+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 11012
Latest: syuhada92
New This Month: 93
New This Week: 7
New Today: 2
Stats
Total Posts: 447422
Total Topics: 7491
Most Online Today: 286
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 22
Guests: 240
Total: 262

Author Topic: Membuat Sambal Tumis yang Sedap!  (Read 41885 times)

Offline ieda

  • Nilam
  • *
  • Posts: 452
  • Suka? +0/-0
Re: Membuat Sambal Tumis yang Sedap!
« Reply #50 on: January 22, 2011, 04:25:03 PM »
hani..ya betul...asal somi ckp sedap ok dah tu...letih pun berbaloi klu somi suka kan...


Offline mi_za

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4240
  • Suka? +26/-0
  • ayang sayang abang untuk selamanya
Re: Membuat Sambal Tumis yang Sedap!
« Reply #51 on: January 23, 2011, 09:20:46 PM »
ooo..tumbuk ikan bilis sekali dgn bawang ye...nk cube la...
sambal tumis ni..miza sorang je yg makan....cik hubby x suke...almaklumlah...hubby org sarawak...x makan pedas...hihihihi

Offline Nicha

  • Delima
  • *
  • Posts: 623
  • Suka? +3/-0
  • ::...Lepak + gosip +++ kawan cYbeR..::
Re: Membuat Sambal Tumis yang Sedap!
« Reply #52 on: January 28, 2011, 02:11:54 AM »
Mak nicha kata kena taruk cili angka ganjil baru sambal jadi sedap..
Ini petua ker?   ::)
Tapi selalunya sedap la...
50% naUghTy + 50% NiCE...
hiks..hiks
:P



Offline Ellysse

  • Topaz
  • *
  • Posts: 37
  • Suka? +0/-0
    • appleofdeye
Re: Membuat Sambal Tumis yang Sedap!
« Reply #53 on: March 04, 2011, 09:44:02 PM »
Wow..suka sgt petua ummi pasal udang bilis and sotong ni...mesti try!! :-*
Jom kongsi rahsia kecantikan, hobi & the life excitement di http://appleofdeye.blogspot.com

Offline mi_za

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4240
  • Suka? +26/-0
  • ayang sayang abang untuk selamanya
Re: Membuat Sambal Tumis yang Sedap!
« Reply #54 on: March 06, 2011, 10:05:22 PM »
semalam miza masak sambal sotong...adoiiii cik suami miza....komen...
nape pedas??? x letak gula ke???
adodoi.......abg oh abg....


Offline Lady of Leisure

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4548
  • Suka? +17/-0
  • :-)
    • Little Parlour
Re: Membuat Sambal Tumis yang Sedap!
« Reply #55 on: August 19, 2011, 06:51:25 PM »
Balik kampung semalam mak mentua buatkan sambal tumis ikan bilik letak tempoyak..
Sedap sangat sampai makan 3 pinggan, saya mintak resepi:

Katanya tumis bawang merah n putih yang diblend, then masukkan cili kering yang dikisar, masak sampai garing, masukkan ikan bilis yang telah dicuci, tak perlu goreng bilis tu, mak mentua kata kalau goreng nanti rasa tempoyak tak masuk dalam bilis nanti.. Perasakan dengan garam dan gula.. Then masukkan la cuka skit dengan tempoyak secukupnya.. Layannnnnnn
No matter how long the WINTER, SPRING is sure to follow! :-)
http://arena184.blogspot.com/

Offline dila

  • Delima
  • *
  • Posts: 834
  • Suka? +5/-0
Re: Membuat Sambal Tumis yang Sedap!
« Reply #56 on: August 19, 2011, 07:14:29 PM »
Balik kampung semalam mak mentua buatkan sambal tumis ikan bilik letak tempoyak..
Sedap sangat sampai makan 3 pinggan, saya mintak resepi:

Katanya tumis bawang merah n putih yang diblend, then masukkan cili kering yang dikisar, masak sampai garing, masukkan ikan bilis yang telah dicuci, tak perlu goreng bilis tu, mak mentua kata kalau goreng nanti rasa tempoyak tak masuk dalam bilis nanti.. Perasakan dengan garam dan gula.. Then masukkan la cuka skit dengan tempoyak secukupnya.. Layannnnnnn

sedapnya sambal tumis tempoyak dgn ikan bilis...dah lama tak makan...hubby tak makan tempoyak huhu...
lady, kalo mak dila punye resepi, dia guna cili api..tp letak serai..
makan dgn pulut pun sdap...huwaaa....terlioq dah ni...

Offline dila

  • Delima
  • *
  • Posts: 834
  • Suka? +5/-0
Re: Membuat Sambal Tumis yang Sedap!
« Reply #57 on: August 19, 2011, 07:17:42 PM »

Kalau sambal sotong, utk elak sotong berair dan mencemar sambal, maka selepas basuh, perapkan dengan garam. Nanti adjust le garam dalam sambal ye.
Kalau sambal udang, rebuskan kulit udang dan masukkan airnya dalam sambal.

Itu sahaja.... Sharelah tips kalian pula ya  ;D

oo...macam tu tips sambal sotong ek...
dila selalunya tumis sampai cili betul2 kering baru masuk sotong...so, sambal takdelah berair sangat...
pasni nak try tips ni lah...tq!!

Offline vanillaven0m

  • Nilam
  • *
  • Posts: 302
  • Suka? +0/-0
Re: Membuat Sambal Tumis yang Sedap!
« Reply #58 on: September 21, 2011, 06:53:18 PM »
Terliur dgr resipi sambat tumis mcm2 style...ni yang x sabar nak try ni...V mmg suka sgt lauk2 sambal ni...hari2 tgk cili pun leh terliur hehehe

Offline Lady of Leisure

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4548
  • Suka? +17/-0
  • :-)
    • Little Parlour
Re: Membuat Sambal Tumis yang Sedap!
« Reply #59 on: September 21, 2011, 07:11:43 PM »
sedapnya sambal tumis tempoyak dgn ikan bilis...dah lama tak makan...hubby tak makan tempoyak huhu...
lady, kalo mak dila punye resepi, dia guna cili api..tp letak serai..
makan dgn pulut pun sdap...huwaaa....terlioq dah ni...

baru tadi dok goole resepi tempoyak bilis ni, ada bermacam jenis ye.. letak serai ada, daun kunyit ada.. rasa macam nak buat dalam masa terdekat ni.. hehe.. kebetulan mil call suruh balik ambik petai.. :D
No matter how long the WINTER, SPRING is sure to follow! :-)
http://arena184.blogspot.com/

Offline gurl_x

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 208
  • Suka? +0/-0
Re: Membuat Sambal Tumis yang Sedap!
« Reply #60 on: September 21, 2011, 07:17:27 PM »
nie sambal tumis ikan bilis dari chef gurl_x

bawang besar, bawang putih tumbuk
masukkan bahan tumbuk dan masukkan cili mesin ke dalam minyak yang panas
tumis sehingga naik bau pastu letakkan sedikit air (air ambil dari lesung batu yang kita tumbuk bawang td)
pastu letak sedikit je gula dan garam.
pastu letak pulak asam keping. last sekali letak ikan bilis yang telah digoreng garing
tumis sehingga dia kering sedikit.

taaraaa, siap sedia untuk dimakan...yam...yam...

Offline hannani

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 162
  • Suka? +0/-0
Re: Membuat Sambal Tumis yang Sedap!
« Reply #61 on: October 05, 2012, 04:17:23 PM »
kalau nani buat sambal tumis letak atas sayur bakar/rebus, nani akan campur kicap & sos ikan...sangat sedap

Offline ibukembar

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 180
  • Suka? +0/-0
  • Terima kasih Ya Allah atas kurniaan indah ini..
    • my twin: story of happiness
Re: Membuat Sambal Tumis yang Sedap!
« Reply #62 on: October 13, 2012, 08:10:05 PM »
cara yang saya tengok MIL saya buat dan memang sedap la jugak...sesuai utk nasik lemak...

1 ulas bawang putih ~ hiris
1 inci halia ~ hiris
bawang merah ~ tumbuk
ikan bilis dalam sesudu ~ tumbuk
cili blend
ikan bilis do goreng separuh masak atau garing ikut suka...sukatan ikut suka gak nak banyak mana
air asam jawa
garam dan gula secukupnya
bawang  yang dipotong bulat
air secukupnya

cara:
1. panaskan minyak dan tumis dulu sampai garing bahan hiris tadi ~ just nak dapatkan bau dan rasa
2. masukkan bawang blend dan goreng sampai garing
3. baru masukkan cili blend dan sesudu ikan bilis tumbuk dan goreng sampai pecah minyak dgn api sederhana
4. masukkan garam + gula dan bawang potong bulat
5. masukkan sedikit air danbiar kuah agak pekat
6.masukkan air asam jawa dan kacau bagi sebati
7. sedia di makan...

* elok masak dengan api sederhana dan biarkan sambal merenih sampai kuar minyak
*kuantiti bawang blend ikut suka bese MIL isi banyak nak bagi manis so gula tu nanti xpayah letak banyak sangat....

 

Powered by EzPortal