+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 11067
Latest: ayam92
New This Month: 148
New This Week: 35
New Today: 8
Stats
Total Posts: 448299
Total Topics: 7522
Most Online Today: 222
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 21
Guests: 195
Total: 216

Author Topic: Minggu ke berapa scan nampak kantung bayi?  (Read 137218 times)

Offline haneestar

  • Topaz
  • *
  • Posts: 48
  • Suka? +0/-0
Re: Minggu ke berapa scan nampak kantung bayi?
« Reply #400 on: December 28, 2011, 11:31:10 AM »
kawan farah ade macamni... x de ape2 la tu haneestar... InsyaAllah baby ade... lagipun kan memang 6 weeks belum detect heartbeat.. bile dah 8 weeks, baru ade.. kire ok lah haneestar scan 6 weeks baby dah nampak dalam kantung... farah 6 weeks baby pun x nampak lagi... bile cek 10 weeks baru nampak sume... jangan risau2 haneestar ek... InsyaAllah, baby slamat...

thanks farah. 1st timer kan. bnyk yg belum tahu lg. nasib baik ada forum2 mcm ni. risau x menentu bila doc kata belum nampak heartbeat. tp lately morning+night sicknes makin teruk baru rasa confident sket. plus kadang2 ada rasa ada sakit n berdenyut sekali sekala kat bhgn rahim tu dpt kurangkan rasa risau. at lease ada interaction la...


Offline Inahaireina

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1233
  • Suka? +5/-0
Re: Minggu ke berapa scan nampak kantung bayi?
« Reply #401 on: December 28, 2011, 11:47:53 AM »
Salam... nak berkongsi jugak.. saya baru balik dari klinik.. doktor dah sahkan saya preggy 5 minggu.. doktor buat scan.. alhamdulillah... dah nampak kantung nye.... :)

Offline chepot2954

  • Nilam
  • *
  • Posts: 415
  • Suka? +0/-0
    • belog ku
Re: Minggu ke berapa scan nampak kantung bayi?
« Reply #402 on: December 28, 2011, 11:52:35 AM »
Salam... nak berkongsi jugak.. saya baru balik dari klinik.. doktor dah sahkan saya preggy 5 minggu.. doktor buat scan.. alhamdulillah... dah nampak kantung nye.... :)

tahniah dear. jaga diri. :)

Offline pijah@apit

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 146
  • Suka? +0/-0
  • Mummy kpd Baby Riezki...
Re: Minggu ke berapa scan nampak kantung bayi?
« Reply #403 on: December 28, 2011, 02:50:08 PM »
tahniah ina... ina, sblm awk g check dok, awk ade wat upt x??...sblm dok scan die ade suruh wat upt x?

Offline sery81

  • KNK
  • Berlian
  • *
  • Posts: 1315
  • Suka? +6/-0
  • selamat berpuasa..
Re: Minggu ke berapa scan nampak kantung bayi?
« Reply #404 on: December 28, 2011, 03:25:32 PM »
Salam... nak berkongsi jugak.. saya baru balik dari klinik.. doktor dah sahkan saya preggy 5 minggu.. doktor buat scan.. alhamdulillah... dah nampak kantung nye.... :)

tahniah ina.. alhamdulillah..

My Ovulation Chart

http://q1-208.blogspot.com/
2002 - PCOS ~ irregular period. very long cycle.
2009 - Retroverted Uterus
02.10.10 - DS1
24.05.12 - DD1 (Clomid 2 rounds)
03.10.13 - DS2


Offline nbadriah85

  • Nilam
  • *
  • Posts: 364
  • Suka? +1/-0
  • aku sentiasa berdoa agar dikurniakan zuriat~
Re: Minggu ke berapa scan nampak kantung bayi?
« Reply #405 on: December 29, 2011, 12:46:19 PM »
Salam... nak berkongsi jugak.. saya baru balik dari klinik.. doktor dah sahkan saya preggy 5 minggu.. doktor buat scan.. alhamdulillah... dah nampak kantung nye.... :)
tahniah ina...hehe...lega kan bila dah nampak kantung tu....take care tau, jaga baby elok2..

Offline farida

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 166
  • Suka? +0/-0
Re: Minggu ke berapa scan nampak kantung bayi?
« Reply #406 on: December 30, 2011, 10:50:11 AM »
salam semua.... sy farida.. baru join.. sy tgh cari info pasal kantung kosong.  last 2 weeks sy buat upt 2x.. 2-2 positif tp bila g scan, doktor kata tak ada apa-apa pun... so dia suruh dtg balik next 2 weeks... so, semlm sy g la scan balik.. kali ni ada kantung tp kosong je... scan ikut vagina pun tak nampak baby... doc kata.. kira x jadi la tu...dia siap tanya nak induce tak untuk gugur.. sy kata nak tunggu dulu.. kalau gugur pun biar naturally...

sy nak tanya..ada tak sape2 kat sini yg pernah lalui mcm ni tp end up a healthy baby? sy tak sure umur kandungan tp maybe dlm 7/8 weeks kot.. sbb sy period tak tentu... toloooooong!!!

Offline sery81

  • KNK
  • Berlian
  • *
  • Posts: 1315
  • Suka? +6/-0
  • selamat berpuasa..
Re: Minggu ke berapa scan nampak kantung bayi?
« Reply #407 on: December 30, 2011, 11:44:19 AM »
salam semua.... sy farida.. baru join.. sy tgh cari info pasal kantung kosong.  last 2 weeks sy buat upt 2x.. 2-2 positif tp bila g scan, doktor kata tak ada apa-apa pun... so dia suruh dtg balik next 2 weeks... so, semlm sy g la scan balik.. kali ni ada kantung tp kosong je... scan ikut vagina pun tak nampak baby... doc kata.. kira x jadi la tu...dia siap tanya nak induce tak untuk gugur.. sy kata nak tunggu dulu.. kalau gugur pun biar naturally...

sy nak tanya..ada tak sape2 kat sini yg pernah lalui mcm ni tp end up a healthy baby? sy tak sure umur kandungan tp maybe dlm 7/8 weeks kot.. sbb sy period tak tentu... toloooooong!!!

try pi klinik lain ke camne?
mesin scan kan beza2.. kepakaran doc juga berbeza2..
kalau was2, dapatkan 2nd opinion...

My Ovulation Chart

http://q1-208.blogspot.com/
2002 - PCOS ~ irregular period. very long cycle.
2009 - Retroverted Uterus
02.10.10 - DS1
24.05.12 - DD1 (Clomid 2 rounds)
03.10.13 - DS2

Offline mamaCute

  • Nilam
  • *
  • Posts: 302
  • Suka? +2/-0
Re: Minggu ke berapa scan nampak kantung bayi?
« Reply #408 on: December 30, 2011, 04:11:56 PM »
try pi klinik lain ke camne?
mesin scan kan beza2.. kepakaran doc juga berbeza2..
kalau was2, dapatkan 2nd opinion...

betul tu..lain klinik lain jenis mesin scannya...
Bersyukur dgn anugerah drNya...

Offline sehaarie

  • Topaz
  • *
  • Posts: 13
  • Suka? +0/-0
Re: Minggu ke berapa scan nampak kantung bayi?
« Reply #409 on: January 30, 2012, 03:03:55 PM »
salam sery..
 

saya pon jd mcm awak jgak,saya mis cik p dah 14 hari..pagi td g klinik doc scan xnmpak kantung @ janin & doc sruh saya tggu lg 2week nk scan blk...

risau yg amat2 sgt2...coz hmpir 3 thun tggu nk dpt baby..

Offline dahlia mayesa

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1285
  • Suka? +4/-0
Re: Minggu ke berapa scan nampak kantung bayi?
« Reply #410 on: January 30, 2012, 03:18:58 PM »
saya scan 4 kali baru nampak. 1st masa klinik swasta, x nampak dia suh g minggu depan pastu x gie pun. lepas tue, 2 hari sakit perut, g klinik kerajaan. memula doc lelaki scan x nampak. kemudian dia suh doc perempuan pulak scan kan pun x nampak jugak. doc perempuan tue cakap dinding rahim saya tebal, mungkin sakit perut nak period. pastu bila doc lelaki tue tanya dah berapa minggu preggy saya jawab 5 minggu. dia cakap sepatutnya dah nampak. so dia panggil sorang lagi doc perempuan aka bos dia. finally alhamdulillah lega sangat bila dia kata "haaa dah nampak dah, tahniah, puan positif mengandung dan kandungan puan di dalam rahim". syukur alhamdulillah ya Allah. rupanya sakit perut tue sakit perut mengandung
« Last Edit: January 31, 2012, 09:08:41 AM by dahlia mayesa »

Offline Mama Airiz

  • Nilam
  • *
  • Posts: 277
  • Suka? +2/-0
Re: Minggu ke berapa scan nampak kantung bayi?
« Reply #411 on: February 03, 2012, 04:11:38 PM »
saya buat scan utk pregnant kali ni seawal 5 minggu dah nmpak baby sac  ;D

Offline shahilla87

  • Topaz
  • *
  • Posts: 68
  • Suka? +0/-0
Re: Minggu ke berapa scan nampak kantung bayi?
« Reply #412 on: February 03, 2012, 06:16:18 PM »
salam semua.... sy farida.. baru join.. sy tgh cari info pasal kantung kosong.  last 2 weeks sy buat upt 2x.. 2-2 positif tp bila g scan, doktor kata tak ada apa-apa pun... so dia suruh dtg balik next 2 weeks... so, semlm sy g la scan balik.. kali ni ada kantung tp kosong je... scan ikut vagina pun tak nampak baby... doc kata.. kira x jadi la tu...dia siap tanya nak induce tak untuk gugur.. sy kata nak tunggu dulu.. kalau gugur pun biar naturally...

sy nak tanya..ada tak sape2 kat sini yg pernah lalui mcm ni tp end up a healthy baby? sy tak sure umur kandungan tp maybe dlm 7/8 weeks kot.. sbb sy period tak tentu... toloooooong!!!
farida, saya masa lwt seminggu period, saya dah g jmpa doktor kat klinik swsta since ms bt upt kat umah dapat positf(5weeks)... doktor scan dan katanya hnya nmpk kantung tp xnmpk baby... so doc minta saya dtg 2minggu lg.. but after 2 weeks, sy g klinik krjaan dan buka buku pink tanpa g jmpa doc kat klinik swasta tu.. then bl kandungan saya memasuki 9weeks, ada spotting kat undrwear.. sy pegi klinik krjaan tp doc refer saya ke hospital besar.. saya perlu dirujuk ke EPAU.. doktor buat vaginal scan tp perkara sama yg berlaku.. no baby wlupun ada kantung.. doktor ckp saiz kantung saya menunjukkan sy prgnnt 6minggu... doktor sahkan saya hamil kosong.. sedihh.. tp alhamdulillah sbb saya gugur scra natural tanpa perlu buat dnc..

Offline Pu3Qaseh

  • Topaz
  • *
  • Posts: 46
  • Suka? +0/-0
Re: Minggu ke berapa scan nampak kantung bayi?
« Reply #413 on: February 12, 2012, 09:41:12 AM »
salam semua tehah nak tanya lah. tehah baru balik scan td...pastu bila doktor scan still tak nampak janin lagi atau kantung.tehah dah start susah hati ni...then dok ambik darah nak pastikan dah berapa minggu sebenarnya tehah pegnant.sekarang ni normal ker kalau 6 minggu still tak nampak kantung lagi...uwaaaaa....daku susah hati ni...... :'( result darah belum dapat lagi....

Salam, saya disahkan pregnant 5weeks 4 days (ikut ukuran kantung) tapi last period 6 weeks..Kalau ikut usia kandungan saya, scan hanya nmpk kantung je...kene dtg lagi 2 minggu..risaula mmg nmpk kantung je ke?

Offline bbfarah

  • Nilam
  • *
  • Posts: 446
  • Suka? +0/-0
Re: Minggu ke berapa scan nampak kantung bayi?
« Reply #414 on: February 12, 2012, 12:06:20 PM »
pu3, memang 6 weeks nampak kantung je... nanti dah 8 weeks boleh nampak baby... :)





Offline afiashma

  • Topaz
  • *
  • Posts: 51
  • Suka? +0/-0
Re: Minggu ke berapa scan nampak kantung bayi?
« Reply #415 on: February 12, 2012, 03:11:28 PM »
saya kena refer hosp di sebabkan dokt dekat klinik kata saya ada appendiks.
Sebab saya sakit perut sebelah kanan.
Bila pergi Regencys speacilist...dia kata tak mungkin appendiks.
kena buat UPTAlhamdulillah +ve....lagipun piyed delay dah 13hari dah.
piyed saya irregular.doct kata saya dah 5minggu ikut date 1st day last piyed..
then kena refer pakar sakit puan...Dr Tokha...
Dia kata..dia tak boleh pakai kiraan 5 minggu.sebab piyed irregular.
Kena buat TVS...sebab saya sakit perut..tapi time doct check..saya dah tak sakit perut.
Bila scan...dia cakap kantung baby tak ada:(

2nd check up semalam pun...Kantung baby still tak nampak..
Tapi saya nampak ada bulat hitam besar..
dia cakap cyst dari ovari...yang semua perempuan mengandung akan ada...
Rahim saya pun tebal....
setakat ini...pendarahan apa-apa belum ada..
ntahla semua...
saya risau sangat...
Doctor kata...kemungkinan kandungan di luar rahim atau kandungan baru lagi..
Risau sangat....
apa yang perlu saya buat:(

Offline putri jawa

  • Topaz
  • *
  • Posts: 22
  • Suka? +0/-0
Re: Minggu ke berapa scan nampak kantung bayi?
« Reply #416 on: February 12, 2012, 07:48:25 PM »
salam.. macam risau palk bace komen semua ni...uwaaa T_T
saya da +ve upt, mase 5 weeks (kire2 sendiri) g  kat klinik krjn,,tp kna wat appointment amik darah 22 feb ni (waktu ni da 10 weeks), pastu jupe doc 8 mac (waktu ni 13 weeks).

org lain semua da cek da kantung,,sy x cek lagi..nape apptmnt tu lmbt sgt2..huhu..risau plak...klu p 8 mac ni jd pape..uwaa...takutttt=(

bole jd xde baby ke wpun upt +ve (da kompem kan dgn lab )??
huhu..xnak pk..rase risau plak..cmane ni...
InsyaAllah xde pape kan?

Offline putri jawa

  • Topaz
  • *
  • Posts: 22
  • Suka? +0/-0
Re: Minggu ke berapa scan nampak kantung bayi?
« Reply #417 on: February 12, 2012, 07:49:43 PM »
salam.. macam risau palk bace komen semua ni...uwaaa T_T
saya da +ve upt, mase 5 weeks (kire2 sendiri) g  kat klinik krjn,,tp kna wat appointment amik darah 22 feb ni (waktu ni da 10 weeks), pastu jupe doc 8 mac (waktu ni 13 weeks).

org lain semua da cek da kantung,,sy x cek lagi..nape apptmnt tu lmbt sgt2..huhu..risau plak...klu p 8 mac ni jd pape..uwaa...takutttt=(

bole jd xde baby ke wpun upt +ve (da kompem kan dgn lab )??
huhu..xnak pk..rase risau plak..cmane ni...
InsyaAllah xde pape kan?

Offline bbfarah

  • Nilam
  • *
  • Posts: 446
  • Suka? +0/-0
Re: Minggu ke berapa scan nampak kantung bayi?
« Reply #418 on: February 13, 2012, 10:32:45 AM »
putri, memang dengan government lmbat sikit... kalau putri risau, cube lah ke klinik private untuk scan... farah dulu pun takut ape2 jadi, pegi scan kat private... bile nampak baby dan kantung ade, bru puas hati...

InsyaAllah kalu dah +ve, baby ok... cume, kalu nk tahu baby dlam atau luar rahim, cube lah buat mcm yang farah suggest kan tadi tu... InsyaAllah baby slamat...





lydianajihah

  • Guest
Re: Minggu ke berapa scan nampak kantung bayi?
« Reply #419 on: February 13, 2012, 10:35:50 AM »
salam.. macam risau palk bace komen semua ni...uwaaa T_T
saya da +ve upt, mase 5 weeks (kire2 sendiri) g  kat klinik krjn,,tp kna wat appointment amik darah 22 feb ni (waktu ni da 10 weeks), pastu jupe doc 8 mac (waktu ni 13 weeks).

org lain semua da cek da kantung,,sy x cek lagi..nape apptmnt tu lmbt sgt2..huhu..risau plak...klu p 8 mac ni jd pape..uwaa...takutttt=(

bole jd xde baby ke wpun upt +ve (da kompem kan dgn lab )??
huhu..xnak pk..rase risau plak..cmane ni...
InsyaAllah xde pape kan?

putri jawa,
insyaAllah memang preggy tu..
consume asid folik ya.. jangan skip.
dan jangan berharap sangat dapat scan dengan kkia di awal kehamilan ni. selalunya memang tak ada scan melainkan ada masalah contoh degup jantung baby tak dapat kesan ataupun bleeding.
nanti2 cek up, cuma ada ultrasound je ya.. bukan scan..
tapi putri jawa boleh pi klinik private untuk scanning.

Offline dahlia mayesa

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1285
  • Suka? +4/-0
Re: Minggu ke berapa scan nampak kantung bayi?
« Reply #420 on: February 13, 2012, 11:11:46 AM »
saya pun x scan. dia nak scan masa 18 weeks, x ke lama lagi. bila ajak hubby g klinik swasta dia kata nape nak tergesa2 scan, tunggu je la scan dengan klinik gov tue. tp saya x sabar. saya nak tgk baby tendang2 dalam perut nie.

lydianajihah

  • Guest
Re: Minggu ke berapa scan nampak kantung bayi?
« Reply #421 on: February 13, 2012, 11:20:55 AM »
saya pun x scan. dia nak scan masa 18 weeks, x ke lama lagi. bila ajak hubby g klinik swasta dia kata nape nak tergesa2 scan, tunggu je la scan dengan klinik gov tue. tp saya x sabar. saya nak tgk baby tendang2 dalam perut nie.


dahlia,
hehehe.. kalau nak tengok baby tendang2, 18 weeks memang cukup sesuai.
kalau awal2 ni nampak kantung bulat je.
boleh tengok perkembangan janin kat sini
http://www.pregnology.com/due-date.php?cycle=28&month=1&day=01&year=2011&o1=2&omonth=1&oday=03&oyear=2012

Offline tilasha

  • Nilam
  • *
  • Posts: 277
  • Suka? +1/-0
Re: Minggu ke berapa scan nampak kantung bayi?
« Reply #422 on: February 13, 2012, 11:21:57 AM »
saya pun x scan. dia nak scan masa 18 weeks, x ke lama lagi. bila ajak hubby g klinik swasta dia kata nape nak tergesa2 scan, tunggu je la scan dengan klinik gov tue. tp saya x sabar. saya nak tgk baby tendang2 dalam perut nie.

saya pun masa buka buku kt kkia,doc tanya penah scan tak..saya ckp la dah scan masa 6mnggu aritu utk cnfirmkn preg..pastu dah xscan dah..tapi doc wat appt 16/3 baru scan..masa tu dah 18mnggu..ingat cam nak g scan kat swasta jugak..xpernah lagi tengok jantung baby...

Offline dahlia mayesa

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1285
  • Suka? +4/-0
Re: Minggu ke berapa scan nampak kantung bayi?
« Reply #423 on: February 13, 2012, 11:28:22 AM »
najihah : tq
tilasha : saya lagi la, doc x cakap pun pernah scan ke x. mujur saya pernah scan masa 5 minggu. doc jumpe biji mcm buah epal. masa tue baru doc cakap saya confirm preggy.

lydianajihah

  • Guest
Re: Minggu ke berapa scan nampak kantung bayi?
« Reply #424 on: February 13, 2012, 11:33:27 AM »
dahlia,
oops, lupa.. boleh klik kat gambaq tu untuk keterangan.

 

Powered by EzPortal