+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 11013
Latest: janna1309
New This Month: 94
New This Week: 8
New Today: 2
Stats
Total Posts: 447439
Total Topics: 7494
Most Online Today: 294
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 8
Guests: 177
Total: 185

Author Topic: Menghalau serangga di rumah  (Read 13600 times)

Offline lidiawati hadi

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 120
  • Suka? +2/-0
  • wafa wafi & Anis my dearest soul
Menghalau serangga di rumah
« on: October 29, 2010, 08:59:45 PM »
salam semua RHians...

jom share cara - cara yang paling berkesan anda sendiri gunakan untuk menghalau serangga di rumah...

macam saya sekarang ni bermasalah dengan semut.. da kerap letak ubat semut tu... x jalan jugak... sudahla bermacam jenis semut yang menghurung... semut hitam, semut api, semut mayat la... yang risau bila nak kene gigit.. kadang2 semut2 halus ni x nampak bila ia datang.. tau2 da tinggal kesan... sighh..


Offline cheesecake

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1745
  • Suka? +7/-0
  • ^.^
Re: Menghalau serangga di rumah
« Reply #1 on: October 29, 2010, 09:25:17 PM »
lid..
memang masalah betul semut ni kan..
kat umah ni pon banyak..
ermm..en.hubby kerja kat fastfood..
so dia ada bawa balik bahan chemical yang boleh halau semut..serangga halus2..
tapi bahan ni racun..jadi guna sgt minimum..dan tempat2 tertentu je..
so tak boleh hilang habis la semut2 tu..
RH yg dulu ada sorang yg bgtau ada ubat halau semut kat kedai ubat cina..
katanya ubat tu mujarab..cuba lid tanya kat kedai ubat cina..

satu lagi..orang kata..kalau rumah byk sgt semut..
tanda2 awal kehadiran anai2 kat umah.. :o ???

Offline himast (Hani Mastura)

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1214
  • Suka? +5/-0
Re: Menghalau serangga di rumah
« Reply #2 on: October 29, 2010, 09:53:38 PM »
huhuhu... masalah utama semut ni... naik geram bila baby kena gigit..
habis merah2

dulu ada 1 kali HB letak ubat anai2.... segala semut hilang...
tapi untuk few month saja pastu datang balik...


Offline ummi

  • Administrator
  • Berlian
  • *****
  • Posts: 5528
  • Suka? +72/-0
    • ohcomel
Re: Menghalau serangga di rumah
« Reply #3 on: October 29, 2010, 10:06:32 PM »
lid, cuba cari ubat kat kedai hardware
letak kat 1 spot yang selamat dariapda anak.
biar semua ni makan.
semut yang makan ni akan balik ke sarang dia dan mati kat situ.
lepas tu semut2 lain akan makan kawan dia yg mati ni.
nanti ramai le semut2 lain yang akan mati. dan mungkin satu koloni tu mati gak.
cuba ye... pak sedara akak syorkan, akak pun x pernah guna sebab masalah semut tak kritikal kat rumah ni. Sikit2 tu ada la...

Offline Ku ^manjaKUcomel^

  • Peniaga
  • Zamrud
  • *
  • Posts: 193
  • Suka? +1/-0
    • manjaKUcomel
Re: Menghalau serangga di rumah
« Reply #4 on: October 30, 2010, 11:05:24 PM »
try guna serai wangi..hehe


Offline fiza umisofie

  • Moderator (Board)
  • Berlian
  • *
  • Posts: 3957
  • Suka? +18/-0
  • Ketua bidadari suami di syurga nanti.Insya Allah!
    • cerita umisofie
Re: Menghalau serangga di rumah
« Reply #5 on: October 30, 2010, 11:26:54 PM »
bab semut ni mmg masalah global...
rumah saya pun masalah ni jugak
cerita keluarga dan anak2 saya di sini:
http://umisofie.blogspot.com

tempat saya simpan resepi:
http://blogsimpanresepi.blogspot.com/

Offline mizah

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1511
  • Suka? +6/-0
  • Salam kenalan semua :)
Re: Menghalau serangga di rumah
« Reply #6 on: October 31, 2010, 10:22:39 AM »
sama la...ada masalah semut...serangga ni datang musim hujan...memula datang dulu serangaa besar ala2 semut besar tp berkepak...lepas tu...datang pulak kelkatu...bila dah datang kelakatu, datang pulak semut gatal...isk...semut ni laju je naik kaki pastu gigit..gatal..byk sgt2....try letak racun semut berkesan kejap je....ada tak petua lain ek...huhu...jenuh nak bersihkan rumah bila tiga2 serangga ni datang...bangun pagi nak buat sarapan pun tak bleh, kene tunggu kat luar dah terang :p

Offline lidiawati hadi

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 120
  • Suka? +2/-0
  • wafa wafi & Anis my dearest soul
Re: Menghalau serangga di rumah
« Reply #7 on: November 01, 2010, 02:46:14 PM »
mumy alya : owh petanda awal kedatangan anai2 yer.. bahaya gak tu... nkt umah cam da kronik.. geram tgk.. dalam air masak pun `depa` nk berenang...

himast & k.ummi : nnti den try dua2.. tp kan kdang2 da geram den jirus air panas masa dia bkeremun wat phimpunan.. agak2 tlmpau kejam ke?  ::)

Offline ummi

  • Administrator
  • Berlian
  • *****
  • Posts: 5528
  • Suka? +72/-0
    • ohcomel
Re: Menghalau serangga di rumah
« Reply #8 on: November 01, 2010, 02:59:10 PM »
mumy alya : owh petanda awal kedatangan anai2 yer.. bahaya gak tu... nkt umah cam da kronik.. geram tgk.. dalam air masak pun `depa` nk berenang...

himast & k.ummi : nnti den try dua2.. tp kan kdang2 da geram den jirus air panas masa dia bkeremun wat phimpunan.. agak2 tlmpau kejam ke?  ::)


kalau akak lagi sanggup spray daripada air panas ehheee

Offline himast (Hani Mastura)

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1214
  • Suka? +5/-0
Re: Menghalau serangga di rumah
« Reply #9 on: November 01, 2010, 03:23:23 PM »
yang best tu dalam bilik air pun semut2 nie berani lepak, cari nahas ..... selalunya my boy akan serang mereka... senang je simbah dengan air tempat laluan semut tu...


Offline Din

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 230
  • Suka? +1/-0
  • Loving husband and daddy
Re: Menghalau serangga di rumah
« Reply #10 on: November 01, 2010, 10:45:41 PM »
try guna serai wangi..hehe

yup2. kucing btul. serai wangi mmg natural. bahan aktif cume serai shj. lg pun ia slmt krn kite cume spray bancuhan serai wangi dgn air. mslh semut, tikus, lipas dan serangge lain pun boleh diselesaikn dgn serai wangi. yg penting tidak mengandungi racun!

Offline mizah

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1511
  • Suka? +6/-0
  • Salam kenalan semua :)
Re: Menghalau serangga di rumah
« Reply #11 on: November 02, 2010, 11:39:57 AM »
sedihnya...malam semalam lupa tutup lampu ruang tamu...terjaga pukul 2pagi..penuh dengah kelkatu besar2...pagi2 kene sapu 3-4 kali...then balik keje dalam kul7...rumah penuh pulak dengan semut gatal...ruang tamu...bilik air penuh dengan semut2 ni...nak buang air pun tahan dulu...kene sapu lagi 3-4kali...tak tahan semut tu laju je gigit2...kesian kat anak...

pastu, malam tadi, musim kelkatu kecik pulak..yang berbau busuk...cepat2 tutup lampu sume...tapi ada la yang jatuh dah kat lantai...

pukul 2 pagi, anak terjaga n mengadu gatal2...rupenye semut dah masuk bilik....aduhhh....cepat kejut husband suruh spray...bangun pagi, kene lagi sapu semut2 tu...penat la kalau selalu camni...lagi2 saya tengah sarat...

ada tak petua or cara nak elak kelkatu masuk rumah..sbb semut2 tu datang nak makan kelkatu yang terjatuh...dah sapu byk kali, tp kadang2 masih ada sisa yang tertinggal terumata kepak or sayap kelkatu...itu pun semut tu jakun n hurung...huhu

Offline mizah

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1511
  • Suka? +6/-0
  • Salam kenalan semua :)
Banyaknya Cicak dalam Rumah!
« Reply #12 on: November 02, 2010, 11:40:48 AM »
kalau cicak pulak? ada petua camna nak elak / cegah /kurangkan? benci la cicak rumah...

lydianajihah

  • Guest
bagaimana nak kurangkan semut di dalam rumah
« Reply #13 on: November 02, 2010, 10:26:38 PM »
salam semua...
ni nak minta petua untuk kurangkan semut dalam rumah.
nak hapuskan terus kesian pula.

Offline hasrisa

  • Berlian
  • *
  • Posts: 3761
  • Suka? +7/-0
Re: bagaimana nak kurangkan semut di dalam rumah
« Reply #14 on: November 02, 2010, 10:28:48 PM »
najihah...beli ubat semut
dia dalam paket cam serbuk garam untuk org dehydrate tu
singgit je kat kedai singseh..
nanti bila sekor makan dan mati..kengkawan bawa bangkai ke sarang
last2 semua mati ler

uihhhh...sayang semut ye
awak tu ada dak iman..kang kena geget masuk tinge kan susah

Offline ummi

  • Administrator
  • Berlian
  • *****
  • Posts: 5528
  • Suka? +72/-0
    • ohcomel
Re: Menghalau serangga di rumah
« Reply #15 on: November 02, 2010, 10:51:21 PM »
ada tak petua or cara nak elak kelkatu masuk rumah..sbb semut2 tu datang nak makan kelkatu yang terjatuh...dah sapu byk kali, tp kadang2 masih ada sisa yang tertinggal terumata kepak or sayap kelkatu...itu pun semut tu jakun n hurung...huhu

kesiannya ramizah... petua yang akak tau cuma tutup lampu je
nak bunuh tak sampai hati dan tak pernah pulak buat...

Offline ummi

  • Administrator
  • Berlian
  • *****
  • Posts: 5528
  • Suka? +72/-0
    • ohcomel
Re: bagaimana nak kurangkan semut di dalam rumah
« Reply #16 on: November 02, 2010, 10:54:14 PM »
jihah.. ada lid buat topik halau serangga
http://ratuhati.com/forum/index.php?topic=168.0
ada jugak pasal semut dalam tu..

lydianajihah

  • Guest
Re: bagaimana nak kurangkan semut di dalam rumah
« Reply #17 on: November 02, 2010, 11:04:35 PM »
oh.. ok. tq

lydianajihah

  • Guest
Re: Menghalau serangga di rumah
« Reply #18 on: November 02, 2010, 11:07:47 PM »
salam semua...
ni nak minta petua untuk kurangkan semut dalam rumah.
nak hapuskan terus kesian pula.

sayang tu tak kak.. kesian.. hehe

Offline ummi

  • Administrator
  • Berlian
  • *****
  • Posts: 5528
  • Suka? +72/-0
    • ohcomel
Re: Menghalau serangga di rumah
« Reply #19 on: November 02, 2010, 11:13:02 PM »
petua semburan air + serai wangi tu macam best :D

Offline bondaalesya

  • Berlian
  • *
  • Posts: 3478
  • Suka? +3/-0
  • salam sayang buat semua
Re: Menghalau serangga di rumah
« Reply #20 on: November 03, 2010, 11:32:04 AM »
betul la berbagai2 cara dh usah kan tapi mcm tak kesan sja...

Offline mizah

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1511
  • Suka? +6/-0
  • Salam kenalan semua :)
Re: Menghalau serangga di rumah
« Reply #21 on: November 03, 2010, 04:37:30 PM »
weekend ni nak try cari la serai wangi tu..boleh guna untuk elakkan semut ek? nak guna spray macam ridsect tu, tak tahan bau..lagipun ada anak kecik kan..

semalam..dah la balik sampai rumah pukul7++, dah turunkan barang2 dari kereta, masuk rumah...wahh...banyak lagi semutnya...makin banyak pulak tu..padahal pagi sebelum kerja dah sapu banyak kali..ni siap ada king semut tu..yang besar2...try sapu, arrgh..tak larat..last2 angkut baju n barang2, pergi tidur rumah mak sebab husband tak ada nak tolong..outstation..huhu

Offline shazie80

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1342
  • Suka? +4/-0
  • man+zie=qayyum
Re: Menghalau serangga di rumah
« Reply #22 on: November 03, 2010, 06:23:35 PM »
berkesan ke guna serai wangi tu mcm nak try la nak pakai spray mmg dah tak larat bau dia busuk ubat semut jenis serbuk pun dah berkampit habis masih da lg



Offline Mrs A.H

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 194
  • Suka? +0/-0
  • Always Be Positive!
    • "World is Temporary"
Re: Menghalau serangga di rumah
« Reply #23 on: November 04, 2010, 12:43:21 PM »
yup2. kucing btul. serai wangi mmg natural. bahan aktif cume serai shj. lg pun ia slmt krn kite cume spray bancuhan serai wangi dgn air. mslh semut, tikus, lipas dan serangge lain pun boleh diselesaikn dgn serai wangi. yg penting tidak mengandungi racun!

menarik2.. tapi kn, bancuh serai wangi dgn air biasa aje ke?? atau kena rebus dulu? atau cner??  ???
http://mrsah.blogspot.com/

"World is Temporary"

Offline clover09

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 108
  • Suka? +0/-0
Re: Menghalau serangga di rumah
« Reply #24 on: November 05, 2010, 01:42:18 AM »
kat uma ada cicak...mencinya....tak suke pakai spray..tak tahan baunya...lagi pun ada baby kecik nie..takut ada kesan pulak...ada petua tak nak nyahkan cicak...huhuhu...

 

Powered by EzPortal