+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 10637
Latest: Sentosa
New This Month: 3
New This Week: 12
New Today: 3
Stats
Total Posts: 441756
Total Topics: 7333
Most Online Today: 171
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 6
Guests: 108
Total: 114

Author Topic: Petua hilangkan Selsema - tanpa ubat  (Read 39441 times)

Offline mamaorang

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1593
  • Suka? +9/-0
Petua hilangkan Selsema - tanpa ubat
« on: November 02, 2010, 01:12:02 AM »
saya bukak topik baru. Saya tengah selsema sekarang ni... godek2 tadi terjumpa petua ni... elok ke???

saya nak buat ni.. hehe.. seksa tak leh tido.. kejap lagi mesti budak kecik tu bangun nak menyusu... mama dia tak tido lagi...
ni cita dia...tapi saya amik sekerat je..nak amik cuma petua...

Di bilik air itu, Ayoh De saya menadah air dengan menggunakan tangannya. (tadah air macam orang nak amik air sembahyang).
Pastu dia memasukkan air ke dalam hidungnya, dan membiarkan air itu di dalam hidungnya sehingga beberapa saat.
Kemudian dia hembus keluar air tersebut.
Dia mengulangi perbuatan memasukkan air ke hidung dan menghembuskan keluar air tersebut sebanyak 3 kali.
Setelah selesai, dia pun berkata kepada saya ;

« Last Edit: November 02, 2010, 08:09:17 AM by ummi »




Offline mamaorang

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1593
  • Suka? +9/-0
Re: petua hilangkan selesema..
« Reply #1 on: November 02, 2010, 01:22:18 AM »
dah try praktik kan petua tu...memang ok...tp kejap je ok nye...
pastu hidung ku kembali tersumbat....
nak kena buat selalu ni...



Offline irmarizal

  • Nilam
  • *
  • Posts: 302
  • Suka? +2/-0
  • I Love My Family Very Much..
    • Proudly Being Mama & Ayah
Re: petua hilangkan selesema..
« Reply #2 on: November 02, 2010, 01:33:46 AM »
x pun irma ada petua lain..
sapu kunyit hidup pd bth hidung..
patahkn kunyit hidup, pastu sapu kat hidung..
alhamdulillah mujarab..
praktik kn pd anak alhamdulillah syukur cepat kering..

Offline mamaorang

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1593
  • Suka? +9/-0
Re: petua hilangkan selesema..
« Reply #3 on: November 02, 2010, 01:35:32 AM »
x pun irma ada petua lain..
sapu kunyit hidup pd bth hidung..
patahkn kunyit hidup, pastu sapu kat hidung..
alhamdulillah mujarab..
praktik kn pd anak alhamdulillah syukur cepat kering..
irma...
amik masa bope lama nak sembuh tu...
memang tak leh tido sangat dah ni...
anak saya pun sesema...tp tak teruk sgt sebab saya bg makan ubt dr semalam lg...
boleh bg ye untuk baby umo 6 bln..



Offline irmarizal

  • Nilam
  • *
  • Posts: 302
  • Suka? +2/-0
  • I Love My Family Very Much..
    • Proudly Being Mama & Ayah
Re: petua hilangkan selesema..
« Reply #4 on: November 02, 2010, 01:37:50 AM »
irma...
amik masa bope lama nak sembuh tu...
memang tak leh tido sangat dah ni...
anak saya pun sesema...tp tak teruk sgt sebab saya bg makan ubt dr semalam lg...
boleh bg ye untuk baby umo 6 bln..

emm x lama dlm sehari dua insyaAllah...
anak irma umur 8 bln masa kena tu..
bagus sbb bg rasa mcm berangin je kat hidung..
baby pun selesa nak tidur..
try la..alhamdulillah x yah pakai ubat pun anak irma dah sembuh..


Offline mamaorang

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1593
  • Suka? +9/-0
Re: petua hilangkan selesema..
« Reply #5 on: November 02, 2010, 01:41:23 AM »
emm x lama dlm sehari dua insyaAllah...
anak irma umur 8 bln masa kena tu..
bagus sbb bg rasa mcm berangin je kat hidung..
baby pun selesa nak tidur..
try la..alhamdulillah x yah pakai ubat pun anak irma dah sembuh..
yeke...camne nak buat tu...cuma amik kunyit hidup pastu patah2 kan...
pas2 sapu kat hidung ye...cam tu ke..
anak saya dah tido nyenyak dah...
saya yg tak leh tido...sampai sekarang ni nak bernapas pun payah...



Offline mamaorang

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1593
  • Suka? +9/-0
Re: petua hilangkan selesema..
« Reply #6 on: November 02, 2010, 01:49:26 AM »
x pun irma ada petua lain..
sapu kunyit hidup pd bth hidung..
patahkn kunyit hidup, pastu sapu kat hidung..
alhamdulillah mujarab..
praktik kn pd anak alhamdulillah syukur cepat kering..
irma kunyit hidup tu kena buang kulit kan...
saya tgh nak buat ni...hehe



Offline irmarizal

  • Nilam
  • *
  • Posts: 302
  • Suka? +2/-0
  • I Love My Family Very Much..
    • Proudly Being Mama & Ayah
Re: petua hilangkan selesema..
« Reply #7 on: November 02, 2010, 01:52:42 AM »
ya mamaorang..
buat mcm tu la..
patahkn je, bahagian basah2 tu sapu kat hidung..
sedap je mcm rasa vicks juga..
bagus la anak leh tido..

oo awak ngandung anak ke 2 ya??
baby first br 6 bln kan??
rapat ya..

Offline mamaorang

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1593
  • Suka? +9/-0
Re: petua hilangkan selesema..
« Reply #8 on: November 02, 2010, 01:56:10 AM »
ya mamaorang..
buat mcm tu la..
patahkn je, bahagian basah2 tu sapu kat hidung..
sedap je mcm rasa vicks juga..
bagus la anak leh tido..

oo awak ngandung anak ke 2 ya??
baby first br 6 bln kan??
rapat ya..
yup....
rezki...haha...bak kata misi kat KK...rezki yg dicari...
saya dah try buat dah...rase sejuk...tp macam mana nak hilang kan rase hidung tersumbat tu...
last kena sesema time pantang ari tu...
memang bergantung sepenuhnye pada vicks...
tp ari ni vicks plak hilang...hadoiiii...
tu tak leh nak tido ni...



Offline Din

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 230
  • Suka? +1/-0
  • Loving husband and daddy
Re: petua hilangkan selesema..
« Reply #9 on: November 02, 2010, 02:01:35 AM »
mama klau nak lg sng dan cpt, juz guna minyak angin yg kite sapu kt perut anak kite tak kisah jenis ape. titiskan minyak tu dlm 10 titis ke dlm sebesen kecil yg mengandungi air suam or panas.
then kite wap ke muke kite. at the same time sedut wap tu melalui idung. konpem udare tak sangkut nyer.

Offline mamaorang

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1593
  • Suka? +9/-0
Re: petua hilangkan selesema..
« Reply #10 on: November 02, 2010, 06:22:27 AM »
mama klau nak lg sng dan cpt, juz guna minyak angin yg kite sapu kt perut anak kite tak kisah jenis ape. titiskan minyak tu dlm 10 titis ke dlm sebesen kecil yg mengandungi air suam or panas.
then kite wap ke muke kite. at the same time sedut wap tu melalui idung. konpem udare tak sangkut nyer.
saya tak buat pu petua awak tu...
rela bersengkang mata tak tido...jap g nk g keda...cari vicks...
pehtu nk g klinik terus...tak suke sesema...huh >:(



Offline noremy

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 186
  • Suka? +0/-0
  • mr & mrs ACKMAL = E.V.E.R.L.A.S.T.I.N.G LUV
    • noremyrahmat.blogspot.com
Re: petua hilangkan selesema..
« Reply #11 on: November 02, 2010, 07:30:33 AM »
salam mamaorang?
dah gie klinik ker?
just nak share petua dr mama nor...
tumbuk whitepepper sampai halus + air..wat cam bedak sejuk..sapu kt dada + belakang badan...panas skit la..tp cpt baik...
pa pe pun,get well soon k!
(^_^)



meh la jenguk blog comey saya!
http://noremyrahmat.blogspot.com

Offline mamascorpio

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4343
  • Suka? +14/-0
Re: petua hilangkan selesema..
« Reply #12 on: November 02, 2010, 08:58:25 AM »
saya lak minum air halia campur limau kasturi..
kalau block teruk.. g klinik bersatu minta ubat selsema paling kuat..
tak sampai sejam.. sihat..

 

Offline nadia khalid

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 204
  • Suka? +0/-0
Re: petua hilangkan selesema..
« Reply #13 on: November 02, 2010, 08:59:52 AM »
erm..mak angkat ned dari sabah ade bgtau, petua utk ilangkan selsema, bangun seawal jam 5pagi, mandi..
amalkan beberapa hari, insyaAllah..sambil tu berdoa pada Yang Esa, moga2 disembuhkan..

Offline mamaorang

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1593
  • Suka? +9/-0
Re: petua hilangkan selesema..
« Reply #14 on: November 02, 2010, 01:35:51 PM »
thanx kepada semua pemberi petua...hehe..
dah g klinik dah...
doc bg ubat sesema ngan demam....
tp tak makan lg...coz tak lalu nk makan nasik..



Offline ummi

  • Administrator
  • Berlian
  • *****
  • Posts: 5523
  • Suka? +72/-0
    • ohcomel
Petua hilangkan Selsema - tanpa ubat
« Reply #15 on: November 05, 2010, 10:15:41 PM »
Jika anda tak mahu makan ubat, boleh cuba petua ini.

Inhale steam

Put a towel over your head and inhale steam from a bowl of boiling water, ideally using drops of a plant oil such as eucalyptus or olbas oil for added relief.

Offline Lady of Leisure

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4548
  • Suka? +16/-0
  • :-)
    • Little Parlour
Re: Petua hilangkan Selsema - tanpa ubat
« Reply #16 on: November 05, 2010, 10:25:10 PM »
Saya selalu sangat kena selsema.. Huhu.. Dah la banyak jenis ubat tak boleh makan.. Boleh la cuba cara cara kat atas ni kan..
No matter how long the WINTER, SPRING is sure to follow! :-)
http://arena184.blogspot.com/

Offline hasrisa

  • Berlian
  • *
  • Posts: 3761
  • Suka? +7/-0
Re: Petua hilangkan Selsema - tanpa ubat
« Reply #17 on: November 05, 2010, 11:08:08 PM »
tq for sharing ummi;)

Offline Rozy

  • Delima
  • *
  • Posts: 1103
  • Suka? +10/-0
  • Nice Knowing You!
    • R.U.M.A.H.K.A.M.I
Re: Petua hilangkan Selsema - tanpa ubat
« Reply #18 on: November 06, 2010, 02:12:23 AM »
camna nak hilangkan selsema baby 4bulan tanpa ubat?
Adoiii satu family kena batuk dan selsema..hopefully badan saya ni cepat2 wat antibodi lawan selsema leh pass kat baby via breastmilk.
R.U.M.A.H.K.A.M.I - http://arryrozy.blogspot.com
Rozy - wifey to  Hazari and Ummi to Hadiff Raef (30.9.08) and Husna Raihannah (1.7.10)

Offline mawardah

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 113
  • Suka? +0/-0
Re: Petua hilangkan Selsema - tanpa ubat
« Reply #19 on: November 16, 2010, 09:00:13 AM »
hai rozy... kalau baby selsema banyakkan minum susu ibu jak.. lgpun biasanya Dr x suggest sangat ubat selsema utk baby.. banyakkan minum air susu badan. gerenti baik.. lps tu klu hidung baby tersumbat cz banyak hingus, beli je pom hidung untuk keluarkan hingus tu. ada byak di jual kat pasar raya besar @ farmasi. lagi satu petua sapu air ibu kunyit kat luar hidung setiap hari 2x shari.. mudah2an cpt sembuh..

Offline nurza shah

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 148
  • Suka? +0/-0
  • Peace no war...
    • My family blog
Re: Petua hilangkan Selsema - tanpa ubat
« Reply #20 on: January 16, 2011, 05:37:44 PM »
saya bukak topik baru. Saya tengah selsema sekarang ni... godek2 tadi terjumpa petua ni... elok ke???

saya nak buat ni.. hehe.. seksa tak leh tido.. kejap lagi mesti budak kecik tu bangun nak menyusu... mama dia tak tido lagi...
ni cita dia...tapi saya amik sekerat je..nak amik cuma petua...

Di bilik air itu, Ayoh De saya menadah air dengan menggunakan tangannya. (tadah air macam orang nak amik air sembahyang).
Pastu dia memasukkan air ke dalam hidungnya, dan membiarkan air itu di dalam hidungnya sehingga beberapa saat.
Kemudian dia hembus keluar air tersebut.
Dia mengulangi perbuatan memasukkan air ke hidung dan menghembuskan keluar air tersebut sebanyak 3 kali.
Setelah selesai, dia pun berkata kepada saya ;


 

Powered by EzPortal