+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 11200
Latest: azima1312
New This Month: 129
New This Week: 5
New Today: 3
Stats
Total Posts: 450545
Total Topics: 7579
Most Online Today: 241
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 28
Guests: 209
Total: 237

Author Topic: Tanda-tanda ovulasi  (Read 170579 times)

Offline Rita

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1612
  • Suka? +2/-0
  • "Ya Allah makbulkanlah doa kami memiliki zuriat.."
Re: Tanda-tanda ovulasi
« Reply #825 on: January 07, 2013, 04:19:40 PM »
erm...rahim belah kiri nie rase berdenyut2 jer....rase letih sangat arini...sakit kepala pun ada...petanda ovulasi sedang berlaku ker?
Code snippet: PseudoHTML, UBBCode™ and BBCode. Used on most forums.


Offline RoseYna

  • Delima
  • *
  • Posts: 839
  • Suka? +3/-0
  • i'm humble sinner
Re: Tanda-tanda ovulasi
« Reply #826 on: January 09, 2013, 05:57:29 PM »
CD57, period dah delay 24 hari.
Tapi hari ni keluar EWW banyak, pelik. Sedangkan CD27 dah ovulate sebab guna OPK
memang POSITIF kedua2 line naik sama terang.

Tapi hari ni, Line T terang sangat2 dari Line C...takkan ovulasi lagi?

Takpernah delay period lama. 2nd selepas MC september lepas. Itupon delay 21 hari.
petanda apekah?
doktor cakap 2 minggu lepas, rahim da menebal sgt2. Tapi period tak jugak.
ovulasi je.

Offline Mum_Lina

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1225
  • Suka? +1/-0
  • Bersama selamanya..
Re: Tanda-tanda ovulasi
« Reply #827 on: January 09, 2013, 06:23:51 PM »
Roseyna..mcm ada gud news jea..
Lina harap rose btul2 preggy ni.

Offline RoseYna

  • Delima
  • *
  • Posts: 839
  • Suka? +3/-0
  • i'm humble sinner
Re: Tanda-tanda ovulasi
« Reply #828 on: January 10, 2013, 12:09:03 AM »
Roseyna..mcm ada gud news jea..
Lina harap rose btul2 preggy ni.

lina.pic sape tu! supercute!
haraplah kan.
ni da opk positif. takkan nk bd..sbb since delay mmg da x bd.
duk berjaga2...

Offline Mum_Lina

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1225
  • Suka? +1/-0
  • Bersama selamanya..
Re: Tanda-tanda ovulasi
« Reply #829 on: January 10, 2013, 12:13:07 AM »
lina.pic sape tu! supercute!
haraplah kan.
ni da opk positif. takkan nk bd..sbb since delay mmg da x bd.
duk berjaga2...
Owh..tu pic ank buah..rindu plak kat dia..abg send pic tu trus letak..sori oot..
Bab bd tu risau jgk..dah delay cmni..sbb pernah mc tkot plak..
Lina pun asyik kluar ew jea ni..dah 2-3x check ingtkn kluar brownish or period ke pe..ntah2 klu pkai opk ni..result +ve.


Offline Rita

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1612
  • Suka? +2/-0
  • "Ya Allah makbulkanlah doa kami memiliki zuriat.."
Re: Tanda-tanda ovulasi
« Reply #830 on: January 10, 2013, 09:00:15 AM »
sharing is caring.... ;)

tanda2 ovulasi :-
-perut cramp seolah2 macam PMS tu tapi tak delah teruk die mild jer
-kat rahim kiri & kanan kerap rase berdenyut2
-kat ari2 pun kadang2 berdenyut2
-rase letih
-sakit kepala

 :) ;) :D

Code snippet: PseudoHTML, UBBCode™ and BBCode. Used on most forums.

Offline RoseYna

  • Delima
  • *
  • Posts: 839
  • Suka? +3/-0
  • i'm humble sinner
Re: Tanda-tanda ovulasi
« Reply #831 on: January 10, 2013, 12:20:21 PM »
Owh..tu pic ank buah..rindu plak kat dia..abg send pic tu trus letak..sori oot..
Bab bd tu risau jgk..dah delay cmni..sbb pernah mc tkot plak..
Lina pun asyik kluar ew jea ni..dah 2-3x check ingtkn kluar brownish or period ke pe..ntah2 klu pkai opk ni..result +ve.

haa tu la..comel! OOT! opss..
haaa..try OPK lina, roseyna punye terang..tak pernah line T terang dr C..
ni sakit ari2..balik nnti pon nk buat lgi OPK.
takkan la subur lagi kan? Tu tak BD..risau..

Offline Mum_Lina

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1225
  • Suka? +1/-0
  • Bersama selamanya..
Re: Tanda-tanda ovulasi
« Reply #832 on: January 10, 2013, 12:41:37 PM »
haa tu la..comel! OOT! opss..
haaa..try OPK lina, roseyna punye terang..tak pernah line T terang dr C..
ni sakit ari2..balik nnti pon nk buat lgi OPK.
takkan la subur lagi kan? Tu tak BD..risau..
Opk dah abes pun roseyna..klu ada ni dah try wat ..
Kite tggu dah lihat jea pasni..huhu

Offline namiisland @ hidayah

  • Nilam
  • *
  • Posts: 408
  • Suka? +0/-0
  • Rezeki itu datang daripada Allah s.w.t
Re: Tanda-tanda ovulasi
« Reply #833 on: January 10, 2013, 02:11:05 PM »
alhamdullilah hari ni hari ke-3 +ve opk test..
hari ni line bawah lebih terang dari atas..mudah-mudahan dipermudahkan usaha kite semua..amin..
tp 2-3 hari ni mmg rasa;
 -rahim kiri kanan berdenyut2..time tido pun boleh terjaga
-perut ada rasa macam sengugut tp xteruk
-bdn rasa lemau je (hari ni lebih lemau)
-tekak loya
-perut angin je walaupun da makan...

kite sama-sama berdoa eh...mudah-mudahan allah kurniakan kite seorang zuriat pada September 2013 ni.. amin....  :)
Ya Allah..kurniakanlah kami zuriat yang soleh dan solehah... amin..

 
My Ovulation Chart

Offline RoseYna

  • Delima
  • *
  • Posts: 839
  • Suka? +3/-0
  • i'm humble sinner
Re: Tanda-tanda ovulasi
« Reply #834 on: January 10, 2013, 03:03:18 PM »
Opk dah abes pun roseyna..klu ada ni dah try wat ..
Kite tggu dah lihat jea pasni..huhu

roseyna ade lagi 4 keping..ri tu beli 20 keping. 15 OPK, 5 UPT.
tu lah, try lagi OPK ri ni. Kalau positif, tak tahu la ape pasalnya kan.
puas gak google, ade ke dalam satu circle kita ovulate banyak kali

Offline Rita

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1612
  • Suka? +2/-0
  • "Ya Allah makbulkanlah doa kami memiliki zuriat.."
Re: Tanda-tanda ovulasi
« Reply #835 on: January 10, 2013, 03:16:54 PM »
alhamdullilah hari ni hari ke-3 +ve opk test..
hari ni line bawah lebih terang dari atas..mudah-mudahan dipermudahkan usaha kite semua..amin..
tp 2-3 hari ni mmg rasa;
 -rahim kiri kanan berdenyut2..time tido pun boleh terjaga
-perut ada rasa macam sengugut tp xteruk
-bdn rasa lemau je (hari ni lebih lemau)
-tekak loya
-perut angin je walaupun da makan...

kite sama-sama berdoa eh...mudah-mudahan allah kurniakan kite seorang zuriat pada September 2013 ni.. amin....  :)
owh kalo line bawah lagi terang ok la tu sign nak O esok @ lusa kot...macam rita... ;)
tak lama lagi nami ade la cover line...yeay!!! ::)
Code snippet: PseudoHTML, UBBCode™ and BBCode. Used on most forums.

Offline namiisland @ hidayah

  • Nilam
  • *
  • Posts: 408
  • Suka? +0/-0
  • Rezeki itu datang daripada Allah s.w.t
Re: Tanda-tanda ovulasi
« Reply #836 on: January 10, 2013, 04:40:53 PM »
owh kalo line bawah lagi terang ok la tu sign nak O esok @ lusa kot...macam rita... ;)
tak lama lagi nami ade la cover line...yeay!!! ::)

syukur alhamdullilah....
yeay...!!!!!!!!!!  ;D
Ya Allah..kurniakanlah kami zuriat yang soleh dan solehah... amin..

 
My Ovulation Chart

Offline Mine80

  • Topaz
  • *
  • Posts: 13
  • Suka? +1/-0
Re: Tanda-tanda ovulasi
« Reply #837 on: January 13, 2013, 05:35:33 PM »
Help.. Minggu nie kiranya minggu fertile saya. Tapi td masa nak p buang air kecil Ada pula light brown spot. Huhuhu.. Knp agaknya? Saya & suami dah bertungkus lumus nie... Hrp2 Ada kwn2 forumer yg dpt bg explanation...

Offline mama khairina

  • Berlian
  • *
  • Posts: 3303
  • Suka? +10/-0
  • hidup mesti terus
Re: Tanda-tanda ovulasi
« Reply #838 on: January 13, 2013, 08:06:50 PM »
Help.. Minggu nie kiranya minggu fertile saya. Tapi td masa nak p buang air kecil Ada pula light brown spot. Huhuhu.. Knp agaknya? Saya & suami dah bertungkus lumus nie... Hrp2 Ada kwn2 forumer yg dpt bg explanation...

mine: ade je stgh drpa tu..bile O akan ade light spotting...
<a href="http://www.fertilityfriend.com/home/mamakhairina" style="font-size:smaller;" >


 My Ovulation Chart[/url]

Offline Mine80

  • Topaz
  • *
  • Posts: 13
  • Suka? +1/-0
Re: Tanda-tanda ovulasi
« Reply #839 on: January 13, 2013, 10:17:53 PM »
Fuhhh... Lega sikit bca penerangan mama khairina. Tq2 soo much mama khairina..  ;)

Offline mama khairina

  • Berlian
  • *
  • Posts: 3303
  • Suka? +10/-0
  • hidup mesti terus
Re: Tanda-tanda ovulasi
« Reply #840 on: January 13, 2013, 10:20:48 PM »
selalunye sikit je..macam secalit..dan akan keluar sehari je...
<a href="http://www.fertilityfriend.com/home/mamakhairina" style="font-size:smaller;" >


 My Ovulation Chart[/url]

Offline yusofia

  • Topaz
  • *
  • Posts: 3
  • Suka? +0/-0
Re: Tanda-tanda ovulasi
« Reply #841 on: January 13, 2013, 10:31:40 PM »
Assalamualaikum sy pendatang baru  ;D..byk info dpt kt cni..
sofiah nextmonth first anniversary but still xpreggy lg..blum rezki..
this week sofia pun tgh risau ni sbb da lewat 2 hari tp td magrib mcm darah coklat plus lendir putih susu..
xtau la ni tanda nk period atau nak preggy..
sbb di bhgn ari2 ni sakit n ngilu asyik nk kencing je..
tp td rase ln cket mcm nk period pn ade.. :-[
bole bg penjelasan ke kwn2?tq.

Offline qaisara_qasrina

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 178
  • Suka? +0/-0
  • tercipta untuk mu..
Re: Tanda-tanda ovulasi
« Reply #842 on: January 15, 2013, 12:48:19 PM »
salam..
kalau kita breast tenderness serta pinggang sakit dan kluar darah selama 3 ari..
1st day - secalit
2nd day- bleeding tp sedikit
3rd day- clear tp bila kencing keluar mcm seurat jer darah.

adakah itu tanda ovulasi.sebelum ni tak pernah ada tanda mcm ni.kalau ada pun terus period.
lepas spotting and bleeding tu terus eika sakit perut dan sakit breast..

Offline dline70

  • Topaz
  • *
  • Posts: 82
  • Suka? +0/-0
Re: Tanda-tanda ovulasi
« Reply #843 on: January 15, 2013, 09:53:45 PM »
ritu saya g berurut...mak cik urut ckp time subur..sedang kan lg seminggu nk period...btl ka?adakah akan hamil bila proses bb di lakukan....

Offline KakMelah81

  • Delima
  • *
  • Posts: 609
  • Suka? +4/-0
    • I Wana Be Emak... Insya Allah
Re: Tanda-tanda ovulasi
« Reply #844 on: January 17, 2013, 04:20:38 PM »
ritu saya g berurut...mak cik urut ckp time subur..sedang kan lg seminggu nk period...btl ka?adakah akan hamil bila proses bb di lakukan....

hehe makcik tu kadang2 bukan tau sangat. ye la mcm mana nak tau keadaan seseorang kalau sekadar pegang perut dia je. maybe dia agak2 kot. saya penah pegi berurut makcik tu cakap ada isi lagi. Tapi takde pun senanya.

Percentage untuk persenyawaan berlaku masa bukan waktu subur very very low. Tapi kuasa Allah kan...kita tak tau. Try aje.

Offline Mine80

  • Topaz
  • *
  • Posts: 13
  • Suka? +1/-0
Re: Tanda-tanda ovulasi
« Reply #845 on: January 17, 2013, 11:56:37 PM »
Salam,

Saya nak tny lg hrp Ada kwn2 mummy forumer dpt terangkan. Minggu fertile saya kiranya dah berakhir beberapa hari yg lalu tp lately saya dpt rasakan regangan sebelah kiri bwh perut. Knp ya agaknya?  :o

Offline ariesgirlz

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1856
  • Suka? +3/-0
  • Allah telah merancang yg terbaik buat hambaNya.
Re: Tanda-tanda ovulasi
« Reply #846 on: January 18, 2013, 10:43:04 AM »
Normal ke masa selsema cm jd byk. Smpai rasa basah s kecik. Kebetulan kena waktu menghampiri ovulasi. Jd konfius nak bezakan ew ke apa. Ada sape2 alami tak

Offline qaisara_qasrina

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 178
  • Suka? +0/-0
  • tercipta untuk mu..
Re: Tanda-tanda ovulasi
« Reply #847 on: January 19, 2013, 07:06:18 AM »
sorry nak tanya lagi ni..hehe

selalunya simptom² ovulasi berlaku dalam masa berapa lama yer??
24jam..atau sampai berhari² ?

Offline qaisara_qasrina

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 178
  • Suka? +0/-0
  • tercipta untuk mu..
Re: Tanda-tanda ovulasi
« Reply #848 on: January 19, 2013, 07:10:31 AM »
sorry nak tanya lagi ni..hehe

selalunya simptom² ovulasi berlaku dalam masa berapa lama yer??
24jam..atau sampai berhari² ?

Offline KakMelah81

  • Delima
  • *
  • Posts: 609
  • Suka? +4/-0
    • I Wana Be Emak... Insya Allah
Re: Tanda-tanda ovulasi
« Reply #849 on: January 21, 2013, 12:19:27 PM »
Normal ke masa selsema cm jd byk. Smpai rasa basah s kecik. Kebetulan kena waktu menghampiri ovulasi. Jd konfius nak bezakan ew ke apa. Ada sape2 alami tak

saya rasa normal kot. sebab saya pun selalu bila tak sihat vagina jadi watery sangat. Tapi kalau masa time2 subur tu elakkan amik ubat sesema or ubat batuk ye. sebab ubat2 begini dia akan mengeringkan segala cecair dalam badan kita termasuk CM. ni yang saya baru tau sebab saya kuat sesema and amik ubat sesema. so skrg saya cuba control.

 

Powered by EzPortal