+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 11069
Latest: aunidamia
New This Month: 150
New This Week: 37
New Today: 3
Stats
Total Posts: 448325
Total Topics: 7525
Most Online Today: 264
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 4
Guests: 186
Total: 190

Author Topic: Boleh ke minum minuman berais sewaktu hamil?  (Read 27684 times)

Offline Annie

  • Topaz
  • *
  • Posts: 1
  • Suka? +0/-0
Boleh ke minum minuman berais sewaktu hamil?
« on: January 25, 2011, 05:19:08 PM »
Nak tanya pendapat mama yg de experience...
Sekarang i tengah tunggu my due (06.02.2011) for my 1st baby.
Tapi teringin sgt nak makan ais batu...
I mula rasa camne start 2 month ago..
Mama i bising setiap kali i makan ais batu..
Nak tahu, ia akan effect apae2 ke?
« Last Edit: January 25, 2011, 09:41:56 PM by lydianajihah »


Offline sakurabloom

  • Delima
  • *
  • Posts: 683
  • Suka? +2/-0
Re: Boleh ke minum minuman berais sewaktu hamil?
« Reply #1 on: March 02, 2011, 09:26:45 AM »
ermm tatau plak ekk... sakura ni pregnant baru masuk 8 minggu tapi mmg suka makan air batu lah tatau nape isk3x...

camne ekk

Offline sya

  • Global Moderator
  • Delima
  • *****
  • Posts: 697
  • Suka? +8/-0
    • syayassir.wordpress.com
Re: Boleh ke minum minuman berais sewaktu hamil?
« Reply #2 on: March 02, 2011, 04:40:30 PM »
orang tua2 kata, minuman berais, boleh menyebabkan baby besar...
tak tau lah kebenarannya macam mana...

tapi, saya minum je. tapi, takde lah selalu..
kalau rasa teringin, minum air yang sejuk, tapi tak berais tu...

esok, masa pantang, lagi la orang tak bagi minum ais... hehe
mari jenguk cerita membebel saya... http://syayassir.wordpress.com/

Offline HaNa

  • Moderator (Board)
  • Berlian
  • *
  • Posts: 1500
  • Suka? +23/-0
  • To know me is to love me
    • http://hanaseman.blogspot.com/
Re: Boleh ke minum minuman berais sewaktu hamil?
« Reply #3 on: March 02, 2011, 04:53:20 PM »
Anak kedua, saya tak pantang ais masa pregnant.
 tiap2 hari makan ABC, cendol, laicikang (bergilir-gilir)
Kat rumah memang teguk air ais la...

Alhamdulillah, baby keluar takdela besar sangat pun. 3.2kg.

Sebenarnya ais ni tak elok untuk kesihatan bukan semasa mengandung jer. Sebabnya bila minum ais, ianya akan membekukan lemak dari makanan yang kita telan. Bila dah beku, maka akan berkumpul dalam badan kita... So perut pun senang nak buncit.

Kalau minum air panas, air panas tu akan mencairkan lemak makanan tu, so akan dibuang bersama dalam perkumuhan kita.. Badan pun jadi lebih sihat. sebab air suam ni memabantu menghakis lemak dan mencuci usus kita.
Story of breastfeeding, parenting and my family.
sila klik http://hanaseman.blogspot.com/

Offline sakurabloom

  • Delima
  • *
  • Posts: 683
  • Suka? +2/-0
Re: Boleh ke minum minuman berais sewaktu hamil?
« Reply #4 on: March 02, 2011, 05:59:46 PM »
oo camtuu...

tuhlaa risau jugak ni pasal dh jadi macam habit.... kdg2 ikut husband kuar ngeteh ngan kawan2 dia... bleh plak order ais jek... pastu dok makan ais sampai ada kawan2 husband ckp ngilu dia dgr saya gigit2 ais huhuhu


Offline epifina(hannanmannan)

  • Delima
  • *
  • Posts: 515
  • Suka? +4/-0
    • http://fina84.blogspot.com/
Re: Boleh ke minum minuman berais sewaktu hamil?
« Reply #5 on: March 02, 2011, 07:49:47 PM »
oo camtuu...

tuhlaa risau jugak ni pasal dh jadi macam habit.... kdg2 ikut husband kuar ngeteh ngan kawan2 dia... bleh plak order ais jek... pastu dok makan ais sampai ada kawan2 husband ckp ngilu dia dgr saya gigit2 ais huhuhu

eeee bahaya ah..
nanti 'kembang' satu badan..
kikiki..takut x????

Offline sakurabloom

  • Delima
  • *
  • Posts: 683
  • Suka? +2/-0
Re: Boleh ke minum minuman berais sewaktu hamil?
« Reply #6 on: March 02, 2011, 08:59:54 PM »
alamaakk... takutlaaa huuuuuuu

kena ubah ni isk3x..

Offline HaNa

  • Moderator (Board)
  • Berlian
  • *
  • Posts: 1500
  • Suka? +23/-0
  • To know me is to love me
    • http://hanaseman.blogspot.com/
Re: Boleh ke minum minuman berais sewaktu hamil?
« Reply #7 on: March 03, 2011, 09:27:01 AM »
Ada juga kes, gigit ais ni untuk mengurangkan rasa loya.

KAwan saya time pregnant emmang kena standby ice kiub tu bila rasa loya. makanan lain takleh masuk, even asam untuk kurangkan loya. So bila dapat ais ketul tu baru rasa okay sikit.

Ada jugak orang yang akan meloya after buat MGTT (ujian menguji tahap insulin dalam darah).. Burse akt O&G petua, nak bagi kurangkan sikit rasa meloya tu, glukos tu bancuh dengan air ais..
Story of breastfeeding, parenting and my family.
sila klik http://hanaseman.blogspot.com/

Offline bondaalesya

  • Berlian
  • *
  • Posts: 3478
  • Suka? +3/-0
  • salam sayang buat semua
Re: Boleh ke minum minuman berais sewaktu hamil?
« Reply #8 on: March 03, 2011, 09:53:52 AM »
kadang2 minum ais ni dia bergantung pada diri kita jg ...

Offline hafinda

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1407
  • Suka? +3/-0
Re: Boleh ke minum minuman berais sewaktu hamil?
« Reply #9 on: March 03, 2011, 10:18:35 AM »
finda asyik minum ais je skrg...
susu pon nak yg sejuk je...suami xlarang pulak...cuma larang makan laksa je...
air masak pulak xminum sgt...dah la doktor ckp urine kotor...huhuu

Offline HaNa

  • Moderator (Board)
  • Berlian
  • *
  • Posts: 1500
  • Suka? +23/-0
  • To know me is to love me
    • http://hanaseman.blogspot.com/
Re: Boleh ke minum minuman berais sewaktu hamil?
« Reply #10 on: March 03, 2011, 10:47:52 AM »
Hafinda,
kencing kotor ni kena hati-hati,. takut kena UTI ataupun suspect diabetic. Common semasa mengandung,
Kena ambik air masak lebih sebab kurang air tu dalam badan. Tak lalu air suam, minum air ais kosong, tapi bukan air kosong letak ais, air kosong yang sejuk dalam peti ais tu.
Atau lebihkan makan buah,terutama buah yang banyak air untuk bagi cecair dalam badan.

Alahai,kenapa takleh makan laksa.... time pregnant ni takde makanan pantang tau...
Laksa ni pas pantanglah kena pantang... ni kalau kat utara la.

Story of breastfeeding, parenting and my family.
sila klik http://hanaseman.blogspot.com/

Offline hafinda

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1407
  • Suka? +3/-0
Re: Boleh ke minum minuman berais sewaktu hamil?
« Reply #11 on: March 03, 2011, 11:11:29 AM »
ye ke...nk kne minum ni...finda byk minum air soya ,coklat n laen2 perisa jek...kne pksa jgk la ni..
suami kt awal lg nk mkn laksa...nk nangeh gak la pujuk die semalam...
die risau sbb dh 2x gugur....yg ni lak doktor scan xnmpk lg...tu yg xbg...huhuuu

Offline sakurabloom

  • Delima
  • *
  • Posts: 683
  • Suka? +2/-0
Re: Boleh ke minum minuman berais sewaktu hamil?
« Reply #12 on: March 03, 2011, 12:05:25 PM »
ermmm minum susu boleh buat kita sembelit ke ek?
sejak dua menjak ni memang susah nak membuang... normal ke utk preggy mummy ek??
kurang minum air masak sy sekarang ni sebab loya... ada tips tak camne nak kasik saya minum air masak banyak2x....?

Offline HaNa

  • Moderator (Board)
  • Berlian
  • *
  • Posts: 1500
  • Suka? +23/-0
  • To know me is to love me
    • http://hanaseman.blogspot.com/
Re: Boleh ke minum minuman berais sewaktu hamil?
« Reply #13 on: March 03, 2011, 12:13:49 PM »
Sembelit adalah normal ketika mengandung.
banyakkan makan mkananan berserat ketika pregnant.
Tak lalu minum air kosong, ambik buahan..tapi jangan minum minuman yang manis, nanti lain pulak jadinya.

bab sembelit boleh ambil buah prun atau kurma, minum jus kurang gula pun okay. Say time pregnant sangant suka minum fresh orange suam..
Story of breastfeeding, parenting and my family.
sila klik http://hanaseman.blogspot.com/

Offline mamaorang

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1593
  • Suka? +9/-0
Re: Boleh ke minum minuman berais sewaktu hamil?
« Reply #14 on: March 03, 2011, 12:37:00 PM »
ermmm minum susu boleh buat kita sembelit ke ek?
sejak dua menjak ni memang susah nak membuang... normal ke utk preggy mummy ek??
kurang minum air masak sy sekarang ni sebab loya... ada tips tak camne nak kasik saya minum air masak banyak2x....?

time preggy memang normal kalo sembelit...hhehe..
tp kalo diakhir2 kehamilan cam sayani terlebih lawas la plak...

tiap ari perut memulasdan terpaksa membuang...
teringat masa 1st preggy  dulu...g membuang hampir setiap ari...2 minggu pastu bersalin..
skang dah trasa tiap ari g toilet...apakah tanda itu?? :o 



Offline sakurabloom

  • Delima
  • *
  • Posts: 683
  • Suka? +2/-0
Re: Boleh ke minum minuman berais sewaktu hamil?
« Reply #15 on: March 03, 2011, 12:52:53 PM »
:)

ok thanks for the info and tips

eheee.. tanda  dah dekat kot tuu mama :D

Offline cheesecake

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1745
  • Suka? +7/-0
  • ^.^
Re: Boleh ke minum minuman berais sewaktu hamil?
« Reply #16 on: May 18, 2011, 04:48:03 PM »
setelah ramai yang menegur..
saya buat kesimpulan..
saya sgt kuat ice pregnant kali ni..
hari2 mesti mau ice..
siap nak yang dah pecah untuk kunyah..
buat macam jajan atau pemanis mulut lepas makan  :o
uihhh..buruk perangai ni..
saya bukan macamni..sebab penghidap asthma..so pantang kan ice sikit..

harap2 la takde kesan yang tak elok pada baby...

Offline Lady of Leisure

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4548
  • Suka? +17/-0
  • :-)
    • Little Parlour
Re: Boleh ke minum minuman berais sewaktu hamil?
« Reply #17 on: May 18, 2011, 06:24:03 PM »
isk saya suka kunyah ice cube ni sebab terbaca somewhere dia boleh kurangkan heartburn jugak.. so far memang saya rasa lega kunyah ice cube.. pernah dengar orang kata baby besar, tapi betul ke ice sebabkan baby besar? pernah jugak tengok orang yang sentiasa minum air suam, tapi babynya besar jugak..
No matter how long the WINTER, SPRING is sure to follow! :-)
http://arena184.blogspot.com/

Offline Lady of Leisure

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4548
  • Suka? +17/-0
  • :-)
    • Little Parlour
Re: Boleh ke minum minuman berais sewaktu hamil?
« Reply #18 on: May 18, 2011, 06:25:48 PM »
finda asyik minum ais je skrg...
susu pon nak yg sejuk je...suami xlarang pulak...cuma larang makan laksa je...
air masak pulak xminum sgt...dah la doktor ckp urine kotor...huhuu

laksa sebab apa tak boleh ye finda?
lady suka bebenor makan laksa.. haritu balik kampung dah termakan 7 pinggan ni.. risau pulak..
tapi my mom cakap sekarang makan laksa takpe, cuma lepas bersalin kalau di utara, ada yang berpantang tak makan laksa sampai setahun sebab takut kembang urat..
No matter how long the WINTER, SPRING is sure to follow! :-)
http://arena184.blogspot.com/

Offline ida zara

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2945
  • Suka? +15/-0
  • diriku lahir dari rusuk kirimu...sayang abg selalu
Re: Boleh ke minum minuman berais sewaktu hamil?
« Reply #19 on: May 18, 2011, 06:36:24 PM »
waa..baru ni ida tau tak leh mkn laksa..laksa ni byk jenis yg mana ek..ida pulak suka laksam,meenya buat sendiri guna tepung beras tu...idapun cm finda nak minum susu yg sejuk,air masak yg sejuk...huu..huu..harap2 bby tak ada masalahla..percaya tak selama ni ida tak suka air dr dlm peti sejuk..jadi betulla kata org2 tua,kalau sblm ngandung kita tak suka,time ngandung tula yg kita kejar...

Offline Lady of Leisure

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4548
  • Suka? +17/-0
  • :-)
    • Little Parlour
Re: Boleh ke minum minuman berais sewaktu hamil?
« Reply #20 on: May 18, 2011, 06:41:55 PM »
tak pasti laksa mana, tapi kalau laksa utara tu masa mengandung boleh jer nak makan, cuma laksa ni mak lady kata sejuk, kalau banyak makan memang nak wee wee jer lah malam2.. lady dulu kini dan rasnaya selamanya suka kunyah ice dan minum air ice.. ekeke..
No matter how long the WINTER, SPRING is sure to follow! :-)
http://arena184.blogspot.com/

Offline ida zara

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2945
  • Suka? +15/-0
  • diriku lahir dari rusuk kirimu...sayang abg selalu
Re: Boleh ke minum minuman berais sewaktu hamil?
« Reply #21 on: May 18, 2011, 06:48:59 PM »
lady:haa..ha..patutlah leh kunyah..ida kalau minum air masak gitu je dah tak leh thn mesti nak kuar balik jadi baik minum dlm peti sejuk...semuanya nak sejuk..ha..haa...ooo...mungki nla sbb sejuk..cm org kata jgn mkn tembikai sgt nnti sakit urat2 time ngandung,ida tak kira,buah tembikaila yg leh ida telan..

Offline Lady of Leisure

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4548
  • Suka? +17/-0
  • :-)
    • Little Parlour
Re: Boleh ke minum minuman berais sewaktu hamil?
« Reply #22 on: May 18, 2011, 06:54:29 PM »
heheh.. hopefully takde apa lah yang memudaratkan, i believe makan apa pun biar moderate kan, itu jugak yang doc pesan.. insyaAllah ok.. :)
No matter how long the WINTER, SPRING is sure to follow! :-)
http://arena184.blogspot.com/

Offline Ashila

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2796
  • Suka? +16/-0
  • Mummy Myra
Re: Boleh ke minum minuman berais sewaktu hamil?
« Reply #23 on: May 18, 2011, 06:56:17 PM »
lady ku mase preggy ari2 pekena milo ais taww.
makan tembikai selaluuuu sangat!
laksa nape tak leh eks? tak pape kot..cuma lepas bersalin jangan lah kan sebab takut ikan tu buat luka gatal...
ice buat baby besar?? kawanku ari2 teguk teh ais baby die lahir mase 39weeks 2.45kg jer..haaa so tu mitos jah ku rase.
baby ku nak kate besar sangat idak laa 3.11kg tu pon sebab dh ter-overdue...hehehehe



Offline Lady of Leisure

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4548
  • Suka? +17/-0
  • :-)
    • Little Parlour
Re: Boleh ke minum minuman berais sewaktu hamil?
« Reply #24 on: May 18, 2011, 07:03:00 PM »
hehehe.. tu la tak pasti kenapa laksa tak boleh masa pregnant, sebab dah termakan banyak mangkuk dah ni.. tapi kalau lepas bersalin tu di utara some said laksa tu yang biasanya buat kembang urat, so takut kesejukkan etc.. haritu balik makan laksa banyak memang memalam nak slalu ke toilet jer..
ikan buat laksa biasanya ikan kembung nipis tu so tak lah menggatalkan.. belacan pun letak sikit sangat2.. biasanya lepas bersalin, kalau teringin sangat hirup kuah jer sikit, urat laksa tu memang orang tua2 tak kasi makan kalau awal2 lepas bersalin..
hehe.. ice tu yang susah skit nak tinggal.. sebab itu lah ubat mujarab lady untuk kurangkan heartburn.. tapi masuk 2nd trimester ni heartburn pun dah makin kurang cuma aktiviti kunyah ais masih berjalan macam biasa ekeke..
No matter how long the WINTER, SPRING is sure to follow! :-)
http://arena184.blogspot.com/

 

Powered by EzPortal