+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 10927
Latest: mrahnaug
New This Month: 5
New This Week: 16
New Today: 5
Stats
Total Posts: 446081
Total Topics: 7458
Most Online Today: 270
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 11
Guests: 178
Total: 189

Author Topic: Petua Menghilangkan Sengatan Binatang Berbisa.  (Read 5531 times)

Offline mamascorpio

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4343
  • Suka? +14/-0
Petua Menghilangkan Sengatan Binatang Berbisa.
« on: May 09, 2011, 09:43:20 AM »
Assalam RHians,

Minta izin tuan/puan pentadbir, saya risau ngan salah seorang member
RH yg kini tgh mengandung 5 bulan.  Bondaalesya kena sengat ngan
tebuan kat peha kanannya.  Katanya ubat yg diberikan oleh doktor
mcm tak memberi apa2 kesan malah bengkak dan sakit...  Risau saya.
Adik2 dan kakak2 kat sini tahu tak petua untuk menghilangkan bengkak
dan bisanya sebab mak saya dulu pun pernah kena dan kehilangan
adik saya.  Ada effect tak sengatan binatang ngan baby??  :-[

 


Offline ummi

  • Administrator
  • Berlian
  • *****
  • Posts: 5526
  • Suka? +72/-0
    • ohcomel
Re: Petua Menghilangkan Sengatan Binatang Berbisa.
« Reply #1 on: May 09, 2011, 10:07:56 AM »
salam mamas

akak ada jumpa petua, yang kata boleh guna sedikit ubat gigi dan campurkan dengan beberapa titis cuka. Kacau sebati. Sapukan campuran pada bengkak gigitan tebuan. Biarkan hingga kering dan bilas. Ulangi sehingga bengkak susut dan hilang.

Ubat doktor pun kena teruskan juga. Boleh juga jumpa doktor lain dan juga gynae.

laama tak nampak bondaalesya, sampaikan salam tahniah ya.. semoga dia cepat sembuh dan tak de kemudaratan atasnya/ baby..

Offline mamascorpio

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4343
  • Suka? +14/-0
Re: Petua Menghilangkan Sengatan Binatang Berbisa.
« Reply #2 on: May 09, 2011, 10:14:50 AM »
Terima kasih kak As bagi pihak Bonda, saya sudah sampaikan pada
Bonda.  Mai kerja hari bertongkat.. 

Dia sibuk skrg nih ngan kerjanya, buat mastering cost ngan cover
Export Anz.  Otai...  Byk ler komitmen yg kena beri. Pasni giliran saya
lar pulak buat overall Import, ok ler tur.. Ada kerja tak ler boring sangat.
Ehehe...

 

Offline irmarizal

  • Nilam
  • *
  • Posts: 302
  • Suka? +2/-0
  • I Love My Family Very Much..
    • Proudly Being Mama & Ayah
Re: Petua Menghilangkan Sengatan Binatang Berbisa.
« Reply #3 on: May 09, 2011, 10:20:29 AM »
siannye..
irma pun pernah kena gigitan lipan masa ngandung umar..
doc bg ubat krim je n mkn kot..
bukan injection..
tp alhamdulillah ok..
lepas tu bile kena lg sapu minyak geliga je..
kalau tebuan x sure lak..
lg kuat kot bisanya ya..

Offline bondaalesya

  • Berlian
  • *
  • Posts: 3478
  • Suka? +3/-0
  • salam sayang buat semua
Re: Petua Menghilangkan Sengatan Binatang Berbisa.
« Reply #4 on: May 09, 2011, 10:22:00 AM »
salam pagi semua ...
terima kasih atas panduan tu kak umi dan untuk mamaS tq ya ambil berat...
ya la kan bila dh kena segat tak rasa skt sgt tapi bila dh tdr pagi ni bagun kebas sebelah kaki pula rasa macam nak menagis pun ada skrg ni...
apa boleh buat tahan sja la ....
gi jumpar doct semlm dia ckp ok sapu ubat dgn mkn sja...
tapi rasa macam tak puas hati sbb skt nya bertambah2 ni ...
aduh skt nya...sat lagi kalau tak tahan sgt nak gi jumpa doct la ...
kakak umi nak tanya kalau kita pi klint ibu tu boleh tak nak tanya mereka...
minta pendapat dari mereka....


Offline bondaalesya

  • Berlian
  • *
  • Posts: 3478
  • Suka? +3/-0
  • salam sayang buat semua
Re: Petua Menghilangkan Sengatan Binatang Berbisa.
« Reply #5 on: May 09, 2011, 10:27:34 AM »
siannye..
irma pun pernah kena gigitan lipan masa ngandung umar..
doc bg ubat krim je n mkn kot..
bukan injection..
tp alhamdulillah ok..
lepas tu bile kena lg sapu minyak geliga je..
kalau tebuan x sure lak..
lg kuat kot bisanya ya..

betul ke irma ..takut la bonda skrg ni...
ni dh terasa kebas ni ...nak buat mcm mana ya...

Offline mamascorpio

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4343
  • Suka? +14/-0
Re: Petua Menghilangkan Sengatan Binatang Berbisa.
« Reply #6 on: May 09, 2011, 10:31:16 AM »
Irma, yupp Bonda pun ckp dia terima sama mcm Irma juga..
But dia rasa bisa duk merenyut-renyut ajer...

 

Offline irmarizal

  • Nilam
  • *
  • Posts: 302
  • Suka? +2/-0
  • I Love My Family Very Much..
    • Proudly Being Mama & Ayah
Re: Petua Menghilangkan Sengatan Binatang Berbisa.
« Reply #7 on: May 09, 2011, 10:37:41 AM »
ala jgn la risau ya..
try jumpa gynae..
mungkin dorg lebih arif n tahu ubat yg lebih layak tuk ibu hamil ni..
kdg kesan ubat nak baik la tu..
dia tanda nak baik akan jd gatal2 kat tempat sengat tu..
itu tanda nak baik la..

Offline bondaalesya

  • Berlian
  • *
  • Posts: 3478
  • Suka? +3/-0
  • salam sayang buat semua
Re: Petua Menghilangkan Sengatan Binatang Berbisa.
« Reply #8 on: May 09, 2011, 10:41:02 AM »
ooo ya ke ...ok la macam tu...
aduh kebas sgt ni kaki rasa macam tak ada kaki la pula ni...

Offline Aliahzakaria

  • Peniaga
  • Delima
  • *
  • Posts: 786
  • Suka? +33/-0
  • Malu itu Separuh Daripada Iman
Re: Petua Menghilangkan Sengatan Binatang Berbisa.
« Reply #9 on: May 12, 2011, 01:50:53 PM »
Alternatif lain...boleh juga buatkan campuran soda bikarbonat dan air tampalkan pada sengatan tadi untuk menyedut keluar bisanya.Lakukan sehingga kering tampalan tadi dan buat kali kedua atau ketiga setiap 15 min sehingga rasa bisa dah kurang.Pastikan muncung lebah yang tertanam dibawah kulit dipicit keluar sebelum melakukan tampalan.Insya'Allah 1 ekor ok lagi kalau banyak ekor kena gi hospital...

Offline mamascorpio

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4343
  • Suka? +14/-0
Re: Petua Menghilangkan Sengatan Binatang Berbisa.
« Reply #10 on: May 12, 2011, 01:51:45 PM »
TQ kak Aliah..

 

Offline ummi

  • Administrator
  • Berlian
  • *****
  • Posts: 5526
  • Suka? +72/-0
    • ohcomel
Re: Petua Menghilangkan Sengatan Binatang Berbisa.
« Reply #11 on: May 12, 2011, 02:42:50 PM »
mamas, ada kurang ke bondaalesya?

Offline mamascorpio

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4343
  • Suka? +14/-0
Re: Petua Menghilangkan Sengatan Binatang Berbisa.
« Reply #12 on: May 12, 2011, 07:44:10 PM »
alamak terlepas pandang... sori, bonda demam dan batuk2 sejak hari
tur.  teruk juga.. amik mc pun sehari ja..  dia kena cover kerja
ofismate yg tengah maternity leave.. 

 

 

Powered by EzPortal