+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 10739
Latest: jamesbora
New This Month: 103
New This Week: 0
New Today: 0
Stats
Total Posts: 443620
Total Topics: 7391
Most Online Today: 166
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 5
Guests: 60
Total: 65

Author Topic: Pedih Ulu Hati  (Read 6079 times)

Offline Aliahzakaria

  • Peniaga
  • Delima
  • *
  • Posts: 786
  • Suka? +33/-0
  • Malu itu Separuh Daripada Iman
Pedih Ulu Hati
« on: April 11, 2011, 09:56:26 AM »
Petua menghilangkan pedih ulu hati atau heart burn

Ambil 1 camca teh soda bikarbonat campurkan dalam segelas air dan minum

Insya'Allah soda yg bersifat alkali dapat menaikan pH yg berasid penyebab pedih ulu hati

Selamat Mencuba


Offline reese

  • Delima
  • *
  • Posts: 592
  • Suka? +3/-0
Re: Pedih Ulu Hati
« Reply #1 on: April 11, 2011, 12:10:47 PM »
Untuk kelegaan segera, minum 1 sudu besar cuka epal (apple cider). Sy biasa guna brand Cosway.


RABBI, la tazarni fardan, wa anta khairul warithin...
 My Ovulation Chart

Offline Aliahzakaria

  • Peniaga
  • Delima
  • *
  • Posts: 786
  • Suka? +33/-0
  • Malu itu Separuh Daripada Iman
Re: Pedih Ulu Hati
« Reply #2 on: April 11, 2011, 12:44:48 PM »
Maaf ye Reese,betul ke?...sebab experiment yang dibuat kalau dah berasid tambah lagi asid ibarat mecurah petrol kedalam api...tapi kalau Reese guna ok..ok kot

Offline reese

  • Delima
  • *
  • Posts: 592
  • Suka? +3/-0
Re: Pedih Ulu Hati
« Reply #3 on: April 11, 2011, 12:54:52 PM »
Maaf ye Reese,betul ke?...sebab experiment yang dibuat kalau dah berasid tambah lagi asid ibarat mecurah petrol kedalam api...tapi kalau Reese guna ok..ok kot


Setakat yg saya amalkan ni aliah, mmg beri kelegaan segera, dengan kuasa Allah jua lah...

Natural Treatment
      While gastric reflux can be treated with a variety of medications, some people prefer to treat symptoms naturally. One popular form of all-natural treatment is the apple cider vinegar treatment. Apple cider vinegar is said to help correct the pH level in your stomach, bringing it back to a much milder pH level. It is also believed that it may increase acid production, which will help your stomach digest food quicker. In slowed digestion, gastric reflux has greater chance to occur.

Source: http://www.ehow.com/way_5694557_apple-cider-gastric-reflux-treatment.html


RABBI, la tazarni fardan, wa anta khairul warithin...
 My Ovulation Chart

Offline Aliahzakaria

  • Peniaga
  • Delima
  • *
  • Posts: 786
  • Suka? +33/-0
  • Malu itu Separuh Daripada Iman
Re: Pedih Ulu Hati
« Reply #4 on: April 11, 2011, 01:28:38 PM »
Mungkin juga lah Reese ada kebenaranya sebab cuka epal memang ajaib tetapi  saya kata begitu sebab tengok experiment yang dibuat di science discovery food tech.Ada lima orang yang pedih ulu hati diberi susu,cuka epal,soda,air bergas dan ubatan farmasi tetapi cuma soda dan ubatan farmasi yang mengurangkan pedih ulu hati.Bila diukur tahap pH asid didalam usus kedua2nya naik dari 2 - 3.Cuka epal memang ajaib untuk anak2 yang batuk memanjang,anak2 saya bila batuk teruk dan diberi 1 sudu cuka epal bersama sedikit madu...wow..terus berhenti batuk tu.Tak pernah beli ubat batuk lagi


Offline reese

  • Delima
  • *
  • Posts: 592
  • Suka? +3/-0
Re: Pedih Ulu Hati
« Reply #5 on: April 11, 2011, 01:44:43 PM »
betul tu aliah. sy pn beranikan diri juga cuba. tp mmg dpt kelegaan segera la. pastu terus promote kat keluarga mertua. diorg mmg kerap kena gastrik. alhamdulillah, blh dikira mujarab.

utk batuk, sy lupa nk try ms batuk teruk hari tu. tp utk resdung pn bagus jgk. tp kena konsisten jgk baru nmpak kesannya.


RABBI, la tazarni fardan, wa anta khairul warithin...
 My Ovulation Chart

Offline khadejaiman

  • Delima
  • *
  • Posts: 863
  • Suka? +14/-0
    • ibu+babah+khadeja
Re: Pedih Ulu Hati
« Reply #6 on: April 11, 2011, 03:30:52 PM »
urm ..info baru yg saya dpt ni...saya mmg pengidap gastrik reflux yg agak teruk jugak...now bergantung dgn ubatan hospital...mahal gak ubat nya...:(
mungkin saya bley cuba amalan ni...tp nak tanya la...rawatan dgn apple vinegar ni hanya utk kelegaan sahaja ke atau utk rawatan pembaikan?

Offline reese

  • Delima
  • *
  • Posts: 592
  • Suka? +3/-0
Re: Pedih Ulu Hati
« Reply #7 on: April 11, 2011, 04:02:10 PM »
urm ..info baru yg saya dpt ni...saya mmg pengidap gastrik reflux yg agak teruk jugak...now bergantung dgn ubatan hospital...mahal gak ubat nya...:(
mungkin saya bley cuba amalan ni...tp nak tanya la...rawatan dgn apple vinegar ni hanya utk kelegaan sahaja ke atau utk rawatan pembaikan?

sy xpasti la. mgkin jika diambil secara konsisten boleh nampak kesannya.
sy kena gastrik ni once in a while jer. tp dah lama sgt xkena. dlm setahun jgk kot. sy suka mkn apple cider ni ngn ais. letak 1 sudu besar apple cider ke dalam ais. pastu minum. rs mcm minum air jeruk. klau ambik yg cosway, ambik yg apple cider plus ek. ada madu dlm tu.


RABBI, la tazarni fardan, wa anta khairul warithin...
 My Ovulation Chart

Offline khadejaiman

  • Delima
  • *
  • Posts: 863
  • Suka? +14/-0
    • ibu+babah+khadeja
Re: Pedih Ulu Hati
« Reply #8 on: April 11, 2011, 05:02:48 PM »
sy xpasti la. mgkin jika diambil secara konsisten boleh nampak kesannya.
sy kena gastrik ni once in a while jer. tp dah lama sgt xkena. dlm setahun jgk kot. sy suka mkn apple cider ni ngn ais. letak 1 sudu besar apple cider ke dalam ais. pastu minum. rs mcm minum air jeruk. klau ambik yg cosway, ambik yg apple cider plus ek. ada madu dlm tu.

thank you reese....blk ni leh singgah kat cosway outlet lah...hehehe..
utk bdk umo 6 thn bley jugak ke amalkan treatment ni?...anak saya pun kekadang ader gaks problem angin/sebu @ pedih ulu hati ni...

 

Powered by EzPortal