+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 11070
Latest: mimieya
New This Month: 2
New This Week: 38
New Today: 2
Stats
Total Posts: 448331
Total Topics: 7525
Most Online Today: 168
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 9
Guests: 165
Total: 174

Author Topic: PCOS-bolehkah saya mengandung?  (Read 230299 times)

Offline nukilanida

  • Moderator
  • Delima
  • *****
  • Posts: 1164
  • Suka? +5/-0
    • My Sport Blog
Re: PCOS-bolehkah saya mengandung?
« Reply #300 on: December 21, 2010, 03:52:08 PM »
ida, skang ni di samping tengah pregnant, cyst saya sedang membesar juga.... sebelah kiri, dan bersaiz 5.2 cm! Doctor kata memang high risk untuk miscarriage. Doctor bagi saya Duphaston (amik 2 kali sehari), folic acid dan teruskan makan Metformin.

Di samping itu, saya ada amalkan Doa Penahan, diberi oleh Ustaz dari Darussyifa'. Doa ni gabungan daripada beberapa surah/ayat dalam Al-Quran iaitu surah Al-Fatihah, surah Yasin, surah Hud dan surah Ahad (Qul hu wallah). Semoga dipertahankan kandungan hingga ke akhirnya. Amin......
insyallah dipertahankan..amin..
mummy, yg rawatan di darul syifa tu berapa kerap??


Offline nafiesa

  • Delima
  • *
  • Posts: 931
  • Suka? +3/-0
  • saya sayang abang..muaaahhhh
    • http://diana-creative.blogspot.com
Re: PCOS-bolehkah saya mengandung?
« Reply #301 on: December 21, 2010, 03:54:48 PM »
mummy:nampak kan...Allah s.w.t tu maha adil...Dia takkan biarkan hambanya tersiksa dgn ujian kalau Dia tau kita xmampu menanggungnya...maknanya sekarang ni mummy masih mampu hadapi ujian dari-Nya....mungkin ini pengajaran pada kita sume jangan terlalu alpa dgn apa yg kita kecapi skrg ni...kita xtau masa depan camner...xmustahil suami yg terlalu penyayang sekarang ni akan berubah sikap dan kasih sayang pada masa depan..(ingatan utk diri saya juga)...

insyaAllah...kalau mummy kuat baby pun akan kuat...semoga ada sinar bahagia utk mummy...
anda sukakan crochet...jom tempah dengan saya sekarang...berbaloi-baloi.jom ke blog saya

http://diana-creative.blogspot.com

Offline Mummy

  • Nilam
  • *
  • Posts: 487
  • Suka? +7/-0
Re: PCOS-bolehkah saya mengandung?
« Reply #302 on: December 21, 2010, 03:56:37 PM »
insyallah dipertahankan..amin..
mummy, yg rawatan di darul syifa tu berapa kerap??

Seingat mummy, mummy pi sana 4 kali rawatan....

Kali pertama - dapat detect ada makhluk menumpang.

Kali kedua - clear

Kali ketiga (pi ngan husband) - wah....aku mengamuk giler-giler.... 5 lelaki pegang saya... hehehe...

Kali keempat - clear.

Antara rawatan dengan satu rawatan, saya pi dalam selang seminggu atau 2 minggu saja. Bergantung pada keadaan kita. Kalau kita rasa tak selesa, pegi je kat Darussyifa' tu buat rawatan.

Offline fika83

  • Nilam
  • *
  • Posts: 305
  • Suka? +0/-0
Re: PCOS-bolehkah saya mengandung?
« Reply #303 on: December 21, 2010, 09:30:08 PM »
mummy : uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...sy sedeh sgt baca kisah mummy (wpun aku dh telambat berpage2) sedeh nye..begitu skali ujian yg mummy tempuhi..kami2 ini hanya merasai betapa peritnya belum dikurniakan zuriat..tp alhamdulillah dikurniakan seorg suami yg baik dan bertggjwb..insyaallah hrp2nya bgitulah..takot juga kn..bila dh kawen lama2 ni..pastu masih belum beranak..takot suami pon dh berubah..hurmmm takotnye~!!!

Offline epifina(hannanmannan)

  • Delima
  • *
  • Posts: 515
  • Suka? +4/-0
    • http://fina84.blogspot.com/
Re: PCOS-bolehkah saya mengandung?
« Reply #304 on: December 21, 2010, 10:01:36 PM »
mummy : uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...sy sedeh sgt baca kisah mummy (wpun aku dh telambat berpage2) sedeh nye..begitu skali ujian yg mummy tempuhi..kami2 ini hanya merasai betapa peritnya belum dikurniakan zuriat..tp alhamdulillah dikurniakan seorg suami yg baik dan bertggjwb..insyaallah hrp2nya bgitulah..takot juga kn..bila dh kawen lama2 ni..pastu masih belum beranak..takot suami pon dh berubah..hurmmm takotnye~!!!


eeee jangan cakap cam tu..doakan suami n fika saling setia=)


sue_nyi

  • Guest
Re: PCOS-bolehkah saya mengandung?
« Reply #305 on: December 21, 2010, 10:23:32 PM »
wah mummy................tabah tul mummy ye...tq 4 sharing. semoga kebahgiaan utk mummy berpanjangan lps nih....insyaAllah, Allah xkan sia2kan doa n usaha mummy yg ikhlas tuh.
harap sue akan jd setabah mummy.

bila baca citer mummy, sue ingat citer kwn sue...
mula dia kawen tggu sthn xpregnant. so gi check doktor ckp dia ade fibroid.
so dia operate buang fibroid. doktor suruh tunggu sthn lg utk dia pregnant...so dh jd 2thn....
then masuk 3tahun kawen masih jgk xde rezki...masa tula husband dia start ade pompuan lain.
alasannye sbb nk bb.....tapi dia cuma syak n blum lg atas pengakuan suami dia. nak masuk 4tahun perkahwinan dia...akhirnye dia pregnant. rezki dia dah sampai.  happy kemain lg.

Tapi happynye xlama bla dia dapat tahu husband dia kawen lain masa dia pregnant 4bulan. masa tu dia down sangat. dah xpk ape2 dah...ramai yang bg nasihat sampai dia ok balik. ayah dia dari kedah cari suami dia dgn isteri baru kat kl mintak ceraikan kawan sue tu..tapi suami dia xnak lepaskan dia...tamaknye lelaki ni kan?

suami dia terpaksa teruskan niat dia sbb dah sayang kt pompuan tuh n dah plan nak kawen. xpk dh wife tgh pregnant ke ape....sian sgt dgn dia..suami dia jarang balik. dia lalui hidup dia dgn kandungan dia tanpa suami disisi. sampai melahirkan. sue ingat lg dia datang umah sue bwk baby kecik drive sorang2 je. masa tu baru habis pantang. balik dari umah sue pukul 1-2pg dgn baby kecil tuh..pujuk tido umah xnak.

paling sedih bla dia tapaukan nasi sebungkus..sue tanye utk siape...dia cakap mana tahu kalu suami dia balik malam nih..sue sebak tgk dia...masih mengharap pada suami yang entah ingat atau x...sue harap sue akan tabah mcm kawan sue n mummy xkira apa keadaanpun...

setakat ni suami sue memahami situasi sue...harap2 berkekalan la. mcm sue sendiri penah terpk jugak andai sue xdapat bg suami sue zuriat.....ape yang boleh sue korban untuk dia...dia berhak ada zuriat sendiri kalau kita xmampukan? itu cuma ape yang sue pk...hakikatnye sue xsanggup!!!!!xleh tipu diri sendiri...............

Ya Allah mintak jauh lah...semoga dia utk sue je...AMIN...kena ikhtiar n berusaha keras utk dapat baby.....nak ikut petua mummy lah... :D

Offline nukilanida

  • Moderator
  • Delima
  • *****
  • Posts: 1164
  • Suka? +5/-0
    • My Sport Blog
Re: PCOS-bolehkah saya mengandung?
« Reply #306 on: December 22, 2010, 08:18:58 AM »
Mummy:saya dah beli susu kambing hi goat-rm30 n pil habbatussauda-rm20
Nak kumpul barang2 dlm bekas plastik tok memudahkan angkot

Offline Mummy

  • Nilam
  • *
  • Posts: 487
  • Suka? +7/-0
Re: PCOS-bolehkah saya mengandung?
« Reply #307 on: December 22, 2010, 08:20:13 AM »
Salam semua,

Terima kasih rakan-rakan cyber kerana memberi sokongan pada mummy. Sedihnya mummy baca kisah kawan Sue tu! Mummy boleh rasa apa yang dia rasa.... :(

Mummy pun entah-entah akan mengalami nasib yang sama cam kawan Sue, walaupun hari-hari mummy berdoa supaya husband tak jadi kawin dengan pompuan tu.

Sama jugak macam husband kawan Sue tu, husband mummy kata dia takleh nak tinggalkan perempuan ni sebab dah sayang sangat. Mummy macam tak boleh terima. Mummy syak yang bukan-bukan sebab mummy pernah jumpa macam-macam dalam SMS, chatting dan email mereka. Tapi bila tanya, of course la husband tak mengaku. Sekarang husband dah pandai dah.... semua benda dia dah delete so mummy dah tak tau apa-apa pasal hubungan mereka. Yang hari tu kantoi pun sebab mummy telnet masuk PC dia and dia tak delete archive kat YM. Itu la sekali, pastu takde kantoi dah.....

And Sue, mummy setakat ni masih melayan makan/minum/kehendak suami. Kadang-kadang mummy berlapar tak makan, semata-mata tunggu dia balik rumah. Ada sekali tu dia pi mancing (yes, mummy pregnant pun dia sibuk pi mancing walaupun dah dinasihati).... Kuar rumah kul 8.30 malam and balik kul 1.00 lebih. Mummy tunggu dia sampai mummy sakit perut, sebab dia janji nak dinner dengan mummy. Bila balik, boleh dia tanya, "Kenapa tak makan lagi?" Tension betul mummy. Nanti baby ni keluar, sian dia....asyik tension jek sebab mummy dia dok tension selalu time ngandungkan dia.

Untuk rakan-rakan sekalian, satu je nasihat mummy. Don't take things for granted. Sebagai isteri, layanlah suami anda sebaiknya selagi mereka menyayangi kita. Sentiasa berdoa pada Allah untuk mengekalkan kasih sayang antara suami isteri. Belajarlah memahami antara satu sama lain, give and take. Mummy dulu silap, tak berdoa kot. Berdoa ada, tapi kurang dan tak bersungguh macam sekarang. Musibah ini memberi mummy banyak pengajaran.

Bagi yang belum ada rezeki anak, usahalah selagi boleh. Ingat, PCOS patients can get pregnant. Dengan syarat kena usaha. Usaha gigih tau! Bukan usaha ala kadar je.... Mummy dulu tak usaha betul-betul sebab husband tak bersungguh. Dia memang tak nak anak sangat pun. Anak tu hanyalah alasan dia yang kecil saja. Alasan besarnya, dia memang dah suka kat perempuan ni. Apa la nasib mummy.... Mummy diuji dengan ujian yang berat sekali, hanya Allah yang Maha Mengetahui segala hikmah yang tersembunyi.

And jangan tak tahu.... Husband pernah keluarkan kata-kata ini, "Saya haramkan anak ni dibinkan atas nama saya. Saya menyesal tolong awak untuk dapatkan baby ni...." Anda bayangkan apa perasaan mummy? Punya la susah nak dapat, tunggu sampai 6 tahun. Tup-tup dia cakap camtu pulak.

Tapi, sekarang mummy dah kurang menangis. Everytime ada perselisihan faham, mummy tahankan air mata. I never cry in front of him anymore. Tapi time dia takde rumah, masa tu laa air mata mummy mencurah-curah dan mengongoi macam budak kecil, esp time berdoa! :( Memang sayu sangat-sangat....

Tapi mummy percaya, semua benda ada hikmahnya. Kalau pun jodoh mummy bukan dengan husband lagi, mungkin mummy akan bertemu dengan orang lain yang jauh lebih baik dari suami mummy sekarang. We never know. Tapi mummy memang rasa down la... Mana ada orang lelaki bujang yang nak kat janda anak satu..... :) (Bole plak terpk gitu!) Hehehe.....

Till later, terima kasih rakan-rakan cyber. I feel happy knowing you girls.... :)

p/s: Kita dah jauh menyimpang. Dari PCOS dah masuk ke masalah rumah tangga. Sorry la yer....

Offline Mummy

  • Nilam
  • *
  • Posts: 487
  • Suka? +7/-0
Re: PCOS-bolehkah saya mengandung?
« Reply #308 on: December 22, 2010, 08:21:15 AM »
Mummy:saya dah beli susu kambing hi goat-rm30 n pil habbatussauda-rm20
Nak kumpul barang2 dlm bekas plastik tok memudahkan angkot

Bravo, bravo!!!! Tahniah ida kerana dah memulakan langkah pertama. Jom, sama-sama get pregnant and then masuk sepital sama-sama time untuk deliver. Hehehe.....

p/s: Habatus Sauda' tu beli sebotol pun belum tentu abis! Banyak tuh! :)

Offline nafiesa

  • Delima
  • *
  • Posts: 931
  • Suka? +3/-0
  • saya sayang abang..muaaahhhh
    • http://diana-creative.blogspot.com
Re: PCOS-bolehkah saya mengandung?
« Reply #309 on: December 22, 2010, 08:57:51 AM »
xpe la mummy...biarkan asben  cakap camtu...bila terbuka hatinya, dh menyesal perbuatannya dia akan ingat balik semua perbuatan buruk dia tu...mungkin juga dia bukan insan terbaik utk mummy...Allah s.w.t maha mengetahui...Dia tau apa terbaik utk setiap umatnya...yang penting sekarang mummy teruskan tanggungjwb mummy sebagai isteri sampai masanya tiba....walaupun saya xmerasai apa mummy lalui tapi sy memahami situasi mummy...kami semua kat cni akan sentiasa mendoakan yang terbaik utk mummy...
anda sukakan crochet...jom tempah dengan saya sekarang...berbaloi-baloi.jom ke blog saya

http://diana-creative.blogspot.com

Offline naz liana

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1307
  • Suka? +0/-0
Re: PCOS-bolehkah saya mengandung?
« Reply #310 on: December 22, 2010, 09:47:38 AM »
sedihnya...baca cite mummy & kwn sue tu...

ya Allah...mudah2an...suami naz x akan berubah hati samapi mcm ni....
Amin......

kawan2 kuatkan semagat yerk.... :)

Offline zahira_zainol

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 115
  • Suka? +1/-0
Re: PCOS-bolehkah saya mengandung?
« Reply #311 on: December 22, 2010, 10:27:14 AM »
mummy : saya doakan yang terbaik utk mummy tempuhi kehidupan dengan tabah dan diredhai oleh Allah hendaknya.

mummy nak tanya, debunga kurma tu boleh di makan oleh isteri atau suami saja? atau boleh makan kedua2 nya..?

saya baru dpt semlm 5 botol kecil debunga kurma, tapi tak tahu nak makan nyer camne

Offline Alynn Nur Walid

  • Delima
  • *
  • Posts: 631
  • Suka? +0/-0
Re: PCOS-bolehkah saya mengandung?
« Reply #312 on: December 22, 2010, 10:27:22 AM »
Ya Allah..
Terharunya baca kisah mummy ni..dah bergenang kelopak mata ni.. :'( kuatnya semangat mummy nak dptkan zuriat dr cinta mummy dan husband...Alhamdullilah penantian mummy berakhir jua..walaupun Allah uji mummy ngn masalah rumahtangga mummy.. :( ...berkat kesabaran, usaha dan doa mummy..Alhamdullilah Allah makbulkan doa mummy...Semoga mummy tabah menghadapi saat2 kehamilan ni ye..walaupun mummy masih lg keliru ngn masalah rumahtangga mummy..sabar ye..kuatkan semangat..demi bby yg mummy kandungi tu... ;) ..kat sini ade kwn2 same2 menyokong kite dr belakang... :)

Ya Allah..betapa bersyukur alynn dpt suami yg sgt2 memahami..tak pernah memaksa utk alynn utk memiliki zuriat...mungkin Tuhan masih belum bg rezeki anak kat alynn..dan..alynn sentiase berdoa mudah2han suami alynn takkan berubah hanya disbbkan rezeki anak belum ade lg..dan kebahagiaan rumahtangga alynn berpanjangan..(kdg2 pernah gak terfikir..kalulah aku ni tak mampu nak bg zuriat kat dia..camne ye... ) ..tp alynn sentiase berdoa...semoga Allah kurniakan rezeki anak utk kami..Tuhan tu Maha Adil..Alynn tau kekuasaan dan keajaiban drNya..alynn tak percaya..org PCOS takleh mengandung, org ade Fibroid takleh mengandung, rahim senget tak leh mengandung, rahim terbalik tak leh mengandung..dan mcm2 lagilah mslh pompuan yg kite ni tak tau..selalu alynn ingtkan pada diri sendiri..semua ni dugaan..anggaplah hanya sementara je Allah nak uji kite...Insyaallah...Allah akan makbulkan doa alynn dn suami utk memiliki zuriat....

Kwn2 sume jgn putus ase ye...Insyaallah kalu ade rezeki tak kemana...jgn mengalah..kuatkan usaha, doa bersungguh2..Insyaalllah Tuhan akan makbulkan doa kite..

Offline ummi

  • Administrator
  • Berlian
  • *****
  • Posts: 5528
  • Suka? +72/-0
    • ohcomel
Re: PCOS-bolehkah saya mengandung?
« Reply #313 on: December 22, 2010, 10:27:27 AM »
mummy, mummy sungguh kuat. Semoga Allah terus beri kekuatan dan juga memudahkan perjalanan hidup mummy sekeluarga selepas ni.  

Dan terima kasih sangat atas perkongsian info mummy mengenai PCOS. Semangat mummmy akan jadi pemangkin kawan2 PCOS dan bukan PCOS untuk berusaha kuat untuk hamil.

Offline mygenesis (yana)

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2935
  • Suka? +18/-0
  • life is full of ups and downs..handle with prayer
Re: PCOS-bolehkah saya mengandung?
« Reply #314 on: December 22, 2010, 10:47:51 AM »
mummy..mummy sgt tabah!!! ya Allah..terharu sgt yana baca.Ya Allah, kuatkanlah kandungan ibu yg tabah ini...aminnnn..kps kawan2 semua yg ada pcos jgn putus asa k.kita dh ada real life example yg org ada pcos bule pregnant!! so jgn give up!!


Offline nafiesa

  • Delima
  • *
  • Posts: 931
  • Suka? +3/-0
  • saya sayang abang..muaaahhhh
    • http://diana-creative.blogspot.com
Re: PCOS-bolehkah saya mengandung?
« Reply #315 on: December 22, 2010, 11:05:01 AM »
xkira la kita ni ada sakit apa sekali pun...PCOS ke, cyst ke...yang pasti kuasa Tuhan xdapat disangkal...walau doc pakar luar negara pn cakap xleh pegnen tapi kalau Tuhan nak bagi, kt tetap akan pegnen gak...sedangkan orang sihat xde apa2 sakit pn ada yang lum pegnen...so...sume tu bukan puncanya...
anda sukakan crochet...jom tempah dengan saya sekarang...berbaloi-baloi.jom ke blog saya

http://diana-creative.blogspot.com

Offline Mummy

  • Nilam
  • *
  • Posts: 487
  • Suka? +7/-0
Re: PCOS-bolehkah saya mengandung?
« Reply #316 on: December 22, 2010, 11:06:04 AM »
mummy : saya doakan yang terbaik utk mummy tempuhi kehidupan dengan tabah dan diredhai oleh Allah hendaknya.

mummy nak tanya, debunga kurma tu boleh di makan oleh isteri atau suami saja? atau boleh makan kedua2 nya..?

saya baru dpt semlm 5 botol kecil debunga kurma, tapi tak tahu nak makan nyer camne

Zahira: Actually mummy pun tak tau camna cara makan yang betul. Macam-macam version mummy jumpa dalam Internet. Ada yang kata kena campur dengan susu panas @ suam.

Mummy penah campur serbuk tu dalam air dan ditambah madu, tapi rasa tak berselera nak telan sebab serbuk tu terapung-apung kat air.

So last kopek, saya cuma amik sikit (hujung sudu kecik jer) and tambah madu kat sudu tuh, pastu telan! Warning: Serbuk tu tak larut pun kat madu. Cuma nak bagi ada rasa manis sket jer compared to telan bulat-bulat camtu je.

Husband & wife boleh amik ke tak, yang tu mummy tak pasti. In my case, memang mummy je yang amik sebab husband sangat yakin dia normal. Well, he is normal btw. Dah check doctor and his semen is 100% normal. So dia takde amik supplement yang mummy amik. Air rebusan buah zuriat pun dia minum sekali je, pastu tak minum dah sebab dia kata tak sedap!

Cuma dia ada minum air dari Darussyifa' (yang ni dia tak perasan sebab mummy tambah dalam air minuman dia), kismis & habatussauda'. Kismis & habatussauda' tu tak semestinya untuk kesuburan, tapi untuk kesihatan secara general.

Selamat mencuba!
« Last Edit: December 22, 2010, 11:08:09 AM by Mummy »

Offline Mummy

  • Nilam
  • *
  • Posts: 487
  • Suka? +7/-0
Re: PCOS-bolehkah saya mengandung?
« Reply #317 on: December 22, 2010, 11:14:44 AM »
xpe la mummy...biarkan asben  cakap camtu...bila terbuka hatinya, dh menyesal perbuatannya dia akan ingat balik semua perbuatan buruk dia tu...mungkin juga dia bukan insan terbaik utk mummy...Allah s.w.t maha mengetahui...Dia tau apa terbaik utk setiap umatnya...yang penting sekarang mummy teruskan tanggungjwb mummy sebagai isteri sampai masanya tiba....walaupun saya xmerasai apa mummy lalui tapi sy memahami situasi mummy...kami semua kat cni akan sentiasa mendoakan yang terbaik utk mummy...

nafiesa, sebenarnya asben mummy ni macam tak stabil pun yer.... Satu ketika, dia beriya-iya nak lepaskan mummy. Dia pernah cakap, "Siapa kata saya nak kahwin dua? Saya nak kahwin satu saja, isteri saya sorang je. Buat pening kepala nak jaga 2 orang..." but he refers to that girl, not me.

Ada ketika yang lain, dia memujuk mummy untuk poligami. Bukan menolak hukum Allah, tapi kita dah jadi isteri dia 6 tahun. Mummy tahu keadaan sebenar kami. Even sekarang pun kerja dah tak ada (he works based on contract. Sekali dapat memang best tapi bila tak dapat, habuk pun tak ada), duit rokok & minyak kereta pun mummy yang bagi, then how come I want to give permission to remarry?

Offline Mummy

  • Nilam
  • *
  • Posts: 487
  • Suka? +7/-0
Re: PCOS-bolehkah saya mengandung?
« Reply #318 on: December 22, 2010, 11:20:48 AM »
Terima kasih semua kerana memberi mummy kata-kata semangat dan nasihat. :) Mummy amat hargainya. Pagi ni buka forum, baru rasa lega sikit tengok kata-kata semangat dari cyber friends yang tak pernah pun mummy jumpa. :)

Untuk rakan-rakan sekalian, jangan berputus asa sekiranya kita masih belum dianugerahkan rezeki anak. Mungkin belum sampai masanya untuk kita menimang cahayamata.

Dan setiap orang lain ujiannya. Macam mummy, mummy tiada tekanan dari mana-mana keluarga, baik dari keluarga sendiri ataupun keluarga mertua. Tapi suami pula problem. Itupun dia buat hal setelah 5 tahun berkahwin. Masuk tahun keenam, dah mula buat perangai. Sambut anniversary ke-6 pun macam nak tak nak jer.... Potong kek buat-buat happy. Hanya Allah yang tahu bagaimana kami berlakon ketika itu.

Balik raya, perjalanan 13 jam terasa amat jauh! Dalam kereta masing-masing buat macam tiada apa-apa berlaku. Depan mertua, buat-buat ok tapi hakikatnya, sendiri mau ingat.

Sekarang ni jer baru family mertua tahu (after raya). Rupanya mereka dah tahu dari awal sebab pernah kantoi, nampak husband bawa perempuan ni makan kat restoran. Pompuan tu sanggup meredah 300km semata-mata nak jumpa husband mummy. Sedihnyer.... Dan family husband sebenarnya tunggu mummy buka mulut je untuk minta bantuan. Kalau la mummy tahu dari awal.... :(

Offline matabintang

  • Berlian
  • *
  • Posts: 6020
  • Suka? +13/-0
  • untukmu yang tersayang apa jua sanggup kulakukan
Re: PCOS-bolehkah saya mengandung?
« Reply #319 on: December 22, 2010, 11:21:26 AM »
cycst ni sama tak ngan pcos?

Offline nafiesa

  • Delima
  • *
  • Posts: 931
  • Suka? +3/-0
  • saya sayang abang..muaaahhhh
    • http://diana-creative.blogspot.com
Re: PCOS-bolehkah saya mengandung?
« Reply #320 on: December 22, 2010, 11:23:21 AM »
biasa la lelaki mummy...kepala tengah penuh dengan debunga cinta...memang xpikir lain dah...mummy teruskan je ari2 cam biasa...layanan cam biasa...kalau leh lebih godaan sikit...xkisah la dia menolak godaan mummy tu.teruskan biar sampai ati kering dia tu basah balik dengan cinta mummy tu...hehehehe...nasihat tak hengat... ;D

anda sukakan crochet...jom tempah dengan saya sekarang...berbaloi-baloi.jom ke blog saya

http://diana-creative.blogspot.com

Offline fika83

  • Nilam
  • *
  • Posts: 305
  • Suka? +0/-0
Re: PCOS-bolehkah saya mengandung?
« Reply #321 on: December 22, 2010, 11:52:56 AM »
nak tanya..pil habatusauda tu nak beli kt mana???

Offline Mummy

  • Nilam
  • *
  • Posts: 487
  • Suka? +7/-0
Re: PCOS-bolehkah saya mengandung?
« Reply #322 on: December 22, 2010, 11:55:33 AM »
cycst ni sama tak ngan pcos?

Macam sama jer matabintang.... Sebab PCOS = Polycystic Ovarian Syndrome. Tapi tak tau la kalau tak sama....

Offline Mummy

  • Nilam
  • *
  • Posts: 487
  • Suka? +7/-0
Re: PCOS-bolehkah saya mengandung?
« Reply #323 on: December 22, 2010, 11:57:14 AM »
nak tanya..pil habatusauda tu nak beli kt mana???


Fika: Mummy beli online kat sini http://www.zamdurrani.dumei.com/v2/. Dia bukan pil, tapi macam biji sawi. Kecik-kecik jek saiznya. Memang jenuh la nak abiskan sebotol tu. Bagus untuk perempuan esp yang ada ketumbuhan, fibroid dan yang sewaktu dengannya.

Offline ummi

  • Administrator
  • Berlian
  • *****
  • Posts: 5528
  • Suka? +72/-0
    • ohcomel
Re: PCOS-bolehkah saya mengandung?
« Reply #324 on: December 22, 2010, 11:58:11 AM »
nak tanya..pil habatusauda tu nak beli kt mana???


fika, boleh beli dari Exora. Dia kat utara.
http://ratuhati.com/forum/index.php?topic=811.0

 

Powered by EzPortal