+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 10769
Latest: yat118
New This Month: 133
New This Week: 30
New Today: 6
Stats
Total Posts: 443919
Total Topics: 7405
Most Online Today: 236
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 20
Guests: 210
Total: 230

Author Topic: PCOS-bolehkah saya mengandung?  (Read 215717 times)

Offline Ddkadak

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1477
  • Suka? +6/-0
Re: Pesakit PCOS....Ape usaha anda untuk dapatkan zuriat?
« Reply #150 on: November 20, 2010, 07:09:40 AM »
kadang2 kan..geram la dgn pcos nih...orang lain yg ada masalah berat badan,ok je..ada rezeki mengandung setiap tahun...huhuhu,

Betul.. betul.. betul..

Tapi bak kata Nuyun75, rezeki masing2... Bersabar je..
l]


Offline ana_adams

  • Nilam
  • *
  • Posts: 422
  • Suka? +2/-0
Re: Pesakit PCOS....Ape usaha anda untuk dapatkan zuriat?
« Reply #151 on: November 20, 2010, 08:37:03 PM »
itulah..org lain,kwn akak..obes jgk..tp xder pcos...huhuhuhu..beranak je keje...huhuhu...nasib masing2 kan

Offline Ddkadak

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1477
  • Suka? +6/-0
Re: Pesakit PCOS....Ape usaha anda untuk dapatkan zuriat?
« Reply #152 on: November 21, 2010, 07:05:38 PM »
Tu la kan.. Sometimes PCOS ni tak sume berkaitan ngan obes pun.. But obes not good for us.. Takut penyakit lain plak yang lekat..
l]

Offline ana_adams

  • Nilam
  • *
  • Posts: 422
  • Suka? +2/-0
Re: Pesakit PCOS....Ape usaha anda untuk dapatkan zuriat?
« Reply #153 on: November 21, 2010, 08:22:35 PM »
betul tu kan..akak dah naik ni haa....takut benar penyakit lain....ya Allah..jauhkan la....emmm.....dd....macamman a rasa makan bidadari?

sue_nyi

  • Guest
Re: Pesakit PCOS....Ape usaha anda untuk dapatkan zuriat?
« Reply #154 on: November 22, 2010, 02:18:15 PM »
xsemua yg obes kena..sue yg normal bmi pun kena....huhuhu


Offline Ddkadak

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1477
  • Suka? +6/-0
Re: Pesakit PCOS....Ape usaha anda untuk dapatkan zuriat?
« Reply #155 on: November 22, 2010, 04:28:41 PM »
betul tu kan..akak dah naik ni haa....takut benar penyakit lain....ya Allah..jauhkan la....emmm.....dd....macamman a rasa makan bidadari?

Ntah la kak Ana.. Rase cam biase je.. Nak masuk 3 botol dah ni.. Sejak akhir2 ni dok nak lelap je.. Tak menguap pun tapi mata nak pejam.. tak tau la napa..
l]

Offline Ddkadak

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1477
  • Suka? +6/-0
Re: Pesakit PCOS....Ape usaha anda untuk dapatkan zuriat?
« Reply #156 on: November 22, 2010, 04:33:25 PM »
Ni Dd nak berkongsi ngan korang, kengkawan di RH ni..
Ari ni Dd ke spital Kulim ade appointment ngan doktor pakar..
Tadi check air kencing, -ve.. Tak pregnant..
So doktor pakar tu suggest wat operation.. Hubby Dd senyap je..
On 18th December ni Dd kene admit ke spital..
Doktor pakar tu nak wat lap + dye + ovarium drilling..
Ilang mood ni.. Rase sedih sangat..
l]

Offline azlynda

  • Topaz
  • *
  • Posts: 43
  • Suka? +0/-0
Re: Pesakit PCOS....Ape usaha anda untuk dapatkan zuriat?
« Reply #157 on: November 22, 2010, 04:55:37 PM »
sbr ye dd..nape nk oerate?
Ya ALLAH Ya Tuhanku..kurniakan kami zuriat yg soleh dan solehah...amin..

Offline cumi

  • Nilam
  • *
  • Posts: 350
  • Suka? +1/-0
Re: Pesakit PCOS....Ape usaha anda untuk dapatkan zuriat?
« Reply #158 on: November 22, 2010, 04:58:58 PM »
DD...

insyaallah lepas operation ni peluang nak hamil tinggi...banyakkan berdoa k..cumi doa semuanya selamat..amin



Offline Ddkadak

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1477
  • Suka? +6/-0
Re: Pesakit PCOS....Ape usaha anda untuk dapatkan zuriat?
« Reply #159 on: November 22, 2010, 06:39:13 PM »
sbr ye dd..nape nk oerate?

Coz metformin not functioning to my body.. Dd gain weight gak although makan metformin tu..
Doktor tu cakap if operate, the chances to get pregnant is high.. As pesakit PCOS ni, I'm still irregular period walaupun dah makan ubat doktor.. Furthermore, Dd dah makan clomid for 2 cycles dah..
l]

Offline Ddkadak

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1477
  • Suka? +6/-0
Re: Pesakit PCOS....Ape usaha anda untuk dapatkan zuriat?
« Reply #160 on: November 22, 2010, 06:40:24 PM »
DD...

insyaallah lepas operation ni peluang nak hamil tinggi...banyakkan berdoa k..cumi doa semuanya selamat..amin

Thanks for your support Cumi.. Dd pun arap gitu gak la...

Amin.. Amin.. Amin...
l]

Offline ana_adams

  • Nilam
  • *
  • Posts: 422
  • Suka? +2/-0
Re: Pesakit PCOS....Ape usaha anda untuk dapatkan zuriat?
« Reply #161 on: November 22, 2010, 11:54:22 PM »
dd dh makan 3 botol bidadari,..mmg xder kelur period pun walau sekali...emm.... ye la..nkbuat mcmmana dd..kuasa tuhan melebihi dr kita....tawakal yer... solat istikhrh...mtk petujuk....moga2 berjalan dgn lancar...amin...
tentang operation...ikut gerak hati....dd nak anak kan...kuat semangat k...

Offline Ddkadak

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1477
  • Suka? +6/-0
Re: Pesakit PCOS....Ape usaha anda untuk dapatkan zuriat?
« Reply #162 on: November 23, 2010, 06:10:20 AM »
dd dh makan 3 botol bidadari,..mmg xder kelur period pun walau sekali...emm.... ye la..nkbuat mcmmana dd..kuasa tuhan melebihi dr kita....tawakal yer... solat istikhrh...mtk petujuk....moga2 berjalan dgn lancar...amin...
tentang operation...ikut gerak hati....dd nak anak kan...kuat semangat k...

Tu la kak Ana.. Dd redha je la.. Bagi Dd, kalu operate ni leh wat peluang Dd pregnant tinggi.. Dd wat je la kak Ana.. Org lain pun ade gak yang operate.. Arap2 everything gonna be ok la..
l]

sue_nyi

  • Guest
Re: Pesakit PCOS....Ape usaha anda untuk dapatkan zuriat?
« Reply #163 on: November 23, 2010, 07:14:36 PM »
DD~kwn sue ade pcos wat ovarian drilling terus ngandung pastu.......cuba la..yang penting kita ikhtiar...sue xleh wat sbb kecik je dlm 2cm...doktor harap makin ilang...

sue ade cite yang sue period bulan lepas kuar seketul dagingkan?sue ade amik gambar n tunjuk pada doktor. mula doktor cakap gugur. scan doktor cakap dah kuar semua..tapi ujian air kencing -ve. so doktor cuma lh cakap maybe masalah hormon... doktor klinik tuh macam xtau nak cakap ape..bila tanye kenapa keluar dagng tu dia cakap mungkin sebab salah makan ubat hormon etc...sebelum ni sue penah makan ubat hormon xbetul xpernah keluar pun benda2 macam tuh... ???

then, masa balik kampung baru nih, husband su bgtau my MIL pasal hal nih. so my MIL mintak la tengok gambar tu..dia cakap gugur. so malam tu jugak dia bawak sue gi bidan kampung tunjuk gambar tu..bidan tu cakap gugur 2bulan. dia tengok pada bentuk ketulan daging yang keluar...bidan tuh cakap dah kuar abis. dia nak buatkan air tawar tapi xsempat sbb xbawak barang. MIL cuma nak tanye je dulu..soknye dah balik shah alam...mmg xberubat ape la jawabnye..

balik shah alam My MIL suro gi check klinik lain pulak takut kuar xabis n effect peranakan nnt. sue gi klinik dokrtorpun sahkan gugur n dah complete kuar....

sedihnyer......tapi ape leh buat sbb suepun xtahu sue pregnant. ada bulan 8 tu period lewat 2minggu. pastu datang coklat2 je selama 14hari. next month pun datang coklat2 je 16hari...ingatkan penyakit period irregular datang balik. rupanya pregnant!
doktor pakarpun xscan dulu terus bagi ubat hormon je suro makan. masa makan ubat tu sue selalu muntah n pening2....ingat xserasi dgn ubat tuh..rupanya morning sickness..huuhuh....su stop ubat tu lepas 14 hari makan. 7biji lagi xabis. pas stop ubat tuh 7hari datang darah yang banyak sekali dengan ketulan darah..segumpal 2 ketul bercantum. sebelah merah kehitaman, sebelah lagi merah muda bercampur putih... mungkin sarung n bb :'(

doktor yang sue gi tadi cakap mmg ada yang pregnant tapi period....ada jugak yang uri kat bawah sbb tuh kuar darah..so periodpun masih ade peluang ngandung tau!gugur ni mcm2 punca. stresspun boleh jadi.huhuhu..xde rezki sue lagi nampaknye..cuma terkilan skit sbb sue punca bb gugur...sue makan ubat homon yang paksa bb kuar...ade hikmahnye..pasni sue kena lebih berhati2..

sorry pjg berjela bebel kt sini..sekadar bg info pada kawan2 bhw periodpun ada yang pregnant..cuma bezanye sue punye darah skit2 je...









Offline Ddkadak

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1477
  • Suka? +6/-0
Re: Pesakit PCOS....Ape usaha anda untuk dapatkan zuriat?
« Reply #164 on: November 24, 2010, 06:56:32 AM »
DD~kwn sue ade pcos wat ovarian drilling terus ngandung pastu.......cuba la..yang penting kita ikhtiar...sue xleh wat sbb kecik je dlm 2cm...doktor harap makin ilang...

sue ade cite yang sue period bulan lepas kuar seketul dagingkan?sue ade amik gambar n tunjuk pada doktor. mula doktor cakap gugur. scan doktor cakap dah kuar semua..tapi ujian air kencing -ve. so doktor cuma lh cakap maybe masalah hormon... doktor klinik tuh macam xtau nak cakap ape..bila tanye kenapa keluar dagng tu dia cakap mungkin sebab salah makan ubat hormon etc...sebelum ni sue penah makan ubat hormon xbetul xpernah keluar pun benda2 macam tuh... ???

then, masa balik kampung baru nih, husband su bgtau my MIL pasal hal nih. so my MIL mintak la tengok gambar tu..dia cakap gugur. so malam tu jugak dia bawak sue gi bidan kampung tunjuk gambar tu..bidan tu cakap gugur 2bulan. dia tengok pada bentuk ketulan daging yang keluar...bidan tuh cakap dah kuar abis. dia nak buatkan air tawar tapi xsempat sbb xbawak barang. MIL cuma nak tanye je dulu..soknye dah balik shah alam...mmg xberubat ape la jawabnye..

balik shah alam My MIL suro gi check klinik lain pulak takut kuar xabis n effect peranakan nnt. sue gi klinik dokrtorpun sahkan gugur n dah complete kuar....

sedihnyer......tapi ape leh buat sbb suepun xtahu sue pregnant. ada bulan 8 tu period lewat 2minggu. pastu datang coklat2 je selama 14hari. next month pun datang coklat2 je 16hari...ingatkan penyakit period irregular datang balik. rupanya pregnant!
doktor pakarpun xscan dulu terus bagi ubat hormon je suro makan. masa makan ubat tu sue selalu muntah n pening2....ingat xserasi dgn ubat tuh..rupanya morning sickness..huuhuh....su stop ubat tu lepas 14 hari makan. 7biji lagi xabis. pas stop ubat tuh 7hari datang darah yang banyak sekali dengan ketulan darah..segumpal 2 ketul bercantum. sebelah merah kehitaman, sebelah lagi merah muda bercampur putih... mungkin sarung n bb :'(

doktor yang sue gi tadi cakap mmg ada yang pregnant tapi period....ada jugak yang uri kat bawah sbb tuh kuar darah..so periodpun masih ade peluang ngandung tau!gugur ni mcm2 punca. stresspun boleh jadi.huhuhu..xde rezki sue lagi nampaknye..cuma terkilan skit sbb sue punca bb gugur...sue makan ubat homon yang paksa bb kuar...ade hikmahnye..pasni sue kena lebih berhati2..

sorry pjg berjela bebel kt sini..sekadar bg info pada kawan2 bhw periodpun ada yang pregnant..cuma bezanye sue punye darah skit2 je...










Dd arap nasib Dd leh jadi cam kawan Sue tu.. Mane tau pas operate ni leh pregnant..

Kesiannye kat Sue.. Sue banyakkan bersabar ye.. Ade hikmah la tu..
But how come check air kencing still negative? Sedangkan time Sue gugur tu dah pregnant 2 bulan?
Kawan Dd ade sorang tapi story die terbalik ngan Sue.. Die ni orang Indon tapi dah berpuluh tahun menetap kat Kedah ni..
Die n suami pi check klinik, amik ujian air kencing, strip tu naik half je.. Pastu doktor pun isytihar die pregnant.. Bukan main hepi la kawan ni..
Next monthnye die datang period siap senggugut lagi.. So depa ni pelik la, camne pregnant leh sakit cam gini..
They went to the clinic again.. Wat balik la ujian air kencing tu.. Tup2 negative, memang tak pregnant pun.. Meraung la kawan ni.. Dah la dok mengharap baby pun..

Dd rase ujian air kencing ni pun kekadang tak betul gak kot kan..
l]

Offline nuyun75

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1598
  • Suka? +1/-0
Re: Pesakit PCOS....Ape usaha anda untuk dapatkan zuriat?
« Reply #165 on: November 24, 2010, 12:39:27 PM »
salam semua...

sue_nyi - yun harap sue bersabar ya... insyallah kita kena usaha mungkin ada kemungkinan yang akan datang mengandung lebih sihat ...

dd--yun pun makan metformin... entah la metformin nie functionnya untuk weight kan dan yang obes ... still tak pragnet .. rasa macam ada lagi pcos... takut la dd...

sue_nyi

  • Guest
Re: Pesakit PCOS....Ape usaha anda untuk dapatkan zuriat?
« Reply #166 on: November 24, 2010, 05:43:22 PM »
DD::sue pegi masa darah turun hari ke-5, doktor cakap kalau +ve atau samar kena cuci. masa dia wat upt dia cakap mula nampak samar, pastu -ve lak..sue mcm xpuas ati..sbb doktor ni mcm takut2 nak bagi keputusan. sue bg kawan sue yang pernah gugur sebelum ni tgk gbr yang sue amik..dia cakap sebijik bentuk mcm dia gugur....bertambah risau la sue...bukan ape..sue takut kalau betul gugur kuar xabis effect lak peranakan esok hari...sib baik suami sue bgtau mertua sue...
mertua sue xdiam diri bila tengok gambar tuh..semalam gi klinik ibu mengandung baru tau result yang btul..rahim sue masih mengembang lagi. sampai skang rasa ngilu je kadang2...makan ubat doktor bgpun xkurang. sue xberpantangpun sbb xtahu. dah tahu baru tau takut..hehee.. :P

malahan sebelum ni kakak sue dah pesan suro berpantang walaupun xcnfirm gugur ke x... :D

nuyun::mungkin dah tertulis bb sue yang ini jd mcm ni...xpelah..cuba lagi...insyaAllah Allah akan bg yang terbaik nnt..Amin..




Offline Ddkadak

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1477
  • Suka? +6/-0
Re: Pesakit PCOS....Ape usaha anda untuk dapatkan zuriat?
« Reply #167 on: November 24, 2010, 06:00:12 PM »
salam semua...

sue_nyi - yun harap sue bersabar ya... insyallah kita kena usaha mungkin ada kemungkinan yang akan datang mengandung lebih sihat ...

dd--yun pun makan metformin... entah la metformin nie functionnya untuk weight kan dan yang obes ... still tak pragnet .. rasa macam ada lagi pcos... takut la dd...


salam Yun..

Function metformin ni untuk kurangkan selera makan supaya berat badan kite turun.. Metformin membantu benih kite menjadi matang..
Metformin ni sebenarnye untuk pesakit kencing manis..
Bile Dd makan kat skolah, ramai cikgu tanye Dd ade kencing manis ka.. Lawak je rase.. Bile Dd bagi penerangan baru la depa paham..
At this moment, Dd pun lum pregnant although dah telan clomid for 2 cycle.. Still amid asid folic & metformin..
La ni doktor soh stop metformin coz nak operate.. lagi pun mase check ari tu berat Dd bertambah.. Maknanye metformin kurang berkesan pada badan Dd ni..
Nuyun bersabar ye.. Mayb kite ni lum ade rezeki lagi..
Dd arap ngan operate nanti leh pregnant..
l]

Offline cumi

  • Nilam
  • *
  • Posts: 350
  • Suka? +1/-0
Re: Pesakit PCOS....Ape usaha anda untuk dapatkan zuriat?
« Reply #168 on: November 24, 2010, 06:02:19 PM »
Dd...

cumi pun ambil metformin ni memang berkesan dari berat 80kg turun 74kg...teruskan usaha ya semoga perolehi kejayaan..amin



Offline Ddkadak

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1477
  • Suka? +6/-0
Re: Pesakit PCOS....Ape usaha anda untuk dapatkan zuriat?
« Reply #169 on: November 24, 2010, 06:05:09 PM »
DD::sue pegi masa darah turun hari ke-5, doktor cakap kalau +ve atau samar kena cuci. masa dia wat upt dia cakap mula nampak samar, pastu -ve lak..sue mcm xpuas ati..sbb doktor ni mcm takut2 nak bagi keputusan. sue bg kawan sue yang pernah gugur sebelum ni tgk gbr yang sue amik..dia cakap sebijik bentuk mcm dia gugur....bertambah risau la sue...bukan ape..sue takut kalau betul gugur kuar xabis effect lak peranakan esok hari...sib baik suami sue bgtau mertua sue...
mertua sue xdiam diri bila tengok gambar tuh..semalam gi klinik ibu mengandung baru tau result yang btul..rahim sue masih mengembang lagi. sampai skang rasa ngilu je kadang2...makan ubat doktor bgpun xkurang. sue xberpantangpun sbb xtahu. dah tahu baru tau takut..hehee.. :P

malahan sebelum ni kakak sue dah pesan suro berpantang walaupun xcnfirm gugur ke x... :D

nuyun::mungkin dah tertulis bb sue yang ini jd mcm ni...xpelah..cuba lagi...insyaAllah Allah akan bg yang terbaik nnt..Amin..





Dd rase better Sue berpantang.. Walaupun terlambat, wat la takat mane termampu.. Pi ngurut, bertungku dan sebagai nye.. Takut2 urat2 Sue kembang coz rahim Sue dah kembang..
La ni mayb la x rase apa.. Takut masa ari tua nanti..
Lagi 1, pasti kan tadak saki baki yang tertinggal di rahim kalu keguguran.. Coz ade kakak kawan Dd keguguran. Doktor tak cuci dengan bersih menyebabkan ia menjadi kuman.. Last skali kakak kawan Dd leh pregnant langsung coz kuman tu dah merosakkan rahimnye.. Camtu la cite nye..
l]

Offline Ddkadak

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1477
  • Suka? +6/-0
Re: Pesakit PCOS....Ape usaha anda untuk dapatkan zuriat?
« Reply #170 on: November 24, 2010, 06:06:34 PM »
Dd...

cumi pun ambil metformin ni memang berkesan dari berat 80kg turun 74kg...teruskan usaha ya semoga perolehi kejayaan..amin

Cumi,
kali ni doktor tak bagi dah metformin coz Dd nak operate.. mayb pas operate kot sambung balik ubat tu..
La ni doktor tak bagi makan till operate nanti..
l]

Offline cumi

  • Nilam
  • *
  • Posts: 350
  • Suka? +1/-0
Re: Pesakit PCOS....Ape usaha anda untuk dapatkan zuriat?
« Reply #171 on: November 24, 2010, 06:15:25 PM »
Dd...

tak apa lepas operate nanti jangan lepaskan peluang ok...kawan cumi operate sebulan ja pas tu peknen..semoga berjaya ya..



sue_nyi

  • Guest
Re: Pesakit PCOS....Ape usaha anda untuk dapatkan zuriat?
« Reply #172 on: November 24, 2010, 06:19:21 PM »
sue baru beli pati ikan haruan polenny...utk sembuh luka dalam...malam ni jugak nak bertunku..takut la dd citer camtuh..huhuhu....sue gugur kuar semua besar 3jari. harap betul2 complete la..

DD:ramai yang dh berjaya lepas buat OD tuh...kawan sue sendiri dah buang. mula sue tau kn PCOS mmg nekad nk bt OD..hehee..tp dah doktor cakap yang lebih 5cm je bleh OD...tgk mbr berjaya excited la kita..hehee..

gud luck ye..OD ni tebuk 3 lubang. kwn sue ckp sakit seminggu je. pas sihat dh bleh bersukan..hehee

Offline Ddkadak

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1477
  • Suka? +6/-0
Re: Pesakit PCOS....Ape usaha anda untuk dapatkan zuriat?
« Reply #173 on: November 24, 2010, 07:38:54 PM »
Dd...

tak apa lepas operate nanti jangan lepaskan peluang ok...kawan cumi operate sebulan ja pas tu peknen..semoga berjaya ya..

Thank q Cumi.. Thanks a lot for your support!!!
l]

Offline Ddkadak

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1477
  • Suka? +6/-0
Re: Pesakit PCOS....Ape usaha anda untuk dapatkan zuriat?
« Reply #174 on: November 24, 2010, 07:48:37 PM »
Takpe, nanti Sue pi check balik kat klinik pakar sakit puan.. Soh depa check balik.. Supaya Sue rase confident yang kat rahim tu sume ok dah..
Try la tanye depa2 yang dah  bersalin, camne nak kecut kan rahim tu.. Yang paling penting, sue jangan la wat keje2 berat coz takut peranakan turun plak..

Pasal OD ni, doktor tak scan ape pun kat Dd ni.. Doktor pakar tu tak cakap ape pun kat ovari Dd.. Dd sendri tak tau ade cyst ke idok dalam ovari ni.. Apetah lagi nak tau bape cm!!
Yang Dd tau doktor tu cakap ovari Dd bengkak.. tu je..

La ni tak kisah PCOS ke tak PCOS ke, ade cyst ke tadak cyst ke.. Bagi Dd la ni, kalu operate ni leh beri peluang untuk pregnant lebih tinggi, Dd akan terus kan.. Hope Dd pun akan berjaya cam kengkawan Sue tu.. Kalu dapat kembar lagi best.. Hehehe.. Lum ape2 dah berangan lebih..

p/s: Haiyo.. Mau tebuk 3 lubang ka? Ngeri woo.. Manyak takut ooo... Sakit sampai seminggu ka? Wa, kene jadi kuat ni.. hehehe

Thanks Sue!! Sue pun kene caiyok2 tau!!
l]

 

Powered by EzPortal