+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 11216
Latest: bella8890
New This Month: 145
New This Week: 21
New Today: 6
Stats
Total Posts: 450962
Total Topics: 7587
Most Online Today: 162
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 21
Guests: 154
Total: 175

Author Topic: Sembelit semasa mengandung/ hamil dan dalam pantang  (Read 26723 times)

Offline ana_adams

  • Nilam
  • *
  • Posts: 422
  • Suka? +2/-0
Re: sembelit
« Reply #25 on: April 16, 2011, 08:49:43 AM »
try laa mnum susu utk org preggy.,.
cam sya dlu dOc sarankan mnum susu Enfamama
mmg x smbelit.,.alhamdulillah
cOz dOc ckp time preggy mmg bhaye duk teran lame nk BO nih

bahaya ke ...nape...xtau la plak...seriau la dengar....selalu sembelit ni sb peknen..mmg tau....dan jga sebab pemakanan....akak ni dua2...pemakanan tu mmg teruk...xlalu makan time peknen...nak jajan jer...


Offline ayinsya

  • Nilam
  • *
  • Posts: 473
  • Suka? +3/-0
Re: sembelit
« Reply #26 on: April 16, 2011, 09:20:03 AM »
sya pOn pengalaman kurang lg kak.,.preggy pOn utk 6 weeks jek, pastu trun darah.,.hehe
ermmm dOc ckp kn klu duk teran nk BO lme2 sme cam prOses bersalin nk teran jugak
sO takut2 klu bby tu x kuat lg ke Or rahim x kuat ke.,.kire mmg byk kemungkinan laa

sya ade tnye akak sya kje nurse.,.die nsihat klu mnum hOrlicks pOn ok cz byk serat

Offline MrsAnwar

  • Topaz
  • *
  • Posts: 49
  • Suka? +1/-0
Re: sembelit
« Reply #27 on: April 16, 2011, 09:49:59 AM »
sebelum ni saye memang ade sembelit. sekarang ni kalau kurang makan buah je sembelit mesti datang. hari hari kene makan betik dan minum air banyak. Baru la lancar. :)

Offline ana_adams

  • Nilam
  • *
  • Posts: 422
  • Suka? +2/-0
Re: sembelit
« Reply #28 on: April 16, 2011, 10:07:17 AM »
sya pOn pengalaman kurang lg kak.,.preggy pOn utk 6 weeks jek, pastu trun darah.,.hehe
ermmm dOc ckp kn klu duk teran nk BO lme2 sme cam prOses bersalin nk teran jugak
sO takut2 klu bby tu x kuat lg ke Or rahim x kuat ke.,.kire mmg byk kemungkinan laa

sya ade tnye akak sya kje nurse.,.die nsihat klu mnum hOrlicks pOn ok cz byk serat

ayin...ye ke...ish takut la.... horlicks...emm...ye kan...cuba semua la...fybogel,dhupalac,horlicks...senang....makan buah dah selalu...tp...gitu la....kena lebih dr org biasa xder sembelit

Offline Mummy

  • Nilam
  • *
  • Posts: 487
  • Suka? +7/-0
Re: sembelit
« Reply #29 on: April 16, 2011, 10:43:21 AM »
Saya dulu masa awal-awal jer sembelit, skang takde lagi. Tapi syarat kena makan sayur berdaun hijau, baru tak sembelit. Kalau tak, sembelit juga nyah!

Tapi pelik.....betik tak jalan ngan mummy. Entah nak buah apa tah.... But skang ni since mummy amalkan minum susu kambing + kurma, memang takde sembelit laa.


Offline Lady of Leisure

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4548
  • Suka? +17/-0
  • :-)
    • Little Parlour
Re: sembelit
« Reply #30 on: April 16, 2011, 10:55:42 AM »
awal2 ada jugak sembelit, now dah kurang, sebab banyak makan buah.. durian belanda, limau mandrin, pisang, n kurma etc.. n minum air banyak.. kalau tak boleh telan air masak, cuba minum air mineral, alhamdulillah it works for me..
No matter how long the WINTER, SPRING is sure to follow! :-)
http://arena184.blogspot.com/

Offline ana_adams

  • Nilam
  • *
  • Posts: 422
  • Suka? +2/-0
Re: sembelit
« Reply #31 on: April 16, 2011, 11:19:46 AM »
mummy n lady.... betul la...makan betik..xjalan jgk...sepatutnya ok...huhuuu

lady, sunquick,limau,psiang...telan semua....huhuuu....cuma yg ok..bila minum susu segar...lega bo...heee

Offline Aliahzakaria

  • Peniaga
  • Delima
  • *
  • Posts: 786
  • Suka? +33/-0
  • Malu itu Separuh Daripada Iman
Re: sembelit
« Reply #32 on: April 16, 2011, 08:43:55 PM »
Bagi yang nak mencuba boleh juga cuba petua ini:-

1 sudu teh jus lemon dan 1 sudu teh minyak zaiton dicampurkan kedua2nya terus minum begitu sahaja tanpa campuran air-Mudah2an membantu....

Offline manisslovely

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 154
  • Suka? +2/-0
Re: sembelit
« Reply #33 on: April 21, 2011, 03:07:59 PM »
ye sy pon kena..sembelit..aduhai seksanya kan.. ;)

atas nasihat doktor dn kwn2 yg berpengalaman...byk mkn buah2an ..
segala jnis buah sy mkn..xjln sgt...akhirnya sy try
 buah prune sunsweet dan minum yakult...
and of coz minum air mineral byk2..

legaaaa...now..dh mcm biasa..setiap pagi..msti ke tandas dulu  ;D :D

~lovely sokmo ~

Offline kitty

  • Nilam
  • *
  • Posts: 413
  • Suka? +1/-0
Re: sembelit
« Reply #34 on: April 21, 2011, 03:26:55 PM »
ye sy pon kena..sembelit..aduhai seksanya kan.. ;)

atas nasihat doktor dn kwn2 yg berpengalaman...byk mkn buah2an ..
segala jnis buah sy mkn..xjln sgt...akhirnya sy try
 buah prune sunsweet dan minum yakult...
and of coz minum air mineral byk2..

legaaaa...now..dh mcm biasa..setiap pagi..msti ke tandas dulu  ;D :D



nak kena cuba yang ni jugak la..

Offline manisslovely

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 154
  • Suka? +2/-0
Re: sembelit
« Reply #35 on: April 21, 2011, 03:30:52 PM »
ye kitty ..kita kena cuba segala ...
jgn putus asa.. ;D
~lovely sokmo ~

Offline ida zara

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2945
  • Suka? +15/-0
  • diriku lahir dari rusuk kirimu...sayang abg selalu
Re: sembelit
« Reply #36 on: April 21, 2011, 03:46:43 PM »
akhirnya dpt gak petua...waa..dah lama nak cari cm nela nak elakkan sembelit..ida lagila 2kali sehari baru leh membuang...mmg sakitla nak mmbuang tu..ni mmg ngah amalkan buah prune...kwn yg keje nurse kata kita elok amalkan mkn buah prune utk elakkan anak mudah kena dmm kuning bila lahir nnti...past ni kena simpan stok prunela...

Offline idasalim

  • Topaz
  • *
  • Posts: 19
  • Suka? +0/-0
Re: sembelit
« Reply #37 on: April 21, 2011, 04:56:23 PM »
ida pun sama, masa previous pregnancy ni xde masalah sembelit, yg ke-4 nih pelik plak.

Awal2 masuk 10 weeks dia da start, bukan setakat sakit..kawasan perineum tetiba cam turut

luka (org kata peranakan kain buruk ke ape..ntah la)..siksa yg amat la, sbb luka tu mkn masa

sehari br ilang, mean sebelum luka tu sembuh terpaksa tahan pedih nk basuh kencing atau

tgh mandi...

Then ida amalkan mkn tembikai..mmg mujarab!! klu tak mkn tembikai mkn kurma dan minum horlicks.

Ade org bgtau klu minum milo leh jd sembelit gak....

Offline azrita

  • Topaz
  • *
  • Posts: 87
  • Suka? +0/-0
Re: sembelit
« Reply #38 on: April 21, 2011, 09:09:51 PM »
oh sya pun dgr yg makan prune leh ilang sembelit ni..kalau banyak minum air selalu nak gi toilet ja plak.. kena beli tembikai la plak pas ni...hehe..

Offline sakurabloom

  • Delima
  • *
  • Posts: 683
  • Suka? +2/-0
Re: sembelit
« Reply #39 on: April 21, 2011, 09:25:42 PM »
try laa mnum susu utk org preggy.,.
cam sya dlu dOc sarankan mnum susu Enfamama
mmg x smbelit.,.alhamdulillah
cOz dOc ckp time preggy mmg bhaye duk teran lame nk BO nih
ermm selain itu.,.bgun pg sblum gOsok gigi, amalkan mnum sgelas air suam
insyAllah.,.tu mmg sunah Rasulullah

eheheh btollah.. saya minum susu enfamama cirit birit plak kui3x....

masa saya sembelit aritu saya makan prune banyak2... pastu membuaang rase lega sgt.. mcm bersih je perut.... ape taknya... apa yg kita makan tak keluar2... lama plak tu huhuhuhu sgt tak selesa isk3x

Offline ayinsya

  • Nilam
  • *
  • Posts: 473
  • Suka? +3/-0
Re: sembelit
« Reply #40 on: April 22, 2011, 12:47:24 AM »
sakura.,.cirit birit?? nseb baik sya x pnah kne.,.tkut x ssuai ngan sakura kOt
tp buah prune mmg elOk kn tuk lawas2 nih.,.hehe lg2 yg sunsweet tu kan

Offline ana_adams

  • Nilam
  • *
  • Posts: 422
  • Suka? +2/-0
Re: sembelit
« Reply #41 on: April 22, 2011, 08:05:40 AM »
akhirnya dpt gak petua...waa..dah lama nak cari cm nela nak elakkan sembelit..ida lagila 2kali sehari baru leh membuang...mmg sakitla nak mmbuang tu..ni mmg ngah amalkan buah prune...kwn yg keje nurse kata kita elok amalkan mkn buah prune utk elakkan anak mudah kena dmm kuning bila lahir nnti...past ni kena simpan stok prunela...
[/quote

akak ni 4hari br leh membuang...tu yg terukk.....nak cuba semua petua yg ada..ku xtahan lg.....

Offline kitty

  • Nilam
  • *
  • Posts: 413
  • Suka? +1/-0
Re: sembelit
« Reply #42 on: April 22, 2011, 10:12:21 AM »
hari2 membuang.. tapi tetap sembelit dengan teruknya.. camno tu???

Offline ana_adams

  • Nilam
  • *
  • Posts: 422
  • Suka? +2/-0
Re: sembelit
« Reply #43 on: April 25, 2011, 10:06:34 AM »
hari2 membuang.. tapi tetap sembelit dengan teruknya.. camno tu???


plakkk....adesss....minum la air bliss...susu ke....berdarah2 ni sakitttttttt...ngeriiiiii

Offline Ummi_Ina

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1414
  • Suka? +8/-0
  • trying to be a supermommy to 5 kids...!!!
    • OurDreamsOfLife
Re: sembelit
« Reply #44 on: April 25, 2011, 10:21:48 AM »
hari2 membuang.. tapi tetap sembelit dengan teruknya.. camno tu???

kalo dah sembeli sampai berdarah2
dah jadi buasir tuh

penah kene buasir(kes sembelit,then sampai buang air besar berdarah) pas bsalin anak no 2 dulu
makan pisang,prune segala x jalan gak
last2 doc kasi xyloproct(masuk ikut ponggong ), daflon and ubat lembutkan najis
memang menangis2 sakit wooo pas buang air sblum tuh
duduk x kene,baring x kene

sesape yg sembelit tu
baiklah berubat dari sekarang
kalo kene buasir pas bersalin
lagi hazabbbb

Offline kitty

  • Nilam
  • *
  • Posts: 413
  • Suka? +1/-0
Re: sembelit
« Reply #45 on: April 25, 2011, 10:39:57 AM »
kalo dah sembeli sampai berdarah2
dah jadi buasir tuh

penah kene buasir(kes sembelit,then sampai buang air besar berdarah) pas bsalin anak no 2 dulu
makan pisang,prune segala x jalan gak
last2 doc kasi xyloproct(masuk ikut ponggong ), daflon and ubat lembutkan najis
memang menangis2 sakit wooo pas buang air sblum tuh
duduk x kene,baring x kene

sesape yg sembelit tu
baiklah berubat dari sekarang
kalo kene buasir pas bersalin
lagi hazabbbb

erk... tiba2 terasa takut plak... kalau nak g check kat hospital kan, nak jumpa doctor apa ye?

Offline Ummi_Ina

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1414
  • Suka? +8/-0
  • trying to be a supermommy to 5 kids...!!!
    • OurDreamsOfLife
Re: sembelit
« Reply #46 on: April 25, 2011, 02:43:39 PM »
kitty,

x sure la pulak bhg apa ek?
hemmm...

Offline kitty

  • Nilam
  • *
  • Posts: 413
  • Suka? +1/-0
Re: sembelit
« Reply #47 on: April 25, 2011, 02:45:01 PM »
tu la kan.. biasa kalau g hospital ni jumpa gynea dan paeds je.. hehe..

mungkin ada rakan2 yang tau kot..

Offline ida zara

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2945
  • Suka? +15/-0
  • diriku lahir dari rusuk kirimu...sayang abg selalu
Re: sembelit
« Reply #48 on: April 25, 2011, 08:49:09 PM »
ramainya yg sama ngn ida...dah mkn prune tetapla sembelit gak..kwn kata amalkan tidur mengiring sebelah kiri sbb tak tertindih usus kita...ida pernah berah darah sblm ngandung..bila dah ngandung tak ada dah berak darah cuma masih lagi sembelit...
cuba jumpa doktr sakit puan je..

Offline sya

  • Global Moderator
  • Delima
  • *****
  • Posts: 697
  • Suka? +8/-0
    • syayassir.wordpress.com
Re: sembelit
« Reply #49 on: May 23, 2011, 10:26:31 AM »
adoi....
tengah sakit ni...
tiap kali lepas bersalin, mesti sembelit.
dah makan buah, minum air, makan sayur banyak2 dah...
sembelit juga...
kritikal ari ni, siap berdarah2 lagik...
takutnya....

camno nak buek nih?
gi klinik, doktor buat apa ye?
mari jenguk cerita membebel saya... http://syayassir.wordpress.com/

 

Powered by EzPortal