+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 10625
Latest: Airiss Armelia
New This Month: 94
New This Week: 17
New Today: 4
Stats
Total Posts: 441638
Total Topics: 7326
Most Online Today: 139
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 2
Guests: 86
Total: 88

Author Topic: Cara untuk matangkan telur  (Read 33068 times)

Offline matabintang

  • Berlian
  • *
  • Posts: 6020
  • Suka? +13/-0
  • untukmu yang tersayang apa jua sanggup kulakukan
Re: Cara untuk matangkan telur
« Reply #100 on: June 01, 2011, 10:10:33 AM »
salam,
semalam sy p scan ovum matang or tak. bila doc scan tgk ovum da menetas. nak tanya kiranye ovum menetas means ovum da matang ke? sy ade prob ovum tak matang disbbkan terlebih hormon prolaktin

setahu sy kalo ovum dah menetas means dah o lah. sorry kalo tersilap


Offline rathigaraji

  • Topaz
  • *
  • Posts: 12
  • Suka? +0/-0
Re: Cara untuk matangkan telur
« Reply #101 on: June 07, 2011, 12:12:14 PM »
SY ORG BARU, SY NAK TANYA SY TENGAH AMBIK METFORMIN, TAPI SEKARANG KALAU AMBIK METFORMIN PERUT SY SAKIT......... SY START AMBIK METFORMIN DARI BULAN 4 SAMPAI SEKARANG

Offline matabintang

  • Berlian
  • *
  • Posts: 6020
  • Suka? +13/-0
  • untukmu yang tersayang apa jua sanggup kulakukan
Re: Cara untuk matangkan telur
« Reply #102 on: June 09, 2011, 07:51:41 AM »
telur ku masih jugak tak mau matang tanpa bantuan clomid.. sedihnya.. :'(

Offline imanmutiara

  • Peniaga
  • Berlian
  • *
  • Posts: 3554
  • Suka? +16/-0
Re: Cara untuk matangkan telur
« Reply #103 on: June 09, 2011, 07:58:06 AM »
telur ku masih jugak tak mau matang tanpa bantuan clomid.. sedihnya.. :'(
mcmana tau ain?

Offline matabintang

  • Berlian
  • *
  • Posts: 6020
  • Suka? +13/-0
  • untukmu yang tersayang apa jua sanggup kulakukan
Re: Cara untuk matangkan telur
« Reply #104 on: June 09, 2011, 08:02:33 AM »
bulan ni ain x ambik clomid. rest sbln. saje je wat tvs ptg smlm sbb nak tgk ada telur x besar bulan ni. dah cd 16 telur paling besar 10mm je. doc tu cakap kalo awk tanya sy bulan ni awk akan ovulasi ke tak, jawapan saya tak. pastu dia cakap telur awk ada byk, takde masalah sgt. cuma awk teruskan je ambik clomid untuk matangkannya.. sedihnya.. adakah bermaksud ain mmg xleh concive scra natural tanpa clomid.
ain rasa masalah hormon progestron ain masih lg x selesailah. xtahu nak makan apa untuk tingkatkan hormon tu..  ???


Offline mami shima

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2161
  • Suka? +4/-0
Re: Cara untuk matangkan telur
« Reply #105 on: June 09, 2011, 08:23:42 AM »
bulan ni ain x ambik clomid. rest sbln. saje je wat tvs ptg smlm sbb nak tgk ada telur x besar bulan ni. dah cd 16 telur paling besar 10mm je. doc tu cakap kalo awk tanya sy bulan ni awk akan ovulasi ke tak, jawapan saya tak. pastu dia cakap telur awk ada byk, takde masalah sgt. cuma awk teruskan je ambik clomid untuk matangkannya.. sedihnya.. adakah bermaksud ain mmg xleh concive scra natural tanpa clomid.
ain rasa masalah hormon progestron ain masih lg x selesailah. xtahu nak makan apa untuk tingkatkan hormon tu..  ???


ain:saba ya ain..ujianNya berbeza2..ain tny x doc,ape yg menyebabkn hormon progestron rendah..kalu kita tau sbb,kita try cntrl yg 2..pendpt shashi la..shashi pn xpasti sgt.



Offline akma

  • Nilam
  • *
  • Posts: 334
  • Suka? +1/-0
Re: Cara untuk matangkan telur
« Reply #106 on: June 09, 2011, 10:11:32 AM »
Ain jgn lah sedih yea..byk kan bersabar..ingat rezeki msg2...kuasa Allah tak de sape dapat melawan nya kalau dia ckp Kun FaYakun jd lah walau telur matang ke tak yang pntg jgn putus asa and sentiasa ingat Dia ada dgn kita..sy yang telur matang pun tak menjadi juga sbb sy tau semua datang darinya...sabar yea ain..

Offline matabintang

  • Berlian
  • *
  • Posts: 6020
  • Suka? +13/-0
  • untukmu yang tersayang apa jua sanggup kulakukan
Re: Cara untuk matangkan telur
« Reply #107 on: June 09, 2011, 01:03:20 PM »
thanks akma dan shashi.. ain ok je. dah leh terima kekurangan diri. kalo betul pon ain terpaksa bergantung je pd clomid utk besarkan telur, ain akan usahakan sampai ALLAH izinkan ain mengandung dan melahirkan zuriat. saje je nak berkongsi rasa ngan kwan2..

Offline azma

  • Topaz
  • *
  • Posts: 62
  • Suka? +0/-0
Re: Cara untuk matangkan telur
« Reply #108 on: June 11, 2011, 11:16:48 AM »
kawan-kawan..nak tanya...apa yang membuatkan telur kita tak matang/kecil??macamana nak tauy telur tu tak matang??adakah tidak mengelaurkan lendir2 jernih semasa O???
hukhuk...maaflah bertanya sbb memang buta ilmu ni..

Offline akma

  • Nilam
  • *
  • Posts: 334
  • Suka? +1/-0
Re: Cara untuk matangkan telur
« Reply #109 on: June 12, 2011, 02:40:31 PM »
Sbb dia tak matang mayb hormon progestron rendah..buat tvs dapat lah tau telur  tu matang ke tak...saiz yang cukup matang tak salah 18mm...kalau capai 18mm tu tanda telur dah matang dah sesuai untuk di senyawakan......

Offline matabintang

  • Berlian
  • *
  • Posts: 6020
  • Suka? +13/-0
  • untukmu yang tersayang apa jua sanggup kulakukan
Re: Cara untuk matangkan telur
« Reply #110 on: June 12, 2011, 02:47:04 PM »
Sbb dia tak matang mayb hormon progestron rendah..buat tvs dapat lah tau telur  tu matang ke tak...saiz yang cukup matang tak salah 18mm...kalau capai 18mm tu tanda telur dah matang dah sesuai untuk di senyawakan......

exactly right akma...

Offline mi_za

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4240
  • Suka? +26/-0
  • ayang sayang abang untuk selamanya
Re: Cara untuk matangkan telur
« Reply #111 on: June 12, 2011, 02:55:35 PM »
sabar la ain.....
miza ni pun tahu lagi ni...lom pernah check telur lagi....ntah ok ke x??
huhuhu

Offline matabintang

  • Berlian
  • *
  • Posts: 6020
  • Suka? +13/-0
  • untukmu yang tersayang apa jua sanggup kulakukan
Re: Cara untuk matangkan telur
« Reply #112 on: June 12, 2011, 03:00:20 PM »
sabar la ain.....
miza ni pun tahu lagi ni...lom pernah check telur lagi....ntah ok ke x??
huhuhu

thanks 4 d support.. ain okey je. dah biasa dah terima berita2 mcm ni. skrg pon dah x rasa apa. lantaklah nak besar x pon. malas nak pkr. miza ada cakap pasal endo tebal kan?

Offline mi_za

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4240
  • Suka? +26/-0
  • ayang sayang abang untuk selamanya
Re: Cara untuk matangkan telur
« Reply #113 on: June 12, 2011, 03:02:33 PM »
thanks 4 d support.. ain okey je. dah biasa dah terima berita2 mcm ni. skrg pon dah x rasa apa. lantaklah nak besar x pon. malas nak pkr. miza ada cakap pasal endo tebal kan?

aar..itu salah satu mslh miza...selain irregular menses...
bulan ni dah delay 2 mggu...wat upt -ve....malas nak fikir...
« Last Edit: June 12, 2011, 03:07:41 PM by mi_za »

Offline matabintang

  • Berlian
  • *
  • Posts: 6020
  • Suka? +13/-0
  • untukmu yang tersayang apa jua sanggup kulakukan
Re: Cara untuk matangkan telur
« Reply #114 on: June 12, 2011, 03:22:16 PM »
miza ada cakap pasal ketebalan dinding tu. ain kurang paham lah. pg kat thread dinding endo tu lah ek

Offline aishah

  • Topaz
  • *
  • Posts: 75
  • Suka? +0/-0
Re: Cara untuk matangkan telur
« Reply #115 on: June 14, 2011, 01:16:18 PM »
untuk cepat matangkan telur... banyakkan makan touge dan kerang... sebenarnya kerang adalah satu2nya makanan yang mengandungi zink untuk meningkatkan kesuburan..

Offline mi_za

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4240
  • Suka? +26/-0
  • ayang sayang abang untuk selamanya
Re: Cara untuk matangkan telur
« Reply #116 on: June 14, 2011, 10:46:14 PM »
ye ke aisyah....miza mmg suke tauge dan kerang tu...
lepas ni lagi kerap la miza masak 2 benda tu...tq aishah

Offline aishah

  • Topaz
  • *
  • Posts: 75
  • Suka? +0/-0
Re: Cara untuk matangkan telur
« Reply #117 on: June 16, 2011, 06:43:02 PM »
betul miza....rajin2 la masak ye

Offline mi_za

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4240
  • Suka? +26/-0
  • ayang sayang abang untuk selamanya
Re: Cara untuk matangkan telur
« Reply #118 on: June 16, 2011, 08:27:59 PM »
wokey aishah...roger....
hehehehe...

Offline feed

  • Topaz
  • *
  • Posts: 3
  • Suka? +0/-0
Re: Cara untuk matangkan telur
« Reply #119 on: August 19, 2011, 09:50:53 PM »
akum sy org baru gak nk kongsi ha,,,, sy dh 7 thn kawin n dah ada zuriat usia 6 thn... teringin zuriat kedua ha,,, baru mkn clomid 4 ogos ari tu ha,,, 50mg... pastu pergi scan telur kiri kanan mmg banyak xp kecik2 je,,,huhuhuh sedih gak coz mmg mengharap nak sgt baby....sy rs nk try la produk h

Offline feed

  • Topaz
  • *
  • Posts: 3
  • Suka? +0/-0
Re: Cara untuk matangkan telur
« Reply #120 on: August 19, 2011, 09:53:29 PM »
taip tak abis tertekan post ha hihihih,,,,sy rs nak try la produk hpa yg fika nyatakan tu la.... insyallah....rezeki allah taala tak ke mana..insyallah

Offline vanillaven0m

  • Nilam
  • *
  • Posts: 302
  • Suka? +0/-0
Re: Cara untuk matangkan telur
« Reply #121 on: September 12, 2011, 12:12:40 PM »
Hi,

Dalam cycle wanita kan, ada tiga fasa, sebelum ovulation, ovulation and past-ovulation.

Jadi sebelum ovulation tu, amalkan EPO evening primrose oil and stop during ovulation day and past ovulation. Also amalkan minum soya, kekacang, and zinc rich food macam oyster, kerang atau kepah.

Yang penting juga minum air banyak2. Also kena happy2 dan kurang stress.

Good luck :)

Offline mami shima

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2161
  • Suka? +4/-0
Re: Cara untuk matangkan telur
« Reply #122 on: September 12, 2011, 12:33:22 PM »
Hi,

Dalam cycle wanita kan, ada tiga fasa, sebelum ovulation, ovulation and past-ovulation.

Jadi sebelum ovulation tu, amalkan EPO evening primrose oil and stop during ovulation day and past ovulation. Also amalkan minum soya, kekacang, and zinc rich food macam oyster, kerang atau kepah.

Yang penting juga minum air banyak2. Also kena happy2 dan kurang stress.

Good luck :)

vanilla:wah..thanks atas perkongsian petua..nk kena amalkan ni...



Offline cta_zie

  • Topaz
  • *
  • Posts: 18
  • Suka? +0/-0
Re: Cara untuk matangkan telur
« Reply #123 on: December 29, 2011, 09:46:11 PM »
salam suma..... apa kbr....... tahniah pada yg dh berjaya hamil.... pada yg belum selamat berjuang sahabatku....(cm lirik lagu pla)  ;D

sy pn antara yg menyertai program kehamilan dgn mengambil clomid... pagi td cek telur ovari kanan hasilkan telur byk kecil2 yg paling besar 12mm dn ovari kiri kecil2....
sabtu ni dktr suruh datang semula cek telur katanya telur ada potensi besar sehingga 18mm... kita tunggu dan lihat... skg still amalkan makan suppliment antaranya:

1.EPO
2.Jus perawan
3.Jus Buah Delima(bt sendiri dr buah delima)
4.Madu Naqia
5.Habatusauda

terpaksa bekorban la....kena susun jadual mkn suma ni.... doaku pada semua sahabat moga diberkati dlm usaha mendapatkan zuriat...

Offline lieza

  • Delima
  • *
  • Posts: 1079
  • Suka? +2/-0
  • nur alisha maisarah
Re: Cara untuk matangkan telur
« Reply #124 on: January 25, 2012, 04:01:34 PM »
salam suma..... apa kbr....... tahniah pada yg dh berjaya hamil.... pada yg belum selamat berjuang sahabatku....(cm lirik lagu pla)  ;D

sy pn antara yg menyertai program kehamilan dgn mengambil clomid... pagi td cek telur ovari kanan hasilkan telur byk kecil2 yg paling besar 12mm dn ovari kiri kecil2....
sabtu ni dktr suruh datang semula cek telur katanya telur ada potensi besar sehingga 18mm... kita tunggu dan lihat... skg still amalkan makan suppliment antaranya:

1.EPO
2.Jus perawan
3.Jus Buah Delima(bt sendiri dr buah delima)
4.Madu Naqia
5.Habatusauda

terpaksa bekorban la....kena susun jadual mkn suma ni.... doaku pada semua sahabat moga diberkati dlm usaha mendapatkan zuriat...


sy pn sm ngan awk..tp belah kanan telur sy besar berbanding sblh kiri kecil..lps tu doc kata slps bersama mengiring ke kanan sbb telur sblh kanan besar...doc bg ubat vitamin n asid folik je...tp kene bsama selama 5 hari

 

Powered by EzPortal