+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 10867
Latest: kidzdania
New This Month: 89
New This Week: 23
New Today: 5
Stats
Total Posts: 445158
Total Topics: 7430
Most Online Today: 278
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 10
Guests: 153
Total: 163

Author Topic: Ceritakan pengalaman usaha yg dibuat sebelum berjaya hamil  (Read 94852 times)

Offline mrs fadhli

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 108
  • Suka? +0/-0
Re: Ceritakan pengalaman usaha yg dibuat sebelum berjaya hamil
« Reply #525 on: March 08, 2013, 01:32:02 PM »
Hai..mrs fadhli boleh ke thread ni http://ratuhati.com/forum/index.php/topic,6822.msg335728.html#msg335728
..semua ada kat situ.. ;)
far pn dah penah try ..belum ada rezeki lagi.. ;)


terima kasih far salam :D
Ya Allah,limpahkan rezekiMu pada kami...amin ya rabbal alamin...


Offline mrs_znz

  • Topaz
  • *
  • Posts: 34
  • Suka? +0/-0
Re: Ceritakan pengalaman usaha yg dibuat sebelum berjaya hamil
« Reply #526 on: March 11, 2013, 12:02:44 PM »
suka je dengar cerita kawan-kawan yang dah berjaya pregnant ni..znz pun ada try mcm2 jgk tp lbih kpd amalan doa la sebab takot jgk nak amk supplement. tkot x sesuai dgn badan..skrg amalkan mkn madu & pakai Premium Beautiful je. Alhamdulillah period pain dah takde..period pun ok..harap ada la rzki znz lepas ni :)

Offline MummyNurul

  • Topaz
  • *
  • Posts: 23
  • Suka? +0/-0
  • Bert's wifey & A mummy to my little Rania
Re: Ceritakan pengalaman usaha yg dibuat sebelum berjaya hamil
« Reply #527 on: March 11, 2013, 05:08:09 PM »
Assalam semua ,

Sy baru kat sini ... Tahun 2013-2014 plan nak hamil semula , memandangkan anak sulung dh 2 tahun lebih... N baru2 ni hati dh berbunga2 coz cik P xdtg bulan februari , then jumaat lalu period la plak huhuhu.... Sy dah start makan folic acid .. Doakan sy hamil k mommies sume..

Offline ummyskandar

  • Topaz
  • *
  • Posts: 30
  • Suka? +0/-0
Re: Ceritakan pengalaman usaha yg dibuat sebelum berjaya hamil
« Reply #528 on: March 11, 2013, 10:14:44 PM »
Salam...

sy trgerak nak share pengalaman sy...sy kawen 10.10.10 so sekarang nk masuk 2 tahun kami kawen..lps setaun  setengah tunggu akhirnya sy disahkn preggy..
masa awl2 kawen sy mmg tak sentuh langsung tapai & air tebu. orang kate tapai & air tebu panas/tajam. so sy & hubby elakkan..banyakkan bersedekah, dlm hati doa supaya kite dikurniakan rezeki anak..kurangkan mnum mnuman bergas.sy paksa hubby mnum susu. tak kisahla susu apa pon..
ada juga g jumpa doktor, dktr juz bg pil tuk stbilkn hormon. lpas tu g berurut & makan evening primrose oil+fish oil... cukup 3 kali sy berurut, Alhamdulillah sy disahkan hamil..doakn sy & baby sihat & selamat sehingga bersalin ye..

-semua yg kat sini jgn putus asa..terus usaha insyaALLAH ALLAH akan bantu kite..ALLAH tahu apa yg trbaik buat kite..

nani..nak tanya berurut tu urut satu badan ke urut di bahagian rahim je yg 3kali tu?

Offline ihanis

  • Topaz
  • *
  • Posts: 5
  • Suka? +0/-0
Re: Ceritakan pengalaman usaha yg dibuat sebelum berjaya hamil
« Reply #529 on: March 12, 2013, 12:03:59 AM »
zara nak cerita kt kawan2 RH...
zara dah 3 tahun kawin...tak merancang pon tapi tak dapat2 gak zuriat sendiri...
tak berani nk makan pil/produk2 untuk hamil nie....jadi zara just buat apa yang termampu je...
1. banyak kan makan buah, susu, sayur and vitamins
2. kurangkan stress kerja
3. bersihkan cik V dengan pembersih V jenama safi
4. minum pati delima (walaupun masam gilerrr...cuba gak laa)

dan yang paling penting mmg kena usaha selalu!  ;D
sebulan sebelum disakan positive pregnant, zara memang sangat kerap (seminggu 3kali ;D) dengan encik suami...

alhamdulillah...pregnant 4 bulan skang!
Selamat berjaya kawan2 RH!!  ;)


Offline arinajz

  • Topaz
  • *
  • Posts: 55
  • Suka? +0/-0
Re: Ceritakan pengalaman usaha yg dibuat sebelum berjaya hamil
« Reply #530 on: March 12, 2013, 08:17:38 AM »
Askm kawan2. Sy pun nk kongsi. Ada satu program tv tanyalah ustaz tak silap saya. Sekali je kita buat. Ambil 4 biji kurma dibuang biji, 2kurma minta husband genggam, 2 lagi isteri genggam. Pastu kisar kurma tu dgn air susu kambing. (hehe saya pakai higoat je). Dan minum sorang segelas.  Dan sy ada gak mkn acid folic. Alhamdulillah sebulan tu saya hamil. Mungkin ALLAH bagi rezeki awal. Syukur

Offline khaireen

  • Nilam
  • *
  • Posts: 410
  • Suka? +0/-0
Re: Ceritakan pengalaman usaha yg dibuat sebelum berjaya hamil
« Reply #531 on: March 12, 2013, 12:06:49 PM »
salam.. terpanggil lak ain nak share gak pengalaman before prgnant ni..
macam2 da ain try..
antaranya:
susu kambing+kurma amek laki bini..
pakai premium beautiful (even sehari sebelum tau pregnant, ain still pakai lagi..)
makan maharani..
berurut 4x jer ngan ada sorg macik kat area ain ni.. dia ckp perut ain banyak angin, da ble palu kompang..
paling penting, kita tau waktu subur.. (ain donlod jer womanlog kat phone..)
yang utama kita kena usaha n tawakal..
ain setahun gak tgu cahaya mata ni..
alhamdulillah, berjaya gak

Offline mrs_znz

  • Topaz
  • *
  • Posts: 34
  • Suka? +0/-0
Re: Ceritakan pengalaman usaha yg dibuat sebelum berjaya hamil
« Reply #532 on: March 12, 2013, 12:57:30 PM »
thniah ain...

znz pun skrg pakai Premium Beautiful+makan madu..baru lagi pakai..sebelum ni macam x fikir sgt tp bila tgk kawan2 yg kawen lmbt dr znz da pregnant, terus znz try..znz ingt nk pergi berurut jgk nnt..masih berusaha sebab period x teratur sebelum ni..kadang2 cycle smpai 37..plg sikit 28..susah jgk la nak agak waktu subur..skg cycle br nak ok..dah x senggugut teruk..harap2 ada la rezeki znz tahun ni

Offline khaireen

  • Nilam
  • *
  • Posts: 410
  • Suka? +0/-0
Re: Ceritakan pengalaman usaha yg dibuat sebelum berjaya hamil
« Reply #533 on: March 12, 2013, 01:21:37 PM »
thniah ain...

znz pun skrg pakai Premium Beautiful+makan madu..baru lagi pakai..sebelum ni macam x fikir sgt tp bila tgk kawan2 yg kawen lmbt dr znz da pregnant, terus znz try..znz ingt nk pergi berurut jgk nnt..masih berusaha sebab period x teratur sebelum ni..kadang2 cycle smpai 37..plg sikit 28..susah jgk la nak agak waktu subur..skg cycle br nak ok..dah x senggugut teruk..harap2 ada la rezeki znz tahun ni

amin mrs..
baby dust 4 u..
insyaAllah, Allah da tetapkan bila masa sesuai kita ada bby..
usaha jer, doa, tawakal k..
suma terjawab gak nanti..
insyaAllah.. :)

Offline mamaima

  • Topaz
  • *
  • Posts: 1
  • Suka? +0/-0
Re: Ceritakan pengalaman usaha yg dibuat sebelum berjaya hamil
« Reply #534 on: March 12, 2013, 04:02:47 PM »
salam...dah lama ima baca forum ni.cuma takde masa nak join... nak share pengalaman sebelum hamil...tambah pulak ima PJJ dengan hubby...memang peluang nak hamil tu agak tipis...tapi berkat baca forum ni, akhirnye berjaya jugak lepas ikut beberapa tips....antara yang ima buat, makan EPO dari hari pertama cik p sampai hari ke 14 (period kurang teratur.kitar paling panjang 40 hari, paling pendik 32 hari)...dalam masa yang sama ima amalkan jus delima gulsan(masammmm sangat..heheh)...baru dua bulan ima amalkan epo+jus gulsan, ima dah positif hamil lepas 7 bulan nikah...ima rasa berkesan sebab ima cuti sekolah sebulan hari tu tinggal dengan suami, tapi still xmengandung. tapi lepas cuti sekolah, ima amalkan petua dekat atas tu, terus lekat..alhamdulillah, mungkin rezeki Allah nak bagi.pape pon, kena usaha :)

Offline khaireen

  • Nilam
  • *
  • Posts: 410
  • Suka? +0/-0
Re: Ceritakan pengalaman usaha yg dibuat sebelum berjaya hamil
« Reply #535 on: March 12, 2013, 04:18:05 PM »
salam...dah lama ima baca forum ni.cuma takde masa nak join... nak share pengalaman sebelum hamil...tambah pulak ima PJJ dengan hubby...memang peluang nak hamil tu agak tipis...tapi berkat baca forum ni, akhirnye berjaya jugak lepas ikut beberapa tips....antara yang ima buat, makan EPO dari hari pertama cik p sampai hari ke 14 (period kurang teratur.kitar paling panjang 40 hari, paling pendik 32 hari)...dalam masa yang sama ima amalkan jus delima gulsan(masammmm sangat..heheh)...baru dua bulan ima amalkan epo+jus gulsan, ima dah positif hamil lepas 7 bulan nikah...ima rasa berkesan sebab ima cuti sekolah sebulan hari tu tinggal dengan suami, tapi still xmengandung. tapi lepas cuti sekolah, ima amalkan petua dekat atas tu, terus lekat..alhamdulillah, mungkin rezeki Allah nak bagi.pape pon, kena usaha :)

tahniah mamaima..

Offline merpatibiru83

  • Delima
  • *
  • Posts: 832
  • Suka? +0/-0
Re: Ceritakan pengalaman usaha yg dibuat sebelum berjaya hamil
« Reply #536 on: March 12, 2013, 04:30:35 PM »
saya baru beli di farmasi...
- EPO, folic asid.
- susu n kurma...

harini period pertama... su terus makan n nak amalkan moga ada la rezeki utk bulan ni... dh ingat kan suami makan telur ayam + madu... dia pun minum susu + kurma.....

Offline khaireen

  • Nilam
  • *
  • Posts: 410
  • Suka? +0/-0
Re: Ceritakan pengalaman usaha yg dibuat sebelum berjaya hamil
« Reply #537 on: March 12, 2013, 06:58:39 PM »
saya baru beli di farmasi...
- EPO, folic asid.
- susu n kurma...

harini period pertama... su terus makan n nak amalkan moga ada la rezeki utk bulan ni... dh ingat kan suami makan telur ayam + madu... dia pun minum susu + kurma.....

Amin merpatibiru..
Mudah2an lekat cycle ni..  :)

Offline merpatibiru83

  • Delima
  • *
  • Posts: 832
  • Suka? +0/-0
Re: Ceritakan pengalaman usaha yg dibuat sebelum berjaya hamil
« Reply #538 on: March 12, 2013, 07:45:06 PM »
tapi saya demam selsema....
boleh ke makan yerk semua tu... sy dh makan dh epo, asid folic, n susu kurma....

Offline khaireen

  • Nilam
  • *
  • Posts: 410
  • Suka? +0/-0
Re: Ceritakan pengalaman usaha yg dibuat sebelum berjaya hamil
« Reply #539 on: March 12, 2013, 09:37:18 PM »
tapi saya demam selsema....
boleh ke makan yerk semua tu... sy dh makan dh epo, asid folic, n susu kurma....

Klu asid folic n susu kurma..
Ain rasa ble kot..
Tp klu epo ain xpasti lak..

Offline far_salam

  • Moderator (Board)
  • Berlian
  • *
  • Posts: 4429
  • Suka? +11/-0
  • "Ya Allah,kurniakanlah kami zuriat penyeri hidup"
Re: Ceritakan pengalaman usaha yg dibuat sebelum berjaya hamil
« Reply #540 on: March 12, 2013, 09:54:49 PM »
tapi saya demam selsema....
boleh ke makan yerk semua tu... sy dh makan dh epo, asid folic, n susu kurma....

boleh makan tp kn jarakkan..far seblm sarapan amik kurma+susu kmbing..pas sarapan selang 2 jam mcm tu mkan EPO..pas lunch makan Royal jelly..balik keje makan acid folic..
seblm tdo makan madu+ debunga kurma +air buah zuriat.. ;D

yg pnting jgn makan sekaligus n minum bnyak air..bnyak bnda panas ni.. :)

Offline merpatibiru83

  • Delima
  • *
  • Posts: 832
  • Suka? +0/-0
Re: Ceritakan pengalaman usaha yg dibuat sebelum berjaya hamil
« Reply #541 on: March 13, 2013, 08:09:02 AM »
ok2 terima kasih ye... saya akan ikut nasihat2 itu....

Offline Pn engku

  • Topaz
  • *
  • Posts: 13
  • Suka? +0/-0
Re: Ceritakan pengalaman usaha yg dibuat sebelum berjaya hamil
« Reply #542 on: March 13, 2013, 11:10:55 AM »

Salam.. ;D
sy org baru kt forum ni...sy dh 6 bln mendirikan rumah tangga..tp xde lgi rezeki tuk timang cahayamata,nak tanya pndpt korang dlm sy berusaha tuk hamil ni bleh ke makan marine colagen tu...?

Offline merpatibiru83

  • Delima
  • *
  • Posts: 832
  • Suka? +0/-0
Re: Ceritakan pengalaman usaha yg dibuat sebelum berjaya hamil
« Reply #543 on: March 13, 2013, 11:19:31 AM »
Salam.. ;D
sy org baru kt forum ni...sy dh 6 bln mendirikan rumah tangga..tp xde lgi rezeki tuk timang cahayamata,nak tanya pndpt korang dlm sy berusaha tuk hamil ni bleh ke makan marine colagen tu...?


marine collagen... kalau sy xsesuai coz dia sejuk...
yg saya makan sekarang utk usaha ke arah hamil InsyAllah hihihi... :

- susu + kurma , EPO, Asid Folic...

Offline Pn engku

  • Topaz
  • *
  • Posts: 13
  • Suka? +0/-0
Re: Ceritakan pengalaman usaha yg dibuat sebelum berjaya hamil
« Reply #544 on: March 13, 2013, 12:02:21 PM »
owhhh..yeke...nak stop la mkn colagen.lani sy amalkan anmum materna + jamu serapat bonda. merpati amalkan kurma + susu...camne nk minum tu?

Offline merpatibiru83

  • Delima
  • *
  • Posts: 832
  • Suka? +0/-0
Re: Ceritakan pengalaman usaha yg dibuat sebelum berjaya hamil
« Reply #545 on: March 13, 2013, 12:09:13 PM »
owhhh..yeke...nak stop la mkn colagen.lani sy amalkan anmum materna + jamu serapat bonda. merpati amalkan kurma + susu...camne nk minum tu?

hari pertama period minum smpi hari ke 14 itu yg merpati tau la...kalau ada info lain sila syer ye..
minum jek kunyah kurma + susu segara/ susu kambing..

tapi ni la sape yg tau... sebelum mac.. merpati stp 3hb dtg period.. bulan 3 pula datang lewat 11hb... macam mana nak kira waktu subur pening... jarak last period feb n last period mac = 38hari...
38-14=24. jadi hari ke 24 ke subur... saya dh pening kira sape pandai ye... emmm

Offline enah

  • Topaz
  • *
  • Posts: 70
  • Suka? +0/-0
Re: Ceritakan pengalaman usaha yg dibuat sebelum berjaya hamil
« Reply #546 on: March 13, 2013, 12:41:59 PM »
selamat tengahari kawan2....
lama tak menjengah forum RH ni.

Enah pun nak kongsikan dengan rakan2 semua usaha untuk enah dapatkan baby. skrg baby dah umur 1 tahun 1 bulan. :) enah kawin bulan 21-7-2007, pada bulan 31/1/2012 baru lahir baby NUR SYALIA AUNI. usia perkahwinan hampir lima tahun baru dapat timang cahaya mata. bagi sesetengah org cakap ala...baru 5 tahun. tapi kita yang merasakan tu hanya tuhan saja yang tahu. Keinginan untuk kita dapatkan cahaya mata. Bermacam2 petua, kaedah, cara, rawatan tradisional, moden semua cuba. Enah senaraikan yer:-

1) Amalan Harian. membaca surah2 nabi zakaria, sentiasa bersedekah. jangan kedekut dan berkira :)
2) Mengirim biji gandum untuk bagi makan burung2 di tanah haram mekah dan juga memberi makan burung2 disana sendiri.
3)Makan jus bidadari, makan produk hpa, minum air rebusan touge yang dibuat sendiri, minum air rebusan buah hawa. minum susu kambing segar yang diblend dengan kurma, minum susu unta(ni minum sewaktu mengerjakan umrah thn 2009)
4)mencuba kaedah IUI 2kali (gagal) makan ubat subur hampir 12 kali( dah had limit)
5)mencuba jamu mak dara, dan memakai PREMIUM BEAUTIFUL KORSET( Far Infra Red). Concieve baby.
 alhamdulillah saya berjaya mengandung dan skrg saya menjadi agent untuk KORSET tersebut.PROMOSI HARGA!!!!! Skrg. :) 0125869401 Jangan marah yer admin. TQ.

kawan2 semua jangan putus asa, rezeki Allah itu ada untuk kita semua. cepat dan lambat jer. Kena redha dan kuatkan semangat. jangan stress. itu yang paling penting.



 
« Last Edit: March 13, 2013, 12:54:20 PM by enah »

Offline cahaya di bawah bayangan

  • Topaz
  • *
  • Posts: 29
  • Suka? +0/-0
Re: Ceritakan pengalaman usaha yg dibuat sebelum berjaya hamil
« Reply #547 on: June 09, 2013, 03:33:10 PM »
salam.
 
sy pn nk kgsi usaha hamil. dh niat klu berjaya hamil nk kgsi gk kt kwn2. smg kwn2 pn berjaya hamil gk nnt insyaAllah..

- minum susu kambing+kurma (blander)
- minum jus bidadari
- minum produk biodex (susu igc n supremix)
- buat rawatan iui
 
alhamdulillah dengan izin Allah semuanya.

mg kehamilan ni selamat hingga melahirkan. amiin..


Offline bonda

  • Topaz
  • *
  • Posts: 1
  • Suka? +0/-0
Re: Ceritakan pengalaman usaha yg dibuat sebelum berjaya hamil
« Reply #548 on: September 30, 2013, 04:30:31 PM »
nukilanida,

Check PM.

mummy, pegi injection kat hospital mana?

Offline mizzfatin87

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 108
  • Suka? +0/-0
Re: Ceritakan pengalaman usaha yg dibuat sebelum berjaya hamil
« Reply #549 on: October 01, 2013, 09:10:03 AM »
Kwn2 TTC,
sesiapa husband die smoke, sy cadangkan cube berikan husband Zinc Complex by Shaklee. InsyaAllah membantu sebab die pekat dan membanyakkan sperma.
Saya dah cube pd husband sy, walaupun die bukan perokok tegar, tp kite sedia tau, rokok ni mmg spoiltkan body included not good pd sp plan for baby.
Sy boleh belikan untuk anda kalo area KL sy boleh CODkan. Saya cube membantu
 
Utk tips2 lain,sy lebih banyakkan amalan rohaniah . Surah Al-Anbiya, Surah Ali-Imran. Kalo boleh hafal dan dan guna di setiap solat ye. Dan banyakkan meluahkan apa terbuku di hati pd Allah, Mengadu pd Allah.

Kalau sapa2 TTCian nak share dengan sy, boleh PM saya ye. Kalau boleh mmg nak tlg selagi mampu.

 

Powered by EzPortal