+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 11307
Latest: Aini6968
New This Month: 87
New This Week: 31
New Today: 5
Stats
Total Posts: 452464
Total Topics: 7609
Most Online Today: 204
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 11
Guests: 173
Total: 184

Author Topic: Cara Menguatkan Rahim Semasa Mengandung  (Read 50371 times)

Offline mila

  • Topaz
  • *
  • Posts: 20
  • Suka? +1/-0
Cara Menguatkan Rahim Semasa Mengandung
« on: February 25, 2011, 10:54:54 AM »
Salam..
Ade x sesape yang ade tips untuk menguatkan rahim semasa mengandung...klau ade bleh dkongsi2kan bersama yea..mila ni slalu bersalin x cukup bulan..1st baby 30 minggu mean 7 bulan dh bsalin..tp alhamdulillah bby sihat..but da 2nd bby 24 minggu dh rasa kontraksi..doc check,jalan dh bukak 4cm..lastly bsalin jugak tp abortion..doc kata rahim x kuat..lps ni klu bsalin lg kene ikat.. risau..tgh mencari jugak punca n bagaimana nak elakkan perkara ni x berulang lg.mgkin salah satu sbb drive keta jauh n hentakan msa drive tu kot..:(


Offline ashlia

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4967
  • Suka? +40/-0
  • Enjoy Life As It Is
    • Personal Blog : Life Through Windows
Re: Cara Menguatkan Rahim Semasa Mengandung
« Reply #1 on: February 25, 2011, 11:19:09 AM »
emm..mila keje brape km?da tanya pendapat doktor ke kena mkn ubat pape.

memang mengandung ni fragile..biasanya kalu da masuk anak kedua,lagi2 yang bersalin normal,mudah berlaku plasenta previa,rectocele/cystocele atau lain2 perkaitan antara uterus (rahim),pelvik dan vagina berbanding yang bersalin cara pembedahan.

saya sendiri pun,masih musykil..apa beza rahim jatuh,rahim kuat tak kuat,kena ikat rahim dan sebagainya.napa boleh berlaku keguguran,IUD sebagainya.

kdg2 ada benda yang sukar dijawab oleh perubatan (gynae saya sendiri bitau) sebab lain lain wanita,lain2 ketahanan badan dan darah.
kalu next pregnancy doc suh bed rest berbulan2,kena ikat rahim atau sebagainya,mungkin itu terbaik tuk kita.

sebab tu lebih baik,wat monthly check up hanya dengan saty gynae je.
« Last Edit: February 25, 2011, 11:28:50 AM by ashlia »
~We all choose how to look at life~
 http://ashra-aulia.blogspot.com
   

Offline ashlia

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4967
  • Suka? +40/-0
  • Enjoy Life As It Is
    • Personal Blog : Life Through Windows
Re: Cara Menguatkan Rahim Semasa Mengandung
« Reply #2 on: February 25, 2011, 11:25:10 AM »
..lps ni klu bsalin lg kene ikat.. risau..tgh mencari jugak punca n bagaimana nak elakkan perkara ni x berulang lg.mgkin salah satu sbb drive keta jauh n hentakan msa drive tu kot..:(

mungkin salah satu cara,bayakkan rehat dari berjalan jauh. jgn wat keje berat2.lain orang lain pengalaman.kita le usaha je,the rest is ALLAH.

ada nurse pernah cite pengalaman die pada saya..4x gugur,2kali IUD. tapi die tak nak bitau sebabnya.saya rasa ada perkaitan dgn rahim atau darah.lagi kesian..last2 die amik anak angkat je.
« Last Edit: February 25, 2011, 11:33:25 AM by ashlia »
~We all choose how to look at life~
 http://ashra-aulia.blogspot.com
   

Offline hafinda

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1407
  • Suka? +3/-0
Re: Cara Menguatkan Rahim Semasa Mengandung
« Reply #3 on: February 25, 2011, 11:29:45 AM »
saya dah penah gugur 2x...ni menunggu kali ke3 pregnant...
saya pon terpikir cmne nak bg selamat...harap2 pregnant ke3 selamat hingga akhir...doktor cuma ckp nak cucuk n pantau je...

Offline ashlia

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4967
  • Suka? +40/-0
  • Enjoy Life As It Is
    • Personal Blog : Life Through Windows
Re: Cara Menguatkan Rahim Semasa Mengandung
« Reply #4 on: February 25, 2011, 11:35:29 AM »
saya dah penah gugur 2x...ni menunggu kali ke3 pregnant...
saya pon terpikir cmne nak bg selamat...harap2 pregnant ke3 selamat hingga akhir...doktor cuma ckp nak cucuk n pantau je...

sama dgn sorang kawan saya.2x gugur.kalu masuk kali k3 pregnant,doc pun pantau gtu.

~We all choose how to look at life~
 http://ashra-aulia.blogspot.com
   


Offline hafinda

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1407
  • Suka? +3/-0
Re: Cara Menguatkan Rahim Semasa Mengandung
« Reply #5 on: February 25, 2011, 11:38:01 AM »
kira lepas comform pregnant mmg doktor akan pantau lg kerap ye?

Offline ashlia

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4967
  • Suka? +40/-0
  • Enjoy Life As It Is
    • Personal Blog : Life Through Windows
Re: Cara Menguatkan Rahim Semasa Mengandung
« Reply #6 on: February 25, 2011, 11:47:57 AM »
tak silap saya la..masa mbr saya pregnant kali kedua tu,tiap2 bulan kena cucuk.tp masih takder rezki.
doc kate,kalu pregnant kali ke3 plak,akan jadi 2 minggu sekali kena cucuk.

maaf ye.kalu info ni tak tepat.die pun crita gtu2 je kat saya..mgkn sedih lagi.saya pun tak nak tanya lebih2.risau terganggu emosi nya..
~We all choose how to look at life~
 http://ashra-aulia.blogspot.com
   

Offline ida zara

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2945
  • Suka? +15/-0
  • diriku lahir dari rusuk kirimu...sayang abg selalu
Re: Cara Menguatkan Rahim Semasa Mengandung
« Reply #7 on: February 25, 2011, 11:50:30 AM »
ha'ahla finda..idapun sama..dok terpikir2 kalau ngandung kali ke3 ni mungkin kerap kot kita dok kena jump doktor..kalau finda lekat dulu leh ida nuntut ngan finda maklumla kes finda sama ngan ida..

Offline hafinda

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1407
  • Suka? +3/-0
Re: Cara Menguatkan Rahim Semasa Mengandung
« Reply #8 on: February 25, 2011, 11:53:17 AM »
risau la pulak...ni pon rezeki jgk kan....kita cuma usaha je kan...finda harap ke3 ok je la...
ida,finda ni takut jgk sbb 2nd baby xde heartbeat...takut masalah dalaman finda je la...tp doktor cek ckp xde pe..ni tgu je kali ke3...hrp usaha kita nanti Allah redha la kan :)

Offline mila

  • Topaz
  • *
  • Posts: 20
  • Suka? +1/-0
Re: Cara Menguatkan Rahim Semasa Mengandung
« Reply #9 on: February 25, 2011, 11:55:18 AM »
emm..mila keje brape km?da tanya pendapat doktor ke kena mkn ubat pape.

memang mengandung ni fragile..biasanya kalu da masuk anak kedua,lagi2 yang bersalin normal,mudah berlaku plasenta previa,rectocele/cystocele atau lain2 perkaitan antara uterus (rahim),pelvik dan vagina berbanding yang bersalin cara pembedahan.

saya sendiri pun,masih musykil..apa beza rahim jatuh,rahim kuat tak kuat,kena ikat rahim dan sebagainya.napa boleh berlaku keguguran,IUD sebagainya.

kdg2 ada benda yang sukar dijawab oleh perubatan (gynae saya sendiri bitau) sebab lain lain wanita,lain2 ketahanan badan dan darah.
kalu next pregnancy doc suh bed rest berbulan2,kena ikat rahim atau sebagainya,mungkin itu terbaik tuk kita.

sebab tu lebih baik,wat monthly check up hanya dengan saty gynae je.


mila berulang keje dr semenyih ke putrajaya..erm,dlm 30km lbh jugak la ashlia..masa 1st admit wad,dr cek dh bukak jln byk tu..tergamam jugak la kite kan..kejap je kontraksi tu dtg,den ade la tanda darah skit..pastu ok..scan pn xde mslh..dr cuma bg mila ubat ilang kontraksi..den dia advise mila bed rest kat umah till deliver..tp x sempat pn bed rest kt umah sminggu..sakit dtg lg..jln pn dh bukak 7cm..bsalin jugak la akhirnya..tp itu la kan,kuasa ALLAH..
pasti ada hikmahnya..cuma harapnya kita hamba DIA ni dpt cari alternatif jugak la kn utk elakkan dr berulang,slebihnya tawakal..mila pn x phm pepasal la rahim x kuat..tp btol la kata ashlia,sgt bersyukur sbb masih dberi pluang utk bersama anak wlaupn x ckup bulan..ashlia pn ade pglmn cm sy jugak ye...?

Offline ashlia

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4967
  • Suka? +40/-0
  • Enjoy Life As It Is
    • Personal Blog : Life Through Windows
Re: Cara Menguatkan Rahim Semasa Mengandung
« Reply #10 on: February 25, 2011, 11:57:26 AM »
ada satu zikir (nama allah) tuk elak keguguran..

ya mubdi (yang memulakan kejadian).

cuba amalkan,sambil usap2 perut tu masa di awal kandungan.saya 2x pregnant,amalkan ni.
Cuma yang ke2 ni,allah lagi tau hikmahnya kan..sempat ngandung 7 bulan je.
~We all choose how to look at life~
 http://ashra-aulia.blogspot.com
   

Offline mila

  • Topaz
  • *
  • Posts: 20
  • Suka? +1/-0
Re: Cara Menguatkan Rahim Semasa Mengandung
« Reply #11 on: February 25, 2011, 11:58:51 AM »
i
risau la pulak...ni pon rezeki jgk kan....kita cuma usaha je kan...finda harap ke3 ok je la...
ida,finda ni takut jgk sbb 2nd baby xde heartbeat...takut masalah dalaman finda je la...tp doktor cek ckp xde pe..ni tgu je kali ke3...hrp usaha kita nanti Allah redha la kan :)

insyaallah..jg diri bebaik msa pegnant n doa bbyk ye finda..harapnya dimurahkan rzki utk pegnant ke 3 nnti..yg 1st n 2nd tu bpe mnggu ggur?

Offline ida zara

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2945
  • Suka? +15/-0
  • diriku lahir dari rusuk kirimu...sayang abg selalu
Re: Cara Menguatkan Rahim Semasa Mengandung
« Reply #12 on: February 25, 2011, 11:59:29 AM »
samala finda,harap2 yang ke3 ni tidak ada apa2 masalah..ngerinya nak tau resultkan?hee..he...ida sendiri dah lewat sehr nipun  cm ngeri jer..

Offline mila

  • Topaz
  • *
  • Posts: 20
  • Suka? +1/-0
Re: Cara Menguatkan Rahim Semasa Mengandung
« Reply #13 on: February 25, 2011, 12:02:38 PM »
ade sorang kwn sy ni 2 x jugak gugurnya..n yg ke 3 skang 7 bln pegnant..tp gap utk lekat tu x jauh..x smpai pn 1taun lbh..1st 7bln,2nd 4 bln..pasni leh cuba zikir yg ashlia bg..mudah2an kan....

Offline ashlia

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4967
  • Suka? +40/-0
  • Enjoy Life As It Is
    • Personal Blog : Life Through Windows
Re: Cara Menguatkan Rahim Semasa Mengandung
« Reply #14 on: February 25, 2011, 12:04:55 PM »
mila berulang keje dr semenyih ke putrajaya..erm,dlm 30km lbh jugak la ashlia..masa 1st admit wad,dr cek dh bukak jln byk tu..tergamam jugak la kite kan..kejap je kontraksi tu dtg,den ade la tanda darah skit..pastu ok..scan pn xde mslh..dr cuma bg mila ubat ilang kontraksi..den dia advise mila bed rest kat umah till deliver..tp x sempat pn bed rest kt umah sminggu..sakit dtg lg..jln pn dh bukak 7cm..bsalin jugak la akhirnya..tp itu la kan,kuasa ALLAH..
pasti ada hikmahnya..cuma harapnya kita hamba DIA ni dpt cari alternatif jugak la kn utk elakkan dr berulang,slebihnya tawakal..mila pn x phm pepasal la rahim x kuat..tp btol la kata ashlia,sgt bersyukur sbb masih dberi pluang utk bersama anak wlaupn x ckup bulan..ashlia pn ade pglmn cm sy jugak ye...?

saya anak kedua IUD (meninggal dlm perut)..7 bulan ngandung.saya pun dlm pantang lagi ni.
sebab musabab blum tau lagi.tunggu end mac ni jumpa gynae.setakat ni,baby normal,uri pun normal masa lahirkan..

saya sendiri pun takut berulang.tapi,apakan daya..kita cuba terbaik kan.saya sendiri masih banyak kemusyikilan tentang gugur dan iud ni..emm

owhh..jauh gak ye berulang tempat keje.emm..mgkn sbb pergerakan dalam kereta kot,sebabkan mudh terjadi kontraksi.tah ye.hehe.memang kalu kita da alami,kita akan rasa lagi fobia kan.tapi,tatau pe the best yang boleh kita buat tuk elak kejadian selain tawakal kan..

saya ni pun,next pregnancy da jatuh dalam kes high risk pregnancy..akan dipantau.
~We all choose how to look at life~
 http://ashra-aulia.blogspot.com
   

Offline hafinda

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1407
  • Suka? +3/-0
Re: Cara Menguatkan Rahim Semasa Mengandung
« Reply #15 on: February 25, 2011, 12:07:05 PM »
thanx ashlia...xpe,baby tu saham kt kat akhirat nanti..sedih baca blog ashlia...
mila,finda gugur yg 1st 7minggu gugur sendiri lepas bleeding seminggu
yg 2nd dekat 10minggu,xde heartbeat..doktor masuk ubat utk bg keluar..
:(

Offline mila

  • Topaz
  • *
  • Posts: 20
  • Suka? +1/-0
Re: Cara Menguatkan Rahim Semasa Mengandung
« Reply #16 on: February 25, 2011, 12:25:46 PM »
saya anak kedua IUD (meninggal dlm perut)..7 bulan ngandung.saya pun dlm pantang lagi ni.
sebab musabab blum tau lagi.tunggu end mac ni jumpa gynae.setakat ni,baby normal,uri pun normal masa lahirkan..

saya sendiri pun takut berulang.tapi,apakan daya..kita cuba terbaik kan.saya sendiri masih banyak kemusyikilan tentang gugur dan iud ni..emm

owhh..jauh gak ye berulang tempat keje.emm..mgkn sbb pergerakan dalam kereta kot,sebabkan mudh terjadi kontraksi.tah ye.hehe.memang kalu kita da alami,kita akan rasa lagi fobia kan.tapi,tatau pe the best yang boleh kita buat tuk elak kejadian selain tawakal kan..

saya ni pun,next pregnancy da jatuh dalam kes high risk pregnancy..akan dipantau.

itula..jauh la jugak utk sorang ppoan..sabar la ek ashlia..sama la sy pn dlm pantang lg..bru smnggu..sngguh sdih n menyanyat hati bila anak xde dcc..air susu plak mencurah2..tp ALLAH menjanjikan saham utk ibu n ayah si kecil yang meninggal d akhirat besok..

mmg fobia..kalau bleh utk next pregnancy nk jaga yg terbaik sbgai ibu..x nk la ikat2 ni kalau boleh..

Offline ashlia

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4967
  • Suka? +40/-0
  • Enjoy Life As It Is
    • Personal Blog : Life Through Windows
Re: Cara Menguatkan Rahim Semasa Mengandung
« Reply #17 on: February 25, 2011, 12:34:05 PM »
itula..jauh la jugak utk sorang ppoan..sabar la ek ashlia..sama la sy pn dlm pantang lg..bru smnggu..sngguh sdih n menyanyat hati bila anak xde dcc..air susu plak mencurah2..tp ALLAH menjanjikan saham utk ibu n ayah si kecil yang meninggal d akhirat besok..

mmg fobia..kalau bleh utk next pregnancy nk jaga yg terbaik sbgai ibu..x nk la ikat2 ni kalau boleh..

emm..btul tu.kalu le,pasni berusaha nak wat terbaik.insyaallah..moga ada rezki lagi..
sabar la k mila..jadikan anak pertama tu peneman di sisi.jgn sedih2.

yang pertama tu brape tahun?
~We all choose how to look at life~
 http://ashra-aulia.blogspot.com
   

Offline mila

  • Topaz
  • *
  • Posts: 20
  • Suka? +1/-0
Re: Cara Menguatkan Rahim Semasa Mengandung
« Reply #18 on: February 25, 2011, 01:26:19 PM »
emm..btul tu.kalu le,pasni berusaha nak wat terbaik.insyaallah..moga ada rezki lagi..
sabar la k mila..jadikan anak pertama tu peneman di sisi.jgn sedih2.

yang pertama tu brape tahun?



insyaallah..mudah2an ade lg rzki ps ni..sy yg sulung bru 10 bln ashlia..4 bln umo yg sulung dh lekat no 2..x jauh la gap..hehe..konon2 full bf x lkat la..itu la,buat hibur ati ngn yg sulung dlu..

Offline mila

  • Topaz
  • *
  • Posts: 20
  • Suka? +1/-0
Re: Cara Menguatkan Rahim Semasa Mengandung
« Reply #19 on: February 25, 2011, 01:30:45 PM »
s
thanx ashlia...xpe,baby tu saham kt kat akhirat nanti..sedih baca blog ashlia...
mila,finda gugur yg 1st 7minggu gugur sendiri lepas bleeding seminggu
yg 2nd dekat 10minggu,xde heartbeat..doktor masuk ubat utk bg keluar..
:(

sabar la ek finda..sure rzki mlipah lg pasni..make sure jgn lasak2..sy dlu slalu gak bleeding masa anak sulung..pdahal jln skit dr car park ke opis..mkn pn kene jaga..

Offline hafinda

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1407
  • Suka? +3/-0
Re: Cara Menguatkan Rahim Semasa Mengandung
« Reply #20 on: March 03, 2011, 08:25:38 AM »
tq mila....
skrg ni harap 3rd pregnant baek2 saja...amin

Offline mila

  • Topaz
  • *
  • Posts: 20
  • Suka? +1/-0
Re: Cara Menguatkan Rahim Semasa Mengandung
« Reply #21 on: March 11, 2011, 11:29:50 PM »
ida zura: yg penting banyakkan berdoa ida..moga dipanjangkan usia kandungan hingga selamat lahir..tp sy ade jugak dgr sesetengah doc suggest ikat rahim bagi yg slalu keguguran..atau cuba alternatif perubatan secara hemeopati untuk kuatkan rahim semasa mengandung..iya la..kita berusaha kan..selebihnya serah pd DIA..ade dua produk hemeopati yg biasa sy dgr org cuba untuk kuatkan rahim..as saadah dn salindah..tp sy sdiri pn msih lom cuba..mgkin utk 3rd pregnant nnti..hehehe..

Offline mila

  • Topaz
  • *
  • Posts: 20
  • Suka? +1/-0
Re: Cara Menguatkan Rahim Semasa Mengandung
« Reply #22 on: March 11, 2011, 11:35:50 PM »
ni plak yg sy dpt dr seorang ustaz..amalan ayat al quran untuk elakkan keguguran sepanjang tempoh kehamilan..mgkin kita bleh amalkan :

1-Surah al-Kahfi ayat 25

2-Surah Fatir ayat 41

3-Surah al-Hajj ayat 65
...
serta doa ini

اللهم كما أمسكت السماء أن تقع على الأرض أمسك حملي إلى أن يبلغ أجله,إنك على كل شيء قدير

(Allahumma Kama Amsaktassma a an taqo 'a 'alal ardi amsik hamli ila an yablu gha ajalah, innaka 'ala kulli syai in qadir)

Offline azmira81

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 103
  • Suka? +1/-0
Re: Cara Menguatkan Rahim Semasa Mengandung
« Reply #23 on: March 18, 2011, 01:34:47 PM »
mira pun rahim lemah........ sepanjang peknen ni dah 2x bleeding....... nasib baik bb ok......

yang first IUD FSB (fresh still Birth) 23 weeks jalan dah terbukak..... sian baby....

doc ckp, bleeding and spotting tu dr mira....bukan bb

Sebelum peknen mira ada PCOS, adakah sebab PCOS tu yang bleeding eak?

Offline mila

  • Topaz
  • *
  • Posts: 20
  • Suka? +1/-0
Re: Cara Menguatkan Rahim Semasa Mengandung
« Reply #24 on: March 18, 2011, 02:19:35 PM »
mira: itu la, bg kite2 yg rahim lemah ni mmg kene alert skit la..klu peknen plak pn jd ghisau..bkn pe klu bleh nk bby lahir ngn slmt..oo..pcos tu pe ek mira?pnah tgk post sblm ni tp x godek2 bca plak.. ;D

 

Powered by EzPortal