+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 10625
Latest: Airiss Armelia
New This Month: 94
New This Week: 17
New Today: 4
Stats
Total Posts: 441638
Total Topics: 7326
Most Online Today: 139
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 6
Guests: 100
Total: 106

Author Topic: Adakah saya hamil?  (Read 608525 times)

Offline sueuqail

  • Topaz
  • *
  • Posts: 2
  • Suka? +0/-0
Re: Adakah saya hamil? Tanda paling ketara?
« Reply #3900 on: April 25, 2012, 09:10:00 PM »
salam..kite org bru ni...nak kongsi apa yang kita rasa skrg...
dah miss period...upt asyk kabur.....g jumpa doktor....doktor kira dah 6 minggu 3 hari...kite kira bru 5 minggu..entahlah..hr tu last period 11.3.2012.....doktor siap scan lg..tp xnmpak..kompius kite...hamil ke kite?risau ni...dah ada ank umo 3 taun...nak bby lg tapi...hubby pun bharap.dah lah next month dezday hubby..harap sgt prggy..


Offline ziesunyi

  • Topaz
  • *
  • Posts: 2
  • Suka? +0/-0
Re: Adakah saya hamil? Tanda paling ketara?
« Reply #3901 on: April 28, 2012, 01:26:43 AM »
salam semua kat RH =)
zie org br kat sini...br jer register =) sblm nie just bc shj...teringin ingin bertanya..

zie nie period xregular so mmg xth la waktu subur bila..dh pening nak kira..tp semenjak mkn ada 1 jamu nie cik p dtg selang dlm 30-35 hari...sll 50-60 pun ada.nak d jadikan cerita, zie pg holiday 29/3-15/4 n cik p dtg 23/3.ms g holiday zie xmkn jamu tue sbb lupa...blk dr holiday, zie demam hari ke 4 (19/4) until now- suhu xmenetu..naik turun naik turun...area bwh pusat rs sakit/cramp pun ada..kdg2 belah kanan sakit..blkg pinggang sakit,breast sakit. adakah ini simptom pregnent? zie takut nak mkn jamu blk...=(

Offline Mmy Chenta

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2162
  • Suka? +4/-0
  • Janji ALLAH Itu Pasti
    • MmyChentaTTCJourney
Re: Adakah saya hamil? Tanda paling ketara?
« Reply #3902 on: April 28, 2012, 01:40:21 AM »
salam semua kat RH =)
zie org br kat sini...br jer register =) sblm nie just bc shj...teringin ingin bertanya..

zie nie period xregular so mmg xth la waktu subur bila..dh pening nak kira..tp semenjak mkn ada 1 jamu nie cik p dtg selang dlm 30-35 hari...sll 50-60 pun ada.nak d jadikan cerita, zie pg holiday 29/3-15/4 n cik p dtg 23/3.ms g holiday zie xmkn jamu tue sbb lupa...blk dr holiday, zie demam hari ke 4 (19/4) until now- suhu xmenetu..naik turun naik turun...area bwh pusat rs sakit/cramp pun ada..kdg2 belah kanan sakit..blkg pinggang sakit,breast sakit. adakah ini simptom pregnent? zie takut nak mkn jamu blk...=(


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ zue,
Welcome to RH
Apa kata zue buat UPT untuk mendapatkan kepastian sama ada zue pregnant atau tak.
Kalau -ve boleh la teruskan makan jamu tu.tapi kalau preggy jangan teruskan ea. Takut effect pada kandungan. Or if period delay make sure stop daripada amik jamu tu.

One more kurangkan penggunaan bahasa SMS ea.
Semoga ada berita gembira

Offline Naqiah

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 147
  • Suka? +0/-0
Re: Adakah saya hamil? Tanda paling ketara?
« Reply #3903 on: April 30, 2012, 10:34:12 AM »
salam semua kat RH =)
zie org br kat sini...br jer register =) sblm nie just bc shj...teringin ingin bertanya..

zie nie period xregular so mmg xth la waktu subur bila..dh pening nak kira..tp semenjak mkn ada 1 jamu nie cik p dtg selang dlm 30-35 hari...sll 50-60 pun ada.nak d jadikan cerita, zie pg holiday 29/3-15/4 n cik p dtg 23/3.ms g holiday zie xmkn jamu tue sbb lupa...blk dr holiday, zie demam hari ke 4 (19/4) until now- suhu xmenetu..naik turun naik turun...area bwh pusat rs sakit/cramp pun ada..kdg2 belah kanan sakit..blkg pinggang sakit,breast sakit. adakah ini simptom pregnent? zie takut nak mkn jamu blk...=(

salam zie... mungkin jamu tu tak sesuai kot..jamu kan panas...ataupun jamu tu masih nak sesuaikan dalam badan zie :-) betul juga kata chenta,mungkin tunggu period delay dulu,mane taw ade good news.. naqiah doakan ade berita baik untuk zie... naqiah pun masih belum rezeki,masih menunggu berita baik :-) ...
BBT-Semoga ikhtiar dikabulkan...

http://www.fertilityfriend.com/home/3d1469


Offline Ma Hani

  • Delima
  • *
  • Posts: 635
  • Suka? +0/-0
  • "Ya Allah,kurniakan kami zuriat yg baik dr sisimu"
Re: Adakah saya hamil? Tanda paling ketara?
« Reply #3904 on: April 30, 2012, 03:45:37 PM »
salam...
ade sesiape yang boleh beri pandangan tak...sebelum ni...hani ade post pasal upt hani faint line seminggu sebelom due period...patut nyer period 23/4 ari tu....seminggu sebelum buat upt,naik 2 line...1 faint line....lepas tu x ade buat dh....tup2....mase 22/4 tu...ade keluar setompok darah warna macam pink2....mlm nyer ade keluar darah tp tak heavy pon....23/4 kuar darah jg tp pekat darah nyer....mlm nyer dh x ade....24/4 pon x ade....25/4 ade kuar setompok lg wrna colat2...selalu nya kalau period mesti sakit pinggang n sakit perut....tp kali ni relaks jer...x sakit ape2...hani anggap period jer n faint line tu sebagai false +ve... :'(

selepas period tu start balik sakit dan rase ngilu2 kat ari2 belah kiri...sakit pinggang...x boleh buat kerja berat cikit....nnti mesti sakit...nk baring pon sakit....sakit 0n/off....tu yang confius tu....semalam sajer 2 jer la buat upt sebab ade lg yg tak pakai....result nyer same jg....naik 2 line....yang 1 faint line....bertambah la pelik.. :o...ade sesiape yg pernah alami tak...?
3/5 ni ade app dgn gynea...nnti nk scan sume lah...hihihi ;)


Offline Naqiah

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 147
  • Suka? +0/-0
Re: Adakah saya hamil? Tanda paling ketara?
« Reply #3905 on: April 30, 2012, 04:10:15 PM »
salam...
ade sesiape yang boleh beri pandangan tak...sebelum ni...hani ade post pasal upt hani faint line seminggu sebelom due period...patut nyer period 23/4 ari tu....seminggu sebelum buat upt,naik 2 line...1 faint line....lepas tu x ade buat dh....tup2....mase 22/4 tu...ade keluar setompok darah warna macam pink2....mlm nyer ade keluar darah tp tak heavy pon....23/4 kuar darah jg tp pekat darah nyer....mlm nyer dh x ade....24/4 pon x ade....25/4 ade kuar setompok lg wrna colat2...selalu nya kalau period mesti sakit pinggang n sakit perut....tp kali ni relaks jer...x sakit ape2...hani anggap period jer n faint line tu sebagai false +ve... :'(

selepas period tu start balik sakit dan rase ngilu2 kat ari2 belah kiri...sakit pinggang...x boleh buat kerja berat cikit....nnti mesti sakit...nk baring pon sakit....sakit 0n/off....tu yang confius tu....semalam sajer 2 jer la buat upt sebab ade lg yg tak pakai....result nyer same jg....naik 2 line....yang 1 faint line....bertambah la pelik.. :o...ade sesiape yg pernah alami tak...?
3/5 ni ade app dgn gynea...nnti nk scan sume lah...hihihi ;)
hani88: rasanye darah yang keluar tu, darah semasa little embrio nak menempel pada didding uterus kita.. selalunye,darah yg sikit2 tu akan keluar bila little embrio menempel... result dah +ve kan...saya rasa hani88 dah berisi...tahniah..tapi untuk confirmation,bagus juga berjumpa dgn gynea tu...lebih terperinci kan..

pape update kat sini ye :-) sekadar berkongsi pengalaman... tahniah taw..
BBT-Semoga ikhtiar dikabulkan...

http://www.fertilityfriend.com/home/3d1469


Offline Ma Hani

  • Delima
  • *
  • Posts: 635
  • Suka? +0/-0
  • "Ya Allah,kurniakan kami zuriat yg baik dr sisimu"
Re: Adakah saya hamil? Tanda paling ketara?
« Reply #3906 on: April 30, 2012, 04:23:14 PM »
hani88: rasanye darah yang keluar tu, darah semasa little embrio nak menempel pada didding uterus kita.. selalunye,darah yg sikit2 tu akan keluar bila little embrio menempel... result dah +ve kan...saya rasa hani88 dah berisi...tahniah..tapi untuk confirmation,bagus juga berjumpa dgn gynea tu...lebih terperinci kan..

pape update kat sini ye :-) sekadar berkongsi pengalaman... tahniah taw..
hati ni memang berharap sangat2 ade rezeki untuk ade anak sendiri.....walaupon bru kawen...tp keinginan tu dh ade.... :)
tp jdi cm ni....tu yang pelik dan tak tau knp.....klu betul ade....memang syukur sangat2.....walaupon harapan tinggi tp hani ade jg cakap pada diri sendiri...supaya jangan terlalu berharap....nnti takut terlebih kecewa....tunggu smpai jmpe doc nnti....bru la blh tw yg sebenar nyr.....

Offline Naqiah

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 147
  • Suka? +0/-0
Re: Adakah saya hamil? Tanda paling ketara?
« Reply #3907 on: April 30, 2012, 04:43:55 PM »
hati ni memang berharap sangat2 ade rezeki untuk ade anak sendiri.....walaupon bru kawen...tp keinginan tu dh ade.... :)
tp jdi cm ni....tu yang pelik dan tak tau knp.....klu betul ade....memang syukur sangat2.....walaupon harapan tinggi tp hani ade jg cakap pada diri sendiri...supaya jangan terlalu berharap....nnti takut terlebih kecewa....tunggu smpai jmpe doc nnti....bru la blh tw yg sebenar nyr.....
xape...tanda2 macam dah hint dah tu.. berdoa dan tawakal ye ;-) dah berapa bulan kahwin ni :-) semoga ada berita nanti ye :-)
BBT-Semoga ikhtiar dikabulkan...

http://www.fertilityfriend.com/home/3d1469


Offline Ma Hani

  • Delima
  • *
  • Posts: 635
  • Suka? +0/-0
  • "Ya Allah,kurniakan kami zuriat yg baik dr sisimu"
Re: Adakah saya hamil? Tanda paling ketara?
« Reply #3908 on: April 30, 2012, 05:10:55 PM »
xape...tanda2 macam dah hint dah tu.. berdoa dan tawakal ye ;-) dah berapa bulan kahwin ni :-) semoga ada berita nanti ye :-)
hani kawen dalam 5 bulan dh.....tp sunyi jg kadang2 sebab hubby bz keje....tu yang x sabar nk ade baby....buat teman.... :)

naqiah pulak dh lme ke kawen.....?

Offline Nayieta78

  • Topaz
  • *
  • Posts: 48
  • Suka? +1/-0
Re: Adakah saya hamil? Tanda paling ketara?
« Reply #3909 on: May 03, 2012, 12:11:30 AM »
salam...
ade sesiape yang boleh beri pandangan tak...sebelum ni...hani ade post pasal upt hani faint line seminggu sebelom due period...patut nyer period 23/4 ari tu....seminggu sebelum buat upt,naik 2 line...1 faint line....lepas tu x ade buat dh....tup2....mase 22/4 tu...ade keluar setompok darah warna macam pink2....mlm nyer ade keluar darah tp tak heavy pon....23/4 kuar darah jg tp pekat darah nyer....mlm nyer dh x ade....24/4 pon x ade....25/4 ade kuar setompok lg wrna colat2...selalu nya kalau period mesti sakit pinggang n sakit perut....tp kali ni relaks jer...x sakit ape2...hani anggap period jer n faint line tu sebagai false +ve... :'(

selepas period tu start balik sakit dan rase ngilu2 kat ari2 belah kiri...sakit pinggang...x boleh buat kerja berat cikit....nnti mesti sakit...nk baring pon sakit....sakit 0n/off....tu yang confius tu....semalam sajer 2 jer la buat upt sebab ade lg yg tak pakai....result nyer same jg....naik 2 line....yang 1 faint line....bertambah la pelik.. :o...ade sesiape yg pernah alami tak...?
3/5 ni ade app dgn gynea...nnti nk scan sume lah...hihihi ;)

hani.... mcmana? dah jumpa gynea ke?

Offline Naqiah

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 147
  • Suka? +0/-0
Re: Adakah saya hamil? Tanda paling ketara?
« Reply #3910 on: May 03, 2012, 09:14:50 AM »
hani kawen dalam 5 bulan dh.....tp sunyi jg kadang2 sebab hubby bz keje....tu yang x sabar nk ade baby....buat teman.... :)

naqiah pulak dh lme ke kawen.....?
owh dah 5 bulan... naqiah kawen dah dekat 8 bulan..masih belum rezeki juga.. :-) masih menunggu juga...perasaan naqiah pun sama dengan peraaan hani88... :-) doakan semoga hani cepat menimang cahaya mata... tapi tanda 2 yg hani ade tu,macam dah bagi hint tu :-) ameen...hehehe
BBT-Semoga ikhtiar dikabulkan...

http://www.fertilityfriend.com/home/3d1469


Offline ibu sofiya

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 179
  • Suka? +0/-0
Re: Adakah saya hamil? Tanda paling ketara?
« Reply #3911 on: May 04, 2012, 11:01:10 AM »
salam...

nak tanya sofi baru-baru nih rasa semacam,, perut sakit macam dicucuk2.. pinggang lenguh.. badan lemah...bila anak menyusu lg kuat rasa sakit kat perut... kepala pun rasa berat.. anak sofi baru 5bln..full bf,, tak pernah datang period sejak bersalin.. adakah itu tanda hamil???

masa ank pertama dulu lain rasanya.. bunting pelamin,, lewat seminggu period cek utp +ve..tiba2 tak selera makan.. dan badan rasa penat sangat..

Offline mamateh

  • pengedar produk anugerah, shaklee, susuk dara dan barangan bayi dan kanak-kanak
  • Global Moderator
  • Berlian
  • *****
  • Posts: 5027
  • Suka? +3/-0
  • Nur Abbasy-Cahaya Kerajinan Berusaha
Re: Adakah saya hamil? Tanda paling ketara?
« Reply #3912 on: May 04, 2012, 11:06:56 AM »
ada orang cakap kalu baby full bf memang mommy die x period..x tau plak..kawan saya dah 8 bulan x period sebab die full bf..x tau sejauh mana faktanye

Offline mamaCute

  • Nilam
  • *
  • Posts: 302
  • Suka? +2/-0
Re: Adakah saya hamil? Tanda paling ketara?
« Reply #3913 on: May 04, 2012, 11:16:12 AM »
ada orang cakap kalu baby full bf memang mommy die x period..x tau plak..kawan saya dah 8 bulan x period sebab die full bf..x tau sejauh mana faktanye

mmg betul..mamaCute dulu bf anak fulltime..period 2 thn tak dtg..lg satu tgk hormon sesorg tu jugak...
Bersyukur dgn anugerah drNya...

Offline mamateh

  • pengedar produk anugerah, shaklee, susuk dara dan barangan bayi dan kanak-kanak
  • Global Moderator
  • Berlian
  • *****
  • Posts: 5027
  • Suka? +3/-0
  • Nur Abbasy-Cahaya Kerajinan Berusaha
Re: Adakah saya hamil? Tanda paling ketara?
« Reply #3914 on: May 04, 2012, 11:21:13 AM »
tol tu mamacute..mak mamateh pun dulu die cerita masa k.ngah saya lahir die full BF gak..die pun bajet x leh mengandung lah kalau tgh full BF.. sekalinya mengandung jugak..hahaha klakar mak mamateh..oarang dulu2 kan..kalau doktor cakap macam tu diorang kompiden lah...sebab diorag x pandai macam doktor

Offline ibu sofiya

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 179
  • Suka? +0/-0
Re: Adakah saya hamil? Tanda paling ketara?
« Reply #3915 on: May 04, 2012, 11:34:58 AM »
mamateh.. tu yang takut termengandung.. anak kecil lagi...huhu lau boleh nak bf sampai 2 tahun..
harap2 bukan lah mengandung... da seminggu rasa lain macam.. ???

Offline mamateh

  • pengedar produk anugerah, shaklee, susuk dara dan barangan bayi dan kanak-kanak
  • Global Moderator
  • Berlian
  • *****
  • Posts: 5027
  • Suka? +3/-0
  • Nur Abbasy-Cahaya Kerajinan Berusaha
Re: Adakah saya hamil? Tanda paling ketara?
« Reply #3916 on: May 04, 2012, 11:39:05 AM »
ala kalau ada pun ape salahnye..rezeki allah kan..x kan nk buang kot.. ;)...kami TTCian nie harap sangat tiap bulan x yah period sebab nak preggy..insyaallah kalau preggy pun redha je ye sofiya...jgn stress2

Offline ibu sofiya

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 179
  • Suka? +0/-0
Re: Adakah saya hamil? Tanda paling ketara?
« Reply #3917 on: May 04, 2012, 11:55:08 AM »
kalau ada rezeki... alhamdulillah.. memang happy sesangat.. ;D tapi kesian pulak kat anak la... huhu

nak test utp pun takut.. hehee  tanya kawan2 semua suruh pegi klinik..

ada tak ibu2 kat sini mengalami simptom macam sofi nih???

Offline Ma Hani

  • Delima
  • *
  • Posts: 635
  • Suka? +0/-0
  • "Ya Allah,kurniakan kami zuriat yg baik dr sisimu"
Re: Adakah saya hamil? Tanda paling ketara?
« Reply #3918 on: May 04, 2012, 12:31:52 PM »
owh dah 5 bulan... naqiah kawen dah dekat 8 bulan..masih belum rezeki juga.. :-) masih menunggu juga...perasaan naqiah pun sama dengan peraaan hani88... :-) doakan semoga hani cepat menimang cahaya mata... tapi tanda 2 yg hani ade tu,macam dah bagi hint tu :-) ameen...hehehe
mugkin x de rezeki lg kot...ade buat upt and scan tp x de ape2...lepas ni kene usaha lg....insyaallah ade rezeki tuk kita nanti... ;)

Offline Ma Hani

  • Delima
  • *
  • Posts: 635
  • Suka? +0/-0
  • "Ya Allah,kurniakan kami zuriat yg baik dr sisimu"
Re: Adakah saya hamil? Tanda paling ketara?
« Reply #3919 on: May 04, 2012, 12:36:51 PM »
hani.... mcmana? dah jumpa gynea ke?
hani jumpa pakar sebab hani kene buat kolposkopi sebab result ujian pap smear abnormal....mungkin result upt yang hani buat tu dapat false +ve sebab  sebelum buat kolposkopi tu doktor ade scan dan cakap tak ade ape2.....kolposkopi pon di teruskan.....  :-\ mula2 relaks jer....lama-lama rse nk menangis tahan sakit nyr.... :'( tunggu result 31/5 ni....moga2 tiada apa-apa....amin...

Offline Noora

  • Delima
  • *
  • Posts: 776
  • Suka? +0/-0
  • Counting months
    • http://blissynoora.blogspot.com
Re: Adakah saya hamil? Tanda paling ketara?
« Reply #3920 on: May 04, 2012, 01:59:52 PM »
hani jumpa pakar sebab hani kene buat kolposkopi sebab result ujian pap smear abnormal....mungkin result upt yang hani buat tu dapat false +ve sebab  sebelum buat kolposkopi tu doktor ade scan dan cakap tak ade ape2.....kolposkopi pon di teruskan.....  :-\ mula2 relaks jer....lama-lama rse nk menangis tahan sakit nyr.... :'( tunggu result 31/5 ni....moga2 tiada apa-apa....amin...

Hni..kalau papsmear abnormal tu mcmne???ade pape yg tak kena ker?? hani buat test false +ve tu dpt double line erk



Offline hanni_hannani

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 131
  • Suka? +0/-0
  • Sesungguhnya Insan Yg Tahu Bersyukur Akn Beruntung
    • jom jengok
Re: Adakah saya hamil? Tanda paling ketara?
« Reply #3921 on: May 04, 2012, 02:05:24 PM »
As'salam

Hari ni hari jumaat, beru 2 hari lepas birthday saya, lusa birthday mak dan harini birthday kakak. dan baru pg td sy disahkan hamil 5 minggu. Alhamdulillah rezeki dr Allah swt. mcm x percaya tp inilah impian bersama suami. Hadiah & amanah dr Allah utk kami. perkara yg ketara sangat tanda2 ni ialah tidak period. sebab biasa saya punya period regular 28hari. actually baru jer delay 4 hari dan spanjang tempoh delay tu asyik mual, pening kepala dan sakit pinggang. simpton tu sama mcm mana kite nak period. tak espectpun pregnant sbb bulan lepas pun mcm tu.kemuncak mlm tadi demam menggigil dan muntah. ingat pgi ni nak ambil sick leave tp doktor sarankan cek air kencing sbb takut nak bagi ubat sembarangan, dan tak sangka, doktor kata "ADA"...sy blur...ada rezeki...Alhamdulillah... :-[+ :) sedih bercampur gembira. TQ Allah dan kpd yg lain insyaAllah doa bnyk2 jgn putus asa ek. rezeki insyaAllah akan ada.
Cintailah Ilahi Sebelum Mencintai Insan Lain

"Mama + Papa Sayang Nur Aleesya Amani"

Jom jengok FB: Set Nawalherbal Sarawak untuk set luaran berpantang.

Offline mamateh

  • pengedar produk anugerah, shaklee, susuk dara dan barangan bayi dan kanak-kanak
  • Global Moderator
  • Berlian
  • *****
  • Posts: 5027
  • Suka? +3/-0
  • Nur Abbasy-Cahaya Kerajinan Berusaha
Re: Adakah saya hamil? Tanda paling ketara?
« Reply #3922 on: May 04, 2012, 02:08:49 PM »
tahniah hanni..jaga kandungan leklok..

Offline cahaya11

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2155
  • Suka? +7/-0
Re: Adakah saya hamil? Tanda paling ketara?
« Reply #3923 on: May 04, 2012, 02:14:28 PM »
tahniah hanni hannani... edd bila ye? 2012 atau 2013?

sesetengah orang mengalami tanda hamil bila tak datang period... tapi saya, period macam biasa jadi tak tahu dah pregnant...

mungkin implantation blood ataupun bunting pelanduk...

Offline Ma Hani

  • Delima
  • *
  • Posts: 635
  • Suka? +0/-0
  • "Ya Allah,kurniakan kami zuriat yg baik dr sisimu"
Re: Adakah saya hamil? Tanda paling ketara?
« Reply #3924 on: May 04, 2012, 02:43:46 PM »
Hni..kalau papsmear abnormal tu mcmne???ade pape yg tak kena ker?? hani buat test false +ve tu dpt double line erk
ade buat test 2 kali....naik 2 line...tp yang satu 1 faint line....tp masih boleh nampak la...result pap smear hani abnormal...ada sel-sel yang bertukar wajah...kene la buat kolposkopi tuk diambil sampel...nk tengok sama ada sel-sel tu akan bertukar kepada kanser atau tak....masih diperingkat awal lagi....harap-harap keputusan kolposkopi tu nanti baik-baik saja...

 

Powered by EzPortal