+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 10136
Latest: ienda
New This Month: 78
New This Week: 33
New Today: 0
Stats
Total Posts: 432561
Total Topics: 7001
Most Online Today: 207
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 11
Guests: 171
Total: 182

Author Topic: angin medu/angin dalam perut salah satu punca susah hamil  (Read 26016 times)

Offline ZIK_nathalya

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 198
  • Suka? +1/-0
  • YA Allah,tabahkan hatiku untuk harungi hidup ini..
Re: angin medu/angin dalam perut salah satu punca susah hamil
« Reply #50 on: July 03, 2011, 07:12:01 PM »
huhuh susah juga nak buang angin dalam badan ni..
sy rasa pun sy juga mengalami masalah angin ni..
tp masa berurut dgn bidan kampung beberapa bulan lalu..
bidan tak cakap pulak sy banyak angin..
tapi yang saya perasaan.. saya selalu datang period ber + angin..
huhu sakit sangat.. selagi angin tu tak kuar..
rasa urat peranakan mcm dicubit2...
tiap2 malam rasa nak muntah2 tp tak juga muntah..
sembelit,sakit ulu hati, sesak nafas,pelupa, pemarah, murung,
sukar tidur, selalu mengantuk atau berserabut tanpa sebab...


Offline FidaAli

  • Topaz
  • *
  • Posts: 2
  • Suka? +0/-0
Re: angin medu/angin dalam perut salah satu punca susah hamil
« Reply #51 on: July 07, 2011, 06:24:30 PM »
yan & analiz..

nenek tu duduk kat pt jabong batu pahat.dkt ngn tongkang pecah.p xtau la nama nenek tu.ms pegi dulu pn suami yg bawak.family dia yg beria2 suro pegi jumpa nenek tu.tapi bila tny nama nenek tu sume xtau.diorg mmg panggil nenek jabong je.hehe...try la pegi pt jabong tu then tny la kat sape2.mmg nenek tu femes gak la.insyaallah sume org kenal.
ms sy pergi tu urut sekali je.alhamdulillah lekat.berkat doa org sekeliling jgk kot :)

Offline analis

  • Nilam
  • *
  • Posts: 403
  • Suka? +0/-0
Re: angin medu/angin dalam perut salah satu punca susah hamil
« Reply #52 on: July 09, 2011, 05:48:34 PM »
yan & analiz..

nenek tu duduk kat pt jabong batu pahat.dkt ngn tongkang pecah.p xtau la nama nenek tu.ms pegi dulu pn suami yg bawak.family dia yg beria2 suro pegi jumpa nenek tu.tapi bila tny nama nenek tu sume xtau.diorg mmg panggil nenek jabong je.hehe...try la pegi pt jabong tu then tny la kat sape2.mmg nenek tu femes gak la.insyaallah sume org kenal.
ms sy pergi tu urut sekali je.alhamdulillah lekat.berkat doa org sekeliling jgk kot :)

Tk Fida. Suami saya orang batu pahat pun tak tau pt jabong tu kat mane. :). Klu balik kampung nanti boleh la cuba2 roger.

Offline matabintang

  • Berlian
  • *
  • Posts: 6019
  • Suka? +13/-0
  • untukmu yang tersayang apa jua sanggup kulakukan
Re: angin medu/angin dalam perut salah satu punca susah hamil
« Reply #53 on: July 10, 2011, 08:38:45 AM »
try pg berubat dengan homoepathy. ain dah 2 kali g berubat sana. alhamdulillah dah nampak kesan. perut pon dah x besar mcm dulu. sakit kepala pon dah xde. loya2 pon sama.

Offline lieza

  • Delima
  • *
  • Posts: 1054
  • Suka? +2/-0
  • nur alisha maisarah
Re: angin medu/angin dalam perut salah satu punca susah hamil
« Reply #54 on: July 19, 2011, 10:39:17 AM »
sy berurut lps tu bidan ckp sy pregnant...katanya angin xbyk..tp bl cek doktor kata perut sy byk angin...da bg ubat pun perut sy buncit


Offline awie

  • Topaz
  • *
  • Posts: 4
  • Suka? +0/-0
Re: angin medu/angin dalam perut salah satu punca susah hamil
« Reply #55 on: March 13, 2012, 12:48:59 PM »
terima kasih atas petua2 yanag diberikan...
    saya juga pengidap angin medu ni.. pernah ketika saya sakit, saya tak blh bangun, perut keras mcm batu... lps tu, ke hospital, doc kata tak ada apa2... bagi ubat tahan sakit je.. tapi sakit jugak! emmm...
     first time saya kena, ketika minum air karot kat restoran.... berubat kat ustaz di sini, dia kata, karot tu jenis berangin.. tak blh mkn... sampai sekrg kalau saya try mkn/minum jus karot, konfem sakit teruk...
     minum mcm2 jenis air dah... mkn mcm2 jenis ubat.. moden, tradisional... tetap sama... dulu angin berketul di perut (mcm mengandung) ...angin tu sekrg berketul di pinggang sepjg masa... tgh dok ikhtiar mcm2... saya dah masuk 5 thn kawen, but still no baby yet! nk wat mcm mana... dah sakit angin... dulu pernah preggy, but gugur sbb angin tu tolak janin...  3 kali pregnant, and semuanya tak lekat... sekrg mmg sedang usaha dan usaha tanpa putus asa utk ubat penyakit angin medu ni... kengkawan di sini yg ada penyakit yg sama, kena kuat semangat! jgn putus harap! setiap yg berlaku ada hikmahnya! dan setiap penyakit ada ubatnya! kita mesti berusaha!

Offline epifina(hannanmannan)

  • Delima
  • *
  • Posts: 515
  • Suka? +4/-0
    • http://fina84.blogspot.com/
Re: angin medu/angin dalam perut salah satu punca susah hamil
« Reply #56 on: March 13, 2012, 01:18:18 PM »
terima kasih atas petua2 yanag diberikan...
    saya juga pengidap angin medu ni.. pernah ketika saya sakit, saya tak blh bangun, perut keras mcm batu... lps tu, ke hospital, doc kata tak ada apa2... bagi ubat tahan sakit je.. tapi sakit jugak! emmm...
     first time saya kena, ketika minum air karot kat restoran.... berubat kat ustaz di sini, dia kata, karot tu jenis berangin.. tak blh mkn... sampai sekrg kalau saya try mkn/minum jus karot, konfem sakit teruk...
     minum mcm2 jenis air dah... mkn mcm2 jenis ubat.. moden, tradisional... tetap sama... dulu angin berketul di perut (mcm mengandung) ...angin tu sekrg berketul di pinggang sepjg masa... tgh dok ikhtiar mcm2... saya dah masuk 5 thn kawen, but still no baby yet! nk wat mcm mana... dah sakit angin... dulu pernah preggy, but gugur sbb angin tu tolak janin...  3 kali pregnant, and semuanya tak lekat... sekrg mmg sedang usaha dan usaha tanpa putus asa utk ubat penyakit angin medu ni... kengkawan di sini yg ada penyakit yg sama, kena kuat semangat! jgn putus harap! setiap yg berlaku ada hikmahnya! dan setiap penyakit ada ubatnya! kita mesti berusaha!

kalo amalkan petua2 ntok kuarkan angin membantu x???

Offline Kyra

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 247
  • Suka? +0/-0
  • SABAR adalah satu KEBULATAN NEKAD bukan KEPASRAHAN
Re: angin medu/angin dalam perut salah satu punca susah hamil
« Reply #57 on: March 14, 2012, 09:45:16 AM »
Salam...sy baru first time dgr angin medu ni...sy ni mmg byk sgt angin...dan angin sgt ssh Nak kuar...huhu...selalu nya kalau hubby tolong picit...dia yg sendawa lebih2...sy tak kuar apa pun...cam tu gak g tukang urut...sama je...

Bila terbaca citer ni...teringat one of my friend yg ada masalah angin cam sy gak...dah 5 years kawin baru lekat...huhu...lagi satu sy pernah terbaca...bila angin byk dalam bdn..sperma yg masuk akan ditolak kluar oleh angin tu...

Offline Marsha

  • Topaz
  • *
  • Posts: 31
  • Suka? +0/-0
Re: angin medu/angin dalam perut salah satu punca susah hamil
« Reply #58 on: March 17, 2012, 09:06:33 PM »
Semalam Marsha baru lps urut ngan bidan....asalnya ingat rahim jatuh tu sebab nak urut. Rupanyan bidan ckp marsha ade angin medu....pas berurut ni dok sendawa je....marsha pun dah try tp belum lekat lg. Marsha plan utk anak ke 2. Balik cuti sek bulan 5 nt ingat nak mengurut lg....doakan marsha tau... :)

Offline Mmy Chenta

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2161
  • Suka? +4/-0
  • Janji ALLAH Itu Pasti
    • MmyChentaTTCJourney
Re: angin medu/angin dalam perut salah satu punca susah hamil
« Reply #59 on: April 26, 2012, 05:42:48 PM »
semalam chenta pergi berurut, makcik yang urut tu cakap chenta ok takde apa-apa problem tapi de 1 sebab kenapa chenta still tak preggy sebab chenta ada angin medu tu yang susah nak lekat, makcik tu ada bagi chenta ubat untuk makan memang asyik kuar je angin atas bawah..hu3 so minggu depan chenta kne pergi berurut lagi nak tengok ada lagi / kurang tak angin tu..so chenta akan repeat dengan mck tu till angin medu chenta hilang moga ada rezeki buat chenta dan suami 1hari nanti dengan izin allah

Offline wnfatihah

  • Topaz
  • *
  • Posts: 8
  • Suka? +0/-0
Re: angin medu/angin dalam perut salah satu punca susah hamil
« Reply #60 on: May 21, 2012, 11:31:53 AM »
salam semua..

sy pun salah seorang yang ade penyakit angin medu..mmg susah kalu ade penyakit ni, banyak nak kena pantang makan..salah je makan gerenti sakit 1 badan...huhuhu..(sy ni kadandg2 pantang, tp kalu teringin  tu makan jgk..hehhehe)..sy dah kawen 9 bulan belum lg pregnant.pernah pregnant tapi tp keguguran.skrg sy sakit kat perot sbelah kiri, semalam pegi klinik doc cakap angin medu..sy pernah berurut lepas pantang mase keguguran aritu, tp bidan tu xde plak cakap angin yg teruk..semalam sy excited sangat mase nak pegi klinik sebab sy dah delay 4 ari period, sy pikir sy ade rezeki bulan ni untuk pregnant, tp bile wat UPT 1 line je...sy frust sangat2...sampai tak cakap ngan hubby, bile hubby tanya sy cakap takde ape...tp sebenarnya sy frust sangat2.sy macam nak pegi berurut je..

Offline Qiara87

  • Topaz
  • *
  • Posts: 2
  • Suka? +0/-0
Re: angin medu/angin dalam perut salah satu punca susah hamil
« Reply #61 on: May 29, 2012, 12:13:26 PM »
Salam semua..

Tertarik baca topik angin dalam perut ni..Saya pun ada masalah gak kat bahagian perut..perut sejak kebelakangan nie naik pulak..jadi buncit..dah tu nak pakai baju mula la fikir nak coverline..malukan perut buncit..ngeee..

Tapi saya nak tanya kalau ada banyak angin dalam perut memang dalam perut 2 rasa meletup2 ker?xselesa gak..baring meletup..mengiring pun sama..nak menelangkup lg la seksa rasa..x selesa..ada sapa2 leh bantu & huraikan masalah saya nie..risau d'buatnya  :'(

Lagi satu masalah angin dalam perut nie berpunca dari apa ye?? Ada kaitan dengan period xteratur x? Sbb sy lme gk period xkeluar da..mungkin sbb period sangkut sebab tu ada masalah angin dalam perut ker?? Anybody can answer me??

Offline fuza

  • Nilam
  • *
  • Posts: 255
  • Suka? +0/-0
Re: angin medu/angin dalam perut salah satu punca susah hamil
« Reply #62 on: June 01, 2012, 10:18:06 AM »
pengalaman saya pulak, memang ade angin and gastrik..dulu saya pn ingt susah nk pregnant..rupanya masih belum rezeki ketika itu..alhamdulillah dah pregnant selepas 5 bln kahwin..saya doakan jugak anda sume ade rezeki anak tak lama lagi..
Semoga ada rezeki buat kita...amin..(",)(",)





My Ovulation Chart

Offline peachlily

  • Topaz
  • *
  • Posts: 35
  • Suka? +0/-0
Re: angin medu/angin dalam perut salah satu punca susah hamil
« Reply #63 on: June 13, 2012, 01:16:38 PM »
nak tanya angin medu ni ade tak sakit2 kat bahagian pinggang

Offline matabintang

  • Berlian
  • *
  • Posts: 6019
  • Suka? +13/-0
  • untukmu yang tersayang apa jua sanggup kulakukan
Re: angin medu/angin dalam perut salah satu punca susah hamil
« Reply #64 on: June 13, 2012, 01:26:15 PM »
tak pasti sakit tak bahagian pinggang. tp yang pasti bila banyak angin kt mudah pening2 kepala dan loya2... angin tu mcm ambik tempat bhgn yang sepatutnya baby duduk. nant ain cb cr balik artikel yg ain baca tu..

Offline peachlily

  • Topaz
  • *
  • Posts: 35
  • Suka? +0/-0
Re: angin medu/angin dalam perut salah satu punca susah hamil
« Reply #65 on: June 14, 2012, 09:50:22 AM »
stakat pening, loya2..mmg slalu kena..skrg ni plak tbe2 sukar nafas..

Offline ladyohara

  • Topaz
  • *
  • Posts: 6
  • Suka? +0/-0
Re: angin medu/angin dalam perut salah satu punca susah hamil
« Reply #66 on: July 06, 2012, 11:19:35 PM »
salam semua. sy pun rasenye tergolong dlm kelompok angin medu ni. mmg sakit sgt2. kalau tidur malam2 mesti terjaga tgh mlm sebab angin dlm perut. so kna urut2 mana2 yg patut smp kluar angin n tersedu2...then baru beoleh sambung tido balok. saya dh kawen 9 bulan. and tgh cuba utk dapat baby. aritu sy p mengurut and akak tu ckp dlm rahim saya bnyk angin. mase dia pengang bahagian rahim tu mmg rase pergerakan angin tu and rase sakit sgt. dia ckp tu salah satu faktor susah nk lekat.

lepas tu 2 minggu lps sy try makan habbatussauda yg jenis oil tu. sbb kawan sy jumpa dr, hamid arshad, doctor sarankan mkn tu utk conceive. dan sy byk bace kat forum ttg kebaikan habbatussauda n i. so i gave it a try. fyi, period saya mmg tak teratur. longest cycle was 87 days. jd sy try habbatussauda tu mkn dgn madu setiap pagi dan sblm tidur.

sy pon tak ingt since bila (but definitely lps mkn habbatussauda tu) saya dh tak berangin lagi. kalau ada pun x seteruk dulu.and husband ppon perasan sbb dia dh x payah tlg urut nk tolak angin lagi.hihihi. so harap2nye lps ni period sy teratur. tp yg pastinya perubahan tu mmg nmpk la sbb angin badan dh sangaaaaaat berkurang.kwn2 boleh cuba juga  ;D

Offline QasehB

  • Peniaga
  • Zamrud
  • *
  • Posts: 103
  • Suka? +1/-0
Re: angin medu/angin dalam perut salah satu punca susah hamil
« Reply #67 on: July 07, 2012, 01:16:44 AM »
Kalo try mkn ubat berasaskan halia boleh tak?

Offline ladyohara

  • Topaz
  • *
  • Posts: 6
  • Suka? +0/-0
Re: angin medu/angin dalam perut salah satu punca susah hamil
« Reply #68 on: July 07, 2012, 01:27:52 AM »
anna, sy dh try mcm ubat berasaskan halia. to the extent saya pernah rebus halia, and minum air dia. tapi ape yg sy rase, mmg angin keluar banyak...but continuosly. then sy sentiasa kena ambil ubat halia tu. so sebenarnya dia tak stopkan pon angin...tapi dia seolah2 macam replace angin lama yg mmg dh dalam badan ni dgn angin baru. so sama je lah. sebab asyik nak kentut n sendawa.kalau tak makan ubat halia pon kentut and sendawa gak setiap masa kan...so sy stop ambil ubat2 yg halia based ni.

try habbatussauda, alhamdulillah sgt, dh tak kentut2 or sendawa...sbb sy style belahaq (org utara ckp) mmg bising..kalau kat opis tu malu aihhhh

Offline Jue79

  • Topaz
  • *
  • Posts: 2
  • Suka? +0/-0
Re: nenek urut
« Reply #69 on: July 09, 2012, 06:01:12 AM »
asalam', Jue nk kgsi kt sini, asenye, Jue pnah dgr psal nenek jabong tu sbb jue dduk  btu pht... jue prnah dtg skali kt situ urut peranakan dn alhamdulillah jue skg dah sihat ... masa jue dtg dulu pun hari ahad memang pnuh umah nnek pt jbong mse tu.... klau buang angin tu, memang boleh sgt...nama nenek tu salimah/julak, .cube lah pergi berubat,tempt nye kt tongkang pechah, jln parit jalil ...nama kampung 2betullah, kg parit jabong... tepi jalan rumhnye... jue pun ade mkan gk ubat makjun tu, ubat tu memg nnek tu buat sndiri ...bgus sgt... :)  ..slm..
« Last Edit: July 09, 2012, 06:05:48 AM by Jue79 »

Offline Jue79

  • Topaz
  • *
  • Posts: 2
  • Suka? +0/-0
Re: angin medu/angin dalam perut salah satu punca susah hamil
« Reply #70 on: July 09, 2012, 06:11:11 AM »
yeke fida.. alhamdulillah menjadi gak ye dengn nenek tu.. fida bape kali gi berurut kt nenek 2.. teringin pulak nak try..hihi

asalam', Jue nk kgsi kt sini, asenye, Jue pnah dgr psal nenek jabong tu sbb jue dduk  btu pht... jue prnah dtg skali kt situ urut peranakan dn alhamdulillah jue skg dah sihat ... masa jue dtg dulu pun hari ahad memang pnuh umah nnek pt jbong mse tu.... klau buang angin tu, memang boleh sgt...nama nenek tu salimah/julak, .cube lah pergi berubat,tempt nye kt tongkang pechah, jln parit jalil ...nama kampung 2betullah, kg parit jabong... tepi jalan rumhnye... jue pun ade mkan gk ubat makjun tu, ubat tu memg nnek tu buat sndiri ...bgus sgt...   ..slm..

Offline firdaushanim

  • Zamrud
  • *
  • Posts: 133
  • Suka? +1/-0
    • Cantik Itu Indah
Re: angin medu/angin dalam perut salah satu punca susah hamil
« Reply #71 on: July 09, 2012, 07:53:47 AM »
sALAM.. MEMANG BERTULLA ANGIN MEDU MENYUKARKAN UNTUK DAPAT ANAK.. CONTOHNYA MCM SAYA...nanti saya ceritakan mcm mana saya boleh berubat angin medu dengan jaya nya.. angin medu saya ni dikirakan kronik jgkla...setahun baru pulih.. ;)

Offline DILLA84

  • Nilam
  • *
  • Posts: 352
  • Suka? +1/-0
Re: angin medu/angin dalam perut salah satu punca susah hamil
« Reply #72 on: July 09, 2012, 02:24:29 PM »
macam mana nak hilangkan?

Offline maya_cute

  • Delima
  • *
  • Posts: 699
  • Suka? +0/-0
Re: angin medu/angin dalam perut salah satu punca susah hamil
« Reply #73 on: July 09, 2012, 02:30:24 PM »
sALAM.. MEMANG BERTULLA ANGIN MEDU MENYUKARKAN UNTUK DAPAT ANAK.. CONTOHNYA MCM SAYA...nanti saya ceritakan mcm mana saya boleh berubat angin medu dengan jaya nya.. angin medu saya ni dikirakan kronik jgkla...setahun baru pulih.. ;)

Cepat la cerita. Huhu tak sabar nak tau ni.
"Ya ALLAH! Kau kurniakanlah kepada kami dari sisi-MU zuriat yang soleh & solehah. Sesungguhnya ENGKAU Maha Pendengar Doa."

"Ya ALLAH! Janganlah ENGKAU biarkan diriku seorang diri tanpa zuriat. Sesungguhnya ENGKAU sebaik-baik yang mewarisi."

AMIN YA RABBAL 'ALAMIN.

Offline Mama jaja

  • Delima
  • *
  • Posts: 710
  • Suka? +1/-0
  • cintakasihsayang
Re: angin medu/angin dalam perut salah satu punca susah hamil
« Reply #74 on: July 09, 2012, 03:04:40 PM »
Kalo selalu sangat sakit kepala tu pun boleh kira angin medu ke? eza period tapi dari sebelum period bulan ni lagi kepala asyik pening. dah berapa kali hampit utmbang. Nasib baik cepat balance. ni pun macam nak muntah je. Kepala pusing giler

 

Powered by EzPortal