+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 10927
Latest: mrahnaug
New This Month: 5
New This Week: 16
New Today: 5
Stats
Total Posts: 446081
Total Topics: 7458
Most Online Today: 270
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 9
Guests: 176
Total: 185

Author Topic: Pemakanan untuk Ingin Hamil  (Read 70111 times)

Offline mi_za

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4240
  • Suka? +26/-0
  • ayang sayang abang untuk selamanya
Re: Pemakanan untuk Ingin Hamil
« Reply #375 on: February 20, 2011, 09:38:44 PM »
miza ni degil la...miza still minum ais2....hubby dh marah2...selalu berazam...mulai hr ni miza xnak minum ais..tp azam tggl azam...tolonggggg...


Offline ana_adams

  • Nilam
  • *
  • Posts: 422
  • Suka? +2/-0
Re: Pemakanan untuk Ingin Hamil
« Reply #376 on: February 20, 2011, 09:49:11 PM »
bahaya ke ais ni..huhuuuu..suka makan ais...

Offline mi_za

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4240
  • Suka? +26/-0
  • ayang sayang abang untuk selamanya
Re: Pemakanan untuk Ingin Hamil
« Reply #377 on: February 20, 2011, 09:58:43 PM »
nenek yg urut miza tu kata...jgn minum ais...huhuhuhu

Offline melankolia

  • Peniaga
  • Nilam
  • *
  • Posts: 266
  • Suka? +1/-0
Re: Pemakanan untuk Ingin Hamil
« Reply #378 on: February 20, 2011, 09:59:02 PM »
hehehe..miza xthn godaan ais tu...
mel pun xtaw napa ais ni bhy tuk yg nk ngandung?

ais ni panas kot kat rahim..

Offline Ddkadak

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1477
  • Suka? +6/-0
Re: Pemakanan untuk Ingin Hamil
« Reply #379 on: February 21, 2011, 08:07:13 AM »
orang2 tua memang tak bagi minum ais.. Tapi kalu air sejuk bole.. contohnya, air milo taruk dalam peti sejuk.. Tapi jangan taruk ais.. Kalu nak pregnant or awal pregnancy memang tak digalakkan minum ais..

Start next week Dd nak cari buah naga.. Nak makan buah naga plak coz buah naga elok membantu untuk ingin hamil..
l]


Offline anggerik_ungu

  • Delima
  • *
  • Posts: 727
  • Suka? +1/-0
    • http://aimieaalimin.blogspot.com
Re: Pemakanan untuk Ingin Hamil
« Reply #380 on: February 21, 2011, 11:01:59 AM »
x leh minum ais ek..dh lah sedapnya air ais tu..uwaaaa...buah naga boleh bantu yang nak hamil ek..nanti nak belikan gak..buah2an sedap..hehhee

Offline nafiesa

  • Delima
  • *
  • Posts: 931
  • Suka? +3/-0
  • saya sayang abang..muaaahhhh
    • http://diana-creative.blogspot.com
Re: Pemakanan untuk Ingin Hamil
« Reply #381 on: February 22, 2011, 10:57:28 AM »
as salam...

sekarang ni duk menunggu due date peyed je...tapi sy ni baru jer berubat so nk tau ler ada rezeki ke tak bulan ni....dalam duk berjaga2 tang makan tu...ahad lepas sy terlepas makan gulai lemak ikan masin+nenas...asben marah sbb kuah nenas pun xleh makan sbb air nenas tu ada kat kuah...huhuhuuuu...sedap tu.....camne ni...harap2 xjadi pepe la kalau betul ada rezeki...
anda sukakan crochet...jom tempah dengan saya sekarang...berbaloi-baloi.jom ke blog saya

http://diana-creative.blogspot.com

weeniq

  • Guest
Re: Pemakanan untuk Ingin Hamil
« Reply #382 on: February 22, 2011, 11:01:00 AM »
minuman gas pun tak elok ke?
saya baru je telan air coke segelas semalam..
ni period masuk minggu kedua delay...
tapi 4 kali upt cek -ve..
takut gak pape terjadi..

Offline hafinda

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1407
  • Suka? +2/-0
Re: Pemakanan untuk Ingin Hamil
« Reply #383 on: February 22, 2011, 11:24:08 AM »
weeniq..kalau rancang nak hamil elak minuman bergas,kaffein,yg sejuk...finda kadang2 minum jgk ais tp pastu nyesal la...hihi

Offline yaniez

  • Nilam
  • *
  • Posts: 364
  • Suka? +3/-0
  • Happy Forever!
Re: Pemakanan untuk Ingin Hamil
« Reply #384 on: February 22, 2011, 11:31:33 AM »
minuman gas pun tak elok ke?
saya baru je telan air coke segelas semalam..
ni period masuk minggu kedua delay...
tapi 4 kali upt cek -ve..
takut gak pape terjadi..


Tak elok weeniq, minuman macam tu tajam... macam yaniez sejak kawin memang byk berpantang, kalau nak minum pun time period jek.. so takde rasa bersalah kalau tiba-tiba gugur ker apa kan.. kadang2 terlupa, baru minum skit dah teringat tak boleh, terus bagi kat hubby atau adik beradik minum... :)


Offline ashlia

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4967
  • Suka? +40/-0
  • Enjoy Life As It Is
    • Personal Blog : Life Through Windows
Re: Pemakanan untuk Ingin Hamil
« Reply #385 on: February 22, 2011, 12:00:26 PM »
salam semua.seronok lak baca petua di sini.

emm..kafein tak elok ek kalu kita ingin hamil.saya ni agak suka kopi.skang ni saya minum habbatus sauda je bila teringin nak kopi.habatus sauda kopi tanpa kaffein..ok kot kan..
« Last Edit: February 22, 2011, 03:23:33 PM by ashlia »
~We all choose how to look at life~
 http://ashra-aulia.blogspot.com
   

Offline ida zara

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2945
  • Suka? +15/-0
  • diriku lahir dari rusuk kirimu...sayang abg selalu
Re: Pemakanan untuk Ingin Hamil
« Reply #386 on: February 22, 2011, 12:13:17 PM »
weeniq:waa....minum air gas lagi..ida dah lebih sethnla tak minum gas..mmg jaga sangat2..tapikan...smlm entah napa rasa teringin betul nak minum air tebu..nikmatnya tak terkata..sedangkan 2hr lagi nak period ni..hee..hee..past tu siap minta izin suami lagi boleh tak nak beli buah delima lagi sbb hrga sebiji 15ringgit,buahnya besar..nasib suami paham..ida beli lagi..tapi mkn separuh setiap hr sbb sayang nak hbskan..

weeniq

  • Guest
Re: Pemakanan untuk Ingin Hamil
« Reply #387 on: February 22, 2011, 12:51:22 PM »
waaaa.... tengkiu semua2 yang bagitau saya...
dah takut tahap gigil lutut nih..
dh mula terasa nyeri tang bawah perut.. apakah akan keluar period lak ni..
ke sebab minum air gas semalam?

mula terasa nyesal.... aaaaaa...

Offline hafinda

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1407
  • Suka? +2/-0
Re: Pemakanan untuk Ingin Hamil
« Reply #388 on: February 22, 2011, 01:08:44 PM »
jgn nyesal.....ada sebab dah terminum tu..kawan finda dulu awal2 pregnant minum coke sebotol kecik...masa tu finda lum kawen...finda terkejut gk tgk die minum,die cakap nak kuarkan angen...xselesa...rilex je die teguk....tp selamat je semua....

weeniq

  • Guest
Re: Pemakanan untuk Ingin Hamil
« Reply #389 on: February 22, 2011, 01:13:07 PM »
oh finda.. terima kasih dengan cerita yang melegakan hati saya tu..
masih menyambung harapan lagi nih...

Offline hafinda

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1407
  • Suka? +2/-0
Re: Pemakanan untuk Ingin Hamil
« Reply #390 on: February 22, 2011, 01:15:09 PM »
xpe...bykkan minum susu...
kalau ada rezeki xkemana kan..

weeniq

  • Guest
Re: Pemakanan untuk Ingin Hamil
« Reply #391 on: February 22, 2011, 01:19:56 PM »
ayok... susu ka... gulp..
kene cari susu perisa coklat la.. saya ni loya bila susu masuk tekak..
tapi nak usaha punya pasal...
loya pun..loya lah..

Offline hafinda

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1407
  • Suka? +2/-0
Re: Pemakanan untuk Ingin Hamil
« Reply #392 on: February 22, 2011, 01:22:51 PM »
xpon minum je anmum coklat...
rancang nak hamil pon digalakkan minum anmum ni tau...
dulu finda minum susu ok je...skrg ni je rs pening kalau minum susu...tp paksa jgk..nak sihat..

Offline ctsweet

  • Topaz
  • *
  • Posts: 26
  • Suka? +0/-0
Re: Pemakanan untuk Ingin Hamil
« Reply #393 on: February 22, 2011, 01:26:31 PM »
saya start amalkan madu yang sudah dicampurkan dgn habbatul sawda. minum sblm bfast. make sure perut kosong. lok minum awl pagi . 30 minit sblm amik sarapan. saya still makan asid folic dan EPO. dismping tu berusaha utk turunkan berat badan. kalo kita obes leh kurangkan kesuburan.

cam ct, mmg xsuka minum minuman berais. kalo beli milo ais tu siap kluarkan lagi ais yg ketol2 tu..just bagi milo tu rasa sejuk2 jek..minuman bergas mmg xamik langsung dah. lagi 1 masa ct jumpa Dr, dia suh minum susu anmum. kata nye elok utk org yg nak prgnant..

betul tu finda..byk dr yg ct jumpa cadangkn minum anmum ni

weeniq

  • Guest
Re: Pemakanan untuk Ingin Hamil
« Reply #394 on: February 22, 2011, 01:29:46 PM »
saya start amalkan madu yang sudah dicampurkan dgn habbatul sawda. minum sblm bfast. make sure perut kosong. lok minum awl pagi . 30 minit sblm amik sarapan. saya still makan asid folic dan EPO. dismping tu berusaha utk turunkan berat badan. kalo kita obes leh kurangkan kesuburan.

cam ct, mmg xsuka minum minuman berais. kalo beli milo ais tu siap kluarkan lagi ais yg ketol2 tu..just bagi milo tu rasa sejuk2 jek..minuman bergas mmg xamik langsung dah. lagi 1 masa ct jumpa Dr, dia suh minum susu anmum. kata nye elok utk org yg nak prgnant..

betul tu finda..byk dr yg ct jumpa cadangkn minum anmum ni


THANX CTSWEET & FINDA!!
petang ni jugak ku geledah pasaraya tu.. mencari anmum cokelat...
nanti nak beli habbatus sauda' pil dari HPA tu..
berat badan maintain..

Offline hafinda

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1407
  • Suka? +2/-0
Re: Pemakanan untuk Ingin Hamil
« Reply #395 on: February 22, 2011, 01:30:55 PM »
anmum bagus sbb ade asid folik kan....
tp skrg ni finda minum susu kambing hi-goat..
nk bancuh anmum liat ckit :P

Offline ctsweet

  • Topaz
  • *
  • Posts: 26
  • Suka? +0/-0
Re: Pemakanan untuk Ingin Hamil
« Reply #396 on: February 22, 2011, 01:35:33 PM »
anmum bagus sbb ade asid folik kan....
tp skrg ni finda minum susu kambing hi-goat..
nk bancuh anmum liat ckit :P

saya pun sama..naseb la suami sy ni jenis beria org nye..dia le yg bancuh tiap2 pagi..ermmm semangat tgk dia..tu yg saya kena lebih bersemangat dari dia..ptg2 saya akan wat senaman sikit..so far dia nmpk hepi dgn usaha saya

kita hanya mampu usaha. dlm ms yg sama jgn lupa berdoa dan meminta pada Allah. kita ni hamba dia yg lemah dan pada Dia jua lah kita meminta.

Offline hafinda

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1407
  • Suka? +2/-0
Re: Pemakanan untuk Ingin Hamil
« Reply #397 on: February 22, 2011, 01:59:39 PM »
bestnye suami bancuhkan..
finda harap weekend jmpa je la dia bancuhkan...(patut wife yg wat..hihiii)

Offline zahira_zainol

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 115
  • Suka? +1/-0
Re: Pemakanan untuk Ingin Hamil
« Reply #398 on: February 22, 2011, 04:37:06 PM »
ct sweet.. hehe nampak gayanya kita ni ada husband yg baik hati.. saya skrng tgh makan habatussauda dengan susu kambing.selang seli dengan debunga kurma..

hafinda : boleh ler pjuk suami buatkan.. kan sama2 nak baby

Offline ctsweet

  • Topaz
  • *
  • Posts: 26
  • Suka? +0/-0
Re: Pemakanan untuk Ingin Hamil
« Reply #399 on: February 22, 2011, 04:46:39 PM »
alhamdulillah..en suami ni beria nak baby kan..so dia mmg 100% bantu saya..tiap2 hari ajak sy p joging.dgn harapan dpt turunkan at least 5% dr berat badan saya..
cuma sy ni tak terlayan..smpai umh pun dah mgrib..pastu nak lkuar joging plak..adui xkuasa plak
tgk dia beria sgt, sy kena kuatkan smgat..ada perubahan lepas dh amalkan senaman ni..

suami sgt memahami..n xberkira sgt..kdg2 dia plak jadi isteri.wat keja rumah.saya plak xda la nak amik ksmptan atas kerajinan dia.hehhee..asal dia ikhlas sudaa

 

Powered by EzPortal