+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 11032
Latest: Sherry11
New This Month: 113
New This Week: 3
New Today: 3
Stats
Total Posts: 447621
Total Topics: 7504
Most Online Today: 195
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 8
Guests: 169
Total: 177

Author Topic: Mesin Jahit (Home Sewing Machine)  (Read 22736 times)

Offline DeLLa

  • Delima
  • *
  • Posts: 1022
  • Suka? +8/-0
mesin jahit
« Reply #25 on: April 12, 2011, 02:56:49 PM »
betul tu..ambik je brother...NV50 kan lebih kurang mcm janome je...saya berkenan..tp mcm membazir pulak beli..sbb mesin singer saya elok sangat lagi...lagipun bukan selalu menjahit...mood ada..menjahit..kalo tak....terperuk aje mesin kat belakang pintu bilik


Offline ummi

  • Administrator
  • Berlian
  • *****
  • Posts: 5528
  • Suka? +72/-0
    • ohcomel
Re: Mesin Jahit (Home Sewing Machine)
« Reply #26 on: April 12, 2011, 03:03:03 PM »
della, lum beli
korang cam tau2 je.. akak baru terpikirkan pasal mesin jahit tadi

ash dah maju setapak dah...

korng NV50 berapa rega? nv 30 lak?

keperluan akak, cehwah... nak leh sulam2 sikit, dan nak boleh jahit biasa2 tu..

agak2nya ada tak org nak jual terpakai ek? bajet bajet heee

Offline DeLLa

  • Delima
  • *
  • Posts: 1022
  • Suka? +8/-0
Re: Mesin Jahit (Home Sewing Machine)
« Reply #27 on: April 12, 2011, 03:13:07 PM »
okeh..cheyyy mcm perunding mesin jahit pulak...

nak sulam cantik2 ke..yg biasa2 je..kalo biasa2 je untk keperluan sendiri (syok sendiri..hehe) ambik la NV50..tak mahai..RM1499 je...

Offline DeLLa

  • Delima
  • *
  • Posts: 1022
  • Suka? +8/-0
Re: Mesin Jahit (Home Sewing Machine)
« Reply #28 on: April 12, 2011, 03:16:26 PM »
yg ni berkomputer kak ummi..kalo nk jahit biasa2 je...ambik la brother XL2630 je..murah 799 je..yg ini sama function mcm janome harmony...yg NV series much better (kata org kat LSN tu la)
« Last Edit: April 12, 2011, 03:18:47 PM by ellanie »

Offline dila

  • Delima
  • *
  • Posts: 834
  • Suka? +5/-0
Re: Mesin Jahit (Home Sewing Machine)
« Reply #29 on: April 12, 2011, 07:39:25 PM »
owh...teringin jugak memiliki mesin jahit...yg biasa2 pun ok kot. sbb skang ni tgh amik order buat bantal comel flannel+felt... rs tak menang tgn pulak nk jahit tangan...
tp ongkosnya belum ada...huhu


Offline ummi

  • Administrator
  • Berlian
  • *****
  • Posts: 5528
  • Suka? +72/-0
    • ohcomel
Re: Mesin Jahit (Home Sewing Machine)
« Reply #30 on: April 12, 2011, 08:52:47 PM »
della, akak google.. budget sekitar 700 jadi  yang ni je dulu
http://sewreview.com/reviews/brother-xl2630/
esok dah terer baru upgrade heheee

NV30 tu tadi dok google, RM1299
« Last Edit: April 12, 2011, 09:00:58 PM by ummi »

Offline ashlia

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4967
  • Suka? +40/-0
  • Enjoy Life As It Is
    • Personal Blog : Life Through Windows
Re: Mesin Jahit (Home Sewing Machine)
« Reply #31 on: April 12, 2011, 09:03:15 PM »

ash dah maju setapak dah...


hehe.baru setapak je k.ummi..tu pun herot petot lagi/hehe

nv30 dalam rm1300,nv50 dalam 1500-1600. beza nv50 leh jahit huruf2.tapi sulam takder la..
kalu yang ada sulam2 tu capai gak rm2000.

tapi,bagusnya,kita boleh pakai auto masa jahit atau manual (guna kaki)
~We all choose how to look at life~
 http://ashra-aulia.blogspot.com
   

Offline ummi

  • Administrator
  • Berlian
  • *****
  • Posts: 5528
  • Suka? +72/-0
    • ohcomel
Re: Mesin Jahit (Home Sewing Machine)
« Reply #32 on: April 12, 2011, 09:07:14 PM »
er.. cam berkenan dgn NV30 sebab tak pandai guna mesin



"mesin jahit ni sgt best.. sesuai sgt utk beginner.. yg baru nak berjinak2 dgn ilmu jahitan. ada 3 speed yg blh ctrl sgt slow,sederhana dan laju.

masukkan benang, nak matikan jahitan semua otomatik.kalau mesin biasa kena wat secara manual

nak ...pakai kaki atau nak biar dia jln sendiri pun blh.kalau pakai kaki sama jer mcm mesin biasa tp kalau nak pakai auto, just tekan button dia akan gerak dgn sendiri, kita cuma ctrl kain jek supaya dia tak tersasar hihihi"

"mesin sama jer dgn mesin2 yg lain.. function dia utk wat jahit hihihi.. cuma mesin yg biasa tu semua kena manual.. nak masukkan benang dlm jarum pun manual.. pastu nak kena kuarkan benang bawah la bagai.. pastu ...nak start dgn nak matikan kena tekan button reverse ataupun kena pusimng kain manually.... mesin ni xpayah, sume auto.... masukkan benang dlm jarum auto... nak start dgn nak matikan benang dia akan wat dgn sendiri.... tekan button on, dia akan gerak dgn sendiri, nak dia benti tekan button.. kalau mesin biasa nak kasi dia gerak, kita tekan pedal kaki kat bawah... mesin ni nak pakai kaki blh, nak soh dia gerak sendiri pun boleh...

kalau nak wat sulam plak, kita setkan lah corak apa yg kita nak, blh nmpk kat skrin tecik tu... biloa kita onkan button tu dia geraklah ikut apa paten yug kita nak.. cenggitu ler hihihi"

http://www.facebook.com/BusanaJalinanKasih#!/photo.php?fbid=188518791167879&set=a.188518677834557.43062.185305301489228&theater

Offline ummi

  • Administrator
  • Berlian
  • *****
  • Posts: 5528
  • Suka? +72/-0
    • ohcomel
Re: Mesin Jahit (Home Sewing Machine)
« Reply #33 on: April 12, 2011, 09:08:30 PM »
hehe.baru setapak je k.ummi..tu pun herot petot lagi/hehe

nv30 dalam rm1300,nv50 dalam 1500-1600. beza nv50 leh jahit huruf2.tapi sulam takder la..
kalu yang ada sulam2 tu capai gak rm2000.

tapi,bagusnya,kita boleh pakai auto masa jahit atau manual (guna kaki)

ash, ash mmg pandai menjahit atau pandai sikit2, atau  mmg terrorist? :D

Offline annsyifa

  • Global Moderator
  • Berlian
  • *****
  • Posts: 1550
  • Suka? +6/-0
Re: Mesin Jahit (Home Sewing Machine)
« Reply #34 on: April 12, 2011, 09:52:46 PM »
ohhhh nv30...idaman ku..
hari tu p kat tesco ampang..ada lsn buka booth kat situ...ada nv50 kot yg jadik model..
memang syiokk ah tengok mesin tu bekerja sendiri....terujanya....!!!
SERBUK/KAPSUL/SABUN MANJAKANI MEKAH 100% TULEN
0133088085- sms/call/whats app/viber

http://www.facebook.com/ManjakaniMekah2u
http://manjakani2u.blogspot.com/
11% diskaun 28/6-1/7/2012

Offline ummi

  • Administrator
  • Berlian
  • *****
  • Posts: 5528
  • Suka? +72/-0
    • ohcomel
Re: Mesin Jahit (Home Sewing Machine)
« Reply #35 on: April 12, 2011, 10:00:10 PM »
tengok thread LSN kat wmc, kata seorg tu, dia tak tahu menjahit. bila dapat nv30, terus pandai jahit dek user friendly nye.

er.. camana ni.. kamera kena tukar shutter, mesin jahit pulak teridam2 pulak haishh....

Offline DeLLa

  • Delima
  • *
  • Posts: 1022
  • Suka? +8/-0
Re: Mesin Jahit (Home Sewing Machine)
« Reply #36 on: April 13, 2011, 07:44:59 AM »
saya dah g LSN...mmg best tau NV series tu...tp waras lagi..kalo tak waras..lama dah saya rembat beli..hehe..sabo2

Offline ummi

  • Administrator
  • Berlian
  • *****
  • Posts: 5528
  • Suka? +72/-0
    • ohcomel
Re: Mesin Jahit (Home Sewing Machine)
« Reply #37 on: April 13, 2011, 09:12:50 AM »
della, sbg beginner, akak tengok yg dia syorkan NV30.
Akak ni jahit adalah 2-3 kali pakai mesin jahit. Macam tak synchronize tangan dgn kaki. Last2 bengkang bengkok la jahitan tu. Agak2nya kalau org macam akak ni boleh ke pakai XL2630 tu?

Offline ashlia

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4967
  • Suka? +40/-0
  • Enjoy Life As It Is
    • Personal Blog : Life Through Windows
Re: Mesin Jahit (Home Sewing Machine)
« Reply #38 on: April 13, 2011, 09:13:39 AM »
ash, ash mmg pandai menjahit atau pandai sikit2, atau  mmg terrorist? :D

secra jujur dan ikhlas, (chewah)..
saya tak pandai jahit langsung.setakat jelujur tangan je kalu koyak.hehe.
malah pegang mesin jahit pun tak pernah sebelum ni.tu hubby kesian tu.bagilah NV30..

ok la k.ummi setakat ini
saya baca manual fahamkan dulu..pastu cuba jaya.
mulakan dgn yang senang je..bantal dan sarung cadar.(potong 4segi-jahit je..)
lama2 fahamlah apa patut buat..

ada manual tau.kalu suka guna pemijak,le smbg kan pemijaknya.
~We all choose how to look at life~
 http://ashra-aulia.blogspot.com
   

Offline ashlia

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4967
  • Suka? +40/-0
  • Enjoy Life As It Is
    • Personal Blog : Life Through Windows
Re: Mesin Jahit (Home Sewing Machine)
« Reply #39 on: April 13, 2011, 09:16:49 AM »
tengok thread LSN kat wmc, kata seorg tu, dia tak tahu menjahit. bila dapat nv30, terus pandai jahit dek user friendly nye.

er.. camana ni.. kamera kena tukar shutter, mesin jahit pulak teridam2 pulak haishh....

setuju gak k.ummi.
sebab kalu manual,byk kena hafal corak jahitan,kena adjust sendiri besar kecik jahitan kita nak..

tapi kalu nv ni,kita putar je kat komputer tu,die bagi kita la corak apa nak,besar or jarak jahit (offset).
pastu tekan je on..kita sekadar guide kain supaya tak herot petot..
tp,sy pun masih herot lagi.hehe
~We all choose how to look at life~
 http://ashra-aulia.blogspot.com
   

Offline ashlia

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4967
  • Suka? +40/-0
  • Enjoy Life As It Is
    • Personal Blog : Life Through Windows
Re: Mesin Jahit (Home Sewing Machine)
« Reply #40 on: April 13, 2011, 09:18:48 AM »
della, sbg beginner, akak tengok yg dia syorkan NV30.
Akak ni jahit adalah 2-3 kali pakai mesin jahit. Macam tak synchronize tangan dgn kaki. Last2 bengkang bengkok la jahitan tu. Agak2nya kalau org macam akak ni boleh ke pakai XL2630 tu?

hehe.sy kalu bw kete pun auto sbb sy lembab bila guna manual..tak synchronize kaki,tgn,mata  ;D
~We all choose how to look at life~
 http://ashra-aulia.blogspot.com
   

Offline DeLLa

  • Delima
  • *
  • Posts: 1022
  • Suka? +8/-0
Re: Mesin Jahit (Home Sewing Machine)
« Reply #41 on: April 13, 2011, 09:47:16 AM »
hehe.sy kalu bw kete pun auto sbb sy lembab bila guna manual..tak synchronize kaki,tgn,mata  ;D


saya pulak..jgn kata lembab...reti pun idak bawak manual..kui kui.(off topic daaa)
erk..beli NV la kak ummi...kalo saya...ikutkan hati nk rembat je NV50 tu..tp poket kata..jangannnnnnnn

Offline ashlia

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4967
  • Suka? +40/-0
  • Enjoy Life As It Is
    • Personal Blog : Life Through Windows
Re: Mesin Jahit (Home Sewing Machine)
« Reply #42 on: April 13, 2011, 10:08:33 AM »
saya pulak..jgn kata lembab...reti pun idak bawak manual..kui kui.(off topic daaa)
erk..beli NV la kak ummi...kalo saya...ikutkan hati nk rembat je NV50 tu..tp poket kata..jangannnnnnnn

kalu hati kata seluk,selukkan je poket.  ;D  ;D
~We all choose how to look at life~
 http://ashra-aulia.blogspot.com
   

Offline DeLLa

  • Delima
  • *
  • Posts: 1022
  • Suka? +8/-0
Re: Mesin Jahit (Home Sewing Machine)
« Reply #43 on: April 13, 2011, 10:28:59 AM »
seluk poket...keluarkan..kosong je cemane..hehe

Offline ummi

  • Administrator
  • Berlian
  • *****
  • Posts: 5528
  • Suka? +72/-0
    • ohcomel
Re: Mesin Jahit (Home Sewing Machine)
« Reply #44 on: April 13, 2011, 10:38:27 AM »
saya pulak..jgn kata lembab...reti pun idak bawak manual..kui kui.(off topic daaa)
erk..beli NV la kak ummi...kalo saya...ikutkan hati nk rembat je NV50 tu..tp poket kata..jangannnnnnnn

huwaaaaa
nak kena korek duit tabung haji ke ni? huhuuuu

ala della ni dah banyak jahit macam2, merendah diri lak kan..

ash mekasih ash
ash dah berjaya meracun akak heheee
nanti share ye hasil jahitan ;-)

Offline mizah

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1511
  • Suka? +6/-0
  • Salam kenalan semua :)
Re: Mesin Jahit (Home Sewing Machine)
« Reply #45 on: April 13, 2011, 12:15:19 PM »
haaa...kena jauh2kan diri dari thread ni dulu..takut teracun...hihihihi...mesin jahit ada manual je..belikan untuk mak...isk..isk...kang tak pasal2 tangan ni gatal nak jahit2 macam dulu - masa pregnant aufa, macam2 saya nak jahit..dapat jahit langsir rumah je...heheheh..lain2 terbengkalai..ihihihi

Offline fiza umisofie

  • Moderator (Board)
  • Berlian
  • *
  • Posts: 3957
  • Suka? +18/-0
  • Ketua bidadari suami di syurga nanti.Insya Allah!
    • cerita umisofie
Re: Mesin Jahit (Home Sewing Machine)
« Reply #46 on: May 12, 2011, 03:17:20 AM »
saya sakit hati dgt skrg!
sebabnya, mesin jahit saya rosak... nak hantar kedai baiki, punyalah berat nak angkat. dah la mesin jahit tu kat tingkat atas, nak angkut bawak turun bawah, mmg tak larat.
habis semua kerja jahitan saya terbengkalai,.... kalau tak dapat repair sebelum puasa, cam mana la agaknya! teruka la saya.....

anak saya sibuk minta buatkan pencil case yg saya jahit sendiri
masih tak buat2....
cerita keluarga dan anak2 saya di sini:
http://umisofie.blogspot.com

tempat saya simpan resepi:
http://blogsimpanresepi.blogspot.com/

Offline Rozy

  • Delima
  • *
  • Posts: 1103
  • Suka? +10/-0
  • Nice Knowing You!
    • R.U.M.A.H.K.A.M.I
Re: Mesin Jahit (Home Sewing Machine)
« Reply #47 on: May 18, 2011, 12:14:31 PM »
saya dah tak jadik beli mesin jahit..
kakak saya bg pinjam mesin jahit dia..
dia kata dari jadik tukun kat umah dia baik saya guna.

brand singer taktaulaa model apa..tp yg basic ja kot.
dah jahit cp, coin purse, pillow case dress dan sarung bantal.
admit dah gila menjahit lani..hehehe  ;D
R.U.M.A.H.K.A.M.I - http://arryrozy.blogspot.com
Rozy - wifey to  Hazari and Ummi to Hadiff Raef (30.9.08) and Husna Raihannah (1.7.10)

Offline DeLLa

  • Delima
  • *
  • Posts: 1022
  • Suka? +8/-0
Re: Mesin Jahit (Home Sewing Machine)
« Reply #48 on: May 18, 2011, 12:18:23 PM »
saya dah tak jadik beli mesin jahit..
kakak saya bg pinjam mesin jahit dia..
dia kata dari jadik tukun kat umah dia baik saya guna.

brand singer taktaulaa model apa..tp yg basic ja kot.
dah jahit cp, coin purse, pillow case dress dan sarung bantal.
admit dah gila menjahit lani..hehehe  ;D

best tu

Offline mamascorpio

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4343
  • Suka? +14/-0
Re: Mesin Jahit (Home Sewing Machine)
« Reply #49 on: May 18, 2011, 12:21:45 PM »
mesin jahit ni kena ada jugak satu kat umah...
kalau takat nak jahit baju tertetas jahitan dan sarung bantal kecik
utk anak pun kena antar jahit, jenuh juga la.. 

 

 

Powered by EzPortal