+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 11016
Latest: Mrs. Sya
New This Month: 97
New This Week: 11
New Today: 1
Stats
Total Posts: 447473
Total Topics: 7497
Most Online Today: 233
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 4
Guests: 200
Total: 204

Author Topic: sebesar mana perut anda bila mengandung  (Read 40990 times)

Offline aries81

  • Nilam
  • *
  • Posts: 327
  • Suka? +1/-0
Re: sebesar mana perut anda bila mengandung
« Reply #50 on: August 01, 2011, 09:26:03 AM »
perghh besar 2 aries bby awak.. ermm tahniah2..hee
tima ksih nafiz..  mase lahirkan dgar misi cakap baby of the week..
tu la pregnant yg kedua ni risau takut besar gak..


Offline alishazwin

  • Topaz
  • *
  • Posts: 9
  • Suka? +0/-0
Re: sebesar mana perut anda bila mengandung
« Reply #51 on: August 12, 2011, 10:27:00 AM »
ms 1st bby pewt xnmpk sgt.. org pun xperasan awin pregnant.. tp y 2nd ni cam beso sgt pewt, dah cam nak b'salin je.. smpi jln pun xlarat.. hubby pun ckp kali ni pewt beso xcam y 1st.. mgkn bby pun semangat..

Offline yaniez

  • Nilam
  • *
  • Posts: 364
  • Suka? +3/-0
  • Happy Forever!
Re: sebesar mana perut anda bila mengandung
« Reply #52 on: August 12, 2011, 01:19:51 PM »
yaniez plak badan memang kurus dan tinggi... pregnant pun perut tak nampak cam dah 7 bln.. sampaikan ada yg tak percaya.. tapi alhamdulillah scan setakat ni size baby sama dgn usia dia...

pernah satu hari nak g beli seluar preggy, salesgirl tu kemain tgk perut yaniez.. huhu.. tak percaya la tu... nak amik gambar pun perut cam tak nampak besar pun.. siap kena kedepankan lagi perut tu... huhu


Offline hani

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1432
  • Suka? +9/-0
  • mama raziq
Re: sebesar mana perut anda bila mengandung
« Reply #53 on: August 12, 2011, 01:31:11 PM »
yanies-> kt serupa,,,,hani ni tinggi nak cecah 170cm...time nikah beratpun dalam 50-52kg gitu...ngandungpun tak nampak sangat....semua cakap tak macam 7bulan...huhuhu.....mungkin sebab badan panjang...babypun banyak ruang,,,,he3


Offline yaniez

  • Nilam
  • *
  • Posts: 364
  • Suka? +3/-0
  • Happy Forever!
Re: sebesar mana perut anda bila mengandung
« Reply #54 on: August 12, 2011, 02:44:21 PM »
hani: huhu ye ke... lebih kurang la tinggi kita... yaniez 173cm... berat pun selalu maintain 49kg... tul tu setuju.. lagi satu plak, perut cam nampak ke bawah.. org selalu tegur... sedangkan kat situ ler rahim kita.. dan dah tentu2 badan panjang.. so bahagian perut nampak lebih luas... tu yg nampak cam kebawah jek perut tu... huhu



Offline hafinda

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1407
  • Suka? +3/-0
Re: sebesar mana perut anda bila mengandung
« Reply #55 on: August 12, 2011, 02:55:51 PM »
perut finda xmembonjol ke depan..tp perut tinggi..so kalau baby tendang2 rs dekat ngn dada..
sbb tu perut xnmpk besar kot..tp asben kt besar dah..jnji baby membesar dgn sihat...aminn

Offline Ashila

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2796
  • Suka? +16/-0
  • Mummy Myra
Re: sebesar mana perut anda bila mengandung
« Reply #56 on: August 12, 2011, 03:30:40 PM »
setuju pernah gak dgr ttg saiz perut kite waktu preggy ikut tulang pinggul.

size pinggul, tulang pelvik penting...
sebab bile baby besar tak lepas sebab tulang pelvik ibunya kecil..sangkut kat bahu dan sebagainya...
tapi kalau dah memang Allah tetapkan macam tu ape kita boleh buat kan...
kawan shila ade sorang kes gini anak nye 3..tiga2 cser anak pertama dan kedua die cuba juga try normal tapi baby memang tak leh lepas...
sudahnye anak ke-3 die tak try2 lagi dah serah diri jer..;)
kawan sy lagi sorang plak kecikk jer orangnye...berat kalau tak preggy 39kg jer.tapi bila pregnant memang besar perot die...anaknye pon besar mesti 3.3kilo ke atas
so kesimpulannya, semua tu urusan Allah...nak bagi perot kecik, perot besar, bersalin normal ke, atau operate...
sebab tu lah yang terbaik buat kita dan baby
« Last Edit: August 12, 2011, 03:34:00 PM by Ashila »



Offline hafinda

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1407
  • Suka? +3/-0
Re: sebesar mana perut anda bila mengandung
« Reply #57 on: August 12, 2011, 09:36:18 PM »
kalau ikutkan saiz perut masa mengandung ni pon boleh stress...mana taknye..g mana2 org tanya berapa bulan dah?oooo kecik ye perut...
aduii..tu yg wat preggy mom risau...ni nak raya finda takut jd cmtu jgk la...
kawan2 mesti nak ckp camtu,nti mesti ada yg siap compare ngn masa diorg pregnant dulu...hope raya ni x la org ckp2 cmtu...

Offline ummulhani

  • Topaz
  • *
  • Posts: 37
  • Suka? +0/-0
Re: sebesar mana perut anda bila mengandung
« Reply #58 on: August 13, 2011, 06:21:22 AM »
bdan tak naik..perut je plak besar..adehh..lantak la apa mereka nak kata nnti..shila, u were rite!

Offline azrita

  • Topaz
  • *
  • Posts: 87
  • Suka? +0/-0
Re: sebesar mana perut anda bila mengandung
« Reply #59 on: August 13, 2011, 10:11:16 AM »
aah saya pun sama dah nak masuk 7bln tp org dok cakap perut kecik lagi..hehe..bila nurse ukur perut pun x sama ngan minggu...hehe..tp bila doc scan semua ok...hehe...

Offline Lady of Leisure

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4548
  • Suka? +17/-0
  • :-)
    • Little Parlour
Re: sebesar mana perut anda bila mengandung
« Reply #60 on: August 13, 2011, 10:34:58 AM »
Hehe setengah orang suka komen cakap perut besar sangat la kecik sangat la.. Sedangkan perut orang mengandung memang ada yang besar ada yang kecik kan.. Ada yang perut tinggi, ada yang perut rendah, ada yang tajam ke depan, ada yang melebar ke tepi.. :-)
Dont worry k kengkawan,  as long doc cakap baby sihat dan ada perkembangan, alhamdulillah..
Size doesnt matter.. :-)
No matter how long the WINTER, SPRING is sure to follow! :-)
http://arena184.blogspot.com/

Offline limau_zie

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 171
  • Suka? +0/-0
Re: sebesar mana perut anda bila mengandung
« Reply #61 on: August 13, 2011, 10:35:53 AM »
zie masa ngandung dulu pun perut kecik jek..rasanya 1 tempat keje cakap perot ni kecik even time tu dah 8 bulan..yela ramai sangat yang compare ngan prot diorang time ngandung dulu..apa yang penting baby dalam perot ni membesar dengan baik..siap boleh golek2 lagi dalam perot ni + buat kungfu panda. ;D ;D ;D..tu dah kira bagus..tapi yang bestnye ti lepas bersalin senang nak kempiskan perot ni...sebab kulit tak banyak menegang..btol ke ayat ni..hehe..untunggggg prot kecik senang dapat shape kita yang biasa....apapun kecik ke besar paling penting anak kita sihat..da syukur alhmdulillah,,

Offline Lady of Leisure

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4548
  • Suka? +17/-0
  • :-)
    • Little Parlour
Re: sebesar mana perut anda bila mengandung
« Reply #62 on: August 13, 2011, 10:41:49 AM »
Hehe tu la zie.. Saje je dorang buat susah hati ibu mengandung ni kan.. Kalau besar dia kata susah nak bersalin, kalau kecik dia kata baby tak cukup zat lak, macam macam... :D
No matter how long the WINTER, SPRING is sure to follow! :-)
http://arena184.blogspot.com/

Offline limau_zie

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 171
  • Suka? +0/-0
Re: sebesar mana perut anda bila mengandung
« Reply #63 on: August 13, 2011, 10:50:08 AM »
btol la lady..sian kat  ibu mengandung 8)..tak pasal2 risau bab saiz perot..buat kengkawan yang pregg tok sah risau la selagi DR kata "puan, baby puan ok"..

Offline hafinda

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1407
  • Suka? +3/-0
Re: sebesar mana perut anda bila mengandung
« Reply #64 on: August 13, 2011, 11:44:17 AM »
betul tu..janji baby sihat... :)

Offline yaniez

  • Nilam
  • *
  • Posts: 364
  • Suka? +3/-0
  • Happy Forever!
Re: sebesar mana perut anda bila mengandung
« Reply #65 on: August 15, 2011, 09:25:12 AM »
huhu betul tu... memang dah tak mo dengar apa2 cakap org pasal perut ni... yg penting kita sendiri tau yg doc kata semuanya ok... cuma sekarang ni jadi risau plak tentang berat badan cam tak mo naik... huhu...


Offline mamamoi

  • Topaz
  • *
  • Posts: 57
  • Suka? +1/-0
Re: sebesar mana perut anda bila mengandung
« Reply #66 on: August 15, 2011, 09:46:21 AM »
saya setuju ngan yaniez apa yg penting doc kata bby kita ok dan sihat bknnya mulut org...sy pun dh 20 mggu byk kwn2 cakap perut sy kecik...abis nk bt cmna,tp bila checkup bby sy progress dgn baik...skrg ni pun sy dah rasa gerakakan bby ...sgt2 lah aktif... ;D

Offline hafinda

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1407
  • Suka? +3/-0
Re: sebesar mana perut anda bila mengandung
« Reply #67 on: August 15, 2011, 09:51:10 AM »
saya masa 6bulan selambar je makcik2 ckp xnmpk perut..aiyoo..xkan la nak pakai ketat2...masa tu pakai baju pon longgar je...saya senyum je...
ni dah masuk 7 bulan ibu saya sndr ckp xde la kecik...besar dah la tuu...ibu sndr jgk yg bg anaknya lega :)

Offline melankolia

  • Peniaga
  • Nilam
  • *
  • Posts: 266
  • Suka? +1/-0
Re: sebesar mana perut anda bila mengandung
« Reply #68 on: August 15, 2011, 09:59:21 AM »
cam mel pun perot x besa...ramai xcy dh 7bulan...
mula mmg risau gak bila org kata camtu..
tp lantakkan je...yg penting kita yakin baby oke kan..
mn la taw masuk 8 bulan ni dia mbesa lebih cepat ke kan..
cam mel pulak..bulan posa ni  berat turun..lagi xnmpk sgt perotnya...

Offline hafinda

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1407
  • Suka? +3/-0
Re: sebesar mana perut anda bila mengandung
« Reply #69 on: August 15, 2011, 10:06:02 AM »
dah 8bulan cepat besar org ckp...
baby pon cepat membesar masa tu..
finda pon hrp baby membesar dgn sihat xkira perut besar mana kan..

Offline mimieaida

  • Topaz
  • *
  • Posts: 6
  • Suka? +0/-0
Re: sebesar mana perut anda bila mengandung
« Reply #70 on: August 23, 2011, 02:20:55 PM »
mimi mggu ni masuk 4 bulan... perut ni nampak je klu mimi tgk sendiri, tp org kate tak nampak lg...  betul ke klu org ckp klu perut tak brape nak nampak, leper je, mgkin baby girl... klu nampak lonjong je baby boy ? :)

Offline aryana

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1370
  • Suka? +2/-0
  • sEnYum SokMo :)
Re: sebesar mana perut anda bila mengandung
« Reply #71 on: August 23, 2011, 05:32:38 PM »
heheh,,mimi,,saya dulu masa anak first perot kecik jew masa 4 bulan,,orang kata saya tipu yg saya mengandung sbb perut x nampak apa2,,, tapi masalahnya saya jew yg nampak perut nya besar,,,,hehehhe,,,kecik jew perut sampai bby lahir,,,, baby boy .....skrg da besar 4 taun sudaa

Offline shaza

  • Delima
  • *
  • Posts: 742
  • Suka? +5/-0
Re: sebesar mana perut anda bila mengandung
« Reply #72 on: August 25, 2011, 09:30:17 AM »
perut sy memula memang tak nampak pape sampai diri sendiri risau..
bila masuk 4 bulan je dia membesar dengan jayanya!!! sy suka sangat tengok perot besor2 ni rasa cam comel je(ehh puji dirik sendirik..kikikik) .

Bila lagik nak merasa perut membesor ni kan... :P

Offline syahmi_sufiya

  • Nilam
  • *
  • Posts: 255
  • Suka? +3/-0
  • Mom of Syahmi Irsyad & Sufiya Irdina..
Re: sebesar mana perut anda bila mengandung
« Reply #73 on: August 25, 2011, 10:28:14 AM »
mengandung dua-dua kecik je perut sampai perut 7/8 bln pun still bleh pakai baju kurung...tapi zip sampai separuh je la..hahahaa.....tapi anak keluar no.1 3.2kg no.2 2.9kg..
sila singgah & follow : www.nurul-izwa.blogspot.com

Offline sheilaradzi

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1441
  • Suka? +3/-0
  • loves MR & MRS
    • sheila-radzi.blogspot.com
Re: sebesar mana perut anda bila mengandung
« Reply #74 on: August 25, 2011, 12:13:57 PM »
salam...
saya ngah pregnant 4 bulan..
tp perot sama je mcm sblm preggy..
mmg dah xmuat pki jeans, tp perot ttp org ckp mcm xpregnant..
g check up smpi nurse xyakin masih pregnant coz tiap2 bln berat turun..
perot lak xmembesar..
nurse tekan2 perut pn cr baby xjumpa..
smpi kena wat upt lg skali..
huhuhu..
Alhamdulillah,bila scan baby  aktif and sihat je..

*sy ni mmg jns badan besar n perut mmg buncit je dr sblm pregnant pn*

 

Powered by EzPortal