+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 10874
Latest: maz jamal
New This Month: 96
New This Week: 29
New Today: 1
Stats
Total Posts: 445267
Total Topics: 7434
Most Online Today: 204
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 7
Guests: 147
Total: 154

Author Topic: Bagaimana mengajar anak menulis?  (Read 5612 times)

Offline sriwana

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 187
  • Suka? +0/-0
  • ~CINTA DEMI ALLAH & RASUL~
Bagaimana mengajar anak menulis?
« on: February 26, 2011, 01:53:03 AM »
Saya nak minta tips drpd mommies2 kat sini..macamana nak ajar dan galakkan anak menulis.. my son baru masuk tadika.. cikgu selalu bekalkan buku latihan utk belajar menulis tp anak saya akan bg mcm2 alasan takmau buat homework.. tp bila saya ajar guna gambar dia suka... malah dia cepat tangkap kalo visual.. kat kelas pun dia rajin menjwb bila ditanya..smpi cikgu panggil dia becok..

kadang nak tunggu dia menulis 1 baris huruf pun berjam2..camner nak buat yer?w ???
Jom Shopping Baju Kanak-Kanak
https://www.facebook.com/uquekidsstationii

Berminat mencari idea untuk menjana wang dari rumah? Sila klik
http://tinyurl.com/janawangdarirumah

Cari pasif income? Klik
http://tasks4job.com/?refer=17458


Offline niftygurl

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 154
  • Suka? +1/-0
Re: Bagaimana mengajar anak menulis?
« Reply #1 on: February 26, 2011, 12:28:49 PM »
erm..berbeza ngananak ida plak...terlebih rajin..bru masuk tadika jugak...cikgu tak bagi homework pun..die nak buat gak..terpaksa laa kiter kenabeli 1 buku khas....erm..rajin menulis..sampaii ke tangan ke kaki...ke mukaa..ke kerusi, meja pun die tulis..tu mcm mana plak nak hentikan..ermm
http://saidatul-akhmar.blogspot.com/
(baru belajar berblogging)

Offline fiza

  • Topaz
  • *
  • Posts: 84
  • Suka? +2/-0
Re: Bagaimana mengajar anak menulis?
« Reply #2 on: March 04, 2011, 09:20:28 AM »
Saya nak minta tips drpd mommies2 kat sini..macamana nak ajar dan galakkan anak menulis.. my son baru masuk tadika.. cikgu selalu bekalkan buku latihan utk belajar menulis tp anak saya akan bg mcm2 alasan takmau buat homework.. tp bila saya ajar guna gambar dia suka... malah dia cepat tangkap kalo visual.. kat kelas pun dia rajin menjwb bila ditanya..smpi cikgu panggil dia becok..

kadang nak tunggu dia menulis 1 baris huruf pun berjam2..camner nak buat yer?w ???





Bunyi serupa je ngan anak dara saya nombor dua nih...
saya baru masukkan dia kat tadika tahun ni....
aktiviti2 lain memangla dia suka... tapi bab menulis mmg susah....
taknak langsung, infact cikgu kata kat tadika pun sama jer...
asal suruh tulis abc je nak nangis.

alhamdulillah skrg dah ok, infact once dah pandai menulis, sikit2 nak kertas dan pensel.
Masa mula2 saya perasan anak saya taknak menulis, saya tak paksa sgt dia tulis abc.
In fact, kalau masa tu cikgu bagi dia homework pun saya tak paksa dia buat

Anak2 saya ni kalau dia rasa dia tak pandai buat sesuatu, dia akan terus refuse langsung
Kalau paksa makin teruk

So masa tu saya bayak suruh dia color supaya dia comfortable pegang pensel.
Pastu saya belikan buku untuk pre-writing
Buku2 camni tak ajar anak menulis abc, tapi ajar budak2 tulis corak yg berulang2
Kena pulak buku yg saya beli tu di present dgn cara yg menarik untuk budak2
Anak saya rasa cam dia melukis, bukan belajar menulis.

Bila dia ok sikit, saya baru start ajar dia stroke utk tulis abc,
Tupun mula2 saya ajar dia tulis atas angin dulu,
Pastu baru biar dia tulis atas whiteboard dan akhirnya atas kertas.
Saya reka ryhme bila ajar dia camana nak tulis abc
Contoh nya untuk huruf A saya ajar dia "down the hill - down the hill - cross the bridge"

Alhamdulillah skrg dia dah enjoy menulis,
Homework pun dah takde masalah lg.

Maybe rusananie boleh jugak bagi dia main playdoh,
cikgu tadika anak saya suh saya bagi dia main playdoh utk kuatkan muscle kat tgn,
saya tak sempat nak beli playdoh, tapi ok jugak kot kalau rusananie nak cuba

Saya tak sure kalau apa yg saya buat tu teknik yg betul ke tak,
Saya tak penah di train utk ajar anak2 preschool,

Sekadar berkongsi apa yg saya lakukan ngan anak saya
Kalau cara saya salah, maybe ada kawan2 yg boleh betulkan
Sama2 kita belajar...

Offline arnisya

  • Peniaga
  • Nilam
  • *
  • Posts: 424
  • Suka? +3/-0
Re: Bagaimana mengajar anak menulis?
« Reply #3 on: March 04, 2011, 10:49:52 AM »
Bunyi serupa je ngan anak dara saya nombor dua nih...
saya baru masukkan dia kat tadika tahun ni....
aktiviti2 lain memangla dia suka... tapi bab menulis mmg susah....
taknak langsung, infact cikgu kata kat tadika pun sama jer...
asal suruh tulis abc je nak nangis.

alhamdulillah skrg dah ok, infact once dah pandai menulis, sikit2 nak kertas dan pensel.
Masa mula2 saya perasan anak saya taknak menulis, saya tak paksa sgt dia tulis abc.
In fact, kalau masa tu cikgu bagi dia homework pun saya tak paksa dia buat

Anak2 saya ni kalau dia rasa dia tak pandai buat sesuatu, dia akan terus refuse langsung
Kalau paksa makin teruk

So masa tu saya bayak suruh dia color supaya dia comfortable pegang pensel.
Pastu saya belikan buku untuk pre-writing
Buku2 camni tak ajar anak menulis abc, tapi ajar budak2 tulis corak yg berulang2
Kena pulak buku yg saya beli tu di present dgn cara yg menarik untuk budak2
Anak saya rasa cam dia melukis, bukan belajar menulis.

Bila dia ok sikit, saya baru start ajar dia stroke utk tulis abc,
Tupun mula2 saya ajar dia tulis atas angin dulu,
Pastu baru biar dia tulis atas whiteboard dan akhirnya atas kertas.
Saya reka ryhme bila ajar dia camana nak tulis abc
Contoh nya untuk huruf A saya ajar dia "down the hill - down the hill - cross the bridge"

Alhamdulillah skrg dia dah enjoy menulis,
Homework pun dah takde masalah lg.

Maybe rusananie boleh jugak bagi dia main playdoh,
cikgu tadika anak saya suh saya bagi dia main playdoh utk kuatkan muscle kat tgn,
saya tak sempat nak beli playdoh, tapi ok jugak kot kalau rusananie nak cuba

Saya tak sure kalau apa yg saya buat tu teknik yg betul ke tak,
Saya tak penah di train utk ajar anak2 preschool,

Sekadar berkongsi apa yg saya lakukan ngan anak saya
Kalau cara saya salah, maybe ada kawan2 yg boleh betulkan
Sama2 kita belajar...

Approach yg fiza gunakan pd anak Fiza ni mmg bagus, sbb masa pengalaman saya mengajar anak2 umur pre school ni mmg ada yg motor skills dia lemah mmg kena byk praktis even skrg ada pencil/colour pencil khusus utk anak2 yg br belajar menulis ataupun kita kena pegang tangan dia utk menulis, mewarna salah satu cara utk anak2 ni praktis tgn memegang pencil
« Last Edit: March 04, 2011, 01:56:10 PM by ummi »
www.blossommommy.blogspot.com
www.facebook.com/blossommommy
Vitamin ibu mengandung, berpantang, menyusu dan kulit cantik

Offline faraija

  • Nilam
  • *
  • Posts: 250
  • Suka? +1/-0
Re: Bagaimana mengajar anak menulis?
« Reply #4 on: March 04, 2011, 11:13:20 AM »
Anak lelaki saya 4thn, agak susah jugak nak suruh dia menulis.
Saya belum hantar ke pre-school lagi. Tahun depan baru nak hantar.
So skrg ni saya tgh train dia menulis lah. Dah mcm2 buku beli, sesekali jer dia nak tulis. Dia lebih suka belajar dgn visual,maybe sbb kami dah exposed dgn laptop dan Ipod.


Offline sriwana

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 187
  • Suka? +0/-0
  • ~CINTA DEMI ALLAH & RASUL~
Re: Bagaimana mengajar anak menulis?
« Reply #5 on: March 04, 2011, 01:48:54 PM »
Agaknya budak lelaki memang tak suka buat homework yer? kalo laptop tuh suka sgt.. kekadang sampai terpaksa bagi kata dua.. selagi tak buat siapkan homework, selagi tuh tak dpt main laptop/tgk tv.. cuma rasa cara tuh mcm tak betul sbb ada unsur paksaan.. tuh yg tak best..
Jom Shopping Baju Kanak-Kanak
https://www.facebook.com/uquekidsstationii

Berminat mencari idea untuk menjana wang dari rumah? Sila klik
http://tinyurl.com/janawangdarirumah

Cari pasif income? Klik
http://tasks4job.com/?refer=17458

Offline isza

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 199
  • Suka? +0/-0
Re: Bagaimana mengajar anak menulis?
« Reply #6 on: September 27, 2011, 09:41:01 AM »
Anak isza 3 tahun isza dah hantar dia ke taska.Dekat taska cikgu ada ajar menulis dan mewarna.Dan setiap hari ada perkembangan cikgu akan tulis yang anak isza masih lemah dalam memegang pensil dan masih memerlukan bantuan dari guru.

Offline fiza umisofie

  • Moderator (Board)
  • Berlian
  • *
  • Posts: 3957
  • Suka? +18/-0
  • Ketua bidadari suami di syurga nanti.Insya Allah!
    • cerita umisofie
Re: Bagaimana mengajar anak menulis?
« Reply #7 on: October 16, 2011, 01:06:56 AM »
rasanya budak lelaki mmg cam tu la
anak saya umo 7 tahun, masih masalah menulis.
masalahanya ialah malas... tak tahu la nape.
kalau cikgu bg kerja byk menulis, mmg dia asik nangis je kat rumah
sampai saya hot temper la jugak.....

tapi, skrg, dah ok...
alhamdulillah. mungkin ada kesedaran sendiri sebb tgk kawan2 semua ok menulis...
cerita keluarga dan anak2 saya di sini:
http://umisofie.blogspot.com

tempat saya simpan resepi:
http://blogsimpanresepi.blogspot.com/

Offline hasrisa

  • Berlian
  • *
  • Posts: 3761
  • Suka? +7/-0
Re: Bagaimana mengajar anak menulis?
« Reply #8 on: October 16, 2011, 11:28:16 AM »
senang je...
kite ikut menulis
amik kertas drawing yg besar2 tu tulis perkataan besar
kalau dia tengah main kite buat2 tak pandang langsung
make sure masa nak gunakan taktik ni kite dah siap semua keroje
duduk satu tempat dn kite start menulis
jangan layan dia langsung kalau sejam dok satu tempat tu sejam le kite dok situ
nanti lama2 di psti dtang dekat dan mula rsa minat

lydianajihah

  • Guest
Re: Bagaimana mengajar anak menulis?
« Reply #9 on: October 16, 2011, 11:53:00 AM »
senang je...
kite ikut menulis
amik kertas drawing yg besar2 tu tulis perkataan besar
kalau dia tengah main kite buat2 tak pandang langsung
make sure masa nak gunakan taktik ni kite dah siap semua keroje
duduk satu tempat dn kite start menulis
jangan layan dia langsung kalau sejam dok satu tempat tu sejam le kite dok situ
nanti lama2 di psti dtang dekat dan mula rsa minat

tak terfikir pun cara macam ni..
wah.. ada bertambah petua ni.
tq kak.

Offline HaNa

  • Moderator (Board)
  • Berlian
  • *
  • Posts: 1500
  • Suka? +23/-0
  • To know me is to love me
    • http://hanaseman.blogspot.com/
Re: Bagaimana mengajar anak menulis?
« Reply #10 on: October 16, 2011, 12:11:45 PM »
Farish tengok mood dia, kalau dia rajin, habis segala kertas kat rumah nak diconteng diwarna. kalau mood takde, suiruhla macam mana pun. tapi sebab dia baru 3tahun dan tak pergi tadika lagi. biarlah dulu,tapi pegang pencil nampak dah ok dah.

Time anak sedara dulu, dia memang malas sangat nak buat homework. bila kakak saya teman, lagilah mengada2, kadang tu dengar 1 kampung kakak dok marah,bebel dan juga satu kampung dengar anak sedara meraung. Cuma saya jer yg boleh tackle dia buat kerja.

Cara saya, sentiasa puji dan bagi time rest sekejap2. kalau dia kata letih, saya kata stop kejap, meh chikna isi minyak dulu, buatlah isi minyak kat pusat dia. nanti bila rasa dah penuh dia akan kata stop, pastu ok, kita jalan.. so sambung tulis balik.

Pastu kadang tu main ultraman, kalau nampak macam lama gak dia tulis, saya akan buat bunyi 'beep beep' tanda ultraman dah merah. stop sat pastu sambung balik.

Since cikgu tadika dia suka bagi reward untuk tulisan yg cantik dan kemas, kalau tulisan dia tak dapat stiker, hari ni dia akan cuba tulis elok2. kalau buat cincai, nanti kata kat dia, tulis macam ni tak dapatla stiker esok.

Tapi saya sorang jer boleh layan macam ni. Mak dan nenek dia memang surrender. Dan diapun memang nak buat homework ngan saya sorang jer..
Story of breastfeeding, parenting and my family.
sila klik http://hanaseman.blogspot.com/

Offline hasrisa

  • Berlian
  • *
  • Posts: 3761
  • Suka? +7/-0
Re: Bagaimana mengajar anak menulis?
« Reply #11 on: October 16, 2011, 04:54:40 PM »
tak terfikir pun cara macam ni..
wah.. ada bertambah petua ni.
tq kak.

hehehe najihah...bebudak ni kena pandai saiko...dia pasti tiru ape yg kite buat
anak2 akk tak bape rajin nengok tv sebb akk pon tak minat tv...kalo dok membaca dia pon sibuk le amik buku nak baca
nanti keluarlah bahasa alien dia

alatulis mmg dah siap sedia kat ruang tamu...kertas drawing tu pon mmg selalu ada...so, bila kakak2 or abg dia start menulis buat homework takdelah dia dok mengacau conteng buku sekolah;)

Offline fiza umisofie

  • Moderator (Board)
  • Berlian
  • *
  • Posts: 3957
  • Suka? +18/-0
  • Ketua bidadari suami di syurga nanti.Insya Allah!
    • cerita umisofie
Re: Bagaimana mengajar anak menulis?
« Reply #12 on: October 16, 2011, 05:37:42 PM »
bagus juga cara kak hana pujuk anak buah kak hana tu....
kadg2 ibu2 ni kurang sabar dgn karenah anak, tu yg marah, bebel bg satu kampung dengar....
cerita keluarga dan anak2 saya di sini:
http://umisofie.blogspot.com

tempat saya simpan resepi:
http://blogsimpanresepi.blogspot.com/

Offline fisa

  • Delima
  • *
  • Posts: 770
  • Suka? +5/-0
    • My life...begins with my Journey
Re: Bagaimana mengajar anak menulis?
« Reply #13 on: October 17, 2011, 12:54:05 PM »
senang je...
kite ikut menulis
amik kertas drawing yg besar2 tu tulis perkataan besar
kalau dia tengah main kite buat2 tak pandang langsung
make sure masa nak gunakan taktik ni kite dah siap semua keroje
duduk satu tempat dn kite start menulis
jangan layan dia langsung kalau sejam dok satu tempat tu sejam le kite dok situ
nanti lama2 di psti dtang dekat dan mula rsa minat

aku pun buat benda yg sama macam ni...
hehehe yg pasti keje kita sendiri kena siap kan dulu sebelum dok layan menulis dan melukis ni..
kalau Irfan dah syok menulis dan melukis ni sure susah dia nak berhenti...
asyik laa suruh kita melukis dan menulis tak berhenti..

Offline fara faizal

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 140
  • Suka? +1/-0
  • Kesayangan Mama Papa..Muhammad Irfan Hadif
Re: Bagaimana mengajar anak menulis?
« Reply #14 on: December 17, 2012, 02:11:35 AM »
anak fara dh nk msuk 2thn january ni..dia nk tulis, ade time nye..,tp ade la dlm 10mnit wat O, conteng2 kt buku..pastu balik2 dgn kete mainan yg nk disorong sane sini..pastu nk tgk laptop..smp time mkn pun tpkse bg dpn lptop..mkn smbl tgk lagu knak2 yg dia suke, banyak masuk perut..klu mkn kt meja, dia main2 n xbyk masuk perut..xpe ke ek sy wat mcm2..?
Ya Allah..Kau lindungilah dan rahmatilah kehidupan kami sekeluarga...Amiin...

Offline inas

  • Nilam
  • *
  • Posts: 434
  • Suka? +15/-0
Re: Bagaimana mengajar anak menulis?
« Reply #15 on: December 18, 2012, 11:54:32 AM »
Anak2 saya dari kecik (bila dah boleh pegang pensil gemok/marker) memang dah dibagi tempat untuk menconteng. Tak cukup tanah, dinding dikerja kan.

Yang abang no 1 bila masuk tadika baru dia belajar menulis. Masa kecik2 dia tak minat menulis/kaler. Dia suka main koleksi kenderaan dia. Kalau suruh lukis pun, dia tahu lukis kenderaan je. Jadi, sampai darjah dua, tulisan dalam buku latihan memang hodoh dan comot. Huruf a mcm d pun ada, o pun ada, u pun ada. Nak tulis laju2 je dia.

Yang abang no 2 pulak, minat semuanya, ala ala jack of all trades. Saya layan je beli buku tulis, kertas kaler2 untuk diaorang menconteng. Jadi bila masuk tadika, dah tak kekok menulis segala bagai. Bila masuk sekolah rendah, tulisan dia memang ok dan senang dibaca.

Yang kecik ni advantage lah bagi dia. Sebab dia tengok abang2, umur 6 tahun dah boleh tulis ayat full string seperti percakapan dia. Tak cukup kertas/buku, sofa ku yang fabrik menjadi mangsa. Sekarang ni bila ke surau, buku nota surau saya jadi mangsa dia lukis barbie la, mermaid la, kartun macam2, ayat2 note dia nak bagitau dia nak berak la, kencing la, nak balik la (sebab saya tak bagi dia bising2 dia tulis note kat saya masa kuliah tengah on). Baru semalam, saya bawak dia pi kedai buku, suruh pilih note book mana dia berkenan supaya tak conteng buku saya.

Untuk tiga orang ni, apa yang saya praktikkan, memang sy feed depa dengan alat2 tulis, kertas/buku etc2 dari kecik. Kalau cakap nak pi kedai buku, semua excited, macam nak pi toys r us. Memang kena cukup bajet bawak depa. Macam2 buku bacaan dan menulis serta alat tulis depa nak beli. Mana2 buku latihan yang depa beli, banyak juga "dibazirkan" dengan contengan gambar dan nota "cheats" game yang depa main.

Offline inas

  • Nilam
  • *
  • Posts: 434
  • Suka? +15/-0
Re: Bagaimana mengajar anak menulis?
« Reply #16 on: December 18, 2012, 11:55:33 AM »
anak fara dh nk msuk 2thn january ni..dia nk tulis, ade time nye..,tp ade la dlm 10mnit wat O, conteng2 kt buku..pastu balik2 dgn kete mainan yg nk disorong sane sini..pastu nk tgk laptop..smp time mkn pun tpkse bg dpn lptop..mkn smbl tgk lagu knak2 yg dia suke, banyak masuk perut..klu mkn kt meja, dia main2 n xbyk masuk perut..xpe ke ek sy wat mcm2..?

Anak2 saya dulu ditrain macam ni oleh maid yang menjaga. Memang jenuh la bila besar nak buang habit ni. Jenuh berperang sebelum nak makan.

Offline fara faizal

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 140
  • Suka? +1/-0
  • Kesayangan Mama Papa..Muhammad Irfan Hadif
Re: Bagaimana mengajar anak menulis?
« Reply #17 on: December 20, 2012, 03:16:00 PM »
huhu, inas..klu disuap dpn comp, lptop, mmg laju je, xpicky lgsung..telan je ape mamanye bg...tp ble mkn kt meja mkn, main yg lebih...pastu last2, kte auap dia smbil dia berlari2 n main2..elok mkn 1/2jam, leh jd smp 2jam watnye...letih.. :-P klu mamanye tgh dlm mood saba, ok je join dia main...tp ble mamanye tgh bz nk wat kje lain, adoii....mmg mnguji ksbrn....xsuap kang, klprn pulak...huhu...last2, kain baju tergendala, rumah besepah, haha....
Ya Allah..Kau lindungilah dan rahmatilah kehidupan kami sekeluarga...Amiin...

 

Powered by EzPortal