+-

+-User

Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?

Menu

Portal Ratuhati.com
Adab-adab Berforum
Mengenai Forum - FAQ
Bagaimana Mahu Mengiklan

+-Stats

Members
Total Members: 11020
Latest: azimodin
New This Month: 101
New This Week: 15
New Today: 4
Stats
Total Posts: 447548
Total Topics: 7500
Most Online Today: 304
Most Online Ever: 441
(February 18, 2013, 04:28:13 PM)
Users Online
Members: 17
Guests: 260
Total: 277

Author Topic: Pengambilan Ubat-ubatan Untuk Ibu Menyusukan Anak  (Read 9870 times)

lydianajihah

  • Guest
Pengambilan Ubat-ubatan Untuk Ibu Menyusukan Anak
« on: June 23, 2011, 05:49:15 PM »
salam..
najihah sering sakit tekak, demam dan selsema semenjak kebelakangan ini.
dalam 2 bulan memang akan kena sekali.
dan, nak tanya... adakah memberi kesan atau tidak jika ibu menyusukan anak mengambil ubat? ubat demam, selsema dan batuk..
adakah akan memberi kesan kepada anak?


Offline MiuMiu

  • Delima
  • *
  • Posts: 549
  • Suka? +5/-0
Re: Pengambilan Ubat-ubatan Untuk Ibu Menyusukan Anak
« Reply #1 on: June 23, 2011, 08:25:20 PM »
kalau macam ubat selsema rasenye kalau BF atau pregnant dokter bagi ubat lain.

tapi kan. saya sendiri prefer makan homeopathy je.



Offline ummi

  • Administrator
  • Berlian
  • *****
  • Posts: 5528
  • Suka? +72/-0
    • ohcomel
Re: Pengambilan Ubat-ubatan Untuk Ibu Menyusukan Anak
« Reply #2 on: June 23, 2011, 09:10:21 PM »
Najihah.. dah jawab tadi kan dalam FB
nak jawab lagi utk info yang di sini...

1) Beritahu doktor yang anda menyusu badan dan minta ubat yang sesuai
2) check dalam list smd ubat itu sesuai jika risau ia mengakibatkan susu kurang, atau beri kesan kepada bayi
3) antara list yang boleh di semak, di sini http://www.kellymom.com/health/meds/pain-meds.html
4) seboleh mungkin gunakan cara asli, spt batuk, gunakan madu dan limau
5) herba juga turut beri kesan kepada penyusuan
6) elakkan ubat batuk, kerana ubat batuk hanya melegakan sekejap, tak ada kesan yg ketara
7) ambil ubat selepas sahaja menyusu utk kurangkan exposure kepada bayi


Najihah dan yang lain boleh baca artikel dari LLLI ni, saaaangat bagus
http://www.llli.org/nb/nbmarapr08p32.html
« Last Edit: June 23, 2011, 09:15:55 PM by namasaya »

lydianajihah

  • Guest
Re: Pengambilan Ubat-ubatan Untuk Ibu Menyusukan Anak
« Reply #3 on: June 23, 2011, 09:31:30 PM »
ya... tq..
tadi pi beli paracetamol je.
bila baca lagi, kadang2 ada paracetamol campur dengan codeine.
terus cek contain. 500mg paracetamol je..
emm.. mudahan lepas ni tak perlu ambik lagi.

Offline mygenesis (yana)

  • Berlian
  • *
  • Posts: 2935
  • Suka? +18/-0
  • life is full of ups and downs..handle with prayer
Re: Pengambilan Ubat-ubatan Untuk Ibu Menyusukan Anak
« Reply #4 on: June 24, 2011, 09:45:13 AM »
jihah, mcm yana bila amik ubat 2 mmg akan bgtau saya breastfeed..so doktor akan bg ubat2 yg dibolehkan utk nursing mother. n yana pun selalu cek kat website ni..sgt membantu

http://www.safefetus.com/

website ni mmg utk cek medication yg sesuai utk diambil oleh nursing mother n pregnant lady..cubala.



Offline mizah

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1511
  • Suka? +6/-0
  • Salam kenalan semua :)
Re: Pengambilan Ubat-ubatan Untuk Ibu Menyusukan Anak
« Reply #5 on: June 24, 2011, 12:24:24 PM »
lepas ni boleh la saya check dulu..sebab sebelum ni kalau demam memang saya degil sangat tak nak makan ubat..memang tak makan sebab takut..walaupun dah cakap menyusukan anak...kadang2 diorang bagi antibiotik...lagi la saya takmo makan...mak saya confirm bising, gi klinik tapi takmo makan ubat tu...huhuh

thanks info...:)

lydianajihah

  • Guest
Re: Pengambilan Ubat-ubatan Untuk Ibu Menyusukan Anak
« Reply #6 on: June 24, 2011, 04:32:57 PM »
ya.. takut sebenarnya..
kelmarin dok baca link yang kengkawan bagi

Offline imanmutiara

  • Peniaga
  • Berlian
  • *
  • Posts: 3557
  • Suka? +16/-0
Re: Pengambilan Ubat-ubatan Untuk Ibu Menyusukan Anak
« Reply #7 on: September 08, 2011, 01:17:08 PM »
iman ada pertanyaan..iman demam + batuk ms raya tu...jd g klinik kena bg paracetamol ngan ubat batuk..iman bgtau iman BF...doc tu kata ok ja...tp iman makan ubat batuk tu dua kali je sbb rasa mcm xsedap ati pula nak makan lg sebab rasa bagi effect nti..ms tu susu ok ja..tp tiba2 dua ari bila pam kat sek,dpt skit je..1X pam 1oz..ari ni 1X pam 0.5oz ja..breast pun rasa lembut ja..selalunya klu 3 4 jam mcm berat2 skit dah..oh...adakah effect ubat batuk tu jd susu jd berkurangan dgn mendadak?takutnya..

Offline nik_ceema

  • Berlian
  • *
  • Posts: 1257
  • Suka? +4/-0
    • SiMa liFe jOuRney
Re: Pengambilan Ubat-ubatan Untuk Ibu Menyusukan Anak
« Reply #8 on: September 10, 2011, 05:01:57 AM »
imanmutiara, nik dulu pernah batuk n doc kasi ubat batuk dan ubat selsema. setahu nik mmg effect susu. susu nik pon drop juga. bb nik pon turut sama laloc. itu pon nik da bgtau doc yg nik bf bb. pastu terus nik da tak amik apa2 ubatan. guna cara traditional je. sama ada mkn madu + limau utk batuk dan mkn buah orange atau yg kaya vitamin C utk selsema dan demam. setakat ni alhamdulillah lagi mujarab berbanding drug ni. hehe...

Offline arah135

  • Topaz
  • *
  • Posts: 15
  • Suka? +0/-0
Re: Pengambilan Ubat-ubatan Untuk Ibu Menyusukan Anak
« Reply #9 on: September 22, 2011, 09:02:49 AM »
smlm demam menggigil....dh dlm pntang lg nih....trpksa bg bby susu botol for d 1st time sejak dia lhir...ni akibt breast sblh ada ketul n sakit....doktr bg ubt dmam,antibiotik n sakit kpla....tp tnya doc dia kt yg sblh skit jgn bg anak isap...sblh lg bleh....takut gak ank jngkit demam...

Offline ummi

  • Administrator
  • Berlian
  • *****
  • Posts: 5528
  • Suka? +72/-0
    • ohcomel
Re: Pengambilan Ubat-ubatan Untuk Ibu Menyusukan Anak
« Reply #10 on: September 22, 2011, 11:03:03 AM »
arah135, minta tidak menggunakan ejaan sms. Terima kasih.

mengenai menyusukan anak semasa demam, inshaAllah okay saja. Demam, cirit birit, selsema, batuk, ni sakit2 biasa yg boleh susukan anak. Malah setahu saya, ia baik utk anak sebab antibodi yg dihasilkan oleh badan ibu utk melawan jangkitan turut dipindahkan ke anak melalui susu.

Ketul dan sakit tu sebab apa ya arah? Kalau jumpa doktor, jgn lupa pesan pada doktor yang kita menyusukan anak dan cuma beri ubat yang sesuai dengannya sahaja.

Offline arah135

  • Topaz
  • *
  • Posts: 15
  • Suka? +0/-0
Re: Pengambilan Ubat-ubatan Untuk Ibu Menyusukan Anak
« Reply #11 on: September 22, 2011, 02:30:53 PM »
ohh...ok...sorry ya...

mula2 jadi sebab pkai bra then next day breast sakit...doctor cakap if x treated boleh jadi nanah...so doktor bagi antibiotik...arini alhamdulillah dh ok skit...dh pump kuar mana yang boleh then dah bagi anak isap

Offline lobak_comel

  • Topaz
  • *
  • Posts: 57
  • Suka? +0/-0
Re: Pengambilan Ubat-ubatan Untuk Ibu Menyusukan Anak
« Reply #12 on: July 31, 2013, 11:54:32 AM »
gusi bengkak! adui sakitnya la... pi dentist dia bagi paracetamol ngan antibiotik.. dah bgtau yang tgh menyusu badan.. kalau tak makan antibiotik takpe ke ek? tapi bengkak mcm makin teruk & badan rasa mcm nak demam jer ni...



Offline shaza

  • Delima
  • *
  • Posts: 743
  • Suka? +5/-0
Re: Pengambilan Ubat-ubatan Untuk Ibu Menyusukan Anak
« Reply #13 on: July 31, 2013, 12:20:52 PM »
gusi bengkak! adui sakitnya la... pi dentist dia bagi paracetamol ngan antibiotik.. dah bgtau yang tgh menyusu badan.. kalau tak makan antibiotik takpe ke ek? tapi bengkak mcm makin teruk & badan rasa mcm nak demam jer ni...

tak bagitau doc ke awak menyusu? setahu saya boleh je makan ubat. Tapi saya selalunya kalo jumpa doc saya bagitau, so bila doc bagi ubat tu saya konpiden sikit nak makan :)

Offline lobak_comel

  • Topaz
  • *
  • Posts: 57
  • Suka? +0/-0
Re: Pengambilan Ubat-ubatan Untuk Ibu Menyusukan Anak
« Reply #14 on: July 31, 2013, 12:25:13 PM »
tak bagitau doc ke awak menyusu? setahu saya boleh je makan ubat. Tapi saya selalunya kalo jumpa doc saya bagitau, so bila doc bagi ubat tu saya konpiden sikit nak makan :)

bagitahu... tapi berkira2 gak nak makan... huhuhuhu... *adui lagi*



Offline Nani1310

  • Topaz
  • *
  • Posts: 91
  • Suka? +0/-0
  • http://cikpuanisteri.blogspot.com/
    • CikPuanIsteri
Re: Pengambilan Ubat-ubatan Untuk Ibu Menyusukan Anak
« Reply #15 on: August 28, 2013, 07:27:59 AM »
Assalam mommies....sy batuk & flu da lbh stgah bulan xsenang lg...stakat nie x de lg ambil apa2 ubat...any suggestion ubat yg blh sy ambil??blh k kalau sy just makan vitamin c j??sy nursing mommies gak..tkut nk ambil ubat setakat nie.... :'(

Offline imanmutiara

  • Peniaga
  • Berlian
  • *
  • Posts: 3557
  • Suka? +16/-0
Re: Pengambilan Ubat-ubatan Untuk Ibu Menyusukan Anak
« Reply #16 on: August 28, 2013, 07:35:37 AM »
maybe blh amik natural remedies..mcm iman start mengandung 1st spai skangni bf 2nd baby xpena ada amik ubat2an dr hosp@klinik..blh google..mcm iman jk batuk @flu..amalkan madu+limau nipis& kdg2 tambah cinnamon...pastu banyakkan makan bwg putih...benda2ni mmg jd amalan pemakanan seharian iman..

Offline iman zahra

  • Peniaga
  • Berlian
  • *
  • Posts: 2801
  • Suka? +2/-0
  • <FB> shida zahraa closet
Re: Pengambilan Ubat-ubatan Untuk Ibu Menyusukan Anak
« Reply #17 on: August 28, 2013, 08:54:44 AM »
iman masa dlm pantang asyik selesema je..
pagi n tgh hari..
sian kat zahraa dia pun berjangkit..
MIL suoh mkn ubat..
t iman tkt ada effec kat baby..
so iman gunakan petua lama
amik kunyit n kapur pastu sapukan kat batang hidung..
iman try kat iman n zahraa alhamdulilah, kering je hidung.
kalu x hari2 hidung zahraa akan kami sedut
MENJUAL SEGALA KELENGKAPAN IBU DAN ANAK DENGAN HARGA BERPATUTAN..
FB -  shida zahraa closet
Page - Little Zahraa Store
whatapp : 011 26874 861

 

Powered by EzPortal