+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 11207
Latest: raysha
New This Month: 136
New This Week: 12
New Today: 8
Stats
Total Posts: 450653
Total Topics: 7584
Most Online Today: 176
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 5
Guests: 78
Total: 83

Author Topic: Roti Canai Diuli dengan kaki  (Read 4725 times)

Offline HaNa

  • Moderator (Board)
  • Berlian
  • *
  • Posts: 1500
  • Suka? +23/-0
  • To know me is to love me
    • http://hanaseman.blogspot.com/
Roti Canai Diuli dengan kaki
« on: February 24, 2011, 09:06:37 AM »
Email ni kawan saya yang forward semalam.
Sekadar berkongsi..

Assalamualaikum,

Tiada niat mengganggu anda semua sedang bekerja sempena musim gaji awal & minggu bonus pasti ceria semua..
cuma saya ingin berkongsi apa yg saya lihat dengan mata kepala sendiri.

Kejadian Pertama: (Ia berlaku jumaat lepas)
Kebiasaannya wife akan sediakan sarapan & bekalan untuk anak2 ke sekolah seawal 4.30pagi. Oleh kerana di suatu pagi
Jumaat hujan renyai2 pula, sy bangun 5.15am dan bercadang nak beli roti telor & roti boom untuk sarapan & bekalan anak sekolah
saya ke kedai mamak 24jam "restoran _______ korner"
disebabkan cuaca sejuk, saya guna la toilet restoran tu..bila keluar toilet yg bersebelahan stor bawang tepung gandum susu
terdengar orang gelak2...saya pun menolak lah pintu papan plywood stor tu...alangkah terkejut saya 2 lelaki mamak ni sedang
memijak-mijak tepung bercampur telur dgn susu dalam sebuah besen aluminium berkaki ayam berkain sarong putih
(anda mungkin pernah tengok ASTRO macam mana anggur dipijak ramai di Francis untuk jadikan arak)
saya tegur " apa u bikin"
sorang tu boleh cakap melayu pelat 'esok pagi punya'
saya tanya lagi " itu untuk apa'
dia jawab 'roti canai'
saya pun blaa coz awal pagi tokeh dia xder...bila saya cerita pada kawan yg juga tuan punya kedai tomyam pandan indah..
kawan saya jawab 'yg pijak dengan kaki tu lah bangsa kita suka makan pagi-pagi siap minta banjir/tampal'
Aduan telah dibuat tetapi restoran tu masih beroperasi lagi maklum lah MPAJ milik siapa...sedangkan berpuluh-puluh rumah urut
disko pub tumbuh macam cendawan di Pandan Indah inikan kes tepung di uli dgn kaki...


Kejadian Kedua
Ini pengalaman dgn mata kepala adik lelaki saya di sebuah restoran mamak _________ gelas besar di Cheng, Melaka.
lepas dia tengok bola Chelsea lewat 5pagi, dia pun pergi belakang restoran untuk ambil kereta coz masa game tu
parking penuh...kata adik saya, dia ternampak 3 lelaki mamak ni memijak2 tepung roti canai juga dalam besen

Kejadian Ketiga
Ini cerita dr sahabat saya ahad lepas dia terserempak di restoran ________ bandar tasik selatan
Juga mamak memijak pijak tepung roti canai di bahagian dapur belakang yg berkepungkan kerusi2 plastik yg bersusun..
kata kawan sy...mereka siap gesel-geselkan tepung tu dengan tumit dan betis.

Saya berharap anda teliti dulu ...jika boleh...

Saya suka bersantai di Mamak coz skrin besar, luas, pekerja dia xmasuk campur apa sahaja urusan kita xmacam restoran
tomyam yg xboleh santai lama-lama.


Bukti bergambar tiada, so kalau rajin jom siasat sendiri.

Saya suka roti canai, tapi suka yang Melayu buat kat gerai2 jer. So, proses uli tu diorang buat kat rumah, tak tahulah..
Story of breastfeeding, parenting and my family.
sila klik http://hanaseman.blogspot.com/


Offline hema9095@

  • Nilam
  • *
  • Posts: 377
  • Suka? +1/-0
  • mama dan damia
Re: Roti Canai Diuli dengan kaki
« Reply #1 on: February 24, 2011, 09:12:57 AM »
geli yer....saya memang suke roti canai...
saya selalu mkn kat kedai mamak...
url=http://lilypie.com][/url]

Offline nuyue

  • Moderator (Board)
  • Delima
  • *
  • Posts: 691
  • Suka? +3/-0
    • http://nuyue22.blogspot.com/
Re: Roti Canai Diuli dengan kaki
« Reply #2 on: February 24, 2011, 09:25:37 AM »
uuiitsss
meloyakan
dah lama tak perkena roti canai kat kedai mamak






jangan malu,jangan segan..jom klik
http://nuyue22.blogspot.com/

Offline ummi

  • Administrator
  • Berlian
  • *****
  • Posts: 5528
  • Suka? +72/-0
    • ohcomel
Re: Roti Canai Diuli dengan kaki
« Reply #3 on: February 24, 2011, 09:37:05 AM »
erk!
uli roti canai mmg penat tanpa mesin
sonang2 guna kaki org la ye, tak penat tangan

Offline HaNa

  • Moderator (Board)
  • Berlian
  • *
  • Posts: 1500
  • Suka? +23/-0
  • To know me is to love me
    • http://hanaseman.blogspot.com/
Re: Roti Canai Diuli dengan kaki
« Reply #4 on: February 24, 2011, 09:40:22 AM »
Dulu waktu arwah mak ada, dia sellau buat roti canai. Sayalah tukang uli, memang sakit2 belakang la jugak nak menguli, nak2 kalau buat banyak.

Bukan terbayang diuli dengan kaki saja, sure ada lelehan peluh gakkan, since proses menguli ni memang berpeluh2.

Story of breastfeeding, parenting and my family.
sila klik http://hanaseman.blogspot.com/


Offline hema9095@

  • Nilam
  • *
  • Posts: 377
  • Suka? +1/-0
  • mama dan damia
Re: Roti Canai Diuli dengan kaki
« Reply #5 on: February 24, 2011, 09:45:14 AM »
lpas ni kompem x mkan dah roti canai kedai mamak
url=http://lilypie.com][/url]

Offline izh_na

  • Delima
  • *
  • Posts: 795
  • Suka? +4/-0
Re: Roti Canai Diuli dengan kaki
« Reply #6 on: February 24, 2011, 09:51:17 AM »
huhuhu kembang tekak...pernah makan jugak roti canai kedai mamak tapi sangat jarang la..sebab dalam freeze selalu ada roti canai segera beli kat kampung & kat puchong nie banyak kedai roti canai org melayu....

Offline mamascorpio

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4343
  • Suka? +14/-0
Re: Roti Canai Diuli dengan kaki
« Reply #7 on: February 24, 2011, 09:54:58 AM »
pernah jadik jugak dulu kat kawasan sembilang, seberang jaya.
pekerja klinik ternampak owner restoran roti canai buat mcm tur.
uli ngan kaki..  kena serbu ngan jabatan kesihatan.  tutup
terus restoran tur jadi bengkel kereta pulak..  bila timbul
balik cerita nih.. risau jugak kan..  makan ayaq kaki mamak..
cett...:P

ada satu kisah lain pulak.. kawan my hubby cerita..
dia pernah terjumpa gumpalan kahak dlm roti canai tur..
sampai sekarang dia dah tak makan dah roti canai..  seramm..

 

Offline Kelly

  • Moderator (Board)
  • Berlian
  • *
  • Posts: 2813
  • Suka? +22/-0
  • I love u.. u love me.. we are happy family!
Re: Roti Canai Diuli dengan kaki
« Reply #8 on: February 24, 2011, 10:16:30 AM »
Huaa dulu selalu makan kat restoren ****** korner, pandah indah tu.. En hubby memang suka makan roti canai kat situ.. Pengotor sungguhla depa ni..

Offline suealeen

  • Berlian
  • *
  • Posts: 3115
  • Suka? +23/-0
    • Amazing Syafiah & Co.
Re: Roti Canai Diuli dengan kaki
« Reply #9 on: February 24, 2011, 11:23:23 AM »
pernah dengar ni di satu restoran di Klang dekat bus stand lama tu
pak sedara sendiri tengok... katanyalah...
Visit and get to know us at Amazing Syafiah & Co.

Now I'm a food blogger too. Visit my online kitchen at Suealeen's Kitchen :)

Offline mizah

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1511
  • Suka? +6/-0
  • Salam kenalan semua :)
Re: Roti Canai Diuli dengan kaki
« Reply #10 on: February 24, 2011, 11:28:12 AM »
erk..roti canai buatan melayu lagi sedap dari buatan mamak..huhu..
takmo dah beli dari mamak la camni.... :(

Offline nukilanida

  • Delima
  • *
  • Posts: 1164
  • Suka? +5/-0
    • My Sport Blog
Re: Roti Canai Diuli dengan kaki
« Reply #11 on: February 24, 2011, 11:31:41 AM »
uhhhhhhhhhh...........
tak teringin lagi nak makan roti caanai!!

Offline HaNa

  • Moderator (Board)
  • Berlian
  • *
  • Posts: 1500
  • Suka? +23/-0
  • To know me is to love me
    • http://hanaseman.blogspot.com/
Re: Roti Canai Diuli dengan kaki
« Reply #12 on: February 24, 2011, 11:35:44 AM »
maknanya betullah kan majoriti restoran mamak ni buat roti canai cara macam tu. Nasib baik saya bukan spesis hantu kedai mamak.

Lagipun memang banyak dengar tentang restoran Mamak ni. Bukan setakat roti canai jer..
Story of breastfeeding, parenting and my family.
sila klik http://hanaseman.blogspot.com/

Offline mamasara (maz09)

  • Delima
  • *
  • Posts: 667
  • Suka? +3/-0
  • salam mesra selalu dari kak maz....buat member rh
Re: Roti Canai Diuli dengan kaki
« Reply #13 on: February 24, 2011, 11:39:54 AM »
ya ALLAH geli nak termuntah baca ni....
adoiiii tak de mesen nak uli roti canai ke....


   selamat datang ke blog mamasara....
   http://mazz72.blogspot.com

Offline suealeen

  • Berlian
  • *
  • Posts: 3115
  • Suka? +23/-0
    • Amazing Syafiah & Co.
Re: Roti Canai Diuli dengan kaki
« Reply #14 on: February 24, 2011, 11:41:26 AM »
tu yang harus belajar masak macam-macam tu...
termasuk roti canai sekali...
kalau balik kampung syok ja dapat makan roti canai mak buat
Visit and get to know us at Amazing Syafiah & Co.

Now I'm a food blogger too. Visit my online kitchen at Suealeen's Kitchen :)

Offline mamasara (maz09)

  • Delima
  • *
  • Posts: 667
  • Suka? +3/-0
  • salam mesra selalu dari kak maz....buat member rh
Re: Roti Canai Diuli dengan kaki
« Reply #15 on: February 24, 2011, 11:46:07 AM »
sue...omak akak pun buat roti canai..
sodapppp! tak  sabar nak balik bulan 3 nih.


   selamat datang ke blog mamasara....
   http://mazz72.blogspot.com

Offline aidahamid

  • Topaz
  • *
  • Posts: 78
  • Suka? +0/-0
Re: Roti Canai Diuli dengan kaki
« Reply #16 on: February 24, 2011, 11:58:50 AM »
alamak.. cam ne nih..
suke gak makan roti canai..
kalau cam ni, kompem kene stop makan roti canai..
geli ahh kalau nak makan, uli ngan kaki..
alang makanan kalau jatuh atas lantai pon basuh balik..
ni pulak uli ngan kaki... aiissshhhh



Offline annsyifa

  • Global Moderator
  • Berlian
  • *****
  • Posts: 1550
  • Suka? +6/-0
Re: Roti Canai Diuli dengan kaki
« Reply #17 on: February 24, 2011, 12:04:21 PM »
selalu gak beli roti canai..kalau mamak..kat taqwa kat seri gombak nun...
kalau kat bawah ni..yg melayu punya..lagi lembut/sedap dari mamak kat depan nun..
ngeri la pulak nak makan roti canai...huhuhu..
SERBUK/KAPSUL/SABUN MANJAKANI MEKAH 100% TULEN
0133088085- sms/call/whats app/viber

http://www.facebook.com/ManjakaniMekah2u
http://manjakani2u.blogspot.com/
11% diskaun 28/6-1/7/2012

Offline ummi

  • Administrator
  • Berlian
  • *****
  • Posts: 5528
  • Suka? +72/-0
    • ohcomel
Re: Roti Canai Diuli dengan kaki
« Reply #18 on: February 24, 2011, 12:13:23 PM »
ada mamak yg baik dan jujur berniaga
tapi dek sikap segelintir mamak tamak ni le buat org takut
tapi kan apa2 cerita pun kedai / restoren mamak tetap le laku dan penuh kan...

Offline mygenesis (yana)

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2935
  • Suka? +18/-0
  • life is full of ups and downs..handle with prayer
Re: Roti Canai Diuli dengan kaki
« Reply #19 on: February 24, 2011, 12:17:14 PM »
wek wek xnak ah makan roti canai dh.tp kan selama yana dok kl ni xjumpa lg la roti canai yg sedap.so xdak la hati sgt nk makan.

kat kampung yana ada roti canai ni mmg sgt la sedap.dh sejuk pun roti dia lembut lg.



Offline HaNa

  • Moderator (Board)
  • Berlian
  • *
  • Posts: 1500
  • Suka? +23/-0
  • To know me is to love me
    • http://hanaseman.blogspot.com/
Re: Roti Canai Diuli dengan kaki
« Reply #20 on: February 24, 2011, 12:18:46 PM »
Betul tu Ummi..
kat kedah ni ada satu rangkaian kedai mamak ni siap boleh bukak hotel dah pun.. appearance Kedai mamak tu memang menarik, pekerja memang kemas, lap meja 24jam, dengan dettol lagi (sebab lepas dia lap meja memang ada bau dettol)

Tapi banyak juga kisah belakang tabir yang tak menarik tentang rangkaian restoran mamak yang ni.. Tapi pelanggan tetap ramai gak..

Yang perasan kedai mamak ni memang buat roti canai sehari tu sampai sebesen dua.
Kalau gerai melayu ni, sikit jer doh dia, sebesen kecik jer. Sebab tu kena uli pakai kaki sebab banyak nak kena uli.

mesin nak uli roti canai ni memang dah ada. Sellau yang buat instant guna. Diorang ni lebih suka tradisional method.. tu yang kena uli tu.
Story of breastfeeding, parenting and my family.
sila klik http://hanaseman.blogspot.com/

Offline aziera

  • Nilam
  • *
  • Posts: 419
  • Suka? +0/-0
Re: Roti Canai Diuli dengan kaki
« Reply #21 on: February 24, 2011, 12:32:04 PM »
Pernah dengar sebelum nie....roti canai diuli dengan kaki ....taubat tak nak makan dah...Kotor nya mamak nie ...



Offline Christina Arissa

  • Delima
  • *
  • Posts: 563
  • Suka? +2/-0
  • saya umi ayip (sambil sengokan idung) muahahahahah
    • greatest designer ever
Re: Roti Canai Diuli dengan kaki
« Reply #22 on: February 24, 2011, 12:36:16 PM »
yahahahahaw.. geli den.. aiyarkkkk..
Kedai mamak daslima kat umah saya ada mesin penguli.
Tiap hari dok dengar mesin tu grooong grooong uli tepung.
Tapi saya tetap geli jugak.. cettttt..

Offline IdayaH_ChaN

  • Delima
  • *
  • Posts: 1000
  • Suka? +1/-0
  • I Love My Family
Re: Roti Canai Diuli dengan kaki
« Reply #23 on: February 24, 2011, 12:39:08 PM »
Saya memang tak lalu nak makan roti cana mamak.. sebab ntahle.. penah dapt yang keras nyer.. err..
Tapi kat Bukit mertajam ada kedai roti cana tu sedap jugak la.. kedai mamak yang bukan 24h.. Jarang la pi makan kat sini.. selalu beli kat kampung2 ja..



Offline mamascorpio

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4343
  • Suka? +14/-0
Re: Roti Canai Diuli dengan kaki
« Reply #24 on: February 24, 2011, 12:54:52 PM »
Sue.. bukak thread resepi 'ROTI CANAI' pulak.. hehe ;D

 

 

Powered by EzPortal