+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 11034
Latest: nur_fiza
New This Month: 115
New This Week: 4
New Today: 4
Stats
Total Posts: 447625
Total Topics: 7504
Most Online Today: 209
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 6
Guests: 164
Total: 170

Author Topic: berhenti mengambil pil perancang untuk hamil  (Read 8383 times)

lydianajihah

  • Guest
berhenti mengambil pil perancang untuk hamil
« on: May 18, 2011, 03:03:59 PM »
salam semua..
nak tanya ibu2 yang berpengalaman.
mana2 yang pernah ambil pil perancang, selepas berhenti ambil pil perancang, berapa lama ya untuk hamil semula?


Offline umimaira

  • Topaz
  • *
  • Posts: 61
  • Suka? +1/-0
    • Min Aina Ila Aina
Re: berhenti mengambil pil perancang untuk hamil
« Reply #1 on: May 18, 2011, 03:34:40 PM »
Lydia ambil pil ape? Saya dulu ambil Mercilon, masa tu belum pernah mengandung. Lepas berhenti pil tu, saya terus makan D-Folia untuk stabilkan balik hormon dan rawat semula dalaman. Dua kali period, alhamdulillah terus lekat.
Perjalanan mencari Ilahi

lydianajihah

  • Guest
Re: berhenti mengambil pil perancang untuk hamil
« Reply #2 on: May 18, 2011, 03:37:10 PM »
saya ambik microlut. dari klinik perancang. itu pil perancang untuk ibu menyusu anak.
umimaira 2kali period terus lekat eh.. alhamdullilah, cepat rezeki..

Offline ellycicin

  • Topaz
  • *
  • Posts: 22
  • Suka? +0/-0
  • ~tanpa keberanian, mimpi tak bermakna (",)
Re: berhenti mengambil pil perancang untuk hamil
« Reply #3 on: May 18, 2011, 04:12:51 PM »
Lydia ambil pil ape? Saya dulu ambil Mercilon, masa tu belum pernah mengandung. Lepas berhenti pil tu, saya terus makan D-Folia untuk stabilkan balik hormon dan rawat semula dalaman. Dua kali period, alhamdulillah terus lekat.

umimaira~ d-folia tu ape?? saya baru gak kawen, memula amek injection, pastu sebb peod tak ok doc sruh makan pil perancang (mercilon).lepas 2 bualn period da ok, saya da stop, sebab nak baby. tapi takde hasil lagi.... huhu
~" i trust u" is a better compliment that "i love u"... coz u may not always trust da person dat u luv, but u can always luv da person u trust~(",)

Offline umimaira

  • Topaz
  • *
  • Posts: 61
  • Suka? +1/-0
    • Min Aina Ila Aina
Re: berhenti mengambil pil perancang untuk hamil
« Reply #4 on: May 18, 2011, 04:35:53 PM »
Eh, silap...aduh..saya bukan makan D-folia masa tu, makan Sedu Arrow. Silap sebab sekarang ni yang tengah makan d-folia.

Sedu Arrow dan D-folia ni kategori jamu juga, keluaran Sendayu Tinggi. Cuba search kat google, mesti ada. Kalau saya cerita kat sini tak langgar peraturan berforum ke ye.
Perjalanan mencari Ilahi


lydianajihah

  • Guest
Re: berhenti mengambil pil perancang untuk hamil
« Reply #5 on: May 18, 2011, 04:38:07 PM »
umimaira,
boleh buka thread khusus untuk itu kalau belum ada lagi.
cuma kalau nak buat iklan tu bolehlah hubungi admin.

mercilon tu umimaira beli dari klinik ke?

Offline ellycicin

  • Topaz
  • *
  • Posts: 22
  • Suka? +0/-0
  • ~tanpa keberanian, mimpi tak bermakna (",)
Re: berhenti mengambil pil perancang untuk hamil
« Reply #6 on: May 18, 2011, 04:39:37 PM »
Eh, silap...aduh..saya bukan makan D-folia masa tu, makan Sedu Arrow. Silap sebab sekarang ni yang tengah makan d-folia.

Sedu Arrow dan D-folia ni kategori jamu juga, keluaran Sendayu Tinggi. Cuba search kat google, mesti ada. Kalau saya cerita kat sini tak langgar peraturan berforum ke ye.

hee~~ kire ok la erk? nak cuba la mana tau ade rezeki. ramai orang kata before anak pertama tak boleh merancang, tapi time tu terpaksa... nie bile da stop merancang, takut la pulak ..

thanks erk
~" i trust u" is a better compliment that "i love u"... coz u may not always trust da person dat u luv, but u can always luv da person u trust~(",)

lydianajihah

  • Guest
Re: berhenti mengambil pil perancang untuk hamil
« Reply #7 on: May 18, 2011, 04:44:44 PM »
ellycicin,
berapa lama dah ambik perancang?

Offline ellycicin

  • Topaz
  • *
  • Posts: 22
  • Suka? +0/-0
  • ~tanpa keberanian, mimpi tak bermakna (",)
Re: berhenti mengambil pil perancang untuk hamil
« Reply #8 on: May 18, 2011, 04:52:26 PM »
lydianajihah~~~~

bulan 6 last year amek pil, then bulan 7 sampai bulan 12 amek injection (2bulan sekali).pastu dari januari amek pil smpai februari sebab period tunggang langgang.hehe doktor suggest pil.sekarang da 3 bulan stop tak ambil apa2...
~" i trust u" is a better compliment that "i love u"... coz u may not always trust da person dat u luv, but u can always luv da person u trust~(",)

Offline aan1512

  • Nilam
  • *
  • Posts: 319
  • Suka? +0/-0
Re: berhenti mengambil pil perancang untuk hamil
« Reply #9 on: May 18, 2011, 04:56:13 PM »
saya..pas stop je mkn..xsempat peyed pun...terus lekat anak kedua......uuuuuuuu.....mkn pil selama 2thn setengah...


lydianajihah

  • Guest
Re: berhenti mengambil pil perancang untuk hamil
« Reply #10 on: May 18, 2011, 05:03:16 PM »
ellycicin, ann..
ambik pil perancang apa eh?

Offline umimaira

  • Topaz
  • *
  • Posts: 61
  • Suka? +1/-0
    • Min Aina Ila Aina
Re: berhenti mengambil pil perancang untuk hamil
« Reply #11 on: May 18, 2011, 05:04:30 PM »
Lydia: Saya beli mercilon di farmasi. Sekarang harganya sekitar RM23. Pil ni memang serasi dengan saya.

Elly: Saya dulu pun ambil pil perancang sebelum pernah mengandung. Lama, 3 tahun. Sebabnya saya masih belajar dan dok di hostel. Saya pernah belajar dalam subjek Islamic Parenting yang ditawarkan di uni, doktor dalam satu talk pernah kata fertiliti kita akan kembali normal sebaik saja kita berhenti ambil pil. Cuma, terpulang pada badan masing-masing, ada yang cepat dan ada yang lambat. Apepun, Elly jangan stres nanti lagi susah nak lekat.
Perjalanan mencari Ilahi

lydianajihah

  • Guest
Re: berhenti mengambil pil perancang untuk hamil
« Reply #12 on: May 18, 2011, 05:08:54 PM »
oh.. kembali normal lah bila tak ambik pil lagi ya..

Offline aan1512

  • Nilam
  • *
  • Posts: 319
  • Suka? +0/-0
Re: berhenti mengambil pil perancang untuk hamil
« Reply #13 on: May 18, 2011, 05:09:31 PM »
setahun mkn noriday..pas tu baru amik mercilon...

Offline ellycicin

  • Topaz
  • *
  • Posts: 22
  • Suka? +0/-0
  • ~tanpa keberanian, mimpi tak bermakna (",)
Re: berhenti mengambil pil perancang untuk hamil
« Reply #14 on: May 18, 2011, 06:40:21 PM »
Lydia: Saya beli mercilon di farmasi. Sekarang harganya sekitar RM23. Pil ni memang serasi dengan saya.

Elly: Saya dulu pun ambil pil perancang sebelum pernah mengandung. Lama, 3 tahun. Sebabnya saya masih belajar dan dok di hostel. Saya pernah belajar dalam subjek Islamic Parenting yang ditawarkan di uni, doktor dalam satu talk pernah kata fertiliti kita akan kembali normal sebaik saja kita berhenti ambil pil. Cuma, terpulang pada badan masing-masing, ada yang cepat dan ada yang lambat. Apepun, Elly jangan stres nanti lagi susah nak lekat.

umimaira... ermm tq sesangat awak.. rase confident bila dengar ada yang pengalaman sama.. saya sebb baru pindah duduk sama dengan husband, tempat baru, kerja baru semua baru la. so baru nak sesuaikan diri. sekarang alhamdullilah. da okey sebab tu nak baby..  tq erk, baru bersemangt skit :)
~" i trust u" is a better compliment that "i love u"... coz u may not always trust da person dat u luv, but u can always luv da person u trust~(",)

Offline ellycicin

  • Topaz
  • *
  • Posts: 22
  • Suka? +0/-0
  • ~tanpa keberanian, mimpi tak bermakna (",)
Re: berhenti mengambil pil perancang untuk hamil
« Reply #15 on: May 18, 2011, 06:42:44 PM »
ellycicin, ann..
ambik pil perancang apa eh?

lydianajihah~ saya amek marvelon... bukan mercilon sepertimana yang dinyatakan sebelom nie... ekekeke.... saya amek kat panel klinik free je.. ok gak la,, tak lekat n period pon ok hehhe
~" i trust u" is a better compliment that "i love u"... coz u may not always trust da person dat u luv, but u can always luv da person u trust~(",)

lydianajihah

  • Guest
Re: berhenti mengambil pil perancang untuk hamil
« Reply #16 on: May 18, 2011, 10:25:33 PM »
nenek najihah kata, my mom makan ubat 3 tahun. 3 tahun lepas tu baru ada anak lagi.
berbeza2 pula kan... ikut rezeki masing2 ni..

Offline lobak_comel

  • Topaz
  • *
  • Posts: 57
  • Suka? +0/-0
Re: berhenti mengambil pil perancang untuk hamil
« Reply #17 on: August 03, 2012, 11:43:09 AM »
Asslm saya nak tnya laa... tgh kompius ni...

Saya makan pil perancang Rigevidon yang diberi Klinik Kesihatan disebabkan masalah tiroid saya.. Doktor advise untuk merancang dulu... tapi saya hanya mkn 2cycle jer... itu pun on off :D sebab masalah kelupaan.. bila berhenti tuh mula2 period datang then selang seminggu dua tuh datang lagi period... ni pulak dah lewat period..

mungkin ke period jadi tunggang langgang sebab berhenti makan pil perancang tuh?



 

Powered by EzPortal