+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 11309
Latest: Eynaviva
New This Month: 89
New This Week: 2
New Today: 2
Stats
Total Posts: 452515
Total Topics: 7610
Most Online Today: 184
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 3
Guests: 63
Total: 66

Author Topic: Penjagaan Luka dan Jahitan Caesarean  (Read 23440 times)

Offline Ros_Anwar

  • Topaz
  • *
  • Posts: 17
  • Suka? +0/-0
Re: Penjagaan Luka dan Jahitan Caesarean
« Reply #50 on: July 15, 2011, 05:41:39 PM »
salam.

risau pulak bila ros baca citer cser nie...ros mengandung anak 1st dan baru2 nie baby melintang..minggu dpn da 36w, so nervous gak kot2 kena cser...
tu yang mencari info tntg cser jugak...prepare dua-dua (normal dan cser)..tapi kalau boleh nak bersalin normal, insyaallah..


Offline Ma Damia

  • Topaz
  • *
  • Posts: 6
  • Suka? +0/-0
  • Damia Arissa
Re: Penjagaan Luka dan Jahitan Caesarean
« Reply #51 on: July 15, 2011, 10:58:56 PM »
kenapa kena buka balutan c-zer?
saya masa bersalinkan sofie dulu mmg tak de buka balutan.
sebelum balik tu, doktor tgk tempat c-zer saya, dan spraykan dgn ubat apa tah... sejuk je rasanya.....
pastu doktor kata, balik, mandi macam biasa jer....tak payah cover2....
tapi, mmg tak de apa2 masalah pun...
masa c-zer dulu, doktor gunakan laser utk saya.
jadi mmg tak nampak langsung kesan macam kesan jahitan tu.
yg ada cuma sikit parut kesan laser, tu je....

saya jadi seriau la baca korang kena buka jahitan.....


Salam..
Saya pn sama gak dgn "umisofie".. 
- doc spraykan dgn ubat (sejuk)
- c-zer dulu, doktor gunakan laser.. cz xnmpak pn benang..
- mmg tak nampak langsung kesan jahitan tu.


 

Offline alishazwin

  • Topaz
  • *
  • Posts: 9
  • Suka? +0/-0
Re: Penjagaan Luka dan Jahitan Caesarean
« Reply #52 on: August 16, 2011, 03:39:36 AM »
Salam.... zaidah dah try cari topik ni tapi rasanya masih xde dalam bersalin & dalam pantang....

Masalah zaidah sekarang ni kuping (bekas) jahitan terkopek sikit... kat bahagian tepi. Ada tak member2 RH yang pernah alaminya. Ni 1st time c-zer.. Dah pegi jumpa doktor, dah dapat antibiotik dan kena dressing hari2. Zaidah jaga jahitan tu dah betul2. Masa mandi bungkus dengan plastik pembungkus barang... yang macam pembungkus makanan katering tu... Sentiasa pastikan kering, x sapu apa2 pun. Makan hanya ikan haruan dan minum pati haruan. Tapi masih dapat lagi infection. Doktor kata HB low sebab tu senang dapat infection....

Member RH yang tahu atau pernah mengalami boleh bagi petua atau nasihat sikit. Zaidah stress sangat. Macam2 berlaku masa pantang kali ni. Hari2 dok menangis aje... Tolong!!!!

zaidah, awin dah alami hal ni ms 1st bby.. maklum la caesar kan, dok pun cam bkn org dlm pantg.. siap org tegur lg xsakit ke dok b'sila.. hehehe.. dah 2 ari nurse dtg cek, bgtau luka t'koyak skit ni.. nampk daging skit.. awin pun jd takt la.. siap tny nurse 2 cam ne ni.. dia plak taktkan awin, dia ckp kna g spital blk bk jahitan n jahit blk.. lg la awin kecut pewt.. last2 dia gelak.. pas2 dia bgtau, mandi cam biasa je, lg elok lalukan air kat tp operate 2 jgn balut, sbb bla b'peluh 2 bakteria cpt mask. pas mandi lap kering2.. jgn sapu ubat pape sbb kulit org lain2, ada gak y sensitif ngn ubat @ krim.. pesan dia lg y pntg jgn smpi nanah.. awin follow ckp dia, alhamdulillah, semgu dah t'cantum n kering.. kalo bersin @ batuk pun xda rs sakit.. lg 1 rajin mkn buah oren. mkn cam biasa je.. ikan haruan @ pati ikan 2 jgn mkn byk sgt coz takt jahitan xlawa cam awin timbul b'ketul2.. 2 mak bidan y bgtau.. kalo stakt mkn u semgu ok la..

Offline deadtadpole

  • Topaz
  • *
  • Posts: 4
  • Suka? +0/-0
Re: Penjagaan Luka dan Jahitan Caesarean
« Reply #53 on: September 04, 2011, 09:04:19 PM »
saya baru czer on 31 August lepas. anak pertama... cuak laaa..
skrg dlm pantang mkn sup ikan haruan & pati ikan haruan.makan buah epal & oren byk2 follow advice kOrang kat sini.

tmpt czer tu satu line ajer. sakit la bila nak baring & bangun. mandi mcm biasa tapi make sure lap kering2.

tapi kan.... stress sebab nak jalan, duduk, baring pun susah...
masa kencing kena make sure pundi kencing selalu kosong. sebab bila oenuh, nak buang air.. Masyaallahh senak gak laaa..

Offline Myn~FarHah

  • KNK
  • Nilam
  • *
  • Posts: 341
  • Suka? +3/-0
  • ~Ya Allah,bantulah hambaMu ini~
Re: Penjagaan Luka dan Jahitan Caesarean
« Reply #54 on: September 05, 2011, 05:08:58 AM »
Macam saya dulu masa dalam pantang bersalin czer,tiap kali berpeluh,baring dan halakan kipas kat temepat jahit..kalau tak mesti rasa pedih sebab jahitan saya ada renggang sikit..

Makan pulak hampir setiap hari makan ikan haruan+ulam-ulaman (pucuk bebuas, ulam raja, temu dan daun pegaga)..

Ubat-ubatan saya ambil hemopati,doktor tu siap bagi ubat cair untuk cuci tempat jahitan..dan yang bestnya memang nampak cepat bercantum balik tempat jahitan yang renggang
tu..

Kalu nak bangun dari pembaringan,kena mengiring dulu pastu perlahan-lahan tolak badan guna tangan..Saya dalam pantang baring atas katil,so turunkan kaki dulu sebelum tegakkan badan..

Pastu saya juga bertuam menggunakan garam kasar,tuam-tuam kat anggota badan yang lain,bila garam tu dah suam baru letak kat perut..Mula-mula rasa sakit,tapi lama kelaman ok n sedap pulak rasa.. Kadang-kadang saya bentang gamram yang dah suam tu,lapik dengan kain batik dan baring ayas garam panas suam tu, rasa selesa sangat..
« Last Edit: September 05, 2011, 05:19:15 AM by FarHah »


Offline Lady of Leisure

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4548
  • Suka? +17/-0
  • :-)
    • Little Parlour
Re: Penjagaan Luka dan Jahitan Caesarean
« Reply #55 on: November 02, 2011, 03:07:32 PM »
Hari ke tiga dorang spray yang sejuk macam waterproof tu so boleh bangun mandi.. Hari ke tujuh dah bukak jahitan.. Lpas tu tangan ni gatal dok koyak benda waterproof tu heheh.. Doc suruh lagipun, suruh mandi n sabunkan jer bersih2 tempat tu.. Saya nengok pakai cermin, nampak satu line jer.. Alhamdulillah, masa hari ke 5 tu leh jalan macam biasa dah.. Saya pakai jugak bengkungoden kalau rajin..
Masa di hospital nurse galakkan bangun jalan n saya noticed lagi banyak jalan lagi kurang sakit, jalan tegakkan badan, tapi ramai dok advice suruh duduk jangan banyak jalan.. Pening den.. Nurse kata bila banyak jalan, kita banyak bernafas, deep breath so banyak oksigan masuk n membantu memoercepatkan luka baik..
No matter how long the WINTER, SPRING is sure to follow! :-)
http://arena184.blogspot.com/

Offline aries81

  • Nilam
  • *
  • Posts: 327
  • Suka? +1/-0
Re: Penjagaan Luka dan Jahitan Caesarean
« Reply #56 on: November 03, 2011, 11:13:22 AM »
Takut lak bace pengalaman rakan2 kat sini..
aries mase yg first bersalin normal..
byk jahit ...sakit...huhuhu...nak buang air kecil sakit..
buang air besar lagi la...sgt seksa..
ingat kalo c-zer tahan sikit sakitnya..
tapi ble bce pengalaman rakan2 takut lak..
skrg ni pregnant anak kedua..due feb 2012.. insyaalah..
yg dulu walaupun jahit banyak tapi 2 minggu mmg dh betul2 ok..
tapi mingggu pertama mmg xleh tahan.. rase nk nangis je..sakit..

lydianajihah

  • Guest
Re: Penjagaan Luka dan Jahitan Caesarean
« Reply #57 on: November 03, 2011, 11:22:14 AM »
Hari ke tiga dorang spray yang sejuk macam waterproof tu so boleh bangun mandi.. Hari ke tujuh dah bukak jahitan.. Lpas tu tangan ni gatal dok koyak benda waterproof tu heheh.. Doc suruh lagipun, suruh mandi n sabunkan jer bersih2 tempat tu.. Saya nengok pakai cermin, nampak satu line jer.. Alhamdulillah, masa hari ke 5 tu leh jalan macam biasa dah.. Saya pakai jugak bengkungoden kalau rajin..
Masa di hospital nurse galakkan bangun jalan n saya noticed lagi banyak jalan lagi kurang sakit, jalan tegakkan badan, tapi ramai dok advice suruh duduk jangan banyak jalan.. Pening den.. Nurse kata bila banyak jalan, kita banyak bernafas, deep breath so banyak oksigan masuk n membantu memoercepatkan luka baik..


betullah tu lady..
waktu najihah baru lepas ceaser, nurse pesan nanti2 cuba gerak2 ngiring ke kiri kanan.
dia kata bagi kentut. hehe.. bagi aliran darah berjalan dengan baik.
kalau rasa dapat duduk cuba duduk.
malam tu puas den mengiring kiri kanan.
last2 cuba duduk. jalan je tak berapa nak berani lagi.
esoknya, pagi2 cuba berjalan.

Offline Lady of Leisure

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4548
  • Suka? +17/-0
  • :-)
    • Little Parlour
Re: Penjagaan Luka dan Jahitan Caesarean
« Reply #58 on: November 03, 2011, 12:50:24 PM »
Najihah.
Patut la nurse hari2 tanya dah kentut ke belum hehe.. Lepas kentut legaaaa sangat.. Buang air besar alhamdulillah takde masalah.. Makan prune untuk lawaskan, sunkist untuk baikkan luka jugak..
No matter how long the WINTER, SPRING is sure to follow! :-)
http://arena184.blogspot.com/

Offline cheesecake

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1745
  • Suka? +7/-0
  • ^.^
Re: Penjagaan Luka dan Jahitan Caesarean
« Reply #59 on: November 03, 2011, 12:59:04 PM »
lady..
baca blog u,teringat macamana nak ketawa masa minggu pertama melahirkan..
itu belum campur batuk dan muntah..
ngeeee..rasa dia 'best' sangat  :P

so,u dah boleh berlari tak?
hehe..

Offline mamasha

  • Topaz
  • *
  • Posts: 33
  • Suka? +0/-0
Re: Penjagaan Luka dan Jahitan Caesarean
« Reply #60 on: November 03, 2011, 02:41:04 PM »
Berapa lama masa yang diambil untuk memastikan yang luka dan jahitan c-zer betul-betul pulih?
Boleh ker pakai bengkung yang biasa selepas jahitan c-zer betul2 kering dan pulih sepenuhnya?

Offline Lady of Leisure

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4548
  • Suka? +17/-0
  • :-)
    • Little Parlour
Re: Penjagaan Luka dan Jahitan Caesarean
« Reply #61 on: November 03, 2011, 03:18:55 PM »
lady..
baca blog u,teringat macamana nak ketawa masa minggu pertama melahirkan..
itu belum campur batuk dan muntah..
ngeeee..rasa dia 'best' sangat  :P

so,u dah boleh berlari tak?
hehe..

hehe i seminggu dah leh jalan laju dah.. ekeke..
orang datang visit dia kata tak macam dalam pntang pun..
laju je naik turun tangga ekekek..

cuma sakit masa 3-4 hari pertama..
mujur i takde batuk, bersin or muntah...

tapi sakit2 hilang bila tengok baby kan.. :)
No matter how long the WINTER, SPRING is sure to follow! :-)
http://arena184.blogspot.com/

Offline cheesecake

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1745
  • Suka? +7/-0
  • ^.^
Re: Penjagaan Luka dan Jahitan Caesarean
« Reply #62 on: November 03, 2011, 04:13:33 PM »
Berapa lama masa yang diambil untuk memastikan yang luka dan jahitan c-zer betul-betul pulih?
Boleh ker pakai bengkung yang biasa selepas jahitan c-zer betul2 kering dan pulih sepenuhnya?

saya pon tak bape pasti hal ni..tapi pengalaman saya..

1. anak pertama,saya pakai bengkung seawal sebulan lepas c-zer..
hasilnya,luka saya naik merah (kat line tu) yang teruk..perit..
kene marah dek doctor..stop guna..huhu

2.anak kedua..saya pakai girdle bila dah masuk kerja..3bulan
ermm..kekadang rasa perit..perut memang tak berbuai..padat,
cuma kat tang luka tu rasa perit..ni tak berani tanya doctor..nanti kene marah..

:P

Offline cheesecake

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1745
  • Suka? +7/-0
  • ^.^
Re: Penjagaan Luka dan Jahitan Caesarean
« Reply #63 on: November 03, 2011, 04:20:13 PM »
hehe i seminggu dah leh jalan laju dah.. ekeke..
orang datang visit dia kata tak macam dalam pntang pun..
laju je naik turun tangga ekekek..

cuma sakit masa 3-4 hari pertama..
mujur i takde batuk, bersin or muntah...

tapi sakit2 hilang bila tengok baby kan.. :)

hehe..bagusnya u..seminggu dah jalan laju..
i maybe sebab muntah2 lepas c-zer tu..
sakit sikit la..tapi lepas seminggu dah tegap jalan..
luka pon cantik je..ramai puji (nurse,doc etc..)
cuma tang dalam tak tau la..haha

Offline Lady of Leisure

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4548
  • Suka? +17/-0
  • :-)
    • Little Parlour
Re: Penjagaan Luka dan Jahitan Caesarean
« Reply #64 on: November 03, 2011, 05:35:02 PM »
hehe..bagusnya u..seminggu dah jalan laju..
i maybe sebab muntah2 lepas c-zer tu..
sakit sikit la..tapi lepas seminggu dah tegap jalan..
luka pon cantik je..ramai puji (nurse,doc etc..)
cuma tang dalam tak tau la..haha


Hehe same la, dorang kata nampak cantik je satu line..
Dalam tatau la cemana gamaknya kan.
I tanya doc pasal haruan etc.. Dia kata kalau nak makan yang fresh ok, cuma dia tak galakkan makan yang pati2 ni.. Nanti jadi keras.. Lega tak yah makan.. :D
I pakai bengkung moden tu, tapi cam rimas pulak, terutamanya bila nak menyusu.. Benda tu agak keras kalau kene kulit baby kan.
No matter how long the WINTER, SPRING is sure to follow! :-)
http://arena184.blogspot.com/

Offline mygenesis (yana)

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2935
  • Suka? +18/-0
  • life is full of ups and downs..handle with prayer
Re: Penjagaan Luka dan Jahitan Caesarean
« Reply #65 on: November 03, 2011, 05:39:27 PM »
sha den alhamdulillah x dak rengat masa dak nicha..so ptg 2 czer malam 2 dok selamba kat kerusi hapdet FB.muahaha.gynae mai buat round dia kata "i should put more stiches on u" haha..xsakit sbb ubat ada lagi..tp dalam seminggu 2 mmg jalan laju dah n dah berbengkung yg ikat mcm tali kasut 2..kenduri aqiqah ayesha masa umur 9 hari jalan rata sampai org tua2 marah x sakit ka..den selamba jawab "kalau sakit x jalan la" hahaha.2 masa dak nicha la..kali ni xtau la mcm mana..harapnya ok la..tp mcm yana mmg amik gamat healin yg botol biru 2 sampai setahun lepas bersalin pun..sbb xtau luka dalam mcm mana..

ikan haruan fresh mmg x lalu..tgk kepala dia pun bule terjeluak..huhu...


Offline Lady of Leisure

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4548
  • Suka? +17/-0
  • :-)
    • Little Parlour
Re: Penjagaan Luka dan Jahitan Caesarean
« Reply #66 on: November 03, 2011, 05:43:20 PM »
Yana, my mom pos ikan haruan, dia buang siap2 kepala haruan tu.. :D
Mak aii. Kuatnya yana, haritu czer, hari tu jugak leh bangun duduk kat kerusi eh.. Tabik spring la!
No matter how long the WINTER, SPRING is sure to follow! :-)
http://arena184.blogspot.com/

Offline mygenesis (yana)

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2935
  • Suka? +18/-0
  • life is full of ups and downs..handle with prayer
Re: Penjagaan Luka dan Jahitan Caesarean
« Reply #67 on: November 03, 2011, 05:50:12 PM »
hahaha..weiii tgk kepala dia x lalu..eeewww..elok la mak lady buang siap2.hahaha

ha yana mmg xsakit la..mayb sebab kesan ubat 2 kuat lagi kot..igt yana czer dlm pkl 4.30 lps siap semua sampai dok kat tempat apa ntah yg recovery yg bg panas badan 2 tolak naik ward dkt maghrib..lepas 2 dlm sejam mmg yana dah duduk hapdet FB.hahhaa..wifi free kann...haha..sbb x sakit..cuba sakit!! tp teringat aiyork rasa ngeri aih..hahaha..

yana x amik pethidine sbb mmg x ngam drowsy sampai x larat angkat mata..xtau la depa bg apa tp mmg x sakit ah! hehe


Offline Lady of Leisure

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4548
  • Suka? +17/-0
  • :-)
    • Little Parlour
Re: Penjagaan Luka dan Jahitan Caesarean
« Reply #68 on: November 03, 2011, 05:57:36 PM »
I ambik pethidine dengan tramadol siap, the only painkiller that i can take, lain kebanyakkannya allergy.. Tapi tak berapa nak lut, drowsy skit jer, but the pain is still there, lepas bersalin 3 kali ambik pethidine.. Pesakit manja.. ;D
Haa wifi free, best best best.. :D
P/s, tiramisu takdak, choc cake ada.. Carrot cake best.. Suka menu ikan tiga rasa.. Ekeke..
No matter how long the WINTER, SPRING is sure to follow! :-)
http://arena184.blogspot.com/

Offline cheesecake

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1745
  • Suka? +7/-0
  • ^.^
Re: Penjagaan Luka dan Jahitan Caesarean
« Reply #69 on: November 04, 2011, 01:54:59 PM »
yana..
sha hari ke-2 baru boleh bangun,duduk,jalan perlahan2..hehe
hari pertama totally baring atas katil..
mandi suma nurse buat  :D

lady..
yang no.2 ni sha rasa sakit tu lama sikit nak hilang..
maybe sebab dah 2 x potong kot..

memang rimas sikit kalau bengkung tu..
pakai girdle ni ok sikit la..tapi taklh ketat2..hihi
menyusu baby dah boleh ngiring tak?

Offline Lady of Leisure

  • Berlian
  • *
  • Posts: 4548
  • Suka? +17/-0
  • :-)
    • Little Parlour
Re: Penjagaan Luka dan Jahitan Caesarean
« Reply #70 on: November 05, 2011, 08:06:41 AM »
Aik nama jadi cheesecake hehe..
Masa kat spital lactation nurse ajar menyusu sambil baring.. Balik rumah ni ada try few time tapi i takut tertido hehe.. Mula2 nak try baring mak aiii sakit.. Ada cara nk baring tu sebenarnya kan.. Baring actually best, baby enjoy kita pun relax.. Cuma i tak cekap masih kial2 lagi ekeke
No matter how long the WINTER, SPRING is sure to follow! :-)
http://arena184.blogspot.com/

Offline cheesecake

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1745
  • Suka? +7/-0
  • ^.^
Re: Penjagaan Luka dan Jahitan Caesarean
« Reply #71 on: November 07, 2011, 09:22:21 AM »
Aik nama jadi cheesecake hehe..
Masa kat spital lactation nurse ajar menyusu sambil baring.. Balik rumah ni ada try few time tapi i takut tertido hehe.. Mula2 nak try baring mak aiii sakit.. Ada cara nk baring tu sebenarnya kan.. Baring actually best, baby enjoy kita pun relax.. Cuma i tak cekap masih kial2 lagi ekeke

kihkih..cheesecake ada makna :P

sakit kan memula nak mengiring bagi susu kat baby tu..
dan satu lagi..kalau nak bangun,baring or duduk..
semua kene buat perlahan2..tak boleh terus terjah..
tapi,memang kene bergerak juga utk luka tu cepat sembuh..hihi
memula tu kekok la lady..
lepas dah expert..macam2 gaya baring boleh buat sambil nyusu..
terutama bila sakit c-zer tu totally da takde..hihi

 

Powered by EzPortal