+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 10630
Latest: zainie
New This Month: 99
New This Week: 5
New Today: 3
Stats
Total Posts: 441661
Total Topics: 7331
Most Online Today: 92
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 4
Guests: 65
Total: 69

Author Topic: LEWAT PERIOD 1 - 4 BULAN  (Read 44843 times)

Offline aufa_arissa

  • Delima
  • *
  • Posts: 877
  • Suka? +3/-0
  • Assalamualaikum
LEWAT PERIOD 1 - 4 BULAN
« on: March 10, 2011, 11:59:45 AM »
Salam semua...hai sori tdi terpost tjuk bru kat wall lain...hehehe...meh kta brak sni hikari...;)


lydianajihah

  • Guest
Re: LEWAT PERIOD 1 - 4 BULAN
« Reply #1 on: March 10, 2011, 12:00:47 PM »
salam aufa..
lewat period dalam 1-4 bulan tu konsisten tak?
jadi, dalam setahun cuma 3kali periodlah kan.. tiap2 tahun macam tu ke?
pada pendapat najihah, seeloknya jumpa dengan pakar.
kalau ambik supplement pun rasanya lebih elok dapatkan nasihat dulu dari doktor.

p/s kurangkan bahasa sms :) terima kasih.

weeniq

  • Guest
Re: LEWAT PERIOD 1 - 4 BULAN
« Reply #2 on: March 10, 2011, 12:10:14 PM »
ha, sambung balik ek.. saya sebelum kawen dulu pernah lewat period setahun lebih. Masa tu anak dara kan.. malu la nak jumpa doctor.. so, tetiap bulan duk tunggu-tunggu je la period tak mai2 lagi..
lama-lama bawak ke setahun, kali ni dah mula cuak.. bila jumpa doctor, dia cakap buat UPT, mana tau awak ada apa-apa ngan boipren katanya.. malu gak la..
bila UPT -ve, then dia scan pulak.. tengok takde cyst, amik darah..
baru la tau.. saya ni PCOS rupanya.. masa tu tahun 2002... mana la ada pendedahan internet macam sekarang ni..

Offline Dee

  • Delima
  • *
  • Posts: 625
  • Suka? +3/-0
    • Rona kehidupan as PJJ
Re: LEWAT PERIOD 1 - 4 BULAN
« Reply #3 on: March 10, 2011, 12:12:37 PM »
salam semua..

hikari...yg cyst tu doc suh remove ker? or makan ubat jer masa tu?
My Journey, My Precious..
http://bantaltulang.blogspot.com


weeniq

  • Guest
Re: LEWAT PERIOD 1 - 4 BULAN
« Reply #4 on: March 10, 2011, 12:18:14 PM »
alhamdulillah saya takde cyst tu.. dia scan je..
then, doc bagi saya ubat turun darah. Makan 10hari.. pastu period. Jumpa doc semula, dia cakap rahim ok la tu. Pastu dia bagi pil perancang keluarga. Saya ambil 3 bulan.. doc suruh stop, baru la period saya regular lepas tu..
Tapi dia cakap, PCOS ni sebab ovari bengkak. Haid problem. Kena turunkan berat badan.. masa tu saya gemuk tau.. hehe..


Offline cintahati

  • Topaz
  • *
  • Posts: 77
  • Suka? +0/-0
Re: LEWAT PERIOD 1 - 4 BULAN
« Reply #5 on: March 10, 2011, 12:19:35 PM »
ha, sambung balik ek.. saya sebelum kawen dulu pernah lewat period setahun lebih. Masa tu anak dara kan.. malu la nak jumpa doctor.. so, tetiap bulan duk tunggu-tunggu je la period tak mai2 lagi..
lama-lama bawak ke setahun, kali ni dah mula cuak.. bila jumpa doctor, dia cakap buat UPT, mana tau awak ada apa-apa ngan boipren katanya.. malu gak la..
bila UPT -ve, then dia scan pulak.. tengok takde cyst, amik darah..
baru la tau.. saya ni PCOS rupanya.. masa tu tahun 2002... mana la ada pendedahan internet macam sekarang ni..


hikari,

bole explain in details tak PCOS ni macam mana ek sbnrnya?

Offline aufa_arissa

  • Delima
  • *
  • Posts: 877
  • Suka? +3/-0
  • Assalamualaikum
Re: LEWAT PERIOD 1 - 4 BULAN
« Reply #6 on: March 10, 2011, 12:22:30 PM »
lydianajiha : tak jugak dalam setahun tu kdg2 period ok jer..ok TQ..

Hikari : hhehehe...sori ye, yeke..aufa dulu before kawin period ok jer..every month datang, tapi after kawin je tiba2 jadi macam ni..
mula dulu pelik jugak coz ade pegi jmpa Doc dia kata kadang-kadang normallah klu period xmenentu lepas kawin tu..bese klu dah lewat 5-10hari msti prgnant kan..ni lwt byk bln pun still xde...huhuhu...
sape2 ade petua kongsi dengan aufa ye...

weeniq

  • Guest
Re: LEWAT PERIOD 1 - 4 BULAN
« Reply #7 on: March 10, 2011, 12:25:18 PM »

hikari,

bole explain in details tak PCOS ni macam mana ek sbnrnya?


Alamak.. panjang nak explain,PCOS atau polycystic ovarian syndrome ialah keadaan yang boleh menganggu sistem peranakkan wanita dimana folikel-folikel yang terdapat didalam ovari tidak menjadi matang dan seterusnya gagal untuk mengeluarkan telur.

tapi cuba bukak link nih..

http://portal.alamhamil.com/index.php?option=com_content&view=article&id=89:polycystic-ovarian-syndrome-pcos&catid=35:sukar-hamil&Itemid=57

Offline aufa_arissa

  • Delima
  • *
  • Posts: 877
  • Suka? +3/-0
  • Assalamualaikum
Re: LEWAT PERIOD 1 - 4 BULAN
« Reply #8 on: March 10, 2011, 12:41:42 PM »
hikari : hehehe...tq hikari aufa pun xberapa tahu sangat tentang PCOS ni..
cintahati : dah berapa hari lewat period??

Offline cintahati

  • Topaz
  • *
  • Posts: 77
  • Suka? +0/-0
Re: LEWAT PERIOD 1 - 4 BULAN
« Reply #9 on: March 10, 2011, 01:31:48 PM »
hikari : hehehe...tq hikari aufa pun xberapa tahu sangat tentang PCOS ni..
cintahati : dah berapa hari lewat period??

aufa, now sy tgh period...so far x de masalah lagi every mth ada...juz nak tau pasal PCOS ni je...nak tambah ilmu hehe....

Offline fika83

  • Nilam
  • *
  • Posts: 305
  • Suka? +0/-0
Re: LEWAT PERIOD 1 - 4 BULAN
« Reply #10 on: March 10, 2011, 03:03:12 PM »
alhamdulillah..akhirnya cik P kua pada 8hb semalam sempena hari wanita..hehe tp yg pelik nya dia kua sikit jer..itu pon perasan sbb lepas lap ngn tisu..ade darah merah2 elok je kat tisu tu..tapi bila ke ptg dan sampai la ke mlm takda pulak..sikit je kuar..esok nya sy ada appoimnt ngan doktor..cita kat dia..dia ckp mmg PCOS ni mcmtu..dia akan kacau period..so dia bg sy clomid soh mkn..hari ini dia kua coklat2 kehitaman lak..aduh nk tgk pad pon tak best jer..

Offline ida zara

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2945
  • Suka? +15/-0
  • diriku lahir dari rusuk kirimu...sayang abg selalu
Re: LEWAT PERIOD 1 - 4 BULAN
« Reply #11 on: March 10, 2011, 04:35:40 PM »
fika:entah2 tanda lekat tak?sbb ida penah jadi cm tu awal bulan 12,ida ingat ida period sbb warna merah muda tp sikit je..past tu seharian tak dtg..esoknya kuarla coklat selama 2hr..past tu terus stop..tak lama past tu ida cek +ve..tp tula naik 6minggu je gugur..cubala fika wat upt dlm seminggu lagi kalau dah tak kuar darah..tp pastikan mknn jaga k

Offline mi_za

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4240
  • Suka? +26/-0
  • ayang sayang abang untuk selamanya
Re: LEWAT PERIOD 1 - 4 BULAN
« Reply #12 on: March 10, 2011, 08:13:29 PM »
miza paling lama x period 2 bulan lebih...huhuuhu...

Offline ana_adams

  • Nilam
  • *
  • Posts: 420
  • Suka? +2/-0
Re: LEWAT PERIOD 1 - 4 BULAN
« Reply #13 on: March 11, 2011, 09:16:42 PM »
ye ke miza, kak ana dulu lagi lama...5 6 bulan..
owner kedai minnie ku

Offline Ddkadak

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1477
  • Suka? +6/-0
Re: LEWAT PERIOD 1 - 4 BULAN
« Reply #14 on: March 11, 2011, 09:25:20 PM »
ye ke miza, kak ana dulu lagi lama...5 6 bulan..

Dd lebih kurang Ana gak.. Penah tak mai period sampai 4 bulan.. Tu paling lama la.. Masa tu ingat dah preggy.. Dok la pegang perut sorang2 (dah la memang dok sorang2 coz dok jauh ngan suami masa tu).. Lawak je bile teringat insiden tu.. Time tu tak wat upt pun.. Pi klinik tak preggy pun, doktor bagi ubat turun period.. Telan pil tu tak turun gak.. 2, 3 minggu pastu baru la period datang.. Cam adik Dd penah tak mai sampai 6 bulan.. Tu before dia kawen.. Then pas dia bersalin jadi balik tak mai period sampai 6 bulan gak.. Pastu baru la dia ok..
l]

Offline jojomon

  • Topaz
  • *
  • Posts: 64
  • Suka? +0/-0
Re: LEWAT PERIOD 1 - 4 BULAN
« Reply #15 on: March 11, 2011, 11:38:45 PM »
Salam semua..
sekarang ni saya dh delay period 32days.. dah sebulan tu.. check upt (6x) tp -ve.. last monday jumpe doctor, dia mintak dtg 2minggu lagi br nk scan..takutnya kalau sakit lain kan.. tanda-tanda awal kehamilan tak tau la ada ke tak.. breast tak sakit.. nipples je sakit sikit2 kl pegang.. kadang-kadang badan rasa panas dan pening-pening sikit.. kalau bau kopi yang kuat tu memang tak boleh tahan.. rasa nak muntah.. dan ada cecair putih jernih yang keluar dari vagina..

Offline jojomon

  • Topaz
  • *
  • Posts: 64
  • Suka? +0/-0
Re: LEWAT PERIOD 1 - 4 BULAN
« Reply #16 on: March 11, 2011, 11:41:49 PM »
kalau PCOS macam mana tanda-tandanya?

Offline imanmutiara

  • Peniaga
  • Berlian
  • *
  • Posts: 3554
  • Suka? +16/-0
Re: LEWAT PERIOD 1 - 4 BULAN
« Reply #17 on: March 12, 2011, 07:17:15 AM »
kalau PCOS macam mana tanda-tandanya?
juhaina kena g thread PCOS..

Offline ana_adams

  • Nilam
  • *
  • Posts: 420
  • Suka? +2/-0
Re: LEWAT PERIOD 1 - 4 BULAN
« Reply #18 on: March 12, 2011, 02:29:36 PM »
Dd lebih kurang Ana gak.. Penah tak mai period sampai 4 bulan.. Tu paling lama la.. Masa tu ingat dah preggy.. Dok la pegang perut sorang2 (dah la memang dok sorang2 coz dok jauh ngan suami masa tu).. Lawak je bile teringat insiden tu.. Time tu tak wat upt pun.. Pi klinik tak preggy pun, doktor bagi ubat turun period.. Telan pil tu tak turun gak.. 2, 3 minggu pastu baru la period datang.. Cam adik Dd penah tak mai sampai 6 bulan.. Tu before dia kawen.. Then pas dia bersalin jadi balik tak mai period sampai 6 bulan gak.. Pastu baru la dia ok..

sedih,sakit hati kan dd.....mcm2 fikir pasal period ni....hormon kita ni amat sensitif gamaknya...kan dd...org lain ok jer....
owner kedai minnie ku

Offline mi_za

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4240
  • Suka? +26/-0
  • ayang sayang abang untuk selamanya
Re: LEWAT PERIOD 1 - 4 BULAN
« Reply #19 on: March 12, 2011, 08:40:15 PM »
kak ana n Dd....period selalu lambat kan??? tp dinding endometrium tu x tebal ke??? miza ni paling lama x period 2 bulan lebih je..lebih kurang 9 minggu....pastu sure period...itu pun dinding endometrium dh tebal 1.5cm...xde kawan2 yg ada masalah mcm miza ni???

Offline Ddkadak

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1477
  • Suka? +6/-0
Re: LEWAT PERIOD 1 - 4 BULAN
« Reply #20 on: March 13, 2011, 03:28:24 PM »
Bab dinding tebal ke idok tu Dd tak tau la.. Doktor tak penah cakap pun.. La ni pun ddmasih lum period lagi.. malas nak pikir..

sedih,sakit hati kan dd.....mcm2 fikir pasal period ni....hormon kita ni amat sensitif gamaknya...kan dd...org lain ok jer....

Yang peliknye kan adik Dd pun cam Dd gak irregular period.. Kekadang tu tengok lagi teruk dari Dd.. dah la 3, 4 bulan tak period siap senggugut lagi.. Bile kawen terus bunting pelamin.. Sedangkan bulan lepas dia tak mai period pun.. Adik Dd kawen bulan 3, bulan 2 tu tak datang period pun.. Tup2 awal bulan 4 disahkan preggy.. Maknenye 2 bulan la tak period.. Elok je lekat.. Untng adik Dd dapat rezeki tu cepat..
l]

Offline ana_adams

  • Nilam
  • *
  • Posts: 420
  • Suka? +2/-0
Re: LEWAT PERIOD 1 - 4 BULAN
« Reply #21 on: March 13, 2011, 03:35:31 PM »
miza, kak ana pn xtau pa pasal dinding2 tebal ke x...yg pikir period kuar ke x.waaaa...

dd, ye keee...adik dd xperiod..tp camane le mgdng...sedangkn mgdng ni kena period dulu..br leh ada telur..tp kuasa tuhan kan...
owner kedai minnie ku

Offline aufa_arissa

  • Delima
  • *
  • Posts: 877
  • Suka? +3/-0
  • Assalamualaikum
Re: LEWAT PERIOD 1 - 4 BULAN
« Reply #22 on: March 13, 2011, 05:43:29 PM »
wahhhh....pelik je dengar adik dd tu, Allah Maha kuasa kan dd..hope lepas ni kita lah plak kan..aufa punya period pun xok gak..

Offline mi_za

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4240
  • Suka? +26/-0
  • ayang sayang abang untuk selamanya
Re: LEWAT PERIOD 1 - 4 BULAN
« Reply #23 on: March 13, 2011, 08:01:21 PM »
sepupu miza pun bgtau miza yg period dia x regular jugak...ikut suka hati je....tp dia bunting pelamin jugak...huhuhu....

Offline ana_adams

  • Nilam
  • *
  • Posts: 420
  • Suka? +2/-0
Re: LEWAT PERIOD 1 - 4 BULAN
« Reply #24 on: March 13, 2011, 08:18:57 PM »
huhuuuuu...sad3....
owner kedai minnie ku

 

Powered by EzPortal