+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 11070
Latest: mimieya
New This Month: 1
New This Week: 38
New Today: 1
Stats
Total Posts: 448336
Total Topics: 7525
Most Online Today: 183
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 4
Guests: 127
Total: 131

Author Topic: Mesin Jahit (Home Sewing Machine)  (Read 22844 times)

Offline ummi

  • Administrator
  • Berlian
  • *****
  • Posts: 5528
  • Suka? +72/-0
    • ohcomel
Mesin Jahit (Home Sewing Machine)
« on: February 25, 2011, 02:27:53 PM »
tadi call epal penang..

ada pakej..
saya tanya yg very basic punya.
RM2499 dpat mesin jahit harmony 2049
semua buku2 dan CD
keahlian selama setahun (belajar segala silibus)
leh wat installment 0% interest dengan credit card maybank, hong leong, citibank

ngah berfikir2 gak ni..balik ni nak diskas dgn incik asben.
macam berminat ja.

mahalnya mesin jahit dia tu

budget 600 boleh dapat mesin jahit camana ek?


Offline ibualya

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1743
  • Suka? +6/-0
  • ceria selalu....^_^
    • love,kids n lovely family
Mesin Jahit (Home Sewing Machine)
« Reply #1 on: February 25, 2011, 04:28:48 PM »
kak ummi,epal punya memang mahal.sebab dia mesin jahit berkomputer..memang canggih le kalau hat tu..kalau 600 tu mesin elektrik biasa buklehla..atun punya mesin murah ja..380.mesin raleigh xdak kaki...

Offline ashlia

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4967
  • Suka? +40/-0
  • Enjoy Life As It Is
    • Personal Blog : Life Through Windows
Mesin Jahit (Home Sewing Machine)
« Reply #2 on: March 17, 2011, 02:34:13 PM »
Saya nak tanya pendapat kawan2.

saya nak beli mesin jahit. Kalu boleh,saya nak yang basic untuk menjahit.bukanlah yang computerized bagai. Saya prefer Singer brand sebab kalu rosak,spare part senang cari (itu apa yang dibitau saya la). Apa lagi brand yang ok?kalu saya terus bertanya di kedai nanti,mau dorang suggest yang mahal2 je.

Dan jujurnya,saya tak pandai menjahit,dan tak pernah pegang mesin jahit pun. Saya nak mintak pendapat rakan2,model mana yang patut saya pilih. Saya sebenarnya,nak blaja jahit langsir. Dalam pada tu, boleh gak la potong jahit seluar,jahit sarung bantal ke..hehe.

saya tak faham la..
(7 Stitch Patterns)
(26 Stitch Patterns)
Single Needle Lockstitch
mesin jenis mana nak pilih?apa maksud semua tu eh?

saya budak baru nak blaja..harap tolong tunjukkan..
« Last Edit: March 17, 2011, 02:41:34 PM by ashlia »
~We all choose how to look at life~
 http://ashra-aulia.blogspot.com
   

Offline annsyifa

  • Global Moderator
  • Berlian
  • *****
  • Posts: 1550
  • Suka? +6/-0
Re: Mesin Jahit (Home Sewing Machine)
« Reply #3 on: March 17, 2011, 02:51:59 PM »
bagus ash...buka topic ni...

saya pun tgh intai2 mesin jahit jugak...
semalam tgk..brand brother..katanya ada 26 stitch patterns...
saya pun tak paham apa maksudnya...

mohon ada yg arif..boleh share penjelasan...;)
SERBUK/KAPSUL/SABUN MANJAKANI MEKAH 100% TULEN
0133088085- sms/call/whats app/viber

http://www.facebook.com/ManjakaniMekah2u
http://manjakani2u.blogspot.com/
11% diskaun 28/6-1/7/2012

weeniq

  • Guest
Re: Mesin Jahit (Home Sewing Machine)
« Reply #4 on: March 17, 2011, 02:53:26 PM »
hehe..salam ashlia..
saya pun baru belajar menjahit, dan sekarang sangat gila menjahit sejak beli mesin jahit portable Brother XL2630..(RM799- 25 corak jahitan, 4 tapak) bagus untuk beginner macam saya ni..jenama ni sama setanding ngan Singer gak..

ashlia leh baca forum ni.. diskusi mengenai mesin jahit.. apa saja jenis pun ada..

http://www.wanitamelayu.com/forum/showthread.php?t=19339


Offline ashlia

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4967
  • Suka? +40/-0
  • Enjoy Life As It Is
    • Personal Blog : Life Through Windows
Re: Mesin Jahit (Home Sewing Machine)
« Reply #5 on: March 17, 2011, 03:09:06 PM »
thanks hikari.
ok nanti saya baca ye.

hikari,blaja jahit apa ye?ada setengah mesin boleh jahit tertentu je ek?
~We all choose how to look at life~
 http://ashra-aulia.blogspot.com
   

weeniq

  • Guest
Re: Mesin Jahit (Home Sewing Machine)
« Reply #6 on: March 17, 2011, 03:13:44 PM »
saya menjahit sebagai hobi baru je..
tak pernah guna mesin jahit gak. Belajar kemahiran hidup ada la, tu pun guna jarum tangan... hehe.. mesin jahit, Saya baru je beli bulan 12 hari tu, sebab tengok demo kat tesco. Then, terus belajar jahit mudah-mudah je, bakul la..beg la..semua ni tutorial dari internet. Mesin XL2630 ni sangat mudah.. benang masuk pun automatik. ringan. siap bawak balik kg..punya la gian menjahit..

sekarang ni saya dah boleh jahit baju melayu, baju kemeja.. bangga bila suami dah pakai pi keje.. semua ni saya belajar dari buku dan internet je.. syok!.. sebab minat dah datang kan.. tapi, lagi elok kalau nak pi kelas, lagi betul tunjuk ajarnya..

Offline ashlia

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4967
  • Suka? +40/-0
  • Enjoy Life As It Is
    • Personal Blog : Life Through Windows
Re: Mesin Jahit (Home Sewing Machine)
« Reply #7 on: March 17, 2011, 03:16:23 PM »
saya menjahit sebagai hobi baru je..
tak pernah mesin jahit gak. Saya baru je beli bulan 12 hari tu, sebab tengok demo kat tesco. Then, terus belajar jahit mudah-mudah je, bakul la..beg la..semua ni tutorial dari internet. Mesin XL2630 ni sangat mudah.. benang masuk pun automatik. ringan. siap bawak balik kg..punya la gian menjahit..

sekarang ni saya dah boleh jahit baju melayu, baju kemeja.. bangga bila suami dah pakai pi keje.. semua ni saya belajar dari buku dan internet je.. syok!.. sebab minat dah datang kan.. tapi, lagi elok kalau nak pi kelas, lagi betul tunjuk ajarnya..

bagusnye hikari.le jadi inspirasi ni.
saya pun cadang gitu.saya ni langsung tak pandai jahit.tu yang nak blaja sgt.hehe..saya sgt berminat nak jahit langsir.tapi kalu ikut tutorial,jahit baju pun senang,saya pun nak truskan blaja gak.untung pandai jahit ni..

emm..bagus gak beli yang portable kan..
~We all choose how to look at life~
 http://ashra-aulia.blogspot.com
   

Offline ibualya

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1743
  • Suka? +6/-0
  • ceria selalu....^_^
    • love,kids n lovely family
Re: Mesin Jahit (Home Sewing Machine)
« Reply #8 on: March 17, 2011, 03:19:17 PM »
saya punya mesin jahit biasa je..raleigh.ada moto letrik..dia ada 2 jenis yg ada kaki n xde kaki
saya punya xde kaki
so kalau nak guna,letak atas mejala...
saya beli 4 tahun lepas dengan harga 380 je
hehe
saya rasa sgt senang guna mesin jahit ni.simple
sy dh jahit byk helai baju kurung saya n anak,langsir rumah saya ni
nak jahit baju ke seluar koyak semua pun senang
saya beli yg ni sebab dh biasa ngan mesin jahit umah mak punya..gini jugak.raleigh yg ada kaki tp xde moto letrik.kena kayuh sendirila dengan kaki
hehe

weeniq

  • Guest
Re: Mesin Jahit (Home Sewing Machine)
« Reply #9 on: March 17, 2011, 03:21:05 PM »
cuba la baca diskusi tu dulu..
banyak persoalan depa yang nak beli dia tolong jawabkan..
perbandingan jenis-jenis mesin jahit pun ada... jenis industri sesuai untuk jahitan terus-menerus (ni untuk yang bisnes jahitan), mesin portable lak sesuai untuk hobi, atau jahitan tak banyak..

kalau ash berminat nak buat duit, depa suruh kita beli jenis industri yang besar tu terus... hehe..

Offline Lady of Leisure

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4548
  • Suka? +17/-0
  • :-)
    • Little Parlour
Re: Mesin Jahit (Home Sewing Machine)
« Reply #10 on: March 17, 2011, 03:28:44 PM »
mesin jahit apple tu cemana pulak ye..
saye pun dah mula minat menjahit ni, baru nak mula macam ash jugak..
:)
No matter how long the WINTER, SPRING is sure to follow! :-)
http://arena184.blogspot.com/

weeniq

  • Guest
Re: Mesin Jahit (Home Sewing Machine)
« Reply #11 on: March 17, 2011, 03:37:32 PM »
mesin jahit apple ni bagus..saya dah cuba gak..
harga pun dalam RM2499 (ni tahun lepas), siap ada kursus setahun percuma- buku percuma, tools dan tapak yang lengkap gitu.. dari langsir-hingga quilts semua boleh guna.. banyak function..termasuk boleh jahit tepi sekali..

tapi, saya bukan jenis nak jahit sepenuh masa.. itu sebab beli jenis brother portable je..hehe..
« Last Edit: March 17, 2011, 03:39:05 PM by hikari »

Offline ashlia

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4967
  • Suka? +40/-0
  • Enjoy Life As It Is
    • Personal Blog : Life Through Windows
Re: Mesin Jahit (Home Sewing Machine)
« Reply #12 on: March 17, 2011, 03:57:31 PM »
thank atun n hikari..
emm..saya pun tatau eh..nk jahit suka2 atau nak wat bisnes.

saya ni housewife.
jahit tak pandai,rasa malu gak.ni yang nak blaja jahit ni..hehe.lagi2 jahit langsir rumah.suka kalu umah kita lawa2.

kalu da pandai,wat bisnes pun ok kan.bisnes dr rumah.hehe.ni plan jangka pjg je.papepun kena pandai jahit dulu,hias rumah sendiri dulu.

nanti discuss dgn hubby.mana satu patut sy beli.at least saya da dpt idea dr hikari cakapkan tu
~We all choose how to look at life~
 http://ashra-aulia.blogspot.com
   

Offline ashlia

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4967
  • Suka? +40/-0
  • Enjoy Life As It Is
    • Personal Blog : Life Through Windows
Re: Mesin Jahit (Home Sewing Machine)
« Reply #13 on: March 17, 2011, 05:11:17 PM »
Share info yang saya dapat dari LSN-LINGS SERVICE NETWORK (M) SDN BHD

Jenama Brother dan Singer, kedua2nya adalah produk yang 'branded' dan baik dari segi kualiti. Mesin jahit Singer adalah 'pioneer' di Malaysia pada satu ketika dan LSN juga pernah lebih mempromosikan jenama tersebut di pasaran.

Bagi pengetahuan anda, jenama Brother mempunyai 'coverage' yang jauh lebih tinggi dari jenama2 yang lain di negara2 Barat dan juga kawasan2 yang lain. Produk Brother tidak dipromosikan di Malaysia pada masa2 yang lepas kerana demand tempahan mesin jahit di Malaysia adalah jauh lebih rendah dari negara2 yang lain, terutamanya negara Barat, Eropah, dll. Namun, sejak beberapa tahun yang lepas, produk mesin jahit Brother telah mula diimport masuk ke Malaysia dalam kuantiti yang banyak memandangkan negara2 Asia mula giat menceburi bidang2 jahitan pada hari ini. Boleh dikatakan ramai 'office staff' yang membuat bisness menjahit secara kecil2an pada waktu lapang/ selepas balik dari kerja.

Berdasarkan pengalaman dan pemerhatian LSN,

    * Maintenance untuk mesin Brother adalah lebih senang, mudah dan murah.
    * Sparepart untuk mesin Brother adalah sentiasa 'compatible' tidak kira model yang lama atau yang baru.
    * Teknologi mesin2 Brother adalah jauh lebih canggih dan hebat, sehinggakan terdapat mesin sulaman Brother yang dilengkapkan dengan Kamera.
    * Bunyi mesin Brother adalah lebih senyap.
    * LSN belum pernah mengalami masalah dalam mendapatkan alat ganti mesin2 Brother.
    * Mesin2 Brother mempunyai lain2 kelebihan yang ketara.

Penjelasan di atas TIDAK BERMAKSUD bahawa mesin2 jenama yang lain adalah rendah dari segi kualiti. Mesin2 jenama lain juga baik dari segi kualitinya. LSN cuma memberi pandangan dan pendapatmemandangkan LSN sendiri berasa lebih selesa apabila menjual mesin2 berjenama Brother kepada pelanggan.
~We all choose how to look at life~
 http://ashra-aulia.blogspot.com
   

Offline ashlia

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4967
  • Suka? +40/-0
  • Enjoy Life As It Is
    • Personal Blog : Life Through Windows
Re: Mesin Jahit (Home Sewing Machine)
« Reply #14 on: March 17, 2011, 05:18:56 PM »
hehe..salam ashlia..
saya pun baru belajar menjahit, dan sekarang sangat gila menjahit sejak beli mesin jahit portable Brother XL2630..(RM799- 25 corak jahitan, 4 tapak) bagus untuk beginner macam saya ni..jenama ni sama setanding ngan Singer gak..

ni saya baca2 gak dr website lain..bagus gak XL2630
-boleh menjahit kain jeans atau kain tebal. hanya perlu tukar jarum ke saiz 18.
-boleh jahit butang, zip, buat lubang butang, jahit lurus, zig-zag, jahit sembat, jahit kemasan tepi, jahitan kedut, sulam bebas dan pelbagai lagi kegunaan

saya ni berminat jahit langsir dari jahit baju.apa yang saya dapat la google sana sini..hehe

semua mesin mudah alih ataupun portable boleh menjahit langsir, tetapi mesin hendaklah direhatkan  selepas  45minit ataupun 1 jam digunakan, ini kerana mesin mudah alih ini mengunakan motor yang kecil.Namun tidak digalakan untuk menjahit langsir dalam kuantiti yang banyak

mesin mudah alih dicadangkan adalah Brother XL2630 atupun Brother NV30 kerana ianya tahan lasak, mudah digunakan dan bunyi pun agak senyap.
« Last Edit: March 17, 2011, 05:29:07 PM by ashlia »
~We all choose how to look at life~
 http://ashra-aulia.blogspot.com
   

Offline ashlia

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4967
  • Suka? +40/-0
  • Enjoy Life As It Is
    • Personal Blog : Life Through Windows
Re: Mesin Jahit (Home Sewing Machine)
« Reply #15 on: March 17, 2011, 05:30:21 PM »
masih confuse lagi mana patut amik..
rasanya XL2630 cam ok kan..lagipun baru nak blaja...blum thp nak wat bisnes pun.hehe
~We all choose how to look at life~
 http://ashra-aulia.blogspot.com
   

Offline ummi

  • Administrator
  • Berlian
  • *****
  • Posts: 5528
  • Suka? +72/-0
    • ohcomel
Re: Mesin Jahit (Home Sewing Machine)
« Reply #16 on: March 18, 2011, 09:10:44 AM »
Kalau kita beli sekali ramai2 dari RH ni agak2nya dapat diskaun tak? :-D
Teringin gak nih. Jahit skirt labuh kembang anak2 :-D

Offline ana_adams

  • Nilam
  • *
  • Posts: 422
  • Suka? +2/-0
Re: Mesin Jahit (Home Sewing Machine)
« Reply #17 on: March 20, 2011, 08:47:14 AM »
kalau betul beli sekali ramai2, nak join...kalau kutu pn ok..lama dah nak beli mesin jahit..tp xmampu lg....

Offline DeLLa

  • Delima
  • *
  • Posts: 1022
  • Suka? +8/-0
mesin jahit
« Reply #18 on: April 12, 2011, 01:55:57 PM »
mahalnya mesin jahit dia tu

budget 600 boleh dapat mesin jahit camana ek?

kak ummi..dah beli mesin jahit ker?

Offline ana_adams

  • Nilam
  • *
  • Posts: 422
  • Suka? +2/-0
mesin jahit
« Reply #19 on: April 12, 2011, 02:12:33 PM »
ummi, mesin jahit singer model 8280 harganya rm775 di sabah, kalau di semenanjung murah ckit kot..saya baru je beli...ada 6 corak jahitan, 3 utk jahit butang baju, so far..saya belajar menjahit sendiri dulu...

Offline DeLLa

  • Delima
  • *
  • Posts: 1022
  • Suka? +8/-0
mesin jahit
« Reply #20 on: April 12, 2011, 02:14:46 PM »
ummi, mesin jahit singer model 8280 harganya rm775 di sabah, kalau di semenanjung murah ckit kot..saya baru je beli...ada 6 corak jahitan, 3 utk jahit butang baju, so far..saya belajar menjahit sendiri dulu...

mesin brother murah je..function pun lebih byk..yg setaraf janome epal tu..baru 1499..

Offline annsyifa

  • Global Moderator
  • Berlian
  • *****
  • Posts: 1550
  • Suka? +6/-0
mesin jahit
« Reply #21 on: April 12, 2011, 02:18:56 PM »
alahai....bekenan sangat2 kat brother punya yg nv30 tu...
SERBUK/KAPSUL/SABUN MANJAKANI MEKAH 100% TULEN
0133088085- sms/call/whats app/viber

http://www.facebook.com/ManjakaniMekah2u
http://manjakani2u.blogspot.com/
11% diskaun 28/6-1/7/2012

Offline DeLLa

  • Delima
  • *
  • Posts: 1022
  • Suka? +8/-0
mesin jahit
« Reply #22 on: April 12, 2011, 02:29:21 PM »
ann...kak della suka NV50

Offline ashlia

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4967
  • Suka? +40/-0
  • Enjoy Life As It Is
    • Personal Blog : Life Through Windows
mesin jahit
« Reply #23 on: April 12, 2011, 02:47:08 PM »
saya amik nv30.kalu nv50 ada lebih sket corak jahitan,+ boleh jahit huruf2.
yang lain2 semuanya sama.hehe

saya tak pernah pegang mesin jahit sebelum ni.
skang slow2 blaja buat bantal kekabu dan sarung cadar bergetah.ikut internet je.

hehe.nak nak dapatkan skill menjahit ni kena rajin menjahit kan..saya masih herot petot lagi ni. =p
~We all choose how to look at life~
 http://ashra-aulia.blogspot.com
   

Offline ashlia

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4967
  • Suka? +40/-0
  • Enjoy Life As It Is
    • Personal Blog : Life Through Windows
mesin jahit
« Reply #24 on: April 12, 2011, 02:49:16 PM »
orang keai LSN (kedai menjual mesin jahit) cakap,dulu2 singer mmg tahan buatannya.
tapi skang,model terbaru singer plastik die tak setahan brother..banyak dapat komplen.

hehe.tapi terpulang pada masing2 la..mana2 pun ok.cuma singer lagi mahal tapi function sket.
~We all choose how to look at life~
 http://ashra-aulia.blogspot.com
   

 

Powered by EzPortal