+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 11197
Latest: attiqah89
New This Month: 126
New This Week: 5
New Today: 5
Stats
Total Posts: 450460
Total Topics: 7575
Most Online Today: 166
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 9
Guests: 146
Total: 155

Author Topic: sakit perut mencucuk awal hamil  (Read 96528 times)

Offline nuyuy

  • Topaz
  • *
  • Posts: 54
  • Suka? +0/-0
Re: sakit perut mencucuk awal hamil
« Reply #100 on: July 01, 2011, 01:19:46 AM »
salam.saya nak tanya sakit kat ari2/senak mcm peyet 2 on off cmne ek? setiap minit atau jam atau sehari..tp dia xla sakit sgt mcm xthn kn??


Offline epifina(hannanmannan)

  • Delima
  • *
  • Posts: 515
  • Suka? +4/-0
    • http://fina84.blogspot.com/
Re: sakit perut mencucuk awal hamil
« Reply #101 on: July 01, 2011, 02:28:41 AM »
fina dulu masa awal2 pregnant cam tu gak...lama2 dia hilang.
tapi x de la sakit sangat,cuma sengal ckit2 je..

Offline matabintang

  • Berlian
  • *
  • Posts: 6020
  • Suka? +13/-0
  • untukmu yang tersayang apa jua sanggup kulakukan
Re: sakit perut mencucuk awal hamil
« Reply #102 on: July 12, 2011, 08:02:20 AM »
bahaya x kalo kt sakit mcm senggugut tu?

Offline haslina

  • Peniaga
  • Delima
  • *
  • Posts: 883
  • Suka? +5/-0
Re: sakit perut mencucuk awal hamil
« Reply #103 on: July 12, 2011, 08:53:41 AM »
ina dah preg masuk 8 minggu...dah x rasa cucuk dah...rasa masa seminggu delay period je...skrg dah x rasa....Alhamdullilah...

salam.saya nak tanya sakit kat ari2/senak mcm peyet 2 on off cmne ek? setiap minit atau jam atau sehari..tp dia xla sakit sgt mcm xthn kn??

ina rasa pagi sampai mlm...hari esuk tu dah kurang....pastu die on off sampai seminggu...

Offline nupa

  • Delima
  • *
  • Posts: 948
  • Suka? +2/-0
Re: sakit perut mencucuk awal hamil
« Reply #104 on: July 12, 2011, 10:23:35 AM »
timaksih, yela cm tak caya bila tgk UPT double line..sebelum ni 1 line aje hehe...

alinrahman: tak penah rasa sakit kat pusat plak tp ada yg ckp mungkin pembentukan tali pusat baby dan ibu tu..wallahualam..dah lama delay ke?awal2 ni mmg tak nmpak line kalau UPT..mar ritu 2minggu delay bru UPT jelas
mar... ada amik apa2 ubat/herbal tak sebelum berjaya preggy ni? suka sangat mar preggy, doakan nupa d mudahkan preggy macam mar juga yea :)


Offline Cik Puan MarNan

  • Delima
  • *
  • Posts: 622
  • Suka? +1/-0
  • ~~ Kita Mengkitakan Kekitaan Kita ~~
Re: sakit perut mencucuk awal hamil
« Reply #105 on: July 18, 2011, 08:07:54 PM »
mar... ada amik apa2 ubat/herbal tak sebelum berjaya preggy ni? suka sangat mar preggy, doakan nupa d mudahkan preggy macam mar juga yea :)

nupa: mar tkde amik apa2 ubat..insyaallah nant giliran nupa plak

julia

  • Guest
Re: sakit perut mencucuk awal hamil
« Reply #106 on: August 19, 2011, 12:38:21 PM »
Salam Marnan and geng2 ratu hati....
Mesti mar terkejut kan tetiba With Julia pun ada kt sini...
Selama nih jd silent reader jek nak tambah ilmu di dada...
Baru je 3 minggu 6 hari kahwin....dah 2minggu sakit sengal2 kt belakang pinggang rasa denyut2, letih je memanjang, sakit lutut hingga ke kaki(xpenah jd cm nih sbb mmg jenis jalan pun aktif sana sini), patu lately nih lidah rasa pahit sesangat mcm mkn ubat panadol yg dilenyek2 atas lidah...cam tuh lah rasa yer...pastu pewot rasa mcm nak period tp x pun sbb last period 10 Ogos....sekarang nih waktu subur julia...tp dah rasa tanda2 mcm u all ceritakan sebelum nih...nak cek UPT takutttttttt...coz awal sgt kan...semalam demam naik turun huh!....ke sebab perubahan hormon...help me! :(

julia

  • Guest
Re: sakit perut mencucuk awal hamil
« Reply #107 on: August 19, 2011, 12:46:20 PM »
nupa: mar tkde amik apa2 ubat..insyaallah nant giliran nupa plak


hai mar...With Julia nih ingat x? ehehhe

Offline ArumiRaisha

  • Topaz
  • *
  • Posts: 7
  • Suka? +0/-0
  • BAHAGIA HIDUP DISAMPING HUBBY RFZ..
Re: sakit perut mencucuk awal hamil
« Reply #108 on: August 22, 2011, 01:02:12 AM »
sy hampir dua minggu sakit pd bawah perut dan ari ari (sebelah kanan)...period dah delay baru 4 ari...sakit ni datang skejap sekejap ja tak lama...selalu jadi masa waktu pagi dam waktu malam...
« Last Edit: August 22, 2011, 01:03:51 AM by ArumiRaisha »

Offline epifina(hannanmannan)

  • Delima
  • *
  • Posts: 515
  • Suka? +4/-0
    • http://fina84.blogspot.com/
Re: sakit perut mencucuk awal hamil
« Reply #109 on: August 22, 2011, 06:27:15 AM »
sy hampir dua minggu sakit pd bawah perut dan ari ari (sebelah kanan)...period dah delay baru 4 ari...sakit ni datang skejap sekejap ja tak lama...selalu jadi masa waktu pagi dam waktu malam...

dulu saya sblm tau pregnant pun rasa mcm ni...dia macam senggugut tapi lagi tajam.

Offline Nur Intan

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 224
  • Suka? +1/-0
Re: sakit perut mencucuk awal hamil
« Reply #110 on: November 11, 2011, 05:22:11 PM »
salam semua..nur pun asyik sakit ja dekat pinggang dan perut sebelah kanan..breast pun berdenyut-denyut ja ni..jap-jap ja sakit..Kenapa yer?nak kata period baru ja habis 3/11/11 aritu tapi 3hari sahaja period nur..

Offline nurbai

  • Nilam
  • *
  • Posts: 347
  • Suka? +1/-0
Re: sakit perut mencucuk awal hamil
« Reply #111 on: November 12, 2011, 08:37:08 PM »
salam semua..nur pun asyik sakit ja dekat pinggang dan perut sebelah kanan..breast pun berdenyut-denyut ja ni..jap-jap ja sakit..Kenapa yer?nak kata period baru ja habis 3/11/11 aritu tapi 3hari sahaja period nur..

nur dah try check UPT? ntah2 3 hari tu bleeding sbb pregnant kot?

Offline anim

  • Delima
  • *
  • Posts: 515
  • Suka? +2/-0
Re: sakit perut mencucuk awal hamil
« Reply #112 on: November 18, 2011, 11:27:27 AM »
saya anim.. baru je kawin 23oct baru-baru ni.. saya nak tanya, sekarang ari-ari saya asyik rasa mencucuk2.. kaki krem skali skali, sakit lutut (mcm lenguh2).. perut mcm kembong.. adakah tanda2 hamil atau perkara biasa pada awal perkahwinan?

Offline mamaliter

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 173
  • Suka? +0/-0
  • sabar tu penting!
Re: sakit perut mencucuk awal hamil
« Reply #113 on: November 18, 2011, 01:25:18 PM »
saya anim.. baru je kawin 23oct baru-baru ni.. saya nak tanya, sekarang ari-ari saya asyik rasa mencucuk2.. kaki krem skali skali, sakit lutut (mcm lenguh2).. perut mcm kembong.. adakah tanda2 hamil atau perkara biasa pada awal perkahwinan?

tanda2 pregnen la tu...cube cek

Offline anim

  • Delima
  • *
  • Posts: 515
  • Suka? +2/-0
Re: sakit perut mencucuk awal hamil
« Reply #114 on: November 18, 2011, 01:57:32 PM »
yeke ~Liter~ ? husband minta jumpa doktor.. tp rasa mcm awl sgt nk jumpa doktor.. ingat nk buat UPT mggu dpn.. klu +ve.. alhamdulillah...

Offline Linda

  • Topaz
  • *
  • Posts: 29
  • Suka? +0/-0
Re: sakit perut mencucuk awal hamil
« Reply #115 on: December 20, 2011, 06:12:52 PM »
salam,

saya pon nak bertanya jugak. kalau2 sesiapa yg ade pengalaman mcm saya nie.
actually saya tgh haid hari ke 4. pengeluaran haid mcm biase kuantitinya. tapai, masalah saya, perut saya dibahagian bawah kiri kanan rase sakit. kenkadang terasa berdenyut dibahagian kanan perut dekat ngan pinggang tuh. selalunya saya kalu haid, hari pertama je sakit. lepas tuh ok dah. dekat bawah [usat pon ade rase mcm nyut2x jugak.. leh kongsi ngan saya tak?

Offline mrs eyna

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 132
  • Suka? +0/-0
Re: sakit perut mencucuk awal hamil
« Reply #116 on: May 25, 2012, 03:37:09 PM »
hye....saya nk tanya la...
rasa sakit2 perot nie + perot ase cm cucuk2 nie bpe bulan erk? :D

ha,sintom prengt de ke kaki2 tgn sakit2? mcm lenguh2, sakit2 cm urat kena tarik? :)
wahai tuhanku,kurniakan lah kepadaku dari sisi mu  zuriat yang baik..
sesungguhnya, engkau sentiasa mendengar doaku

Offline lady_serikandi

  • Topaz
  • *
  • Posts: 16
  • Suka? +0/-0
Re: sakit perut mencucuk awal hamil
« Reply #117 on: June 06, 2012, 11:45:19 AM »
As Salam, saya piyed 9hb bulan lepas, tu pun piyed sikit sgt. hari ketiga dh nak kering. hari kedua tu pun tak byk. Selalu dalam 5-6 hari piyed. Lepas piyed last month tu selalu sakit mencucuk bawah perut dkt area rahim tu sampai effect mood. Gosok2 je la selalu utk kurangkan sakit tang situ. Sekarang kalau nak pakai seluar kene seluar yang pinggang longgar atau getah. Biar perut tu takde tekanan huhuhu...Nak jumpa tukang urut dia berada di luar negara la pulak. Jadi takut sbb takut ada penyakit lain. Ada juga wat test upt tapi -ve. Kengkadang ada loya2 manja dtg. waktu tu kene ada spare gula2 makan utk ilangkan loya. Dkt nak due piyed dah ni 9hb ni. Tapi, rasa sakit tu ada kurang sikit rasa skrg. Cuma kengkadang ada rasa gatal2 manja atau mencucuk manja kat area bawah perut tu gosok2 je la. Dah macam org mengandung la pulak bila wat camtu haha...Tanak berharap takut keciwa lagi. So tunggu je sampai due piyed. Selagi tak due piyed takmo pk kalau boleh.

Offline Mum_Lina

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1225
  • Suka? +1/-0
  • Bersama selamanya..
Re: sakit perut mencucuk awal hamil
« Reply #118 on: June 25, 2012, 11:53:46 PM »
Salam..sy pon ada mslah psl sakit mncucuk kat ari2 belah kiri plg ketara..belah lnan xdela sgt..mesti rase tgg perut ni klu bring..tp sy da 2 hari priod xbyk la plak drh kluar..smggu sblm period ada kluar coklat cair ckit2..on off..19,20,22 dan 24..25/6 bru kluar drh..xpenah cmni sblm ni..skrg punggung pnggang dan belakang selalu sakit..ade x sesiapa penah alami?

Offline hani

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1432
  • Suka? +9/-0
  • mama raziq
Re: sakit perut mencucuk awal hamil
« Reply #119 on: June 26, 2012, 05:37:20 AM »
lina84...kurangkan bahasa sms dear...tegagap2 baca awaknyerr komen..hehhee


Offline Iman23

  • Topaz
  • *
  • Posts: 8
  • Suka? +0/-0
  • Sharing is caring :')
Re: sakit perut mencucuk awal hamil
« Reply #120 on: July 03, 2012, 12:30:01 PM »
Salam Semua.... Iman baru kat sini.. harap dapat kongsi pengalaman la... Iman dah setahun kahwin..baru baru ni... rasa macam baru missed period... Tapi bila iman check -ve... masuk hari ni 6hari missed la... so iman fikir tunggu la lagi...iman ade la rasa mencucuk2 kat bawah perut sebelah kanan. macam nak period je pon ade. breast pun dah 2 hari bengkak.. semalam macam sakit tapi  tak sakit sangat. bila bangun pagi ni... rasa lebih sakit dari semalam.. so kita ni macam konfius la... ni nak period ke nak preggy.... :-[... Iman anak sulung.. kahwin dengan suami pun anak sulung... so harapan family kami berdua tu besar la...  :)... suami pulak keje jauh so dia pulak menanti dalam kejauhan..hehehe  ;D.. paling seronok tu dia dah start bagi petua this can do..that cannot do.. this can eat... that cannot eat... so, kalau pegi buat checkup hujung minggu ni ok tak.... huhu... org tak ada pengalaman macam ni la... :P
~CeritaCintaKita~

Offline nunnacomey

  • Topaz
  • *
  • Posts: 18
  • Suka? +0/-0
Re: sakit perut mencucuk awal hamil
« Reply #121 on: July 04, 2012, 02:51:38 PM »
salam Iman23

dah try guna clearblue x??cuba test ngn clearblue dulu...insyaallah ade la tu..cz kalo nk scan awal preggy ni xnampak jelas pun..cam sy hari tu check pun xjelas..so try guna claerblue pastu g jumpe doc...jgn riso k..kalo ade rezeki insyaallah....

Offline ida211

  • Topaz
  • *
  • Posts: 69
  • Suka? +0/-0
  • Ibu Aqmal & Aqid
Re: sakit perut mencucuk awal hamil
« Reply #122 on: July 25, 2012, 03:16:32 PM »
Salam Semua.... Iman baru kat sini.. harap dapat kongsi pengalaman la... Iman dah setahun kahwin..baru baru ni... rasa macam baru missed period... Tapi bila iman check -ve... masuk hari ni 6hari missed la... so iman fikir tunggu la lagi...iman ade la rasa mencucuk2 kat bawah perut sebelah kanan. macam nak period je pon ade. breast pun dah 2 hari bengkak.. semalam macam sakit tapi  tak sakit sangat. bila bangun pagi ni... rasa lebih sakit dari semalam.. so kita ni macam konfius la... ni nak period ke nak preggy.... :-[... Iman anak sulung.. kahwin dengan suami pun anak sulung... so harapan family kami berdua tu besar la...  :)... suami pulak keje jauh so dia pulak menanti dalam kejauhan..hehehe  ;D.. paling seronok tu dia dah start bagi petua this can do..that cannot do.. this can eat... that cannot eat... so, kalau pegi buat checkup hujung minggu ni ok tak.... huhu... org tak ada pengalaman macam ni la... :P

Iman try guna UPT yang lebih sensitif, tanya kat farmasi. Biasanya doktor akan suruh tunggu sampai miss period bulan ke-2, tapi kita ni mana lah tahan nak menunggu lelama, rasa mcm nak meletup dada tunggu tu..  ;)

Offline mrs eyna

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 132
  • Suka? +0/-0
Re: sakit perut mencucuk awal hamil
« Reply #123 on: July 26, 2012, 03:11:04 PM »
salam...perut saya nie pn de rs mencucuk2 je..
aritu delay 2hari try upt single line

breast ari2 denyut2..
bila tekan breast kuar air..
kata akk tu air susu..mst ngadung tu..

btl ker??
wahai tuhanku,kurniakan lah kepadaku dari sisi mu  zuriat yang baik..
sesungguhnya, engkau sentiasa mendengar doaku

nad_dieya

  • Guest
Re: sakit perut mencucuk awal hamil
« Reply #124 on: July 26, 2012, 03:12:54 PM »
salam...perut saya nie pn de rs mencucuk2 je..
aritu delay 2hari try upt single line

breast ari2 denyut2..
bila tekan breast kuar air..
kata akk tu air susu..mst ngadung tu..

btl ker??

itu tanda2 preggy.. try la buat upt lepas seminggu delay period..

 

Powered by EzPortal