collapse collapse

* Ratuhati di Facebook

* Carian


* Profile

 
 
Welcome, Guest. Please login or register.

Author Topic: Kek Marble Susu  (Read 34555 times)

Offline mizah

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1511
  • Suka? +6/-0
  • Salam kenalan semua :)
Re: Kek Marble Susu
« Reply #25 on: March 18, 2011, 04:44:46 PM »
boleh tukar dengan coklat masak ke kak sue?

Offline suealeen

  • Berlian
  • *
  • Posts: 3115
  • Suka? +23/-0
    • Amazing Syafiah & Co.
Re: Kek Marble Susu
« Reply #26 on: March 18, 2011, 04:50:23 PM »
Ramizah, boleh je.. tapi akak tak pasti sukatan dia camne. sebab biasa buat untuk whole cake bukan half cake... belang-belang ni kira half cake le
Visit and get to know us at Amazing Syafiah & Co.

Now I'm a food blogger too. Visit my online kitchen at Suealeen's Kitchen :)

Offline fiza umisofie

  • Moderator (Board)
  • Berlian
  • *
  • Posts: 3957
  • Suka? +18/-0
  • Ketua bidadari suami di syurga nanti.Insya Allah!
    • cerita umisofie
Re: Kek Marble Susu
« Reply #27 on: March 18, 2011, 08:34:24 PM »
kak sue,
sepanjang ketiadaan fiza beberapa bulan lepas, fiza dok fikir.... apa la kek yg kak sue buat hari ni?
hehehe....
cerita keluarga dan anak2 saya di sini:
http://umisofie.blogspot.com

tempat saya simpan resepi:
http://blogsimpanresepi.blogspot.com/

Offline ibualya

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1743
  • Suka? +6/-0
  • ceria selalu....^_^
    • love,kids n lovely family
Re: Kek Marble Susu
« Reply #28 on: March 18, 2011, 10:14:38 PM »
saya duk berangan nak replace ngan paste coffee
cofee + susu=wallah....

Offline mamascorpio

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4343
  • Suka? +14/-0
Re: Kek Marble Susu
« Reply #29 on: March 19, 2011, 12:11:08 PM »
Sue, minta izin nak copy paste recepi ya.. TQ

 

Offline fiza umisofie

  • Moderator (Board)
  • Berlian
  • *
  • Posts: 3957
  • Suka? +18/-0
  • Ketua bidadari suami di syurga nanti.Insya Allah!
    • cerita umisofie
Re: Kek Marble Susu
« Reply #30 on: April 30, 2011, 01:11:11 AM »
kak sue,
fiza dah try kek ni...



-cumanya, fiza tak ada coklat emalco, cari paste cappucino pun tak dapat. jadi fiza campurkan kopi sikit campur dgn serbuk koko minuman, jadikan ia sebagai pes.

-dan fiza buat tak bakar mcm akak, sebabnya, masih belum ada oven yg sesuai. jadi fiza kukus.... dan struktur kek fiza tak sama mcm kek akak. nak gelak tgk perbezaan kek fiza dgn kek akak....tapi, suami fiza kata, sedap, dan lembut  ;D

- fiza guna gula biasa yg diblender, tak pakai gula perang, tapi ikut sukatan gula perang akak. rasanya mmg kurang manis....

next time nak buat lagi.... nak cari coklat emalco sampai dapat. mesti lagi best rasanya  :)
« Last Edit: April 30, 2011, 01:39:27 AM by umisofie »
cerita keluarga dan anak2 saya di sini:
http://umisofie.blogspot.com

tempat saya simpan resepi:
http://blogsimpanresepi.blogspot.com/

Offline Ashila

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2796
  • Suka? +17/-0
  • Mummy Myra
Re: Kek Marble Susu
« Reply #31 on: May 01, 2011, 12:50:45 AM »
wahhh cantiknyeee kak fiza kek tuh!
hehe sy pon suka derhaka kat resipi..sy pon suka mengukus2 nih..
oven sy tuh oven zaman batu, selalu tepi masak dulu tengah lom masak..masaknye tak sekata..
so lebih suka kukus lagi..
nak buat jugak next time nih..

nak tanye la ape beza coklat emulco dan serbuk koko atau coklat lain yer?
rasenye beza sgt2 ye..



Offline nik_ceema

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1257
  • Suka? +4/-0
    • SiMa liFe jOuRney
Re: Kek Marble Susu
« Reply #32 on: May 01, 2011, 08:04:30 AM »
oven ada.. bahan2 semua ada...

tapi cik M pon ada. uhuhuhu.... camno la nak buat. huhuhu

Offline fiza umisofie

  • Moderator (Board)
  • Berlian
  • *
  • Posts: 3957
  • Suka? +18/-0
  • Ketua bidadari suami di syurga nanti.Insya Allah!
    • cerita umisofie
Re: Kek Marble Susu
« Reply #33 on: May 06, 2011, 11:35:28 AM »
kak sue,
- malam tadi fiza buat semula kek ni, sebabnya, kek yg hari tu ada bawa balik kg, dan umi fiza bg la komen sikit.

- kali ni fiza kurangkan tepung kepada 225gm je, dan lebihkan susu cair 30ml....(ikut step akak, akak tambah 100ml susu cair sebelum adunan dibahagia 2... jadi fiza tambahkan lagi 30ml.)
dan fiza nampak, hasil kali kedua ni kek jadi lebih lembut dari hari tu.
suami pun puji lebih kali ni, dia kata lebih menjadi dari yang pertama walaupun yang pertama tu dah menjadi. :)


- cumanya, kali ini belang putih lebih dominan pulak dari belang coklat. kombinasi warna tak nampak mcm yg pertama.
- kaler coklat tu, fiza letak serbuk koko, choc emulco dan perasa cappucino. rasa sgt enak berbanding yang pertama....
- macam biasa kak, fiza kukus kek ni selama 1jam 15min.

sorry kak, byk sgt derhaka :)

cerita keluarga dan anak2 saya di sini:
http://umisofie.blogspot.com

tempat saya simpan resepi:
http://blogsimpanresepi.blogspot.com/

Offline suealeen

  • Berlian
  • *
  • Posts: 3115
  • Suka? +23/-0
    • Amazing Syafiah & Co.
Re: Kek Marble Susu
« Reply #34 on: May 06, 2011, 11:43:39 AM »
kalau tak derhaka camne kita nak tau kek mana satu yang sedap kan? tambah kalau bab kukus ni... elok la ada option macam ni. at least orang yang tak de oven boleh cuba ikut resepi Fiza...
Visit and get to know us at Amazing Syafiah & Co.

Now I'm a food blogger too. Visit my online kitchen at Suealeen's Kitchen :)

Offline fiza umisofie

  • Moderator (Board)
  • Berlian
  • *
  • Posts: 3957
  • Suka? +18/-0
  • Ketua bidadari suami di syurga nanti.Insya Allah!
    • cerita umisofie
Re: Kek Marble Susu
« Reply #35 on: May 06, 2011, 11:46:13 AM »
mekaseh kak... akak beri semangat lebih utk fiza buat semua kek yg akak post kat sini..... :D
cerita keluarga dan anak2 saya di sini:
http://umisofie.blogspot.com

tempat saya simpan resepi:
http://blogsimpanresepi.blogspot.com/

Offline suealeen

  • Berlian
  • *
  • Posts: 3115
  • Suka? +23/-0
    • Amazing Syafiah & Co.
Re: Kek Marble Susu
« Reply #36 on: May 06, 2011, 06:07:17 PM »
buat jangan tak buat, Fiza
akak ni tunggu masa je nak buat
sayang betul ada benda dah expired
beli sebelum bersalin ari tu...
dah bersalin tergendala semua rancangan membakar ni
Visit and get to know us at Amazing Syafiah & Co.

Now I'm a food blogger too. Visit my online kitchen at Suealeen's Kitchen :)

Offline fiza umisofie

  • Moderator (Board)
  • Berlian
  • *
  • Posts: 3957
  • Suka? +18/-0
  • Ketua bidadari suami di syurga nanti.Insya Allah!
    • cerita umisofie
Re: Kek Marble Susu
« Reply #37 on: May 08, 2011, 12:16:52 AM »
tak pe kak sue, nanti boleh beli yg baru... :)
semalam, MIL fiza datang rumah, dtg mengejut!
dia makan kek fiza tu.... wah bukan main melambung dia puji kek fiza buat sedap. hehehehe....
dia kata, " tak sangka... menantu mak dah pandai buat kek sekarang."
terus dia salin resepi, kak....  ;D
cerita keluarga dan anak2 saya di sini:
http://umisofie.blogspot.com

tempat saya simpan resepi:
http://blogsimpanresepi.blogspot.com/

Offline shazie80

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1342
  • Suka? +4/-0
  • man+zie=qayyum
Re: Kek Marble Susu
« Reply #38 on: May 08, 2011, 10:55:53 PM »
bila la nak buat kek nie brg semua dah beli nak buat mcm malas ja  ;D



Offline fiza umisofie

  • Moderator (Board)
  • Berlian
  • *
  • Posts: 3957
  • Suka? +18/-0
  • Ketua bidadari suami di syurga nanti.Insya Allah!
    • cerita umisofie
Re: Kek Marble Susu
« Reply #39 on: May 09, 2011, 07:21:34 AM »
shazie,
buat je la.... seru bg si Rajin tu datang... hehehe
mmg sedap kek ni, shazie. kredit pada kak sue.... ;)
dulu saya tak nak buat sebab tak ada oven.
tapi, rasa cuba juga utk kaedah mengukus.... percubaan kali kedua, modified sikit resepi, alhamdulillah...menjadi juga kek belang2 ni. :)
cerita keluarga dan anak2 saya di sini:
http://umisofie.blogspot.com

tempat saya simpan resepi:
http://blogsimpanresepi.blogspot.com/

Offline ibualya

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1743
  • Suka? +6/-0
  • ceria selalu....^_^
    • love,kids n lovely family
Re: Kek Marble Susu
« Reply #40 on: May 09, 2011, 07:53:38 AM »
tepung superfine xde..
kalau nak gantikan dengan tepung gandum je blh tak???

Offline fiza umisofie

  • Moderator (Board)
  • Berlian
  • *
  • Posts: 3957
  • Suka? +18/-0
  • Ketua bidadari suami di syurga nanti.Insya Allah!
    • cerita umisofie
Re: Kek Marble Susu
« Reply #41 on: May 09, 2011, 08:09:01 AM »
akak guna tepung gandum biasa je, tun....
cerita keluarga dan anak2 saya di sini:
http://umisofie.blogspot.com

tempat saya simpan resepi:
http://blogsimpanresepi.blogspot.com/

Offline shazie80

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1342
  • Suka? +4/-0
  • man+zie=qayyum
Re: Kek Marble Susu
« Reply #42 on: May 09, 2011, 09:24:36 AM »
bukan tak nak buat fiza skrg nie tgh belajo buat kuih tradisional tu yg masa utk baking tak da main kukus ja  ;D



Offline ibualya

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1743
  • Suka? +6/-0
  • ceria selalu....^_^
    • love,kids n lovely family
Re: Kek Marble Susu
« Reply #43 on: May 09, 2011, 02:16:42 PM »
akhirnya...sambil masak tengahari,jadi gak kek ni..hehehe
husna duk ulang makan..sedap kata dia..saya guna coffee paste

Offline Ashila

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2796
  • Suka? +17/-0
  • Mummy Myra
Re: Kek Marble Susu
« Reply #44 on: May 09, 2011, 03:11:41 PM »
wahh semua dah pakat buat kek belang2 nie..
tak bole jadi nak buat jugak weekend nie...
pengukus kat rumah kemain bersih lagi, mari kita kotorkan die..hehe



Offline suealeen

  • Berlian
  • *
  • Posts: 3115
  • Suka? +23/-0
    • Amazing Syafiah & Co.
Re: Kek Marble Susu
« Reply #45 on: May 09, 2011, 03:15:03 PM »
buat la, Ashila
kek belang ni rasa dia lain dari yang lain
lain dari rasa kek marble yang lain tu

Atun, makin terer la membelang...
Visit and get to know us at Amazing Syafiah & Co.

Now I'm a food blogger too. Visit my online kitchen at Suealeen's Kitchen :)

Offline fiza umisofie

  • Moderator (Board)
  • Berlian
  • *
  • Posts: 3957
  • Suka? +18/-0
  • Ketua bidadari suami di syurga nanti.Insya Allah!
    • cerita umisofie
Re: Kek Marble Susu
« Reply #46 on: May 09, 2011, 03:27:21 PM »
atun,
cantik belang atun...
akak nak kena buat lagi, bg belang lagi cantik.
atun bakar yer?
cerita keluarga dan anak2 saya di sini:
http://umisofie.blogspot.com

tempat saya simpan resepi:
http://blogsimpanresepi.blogspot.com/

Offline Ashila

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2796
  • Suka? +17/-0
  • Mummy Myra
Re: Kek Marble Susu
« Reply #47 on: May 09, 2011, 03:49:47 PM »
yess...memang nak buat nie sebab nampak mudah sket dari kek hawflakes..heheh (nak senang je kejenye...)

nak tanye kalau saye bakar boleh tak guna oven bulat yang api tepi tu...



Offline fiza umisofie

  • Moderator (Board)
  • Berlian
  • *
  • Posts: 3957
  • Suka? +18/-0
  • Ketua bidadari suami di syurga nanti.Insya Allah!
    • cerita umisofie
Re: Kek Marble Susu
« Reply #48 on: May 09, 2011, 03:55:54 PM »
shila,
kek lapis hawflakes tu menuntut kesabaran yang maha tinggi ok! ;D
baik awak buat kek ni je, mudah....

tak terbayang oven awak tu mcm mana...
cerita keluarga dan anak2 saya di sini:
http://umisofie.blogspot.com

tempat saya simpan resepi:
http://blogsimpanresepi.blogspot.com/

Offline Ashila

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2796
  • Suka? +17/-0
  • Mummy Myra
Re: Kek Marble Susu
« Reply #49 on: May 09, 2011, 04:14:51 PM »
alamak takde gambar la pulak..
ala oven elektrik bulat brand butterfly yang ade tingkap kaca boleh tengok dari atas oven tu ape di dalam...hehe
oven murah jer...tapi sebelum2 ni guna oven ni buat kek mesti tepi2 hangus dulu baru yang tengah masak...tu yang maleh nak membakar nie...
kene kukus jugak jawabnye kot..



 


IKLAN

IKLAN PENAJA