+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 11013
Latest: janna1309
New This Month: 94
New This Week: 8
New Today: 2
Stats
Total Posts: 447439
Total Topics: 7494
Most Online Today: 294
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 8
Guests: 174
Total: 182

Author Topic: Adakah saya hamil?  (Read 657105 times)

Offline Nur Intan

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 224
  • Suka? +1/-0
Re: Adakah saya hamil? Tanda paling ketara?
« Reply #1775 on: October 22, 2011, 01:13:43 PM »
shaidatul pernah lalui macam mana?nur sudah putus asa nak buat upt sebab bila buat upt ja mesti -ve ja..badan pun rasa suam-suam macam hendak demam ja nie.Nak masak pun jadi malas rasa tak larat saja..kadang-kadang nur rasa pedih-pedih ulu hati sama..


Offline husna86

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1200
  • Suka? +3/-0
    • Healthy Vita Garden
Re: Adakah saya hamil? Tanda paling ketara?
« Reply #1776 on: October 22, 2011, 01:16:41 PM »
nur: saya pun after 2 month bru dapat +ve.. insyaallah ada la tu nnt rezeki nur...nur try la cek lagi seminggu ke...

Offline Nur Intan

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 224
  • Suka? +1/-0
Re: Adakah saya hamil? Tanda paling ketara?
« Reply #1777 on: October 22, 2011, 01:23:32 PM »
husna:sekarang dah berapa bulan?tahniah husna..nur pun harap-harap begitu lah..insyaALLAH..ada rezeki adalah baby..hehe

lydianajihah

  • Guest
Re: Adakah saya hamil? Tanda paling ketara?
« Reply #1778 on: October 22, 2011, 02:11:21 PM »
husna86:nur sudah buat upt tapi -ve juga..kecewa lah juga.Tapi kawan-kawan nur cakap upt ni kadang-kadang tak betul juga..boleh percaya ke upt nie?

najihah:waktu pergi jumpa doktor tu period dah datang awal bulan bermakna waktu pergi jumpa doktor tu dah hari ke 17 lepas period..

oh, maksudnya tak lewat period lagilah tu..
no wonder la doktor tak minta untuk cek air kencing.
jadi, sekarang dah lewat ke belum?

Offline shaidatul

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 143
  • Suka? +0/-0
  • -I'm waiting for my 2nd baby-
Re: Adakah saya hamil? Tanda paling ketara?
« Reply #1779 on: October 22, 2011, 02:50:03 PM »
shaidatul pernah lalui macam mana?nur sudah putus asa nak buat upt sebab bila buat upt ja mesti -ve ja..badan pun rasa suam-suam macam hendak demam ja nie.Nak masak pun jadi malas rasa tak larat saja..kadang-kadang nur rasa pedih-pedih ulu hati sama..

saya lewat period 2 minggu , selepas itu saya +ve..kemudian saya mengalami period selama 2 bulan , tapi tak seperti period yang normal , dalam masa sama saya mengandung , tapi kalau period sampai penuh 1 pad perlu rujuk doctor . takut keguguran , atau nur ada makan ubat sekarang ni ? kadang-kadang ubat pun boleh buat side effect waktu period kita.. :)


Offline Nur Intan

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 224
  • Suka? +1/-0
Re: Adakah saya hamil? Tanda paling ketara?
« Reply #1780 on: October 22, 2011, 03:42:18 PM »
najihah:bln 10 sudah period jd kena tunggu bulan 11 pulak lah dan due period nur selalu awal bulan tiap-tiap bulan..

shaidatul:nur ada ambil asid folix atas nasihat kakak angkat (seorang nurse)..tp period nur x ada apa-apa masalah sentiasa datang pada tarikhnya walau ambil asid folix..ok tak kalau kita ambil asid folix?

Offline shaidatul

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 143
  • Suka? +0/-0
  • -I'm waiting for my 2nd baby-
Re: Adakah saya hamil? Tanda paling ketara?
« Reply #1781 on: October 22, 2011, 03:45:09 PM »
najihah:bln 10 sudah period jd kena tunggu bulan 11 pulak lah dan due period nur selalu awal bulan tiap-tiap bulan..

shaidatul:nur ada ambil asid folix atas nasihat kakak angkat (seorang nurse)..tp period nur x ada apa-apa masalah sentiasa datang pada tarikhnya walau ambil asid folix..ok tak kalau kita ambil asid folix?

asid folix mmg sgt baik untuk badan kita . amalkannya .

Offline Nur Intan

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 224
  • Suka? +1/-0
Re: Adakah saya hamil? Tanda paling ketara?
« Reply #1782 on: October 22, 2011, 04:01:29 PM »
sebab tu nur amalkan asid folix sahaja..nie pertama kali nur alami pening,loya tekak,sakit badan dalam bulan ini.Nur tak pernah alami macam nie kalau hendak datang period pun.Tu sebab pelik sahaja nur rasa bila jadi macam nie..rasa hendak demam ja sekarang nie..

lydianajihah

  • Guest
Re: Adakah saya hamil? Tanda paling ketara?
« Reply #1783 on: October 22, 2011, 06:05:57 PM »
nur,
period bulan 10 tu, macam biasa tak?
maksud heavy flow ke? dan cun ke tarikhnya?

shaidatul,
jika memang conform mengandung, darah yang keluar bukan dikira period tetapi pendarahan.
yang spot mahupun yang heavy.
di awal kehamilan itu sintom2 threatened abortion.
jadi, take care ya.. rehat sepenuhnya.

Offline Nur Intan

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 224
  • Suka? +1/-0
Re: Adakah saya hamil? Tanda paling ketara?
« Reply #1784 on: October 22, 2011, 08:34:15 PM »
najihah:nur period bulan 10 tu awal tarikhnya 2/10 berbanding bulan sebelumnya yang hanya datang setiap 4haribulan tiap-tiap bulan..cuma bulan ini sahaja period nur datang awal 2/10 selama 4hari...

lydianajihah

  • Guest
Re: Adakah saya hamil? Tanda paling ketara?
« Reply #1785 on: October 22, 2011, 08:39:00 PM »
najihah:nur period bulan 10 tu awal tarikhnya 2/10 berbanding bulan sebelumnya yang hanya datang setiap 4haribulan tiap-tiap bulan..cuma bulan ini sahaja period nur datang awal 2/10 selama 4hari...

nur,
selalu kitaran period berapa hari ya?
period 4 hari tu macam mana? heavy flow atau spot je?

lydianajihah

  • Guest
Re: Adakah saya hamil? Tanda paling ketara?
« Reply #1786 on: October 22, 2011, 08:40:01 PM »
satu lagi, nur kahwin dah berapa lama eh?
selalu kalau baru2 kahwin, bersama suami boleh menyebabkan perubahan hormon dan memungkinkan perubahan kitaran period juga.
sama juga dengan imun badan. agak berkurang.

Offline mi_za

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4240
  • Suka? +26/-0
  • ayang sayang abang untuk selamanya
Re: Adakah saya hamil? Tanda paling ketara?
« Reply #1787 on: October 22, 2011, 08:41:30 PM »
miza: maksud miza...loya kali nie menjadi2 dari sebelum2 nie kan....hehehe mungkin ade gud news untuk miza tue, sekarang miza da delay berapa hari nie? mungkin hcg belum detect....ade je rakan RH kite cukup2 2 minggu baru dapat +ve kan...so harap ade rezeki miza kali nie...:)

ila...period miza irregular la...huhuhuhu.....

Offline Nur Intan

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 224
  • Suka? +1/-0
Re: Adakah saya hamil? Tanda paling ketara?
« Reply #1788 on: October 22, 2011, 09:13:01 PM »
selalu period nur seminggu..period macam biasa nak kata banyak tak juga sebab hari pertama hingga ke2 ja darah keluar hari ke3 dh coklat..hari ke4 keluar coklat tapi sikit ja..nur baru 3bulan kawin

Offline Nur Intan

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 224
  • Suka? +1/-0
Re: Adakah saya hamil? Tanda paling ketara?
« Reply #1789 on: October 22, 2011, 09:44:23 PM »
miza pun ada tanda2 mengandung ke?tanda2 macam mana boleh nur tahu tak?

Offline Nur Intan

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 224
  • Suka? +1/-0
Re: Adakah saya hamil? Tanda paling ketara?
« Reply #1790 on: October 23, 2011, 12:06:55 AM »
najihah:nur terlupa hendak bagitahu sesuatu.Waktu nur habis period last hari ke 4 tu warna coklat tapi penghabisan jadi sikit sahaja tapi keesokan hari ke5 keluar darah tapi sikit sahaja..hari yang seterusnya  x ada darah dah..Kenapa yer?

Offline mi_za

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4240
  • Suka? +26/-0
  • ayang sayang abang untuk selamanya
Re: Adakah saya hamil? Tanda paling ketara?
« Reply #1791 on: October 23, 2011, 05:32:48 PM »
miza pun ada tanda2 mengandung ke?tanda2 macam mana boleh nur tahu tak?

nur...
hari tu asyik loya2 je....pastu hubby gune perfume rasa nk muntah...lgsung x leh bau...
kerap kncing...breast sakit...kdg2 rasa denyutan kat area pusat ke bawah...
tp skrg dh delay seminggu dh...semua simptom tu hilang....period masih x muncul lg...
tp period miza mmg mcm ni...ikut suke...kdg2 kene mkn dupaston baru turun...
kali ni miza x nak makan lg....biar dia turun sndiri....

Offline Nur Intan

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 224
  • Suka? +1/-0
Re: Adakah saya hamil? Tanda paling ketara?
« Reply #1792 on: October 23, 2011, 07:54:27 PM »
miza dah ada anak belum?
tak try buat upt ker?

Offline mi_za

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4240
  • Suka? +26/-0
  • ayang sayang abang untuk selamanya
Re: Adakah saya hamil? Tanda paling ketara?
« Reply #1793 on: October 23, 2011, 08:33:27 PM »
nur...miza lom ada zuriat lg....
dh buat upt mggu lepas....tp hampa....
itu pun buat upt sebab nak g urut.....
-ve baru g urut.....

klu x.... miza x kan check upt.....sebab dah byk kali dh....asyik hampa je....

Offline Nur Intan

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 224
  • Suka? +1/-0
Re: Adakah saya hamil? Tanda paling ketara?
« Reply #1794 on: October 23, 2011, 09:55:49 PM »
miza dah kawin berapa lama dah?
nur pun dan malas hendak buat upt asyik -ve je jadi biar masa yang menentukan semua itu..moga-moga miza di kurnia kan zuriat secepat mungkin..

lydianajihah

  • Guest
Re: Adakah saya hamil? Tanda paling ketara?
« Reply #1795 on: October 24, 2011, 01:10:56 AM »
selalu period nur seminggu..period macam biasa nak kata banyak tak juga sebab hari pertama hingga ke2 ja darah keluar hari ke3 dh coklat..hari ke4 keluar coklat tapi sikit ja..nur baru 3bulan kawin

nur,
penuh pad tak hari pertama dan kedua tu?
nur baru 3 bulan kahwin kan.. kadang2 perubahan hormon berlaku pada wanita bila mula2 berkahwin kerana "bersama" suami.
tapi, tak salah kalau nur buat upt.

Offline shaidatul

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 143
  • Suka? +0/-0
  • -I'm waiting for my 2nd baby-
Re: Adakah saya hamil? Tanda paling ketara?
« Reply #1796 on: October 24, 2011, 07:54:28 AM »
nur,
period bulan 10 tu, macam biasa tak?
maksud heavy flow ke? dan cun ke tarikhnya?

shaidatul,
jika memang conform mengandung, darah yang keluar bukan dikira period tetapi
pendarahan.
yang spot mahupun yang heavy.
di awal kehamilan itu sintom2 threatened abortion.
jadi, take care ya.. rehat sepenuhnya.

ni masa kehamilan saya yang pertama dahulu , selpas itu saya gugur ketika usia kandungan mencecah 4 bulan...tapi hari ini saya sudah lewat period selama 4 hari..tanda-tanda nak period semua dah hilang . terutama sekali breast saya yang bengkak dah tak ada rasa sakit lagi,doakan saya semoga cik P saya berehat lah 9 bulan ini...hehehe :)

Offline MamiSyaffiya

  • Topaz
  • *
  • Posts: 75
  • Suka? +0/-0
  • Kebahagiaanku Atas RedhaNya
Re: Adakah saya hamil? Tanda paling ketara?
« Reply #1797 on: October 24, 2011, 10:53:03 AM »
ameen. mudah-mudahan ada rezeki shaidatul. best of luck buat kita semua. doakan syaffi juga ye kawan2... :)

Offline shaidatul

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 143
  • Suka? +0/-0
  • -I'm waiting for my 2nd baby-
Re: Adakah saya hamil? Tanda paling ketara?
« Reply #1798 on: October 24, 2011, 10:57:45 AM »
ameen. mudah-mudahan ada rezeki shaidatul. best of luck buat kita semua. doakan syaffi juga ye kawan2... :)

terima kasih shafifi . tapi yang tak berapa nak seronoknya..cik P baru je muncul ... sedih lagi la bulan ini nampaknya... :(

Offline farzly

  • Topaz
  • *
  • Posts: 42
  • Suka? +0/-0
  • Fara.Fazly.Farisha.Filzah..We're 1 Families..
    • farzly-dedikasi untuk keluargaku
Re: Adakah saya hamil? Tanda paling ketara?
« Reply #1799 on: October 24, 2011, 11:41:11 AM »
terima kasih shafifi . tapi yang tak berapa nak seronoknya..cik P baru je muncul ... sedih lagi la bulan ini nampaknya... :(
ala..jgn putus asa..cuba lagi..ner tau next month pulak rezeki muncul..sabar yer..
welcome to my blog http://farzly.blogspot.com


 

Powered by EzPortal