+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 10736
Latest: elysha69
New This Month: 100
New This Week: 29
New Today: 4
Stats
Total Posts: 443518
Total Topics: 7391
Most Online Today: 140
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 5
Guests: 83
Total: 88

Author Topic: Warna Pink untuk Perempuan?  (Read 2257 times)

Offline ummi

  • Administrator
  • Berlian
  • *****
  • Posts: 5524
  • Suka? +72/-0
    • ohcomel
Warna Pink untuk Perempuan?
« on: March 08, 2011, 11:43:23 AM »
Anak saya Amal melukis 2 biji bintang. Satu diwarnakan pink/ merah jambu dan satu lagi diwarnakan biru. Sambil tunjuk bintang bewarna biru, "satu bintang lelaki" dan kemudian tunjuk pula bintang bewarna pink, "satu bintang perempuan"

Dia dan kakaknya juga cenderung memilih pakaian dan apa2 yang bewarna pink daripada warna2 lain.

Saya tidak pernah kata dan ajar dia pink untuk perempuan. Cuma saya cenderung membelikan baju pink untuk mereka sebab dekat kedai untuk perempuan mmg banyak baju pink aje kalau utk budak perempuan tu kan.

Pada pendapat kalian...
Adakah ini sikap semulajadi wanita? Termasuk kanak2 perempuan?
Dan janggal tak kalian rasa bila anak anda lelaki atau mana2 lelaki menggemari warna jambu ini?


Offline fisa

  • Delima
  • *
  • Posts: 770
  • Suka? +5/-0
    • My life...begins with my Journey
Re: Warna Pink untuk Perempuan?
« Reply #1 on: March 08, 2011, 11:50:02 AM »
aduhaiii teringat time kenduri adik yang lepas...
adik beradik lelaki dan juga ipar2 lelaki memakai T-Shirt pink..
mula2 mereka tak sanggup memandang kan T-Shirt tu telah d sponsored maka mereka merelakannya..
hahahaha bak kata adik lelaki fisa..'betapa teball nya muka pakai color pink ni'..

Offline ibuAMAN

  • Topaz
  • *
  • Posts: 30
  • Suka? +1/-0
Re: Warna Pink untuk Perempuan?
« Reply #2 on: March 08, 2011, 11:56:23 AM »
 ;D tak salah le boy pakai pink
sometimes my huby pon i soh pakai baju pink
so sweet ape..
jgn peel pulak terus lembut sudehh.. ahaksss..
i like pink.. tp kalo kale kulit gelap mmg tak cantek le pakai pink2 nie..uhuhuuu :P
Make the life easy.. =)

Offline Kelly

  • Moderator (Board)
  • Berlian
  • *
  • Posts: 2813
  • Suka? +22/-0
  • I love u.. u love me.. we are happy family!
Re: Warna Pink untuk Perempuan?
« Reply #3 on: March 08, 2011, 12:03:19 PM »
Hohoho anak sulong kelly memang sangat suka warna pink.. Kalau boleh semua benda dia nak warna tu.,  Rasanya ada apa2 masalah ke kalau anak lelaki minat pada warna pink ye? Tiba2 rasa risau..

Offline HaNa

  • Moderator (Board)
  • Berlian
  • *
  • Posts: 1500
  • Suka? +23/-0
  • To know me is to love me
    • http://hanaseman.blogspot.com/
Re: Warna Pink untuk Perempuan?
« Reply #4 on: March 08, 2011, 12:58:37 PM »
Saya tak suka pink..

Tapi memang universal pink diterima sebagai simbol perempuan.. Kalau baju newborn tu memang standard baju pink untuk pompuan.. Tapi baby perempuan pakai biru pun takde masalah, tapi baby boy pakai pink.. macam pelik sikit.. nanti mesti orang tanya "girl ker?"
tapi pakai blue, orang akan tanya "boy ker girl?"
Story of breastfeeding, parenting and my family.
sila klik http://hanaseman.blogspot.com/


Offline noorshafila

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 120
  • Suka? +0/-0
    • me-hachi
Re: Warna Pink untuk Perempuan?
« Reply #5 on: March 08, 2011, 01:54:27 PM »
ku jadi kan baju melayu pink sebagai hantaran buat cik suami.

dia tak kisah je bila pakai. (Adakah terpaksa sbb ku dah bagi? ngeh ngeh ngeh)

Offline ashlia

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4967
  • Suka? +40/-0
  • Enjoy Life As It Is
    • Personal Blog : Life Through Windows
Re: Warna Pink untuk Perempuan?
« Reply #6 on: March 08, 2011, 01:57:41 PM »
Saya tak suka pink..

Tapi memang universal pink diterima sebagai simbol perempuan.. Kalau baju newborn tu memang standard baju pink untuk pompuan.. Tapi baby perempuan pakai biru pun takde masalah, tapi baby boy pakai pink.. macam pelik sikit.. nanti mesti orang tanya "girl ker?"
tapi pakai blue, orang akan tanya "boy ker girl?"

btul2..secara generalnya pink tuk perempuan.anak saya terang2 pakai pink masa baby,boleh plak ada cine ni ckp kat anak lelaki die

'see. baby boy looking at u'

saya terkedu.
~We all choose how to look at life~
 http://ashra-aulia.blogspot.com
   

Offline ashlia

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4967
  • Suka? +40/-0
  • Enjoy Life As It Is
    • Personal Blog : Life Through Windows
Re: Warna Pink untuk Perempuan?
« Reply #7 on: March 08, 2011, 01:59:29 PM »
Hohoho anak sulong kelly memang sangat suka warna pink.. Kalau boleh semua benda dia nak warna tu.,  Rasanya ada apa2 masalah ke kalau anak lelaki minat pada warna pink ye? Tiba2 rasa risau..

hehe..kalu dapat kelly terapkan warna2 lain lagi bagus kot.sbb takut nanti da sekolah,kawan2 ejek.
tau je lakan.budak2 kat sekolah..

~We all choose how to look at life~
 http://ashra-aulia.blogspot.com
   

Offline Kelly

  • Moderator (Board)
  • Berlian
  • *
  • Posts: 2813
  • Suka? +22/-0
  • I love u.. u love me.. we are happy family!
Re: Warna Pink untuk Perempuan?
« Reply #8 on: March 08, 2011, 02:07:23 PM »
hehe..kalu dapat kelly terapkan warna2 lain lagi bagus kot.sbb takut nanti da sekolah,kawan2 ejek.
tau je lakan.budak2 kat sekolah..



ash.. Tu lah kan, so far alhamdulillah bila dah mula sekolah  obsesnya pada warna pink ni dah agak berkurangan.. Tidaklah seteruk masa belum sekolah dulu.. :)

Offline ashlia

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4967
  • Suka? +40/-0
  • Enjoy Life As It Is
    • Personal Blog : Life Through Windows
Re: Warna Pink untuk Perempuan?
« Reply #9 on: March 08, 2011, 02:27:32 PM »
ash.. Tu lah kan, so far alhamdulillah bila dah mula sekolah  obsesnya pada warna pink ni dah agak berkurangan.. Tidaklah seteruk masa belum sekolah dulu.. :)

hehe.budak2 kan..dorang ni kdg2 lagi bijak dari kita.
lama2 die sendiri realize kan.
~We all choose how to look at life~
 http://ashra-aulia.blogspot.com
   

Offline ainiyah

  • Nilam
  • *
  • Posts: 309
  • Suka? +1/-0
Re: Warna Pink untuk Perempuan?
« Reply #10 on: March 08, 2011, 03:26:43 PM »
saye tak suke pink for my lil girl
musti cari kaler lain dulu
last option baru pink :D

baju pink smua yg org kasik adiah.
opss,saye takde baju or tudung pink kaler.
sampai gitu?
tumpang bace

Offline Christina Arissa

  • Delima
  • *
  • Posts: 563
  • Suka? +2/-0
  • saya umi ayip (sambil sengokan idung) muahahahahah
    • greatest designer ever
Re: Warna Pink untuk Perempuan?
« Reply #11 on: March 09, 2011, 05:27:37 PM »
saya berpendapat agak universal dalam ini kes..
Saya menerima sebaiknya kalau girl dikaitkan dengan pink.
Memang betul pon, seriusly cute kalau girl pakai pink..
Kalau boy pulak, pink juga taklah menjadi janggal.
Tapi jangan ler pink yang ala-ala pastel lembut amat tuh.. Aduhh tercabar kelelakian beliau hahaha
Saya suka jer tengok lelaki berkemeja pink.
Nampak gentlemen gitu...
Psttt saya pernah ikut boss wife ke sidang media ANUAR ZAIN.
Dia pakai kameja lengan panjang pinky gitu..
Wowww hensem..
Sib baik i ingat i dah kawen..

Offline ArOn

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2338
  • Suka? +16/-0
Re: Warna Pink untuk Perempuan?
« Reply #12 on: March 09, 2011, 05:31:18 PM »
Masa pegnen abg long, telah discan sbg baby girl, so beli lah koleksi pink-2, sudah nya yg keluar lelaki, sarung kan jugaklah sbb dah membeli ye tak...hehehe, dia jgn pink yg keterlaluan pekat, klu cair2 sweet aje pun lelaki pakai...ada gak beli baju tshirt/baju opis kaler pink buat asben...ok jer pakainya pun, takde ler nampak awwwww...

Offline haniharith

  • Delima
  • *
  • Posts: 675
  • Suka? +4/-0
  • mencorak kehidupan yg lebih baik
Re: Warna Pink untuk Perempuan?
« Reply #13 on: March 19, 2011, 11:11:27 AM »
erm..bukankah warna pink tu juga salah satu warna kegemaran nabi kita?

so rasanya xsalah klau kaum adam pun suka pink.melambangkan masih ada nilai kelembutan dlm diri  seseorg yg bergelar lelaki tu,tu yg nampak sweet je kan?..tp bukanla kelembutan yg xsesuai tu yer..huhu

klau untuk perempuan,lagi la cocok kan ,sebb perempuan mmg lemah lembut sifatnye,sangatla sesuai mnegenakan pink kaler..mesti orang akan cakap..ala tomey tomey! kan kan? hehe

Offline Ddkadak

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1477
  • Suka? +6/-0
Re: Warna Pink untuk Perempuan?
« Reply #14 on: March 19, 2011, 09:56:14 PM »
Dd pun cam HaNazeem.. Dd tak suka pink.. Tapi bile pakai baju kurung kaler pink sume dok kata nampak sweet.. Kawan2 Dd cakap pink ni nampak keayuan, kemanjaan wanita tu.. Iya ke? Dd tak rase cam gitu pun..
l]

Offline niftygurl

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 154
  • Suka? +1/-0
Re: Warna Pink untuk Perempuan?
« Reply #15 on: March 20, 2011, 08:51:41 AM »
pink mmg sinonim ngan perempuan..suami saya plak..bila pakai t-shirt pink..anak lelaki saya mesti kata tak malu..dd pakai baju pink katernyaa..cikgu kata pink utk pompuan..:) tengok tu..cikgu yang mengajarnyaa..
http://saidatul-akhmar.blogspot.com/
(baru belajar berblogging)

Offline sya

  • Global Moderator
  • Delima
  • *****
  • Posts: 697
  • Suka? +8/-0
    • syayassir.wordpress.com
Re: Warna Pink untuk Perempuan?
« Reply #16 on: March 20, 2011, 09:09:19 AM »
hmm,
kalau perasan, jersi2 pasukan rugby international dah banyak yang berwarna pink...bukan sahaja baju pemain warna pink, baju referee pun warna pink.. hehe.. katanya, supaya lebih menyerlah... :P rugby kan ala2 ganas kononnya... hehe.. tapi, ok je dengan warna pink... :)

mari jenguk cerita membebel saya... http://syayassir.wordpress.com/

Offline Wina

  • Delima
  • *
  • Posts: 826
  • Suka? +6/-0
  • blessed with a beautiful life
    • ? Yaadein ?
Re: Warna Pink untuk Perempuan?
« Reply #17 on: March 25, 2011, 05:53:01 PM »
2 tahun lepas, baju raya kami warna pink...hubby 'dipaksa' pakai bj melayu pink...mulanya dia tak nak tapi bile tengok banyak jugak bj melayu pink, dia pun pakai

x nampak janggal pun dia pakai...Syakil pun wina ade pakaikan dia baju kakak dia yg warna pink kekekekeke

Offline mamasara (maz09)

  • Delima
  • *
  • Posts: 667
  • Suka? +3/-0
  • salam mesra selalu dari kak maz....buat member rh
Re: Warna Pink untuk Perempuan?
« Reply #18 on: March 29, 2011, 08:44:00 AM »
saya suka kaler pink bila baby girl pakai nampak cantik jer...
tapi anak saya pakai jugak kaler biru,tak kisah pun.
kami pun pernah buat baju sedondon kaler pink utk hari raya!
suami tak bising tapi tak mau lah pakai baju tu kalau kat sekolah pd hari jumaat,
sebab org kata dia nak masuk puteri islam ke?? sudahnya simpan jer.


   selamat datang ke blog mamasara....
   http://mazz72.blogspot.com

Offline cheesecake

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1745
  • Suka? +7/-0
  • ^.^
Re: Warna Pink untuk Perempuan?
« Reply #19 on: March 29, 2011, 08:56:13 AM »
saya pencinta pink..ekekeke  ;)
memang mostly barang pinky2 gitu..
dapat anak pertama baby girl..wah! ::)
raya last year pon kami whole family berpinky..hehe
sebab sayang sgt kat awek dia (dah jadi wife sekarang) hubby pernah kaler keta warna pink  :o ;D
tapi kalau keta sekarang ku suruh tukar kaler pink..
mau pink muka ni kene "pang"..wakakaka  :D

ermmm..sekarang kene had2 kan mata tengok barangan baby yg pinky2..
sian plak kalau buat nya baby boy yg kuar,kene pakai pink2.. :P

conclusion..saya suka pink pada mana2 pihak pon..XX or XY..
cuma bila kat XY..kene ada limit la kan..kan..kan..

Offline fiza umisofie

  • Moderator (Board)
  • Berlian
  • *
  • Posts: 3957
  • Suka? +18/-0
  • Ketua bidadari suami di syurga nanti.Insya Allah!
    • cerita umisofie
Re: Warna Pink untuk Perempuan?
« Reply #20 on: March 29, 2011, 09:11:58 AM »
teringat satu cerita kat TV mana tah tajuknya, Sutun. budak laki2 tu suka pakai t-shirt warna pink, payung bawak gi kuliah pun warna pink. lembut tgk budak laki2 tu.... ;D
cerita keluarga dan anak2 saya di sini:
http://umisofie.blogspot.com

tempat saya simpan resepi:
http://blogsimpanresepi.blogspot.com/

Offline arnisya

  • Peniaga
  • Nilam
  • *
  • Posts: 423
  • Suka? +3/-0
Re: Warna Pink untuk Perempuan?
« Reply #21 on: March 29, 2011, 09:21:21 AM »
Dulu2 mmg tak pandang pink ni (sombong tul ;D_)

Tapi sejak2 dpt bb girl ni , pink jugak yg saya cari utk baju2 dia tp tak semua la cuma masa dia dlm kandungan tak berani nk beli pink mostly beli warna putih :)
www.blossommommy.blogspot.com
www.facebook.com/blossommommy
Vitamin ibu mengandung, berpantang, menyusu dan kulit cantik

Offline fiza umisofie

  • Moderator (Board)
  • Berlian
  • *
  • Posts: 3957
  • Suka? +18/-0
  • Ketua bidadari suami di syurga nanti.Insya Allah!
    • cerita umisofie
Re: Warna Pink untuk Perempuan?
« Reply #22 on: March 29, 2011, 09:39:21 AM »
budak2 lelaki pun tahu, pink tu utk perempuan. boys saya kalau baju tu ada kaler pink sikit pun dorg tak nak. :)
cerita keluarga dan anak2 saya di sini:
http://umisofie.blogspot.com

tempat saya simpan resepi:
http://blogsimpanresepi.blogspot.com/

Offline mizah

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1511
  • Suka? +6/-0
  • Salam kenalan semua :)
Re: Warna Pink untuk Perempuan?
« Reply #23 on: March 29, 2011, 09:45:19 AM »
kalau sidai baju banyak2, cantik je tengok...sebab baju anak2 banyak kaler pink...saya pun suka warna pink.. pastu kalau suruh si auni pilih baju sendiri masa nak beli, confirm dia pilih warna pink...kasut2 dia pun banyak warna pink..bilik dia pun kami cat dengan warna pink...sebab warna tu yang nampak sesuai dengan dia...---> ke ummi dia yang gila pink?? :p

Offline fiza umisofie

  • Moderator (Board)
  • Berlian
  • *
  • Posts: 3957
  • Suka? +18/-0
  • Ketua bidadari suami di syurga nanti.Insya Allah!
    • cerita umisofie
Re: Warna Pink untuk Perempuan?
« Reply #24 on: March 29, 2011, 10:39:04 AM »
betul ramizah,
baju sofie masa baby dulu byk kaler pink. sekarang dah tak banyak sebab cik somi bising. tak de kaler lain ke? dia tanya....hehehe, sabo je la.
cerita keluarga dan anak2 saya di sini:
http://umisofie.blogspot.com

tempat saya simpan resepi:
http://blogsimpanresepi.blogspot.com/

 

Powered by EzPortal