+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 11069
Latest: aunidamia
New This Month: 3
New This Week: 37
New Today: 3
Stats
Total Posts: 448327
Total Topics: 7525
Most Online Today: 168
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 6
Guests: 133
Total: 139

Author Topic: ruangan dapur anda  (Read 37776 times)

Offline fisa

  • Delima
  • *
  • Posts: 770
  • Suka? +5/-0
    • My life...begins with my Journey
Re: ruangan dapur anda
« Reply #200 on: August 18, 2011, 12:32:43 PM »
barangan dapur semakin bertambah. tapi, ruang dapur dan kabinet besar tu juga lah...
pening kepala nak susun barang2 pinggan mangkuk supaya muat...


serupa la kita ni Sya..uhukss sekarang ni tak muat nak letak barang2 tu..
ermmm tengah memikirkan cara nak menyusun atur barangan dapur...
weekend ni nak operasi mengemas dapur besar-besaran..:p


Offline akma_alias

  • Nilam
  • *
  • Posts: 317
  • Suka? +0/-0
Re: ruangan dapur anda
« Reply #201 on: August 23, 2011, 01:43:39 PM »
kwn2 nk tanya lg...... mn ok 2 penunu @ 3 penunu gas.....

lg lak kalau hub mn yg ok yer
untk sedut minyak shj @ sedut minyak n asap yer

PERMATA ATI AYAH & IBU



Offline Lady of Leisure

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4548
  • Suka? +17/-0
  • :-)
    • Little Parlour
Re: ruangan dapur anda
« Reply #202 on: August 23, 2011, 01:59:49 PM »
Lady prefer yang 2 jer, sekarang ada 4 pun jarang pakai semua sekali.. Selalu pakai satu jer.. Hehe..
No matter how long the WINTER, SPRING is sure to follow! :-)
http://arena184.blogspot.com/

Offline akma_alias

  • Nilam
  • *
  • Posts: 317
  • Suka? +0/-0
Re: ruangan dapur anda
« Reply #203 on: August 23, 2011, 02:26:09 PM »
Lady prefer yang 2 jer, sekarang ada 4 pun jarang pakai semua sekali.. Selalu pakai satu jer.. Hehe..


tu la dah rasa was2 ni lady
cos ade ckp lau bli yg 3 kadang2 guna 2 je
la ni pakai yg besa je dua penunu tu

tp ade yg ckp 3 cepat... n mudah tuk letak yg dah masak if ruang dpur tu kecik

fenin acik ni
PERMATA ATI AYAH & IBU



Offline ashlia

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4967
  • Suka? +40/-0
  • Enjoy Life As It Is
    • Personal Blog : Life Through Windows
Re: ruangan dapur anda
« Reply #204 on: August 23, 2011, 02:26:39 PM »
pada sy,kalu dapur jenis tertutup,jauh dr tingkap,hud pakai yg sedut minyak n asap skali lg bgs.

kalu jenis dapur keliling tingkap,nk pakai yg sedut minyak je pun ok.

penunu,tpulang ikut ruangan dapur.
kalu jenis bkerja,jarang masak,pakai 2 pun da memadai.2 ni lg kemas.

lg pun,zmn skang,masak air,masak nasi pun pakai letrik.compare zmn mak2 kita dolu2.
~We all choose how to look at life~
 http://ashra-aulia.blogspot.com
   


Offline ashlia

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4967
  • Suka? +40/-0
  • Enjoy Life As It Is
    • Personal Blog : Life Through Windows
Re: ruangan dapur anda
« Reply #205 on: August 23, 2011, 02:30:35 PM »
tu la dah rasa was2 ni lady
cos ade ckp lau bli yg 3 kadang2 guna 2 je
la ni pakai yg besa je dua penunu tu

tp ade yg ckp 3 cepat... n mudah tuk letak yg dah masak if ruang dpur tu kecik

fenin acik ni

hehe.sy nye pattern,da masak mesti tukar ke dalam bekas tertutup.jarang tinggalkan ats dapur.kalu periuk2 sup pun,sy alih tempat.

dapur sy pun tak besar.umah sewakan.berangan nk dapur cntik kalu ada umah sndiri
~We all choose how to look at life~
 http://ashra-aulia.blogspot.com
   

Offline Ashila

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2796
  • Suka? +16/-0
  • Mummy Myra
Re: ruangan dapur anda
« Reply #206 on: August 23, 2011, 02:37:22 PM »
pada sy burner 2 lagi praktikal..
sebab kalau 3 burner bila letak kuali besar burner yg hat kecik kat tengah tu tak boleh pakai pon..sebab kuali dah amik space..
3burner ni burner tu rapat2 so lagi sempit...
tapi terpulanglah pada msing2 yer..



Offline akma_alias

  • Nilam
  • *
  • Posts: 317
  • Suka? +0/-0
Re: ruangan dapur anda
« Reply #207 on: August 23, 2011, 02:38:25 PM »
pada sy,kalu dapur jenis tertutup,jauh dr tingkap,hud pakai yg sedut minyak n asap skali lg bgs.

kalu jenis dapur keliling tingkap,nk pakai yg sedut minyak je pun ok.

penunu,tpulang ikut ruangan dapur.
kalu jenis bkerja,jarang masak,pakai 2 pun da memadai.2 ni lg kemas.

lg pun,zmn skang,masak air,masak nasi pun pakai letrik.compare zmn mak2 kita dolu2.

suka ngan jawpn ash

akma ni sebab dh rumah sendr tu yg beangan sakan dear

tp dapur lak kecik dr rumah sekarang.....

akma ade tengok offer brand elektrolux hub yg sedut minyak n asap sekali ngan 2 penunu tu rm 1799... size 76cm...

akma rasa ok dah....
PERMATA ATI AYAH & IBU



Offline ashlia

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4967
  • Suka? +40/-0
  • Enjoy Life As It Is
    • Personal Blog : Life Through Windows
Re: ruangan dapur anda
« Reply #208 on: August 23, 2011, 03:36:54 PM »
shila;
btul2.3penunu ni,kdg tak pakai sbb periuk kuali da makan space.
sy pun suka 2 je,wpun sy ni masak pun agak thegeh2.keke.


akma;
ok la tu kan harganya.hehe.2 lg kemas,lg2 satu set dgn hud..sy suka hud sedut asap skali,sebab bila masak,tak la bau melekat sampai ke ruang tamu,langsir bagai.

hehe.tak sabo nk duk umah sndiri.berangan byk sy ni!
~We all choose how to look at life~
 http://ashra-aulia.blogspot.com
   

Offline sya

  • Global Moderator
  • Delima
  • *****
  • Posts: 697
  • Suka? +8/-0
    • syayassir.wordpress.com
Re: ruangan dapur anda
« Reply #209 on: August 23, 2011, 03:56:21 PM »
ha ah, kalau bertutup, elok ambik hud...
saya guna hud sebab kesian baby kang tersedak2 masa mama masak...
bab dapur, guna yang 2 tungku pun dah ok untuk saya.
ada dua tangan je pun... hehehehe...
mari jenguk cerita membebel saya... http://syayassir.wordpress.com/

Offline Ashila

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2796
  • Suka? +16/-0
  • Mummy Myra
Re: ruangan dapur anda
« Reply #210 on: August 23, 2011, 04:14:00 PM »
sy amik hud sekali sedut minyak dan asap even dapor tepi tingkap..hohoo
tu pon bau leh tahan.
akma ok sangat harga tuh..ape lagiiiii  ;D



Offline ibualya

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1743
  • Suka? +6/-0
  • ceria selalu....^_^
    • love,kids n lovely family
Re: ruangan dapur anda
« Reply #211 on: August 24, 2011, 11:49:53 AM »
duk berangan nk beli rubine haritu..servey bagai.tup2 kontraktor kabinet tu dh bg skali...siap dgn hood skali.tapi xbrand la..morgan..jadil.a..tp,api dia besar,puas hati walaupun murah...

Offline akma_alias

  • Nilam
  • *
  • Posts: 317
  • Suka? +0/-0
Re: ruangan dapur anda
« Reply #212 on: August 27, 2011, 10:52:52 AM »
sy amik hud sekali sedut minyak dan asap even dapor tepi tingkap..hohoo
tu pon bau leh tahan.
akma ok sangat harga tuh..ape lagiiiii  ;D

tu la duk berangan dah ni

nk g tengok conth je ni....

minta lepas raya dpt la setel dapur...
tk sabo nk naik umah baru ni
PERMATA ATI AYAH & IBU



Offline .emy.

  • Peniaga
  • Nilam
  • *
  • Posts: 402
  • Suka? +3/-0
  • Jannah - May we all meet there one day
Re: ruangan dapur anda
« Reply #213 on: October 23, 2011, 11:17:49 AM »
Skrg ni ada Homedec exhibition kat klcc. Rambang mata tgk brg2 dapur.
Tgk kat booth rubine, hood+dapur(2burner)+oven (6function) rm2888.
Tgk elba pulak, hood+dapur(2burner)+oven(8funtion) plus free microwave rm2849

Nak g survey kat kedai biasa dulu sebelum pergi lagi skali klcc arini. Suami dah excited terlebih.

Utk kitchen cabinet plak, ada yg bagi 60% diskaun..
Singgah FB PAGE : Go Baby Kids Online Shop
https://www.facebook.com/GoBabyKidsOnlineShop

**Utk rakan RH**SMS/Whatsapp/Wechat : 0193633042

Offline Mama Linda

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4281
  • Suka? +8/-0
  • Every FAILURE followed by GREATEST Success!
    • My Blog
Re: ruangan dapur anda
« Reply #214 on: October 28, 2011, 12:19:36 PM »
seronok betul baca topik ni..
saya pon tengah survey2x pasal ruang dapur ni
teringin gak dapur tanam2, walaupon sekarang dah ada dapur biasa jek

saya nak tanya pendapat kawan2 kat sini, rumah saya nanti cuma ada satu dapur (wet& dry) so saya memang pikir nak buat dapur yang permenent saja sebab tahan lasak.

then ada kontraktor cadangkan saya pasang tile utk table top. tapi 1 bende yang saya cukup x berkenan pasal tiles ni dekat bahagian penyambung tiles tu mudah berlumut or koto if kita x rajin bersihkan..

(oye.. saya bukan type yang rajin bebeno .. :D ) so ape pendapat kawan2? saya just nak table top yang tahan lasak - x mudah calar, tahan panas, water proof.. (jenis ape ye yang macam ni?) rangka dia memang saya ingat nak concrete or besi (tapi x de bajet, besi or stainless steel ni mahal rm350 sekaki)
"I'M PREGNANT CUMS MOMMY TO BE"


Offline HaNa

  • Moderator (Board)
  • Berlian
  • *
  • Posts: 1500
  • Suka? +23/-0
  • To know me is to love me
    • http://hanaseman.blogspot.com/
Re: ruangan dapur anda
« Reply #215 on: October 28, 2011, 12:25:01 PM »
Linda, dapur saya pasang tiles kaler gelap,hitam + brown corak dia. Saya guna tiles 4x4. so, takdelah banyak keping guna. dia memang sambung rapat2, dan plaster dia pun colour hitam gak,so nampak tiles tu macam sekeping. nak cuci pun senang. Saya pun jenis bukan rajin, tapi so far ok.
Story of breastfeeding, parenting and my family.
sila klik http://hanaseman.blogspot.com/

Offline Mama Linda

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4281
  • Suka? +8/-0
  • Every FAILURE followed by GREATEST Success!
    • My Blog
Re: ruangan dapur anda
« Reply #216 on: October 28, 2011, 12:27:58 PM »
oo .. ye ke hana?
sebab rumah sekarang table top pakai tiles juga tapi penyambung dia kale putih yang biasa tu .. selalu je nampak kotor..

saya kalo rajin seminggu sekali cuci, kalo malas 2-3minggu sekali.. heheh :D
"I'M PREGNANT CUMS MOMMY TO BE"


Offline madizzah

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 107
  • Suka? +0/-0
Re: ruangan dapur anda
« Reply #217 on: October 30, 2011, 08:31:33 PM »
salam semua.
saya tgh survey hood, hob & oven.
dlm banyak2 tu bkenan fotile.
fotile harga mahal dr rubine.. tpi menang dr quality.. material besi padu, knob pun besi..
ada sapa tak yg pakai oven fotile model BIHB156BK?
harga semua tu 4999

rubine pulak.. mampu milik.. material bukan besi padu, knob plastik..
harga hood &  hob 1335 + oven = 2550(6 function) / 2750 (8 function)
tpi ni kat hardware di subang... 
klu kat kedai biasa dlm 3+

penting ke amik kira material besi padu dari yg bukan padu??

Offline Mama Linda

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4281
  • Suka? +8/-0
  • Every FAILURE followed by GREATEST Success!
    • My Blog
Re: ruangan dapur anda
« Reply #218 on: October 31, 2011, 09:38:59 AM »
madizzah, x dapat saya yang jawap pertanyaan awak tu..

saya pon ada soalan kepada pengguna dapur tanam, if rajin masak, biasa akan ada x kekotoran macam minyak2 lame terkumpul dekat area yang terbenam kat table top tu? Biasa kita akan terlepas pandang nak lap tempat2 yang tersembunyi, lama2 ia akan berkumpul & membentuk kotoran warna putih2 kuning (ni kalo pakai dapur yang biasa2 tu, minyak2 ni melekat kat tiles tu).

Saya just terfikir sebab dapur tanam tu kan berat nak angkat2, so takut kekotoran tu terselit2 kat area tepi2 dapur tu ..

alamak, korang paham x soalan saya ni?
"I'M PREGNANT CUMS MOMMY TO BE"


Offline Akumama

  • Topaz
  • *
  • Posts: 19
  • Suka? +0/-0
    • Sihat, Cantik dan Anggun Secara Semulajadi
Re: ruangan dapur anda
« Reply #219 on: January 24, 2012, 12:05:11 AM »
madizzah, x dapat saya yang jawap pertanyaan awak tu..

saya pon ada soalan kepada pengguna dapur tanam, if rajin masak, biasa akan ada x kekotoran macam minyak2 lame terkumpul dekat area yang terbenam kat table top tu? Biasa kita akan terlepas pandang nak lap tempat2 yang tersembunyi, lama2 ia akan berkumpul & membentuk kotoran warna putih2 kuning (ni kalo pakai dapur yang biasa2 tu, minyak2 ni melekat kat tiles tu).

Saya just terfikir sebab dapur tanam tu kan berat nak angkat2, so takut kekotoran tu terselit2 kat area tepi2 dapur tu ..

alamak, korang paham x soalan saya ni?

a'ah..btol sgt2. saya pon dok risau benda yg sama walaupon dapur saya x siap lagi. ada setengah brand mcm fotile, sy tgk diorang buat getah antara dapur dan top tu. so kotoran tak masuk lah celah2 tu. tp saya beli brand elba tak de plak getah tu.
Feel free to drop by..

http://vitamin2u.net (Blog kesihatan)

www.akumama.com (Personal blog)

 

Powered by EzPortal