+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 11030
Latest: redflower
New This Month: 111
New This Week: 25
New Today: 3
Stats
Total Posts: 447617
Total Topics: 7502
Most Online Today: 216
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 2
Guests: 195
Total: 197

Author Topic: bentan  (Read 18061 times)

Offline sya

  • Global Moderator
  • Delima
  • *****
  • Posts: 697
  • Suka? +8/-0
    • syayassir.wordpress.com
Re: bentan
« Reply #25 on: April 26, 2011, 05:18:26 PM »
uiksss kesiannya sya...ermmm ari ni dah ok ke...?


Alhamdulillah, dah ok kak... bangun pagi lepas menggigil2 tu, dah terus ok...
tapi, masa menggigil tu, sakitnya macam kak ummi kata, macam sampai ke tulang hitam...
mari jenguk cerita membebel saya... http://syayassir.wordpress.com/


Offline ummi

  • Administrator
  • Berlian
  • *****
  • Posts: 5528
  • Suka? +72/-0
    • ohcomel
Re: bentan
« Reply #26 on: April 26, 2011, 06:28:24 PM »
haa,aris makan mangga pas bersalin?kemain minah tu.
saye sejak dok bace kak ummi kate bentan makan mangga,so ingt smpai bebila xmakan mangga.
skrg pon tak makan mangga lg,walhal dah 6bulan anak tu.
takot plak.

6 bulan tu boleh sangat dah ainiyah

Offline MiuMiu

  • Delima
  • *
  • Posts: 549
  • Suka? +5/-0
Re: bentan
« Reply #27 on: April 26, 2011, 06:42:46 PM »
bentan ni lain orang lain pantang makannya.

contoh macam Pn A makan mangga tak bentan, tapi Pn B makan mangga bentan. Pn A kalau makan taugeh pulak bentan.

betul ke? ni pandangan saya sendiri lah atas pemerhatian pada org terdekat yang kene bentan.



Offline ummi

  • Administrator
  • Berlian
  • *****
  • Posts: 5528
  • Suka? +72/-0
    • ohcomel
Re: bentan
« Reply #28 on: April 26, 2011, 07:07:09 PM »
Alhamdulillah, dah ok kak... bangun pagi lepas menggigil2 tu, dah terus ok...
tapi, masa menggigil tu, sakitnya macam kak ummi kata, macam sampai ke tulang hitam...

seksa rasanya masa tu kan sya

ada org yg bentan, darah nifas dia banyak sama macam mula2 bersalin walaupun dah hujung waktu pantang...

org kata, org bentan kena start berpantang dari mula. Maksudnya kalau bentan hari ke 30, kena mula balik macam day 1. Tapi akak tak ikut pun saranan yg ni..


Offline sya

  • Global Moderator
  • Delima
  • *****
  • Posts: 697
  • Suka? +8/-0
    • syayassir.wordpress.com
Re: bentan
« Reply #29 on: April 26, 2011, 07:11:29 PM »
ooo ye ke?
husband saya suruh panggil bidan urut semula..
tapi, rasanya tak perlu kut..
sebab sekali tu je.
harap2 lepas ni tak kena lagi.
tapi, betul2 kena jaga lah lepas ni.
stokin pun memang pakai sentiasa.. tak leh skip. (kalau lah daku rajin pakai stokin masa keluar rumah juga... alangkah bagusnya... huhu)
air memang minum sebanyak2nya lah....
mari jenguk cerita membebel saya... http://syayassir.wordpress.com/


Offline Ashila

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2796
  • Suka? +16/-0
  • Mummy Myra
Re: bentan
« Reply #30 on: April 27, 2011, 09:41:48 AM »
betul tu miumiu..
macam mak saye tak boleh makan kentang..trus kene demam bentan menggigil2..ade orang tak boleh makan taugeh la..

sya, mak sy pon klu ade sesape kene bentan anak ke menantu ke memang panggil mak bidan urut balik..
macam sape cakap tadi macam berpantang 1st day..berurut semula tapi sehari je la..kalau kene lagi urut lagi...
saye memang malas betul pakai stokin mase dalam pantang..heheh



Offline ana_adams

  • Nilam
  • *
  • Posts: 422
  • Suka? +2/-0
Re: bentan
« Reply #31 on: May 16, 2011, 09:15:01 PM »
boleh bertanya tak? kalau sebelum ni guna set bersalin NR, sekarang nanti nak bersalin, nak guna set bersalin sendayu tinggi, boleh sebabkan bentan tak?..kwn2 kata xboleh nanti kena bentan...betul ke?

Offline mira

  • Topaz
  • *
  • Posts: 8
  • Suka? +0/-0
Re: bentan
« Reply #32 on: July 21, 2011, 09:05:43 AM »
hai.. sy baru kat sini.. sekarang saya dalam berpantang. hari ke 42.. semalam kuar darah macam period, tapi xsejuk atau menggigil.. adakah bentan??? bolehkah saya bertungku sekiranya itu darah period.. harap boleh membantu.. terima kasih..  :)

Offline hasrisa

  • Berlian
  • *
  • Posts: 3761
  • Suka? +7/-0
Re: bentan
« Reply #33 on: July 21, 2011, 09:10:07 AM »
ana_adams... menggunakan set besalin ni takde kena mengena ngan bentan
bentan ni kalau kite langgar pantang je macam makan menda2 sejuk
kena hujan atau masuk angin dan lain2

mira...jgn risau itu tandanya period biasa tu bukan bentan
masa period elok je bertungku sebab boleh kuar kan semua darah kotor tu
harap2 membantu ye

Offline mira

  • Topaz
  • *
  • Posts: 8
  • Suka? +0/-0
Re: bentan
« Reply #34 on: July 21, 2011, 09:24:33 AM »
hasrisa.. terima kasih ya.. jadi bolehlah bertungku.. alhamdulillah bukan bentan.. ;)

Offline ellynn

  • Topaz
  • *
  • Posts: 37
  • Suka? +0/-0
  • Buah hati mama n babah
Re: bentan
« Reply #35 on: October 09, 2011, 08:05:06 AM »
3 bln lps b'salin 1st bby, sy rs lain mcm sbb dok dlm ofis ber air-cond, bdn rs menggigil. bila batuk, urat perut (belah kiri) rasa tertarik sampai kaki kiri pn ternaik2 ms batuk. nsb baik mak mentua pandai urut, dia kata urat perut masih bersimpul sbb tukang urut masa berpantang tak urut betul2. alhamdulillah, 3 hr berurut dgn mak mentua, skit tu hilang.

camni pun kira bentan gak ke?

skrg tgh pregnant 2nd bby, in fact dh 2 hr overdue. hrp2 dpt rasa sakit bersalin yg dtg secara natural, bukan induce mcm yg 1st. hrp2 pas ni dpt berpantang dgn lebih baik berbanding 1st utk elak bentan ni. aminn...


Offline intan_zul

  • Topaz
  • *
  • Posts: 29
  • Suka? +0/-0
Re: bentan
« Reply #36 on: October 28, 2011, 10:44:02 PM »
Bentan ni memang dikaitkan dengan permakanan je ye? Saya ni masih dlm pantang dan pasal bab makan ni, saya makan ikut keserasian badan saya...Mak saya bagitau, jgn terlampau berpantang sangat sebab nanti badan kita kurang zat...Setiap makanan tu cuba dulu,..tengok serasi tak dengan badan..kalau rasa sakit, macam x sedap badan lepas mkn makanan tu,.elok stop..Saya hari tu ada try makan jagung sikit tp lepas makan tu rasa mcm angin penuh dlm badan..Pastu stop dah...Mak kata, kalau boleh jgn mkn kentang sbb kategori ubi jugak..takut angin, tp saya mkn kentang..badan saya ok..xde rasa angin2 dlm bdn...saya BF pun anak xde kembung...so,serasilah dengan badan saya...

Pastu nak tanya mommies...betul ke kalau dalam pantang x boleh menyapu?..Mak kata kalau menyapu akan bentan...Dia memang larang saya menyapu...hehhehe..ye ke?..

Offline eja.fariza

  • Delima
  • *
  • Posts: 582
  • Suka? +1/-0
  • waneja7688
Re: bentan
« Reply #37 on: October 29, 2011, 09:29:32 AM »
eja masa hari keberapa tak ingat dalam pantang la,eja macam nak demam,lepas tu masa nak mandi air suam je,tapi rasa sejuk sangat,mengigil sesorang dalam bilik air..sampai menangis pulak tu,keluar bilik air eja nak menjerit panggil hubby pun tak larat,rasa macam nak pengsan,lutut rasa longlai sangat..hubby nampak eja terus sambut,then tanya kenapa eja menangis..mak terus call tukang urut,tukang urut tu tanya eja,ada keluar darah yang ketul2 tak,eja jawab la tak ada..dia kata nasib baik tak jadi bentan..

bentan ni keluar darah ketul2 masa dalam pantang ke?


Offline hasrisa

  • Berlian
  • *
  • Posts: 3761
  • Suka? +7/-0
Re: bentan
« Reply #38 on: October 31, 2011, 10:29:58 AM »
3 bln lps b'salin 1st bby, sy rs lain mcm sbb dok dlm ofis ber air-cond, bdn rs menggigil. bila batuk, urat perut (belah kiri) rasa tertarik sampai kaki kiri pn ternaik2 ms batuk. nsb baik mak mentua pandai urut, dia kata urat perut masih bersimpul sbb tukang urut masa berpantang tak urut betul2. alhamdulillah, 3 hr berurut dgn mak mentua, skit tu hilang.

camni pun kira bentan gak ke?

skrg tgh pregnant 2nd bby, in fact dh 2 hr overdue. hrp2 dpt rasa sakit bersalin yg dtg secara natural, bukan induce mcm yg 1st. hrp2 pas ni dpt berpantang dgn lebih baik berbanding 1st utk elak bentan ni. aminn...

jarang org kena bentan lepas pantang ni
kemungkinan kalau bengkak susu tu terjadinye demam
atau mungkin kesan semasa pantang, mungkin kite tak berpantang dengan cara yg betul
cara yg betul ni maksud saye lasak masa dalam pantang, makan makanan yg sejuk...mungkin lambat effect tu jadi pada badan seseorang

Offline hasrisa

  • Berlian
  • *
  • Posts: 3761
  • Suka? +7/-0
Re: bentan
« Reply #39 on: October 31, 2011, 10:33:27 AM »
Bentan ni memang dikaitkan dengan permakanan je ye? Saya ni masih dlm pantang dan pasal bab makan ni, saya makan ikut keserasian badan saya...Mak saya bagitau, jgn terlampau berpantang sangat sebab nanti badan kita kurang zat...Setiap makanan tu cuba dulu,..tengok serasi tak dengan badan..kalau rasa sakit, macam x sedap badan lepas mkn makanan tu,.elok stop..Saya hari tu ada try makan jagung sikit tp lepas makan tu rasa mcm angin penuh dlm badan..Pastu stop dah...Mak kata, kalau boleh jgn mkn kentang sbb kategori ubi jugak..takut angin, tp saya mkn kentang..badan saya ok..xde rasa angin2 dlm bdn...saya BF pun anak xde kembung...so,serasilah dengan badan saya...

Pastu nak tanya mommies...betul ke kalau dalam pantang x boleh menyapu?..Mak kata kalau menyapu akan bentan...Dia memang larang saya menyapu...hehhehe..ye ke?..

bukan faktor pemakanan je...ada banyak
kebersihan dalaman wanita tu lagi penting
pergerakan tu kalau boleh jangan le lasak sangat
sebab perubahan hormon sedang berlaku pada badan kite
untuk memulihkan kesihatan dalam ni bukan senang
memang luaran nampak sihat...tapi urat2 dalaman tu banyak yg nak lurus balik;)
menyapu tu kalau boleh elak baik le kite elakkan
kan ke kalau dalam pantang ni kite dapat layanan tuan puteri
menyapu sikit2 tu boleh le..

Offline hasrisa

  • Berlian
  • *
  • Posts: 3761
  • Suka? +7/-0
Re: bentan
« Reply #40 on: October 31, 2011, 10:40:27 AM »
eja masa hari keberapa tak ingat dalam pantang la,eja macam nak demam,lepas tu masa nak mandi air suam je,tapi rasa sejuk sangat,mengigil sesorang dalam bilik air..sampai menangis pulak tu,keluar bilik air eja nak menjerit panggil hubby pun tak larat,rasa macam nak pengsan,lutut rasa longlai sangat..hubby nampak eja terus sambut,then tanya kenapa eja menangis..mak terus call tukang urut,tukang urut tu tanya eja,ada keluar darah yang ketul2 tak,eja jawab la tak ada..dia kata nasib baik tak jadi bentan..

bentan ni keluar darah ketul2 masa dalam pantang ke?

kalau sehari dua tu maybe darah semasa bersalin tu tak kuar dengan proper tu eja
memang kalau tak kuar habis buat perut kite sakit
kalau batu meroyan masih belum lembut pon kesakitan tu sama macam contraction
bentan ni lebih kepada demam, sejuk menggigil, sakit kepala yg teruk
kena amik antibiotik atau ubat ponstan untuk elak daripada demam

Offline zoor4

  • Topaz
  • *
  • Posts: 13
  • Suka? +0/-0
Re: bentan
« Reply #41 on: October 31, 2011, 03:26:56 PM »
pertama kali zoor4 kena bentan masa bersalin anak kedua tempohari.. puncanya sebab zoor4 banyak bergerak & lambat urut badan.. ye la berpantang sendiri memang la banyak bergerak... lagi satu zoor4 ni jarang-jarang pakai stokin & selalu pakai baju lengan pendek jer, badan masuk angin la... asal tengah malam jer zoor4 demam menggigil satu badan mcm kena demam denggi.. seminggu jugak la dok menggigil tiap2 malam macam tu...lepas urut badan 3 hari berturut-turut & makan ubat demam, alhamdulillah hilang dh bentan tuh.. 

Offline nukilanida

  • Delima
  • *
  • Posts: 1164
  • Suka? +5/-0
    • My Sport Blog
Re: bentan
« Reply #42 on: June 12, 2012, 11:58:54 PM »
Mmmm.. Meroyan n bentan..
Sy dah hari ke-8 pantang ni..
Tgn kiri sugguh lennguh start arini.. Sbb utama sbb kendong baby masa nak bg breast feeding..
Weekend ni nak mengurut balik wlwpun dah amik 5 hari urut aritu..
Meroyan plak ada kaitan dgn stress kan??
Tgh stress gak sbb baby n me tak dpt direct feeding..
Lain2 stress pun ada gak..
Ya Allah.. Kau campakkan kekuatan pada hambaMu ini..

Offline ummi

  • Administrator
  • Berlian
  • *****
  • Posts: 5528
  • Suka? +72/-0
    • ohcomel
Re: bentan
« Reply #43 on: June 13, 2012, 12:14:40 AM »
Mmmm.. Meroyan n bentan..
Sy dah hari ke-8 pantang ni..
Tgn kiri sugguh lennguh start arini.. Sbb utama sbb kendong baby masa nak bg breast feeding..
Weekend ni nak mengurut balik wlwpun dah amik 5 hari urut aritu..
Meroyan plak ada kaitan dgn stress kan??
Tgh stress gak sbb baby n me tak dpt direct feeding..
Lain2 stress pun ada gak..
Ya Allah.. Kau campakkan kekuatan pada hambaMu ini..

ida... susukan baby, letak bantal dekat pangku ida. Tangan ida pegang baby macam biasa, dan sandarkan pada bantal di atas pangku ida tu... ida juga boleh cuba posisi berbaring. Adik akak lebih kurang sebaya anak ida. Dia komplen penat menyusu. Akak ajar menyusu sambil berbaring. Lega dia katanya... boleh rehat sikit. Cuba ye ida...

Offline matahari

  • Nilam
  • *
  • Posts: 351
  • Suka? +2/-0
    • kamu gulegulehatiku
Re: bentan
« Reply #44 on: June 13, 2012, 08:14:10 AM »
penah gak gigil macam ummi kata tu..
mandi lewat rasanya masa tu..
sejuk gedik... sampai tulang itam.. sakit pun ye kan rasanye...

bab makan plak, selamba sungguh...
hasben outstation p taiping, saya kirim mee udang kuala sepetang wuwuwuw..
alhamdulillah, takde gatal2 kat tpt czer...
tapi.. mama masak ayam sos tiram, naik biji2 gatal.. makan ubat gatal terus surut.. alhamdulillah tak sampai bentan... padahal masa 1st ngan 2nd baby elok jer makan sos tiram...
lain pregnancy, lain ragam kan...

ha slamat gak makan dominos masa pantang.. kazen punya keje la.. sama2 pantang.. dia datang lepak umah sebab ada kenduri adik.. so transit kat umah saya..
tup2 dia kata "along, jom kita order pizza mau? toksah dok habaq kat *** (suami dia) " hehehe

Offline nukilanida

  • Delima
  • *
  • Posts: 1164
  • Suka? +5/-0
    • My Sport Blog
Re: bentan
« Reply #45 on: June 13, 2012, 09:00:22 AM »
ida... susukan baby, letak bantal dekat pangku ida. Tangan ida pegang baby macam biasa, dan sandarkan pada bantal di atas pangku ida tu... ida juga boleh cuba posisi berbaring. Adik akak lebih kurang sebaya anak ida. Dia komplen penat menyusu. Akak ajar menyusu sambil berbaring. Lega dia katanya... boleh rehat sikit. Cuba ye ida...
Ooo sambil baring ya.. Nanti ida cuba

 

Powered by EzPortal