+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 10924
Latest: camila
New This Month: 4
New This Week: 13
New Today: 4
Stats
Total Posts: 445999
Total Topics: 7456
Most Online Today: 173
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 3
Guests: 52
Total: 55

Author Topic: Tanda-tanda ovulasi  (Read 160673 times)

Offline Mmy Chenta

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2162
  • Suka? +4/-0
  • Janji ALLAH Itu Pasti
    • MmyChentaTTCJourney
Re: Tanda-tanda ovulasi
« Reply #450 on: March 28, 2012, 08:02:32 AM »
chenta dalam minggu ovulasi, rasa senak kat ari-ari, mencucuk dekat perut kanan,then sakit pada cik B rasa menegang je. EW keluar since CD11 so since that day selang 2hari bersama. tu memang tanda-tanda kita tengah ovulasi ke? sebab before ni chenta tak pernah jumpa EW until chenta start amik EPO since CD1 hingga CD11 stop EPO sebab dah jumpa EW.


Offline mikamusz

  • Peniaga
  • Zamrud
  • *
  • Posts: 164
  • Suka? +0/-0
  • Experiences the unforgettable journey in my life
    • Mission Possible with Premium Beautiful || The Unforgettable Journey In Our Life
Re: Tanda-tanda ovulasi
« Reply #451 on: March 28, 2012, 09:34:54 AM »
Salam semua
mungkin ada yang dah jawab soalan ni, tapi saya yang tak jumpa.
Macam mana nak kira hari pertama period, adakah hari turun mcm brownish sikit - sikit tu ker atau darah turun  flow flow baru di kira hari pertama?

saya selalu confuse pasal yang ini. Kalau siapa tahu mintak tolong tunjuk ajar.
Hidup bukan untuk menipu.. jangan menipu untuk hidup

Offline ummi dania

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 195
  • Suka? +1/-0
Re: Tanda-tanda ovulasi
« Reply #452 on: March 30, 2012, 10:03:13 AM »
mcm mana eh kita nk kira bila ovulusi...mcm bulan ni cycle period sy 32ari..so ari yg ke 18 kah ml...

Offline mygenesis (yana)

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2935
  • Suka? +18/-0
  • life is full of ups and downs..handle with prayer
Re: Tanda-tanda ovulasi
« Reply #453 on: March 30, 2012, 09:23:23 PM »
Salam semua
mungkin ada yang dah jawab soalan ni, tapi saya yang tak jumpa.
Macam mana nak kira hari pertama period, adakah hari turun mcm brownish sikit - sikit tu ker atau darah turun  flow flow baru di kira hari pertama?

saya selalu confuse pasal yang ini. Kalau siapa tahu mintak tolong tunjuk ajar.

mikamuz, menses dikira hari pertama ada flow..spotting xkira sbg hari pertama..


Offline KakMelah81

  • Delima
  • *
  • Posts: 609
  • Suka? +4/-0
    • I Wana Be Emak... Insya Allah
Re: Tanda-tanda ovulasi
« Reply #454 on: May 19, 2012, 12:26:55 AM »
hi semua..saya nak share juga tanda2 ovulasi saya.

Saya mula berTTC ni dlm 5,6 bulan lepas. Saya da kawen about 10 bulan. Masa mula2 keinginan nak hamil tak la tinggi sgt. Tapi bila hubby kena transfer kemaman 5 bulan lepas saya mula rasa sedih sbb chances nak preggy tu makin kurang. Ye la..intercourse kurang kan. Di samping faktor umur yg dah 31 ni.

Saya mula peka pasal tanda2 ovulasi, period, pregnant dsbgnya. Baca sana sini utk tambah pengetahuan. Kemudian tersedar yg EW ni masa zaman2 kolej dulu mmg saya selalu ada. kadang2 banyak sampai saya boleh tarik dan dia keluar panjaaaang. haha. Tapi masa tu tak tau langsung apa tu. Ingatkan discharge. Tapi skrg baru sedar berbeza. EW warnanya jernih n mcm jelly sikit. Discharge tu warna putih susu. huhu

Kemudian saya baru sedar beberapa thn kebelakangan ni saya mmg tak pernah come across EW ni lagi. Mungkin kesuburan da menurun. Mungkin la..5 bulan yg saya semangat nak berTTC ni saya siap korek dalam faraj tiap kali saya ovulate. Tapi tak pernah jumpa EW. Kalau keputihan ada la. Period cycle saya mmg genap 28 hari. Tak pernah lambat, tak pernah cepat. And saya mmg biasanya akan ovulate pada CD11 - CD12. And saya akan senak perut tiap kali ovulate. Yang ni mmg tiap2 bulan rasa.

Baru2 ni saya ambil pati delima Gulsan. Dapat tau dari forum RH la. Ada dalam 4 minggu dah saya ambil. 2 hari lepas saya berovulasi. Spt biasa saya senak2 perut la. Tapi alangkah terperanjatnya saya, bila saya korek saya jumpa EW! Tak sebesar dan sepanjang zaman remaja punya. The next day saya korek lagi and jumpa lagi (takde keje lain aku ni. hehehehe). Saya terlalu curious yg menyebabkan saya buat semua ni puan-puan. Dan siang tadi kat opis saya rasa badan panas sgt mcm nak demam tp tak demam pon. Padahal opis saya punya sejuk boleh frozen to death uols! Kemudian tadi saya baca thread ni. Terkejut lagi....bila ada yg kata satu tanda ovulasi da habis ialah badan panas. Itu lah yg membuatkan saya terpanggil utk komen kat thread ni.

Sekian...4 June ni saya patut period..and saya da plan nak pegi urut. Doakan saya berjaya mengharungi kesakitan berurut. Saya takut sebenarnya ni  ;D



Offline ellyhamzah

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 133
  • Suka? +0/-0
    • live..life...living....sumthin' on journal
Tanda-tanda ovulasi
« Reply #455 on: May 26, 2012, 01:08:23 AM »
hi semua..saya nak share juga tanda2 ovulasi saya.

Saya mula berTTC ni dlm 5,6 bulan lepas. Saya da kawen about 10 bulan. Masa mula2 keinginan nak hamil tak la tinggi sgt. Tapi bila hubby kena transfer kemaman 5 bulan lepas saya mula rasa sedih sbb chances nak preggy tu makin kurang. Ye la..intercourse kurang kan. Di samping faktor umur yg dah 31 ni.

Saya mula peka pasal tanda2 ovulasi, period, pregnant dsbgnya. Baca sana sini utk tambah pengetahuan. Kemudian tersedar yg EW ni masa zaman2 kolej dulu mmg saya selalu ada. kadang2 banyak sampai saya boleh tarik dan dia keluar panjaaaang. haha. Tapi masa tu tak tau langsung apa tu. Ingatkan discharge. Tapi skrg baru sedar berbeza. EW warnanya jernih n mcm jelly sikit. Discharge tu warna putih susu. huhu

Kemudian saya baru sedar beberapa thn kebelakangan ni saya mmg tak pernah come across EW ni lagi. Mungkin kesuburan da menurun. Mungkin la..5 bulan yg saya semangat nak berTTC ni saya siap korek dalam faraj tiap kali saya ovulate. Tapi tak pernah jumpa EW. Kalau keputihan ada la. Period cycle saya mmg genap 28 hari. Tak pernah lambat, tak pernah cepat. And saya mmg biasanya akan ovulate pada CD11 - CD12. And saya akan senak perut tiap kali ovulate. Yang ni mmg tiap2 bulan rasa.

Baru2 ni saya ambil pati delima Gulsan. Dapat tau dari forum RH la. Ada dalam 4 minggu dah saya ambil. 2 hari lepas saya berovulasi. Spt biasa saya senak2 perut la. Tapi alangkah terperanjatnya saya, bila saya korek saya jumpa EW! Tak sebesar dan sepanjang zaman remaja punya. The next day saya korek lagi and jumpa lagi (takde keje lain aku ni. hehehehe). Saya terlalu curious yg menyebabkan saya buat semua ni puan-puan. Dan siang tadi kat opis saya rasa badan panas sgt mcm nak demam tp tak demam pon. Padahal opis saya punya sejuk boleh frozen to death uols! Kemudian tadi saya baca thread ni. Terkejut lagi....bila ada yg kata satu tanda ovulasi da habis ialah badan panas. Itu lah yg membuatkan saya terpanggil utk komen kat thread ni.

Sekian...4 June ni saya patut period..and saya da plan nak pegi urut. Doakan saya berjaya mengharungi kesakitan berurut. Saya takut sebenarnya ni  ;D

coclusion; pati delima tu bagus lah ye? eeeiii... nk try jugak lah. tq
Cubalah... Tak rugi pun. KLIK


Offline ellyhamzah

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 133
  • Suka? +0/-0
    • live..life...living....sumthin' on journal
Tanda-tanda ovulasi
« Reply #456 on: May 26, 2012, 01:10:58 AM »
chenta dalam minggu ovulasi, rasa senak kat ari-ari, mencucuk dekat perut kanan,then sakit pada cik B rasa menegang je. EW keluar since CD11 so since that day selang 2hari bersama. tu memang tanda-tanda kita tengah ovulasi ke? sebab before ni chenta tak pernah jumpa EW until chenta start amik EPO since CD1 hingga CD11 stop EPO sebab dah jumpa EW.


chenta, elly stop epo for a while.. nk tgk kesan pd tubuh without epo
Cubalah... Tak rugi pun. KLIK


Offline ellyhamzah

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 133
  • Suka? +0/-0
    • live..life...living....sumthin' on journal
Tanda-tanda ovulasi
« Reply #457 on: May 26, 2012, 01:13:16 AM »
Salam.

Saya last period on 28/01/2012 until sekarang belum period.dah 3 cycle period jadi 2 bulan sekali.sepatotnya saya jangkakan hujung bulan ni berkemungkinan akan periodlah.

Kebetulan pada 21 - 22/03/2012 - CD 55 saya terjumpa egg white tapi xbanyak mmg boleh diregangkan memanjang tak putus..(1st time saya jumpa egg white).

CD 56 - Egg white lebih banyak dari semalam.saya rasa lega mungkin makin menghampiri waktu subur.saya turut rasa cramp bhagian bawah perot sikit2 dan disebelah kanan.

CD57 - Rasa cramp makin terasa begitu juga disebelah kanan perot dan nipple sakit sgt + pinggang pun dah sakit+bloating + sakit kepala.saya guna OPK untuk tahu lebih jelas lagi..1st tengok OPK dibahagian "T" sangat terang.dan saya buat lagi sekali mmg sah terang.

CD58 - Saya cuba OPK (stok OPK yg last skali) masih lagi terang.Perot masih terasa cramp tapi tak macam semalam disamping tanda2 yang lain seperti cycle smlm dan suhu badan saya rendah.

CD59 - Rasa cramp soft2 je.dan badan rasa panas sikit.(mungkin dah melepasi ovulasi kot.

Tu je yang nak saya kongsikan hehe.
memandangkan saya dah 1thn lebih berkahwin dan PJJ kebetulan CD57 tu hari sabtu jadi saya pun tak lepaskan peluang untuk BD.Tunggu 2minggu lagi samaada period atau pregnant.yang penting pk +ve ajelaaa kan. =)
[/quote

akak xtau dik cane nk guna opk semua tu.. hadoii, pening jugak nk faham
Cubalah... Tak rugi pun. KLIK


Offline KakMelah81

  • Delima
  • *
  • Posts: 609
  • Suka? +4/-0
    • I Wana Be Emak... Insya Allah
Re: Tanda-tanda ovulasi
« Reply #458 on: May 26, 2012, 03:38:50 PM »
Cubalah Ellyhamzah..saya setakat ni dah habis separuh botol.  Tak sabar nak tunggu cycle depan ada lagi tak EW masa ovulate. Saja nak tgk konsisten ke khasiat pati delima ni.

Offline cahaya11

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2163
  • Suka? +7/-0
Re: Tanda-tanda ovulasi
« Reply #459 on: May 26, 2012, 05:58:31 PM »
kak melah, maknanya time jumpa EW tu adalah masa kita paling subur lah ya?

cahaya pun ada jumpa EW 3 bulan yang lepas...

Offline Mmy Chenta

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2162
  • Suka? +4/-0
  • Janji ALLAH Itu Pasti
    • MmyChentaTTCJourney
Re: Tanda-tanda ovulasi
« Reply #460 on: May 26, 2012, 07:28:23 PM »
kak melah, maknanya time jumpa EW tu adalah masa kita paling subur lah ya?

cahaya pun ada jumpa EW 3 bulan yang lepas...

cahaya bila kita jumpa EW tu maknanya kita dah nak dekat ovulate.digalakkan bersama suami, kalau nak lebih details jom BBT n berOPK. chenta punya opk hari ni +ve

Offline cahaya11

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2163
  • Suka? +7/-0
Re: Tanda-tanda ovulasi
« Reply #461 on: May 26, 2012, 07:31:44 PM »
cahaya bila kita jumpa EW tu maknanya kita dah nak dekat ovulate.digalakkan bersama suami, kalau nak lebih details jom BBT n berOPK. chenta punya opk hari ni +ve

goodluck chenta... hehe.. selamat pengantin baru...

huhu tak dapat nak ikut ber BBT sebab rasanya takleh berdisiplin amik suhu...

tq sbb ajak tau...  ;D

Offline Mmy Chenta

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2162
  • Suka? +4/-0
  • Janji ALLAH Itu Pasti
    • MmyChentaTTCJourney
Re: Tanda-tanda ovulasi
« Reply #462 on: May 26, 2012, 07:36:01 PM »
goodluck chenta... hehe.. selamat pengantin baru...

huhu tak dapat nak ikut ber BBT sebab rasanya takleh berdisiplin amik suhu...

tq sbb ajak tau...  ;D

he3 selamat pengantin baru ea cahaya..hik3 toche2
xpe cahaya relaks dulu lagi pun insya'allah ada rezeki cahaya dalam masa terdekat....chenta oakan cahaya dapat pengganti secepat yg mungkin..amin

Offline cahaya11

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2163
  • Suka? +7/-0
Re: Tanda-tanda ovulasi
« Reply #463 on: May 26, 2012, 08:40:44 PM »
amin.... terima kasih chenta...  :-*

walaupun tak berbbt, insyaAllah cahaya akan stay alert dengan tanda-tanda ovulasi ni...

Offline KakMelah81

  • Delima
  • *
  • Posts: 609
  • Suka? +4/-0
    • I Wana Be Emak... Insya Allah
Re: Tanda-tanda ovulasi
« Reply #464 on: May 26, 2012, 09:13:45 PM »
kak melah, maknanya time jumpa EW tu adalah masa kita paling subur lah ya?

cahaya pun ada jumpa EW 3 bulan yang lepas...

Aah lebih kurang mcm tu la..bila jumpa je EW tu dah boleh terus berBD dah rasanya. Sebab EW tu la yg membantu sperma suami kita berenang menuju ke rahim nanti katanya.


Offline cahaya11

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2163
  • Suka? +7/-0
Re: Tanda-tanda ovulasi
« Reply #465 on: May 26, 2012, 09:16:27 PM »
Aah lebih kurang mcm tu la..bila jumpa je EW tu dah boleh terus berBD dah rasanya. Sebab EW tu la yg membantu sperma suami kita berenang menuju ke rahim nanti katanya.

owh... memang masa jumpa EW 3 bulan lepas tu ada di kl...

tak sabar nak jumpa EW seterusnya... harap-harap ada rezeki kita semua dalam masa terdekat, amin.

Offline KakMelah81

  • Delima
  • *
  • Posts: 609
  • Suka? +4/-0
    • I Wana Be Emak... Insya Allah
Re: Tanda-tanda ovulasi
« Reply #466 on: May 26, 2012, 09:35:39 PM »
owh... memang masa jumpa EW 3 bulan lepas tu ada di kl...

tak sabar nak jumpa EW seterusnya... harap-harap ada rezeki kita semua dalam masa terdekat, amin.

Tapi perlu diingat bukan setiap kali ovulate ada EW. And tak semestinya takde EW tu kita tak subur. Teruskan berBD pada waktu ovulasi walaupun takde EW k  ;)

Offline cahaya11

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2163
  • Suka? +7/-0
Re: Tanda-tanda ovulasi
« Reply #467 on: May 26, 2012, 09:39:14 PM »
orite-orite...

tq kak melah for info...

semoga period teratur macam biasa lepas keguguran ni, jadi boleh kira time ovulasi dengan mudah.  ;)

Offline Mmy Chenta

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2162
  • Suka? +4/-0
  • Janji ALLAH Itu Pasti
    • MmyChentaTTCJourney
Re: Tanda-tanda ovulasi
« Reply #468 on: May 26, 2012, 09:40:40 PM »
Tapi perlu diingat bukan setiap kali ovulate ada EW. And tak semestinya takde EW tu kita tak subur. Teruskan berBD pada waktu ovulasi walaupun takde EW k  ;)

yes u are rite, cam chenta jumpa EW 3cycle lepas..2 cycle yang baru ni tak jumpa just watery.....watery tu pun tanda kita subur tau....EW n watery meants kita akan /sedang mengalami ovulasi. cuma chenta gunakan opk bagi lebih mengenali hari subur..bila dah +Ve tu dalam bila2 je telur tu akan keluar

Offline PINKHEART

  • Topaz
  • *
  • Posts: 16
  • Suka? +0/-0
Re: Tanda-tanda ovulasi
« Reply #469 on: May 30, 2012, 12:44:11 PM »
hai semua, ana baru lagi kat sini
tolong tunjuk ajar ye
da 8 bulan kawen
tapi belum ade rezeki :(
ana period 1st day 6 mei hari tu
tapi 28 hari bulan keluar ew
ana jadi confuse, ana subur ke mase tu?
sebab kalu ikutkan mase tu kitaran hari yang ke 23.. ade posibility ke subur waktu tu ye kawan2..
tambah sedih.. ana terlepas pulak waktu tu :(
nak sangat baby... da dekat setahun kawin...
« Last Edit: June 01, 2012, 04:53:55 PM by PINKHEART »

Offline Mama Jay

  • Delima
  • *
  • Posts: 707
  • Suka? +2/-0
  • http://norulez83.blogspot.com/
    • http://produkpelangsingancantik.blogspot.com
Re: Tanda-tanda ovulasi
« Reply #470 on: June 02, 2012, 12:44:45 AM »
hai semua, ana baru lagi kat sini
tolong tunjuk ajar ye
da 8 bulan kawen
tapi belum ade rezeki :(
ana period 1st day 6 mei hari tu
tapi 28 hari bulan keluar ew
ana jadi confuse, ana subur ke mase tu?
sebab kalu ikutkan mase tu kitaran hari yang ke 23.. ade posibility ke subur waktu tu ye kawan2..
tambah sedih.. ana terlepas pulak waktu tu :(
nak sangat baby... da dekat setahun kawin...

Salam, kalau nak kenal badan kite kaedah BBT sedikit sebanyak membantu, Mama Jay pon baru nak kenal internal body  :). Mama Jay uat BBT Chart. Plus OPK. Mama Jay Opk +ve pada CD24 n 25. Lambatkan? Sbb, cycle mmg panjang.

Klu nak, cubala 2 kaedah ini sambil memeriksa jenis cervical mucus kite setiap hari. Selamat mencuba. :)
SESIAPA BERMINAT UNTUK MEMBELI

1.OVULATION PREDICTOR KIT (OPK) RM1.10
2.URINE PREGNANCY TEST (UPT) RM1
3.SERBUK DEBUNGA KURMA RM 30
4.BUAH ZURIAT RM 7

T&C

Murah!!

Whatsapp 0172182911 (Jehan)

SAYA AKAN AJAR CARA GUNA DAN BILA NAK GUNA SAMPAI ANDA FAMILIAR. KONSULTASI MESRA DR JEHAN.

Offline PINKHEART

  • Topaz
  • *
  • Posts: 16
  • Suka? +0/-0
Re: Tanda-tanda ovulasi
« Reply #471 on: June 04, 2012, 10:43:18 AM »
Salam, kalau nak kenal badan kite kaedah BBT sedikit sebanyak membantu, Mama Jay pon baru nak kenal internal body  :). Mama Jay uat BBT Chart. Plus OPK. Mama Jay Opk +ve pada CD24 n 25. Lambatkan? Sbb, cycle mmg panjang.

Klu nak, cubala 2 kaedah ini sambil memeriksa jenis cervical mucus kite setiap hari. Selamat mencuba. :)

tq sangat2 mama jay :)

Offline ellyhamzah

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 133
  • Suka? +0/-0
    • live..life...living....sumthin' on journal
Tanda-tanda ovulasi
« Reply #472 on: June 05, 2012, 12:18:47 AM »
yes u are rite, cam chenta jumpa EW 3cycle lepas..2 cycle yang baru ni tak jumpa just watery.....watery tu pun tanda kita subur tau....EW n watery meants kita akan /sedang mengalami ovulasi. cuma chenta gunakan opk bagi lebih mengenali hari subur..bila dah +Ve tu dalam bila2 je telur tu akan keluar

xreti jugak ler chenta; mana nk cekau info lama ttg ovulasi ek?
Cubalah... Tak rugi pun. KLIK


Offline Mmy Chenta

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2162
  • Suka? +4/-0
  • Janji ALLAH Itu Pasti
    • MmyChentaTTCJourney
Re: Tanda-tanda ovulasi
« Reply #473 on: June 05, 2012, 08:15:58 AM »
xreti jugak ler chenta; mana nk cekau info lama ttg ovulasi ek?

why not elly join BBT then berOPK nanti elly akan faham sama ada elly ada mengalami ovulasi or not..

Offline KakMelah81

  • Delima
  • *
  • Posts: 609
  • Suka? +4/-0
    • I Wana Be Emak... Insya Allah
Re: Tanda-tanda ovulasi
« Reply #474 on: June 05, 2012, 11:29:54 AM »
why not elly join BBT then berOPK nanti elly akan faham sama ada elly ada mengalami ovulasi or not..

Haah..join BBT or OPK. Bagus utk memahami konsep tubuh badan wanita. Tapi OPK ni utk org yg period regular je ek? kalau tak regular mcm susah sikit sebab dia melibatkan kos. hehe

 

Powered by EzPortal