collapse collapse

* Ratuhati di Facebook

* Carian


* Profile

 
 
Welcome, Guest. Please login or register.

Author Topic: Sedang hamil - Persediaan Memulakan penyusuan susu ibu  (Read 50628 times)

Offline mumyalya

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1745
  • Suka? +7/-0
  • ^.^
Sedang hamil - Persediaan Memulakan penyusuan susu ibu
« on: March 23, 2011, 10:11:22 AM »
semakin banyak membaca pasal bf ni..
semakin pening saya..
aduh..boleh ke nak exclusive bf for my newborn nanti.. ???

dulu saya bukan masalah susu kurang..
hari2 kene bengkak B..demam..
kat tempat kerja..asik kebocoran..sakit lak tu  :(
anak pulak refuse nak bf masa tu..
dia mengamuk2 masa bf..entahla,saya kurang ilmu..
ingat dia takmau..tapi mungkin tak dapat susu..tersumbat ke..
so..bagi guna botol..
mama ajar macam2 cara nak bf baby..tapi failed aje :(

harap2 kali ni berjaya la misi ni..
cuma..masih blur2 cara nak bekalkan susu pada baby masa kerja nanti..
masih belajar..dan belajar..
chaiyok..chaiyok.. ;)


Offline ummi

  • Administrator
  • Berlian
  • *****
  • Posts: 5569
  • Suka? +73/-0
    • ohcomel
Sedang hamil - Persediaan Memulakan penyusuan susu ibu
« Reply #1 on: March 23, 2011, 10:17:26 AM »
semakin banyak membaca pasal bf ni..
semakin pening saya..
aduh..boleh ke nak exclusive bf for my newborn nanti.. ???

dulu saya bukan masalah susu kurang..
hari2 kene bengkak B..demam..
kat tempat kerja..asik kebocoran..sakit lak tu  :(
anak pulak refuse nak bf masa tu..
dia mengamuk2 masa bf..entahla,saya kurang ilmu..
ingat dia takmau..tapi mungkin tak dapat susu..tersumbat ke..
so..bagi guna botol..
mama ajar macam2 cara nak bf baby..tapi failed aje :(

harap2 kali ni berjaya la misi ni..
cuma..masih blur2 cara nak bekalkan susu pada baby masa kerja nanti..
masih belajar..dan belajar..
chaiyok..chaiyok.. ;)



sha nanti apa2 contact peer counselor
cari dekat fb, cham ali
dia area melaka

Offline mizah

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1511
  • Suka? +6/-0
  • Salam kenalan semua :)
Sedang hamil - Persediaan Memulakan penyusuan susu ibu
« Reply #2 on: March 23, 2011, 10:23:09 AM »
sha...insyaAllah boleh...kalau ada apa2 kemusykilan, tanya je kat RH ni...insyaAllah ada yang boleh tolong...especially kak hana, kak ummi...



Offline mumyalya

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1745
  • Suka? +7/-0
  • ^.^
Sedang hamil - Persediaan Memulakan penyusuan susu ibu
« Reply #3 on: March 23, 2011, 10:27:04 AM »
sha nanti apa2 contact peer counselor
cari dekat fb, cham ali
dia area melaka

thanks kak..baru je add dia ni..hehe..

sha...insyaAllah boleh...kalau ada apa2 kemusykilan, tanya je kat RH ni...insyaAllah ada yang boleh tolong...especially kak hana, kak ummi...


thanks dear..tulah..tengah kumpul ilmu ni..hehe..
semangat tu mesti ada kan.. :)

Offline kiah

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1619
  • Suka? +3/-0
Sedang hamil - Persediaan Memulakan penyusuan susu ibu
« Reply #4 on: March 23, 2011, 10:59:21 AM »
sha..x pe..pelan2..kiah dl lps dh beli pam..dok trmangu jap..time tu baby dh sebulan..tak tau nk buat pe ngan pam tu..dlm hati,"ku beli pam mahal2,rugi kalau tak guna habis2an..tp cmne nk buat"..so lps tu,br lah brkecimpung ngan blog2 ibu2 myusu..kiah mula bljar dr blog harlinda halim..alhamdulilah..blajar sikit2..lm2 kita akan mguasai sikit2..tp sbnrnye bf is a journey..dia tak akan stop..kiah nie tiap2 hari akan bukak blog ibu2 myusu..even sbnrnye dh tau,brp lama susu tu blh thn dh sekian2 peti..tp still lg diulang2 baca..rs tak puas..kehkehkeh...

kiah lps masuk krja,time 1st skali mgusung beg pam n cooler bag.trtanya2 pd diri sndri..aku nie mampu ke tuk jd exclusive bfedeer pd anak ku nie ek..cmne jadual ku nti?cmne nk pam nti?blh ke pam kt cubicle sndri?..then bl dh dok kt tmpt duduk kita,tiba2 je ada kekuatan tuk pam n live just go on perfectly...(kiah nie plak malaih nk pk bab2 nk beli susu pe,itu ini..)kehkehkeh
 

Offline mumyalya

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1745
  • Suka? +7/-0
  • ^.^
Sedang hamil - Persediaan Memulakan penyusuan susu ibu
« Reply #5 on: March 23, 2011, 11:07:08 AM »
sha..x pe..pelan2..kiah dl lps dh beli pam..dok trmangu jap..time tu baby dh sebulan..tak tau nk buat pe ngan pam tu..dlm hati,"ku beli pam mahal2,rugi kalau tak guna habis2an..tp cmne nk buat"..so lps tu,br lah brkecimpung ngan blog2 ibu2 myusu..kiah mula bljar dr blog harlinda halim..alhamdulilah..blajar sikit2..lm2 kita akan mguasai sikit2..tp sbnrnye bf is a journey..dia tak akan stop..kiah nie tiap2 hari akan bukak blog ibu2 myusu..even sbnrnye dh tau,brp lama susu tu blh thn dh sekian2 peti..tp still lg diulang2 baca..rs tak puas..kehkehkeh...

kiah lps masuk krja,time 1st skali mgusung beg pam n cooler bag.trtanya2 pd diri sndri..aku nie mampu ke tuk jd exclusive bfedeer pd anak ku nie ek..cmne jadual ku nti?cmne nk pam nti?blh ke pam kt cubicle sndri?..then bl dh dok kt tmpt duduk kita,tiba2 je ada kekuatan tuk pam n live just go on perfectly...(kiah nie plak malaih nk pk bab2 nk beli susu pe,itu ini..)kehkehkeh

LIKE! thanks kiah..
i bet sama le..mesti jadi blur2 gak nanti..
tengah explore blog2 penyusuan ni..
baca pon blurr..apatah lagi aplikasinya nanti..
maybe belum ada depan mata..belum buat..
kalau dah nanti..maybe akan ok :)

Offline mizah

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1511
  • Suka? +6/-0
  • Salam kenalan semua :)
Sedang hamil - Persediaan Memulakan penyusuan susu ibu
« Reply #6 on: March 23, 2011, 11:28:13 AM »
teringat....sebelum ni kat rumah peti ais satu pintu je...pulak stok bahan basah penuh dalam tu...sebulan lepas bersalin, memang tak pernah pam la..n takde stok sebab freezer camtu kan..

then...lagi 3minngu nak masuk keje(maternity 60days je), dok pujuk2 husband...mintak kelulusan nak beli DF...penat gak pujuk2 ni...ye la..dia dok pikir nak beli fridge yang rm4k..uish masa tu memang tak mampu..DF, 5-6ratus dah dapat...last2, sehari sebelum dia outstation ke hong kong, dia belikan DF...

bila dah dapat DF, dalam hati tertanya...argh, mampu ke aku nak buat stok...mampu ke aku nak exclusive bf sampai 6bulan ni? then sebab takut kena bebel dengan husband bila kosong je DF tu bila dia balik dari hongkong, saya pun disiplinkan diri la mengepam...pam lepas baby menyusu....n rajin pam waktu malam gak...hehe...akhirnya...sampa i sekarang dok ngepam2, dah nak penuh DF tu...n frozen stok kat DF pun masih belum digunakan :)

to sha...sha boleh punye!! :)

Offline nik_ceema

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1257
  • Suka? +4/-0
    • SiMa liFe jOuRney
Sedang hamil - Persediaan Memulakan penyusuan susu ibu
« Reply #7 on: March 23, 2011, 11:44:07 AM »
go go POWER MOMMIES!!.. hehe...

nik insyaAllah nak beli DF 2 bulan lagi. kewangan blom stabilll.. ;)

Offline ayu

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1259
  • Suka? +8/-0
Sedang hamil - Persediaan Memulakan penyusuan susu ibu
« Reply #8 on: March 23, 2011, 12:13:39 PM »
go go POWER MOMMIES!!.. hehe...

nik insyaAllah nak beli DF 2 bulan lagi. kewangan blom stabilll.. ;)

alhamdulillah....happynya akak dengar...caiyok..caiyok..

Offline ayu

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1259
  • Suka? +8/-0
Sedang hamil - Persediaan Memulakan penyusuan susu ibu
« Reply #9 on: March 23, 2011, 12:15:32 PM »
LIKE! thanks kiah..
i bet sama le..mesti jadi blur2 gak nanti..
tengah explore blog2 penyusuan ni..
baca pon blurr..apatah lagi aplikasinya nanti..
maybe belum ada depan mata..belum buat..
kalau dah nanti..maybe akan ok :)

sha, take ur time ye..
untuk permulaan, boleh juga refer kat forum sebelah, susuibu.com
untuk tengok topik2 lama yang relate dengan penyusuan susu ibu ye..

nak komen panjang2 ni tapi nak keluar rehat la..
atau boleh je refer kat blog duniasusuibu.com

Offline nik_ceema

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1257
  • Suka? +4/-0
    • SiMa liFe jOuRney
Sedang hamil - Persediaan Memulakan penyusuan susu ibu
« Reply #10 on: March 23, 2011, 12:20:09 PM »
ye kak ayu. terima kasih :D :D

susu da takde tmpt nak letak. pagi td kira2 stok da ada 243oz. cam tak sangka nik bole sampai angka ratus. hehe... yg penuh df tu mesti lagi hebat. :D :D suka suka suka tgk stok org2 BF ni. :)

Offline mumyalya

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1745
  • Suka? +7/-0
  • ^.^
Sedang hamil - Persediaan Memulakan penyusuan susu ibu
« Reply #11 on: March 23, 2011, 12:23:20 PM »
thanks ramizah..ayu..dan yang lain2
insyaAllah..dengan ada nya rakan2 seperti kalian..
misi ini pasti akan berhasil..hehe :)

Offline mygenesis (yana)

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2935
  • Suka? +18/-0
  • life is full of ups and downs..handle with prayer
Re: Sedang hamil - Persediaan Memulakan penyusuan susu ibu
« Reply #12 on: March 23, 2011, 12:33:22 PM »
sha!! syabas sbb dh plan n pilih yg terbaik utk junior!! u can do it oke!! syok ooo BF ni.sbb 2 la walaupun susah or byk cabaran ibu2 stil gigih nk breastfeed lg sbb nikmatnya x ternilai.hehe.

wish u all d best!! mu bule la tanya kengkawan kat sini dorang otai2 kat den pun bule walaupun den x otai tp im a hardcore breastfeeder  ;D

im moreeeeee than hepi to support u throughout journey utk BF ni!! equip urself ngn ILMU that is d most important thing.period semasa lepas pantang 2 sgt crucial.u can do it la laling!!!


Offline mumyalya

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1745
  • Suka? +7/-0
  • ^.^
Re: Sedang hamil - Persediaan Memulakan penyusuan susu ibu
« Reply #13 on: March 23, 2011, 12:44:26 PM »
thanks for your support yana..
semoga kali ni berjaya lah ek..
hehe..

buat masa ni..nipples kalau di stimulate (bersih or pegang)
dah ada hasil susu..normal kot?macam cair2 gitu..
harap takde masalah la masa baby dah lahir nanti.. :)

Offline ummi

  • Administrator
  • Berlian
  • *****
  • Posts: 5569
  • Suka? +73/-0
    • ohcomel
Re: Sedang hamil - Persediaan Memulakan penyusuan susu ibu
« Reply #14 on: March 23, 2011, 12:44:46 PM »
sha,
meh akak listkan ye....

1. menanamkan azam, bersungguh2, niatkan menyusu kerana Allah.
2. dapatkan ilmu sebanyak mungkin daripada sumber yang tepat. Kelas penyusuan susu ibu, atau support group meeting.
3. Boleh buat check list semasa di hospital, takut terlupa sebab gabra ke kelam kabut.
4. Pilih hospital rakan bayi. Hospital yang menyokong penysuan susu ibu.
5. Simpan nombor rakan2 yang arif tentang penysuuan susu ibu. Lagi elok MBFPC. http://ratuhati.com/forum/index.php/topic,1937.0.html

Antara yang boleh masuk dalam check list, apa yang patut kita buat masa di hospital
1. Beritahu gynae atau sesiapa yang menyambut kelahiran yang sha hendak menyusu.
2. Susukan bayi satu jam pertama, sebab masa ni baby alert.
3. Latch dengan betul. Jangan panik dan stress kalau rasa bayi tidak dapat latch. Kita dan bayi sama-sama belajar. Skin to skin lebih baik. Bayi biasanya pandai mencari p*t*ng ibu. Kuasa Allah... Nanti kita sertakan video latching dan position ya.
4. Jika ada masalah dengan latching masa ni, minta bantuan jururawat/ doktor. Boleh juga call MBFPC kot2 ada yang free masa tu kan. Link di atas.
5. Bayi hendaklah bersama ibu setiap masa. Jangan letak kat nurseri kecuali atas nasihat doktor (tu sbb kena pilih doktor yg pro-BF, rakan bayi)
6.

Jap fikir jap
« Last Edit: March 23, 2011, 01:10:58 PM by ummi »

Offline ummi

  • Administrator
  • Berlian
  • *****
  • Posts: 5569
  • Suka? +73/-0
    • ohcomel
Re: Sedang hamil - Persediaan Memulakan penyusuan susu ibu
« Reply #15 on: March 23, 2011, 12:46:04 PM »
buat masa ni..nipples kalau di stimulate (bersih or pegang)
dah ada hasil susu..normal kot?macam cair2 gitu..

normal. Nipple tak perlu distimulate kan. Kalau ada macam daki melekat kat hujung dia cukup bersihkan dengan kain lembut tanpa bahan pencuci/ sabun.

Offline mizah

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1511
  • Suka? +6/-0
  • Salam kenalan semua :)
Re: Sedang hamil - Persediaan Memulakan penyusuan susu ibu
« Reply #16 on: March 23, 2011, 12:53:07 PM »
bagi saya...menyusukan anak sejurus kelahirannya atau satu jam pertama tu..memang la satu kenangan yang sangat2 terindah :) lagi la suka tengok bila baby baru2 je lahir dah pandai nak carik nipple...wahh..sangat cumel dia cari2 nipple tu  ;D

Offline ummi

  • Administrator
  • Berlian
  • *****
  • Posts: 5569
  • Suka? +73/-0
    • ohcomel
Re: Sedang hamil - Persediaan Memulakan penyusuan susu ibu
« Reply #17 on: March 23, 2011, 01:00:52 PM »
Bersambung

sha, meh akak listkan ye..


Ilmu Apa perlu tahu
1. Bagaimana susu dihasilkan
http://www.kellymom.com/bf/supply/milkproduction.html
Ini penting sebab tak mau timbul salah faham dan terpengaruh dgn dakyah2 yg kata susu tak ada la

2. kolostrum - cecair bernilai emas
http://www.llli.net/faq/colostrum.html

3. keperluan susu bayi newborn - utk menangkis salah faham bayi menangis, kata susu tak cukup

Baca dekat link no 2 :-)

4. Bayi muntah susu, reflux
http://www.kellymom.com/babyconcerns/reflux.html

5. Najis newborn
http://www.llli.org/llleaderweb/lv/lvdec97jan98p123.html

6. Cara latch yang betul
Latch On


sila sambung :-D
« Last Edit: March 23, 2011, 01:05:03 PM by ummi »

Offline ummi

  • Administrator
  • Berlian
  • *****
  • Posts: 5569
  • Suka? +73/-0
    • ohcomel
Re: Sedang hamil - Persediaan Memulakan penyusuan susu ibu
« Reply #18 on: March 23, 2011, 01:07:36 PM »
Pemakanan Ibu menyusu

Makan makanan berkhasiat. Elakkan makan hanya ikan masin dan nasi je. Makanlah sayur2an yang sesuai macam lobak putih, sawi. Ikan mesti le ada. Ikan cencaru, selar, tenggiri, jenahak. Minum air secukupnya. Minum sikit2 tapi kerap.

Elakkan jamu untuk bulan pertama. Takut beri kesan kepada penghasilan susu ibu.

Offline mumyalya

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1745
  • Suka? +7/-0
  • ^.^
Re: Sedang hamil - Persediaan Memulakan penyusuan susu ibu
« Reply #19 on: March 23, 2011, 01:10:38 PM »
thanks kak ummi..
suka nya..semua info berguna nih..hehe..
 ;D




Offline ummi

  • Administrator
  • Berlian
  • *****
  • Posts: 5569
  • Suka? +73/-0
    • ohcomel
Re: Sedang hamil - Persediaan Memulakan penyusuan susu ibu
« Reply #20 on: March 23, 2011, 01:13:13 PM »
sha, sama2
page 1 baca gak ye..

Offline mizah

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1511
  • Suka? +6/-0
  • Salam kenalan semua :)
Re: Sedang hamil - Persediaan Memulakan penyusuan susu ibu
« Reply #21 on: March 23, 2011, 02:29:21 PM »
sukanya kak ummi bagi link2 tu...thanks...hehe...nak studi gak ni.. :) sebelum ni tak pernah tau bab2 dalaman camtu...hihi

Offline HaNa

  • Moderator (Board)
  • Berlian
  • *
  • Posts: 1500
  • Suka? +23/-0
  • To know me is to love me
    • http://hanaseman.blogspot.com/
Re: Sedang hamil - Persediaan Memulakan penyusuan susu ibu
« Reply #22 on: March 23, 2011, 02:31:55 PM »
Sha, jangan panik dan pening..
Bf is a journey... go step by step.. Selagi kita tak lalui,kita takkan faham.

Akak start with zero time anak sulung.. Baru ada kesedaran bila dah naik kerja...
So, baru mula mencari info..

Otak kita tak boleh menampung semua maklumat yang kita dapat.. hari ni baca, esok dah lupa kecuali ada praktikalnya. So, kena timba ilmu phase by phase disertai praktikalnya.. teori saja tak cukup..

Time sebelum bersalin, tumpukan pada informasi tentang latching, kolostrum, merangsang penghasilan susu.. dan juga maklumat semasa berada di wad (kalau bersalin di baby friendly hospital, boleh rujuk dengan lactation nurse kat situ)

Pas bersalin, tumpukan pada topik penyusuan berkesan, cara mengenalpasti bayi cukup susu atau tidak, masalah2 penyusuan seperti breast bengkak, p*t*ng merekah dll dan cara nak elak dan rawat..

Dekat nak naik kerja, timba ilmu pula pasal mengepam di tempat kerja, apa persediaan yang perlu (kelengkapan), jadual memerah, proses penyimpanan dll..

Bila kita go chapter by chapter, kita akan lebih paham, dan secara tak langsung kita sendiri akan jadi BF counselor kepada kawan2 yang lain..

Paling penting, cari phone no. rakan rujuk terdekat.. Kalau tak dapat contact PC, experienced BF mom pun boleh bantu.. yang penting adalah sokongan.
Story of breastfeeding, parenting and my family.
sila klik http://hanaseman.blogspot.com/

Offline mumyalya

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1745
  • Suka? +7/-0
  • ^.^
Re: Sedang hamil - Persediaan Memulakan penyusuan susu ibu
« Reply #23 on: March 23, 2011, 02:59:07 PM »
kak hana..
thanks a lot..sgt membantu dengan bitau step2 pembacaan tu..
sebab memang skang sha pi input semua dalam otak..
tu yg pening sikit..hehe ;D


Offline ummi

  • Administrator
  • Berlian
  • *****
  • Posts: 5569
  • Suka? +73/-0
    • ohcomel
Re: Sedang hamil - Persediaan Memulakan penyusuan susu ibu
« Reply #24 on: March 23, 2011, 03:28:24 PM »
Sha, jangan panik dan pening..
Bf is a journey... go step by step.. Selagi kita tak lalui,kita takkan faham.

Akak start with zero time anak sulung.. Baru ada kesedaran bila dah naik kerja...
So, baru mula mencari info..

Otak kita tak boleh menampung semua maklumat yang kita dapat.. hari ni baca, esok dah lupa kecuali ada praktikalnya. So, kena timba ilmu phase by phase disertai praktikalnya.. teori saja tak cukup..

Time sebelum bersalin, tumpukan pada informasi tentang latching, kolostrum, merangsang penghasilan susu.. dan juga maklumat semasa berada di wad (kalau bersalin di baby friendly hospital, boleh rujuk dengan lactation nurse kat situ)

Pas bersalin, tumpukan pada topik penyusuan berkesan, cara mengenalpasti bayi cukup susu atau tidak, masalah2 penyusuan seperti breast bengkak, p*t*ng merekah dll dan cara nak elak dan rawat..

Dekat nak naik kerja, timba ilmu pula pasal mengepam di tempat kerja, apa persediaan yang perlu (kelengkapan), jadual memerah, proses penyimpanan dll..

Bila kita go chapter by chapter, kita akan lebih paham, dan secara tak langsung kita sendiri akan jadi BF counselor kepada kawan2 yang lain..

Paling penting, cari phone no. rakan rujuk terdekat.. Kalau tak dapat contact PC, experienced BF mom pun boleh bantu.. yang penting adalah sokongan.

200% setuju
Yang penting jgn panik gitu.
Lepas tu dapatkan sokongan/ nasihat drp sumber yg betul. Jgn simply gooogle je.

 


IKLAN

IKLAN PENAJA