?saya cakap dua2...so...kat ctu dh taukan tikus tu dia punya antibodi berbeza dgn kita.dalam badan tikus tu ada macam2 kuman yg amat berbahaya(kang ada kes org mati hanya kerana kencing tikus...tapi kencing kita xpenah lak ada yang mati kan...)so kita jgn terlalu amik benda tu sbg kepercayaan...mula2 sy cam argue gak apa p.cik ckp tapi bila pikir balik ada gak betulnya...system dalaman kita dgn tikus berbeza...

maaf mummy saya tulis camni...sekadar berkongsi pendapat...mana yg baik wat ilmu mana yg xbaik tu buang jauh2 k... ;D
anda sukakan crochet...jom tempah dengan saya sekarang...berbaloi-baloi.jom ke blog saya

http://diana-creative.blogspot.com

Offline Mummy

  • Nilam
  • *
  • Posts: 487
  • Suka? +7/-0
Re: Cara untuk matangkan telur
« Reply #14 on: January 21, 2011, 11:04:38 AM »
Nafiesa: No hal la nafiesa.... hehehhee....

Aunty damia: OoOO ingatkan Metformin untuk kurangkan berat badan. hahaha.... Ajaran sesat la pulak. Tapi Mummy takde diabetes....apsal doktor prescribe Metformin eh? Sampai skang masih makan Metformin. Tak suka la makan tu....sebab pahit dan besar sangat pilnya! Tak sabar nak stop after 3 months pregnancy.

Offline nafiesa

  • Delima
  • *
  • Posts: 931
  • Suka? +3/-0
  • saya sayang abang..muaaahhhh
    • http://diana-creative.blogspot.com
Re: Cara untuk matangkan telur
« Reply #15 on: January 21, 2011, 11:09:10 AM »
mummy:saya gtau gak p.cik pasal buah naga tu...dia ckp mmg bagus makan buah tu tapi sekarang ni buah dh xelok cam dulu...terlalu banyak disembur dgn ubat halau serangga la,nak bagi tahan lama la...so buah tu dh serap banyak bahan kimia...dari yg banyak vitamin dh jadi kurang vitamin...pepun dia cakap buah elok dimakan tapi nak cari yg organic...mahal n susah lak tu...huhuhuuu ::) :-[
anda sukakan crochet...jom tempah dengan saya sekarang...berbaloi-baloi.jom ke blog saya

http://diana-creative.blogspot.com

Offline Mummy

  • Nilam
  • *
  • Posts: 487
  • Suka? +7/-0
Re: Cara untuk matangkan telur
« Reply #16 on: January 21, 2011, 11:11:24 AM »
Kalau tak silap mummy, di selatan masih ada satu company masih gunakan cara organic iaitu Zenxin. Rakan-rakan boleh try surf Zenxin ape tah, tapi tu laa nama company dia. Memang mereka supply sayur-sayur organic kat shopping complex macam Carrefour, Giant dsbnya.

Offline AuntyDamia

  • Topaz
  • *
  • Posts: 80
  • Suka? +0/-0
Re: Cara untuk matangkan telur
« Reply #17 on: January 21, 2011, 11:48:51 AM »
Mummy: x sure le naper dr. bagi kat metformin tu... but for me, mmg sbb berat badan kut... sy dpt clomid (kesuburan), adipex (kurangkan berat badan), metformin (kurangkn gula) and saw palmetto (utk rawat hormon lelaki dlm badan sy). sy ader PCOS, borderline... period regular...

Offline Mummy

  • Nilam
  • *
  • Posts: 487
  • Suka? +7/-0
Re: Cara untuk matangkan telur
« Reply #18 on: January 21, 2011, 12:03:08 PM »
Mummy: x sure le naper dr. bagi kat metformin tu... but for me, mmg sbb berat badan kut... sy dpt clomid (kesuburan), adipex (kurangkan berat badan), metformin (kurangkn gula) and saw palmetto (utk rawat hormon lelaki dlm badan sy). sy ader PCOS, borderline... period regular...

Maakk aii...macam-macam nama ubat tak penah dengar pun. So AuntyDamia ni PCOS tak berapa teruk kot sebab borderline?? Lagipun period regular so chances nak pregnancy is higher compared to other PCOS sufferers la....

Offline AnNa_FIeRa81

  • Delima
  • *
  • Posts: 741
  • Suka? +0/-0
  • http://purple-sakura5.blogspot.com/
    • ::PurpleSakura::
Re: Cara untuk matangkan telur
« Reply #19 on: January 21, 2011, 12:55:06 PM »
huhu saya pon gynea bagi metformin...huhu skang dok makan jele..
aduh berat susah nk turun
aritu from 65kg
now 62kg
adei...nape xmo turun lg..:(

Offline mi_za

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4240
  • Suka? +26/-0
  • ayang sayang abang untuk selamanya
Re: Cara untuk matangkan telur
« Reply #20 on: January 21, 2011, 07:25:19 PM »
miza xpernah mkn metformin lg...br makan dupaston...berat badan mmg ssh sgt2 nk turun...risau2 makan ttp makan gak..hehe..

Offline AuntyDamia

  • Topaz
  • *
  • Posts: 80
  • Suka? +0/-0
Re: Cara untuk matangkan telur
« Reply #21 on: January 21, 2011, 08:20:01 PM »
If ikut kate nurse di klinik dr.hamid tu... ubat Adipex tu kene makan before 8.30am... then, pagi kene makan berat sikit... tgh hari & ptg makan ringan2... cam buah ke roti ke... ubat tu akan wat rase kenyang... tp mesti mkn... jgn skip.. if x mkn... akan kacau waktu tidur kite....

Offline juliet

  • Topaz
  • *
  • Posts: 68
  • Suka? +0/-0
Re: Cara untuk matangkan telur
« Reply #22 on: January 25, 2011, 06:13:17 PM »
Salam mummy..

terima kasih sbb kongsi ngn sy. Maaf kwn2 lmbat reply..byk sgt kje..smpai xbole nk bukak RH.

Doc Hamid pn ade suggestkan..lebihkan mkn ikan n sayur..mkn clomid ni effectnye berat makin bertambah la mummy..hehe..nk try amik adipex ngn doc hamid. sbb yg tu cam bole kawl selera mkn kot..huhu..ni tgh berusaha nk krgkan berat..mummy ade mkn pape lagi ke utg matangkan telur?

Salam juliet,

Mummy pun hadapi masalah yang sama - telur tak matang. Dan doktor memang nasihatkan Mummy supaya turunkan berat badan.

Doctor ada bagi Metformin, tapi Mummy rasa Metformin tak de pape kesan pun kat Mummy. Makan masih berselera, berat badan tak berkurang pun.

Last-last Mummy kawal sendiri makan. Makan macam biasa, tak escape meal. Breakfast, lunch, dinner semua amik tapi dalam kuantiti yang sedikit.

Breakfast Mummy minum oat, makan roti sapu kaya atau kekadang cicah ngan air milo jek. Pastu kalau lapar lagi, dalam kul 10 tu Mummy amik biskut jek. Mummy ni suka makan manis-manis so biskut cream cracker yang ada gula ngan biskut Tiger sentiasa ada dalam stok kat office nih. Hehehe....

Tengah hari makan nasi cam biasa. Tapi nasi kurangkan, amik half je. Bila perut dah boleh adjust, Mummy kekadang amik 1/4 jek nasik. Lebihkan sayur.

Malam, Mummy makan nasik juga tapi kuantiti sama cam lunch, half saja. Kekadang amik 1/4.

Hasilnya, dalam masa 3 bulan Mummy dapat kurangkan 9kg berat badan daripada 65kg kepada 56kg. Dan selepas tu Mummy amik Clomid, dan Alhamdulillah Mummy berjaya pregnant untuk kali pertama selepas 6 tahun berkahwin.

But of course, bukan kurangkan berat badan saja yang Mummy buat. Kurangkan berat badan tu hanya salah satu cara Mummy.

Selamat berjaya Juliet! Dan rakan-rakan yang lain juga.... :)

Offline cumi

  • Nilam
  • *
  • Posts: 350
  • Suka? +1/-0
Re: Cara untuk matangkan telur
« Reply #23 on: January 26, 2011, 08:32:43 AM »
cumi...citer u sama dgn akak la.. sekarang ni akak plan nk baby 3nd..tp berat badan naik 10kg.. camane cumi turunkan berat badan yer..

kak ana sori lambat balas...

cumi memang susah sangat nak turun berat badan...masa cumi buat rawatan kesuburan doc ada bekalkan metformin dan alhamdulillah berkesan..metformin ni sebenarnya untuk pesakit kencing manis tapi kalau yang nak hamil doc akan bekalkan untuk stabilkan hormon dan dalam masa yang sama metformin ni boleh mengurangkan berat badan sebab metformin ni kawal gula dalam badan kita...dan cara pengambilan ubat untuk yang nak hamil berbeza dengan pesakit kencing manis...



Offline felicitydewi

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 109
  • Suka? +1/-0
Re: Cara untuk matangkan telur
« Reply #24 on: January 26, 2011, 10:21:09 AM »
sekadar berkongsi coz saya dapat ilmu ni dalam class weight management program..
actually kalau nk kurangkan berat, 90% daripada caranya adalah through food intake..
dan 10% adalah daripada exercise...
so mmg betul coz kalu kalau kita skip meals atau makan sikit atau makan benda yang kurang berkhasiat, kita sebenarnya tak cukup kalori untuk dibakar dan ditukarkan kepada tenaga..
so bila tak ada benda yang nk ditukarkan kepada tenaga, badan secara automatik akan membakar muscle(otot) instead of lemak sbb lemak lebih susah untuk dibakar..
so bila muscle menjadi kurang, metabolisma kita jadi lebih rendah..
sbb tu la kita senang naik berat badan...

eh,paham tak?? cm agak complex je explanation saya ni..heheheh

 

Powered by EzPortal