+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 11068
Latest: aunidamia
New This Month: 149
New This Week: 36
New Today: 7
Stats
Total Posts: 448320
Total Topics: 7525
Most Online Today: 264
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 3
Guests: 175
Total: 178

Author Topic: JADUAL PAM SUSU  (Read 15871 times)

Offline aan1512

  • Nilam
  • *
  • Posts: 319
  • Suka? +0/-0
Re: JADUAL PAM SUSU
« Reply #125 on: May 19, 2011, 12:46:12 AM »
nak tnya..mlm korang semua pam x??baby saya mlm kdg2 sekali or 2 kali je dia nyusu..

kadang2 tu kul 12am nyusu..pastu kul 5am or 6am pulak dia nyusu..so,5jam selang masa....xpe ke kalo xpam??sbb kalo nak pump,tiba2 dia bgn caner?nanti susu xde plak sbb dah kuarkan..huhu


Offline HaNa

  • Moderator (Board)
  • Berlian
  • *
  • Posts: 1500
  • Suka? +23/-0
  • To know me is to love me
    • http://hanaseman.blogspot.com/
Re: JADUAL PAM SUSU
« Reply #126 on: May 19, 2011, 06:25:09 AM »
Aan,
waktu malam hormon prolaktin kita paling tinggi, dan time tu susu memang tengah banyak. Try to get at least once tengah malam since baby tak kerap menyusu malam. CUba adjust time bila baby menyusu dan bila nak pam. Kalau baby minum sebelah pun dah kenyang, buat tandem, sebelah direct, sebelah pam.
Story of breastfeeding, parenting and my family.
sila klik http://hanaseman.blogspot.com/

Offline nik_ceema

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1257
  • Suka? +4/-0
    • SiMa liFe jOuRney
Re: JADUAL PAM SUSU
« Reply #127 on: May 19, 2011, 11:02:30 AM »
aan, saya pam mlm2 even kadang2 bb bgn nak menyusu pon. biasa saya akan go on sebelah pam sebelah menyusu. kalo bb cam meragam nak menyusu sambil baring biasa saya berenti kejap lepas dia menyusu tu saya pam balik dlm 10minit atau sampai B ringan. :)

Offline aan1512

  • Nilam
  • *
  • Posts: 319
  • Suka? +0/-0
Re: JADUAL PAM SUSU
« Reply #128 on: May 19, 2011, 02:37:20 PM »
aah..baby ku isap sebelah dah knyg...sian kat B satu lagi tu..haha...

owh..mmg kena kuarkan jugak la ek susu tu...sejak dah 2 bln ni je dia bgn sekali je..masa dlm pntg kerap gak..tu yg mcm blur tuh..hehe

ok,thanx ya sumer...

Offline Mummy

  • Nilam
  • *
  • Posts: 487
  • Suka? +7/-0
Re: JADUAL PAM SUSU
« Reply #129 on: November 21, 2011, 02:39:45 PM »
Baby Mummy lak jenis tido mesti nak ada nenen dalam mulut dia. So setiap malam without fail, Mummy akan tidurkan dia bermula dari jam 9 - 10 malam, and Mummy WAJIB tidur mengereng sebab dia nak ada nenen dalam mulut. Bukan dia minum betul-betul pun.... Kekadang rasa dia main-main jek.... Asal ada benda dalam mulut dia.

Bila Mummy gerak jer hatta nak bangun pi toilet sekalipun, maka secara automatik matanya akan terbukak besar! Aduyai.... macam mana nak pump kalau gitu? Bingung ler... Takkan nak tidur duduk pulak walhal kita nak kerja keesokan harinya.... Mummy jarang-jarang sangat dapat pump waktu malam disebabkan hal ni la... Baby kuat ngempeng.

Nasihat daripada yang pakar? Tulun....tulun.....

Btw, Mummy pump kat office 3x sehari around 9.30, 12.30-1 tgh hari, 3.30-4.00 petang. Tapi production sangat kurang i.e. nak dapat 8oz pun susah padahal baby minum lebih daripada itu. So hasilnya, skang terpaksa top-up FM and baru nak start power pumping nih. :(



lydianajihah

  • Guest
Re: JADUAL PAM SUSU
« Reply #130 on: November 21, 2011, 02:46:19 PM »
mummy,
sebijik cam baby najihah dulu.
last2, kena kuatkan hati plus badan hehehe.. sambil ngempengkan sambil pam sebelah.
kalau tak memang tak akan pam juga.

Offline Mummy

  • Nilam
  • *
  • Posts: 487
  • Suka? +7/-0
Re: JADUAL PAM SUSU
« Reply #131 on: November 21, 2011, 03:10:12 PM »
mummy,
sebijik cam baby najihah dulu.
last2, kena kuatkan hati plus badan hehehe.. sambil ngempengkan sambil pam sebelah.
kalau tak memang tak akan pam juga.

Whoaaa kena bangun laa cengitu. Aduyai... Hehehe.... Mesti kena buat start ini malam... Huhuhu!!

Offline nik_ceema

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1257
  • Suka? +4/-0
    • SiMa liFe jOuRney
Re: JADUAL PAM SUSU
« Reply #132 on: November 30, 2011, 05:33:54 AM »
Mummy, kalo boleh pam siang hari tu tambah lagi. buat 4 kali ke. buat 6.30ptg sekali lagi. ha ah mcm najihah ckp tu. bb nik pon camtu gak. tabahkan ati, pam sambil menyusu sebelah. sebabkan bb kita just nak ada nenen je so lepas abes pam sebelah tukar lak pam lagi sebelah dan kasi bb tu yg dah dipam. dia bukan nak susu sgt kan just biar ada kat mulut aje. :D

Offline Cik dita

  • Topaz
  • *
  • Posts: 83
  • Suka? +0/-0
    • Nuriq Que Collection
Re: JADUAL PAM SUSU
« Reply #133 on: November 04, 2012, 11:59:25 PM »
esok nak start kerja dah. harap-harap la boleh mengepam dengan jayanya. si baby kuat menyusu ni. bos dok meja depan. kang die jeling-jeling la pula. dah la takda partition. opis pon kecik. boleh pam kt toilet jerla. madela ku yang bising ni lagi. huhu

nak try sebelum masuk opis dekat parking kereta jam 830, lunch 1pm (kalau bos takda kena try pam awal sikit) waktu balik dekat tempat parking 530. harap-harap la cukup dan tak menjejaskan production. 


Sila la melawat FB page Nuriq Que Collection untuk koleksi tudung

Offline shaza

  • Delima
  • *
  • Posts: 746
  • Suka? +5/-0
Re: JADUAL PAM SUSU
« Reply #134 on: November 05, 2012, 10:38:39 AM »
salam cik dita..siannye kena pump kat toilet..kat surau takde ke suis? kalau cam office lama saya takde nursing room saya pump kat surau..kengkadang kat cube hehe. pastu saje tunjuk kat boss or kalau bole inform je kat boss supaya boss tau time ni time ni kita takde sebab nak pump susu.

Offline Cik dita

  • Topaz
  • *
  • Posts: 83
  • Suka? +0/-0
    • Nuriq Que Collection
Re: JADUAL PAM SUSU
« Reply #135 on: November 05, 2012, 07:44:57 PM »
surau xda, kne semayang kt masjid atau jusco dekat opis. cam segan pulak nak pam kt masid sebab pam kuat bunyi.. dpt skali pam je kul 1pm. 8oz. :)


Sila la melawat FB page Nuriq Que Collection untuk koleksi tudung

Offline shaza

  • Delima
  • *
  • Posts: 746
  • Suka? +5/-0
Re: JADUAL PAM SUSU
« Reply #136 on: November 05, 2012, 09:34:25 PM »
cik dita..kena pump patutnya paling max pon 4 jam sekali..kalau pump sekali je, mula2 memang banyak tapi lama2 nanti akan berkurangan..

Offline umi_sayang

  • Delima
  • *
  • Posts: 1125
  • Suka? +6/-0
Re: JADUAL PAM SUSU
« Reply #137 on: November 12, 2012, 09:29:11 AM »
kena mula balik jadual lama.... :P

Offline asamfy87

  • Topaz
  • *
  • Posts: 12
  • Suka? +0/-0
Re: JADUAL PAM SUSU
« Reply #138 on: December 22, 2012, 06:31:18 PM »
slm nak tnaya kalau mcm company sy agak strict dgn working time..mmg ada punctuality utk lunch hour which is 1 jam je...possible x if sy x pam kat office tp sblm pegi keje sy pam skali, then balik keje dlm kereta, mlm kol 8-9, then kol 12  mlm? ade suggestion x kawan2? coz sy rasa mmg sy xdpt nk pam time kerja  :-\

Offline umi_sayang

  • Delima
  • *
  • Posts: 1125
  • Suka? +6/-0
Re: JADUAL PAM SUSU
« Reply #139 on: December 24, 2012, 10:17:03 AM »
slm nak tnaya kalau mcm company sy agak strict dgn working time..mmg ada punctuality utk lunch hour which is 1 jam je...possible x if sy x pam kat office tp sblm pegi keje sy pam skali, then balik keje dlm kereta, mlm kol 8-9, then kol 12  mlm? ade suggestion x kawan2? coz sy rasa mmg sy xdpt nk pam time kerja  :-\

erm, saya pernah pump sambil makan time lunch, xtau la elok ke tidak tapi tu je time yang sempat...sebelum pg keje bangun pagi pump, balik kj pas susukan pump lagi, malam pump, dapatla 4x pump....

Offline nik_ceema

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1257
  • Suka? +4/-0
    • SiMa liFe jOuRney
Re: JADUAL PAM SUSU
« Reply #140 on: March 07, 2013, 10:48:48 AM »
slm nak tnaya kalau mcm company sy agak strict dgn working time..mmg ada punctuality utk lunch hour which is 1 jam je...possible x if sy x pam kat office tp sblm pegi keje sy pam skali, then balik keje dlm kereta, mlm kol 8-9, then kol 12  mlm? ade suggestion x kawan2? coz sy rasa mmg sy xdpt nk pam time kerja  :-\

Nik mmg before pegi kerja pam.. sampai office pam, lunch time pam, lepas office hour pam. 3 jam sekali. Tapi sebabkan office strict, nik suggest mula2 pam di tempat kerja. Nik pon pam ditempat kerja. Alhamdulillah bos dan officemate tak kesah asalkan kerja siap.

Boleh jer buat mcm tu cuma time malam2 pon kene pam jugak la nak cukupkan stok utk anak. Before masuk kerja pam, lunch hour pam + makan sekali, lepas office hour pam. Dan dirumah bolehlah buat jadual 3 jam sekali or 2 jam sekali utk pam :)

Offline iman zahra

  • Peniaga
  • Berlian
  • *
  • Posts: 2804
  • Suka? +2/-0
  • <FB> shida zahraa closet
Re: JADUAL PAM SUSU
« Reply #141 on: August 28, 2013, 09:09:14 AM »
Baby Mummy lak jenis tido mesti nak ada nenen dalam mulut dia. So setiap malam without fail, Mummy akan tidurkan dia bermula dari jam 9 - 10 malam, and Mummy WAJIB tidur mengereng sebab dia nak ada nenen dalam mulut. Bukan dia minum betul-betul pun.... Kekadang rasa dia main-main jek.... Asal ada benda dalam mulut dia.

Bila Mummy gerak jer hatta nak bangun pi toilet sekalipun, maka secara automatik matanya akan terbukak besar! Aduyai.... macam mana nak pump kalau gitu? Bingung ler... Takkan nak tidur duduk pulak walhal kita nak kerja keesokan harinya.... Mummy jarang-jarang sangat dapat pump waktu malam disebabkan hal ni la... Baby kuat ngempeng.

Nasihat daripada yang pakar? Tulun....tulun.....

Btw, Mummy pump kat office 3x sehari around 9.30, 12.30-1 tgh hari, 3.30-4.00 petang. Tapi production sangat kurang i.e. nak dapat 8oz pun susah padahal baby minum lebih daripada itu. So hasilnya, skang terpaksa top-up FM and baru nak start power pumping nih. :(
mummy sama la ngn iman...
waktu pump pun lebih kureng je ngn iman..
bila bace kat internet awal pg susu byk kuar tp mataku ini xterdaya nk bangun waa..
3x pump pun baru dpt 8oz xckup tok bb yg nk membesar..
MENJUAL SEGALA KELENGKAPAN IBU DAN ANAK DENGAN HARGA BERPATUTAN..
FB -  shida zahraa closet
Page - Little Zahraa Store
whatapp : 011 26874 861

 

Powered by EzPortal