+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 11313
Latest: ms nana
New This Month: 93
New This Week: 5
New Today: 3
Stats
Total Posts: 452598
Total Topics: 7611
Most Online Today: 163
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 2
Guests: 55
Total: 57

Author Topic: cyst...  (Read 27169 times)

Offline sue84

  • Delima
  • *
  • Posts: 1096
  • Suka? +3/-0
  • Rezeki ku Ada Inyallah
Re: cyst...
« Reply #50 on: August 02, 2011, 11:20:29 AM »
zaexora: diane35 tue ubat apa?


Offline zahira_zainol

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 115
  • Suka? +1/-0
Re: cyst...
« Reply #51 on: August 02, 2011, 11:27:03 AM »

Salam Sue84 dan selamat berpuasa.

Diane 35 ubat hormon.. utk stabilkan hormon dalam badan. Tgk pada kesesuaian badan jugak. Mcam saya dah byjk kali juga makan pil hormon, tapi tak sesuai.. akhirnya diane35 paling sesuai dengan saya.Skrng dah tak ambil ubat ni sbb alhamdulillah period dah teratur. Makan ubat hormon ni ikut nasihat doc ok..




Offline sue84

  • Delima
  • *
  • Posts: 1096
  • Suka? +3/-0
  • Rezeki ku Ada Inyallah
Re: cyst...
« Reply #52 on: August 02, 2011, 11:28:44 AM »
owh ubat horman dia sama tak dgn ubat pil perancang? n bukan ubat hormon akan buat cycts makin besar?

Offline zaexora

  • Topaz
  • *
  • Posts: 22
  • Suka? +0/-0
Re: cyst...
« Reply #53 on: August 02, 2011, 12:58:12 PM »
betul cakap zahira diane35 tu ubat hormon sama ngan pil perancang..doc bg utk stabil kan hormon kita so that boleh period on time.biasanya pas makan diane35 tu hormon akan stabil n kita boleh period sendiri. tp tu la bila sy stop makan period tak regular balik. ubat kesuburan yg boleh membuatkan cyst makin membesar (if not mistaken). diane35 tu sesuai ngan sy kulit muka jd cantik ramai org tanya guna produk apa nmpak glowing gitu..

Offline sue84

  • Delima
  • *
  • Posts: 1096
  • Suka? +3/-0
  • Rezeki ku Ada Inyallah
Re: cyst...
« Reply #54 on: August 02, 2011, 01:42:20 PM »
zaexora: owh yeke thanks...


Offline eija11

  • Topaz
  • *
  • Posts: 33
  • Suka? +0/-0
  • ya Allah makbulkan hajatku
Re: cyst...
« Reply #55 on: August 02, 2011, 02:19:08 PM »
ohh saya tahu Regency .. tapi saya wat kat Columbia Asia ari tu .. ari ni saya dah 23ari selepas operation. Bole cite sikit prosedur awak operate dulu? saya ni Dr ada suntik GrNH analog tapi semlm saya period. patutnye suntikan tu utk bentikan period ..
slam ramadhan linda
eija operate bln nov nak buang cyst rupanya ada endo..rosak ovary kanan i tau pasal endo tu.then sblum kuar hos dok injek lukrin tuk stop period..n mkan ubat hormon sbb lukrin buat kta cam menopose..then period dtg skit je bln disember.. amik injek tiap bulan til januari je lpas tu stop..excited nk pregnant tp prob lain i x peid ..bru peid 3 julai lpas..ntuk bln ogos blum lg..hrap2 ada isi..amin kan ya :) ok  x doc tu..bleh tau nama dia n mahal x operate t c2,,i kna 8k ++

Offline sue84

  • Delima
  • *
  • Posts: 1096
  • Suka? +3/-0
  • Rezeki ku Ada Inyallah
Re: cyst...
« Reply #56 on: August 02, 2011, 03:45:00 PM »
eija: apa tanda2 yg eija tahu eija kena endo?

Offline aryana

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1370
  • Suka? +2/-0
  • sEnYum SokMo :)
Re: cyst...
« Reply #57 on: August 02, 2011, 05:06:50 PM »
slm kwn ya...mcm nk taw kita ada cyst yea???? maaf sy x tahu....ada rasa benjol2 ka kat perot kita????

Offline eija11

  • Topaz
  • *
  • Posts: 33
  • Suka? +0/-0
  • ya Allah makbulkan hajatku
Re: cyst...
« Reply #58 on: August 02, 2011, 09:09:25 PM »
eija: apa tanda2 yg eija tahu eija kena endo?
sue ..eija x tau pun ada endo..doc pun tak tau..tvs doc kata cyst kecil..ms operate bru tau..
tp yg eija prasan eija skit lebih di ari2 kanan(tmpat endo tu)..mcam dihiris2...bsanya lpas period..mcam nak buang air bsar n kencing x lawas..period eija skit2 je 1-4 hr..hr ke 4 tu setitik je...sue ada endo ker?

Offline sue84

  • Delima
  • *
  • Posts: 1096
  • Suka? +3/-0
  • Rezeki ku Ada Inyallah
Re: cyst...
« Reply #59 on: August 03, 2011, 08:23:16 AM »
eija: tak sue ada cyst... buat ultrasound melalui vagina dapat kesan ada cyst... tue yg nak tahu camna leh tahu ada endo.. hehheh

Offline Mama Linda

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4281
  • Suka? +8/-0
  • Every FAILURE followed by GREATEST Success!
    • My Blog
Re: cyst...
« Reply #60 on: August 05, 2011, 03:55:28 PM »
salam ramadhan eija & sue & aryana,

saya jawap serentak arr ye .. Endometriosis aka endo 3 simtom biasa dengar
1. senggugut sangat teruk
2. sakit ketika bersama suami
3. masalah kesuburan
Note: utk kes saya endometriosis tahap 4 (yg merosakkn ovari kiri), xde pape simtom yg disebut diatas. Cume perut saya nampak beso, then ada org2 tnye saya pegnen ke?

Tok soklan Eija,
Name doctor - Dr Rajesh Kumar
Cost pembedahan (laposkopi & c-sec 12cm besonye)- rm12k (seb baik insuran cover)
"I'M PREGNANT CUMS MOMMY TO BE"


Offline sue84

  • Delima
  • *
  • Posts: 1096
  • Suka? +3/-0
  • Rezeki ku Ada Inyallah
Re: cyst...
« Reply #61 on: August 05, 2011, 04:11:44 PM »
perot besar ketuk2 dia mcm ada angin tak?

Offline Mama Linda

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4281
  • Suka? +8/-0
  • Every FAILURE followed by GREATEST Success!
    • My Blog
Re: cyst...
« Reply #62 on: August 05, 2011, 04:22:11 PM »
Sue, xde lak .. sebab dia membesa bahagian bawah perut & atas ari2
kakak2 saya cakap, dia masa pegnen 3bulan , badannya seperti saya sebelum operation .. :)
"I'M PREGNANT CUMS MOMMY TO BE"


Offline Myn~FarHah

  • KNK
  • Nilam
  • *
  • Posts: 341
  • Suka? +3/-0
  • ~Ya Allah,bantulah hambaMu ini~
Re: cyst...
« Reply #63 on: August 05, 2011, 08:21:01 PM »
salam ramadhan eija & sue & aryana,

saya jawap serentak arr ye .. Endometriosis aka endo 3 simtom biasa dengar
1. senggugut sangat teruk
2. sakit ketika bersama suami
3. masalah kesuburan
Note: utk kes saya endometriosis tahap 4 (yg merosakkn ovari kiri), xde pape simtom yg disebut diatas. Cume perut saya nampak beso, then ada org2 tnye saya pegnen ke?

Tok soklan Eija,
Name doctor - Dr Rajesh Kumar
Cost pembedahan (laposkopi & c-sec 12cm besonye)- rm12k (seb baik insuran cover)


Hah! 12k?! Mahalnya, kawan saya buat pembedahan macam tu 4k,tapi mungkin sebab kat ipoh kot,kos murah sikit.. Saya dulu pernah dapat offer dari doktor, buat pembedahan tu, RM2-3k,tapi saya tak nak sebab takut kena bedah... Tup...tup...saya kena bedah jugak masa bersalin,tapi masa tu cyst dah takde,yang ada endometriosis spot..harap-harap ianya tak merbahaya...

Offline ummulhani

  • Topaz
  • *
  • Posts: 37
  • Suka? +0/-0
Re: cyst...
« Reply #64 on: August 06, 2011, 09:03:31 AM »
salam..saya lepas misscariage doc sahkan saya ada polycystic..cyst yang mcm biji2 kecil dlm ovari n itu agak menyukarkan utk saya pregnant smula..after a year..alhamdulillah saya pregnant semula =) cuma masa first trimester doc nmpak ada cyst 2 cm dkat dgn baby..after beberapa kali follow up masa nak masuk second trimester, doc sahkan cyst saya tu tak mmbesar..tapi ada fibroid plak..rungsingnya..ade tak sape2 yg ada pengalaman dgn fibroid nih..

Offline Mama Linda

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4281
  • Suka? +8/-0
  • Every FAILURE followed by GREATEST Success!
    • My Blog
Re: cyst...
« Reply #65 on: August 08, 2011, 08:53:08 AM »
farhah, mahal ek? memang mahal sebb saya buat laposkopi.. then masa tgh laps tu Doc x dpat nak buat endo tu so dia terus c-zer (12cm) atas ari2 saya .. sebab tu costnye mahal sikit kot ..
"I'M PREGNANT CUMS MOMMY TO BE"


Offline wawa

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 216
  • Suka? +0/-0
Re: cyst...
« Reply #66 on: August 10, 2011, 03:47:23 PM »
Salam Ramadhan...setelah 2 minggu xperiod wawa pegi lppkn tdi, n wawa mntk doc yg attend wawa 2thn sudah scan guna ultrasound ape mslh dlm rahim....n wawa mmg ade cyst 5cm...n maser tue wawa n hubby tahan je nangis..pastu die suh bli ubat turun darah n 2 weeks more dtg lagi utk tgk cyst leh mengecut atau tidak...sbb kalo xmengecut kene operate...

Offline sue84

  • Delima
  • *
  • Posts: 1096
  • Suka? +3/-0
  • Rezeki ku Ada Inyallah
Re: cyst...
« Reply #67 on: August 10, 2011, 04:13:04 PM »
wawa: sabarlaa yee wawa... inyallah sumenye akan selamat... ramai yg ada cyst preggy n cyst hilang.. n ramai juga lepas operate cyst terus preggy lps sebulan... sue skrg tak ambik pon ubat turun darah lagi.. sue gie jumpa agen biodex... sbb sue ada jumpa yg biodex ada set ubat utk hilangkan or kecutkan ketumbuhan... cuba seacrh tengok... sue tgh cuba bulan puasa nie... sbb mcm syg je nak tinggal puasa secara paksaan.... n tgk kalu dlm sebulan nie xperiod nak dekat2 raya nak wat UPT then kalu -ve baru nak makan ubat doctor tue... kira rawat dlu cara yg boleh rawat .... n satu lagi sue amal kan pakai pad herba sbb dia boleh kecutkan cyst cari info byk ada dlm internet nie... pastu yg plg [enting jgn stress n jgn fikirkan sgt kita skt nie sbb dia akan effect cyst n boleh membesar.... jgn takut benda nie tak bahaya sangat berbanding fibroid sbb dia isi... mcm cyst nie dia ada yg darah, air, n angin... senang kecut n senang hilang... berbanding fibroid sbb dia daging... so jgn riso yee wawa

Offline sue84

  • Delima
  • *
  • Posts: 1096
  • Suka? +3/-0
  • Rezeki ku Ada Inyallah
Re: cyst...
« Reply #68 on: August 10, 2011, 04:18:40 PM »
sedikit info wat wawa


nie pasal biodex kat FB leh baca - http://www.facebook.com/topic.php?uid=135921959775353&topic=443&perpage=30&post_index=1&start=0&post_id=1587


CONTOH SURAH DAN AYAT PENAWAR- Semua penyakit yang Allah jadikan di dunia ini ada penawar nya didalam Al-Quran,

- Ayat-ayat dalam Surah Maryam, Ambiyaa' dan Imran untuk sakit fibroid, ovarian cysts dan lain-lain sakit perempuan.




Offline sue84

  • Delima
  • *
  • Posts: 1096
  • Suka? +3/-0
  • Rezeki ku Ada Inyallah
Re: cyst...
« Reply #69 on: August 10, 2011, 04:20:33 PM »
Saturday, June 18, 2011
Testimonial : Cyst tak jadi dibedah selepas makan Shaklee
Ini adalah kisah benar dari salah seorang pengguna Shaklee, Dila Roslan

---

Assalammu'alaikum semua...hari ini saya nak cerita pengalaman saya...apa yg berlaku pada saya sendiri....
________________________
Selepas bersalin anak pertama, saya pergi check up seperti orang lain juga. Check up yang pertama adalah sebulan selepas bersalin. Pada hari appointment, doktor macam biasa, scan perut untuk pastikan rahim kecut seperti asal. Alhamdulillah, rahim dah kecut macam biasa...tapi, tiba-tiba doktor dapat kesan ada cyst di ovari saya....Dah besar 5cm katanya....

" An ovarian cyst is any collection of fluid, surrounded by a very thin wall, within an ovary. Any ovarian follicle that is larger than about two centimeters is termed an ovarian cyst. An ovarian cyst can be as small as a pea, or larger than an orange.Some ovarian cysts cause problems, such as bleeding and pain. Surgery may be required to remove cysts larger than 5 centimeters in diameter - Wikipedia "

Air muka doktor macam cuak je...Mula-mula saya tak pasti apa itu cyst ovari dan kesannya....dia kata tunggu next appointment, scan tengok mcam mana....kalu perlu, kne operate buang...
Operate? Alamak....seumur saya tak pernah kena bedah...dan sememangnya taknak operate...sebab apa yang saya tahu, bila operate ni seolah-olah kita dah ganggu sistem badan kita....kesian badan kita....masa bersalin dulu pun, saya dah berazam dan cakap dengan doktor, nak bersalin normal...Alhamdulillah, Allah permudahkan...

so, doktor set kan tarikh untuk next appointment...

Next appointment pada 09/02/2011, saya scan lagi dan cyst tu masih 5.37 cm...Inilah gambar scan saya...

Doktor dah mula plan nak operate saya...takpe, dia bagi can lagi sehingga next appointment utk pilih tarikh memandangkan anak saya baru 4 bulan dan fully breastfeed..Klau boleh, dia cadangkan saya operate bila anak dah umur 6 bulan supaya dah mula makan dan tak sepenuhnya bergantung pada susu badan...

Balik rumah, saya dah risau..saya memang nak elak daripada dibedah.

Terus saya tanya senior saya, kak cery, ada ke produk Shaklee untuk rawat cyst ovari ni? Beliau rekemenkan saya dengan GLA Complex dan saya mula makan pada awal bulan April.

Pada next appointment iaitu 04/04/2011, Saya scan lagi dan ukuran diameter berkurangan menjadi 5.03 cm.

Doktor masih rekemen untuk bedah....saya minta tunggu lagi hingga next appointment pad 13/05/2011, tibalah pada tarikh untuk saya operate untuk buang cyst tersebut

Untuk kali terakhir, saya minta doktor scan dan ukuran diameter cyst tersebut menjadi 2.73cm !!! Anda boleh lihat pada gambar scan ni ada tulis diameternya tu...

Alhamdulillah, syukur kepada Allah sebab saya tak jadi dibedah..So, apa yang saya amalkan selama 2 bulan ni?

1) Mengambil vitamin Shaklee GLA Complex
GLA merupakan sejenis asid lemak Omega-6 yang digunakan oleh badan kita untuk membentuk prostaglandin - bahan berkesan berupa hormon yang membantu badan mengawalatur proses-proses badan yang normal. Minyak benih bunga matahari adalah satu lagi sumber asid-asid lemak Omega-6. Ia mengandungi vitamin E yang membantu melindungi dinding arteri dan menyokong sistem imun dengan memelihara integriti sel. GLA (Asid Linolenik Gama) digunakan oleh ramai wanita untuk memelihara kesihatan sepanjang kitaran haid setiap bulan.

GLA atau nama penuhnya Gama Linolenik Asid berfungsi menstabilkan hormon di dalam badan kita. Boleh diambil oleh lelaki dan wanita. Ia sangat membantu terutama mereka yang mempunyai masalah jerawat, mereka yang punya masalah menstrual, monopause sindrom, darah tinggi dan kencing manis.
Kelebihan vitamin GLA Shaklee ini ialah kerana ia mengandungi vitamin E yang asli.



2) Memakai Pad Herba Avail

3) Mengamalkan baca doa untuk mengecilkan bengkak:
      " Wahai Allah yang maha mengecilkan benda yang besar dan maha membesarkan benda yang kecil, kecilkanlah pada dia (sebut nama pesakit). Ya Allah wahai  yang paling mengasihani daripada segala yang mengasihani...."
- Doa ini dibaca pada segelas air lalu diminum 2 kali sehari

Alhamdulillah, lepas je jumpa doktor, saya terus ke surau untuk sujud syukur....Sesungguhnya tiada yg lebih berharga daripada anugerah kesihatan yang baik....Syukur alhamdulillah....
---

Offline wawa

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 216
  • Suka? +0/-0
Re: cyst...
« Reply #70 on: August 10, 2011, 04:27:21 PM »
mcm mane ye sue, sbb next 2 weeks wawa kene scan lg nk tgk kut2 cyst leh mengecut...??nk kene mkn ubat o tak perlu??kate doc tadi kalo cyst blh mengecut kalo peyed....wawa pun dh blur nie..

Offline wawa

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 216
  • Suka? +0/-0
Re: cyst...
« Reply #71 on: August 10, 2011, 04:54:53 PM »
tq ye sue...akan diusahakan....

Offline sue84

  • Delima
  • *
  • Posts: 1096
  • Suka? +3/-0
  • Rezeki ku Ada Inyallah
Re: cyst...
« Reply #72 on: August 11, 2011, 10:15:44 AM »
aah dia ada mcm2 jenis... kalu wawa nak ikut cakap doc pon takpe... sue pon ada next appointment bulan 9 nie.. tapi tue laa sue syg nak tinggal puasa hu3... tue yg sue makan dulu set biodex nie utk sebulan... mana laa tahu kuasa Allah dia boleh hilang cmtue je... n ada juga kes yg mengandung ada cyst ... cyst nie akan menarik bby tue keluar dari rahim.. ada yg on biodex cyst mengecut n baby masuk balik dalam rahim. n lama3 cyst pon hilang... nie sume kuasa Allah wawa.. kita usaha apa yg kita mampu baik dari segi perubatan moden mahupon perubatan tradisional... n plg penting berdoa bersungguh2 agar tuhan dengar doa kita... tuhan yang akan menyembuh semua penyakit mengikut kehendak dia... kita tawakal jer laa.... sue bulan nie berdoa sungguh2 agar tuhan beri peluang sue puasa penuh tahun nie sbb sue nak sgt berdoa dgn Dia selama sebulan nie... n kalu di takdirkan dekat2 nak raya still xperiod n cheak upt -ve baru laa sue nak makan ubat turun darah tue... sbb masa sue jumpa stokis biodex tue.. dia cakap kalu kita makan set nie period akan lebih byk dari selalu... n berketul2... so ntn dh on nie sebulan.. pastu makan ubat turun darah... inyallah cyst tue dh kecut sket n akan keluar mengikut darah haid tue... kalu yg jenis darah laa... n kalu yg jenis air dia akan pecat sendiri n air tue akan menyerap didalam badan kita... n xmerbahaya... wawa... bincang laa baik2 ng hubby... ajak hubby p jumpa stokis biodex ntn diaorg akan terang dengan detail nye pasal produk diaorg... then cuba fikir camna... yg penting jgn difikirkan n jgn stress sbb utama cyst tumbuh adalah laa disebbkan stress yg melampau mengakibatkan hormon inbalance dan disbbkan itulaa cyst wujud... n sue ada terbaca... cyst nie setiap perempuan akan kena antara sedar atau tidak... n jika yg kena nie berumur dlm 40-50 keatas boleh mengakibatkan cancer... wallahhualam...

Offline sue84

  • Delima
  • *
  • Posts: 1096
  • Suka? +3/-0
  • Rezeki ku Ada Inyallah
Re: cyst...
« Reply #73 on: August 11, 2011, 10:23:23 AM »
untuk menyakinkan wawa lagi cuba baca therad nie....

http://susuibu.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=2393&forum=7

so jgn sedih2 tau nie sume kuasa Allah igt tue

Offline sue84

  • Delima
  • *
  • Posts: 1096
  • Suka? +3/-0
  • Rezeki ku Ada Inyallah
Re: cyst...
« Reply #74 on: August 11, 2011, 10:43:31 AM »

 

Powered by EzPortal