+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 10789
Latest: Bie Zainal
New This Month: 10
New This Week: 12
New Today: 7
Stats
Total Posts: 444098
Total Topics: 7403
Most Online Today: 283
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 14
Guests: 217
Total: 231

Author Topic: Minggu ke berapa scan nampak kantung bayi?  (Read 127230 times)

Offline nora yahya

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 229
  • Suka? +0/-0
  • my little one
Re: Minggu ke berapa scan nampak kantung bayi?
« Reply #450 on: March 05, 2012, 10:28:36 PM »
Salam semua,

Saya baru kt sini...preggy da 14weeks..checkup kt klinik kesihatan masa 8 weeks..1st time check kasi asid folic & cuma wat ultrasound tp doc dia tak cakap ape2..huhu..kite tanye semua ok ke..doc tu ckp ok je..kecik lg xnampak sgt..2nd time check biasa doc kasi obimin..tp x scan.. plan nk g private utk wat scan or ultrasound..kwn2 kate kalau nk wat scan/ultrasound at least dlm sbln sekali sebab nnt effect kt baby..betul ke..saye preggy 1st time..alahan muntah2 pun xde..cume moody2 je..kadang2 teringin nak rase cam kwn2 lain yg preggy ade uwek2 gitu kan..  ;)

salam,
tahniah untuk kandgn pertama... :)
untuk makluman, scan hanya mgunakn gelombang bunyi...bukan radioaktif spt x-ray/mammogrm.
klau xde apa2 kperluan...biasanyer jrg doc buat scan.
Pd pendapt sy, plg tidak setiap trimester kena buat scan ..penting untuk tgk pkembgn bby, organ,uri,air ketuban....terutama sekali bg bakal ibu yg berisiko. (family b/groung darah tinggi, kencing manis, ketidaknormalan kromosom.....)
tq
NT, detaill n 3D/4D scan available in Klang Valley area...pls PM me


Offline husna86

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1200
  • Suka? +3/-0
    • Healthy Vita Garden
Re: Minggu ke berapa scan nampak kantung bayi?
« Reply #451 on: March 06, 2012, 12:34:16 AM »
Salam semua,

Saya baru kt sini...preggy da 14weeks..checkup kt klinik kesihatan masa 8 weeks..1st time check kasi asid folic & cuma wat ultrasound tp doc dia tak cakap ape2..huhu..kite tanye semua ok ke..doc tu ckp ok je..kecik lg xnampak sgt..2nd time check biasa doc kasi obimin..tp x scan.. plan nk g private utk wat scan or ultrasound..kwn2 kate kalau nk wat scan/ultrasound at least dlm sbln sekali sebab nnt effect kt baby..betul ke..saye preggy 1st time..alahan muntah2 pun xde..cume moody2 je..kadang2 teringin nak rase cam kwn2 lain yg preggy ade uwek2 gitu kan..  ;)

salam..tak ada masalah kalu nak scan sbb scan ni hanya pantulan bunyi sahaja..macam saya boleh dikatakan start pregnant 4 minggu sampai 8 minggu,5 kali dah saya scan memandangkan mcm2 masalah...

mula2 scan nk  tahu baby brape minggu...tapi tak nmpak pun..next 2 weeks sca baru nmpak kantung...selang seminggu gi buka buku,doktor scan lagi... lepas seminggu,tetiba bleeding...kena scan lagi,nk tengok baby develop atau tak...lepas tu darah berenti...selang2 hari bleeding lagi...terus g klinik lagi...ingtkan doktor just bagi rehat...tup2 dia scan lagi...

Alhamdulillah baby sht dan jantung dia nmpak jelas...23/3 nikena scan lagi sebab nk tentukan EDD...saya tak sempat period lepas gugur,terus pregnant...doktor risau sebarang risiko dan sntiasa pantau keadaan baby..

Offline bbmama

  • Topaz
  • *
  • Posts: 3
  • Suka? +0/-0
Re: Minggu ke berapa scan nampak kantung bayi?
« Reply #452 on: March 07, 2012, 12:00:03 PM »
salam,
tahniah untuk kandgn pertama... :)
untuk makluman, scan hanya mgunakn gelombang bunyi...bukan radioaktif spt x-ray/mammogrm.
klau xde apa2 kperluan...biasanyer jrg doc buat scan.
Pd pendapt sy, plg tidak setiap trimester kena buat scan ..penting untuk tgk pkembgn bby, organ,uri,air ketuban....terutama sekali bg bakal ibu yg berisiko. (family b/groung darah tinggi, kencing manis, ketidaknormalan kromosom.....)
tq



salam..tak ada masalah kalu nak scan sbb scan ni hanya pantulan bunyi sahaja..macam saya boleh dikatakan start pregnant 4 minggu sampai 8 minggu,5 kali dah saya scan memandangkan mcm2 masalah...

mula2 scan nk  tahu baby brape minggu...tapi tak nmpak pun..next 2 weeks sca baru nmpak kantung...selang seminggu gi buka buku,doktor scan lagi... lepas seminggu,tetiba bleeding...kena scan lagi,nk tengok baby develop atau tak...lepas tu darah berenti...selang2 hari bleeding lagi...terus g klinik lagi...ingtkan doktor just bagi rehat...tup2 dia scan lagi...

Alhamdulillah baby sht dan jantung dia nmpak jelas...23/3 nikena scan lagi sebab nk tentukan EDD...saya tak sempat period lepas gugur,terus pregnant...doktor risau sebarang risiko dan sntiasa pantau keadaan baby..

Terima kasih ye..saye dah masuk 2nd trimester,nnt nak g klinik private utk scan..excited pulak rase tak sabar nk g klinik.. harap2 kite nnt dipermudahkan & selamat sampai deliver.. amin.. :)

Offline ai

  • Topaz
  • *
  • Posts: 6
  • Suka? +0/-0
Re: Minggu ke berapa scan nampak kantung bayi?
« Reply #453 on: March 22, 2012, 06:19:48 PM »
salam.
saya baru tahu hamil 11 minggu semalam. tapi pagi tadi pergi scan, doc cakap ada kantung tapi macam tak ada perkembangan. kalau ikut period terakhir mmg dah 11 minggu dan sepatutnya boleh nampak.doc cakap baby macam tak menjadi. saya sedih sangat sebab ini baby 1st, dah lama cuba yg ni baru lekat. saya risau. doc suruh dtg scan lagi sekali 2 minggu lagi. kalau masih tak ada perkembangan, mungkin saya kne gugurkan. saya masih lagi berharap keajaiban akan berlaku mintak Tuhan selamatkan baby saya. period saya tak teratur jadi susah untuk saya hamil. peluang ni sangat saya nantikan. sampai sekarang saya risau dan menangis. mungkin kah baby saya selamat. ada sesiapa yang pernah alami situasi macam saya tak? macam mana dengan baby?

Offline Ummi Najla

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 196
  • Suka? +2/-0
  • Semoga Allah SWT kurniakan kami zuriat. Amin.
    • ~Najla Batrisya Cinta Hati Kami~
Re: Minggu ke berapa scan nampak kantung bayi?
« Reply #454 on: March 22, 2012, 07:50:31 PM »
salam.
saya baru tahu hamil 11 minggu semalam. tapi pagi tadi pergi scan, doc cakap ada kantung tapi macam tak ada perkembangan. kalau ikut period terakhir mmg dah 11 minggu dan sepatutnya boleh nampak.doc cakap baby macam tak menjadi. saya sedih sangat sebab ini baby 1st, dah lama cuba yg ni baru lekat. saya risau. doc suruh dtg scan lagi sekali 2 minggu lagi. kalau masih tak ada perkembangan, mungkin saya kne gugurkan. saya masih lagi berharap keajaiban akan berlaku mintak Tuhan selamatkan baby saya. period saya tak teratur jadi susah untuk saya hamil. peluang ni sangat saya nantikan. sampai sekarang saya risau dan menangis. mungkin kah baby saya selamat. ada sesiapa yang pernah alami situasi macam saya tak? macam mana dengan baby?

Hm, mungkin salah kira tarikh 1st day period? Or ovulation lambat then actually baby mungkin masih belum 11 weeks? Kitar haid ai selalunya berapa hari ye? Kawan saya pernah juga jadi kes macam ni. Masa 8 weeks. Tapi dah nampak amniotic sac and baby. Cuma doktor kata masa tu baby tak develop and tak de heartbeat. Doktor scan ikyt bawah pulak (ada alat masuk dari vagina), then baru nampak hearbeat baby and development pun alhamdulillah. Banyakkan berdoa. Yakin pada kuasa Allah SWT. Pasti keajaiban akan berlaku. Saya doakan yang terbaik untuk ai :). Amin.


Offline ai

  • Topaz
  • *
  • Posts: 6
  • Suka? +0/-0
Re: Minggu ke berapa scan nampak kantung bayi?
« Reply #455 on: March 22, 2012, 08:10:35 PM »
kitar haid ai mmg tak teratur.
kdg2 2-3 bulan sekali. klu period pun sikit n sekejap je dlm 3-4 hari. ai risau sgt, td cara doc tu ckp mcm takde harapan, harap2 ada la. suami pun berharap sangat. tapi kalau dah takde rezeki ai terima. cuma buat masa ni sedih sangat..

lydianajihah

  • Guest
Re: Minggu ke berapa scan nampak kantung bayi?
« Reply #456 on: March 22, 2012, 11:29:54 PM »
salam.
saya baru tahu hamil 11 minggu semalam. tapi pagi tadi pergi scan, doc cakap ada kantung tapi macam tak ada perkembangan. kalau ikut period terakhir mmg dah 11 minggu dan sepatutnya boleh nampak.doc cakap baby macam tak menjadi. saya sedih sangat sebab ini baby 1st, dah lama cuba yg ni baru lekat. saya risau. doc suruh dtg scan lagi sekali 2 minggu lagi. kalau masih tak ada perkembangan, mungkin saya kne gugurkan. saya masih lagi berharap keajaiban akan berlaku mintak Tuhan selamatkan baby saya. period saya tak teratur jadi susah untuk saya hamil. peluang ni sangat saya nantikan. sampai sekarang saya risau dan menangis. mungkin kah baby saya selamat. ada sesiapa yang pernah alami situasi macam saya tak? macam mana dengan baby?

salam ai..
cuba dapatkan second third opinion dari klinik/doktor yang berlainan pula ya..
jangan risau, sekiranya memang tertulis rezeki kita mana2 tangan sekalipun tak mampu nak halang.
juga kalau bukan rezeki, siapa kita nak mempersoalkannya..
insyaAllah semoga yang terbaik buat ai suami isteri.

Offline nora yahya

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 229
  • Suka? +0/-0
  • my little one
Re: Minggu ke berapa scan nampak kantung bayi?
« Reply #457 on: March 23, 2012, 12:34:59 AM »
salam.
saya baru tahu hamil 11 minggu semalam. tapi pagi tadi pergi scan, doc cakap ada kantung tapi macam tak ada perkembangan. kalau ikut period terakhir mmg dah 11 minggu dan sepatutnya boleh nampak.doc cakap baby macam tak menjadi. saya sedih sangat sebab ini baby 1st, dah lama cuba yg ni baru lekat. saya risau. doc suruh dtg scan lagi sekali 2 minggu lagi. kalau masih tak ada perkembangan, mungkin saya kne gugurkan. saya masih lagi berharap keajaiban akan berlaku mintak Tuhan selamatkan baby saya. period saya tak teratur jadi susah untuk saya hamil. peluang ni sangat saya nantikan. sampai sekarang saya risau dan menangis. mungkin kah baby saya selamat. ada sesiapa yang pernah alami situasi macam saya tak? macam mana dengan baby?

salam,
syor saya..dapatkan pedapat kedua, xrugi pon. 11w by scan ptt dh nmpk dgn jelas, tetapi ai punya period irregular....mungkin kandgn masih br bkn 11w..usia kandgn ai perlu d sahkan dgn scam sbb period irregular.
U r welcome to hv 2nd opinion. Tq
NT, detaill n 3D/4D scan available in Klang Valley area...pls PM me

Offline Ateh

  • Topaz
  • *
  • Posts: 85
  • Suka? +0/-0
Re: Minggu ke berapa scan nampak kantung bayi?
« Reply #458 on: March 23, 2012, 01:11:05 PM »
Hm, mungkin salah kira tarikh 1st day period? Or ovulation lambat then actually baby mungkin masih belum 11 weeks? Kitar haid ai selalunya berapa hari ye? Kawan saya pernah juga jadi kes macam ni. Masa 8 weeks. Tapi dah nampak amniotic sac and baby. Cuma doktor kata masa tu baby tak develop and tak de heartbeat. Doktor scan ikyt bawah pulak (ada alat masuk dari vagina), then baru nampak hearbeat baby and development pun alhamdulillah. Banyakkan berdoa. Yakin pada kuasa Allah SWT. Pasti keajaiban akan berlaku. Saya doakan yang terbaik untuk ai :). Amin.

betul3. sy dulu masa anak 1st. mmg kena scan ikut bawah baru ada hearbeat, and bila dah byk weeks nampak clear bentuk rahim saya. tp scan kat atas tak nampak bentuk rahim. berbalik pd heartbeat baby insya-allah ada lah rezeki tu. sy antara yg bernasib baik. mungkin Allah nak bagi rezeki lepas 2 kali gugur.

Offline ai

  • Topaz
  • *
  • Posts: 6
  • Suka? +0/-0
Re: Minggu ke berapa scan nampak kantung bayi?
« Reply #459 on: March 23, 2012, 01:28:57 PM »
terima kasih  kerana berkongsi. saya akan cuba dapatkan 2nd opinion. harap2 tak ada apa2 masalah. adakah normal kalau kadang2 terasa seperti perut senak atau kejang?

Offline Ummi Najla

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 196
  • Suka? +2/-0
  • Semoga Allah SWT kurniakan kami zuriat. Amin.
    • ~Najla Batrisya Cinta Hati Kami~
Re: Minggu ke berapa scan nampak kantung bayi?
« Reply #460 on: March 23, 2012, 07:08:53 PM »
terima kasih  kerana berkongsi. saya akan cuba dapatkan 2nd opinion. harap2 tak ada apa2 masalah. adakah normal kalau kadang2 terasa seperti perut senak atau kejang?

Normal kalau sakit tu tidak keterlaluan sangat. Setakat cramp sikit-sikit tu biasa. Tapi kalau sakit sangat, better dapatkan nasihat doktor. Or just rest in bed. Jangan terlalu fikirkan sangat dan cuba tenangkan fikiran ok. After this, better dapatkan 2nd opinion macam suggestion k.lydiana dan nora. Ai boleh juga rujuk pada nora yahya tu. Dia expert part2 scan ni :D

Offline Pu3Qaseh

  • Topaz
  • *
  • Posts: 46
  • Suka? +0/-0
Re: Minggu ke berapa scan nampak kantung bayi?
« Reply #461 on: March 26, 2012, 10:24:06 AM »
salam.
saya baru tahu hamil 11 minggu semalam. tapi pagi tadi pergi scan, doc cakap ada kantung tapi macam tak ada perkembangan. kalau ikut period terakhir mmg dah 11 minggu dan sepatutnya boleh nampak.doc cakap baby macam tak menjadi. saya sedih sangat sebab ini baby 1st, dah lama cuba yg ni baru lekat. saya risau. doc suruh dtg scan lagi sekali 2 minggu lagi. kalau masih tak ada perkembangan, mungkin saya kne gugurkan. saya masih lagi berharap keajaiban akan berlaku mintak Tuhan selamatkan baby saya. period saya tak teratur jadi susah untuk saya hamil. peluang ni sangat saya nantikan. sampai sekarang saya risau dan menangis. mungkin kah baby saya selamat. ada sesiapa yang pernah alami situasi macam saya tak? macam mana dengan baby?

Salam ai,

Ya Allah betapa kebetulannya kita, saya pun pregnant 11 weeks, period irregular.saya 1st scan mase 8 minggu doc ckp kandungan xmenjadi die suruh D&C tapi saya nak tunggu sbb saya punya alahan yang teruk yg meyakinkan saya baby ade..saya amik second opinion pakar juga dekat klang ni tetiba scan nampak kantung membesar and yolk sac (kantung makan baby), doc suruh datang lagi 2 minggu masa 2 minggu tu kantung membesar, yolk sac ada & ada satu bende kecik tapi doc xleh confirmkan itu baby atau tak sbb lum ade heart beat...tapi ni die suruh dtg lagi 2 minggu sbb kalau yg kecik tu baby die akan membesar 1 mm/ day kalau tak membesar saya perlu terima yang baby xdevelop..sekarang saya dah redha dan serahkan hanya pada Allah..harap2 2 minggu lagi baby n heart beat dh nampak..

Offline ai

  • Topaz
  • *
  • Posts: 6
  • Suka? +0/-0
Re: Minggu ke berapa scan nampak kantung bayi?
« Reply #462 on: March 26, 2012, 05:30:50 PM »
semalam saya baru scan lagi sekali. kalau ikut kan saya kena tunggu lagi 2 minggu, tapi tak sedap hati, risau je, so saya ajak hubby pegi scan kat klinik lain pulak untuk 2nd opinion. lepas scan, doc tu cakap kandungan saya belum sampai 11 minggu lagi, baru 7 minggu 3 hari.sangat jauh bezanya. masa scan tu memang tak nampak baby, tapi nampak kantung je. doc cakap kantung nampak ok n cantik. so baby mungkin ok jugak cuma belum sampai pun 11 minggu, dia suruh datang lagi sebulan. lepas tu baru saya lega sikit dengar kata2 positif dari dia.doc tu pun baik sangat. sekarang ni saya berdoa je harap baby selamat..

Offline mamaCute

  • Nilam
  • *
  • Posts: 302
  • Suka? +2/-0
Re: Minggu ke berapa scan nampak kantung bayi?
« Reply #463 on: March 26, 2012, 05:53:58 PM »
semalam saya baru scan lagi sekali. kalau ikut kan saya kena tunggu lagi 2 minggu, tapi tak sedap hati, risau je, so saya ajak hubby pegi scan kat klinik lain pulak untuk 2nd opinion. lepas scan, doc tu cakap kandungan saya belum sampai 11 minggu lagi, baru 7 minggu 3 hari.sangat jauh bezanya. masa scan tu memang tak nampak baby, tapi nampak kantung je. doc cakap kantung nampak ok n cantik. so baby mungkin ok jugak cuma belum sampai pun 11 minggu, dia suruh datang lagi sebulan. lepas tu baru saya lega sikit dengar kata2 positif dari dia.doc tu pun baik sangat. sekarang ni saya berdoa je harap baby selamat..

bykkan berdoa..insyaallah baby ai membesar dgn sihat..mcm mamaCute dulu pun..kandungan 8 w tp heartbeat tak nampak lg..risaunya Allah je yg tahu..berkat dia 11w g scan lg dah nampak semua anggota bdn dan heartbeat..alhamdulilah....ma maCute doakan yg terbaik utk ai...
Bersyukur dgn anugerah drNya...

Offline mikamusz

  • Peniaga
  • Zamrud
  • *
  • Posts: 164
  • Suka? +0/-0
  • Experiences the unforgettable journey in my life
    • Mission Possible with Premium Beautiful || The Unforgettable Journey In Our Life
Re: Minggu ke berapa scan nampak kantung bayi?
« Reply #464 on: March 26, 2012, 06:05:41 PM »
Banyak cerita yang saya baca. Saya pulak, lepas 3 tahun tunggu, akhirnya disember 2010 saya pregnant. Sebab memang jenis period lambat datang, susah nak jangka umur janin. Sepatutnya dah 9 minggu, tp saiznya macam 5 minggu. Check dengan doktor macam biasa. Bila sepatutnya janin 8 minggu, heart beat dah boleh dapat, tapi tak dapat. Doktor tak cakap apa - apa, saya dah boleh rasa sebab kantung tu size dia macam sama dengan sebelumnya. Doktor suruh buat appointment untuk d&c, saya setkan minggu depan khamisnya. Tak sempat khamis, ahad keluar darah sikit. Jumpa doktor hari isnin, untuk appt hari selasa d&c. Tak sempat jugak, isnin malam saya turun darah banyak sangat dan sakit sangat.

Kali kedua saya pregnant lagi. Pun jadi masalah yang sama. Janin baby tak berkembang, kantung size tak membesar dan takde heartbeat. Kalau nak ikutkan, saya nak tunggu juga, mana tau ada keajaiab, mungkin sebab period irregular. Tapi sebab pengalaman pertama gugur sangat menyakitkan, saya terus set untuk D&C. Memang tak rela tapi terpaksa.

Harap ibu-ibu/bakal ibu yang lain, jaga diri bebaik kalau pregnant banyak bersabar and berdoa kalaua da masalah tak nampak lagi janin dalam kantung. Mungkin ada hikmah di sebaliknya. sama - samalah kita berdoa.
Hidup bukan untuk menipu.. jangan menipu untuk hidup

Offline cahaya11

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2163
  • Suka? +7/-0
Re: Minggu ke berapa scan nampak kantung bayi?
« Reply #465 on: March 27, 2012, 09:46:38 PM »
salam... saya baru buat kad pink semalam.... tapi sekarang confuse macamana nak kira tarikh last period tu? last period saya bermula pada 11/2/2012 dan period abes pada 18/2/2012 lebih kurang.... yang mana satu tarikh sebenar last period ya?

11 atau 18?

huhu....

nazura01

  • Guest
Re: Minggu ke berapa scan nampak kantung bayi?
« Reply #466 on: March 27, 2012, 11:36:24 PM »
salam... saya baru buat kad pink semalam.... tapi sekarang confuse macamana nak kira tarikh last period tu? last period saya bermula pada 11/2/2012 dan period abes pada 18/2/2012 lebih kurang.... yang mana satu tarikh sebenar last period ya?

11 atau 18?

huhu....
11hb lah dik....1st day kita period

Offline cahaya11

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2163
  • Suka? +7/-0
Re: Minggu ke berapa scan nampak kantung bayi?
« Reply #467 on: March 28, 2012, 10:32:08 AM »
tq sis nazura...  ;D

nasib baik betul tarikh yang saya beritahu kat doktor haritu...

maknanya baby betul2 dah 6 minggu lebih...

dah scan dua kali, baru nampak kantung... insyaAllah 2 minggu lagi nak scan pulak.

Offline cik B

  • Topaz
  • *
  • Posts: 29
  • Suka? +0/-0
Re: Minggu ke berapa scan nampak kantung bayi?
« Reply #468 on: March 31, 2012, 05:56:50 PM »
salam. saya nak minta pendapat. normal tak if ikut LMP kita pregnant 6w 3d tp bila scan kantung saiz 4w3d. pastu doktor just kata alhamdulillah, dah nampak kantung dengan jelas. lg 2 minggu dtg untuk tgok heartbeat baby. pastu start hari rabu lepas, saya kena evening sickness, nak makan ikan sahaja. petang ni dah rasa pening kepala start pukul 6. harap semua dapat bg pendapat. thank you.

lydianajihah

  • Guest
Re: Minggu ke berapa scan nampak kantung bayi?
« Reply #469 on: March 31, 2012, 07:18:35 PM »
salam. saya nak minta pendapat. normal tak if ikut LMP kita pregnant 6w 3d tp bila scan kantung saiz 4w3d. pastu doktor just kata alhamdulillah, dah nampak kantung dengan jelas. lg 2 minggu dtg untuk tgok heartbeat baby. pastu start hari rabu lepas, saya kena evening sickness, nak makan ikan sahaja. petang ni dah rasa pening kepala start pukul 6. harap semua dapat bg pendapat. thank you.

salam cik b..
normal tu..
sebab hari subur kita tak tau bila kan.. samada awal atau lewat.
itu yang boleh terjadi begitu.

Offline cik B

  • Topaz
  • *
  • Posts: 29
  • Suka? +0/-0
Re: Minggu ke berapa scan nampak kantung bayi?
« Reply #470 on: March 31, 2012, 07:59:56 PM »
salam cik b..
normal tu..
sebab hari subur kita tak tau bila kan.. samada awal atau lewat.
itu yang boleh terjadi begitu.

tq lydianajihah for the respons. sambil tu kita kena berdoa kan supaya semuanya dipermudah,kan? amin

lydianajihah

  • Guest
Minggu ke berapa scan nampak kantung bayi?
« Reply #471 on: March 31, 2012, 09:19:45 PM »
tq lydianajihah for the respons. sambil tu kita kena berdoa kan supaya semuanya dipermudah,kan? amin

insyaAllah dipermudahkan..


Sent from my iPhone using Tapatalk

Offline rinie

  • Topaz
  • *
  • Posts: 30
  • Suka? +0/-0
Re: Minggu ke berapa scan nampak kantung bayi?
« Reply #472 on: April 05, 2012, 10:40:34 AM »
Salam ai,

Ya Allah betapa kebetulannya kita, saya pun pregnant 11 weeks, period irregular.saya 1st scan mase 8 minggu doc ckp kandungan xmenjadi die suruh D&C tapi saya nak tunggu sbb saya punya alahan yang teruk yg meyakinkan saya baby ade..saya amik second opinion pakar juga dekat klang ni tetiba scan nampak kantung membesar and yolk sac (kantung makan baby), doc suruh datang lagi 2 minggu masa 2 minggu tu kantung membesar, yolk sac ada & ada satu bende kecik tapi doc xleh confirmkan itu baby atau tak sbb lum ade heart beat...tapi ni die suruh dtg lagi 2 minggu sbb kalau yg kecik tu baby die akan membesar 1 mm/ day kalau tak membesar saya perlu terima yang baby xdevelop..sekarang saya dah redha dan serahkan hanya pada Allah..harap2 2 minggu lagi baby n heart beat dh nampak..


Kes Ai dgn pu3qaseh sama dgn rinie....semlm sepatutnya dah 12 week kira ikut LMP...bila scan nmpak kantung jer janin belum nmpak...risau bukan kepalang kami....doc xckp pkaj usia kantung tu berapa week..nak ikutkan kat DEMC mesti lar mesin dah canggih...ukuran pun tak bagi...doctor suruh dtg lagi 2 week nak tgk perkembangan kantung tu, klau masih belum nmpk janin...doctor suggest to do D&C....dah 2 hari ada spotting brownish and doctor ckp tu tak bahaya selagi belum kuar fresh blood....ramai yg suggest suh dptkan 2nd opinion....dlm hati ni masih yakin yg baby ada tp maybe die menyorok time doctor nak scan....

skang rinie tgh survey klinik yg bleh scan detail..klau bleh wat 3/4D pun lg bgs walaupun usia kandungan masih awal....cuma berharap sgt baby kuat duk dalam rahim mama....

nak mintak pendapat kawan-kawan yg lain, klau ada klinik/hospital yg boleh rinie dptkan 2nd or 3rd opinion, tolong lah PM rinie....tak kisah mahal pun kami sanggup demi zuriat kami...klinik/hospital klau boleh area selangor...kl pun boleh n sanggup cari...

Offline Nina Naz

  • Topaz
  • *
  • Posts: 6
  • Suka? +0/-0
Re: Minggu ke berapa scan nampak kantung bayi?
« Reply #473 on: April 06, 2012, 12:38:32 PM »
Hai semua..baru je register ini..emm,masa period lewat 2 hari saya pun buat la upt n keluar 2line..excited da..2 hari kemudian g klinik coz ketiak macam ada bengkak n breast pun sakit..alang2 inform doctor sekali psal result upt saya tu..trus dia kata nak scan tapi dia kata awal lagi mungkin xnmpak apa2..bila scan memang xnampak apa2 n dia tunjuk kata dinding rahim saya tebal macam nk period sebab tu breast sakit..pasal ketiak dia kata takde apa2 walaupun saya rasa macam bengkak n sakit..terus frust bila doctor ckp yang saya nak period..tp 2,3hari still buat upt n result masih tnjuk 2 line..ikut kan semalam dah 2 minggu lewat period n check guna clearblue digital keluar result pregnant 3+...so,agak2 momies semua patut saya g check doktor sekarang atau tnggu lagi seminggu 2?...takut frust lagi kalau scan tak nampak apa2..  :'(

Offline miss ziehan

  • Nilam
  • *
  • Posts: 269
  • Suka? +0/-0
  • "Ya Allah kurniakan kami zuriat yang baik"
Re: Minggu ke berapa scan nampak kantung bayi?
« Reply #474 on: April 06, 2012, 12:50:06 PM »

Kes Ai dgn pu3qaseh sama dgn rinie....semlm sepatutnya dah 12 week kira ikut LMP...bila scan nmpak kantung jer janin belum nmpak...risau bukan kepalang kami....doc xckp pkaj usia kantung tu berapa week..nak ikutkan kat DEMC mesti lar mesin dah canggih...ukuran pun tak bagi...doctor suruh dtg lagi 2 week nak tgk perkembangan kantung tu, klau masih belum nmpk janin...doctor suggest to do D&C....dah 2 hari ada spotting brownish and doctor ckp tu tak bahaya selagi belum kuar fresh blood....ramai yg suggest suh dptkan 2nd opinion....dlm hati ni masih yakin yg baby ada tp maybe die menyorok time doctor nak scan....

skang rinie tgh survey klinik yg bleh scan detail..klau bleh wat 3/4D pun lg bgs walaupun usia kandungan masih awal....cuma berharap sgt baby kuat duk dalam rahim mama....

nak mintak pendapat kawan-kawan yg lain, klau ada klinik/hospital yg boleh rinie dptkan 2nd or 3rd opinion, tolong lah PM rinie....tak kisah mahal pun kami sanggup demi zuriat kami...klinik/hospital klau boleh area selangor...kl pun boleh n sanggup cari...

nk yg 3d punya scan boleh pg dekat area shah alam..panel clinic for org yg keje sirim tp org lain yg x keje sirim pun boleh asenya..kakak ipar sy pg scan 3d lagi kat situ..nt sy tnya my sister in law ape nama clinic tuh..female doc...nt kite update kat cini ok...

My Ovulation Chart
http://santapannaluri.blogspot.com
[url=http://www.pregnolo

 

Powered by EzPortal