+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 10883
Latest: juemohd81
New This Month: 105
New This Week: 9
New Today: 6
Stats
Total Posts: 445383
Total Topics: 7437
Most Online Today: 159
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 3
Guests: 54
Total: 57

Author Topic: Petua pemakanan sebelum&selepas disahkan hamil  (Read 9872 times)

Offline ida zara

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2945
  • Suka? +15/-0
  • diriku lahir dari rusuk kirimu...sayang abg selalu
Petua pemakanan sebelum&selepas disahkan hamil
« on: March 27, 2011, 08:56:54 PM »
bagi kawan2 yang nak share petua2 untuk kuatkan rahim bolehla kongsikan dlm ni,jadi sikit sebanyak boleh membantu mereka yang masih menanti kehadiran cahaya mata.

petua dari seorg guru cina: sebiji apple + sebatang salery =jadikan jus..minum setiap hari sekali sehari...tujuannya utk kuatkan rahim

makan toge untuk kesuburan

makn sebiji bawang merah(keling)=buat ulam sehari sekali..utk kuatkan rahim
« Last Edit: March 27, 2011, 11:06:43 PM by mrshermann »


Offline mi_za

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4240
  • Suka? +26/-0
  • ayang sayang abang untuk selamanya
Re: petua2 makanan yg boleh dikongsi utk kehamilan
« Reply #1 on: March 27, 2011, 08:59:45 PM »
caya la kak ida.....

Offline ida zara

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2945
  • Suka? +15/-0
  • diriku lahir dari rusuk kirimu...sayang abg selalu
Re: petua2 makanan yg boleh dikongsi utk kehamilan
« Reply #2 on: March 27, 2011, 09:07:10 PM »
ha..ha...leh ke miza mkn bwg tu..akak mmg mkn miza sejak gugur tu..tp kat sini susah sikit nak cari bawang keling tu..sbb mahalkan..

lydianajihah

  • Guest
Re: petua2 makanan yg boleh dikongsi utk kehamilan
« Reply #3 on: March 27, 2011, 09:10:49 PM »
nak tanya, epal merah ke epal hijau?

Offline ida zara

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2945
  • Suka? +15/-0
  • diriku lahir dari rusuk kirimu...sayang abg selalu
Re: petua2 makanan yg boleh dikongsi utk kehamilan
« Reply #4 on: March 27, 2011, 09:12:16 PM »
epal hijau...


lydianajihah

  • Guest
Re: petua2 makanan yg boleh dikongsi utk kehamilan
« Reply #5 on: March 27, 2011, 09:15:42 PM »
nak amalkan juga ni.. thanks a lot, ida

Offline ida zara

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2945
  • Suka? +15/-0
  • diriku lahir dari rusuk kirimu...sayang abg selalu
Re: petua2 makanan yg boleh dikongsi utk kehamilan
« Reply #6 on: March 27, 2011, 10:07:32 PM »
sama2...kalau boleh mkn bwg tupun elok gak..pasti tak ramai yg leh telan..he..he..

mkn kacang botol @kecipir(sebutan org jawa)buat ulam dan buah betik=utk sperma lelaki

lydianajihah

  • Guest
Re: petua2 makanan yg boleh dikongsi utk kehamilan
« Reply #7 on: March 27, 2011, 10:10:55 PM »
uuu.. bawang memang tak dapat.
kalau celery tu je boleh ke? tak perlu epal. he..

Offline ida zara

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2945
  • Suka? +15/-0
  • diriku lahir dari rusuk kirimu...sayang abg selalu
Re: petua2 makanan yg boleh dikongsi utk kehamilan
« Reply #8 on: March 27, 2011, 10:44:13 PM »
haa..ha...dah nama petua..disuruh buat air apple ngan salery di bland minum air...kalau dok salery je tak taula ida menjadi ke tak...

lydianajihah

  • Guest
Re: petua2 makanan yg boleh dikongsi utk kehamilan
« Reply #9 on: March 27, 2011, 10:48:52 PM »
emmm.. rasanya thread ni lebih kepada petua selepas hamil tak?
khas untuk menguatkan rahim?

Offline ida zara

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2945
  • Suka? +15/-0
  • diriku lahir dari rusuk kirimu...sayang abg selalu
Re: petua2 makanan yg boleh dikongsi utk kehamilan
« Reply #10 on: March 27, 2011, 10:51:25 PM »
jihah:pada ida sebelum dan semasa hamil sbb lum tentu yg lekat tu leh kekal cm ida ni naik 6minggu je gugur...

lydianajihah

  • Guest
Re: petua2 makanan yg boleh dikongsi utk kehamilan
« Reply #11 on: March 27, 2011, 10:52:56 PM »
ok.. kalau macam tu boleh tukar tajuk thread lebih sesuai.
petua makanan untuk kuatkan rahim.
sesuai tak? untuk elakkan kekeliruan.

Offline ida zara

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2945
  • Suka? +15/-0
  • diriku lahir dari rusuk kirimu...sayang abg selalu
Re: petua2 makanan yg boleh dikongsi utk kehamilan
« Reply #12 on: March 27, 2011, 10:54:32 PM »
boleh juga...janji leh kongsi dlm ni

lydianajihah

  • Guest
Re: petua2 makanan yg boleh dikongsi utk kehamilan
« Reply #13 on: March 27, 2011, 10:57:44 PM »
ok.. puan mod, sila move ke topik kehamilan. hehe..
boleh edit tajuk juga ya..

Offline mrshermann

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 160
  • Suka? +1/-0
Re: petua2 makanan yg boleh dikongsi utk kehamilan
« Reply #14 on: March 27, 2011, 10:59:44 PM »
selesai sr.mod.... :) thanks....

ida, leh teruskan dengan gembiranya.... sorry yea....
mod kerajinan menjalan tugas.... :)

lydianajihah

  • Guest
Re: petua2 makanan yg boleh dikongsi utk kehamilan
« Reply #15 on: March 27, 2011, 11:01:10 PM »
puan mod,
boleh juga edit tajuk. hehe

Offline ummi

  • Administrator
  • Berlian
  • *****
  • Posts: 5525
  • Suka? +72/-0
    • ohcomel
Re: Petua pemakanan sebelum&selepas disahkan hamil
« Reply #16 on: March 27, 2011, 11:40:21 PM »
tq mod hehee

ida, bagi akak, lebih kepada elakkan makanan yang tak sesuai bagi sesetengah orang.. spt air kelapa di awal2 kehamilan (hujung ok), air tebu, nenas
ada juga yang kata ikan keli

ada orang ok je.. ada yg tak sesuai.. Jadi terpulang kat kita smd nak ikut pantang larang atau tak...

Offline mami shima

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2161
  • Suka? +4/-0
Re: Petua pemakanan sebelum&selepas disahkan hamil
« Reply #17 on: March 28, 2011, 07:30:53 AM »
bagi kawan2 yang nak share petua2 untuk kuatkan rahim bolehla kongsikan dlm ni,jadi sikit sebanyak boleh membantu mereka yang masih menanti kehadiran cahaya mata.

petua dari seorg guru cina: sebiji apple + sebatang salery =jadikan jus..minum setiap hari sekali sehari...tujuannya utk kuatkan rahim

makan toge untuk kesuburan

makn sebiji bawang merah(keling)=buat ulam sehari sekali..utk kuatkan rahim

kak ida..epal ngan daun salery tu blend ke?nk try la..hehehe..nk mkn epal cam susah skit shashi ni..malas nk kopek kulit..hehehehe..



Offline umirara

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 167
  • Suka? +0/-0
Re: Petua pemakanan sebelum&selepas disahkan hamil
« Reply #18 on: March 28, 2011, 10:16:42 AM »
hai saja nak kongsi....mak sedara ieda kira mcm bidan jugak la....dia ada ckp sapa2 yg rahim kurang kuat atau yg biasa keguguran kalau boleh elakkan mkn anggur hitam tau...ieda pun tak pasti kenapa tapi baru2 ni terjadi kat kwn ieda seminggu sebelum dia gugur kali ke 2 dia byak sgt mkn anggur hitam....mungkin kebetulan tapi kalau bole elakkan di awal hamil...

Offline Dee

  • Delima
  • *
  • Posts: 625
  • Suka? +3/-0
    • Rona kehidupan as PJJ
Re: Petua pemakanan sebelum&selepas disahkan hamil
« Reply #19 on: March 28, 2011, 01:30:59 PM »
ida...time kasih bagi tips tu...

penah minum jus apple+calery, Sedap!! tapi tatau plak leh kuatkan rahim. pasni leh la makan selalu :D
My Journey, My Precious..
http://bantaltulang.blogspot.com


Offline ArOn

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2338
  • Suka? +16/-0
Re: Petua pemakanan sebelum&selepas disahkan hamil
« Reply #20 on: March 28, 2011, 02:55:49 PM »
Kalau nk senang, blh gak blender sekali celery, apel hijau dan bawang tu...sekali harung jer minumnya(akak dah buat, so far minum orait tk delah teruk sangat rasanya blh telan)...good luck semua...

Offline ida zara

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2945
  • Suka? +15/-0
  • diriku lahir dari rusuk kirimu...sayang abg selalu
Re: Petua pemakanan sebelum&selepas disahkan hamil
« Reply #21 on: March 28, 2011, 05:31:30 PM »
aron:kak..ngan bwang akak bland?setahu saya bwg tu buat ulam time mkn nasi...
dee:apa lagi...leh usaha dr sekrg..mudah2an menjadi..

Offline ArOn

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2338
  • Suka? +16/-0
Re: Petua pemakanan sebelum&selepas disahkan hamil
« Reply #22 on: March 28, 2011, 05:49:12 PM »
Ida...akak blend sekali celery dan apple dpt resepi ni dari kwn cik asben tuk buang toksin, takde lak ckp utk kesuburan sekali...tp mmg ok sedap gaklah minum, cuma jgn lah buh byk sangat bawang tuh...lawass jer rasa pun... ;)

Offline ida zara

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2945
  • Suka? +15/-0
  • diriku lahir dari rusuk kirimu...sayang abg selalu
Re: Petua pemakanan sebelum&selepas disahkan hamil
« Reply #23 on: March 28, 2011, 06:13:23 PM »
aron:kak,ni saya dpt petua dt cikgu cina,dia yg cdgkan macam tu tujuan nak kuatkan rahim..

Offline ArOn

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2338
  • Suka? +16/-0
Re: Petua pemakanan sebelum&selepas disahkan hamil
« Reply #24 on: March 28, 2011, 06:30:04 PM »
Ida...blh lah akk teruskan lagi lepas nih, tak sangka gak ya sekali buang toksin blh gak, suburkan kita...tak silap akak Ida dah +ve ekk...klu ya tahniah...klu tak cuba lagi, jgn putus asa....

 

Powered by EzPortal