+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 11067
Latest: ayam92
New This Month: 148
New This Week: 35
New Today: 8
Stats
Total Posts: 448306
Total Topics: 7523
Most Online Today: 238
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 13
Guests: 225
Total: 238

Author Topic: Tanda-tanda ovulasi  (Read 165487 times)

Offline akma

  • Nilam
  • *
  • Posts: 334
  • Suka? +1/-0
Re: Tanda-tanda ovulasi
« Reply #50 on: February 17, 2011, 12:58:25 PM »
salam kwn2...mcm mana ekk akma nye cycle period 28-30 hari.....org ckp mungkin masa ovulasi jatuh hr 14 - 16 kalau ikut period akma..tp akma rase putih telur akma tu keluar lepas betul2 habis period...maksudnya hr ke 14-16 xde keluar lg bnda tu cuma tanda mcm sakit pingang, sakit ari2 belah kanan ade pulak...habis mcm ner nk tau sebetul2nya akma ovulasi????ade siapa2 dapat bantu tak???


Offline ana_adams

  • Nilam
  • *
  • Posts: 422
  • Suka? +2/-0
Re: Tanda-tanda ovulasi
« Reply #51 on: February 17, 2011, 01:16:41 PM »
Ana... Untuk Bbt ni boleh reg kat website fertility friend. Ana boleh terus klik kat 'ovulation chart' kelly untuk terus ke sana. Rasa sakit semasa ovulasi tu lebih kurang macam yang ana kata, biasanya kita akan sakit sama ada belah kiri atau kanan iaitu dari  ovari  yang keluarkan telur.

Vill.. Actually kan nak detect hari subur, kiraan mesti bermula dari hari pertama keluar period(flow).. Kalau spotting tu tak kira tau. Bukan bermula dari period habis. Jom lah join bbt, serious walau bbt ni nampak leceh tapi ianya sangat membantu kita  lebih faham tentang sistem produktif diri sendiri.

ohh.tq kelly..ana nak start buat bbt...tq  bagitau... sekurangnya kita peka pd diri sendiri tentang kesuburan...he..tp susah jgk nak faham bbt ni kan...ana tgk kelly punya bbt...semangat je nak buat... bbt ni sesuai ke utk yg period irregular?

Offline Kelly

  • Moderator (Board)
  • Berlian
  • *
  • Posts: 2813
  • Suka? +22/-0
  • I love u.. u love me.. we are happy family!
Re: Tanda-tanda ovulasi
« Reply #52 on: February 20, 2011, 03:15:17 PM »
mel tak dpt nk kenalpasti bile sebenarnye time subur... hormon xtentu ni susah sgt. kalo sekali pindah environment mesti period pun ikut skali.. hurmmmm

mel... Jom lah join buat Bbt, dari graf pun kita boleh tau mel ada masalah hormon atau pun tak.

Offline Kelly

  • Moderator (Board)
  • Berlian
  • *
  • Posts: 2813
  • Suka? +22/-0
  • I love u.. u love me.. we are happy family!
Re: Tanda-tanda ovulasi
« Reply #53 on: February 20, 2011, 03:20:29 PM »
macamana nie .. yun pulak hari2 mula demam ... ingat kan ovulasi... hehhe

yun.. Normally masa kita ovulasi suhu badan biasanya rendah, suhu cuma akan melonjak naik hanya selepas ovulasi berlaku. Dan kadang2 kita rasa macam nak demam pun ada.

Offline Kelly

  • Moderator (Board)
  • Berlian
  • *
  • Posts: 2813
  • Suka? +22/-0
  • I love u.. u love me.. we are happy family!
Re: Tanda-tanda ovulasi
« Reply #54 on: February 20, 2011, 03:25:30 PM »
salam kwn2...mcm mana ekk akma nye cycle period 28-30 hari.....org ckp mungkin masa ovulasi jatuh hr 14 - 16 kalau ikut period akma..tp akma rase putih telur akma tu keluar lepas betul2 habis period...maksudnya hr ke 14-16 xde keluar lg bnda tu cuma tanda mcm sakit pingang, sakit ari2 belah kanan ade pulak...habis mcm ner nk tau sebetul2nya akma ovulasi????ade siapa2 dapat bantu tak???

salam akma.. Actually kan, untuk detect hari subur kita tak boleh bergantung dengan hanya perhatikan cervical mucus je. Sebabnya, tak semestinya kita subur walau lendir tu visible.


Offline Kelly

  • Moderator (Board)
  • Berlian
  • *
  • Posts: 2813
  • Suka? +22/-0
  • I love u.. u love me.. we are happy family!
Re: Tanda-tanda ovulasi
« Reply #55 on: February 20, 2011, 03:32:02 PM »
ohh.tq kelly..ana nak start buat bbt...tq  bagitau... sekurangnya kita peka pd diri sendiri tentang kesuburan...he..tp susah jgk nak faham bbt ni kan...ana tgk kelly punya bbt...semangat je nak buat... bbt ni sesuai ke utk yg period irregular?

ana.. U're most welcome dear. Ana pun boleh join thread BBT, kat sana ramai kawan2 boleh beri pendapat tentang graf ana. Bbt ni pun sesuai untuk period yang tak regular. Adakalanya irregular period ni berlaku disebabkan tidak berlakunya ovulasi. So dari bbt ni kita akan tahu sama ada kita ovulasi atau tak pada setiap cycle.

Offline ana_adams

  • Nilam
  • *
  • Posts: 422
  • Suka? +2/-0
Re: Tanda-tanda ovulasi
« Reply #56 on: February 20, 2011, 09:44:46 PM »
ana.. U're most welcome dear. Ana pun boleh join thread BBT, kat sana ramai kawan2 boleh beri pendapat tentang graf ana. Bbt ni pun sesuai untuk period yang tak regular. Adakalanya irregular period ni berlaku disebabkan tidak berlakunya ovulasi. So dari bbt ni kita akan tahu sama ada kita ovulasi atau tak pada setiap cycle.

ohh mcm tu....br tau bagusnya bbt....ingatkan xtepat...xkenal maka xcinta kan...

Offline anggerik_ungu

  • Delima
  • *
  • Posts: 727
  • Suka? +1/-0
    • http://aimieaalimin.blogspot.com
Re: Tanda-tanda ovulasi
« Reply #57 on: February 21, 2011, 10:54:44 AM »
as salam..kalau rasa ngilu2 kat perut adakah itu tanda2 ovulasi???anggerik kerap rasa lapar..p badan rasa sejuk jer..

Offline Kelly

  • Moderator (Board)
  • Berlian
  • *
  • Posts: 2813
  • Suka? +22/-0
  • I love u.. u love me.. we are happy family!
Re: Tanda-tanda ovulasi
« Reply #58 on: February 21, 2011, 04:30:26 PM »
as salam..kalau rasa ngilu2 kat perut adakah itu tanda2 ovulasi???anggerik kerap rasa lapar..p badan rasa sejuk jer..

salam anggerik.. Sakit di ari2 memang salah satu tanda ovulasi. Tapi kalau kerap lapar tu macam pms dan tanda awal preggy jer.

Offline nuyun75

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1598
  • Suka? +1/-0
Re: Tanda-tanda ovulasi
« Reply #59 on: February 21, 2011, 04:38:14 PM »
oo macam tu la... minggu nie direct memang demam hehheheh... lendir tu memang time ovulasi la ya

Offline anggerik_ungu

  • Delima
  • *
  • Posts: 727
  • Suka? +1/-0
    • http://aimieaalimin.blogspot.com
Re: Tanda-tanda ovulasi
« Reply #60 on: February 21, 2011, 06:49:38 PM »
salam anggerik.. Sakit di ari2 memang salah satu tanda ovulasi. Tapi kalau kerap lapar tu macam pms dan tanda awal preggy jer.

kelly:::anggerik baru je 11hari dalam kitaran haid bulan ni..hehhehee..walaupun dah makan,dalam setengah jam lepas tu memang terasa lapar yang teramat sangat...pastu perut sebelah kiri rasa macam ngilu jer...kalau pagi2,walaupun dah breakfast jam 6.30am...jam 7am macam tu mula lah lapar...hairan tol..

Offline mi_za

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4240
  • Suka? +26/-0
  • ayang sayang abang untuk selamanya
Re: Tanda-tanda ovulasi
« Reply #61 on: February 21, 2011, 09:29:10 PM »
anggerik....tu maknanye dia nk gagalkan diet tu ..hehehe....miza pun skrg ni...lagi miza diet...lagi lapar dibuatnye..hehehe

Offline anggerik_ungu

  • Delima
  • *
  • Posts: 727
  • Suka? +1/-0
    • http://aimieaalimin.blogspot.com
Re: Tanda-tanda ovulasi
« Reply #62 on: February 22, 2011, 10:45:22 AM »
aah kan miza..asyik lapar jer..hehheee

Offline azmira81

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 103
  • Suka? +1/-0
Re: Tanda-tanda ovulasi
« Reply #63 on: February 22, 2011, 01:57:42 PM »
paling senang nak detect ovulasi, masa ML terasa senak sangat di ari2...

Offline anggerik_ungu

  • Delima
  • *
  • Posts: 727
  • Suka? +1/-0
    • http://aimieaalimin.blogspot.com
Re: Tanda-tanda ovulasi
« Reply #64 on: February 22, 2011, 08:32:45 PM »
hari ni anggerik ada rasa ngilu kat bawah perut..kdg2 cramp kt sebelah kiri..anggerik rasa ada keluar lah lendir putih tu..x selesa langsung lah..sekarang ni pun rasa sebu je perut..huhuhu..anggerik rasa tengah ovulasi..hehhee

Offline akma

  • Nilam
  • *
  • Posts: 334
  • Suka? +1/-0
Re: Tanda-tanda ovulasi
« Reply #65 on: February 22, 2011, 08:34:58 PM »
cayuk anggerik...jangan putus asa...mudah2han rezeki anggerik bulan nie...

Offline anggerik_ungu

  • Delima
  • *
  • Posts: 727
  • Suka? +1/-0
    • http://aimieaalimin.blogspot.com
Re: Tanda-tanda ovulasi
« Reply #66 on: February 22, 2011, 08:40:18 PM »
akma:mudahan doa dimakbulkan..amin

Offline ida zara

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2945
  • Suka? +15/-0
  • diriku lahir dari rusuk kirimu...sayang abg selalu
Re: Tanda-tanda ovulasi
« Reply #67 on: February 22, 2011, 09:07:01 PM »
dulu time stdy kat U,tiap2 bulan ida rasa ovulasi tu...mmg sakitla..tp semalamn jer...bila jumpa doktor ayt doktor smpi skrg ida tak leh lupa,doktor scan nmpk ovari ida ngah bengkak..dia ckp buah dlm perut awak ngan bengkak..sabar jerla...tp bila dah kawin ni langsung tak ada tanda2 tu dah..past tu lendir cm putih telur tupun dah tak ada...jd tak taula bila ida nak tau time suburnya tu..

Offline anggerik_ungu

  • Delima
  • *
  • Posts: 727
  • Suka? +1/-0
    • http://aimieaalimin.blogspot.com
Re: Tanda-tanda ovulasi
« Reply #68 on: February 22, 2011, 09:10:04 PM »
ida..siang tadi anggerik rasa semacam jer kat tuttt...hehehe..bila check rupa2nya lendir putih tu..hehehe..putih jernih jer warnanya..sebab tu anggerik rasa anggerik tengah ovulasi..harap2 betul lah apa yang anggerik rasakan..hehee

Offline ida zara

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2945
  • Suka? +15/-0
  • diriku lahir dari rusuk kirimu...sayang abg selalu
Re: Tanda-tanda ovulasi
« Reply #69 on: February 22, 2011, 10:22:03 PM »
kalau kuar lendir tu mmg ngah suburla..so apa lagi..selamat berjuang..he..he..

Offline matabintang

  • Berlian
  • *
  • Posts: 6020
  • Suka? +13/-0
  • untukmu yang tersayang apa jua sanggup kulakukan
Re: Tanda-tanda ovulasi
« Reply #70 on: February 23, 2011, 08:24:17 AM »
paling senang nak detect ovulasi, masa ML terasa senak sangat di ari2...

azmiera.. biasanya sakit kat perut ni berlangsung berapa hari? or just hari ovulasi je?

Offline Kelly

  • Moderator (Board)
  • Berlian
  • *
  • Posts: 2813
  • Suka? +22/-0
  • I love u.. u love me.. we are happy family!
Re: Tanda-tanda ovulasi
« Reply #71 on: February 23, 2011, 08:34:09 AM »
azmiera.. biasanya sakit kat perut ni berlangsung berapa hari? or just hari ovulasi je?

base of my experienced, mid pain ni terasa paling lama pun 1 hari.. Untuk pengetahuan, rasa sakit tu akan terasa sama ada sebelum ovulasi, semasa ovulasi atau selepas ovulasi.

Offline shally26

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 147
  • Suka? +1/-0
Re: Tanda-tanda ovulasi
« Reply #72 on: February 23, 2011, 08:41:00 AM »
nak nyampuk jap kat sini...

macam sha lak, kalu hari2 subur tu, breast macam sengal, kuar lendir dan sengal kat pewot


Offline matabintang

  • Berlian
  • *
  • Posts: 6020
  • Suka? +13/-0
  • untukmu yang tersayang apa jua sanggup kulakukan
Re: Tanda-tanda ovulasi
« Reply #73 on: February 23, 2011, 08:43:18 AM »
mcm tu ke kelly?? ain ada rasa senak kat bhgn ari2 bila bersama suami. tp dalam 2 hari jgklah sakit. tp just sakit bil ML je. mm, mungkin bukan tanda2 ovulasi kot.

Offline Kelly

  • Moderator (Board)
  • Berlian
  • *
  • Posts: 2813
  • Suka? +22/-0
  • I love u.. u love me.. we are happy family!
Re: Tanda-tanda ovulasi
« Reply #74 on: February 23, 2011, 08:47:36 AM »
Ain.. Ni kelly share link tentang Ovulation Pain

ain, pendapat kelly la.. Rasa senak tu susah nak dijadikan indicator. Memang benar macam yang azmiera kata, masa tengah ovulasi memang kita rasa senak bila Bd.. Tapi ada masanya walau tak ovulasi kita akan terasa juga rasa senaknya.. Ini dari pengalaman kelly la.

 

Powered by EzPortal